Dodaj do ulubionych

czy to borelioza kleszcz na kanapie

10.05.07, 14:41
czy ktos mial taka prege i moze podpowiedziec czym sie leczyl i kiedy te testy
dokladnie zrobic przeczytalam FAQ ale nie wiem na co sie zdecydowac i kiedy .
powinnam brac jeszcze jakis lek?
w laboratorium Fryda w Katowicach powiedzieli ze 2 tygodnie po leczeniu
antybiotykiem
?
Obserwuj wątek
    • bozenka48 do Artura 10.05.07, 15:07
      troche pokrecilam/dwa watki/19.04 wyciagnieto mi kleszcza od 5.05.unidox
      2.x100mg na dobe przez 21 dni /1 lekarz/ zakaznik 1.100mg na dobe /ale juz wiem
      ze w nich nie wierzycie wiec biore 2x100 w miejscu uklucia czerwona prega 1 cm
      na 3 cm schodzi po oxykorcie joasia pisala ze byc moze to bartonelloza lab w
      katowicach proponuje test wb 2 tygodnie po leczeniuco ty na to?
      • reni5553 Re: do Artura 10.05.07, 15:15
        Witaj
        są tu osoby bardziej doświadczone ode mnie
        ale moim zdaniem nie pozostałabym na 2 x 100 mg Unidoxu. To za mała dawka !!! W
        moim przypadku gdy tylko dowiedziałam się, że jestem chora brałam 2 x 200 mg
        Unidoxu i szybko szukałam dobrego lekarza. Nie trać czasu, jesteś we wczesnej
        fazie choroby i masz wielkie szanse wyjść z tego w miarę szybko.
        • bozenka48 Re: do Artura 10.05.07, 15:21
          jak szukac dobrego lekarza np w Katowicach kto wie?
          • ewulekg Re: do Artura 10.05.07, 15:41
            Możesz przeczytać wątek "Jestem lekarzem". Wprawdzie to Kraków, ale z Katowic to
            rzut beretem.
            Albo możesz spróbować dać swojemu lekarzowi materiały z forum dla lekarzy i
            wyedukować go/ją.
            Powodzenia - obojętnie, które rozwiązanie wybierzesz!
            • bozenka48 Re: do Artura 10.05.07, 16:31
              nie obojetnie bea jest na urlopie
      • artur737 Re: do Artura 10.05.07, 15:44
        w 2x100 tez nie wierzymy. Za mala dawka.

Prega to moze byc jakas infekcja skoro idzie od miejsca uklucia. Bart bylby
        niezalezny od miejsca uklucia tzn byly gdzie indziej.
        Nalezy pewnie zastosowac inny antybiotyk np penicyline lub amoxycyline lub co
        tam lekarz uzna.
        • bozenka48 Re: do Artura 10.05.07, 15:52
          czy dzisiaj powinnam zwiekszyc unidox jak sadzisz
          • bozenka48 Re: do Artura 10.05.07, 15:57
            radzono mi tez zeby zwiekszyc do 400mg wierze w twoje doswiadczenie ale lekarza
            moge szukac jutro
    • bozenka48 reni 5553 10.05.07, 15:39
      jak dlugo tak bralas i czy cos do tego jaki to jest dobry lekarz pytam o
      specjalizacje
      • klematis7 Re: reni 5553 10.05.07, 17:03
        bozena odbierz poczte
      • reni5553 Re: reni 5553 10.05.07, 20:07
        Bożenko, najczęściej to lekarze zakaźnicy żle leczą Boreliozę. Przykłady
        świadczą o tym, że to własnie lekarze innych specjalizacji niż zakaźnicy są
        dobrymi specjalistami w leczeniu tej choroby. Bożenko - odbierz meila.
    • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 10.05.07, 23:03
      zamierzam zwiekszyc dawke unidoxu do 400 mg 'ale czy cos do tego dolaczyc skoro
      nie jestem pewna co mi jest
      • zazule Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 10.05.07, 23:38
        co to znaczy na kleszcz na kanapie?smile)

• bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 10.05.07, 23:44
          to znaczy ze tam mnie dopadl ,/wczesniej wylegiwal sie tam moj pies/ nie trzeba
          isc do lasu by zlapac kleszcza mieszkam w duzym miesciemoze masz cos do
          dodania na temat tego co powinnam zazywac
          • zazule Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 00:19
            borelioza to nie moja działka - ja choruje na chlamydie pn. Tym tez sie mozna
            zarazic na kanapie ale nie od kleszczasmile
            pozdr
            zaz
            • likorek Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 00:21
              to przynakmniej sposób zarażania chlamydiami przyjemniejszy smile
              • reni5553 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 08:28
                Kurcze-a ja mam i to i to
                mam i kanapę i psa...
                no to teraz się narobiło, chyba będę odkurzaczem za każdym razem traktować
                swojego czwronoga jak będziemy wracać ze spacerów. smile)
                a tak na marginesie-jak chlamydią można się zarazić na kanapie bez kleszcza ?
                ???
                • gucina69 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 08:54
                  no od innego samca
                  • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 09:09
                    nic nie wiem o chlamydi o boleriozie wiecej bo siedze tu juz 3 dzien z ta kanapa
                    to nie przelewki nikt chyba nie mysli o tym ze tak mozna zlapac kleszcza /mam
                    2 psy/poniewaz ukasil mnie w plecu chodzilam z nim okolo 3 dni myslac ze to
                    rozdrapany pieprzyk
                    • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 09:15
                      dziewczyny skoro jestescie napiszcie jak brac trilac bo mam w domu ale bez opisu
                      ,wczoraj zwiekszylam unidox do 400mg ,lekarka rodzinna kieruje mnie do zakaznika
                      brrr az sie boje po tym wszystkim co tu przeczytalam
                      • likorek Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 09:52
                        trilac bierze się 1-2 kapsułki 3 x dziennie z dużą ilością płynu podczas
                        posiłku lub 1 godz. przed. Franiolek pisał gzieś, że najlepeij podczas
                        jedzienia bo trilak ma jakiej osłonki dzięki którym lepiej się wchłania podczas
                        posiłku. Z tego co się zorientowałam najlepiej łykać 2-3 godziny po. antybiotyku
                        • franiolek1 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 09:57
                          Wlasnie trilac takiej oslonki niestety nie ma, i bakterie sa w kontakcie z
                          kwasem zoladkowym i gina sad Podczas posilku kwas zoladkowy jest wymieszany z
                          pozywieniem, stezenie wiec maleje i bakterie sa bardziej chronione.
                          Dlatego lepsze sa probiotyki z oslonka enteric, ale w Polsce znam tylko
                          Probacti, ktore ma malo szczepow. Probacti sa za to bardzo dobre na flore
                          kobieca.
                          W polskich warunkach, trzeba mieszac wiele probiotykow, by ich ilosc i
                          roznorakosc byla jak najwieksza.
                          Trilac bierz tak jak napisala likorek.
                        • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 09:58
                          dzieki bardzo dostosuje sie
                          • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 10:04
                            czy mam rozumiec ze powinnam szybko zakupic probacti;a moze jeszcze cos
                            • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 10:07
                              franiolku mam mozliwosc sprowadzenia czegosc z Austrii;tylko nie wiem czy tam
                              cos jest lepszego?
                              • franiolek1 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 10:10
                                Niestety niewiele...Dobre probiotyki sa w Stanach. Te w Polsce, w porownaniu do
                                europejskich standartow, nie sa zle. Trzeba tylko kupic rozne i mieszac w ciagu
                                dnia.
                                Ja mieszalam probacti, trilac i lacidofil. Takie dostalam od siostry z Polski smile
                                • likorek Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 10:13
                                  a ze stanow co najlepeij sprowadzic - chyba bylo to juz gdzies ale sie gubie
                                  • franiolek1 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 10:17
                                    Chyba wczoraj podalam dobry link, jest pewnie jeszcze na pierwszej stronie.
                                    • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 10:26
                                      dzieki za te wszystkie informacje to co zauwazylam dzisiaj u siebie to
                                      zgrzytanie w karku i ze przekrecilam borelioze w bolerioze
                  • zazule cpn i kanapa 11.05.07, 17:09
                    Trzeba by dlugo z samcem na tej kanapie przebywacsmile

Jakby sie jeszcze w czasie owego przebywania zaszczepic na WZW to sznasa
                    infekcji wzrastasmile

Jednak moze sie tak zdazyc ze nawet po kilkuletnim przebywaniu na kanapie poza
                    dewastacja kanapy innych szkód nie bedzie.

