klematis7 03.05.07, 10:59 W Bialymstoku wiedza od dawna... expatpol.com/index.php?stsid=10188&cktst=1 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucky_leprechaun Re: erlichioza 03.05.07, 15:30 Pocieszające, ze przynajmniej nie przechodzi w postać przewlekłą- dopiero byłaby jazda... Odpowiedz Link
artur737 Re: erlichioza 03.05.07, 15:44 Mysle, ze jednak przechodzi. Ale tetracykliny na ogol daja rade ta infekcje wyrugowac. W kazdym razie w USA jest jakby mniej nawrotow tego w porownaniu z Bartonella, ktora nawraca wrecz notorycznie nawet po dlugim nakierowanym leczeniu i babesja, ktora tez nawraca, jak leczenie bylo zbyt krotkie. Odpowiedz Link
lucky_leprechaun Re: erlichioza 03.05.07, 16:02 artur737 napisał: > Mysle, ze jednak przechodzi. No coś Ty, Artur- nie strasz mnie. Wykryto u mnie przeciwciała erlichiozy w IgG (IgM nie badano), od poczatku choroby nie brałam żadnego antybiotyku, tylko Unidox w sierpniu- standard po poronieniu. BTW, 4 miesiące po tym "leczeniu" miałam pozytywnego PCRa na boreliozę. Teraz byłam na tetracyklinie przez 7 tygodni- mam nadzieje, że to cholerswto mam już za sobą. Jeszcze tylko erlichiozy mi brakuje... Odpowiedz Link
klematis7 Re: erlichioza 03.05.07, 16:34 gdzie mozna zrobic badania na erlichioze? I czy mozna je zrobic biorac abx? Odpowiedz Link
artur737 Re: erlichioza 03.05.07, 18:31 Wlasnie dlatego zalecam, zeby kazdy wzial chociaz kilka miesiecy tetracyklin, glownie z powodu potencjalnej erlichiozy. ZMW z Lublina chyba robi. Odpowiedz Link
likorek Re: erlichioza 31.08.07, 12:22 Lublin bada trzy koinfekcje: erlichiozę, bartonelle i babesje Odpowiedz Link
zazule Re: erlichioza 31.08.07, 11:43 Znalazłam przypadkiem - sukajac czegos zupełnie innego Nie wiem jak jest praca ta praca jakosciowo ale sadzac ze została opublikowana w Modern Pathology - mozna przypuszczac ze b dobra. Z tego co b szybko przejrzałam to choroa trudna w diagnozie i potencjalnie smiertelna i nie łatwa w leczeniu. Miłego czytania. - pozdr Zaz www.nature.com/modpathol/journal/v17/n5/full/3800075a.html Odpowiedz Link
lucky102 Re: erlichioza 31.08.07, 12:12 Czy doxy też działa na erlichiozę oprócz tetracykliny? Odpowiedz Link