Uprzejmie informuję ze ja nie posiadam i nie posiadałam kanpysmile

• bozenka48 Re: cpn i kanapa 11.05.07, 17:25
                      nic z tego nie rozumiem nie mam pojecia jak mozna sie zarazic chlamydia ale mam
                      wrazenie ze czujesz sie czyms urazona?jezeli tak to wygarnij nam nietakt dosadnie
                      • zazule Re: cpn i kanapa 11.05.07, 17:37
                        Bozenka smile))
                        Jak tu dłuzej po bedziesz to odkryjesz ze to mimo cierpienia poczucia humoru tu
                        nikomu nie brakujesmile)

O chlamydi pn sa informacje w watku "jezeli nie borel to co"

Objawy sa takie jak przy borliozie, mainfestują sie na wiele sposóbów.
                        Miedzy innymi chlamydia pn jest odpowiedzialna u czesci osób za SM.
                        Ludzi lecza SM antybiotykami i zdrowieją. Jak to jest ze jedni mimo kontaktu z
                        bakteria choruja inni nie- nie jest do konca (przynajmnie dla mnie) jasne.
                        Czesc chorych osób (nie wszyskie) w tym ja, poczatek infekcji wiaze z
                        szczepieniem na WZW. Infekcje ogólno ustrojowe cpn wiaze sie tez z wirusami
                        które przechodziło sie w dziecinstwie np mononukleoza - ja tez miałam, jaki z
                        wirusem Hepres.
                        Leczenie wg protokołu - bierzesz antybiotyki non stop conajmniej przez rok a
                        potem do konca zycia w pulsach.
                        Reakcje Herxaimera moga sie utrzymywac ponad rok.
                        Tyle w kwesti wyjasnienie
                        pozdr
                        z fotela
                        zaz

• bozenka48 Re: cpn i kanapa 11.05.07, 17:51
                          dzieki za wyjasnienie,
                    • reni5553 Re: cpn i kanapa 11.05.07, 18:57
                      podoba mi się ta odpowiedź smile)
                      początkowo szłam torem myślowym - czyżby chodziło o samca kleszcza na tej
                      kanapie ???? że on tam wlazł ???
                      wciąż te kleszcze i kleszcze mi w głowie, a tu przecież o kanapę chodzi smile)
    • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 11.05.07, 17:59
      mam pytanie czy jak sie wazy duzo wiecej niz 45kg modelek/np dwa razy wiecej/ to
      te 400 mg unidoxu wystarczy?
      • bozenka48 czy ilość antybiotyku zwiększa się od masy ciała? 12.05.07, 12:36
        bozenka48 napisała:

mam pytanie czy jak sie wazy duzo wiecej niz 45kg /np dwa razy modelka smilesmilesmile/
        to te 400 mg unidoxu wystarczy?
        • franiolek1 Re: czy ilość antybiotyku zwiększa się od masy c 12.05.07, 12:49
          Tak 400 wystarczy. Potem w leczeniu trzeba dolaczyc inne antybiotyki. Bierz 400
          doxy, to dobry poczatek.
    • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 15.05.07, 10:11
      bylam dzisiaj u dermatologa 2x100 unidox i badanie na przeciwciala,gdy zapytalam
      czy nie trzeba wiecej stwierdzil ze nie dopoki nie wyjda przeciwciala
      podwyzszone,i jeszcze jedno podobno przy tetracyklinach nie trzeba oslony
      • reni5553 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 15.05.07, 11:14
        ta... a test eliza może wyjść ujemny i na tym koniec leczenia. Stara śpiewka
        ten 2 x 100 mg unidox. Wczoraj lekarz potwierdził mi podczas rozmowy, że nikt
        z "tradycyjnych" lekarzy nie przepisze więcej niż 2 x 100 unidoxu. Takie są
        wytyczne i tyle. Zwiększenie dawki to ryzyko dla lekarza, więc nie podejmuje
        się inaczej niż odgórne wytyczne.
        • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 15.05.07, 11:26
          jeszcze lepszy jest termin do zakaznika - poczatek grudnia wiec ja to juz
          naprawde moge liczyc tylko na Was,kiedy powinnam zrobic test Wb bo czytajac na
          forum zdania sa podzielone mi w lab.powiedziano 2 tygodnie po leczeniu ale tu
          gdzies wyczytalam o przerwie 3 miesiecznej
          /a moze lepiej od razu pcr?/
          • reni5553 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 15.05.07, 14:46
            myślę,że PCR po citrosepcie już mógłby Ci wyjść.
    • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 17.05.07, 14:07
      Renatko czy poczta dochodzi?
      • reni5553 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 17.05.07, 22:57
        Nie - nie mam żadnych nowych wiadomości na poczcie "gazeta.pl", sprawdzam
        codziennie.
        wyślij jeszcze raz meila.
    • pusur Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 18.05.07, 19:10
      Nie mam kanapy ani psa wink, ale mam tez prege jak Bozenka48. Zwiekszylam sobie
      dawke z zalecanej przez lekarza ( 100 mg doxy), na 400 mg.I zadnych innych
      objawow. Jutro ide żebrac o kolejne recepty, bo leki na 2 tyg skoncza sie jutro
      smile. 3majcie za mnie kciuki ;D
      Pzdr
      • bozenka48 Re: wyniki na przeciwciala 18.05.07, 20:02
        borrelia burgdorferi IgG 1,oo interpretacja - watpliwy / ujemny od 0,0 do o,8/
        IgM o,53 interpretacja ujemny
        kto mi to wytlumaczy ?
        i co dalej?
      • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 18.05.07, 20:17
        a jak sie czujesz?
        • reni5553 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 19.05.07, 14:59
          Bożenko-odbierz meila.
          pozdrawiam
          • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 20.05.07, 10:43
            od wczoraj mam mrowienia w rekach,i bole miesni narazie niezbyt mocne
            ktos napisal ze doxy przez 3 miesiace, a nie trzeba jakis zmian w lekach?
            po tych 30 dniach?

czy jeden rodzaj antybiotyku przez tak dlugi czas moze zalatwic sprawe
            • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 20.05.07, 20:46
              doszla temperatura 37,4
              przy takiej ilosci unidoxu to raczej nie przeziebienie chociaz tak sie czuje
              .pala mnie plecy
    • pusur Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 20.05.07, 20:57
      Bozenko, ja mam podobnie - bole stawow (dlonie, barki, kolana) + mrowienie.
      TEraz doszla temperatura. Taka infekcja grypowa , typowa zreszta dla boreliozy.
      Ale czy mozeona wyjsc jak sie bierze antybiotyk? Czy ty moze herxy?
      • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 20.05.07, 21:46
        herx jest chyba czyms jeszcze gorszym ,ale nie mam pojecia
        moze ludzie z forum nam to wytlumacza,tylko malo kto tu zaglada
        • reni5553 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 20.05.07, 21:56
          Sądzę, że może to być herx. Herxy są tym większe im dłużej choroba grasuje w
          naszych organizmach i im bardziej się "rozsiedliła". Przynajmniej ja tak
          obserwuję u siebie. Mam półroczną z hakiem boreliozę i moje herxy są słabsze
          niż innych dłużej chorych obecnych na tym forum.
          • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 20.05.07, 22:06

Renatko dochodza emaile ?
            troche sie wystraszylam dzisiejszym samopoczuciem
    • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 21.05.07, 08:44
      dzwonilam do poznania doradzono mi zrobic test 4 do 6 tygodni po kuracji
      antybiotykowej , zrobic ten test teraz czy nie ? podpowiedzcie
      • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 21.05.07, 21:14
        no prosze Was o odpowiedz
        przeciez macie doswiadczenie
        • agata2723 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 21.05.07, 21:25
          Bożenko, optymalnie byłoby odczekać te parę tygodni. Ja czekałam 2 miesiące i
          zrobiłam PCR. Natomiast moja córka miała robione WB 2 tygodnie po antybiotyku i
          wyszło dodatnie. Trudno coś doradzić.
          Pozdrawiam Agata
          • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 21.05.07, 21:29
            no ale ja nie chce przerywac leczenia i tak do konca nie wiem czy jest sens
            robic ten test
            • reni5553 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 21.05.07, 21:38
              Bywa, że testy PCR po antybiotykach wychodzą fałszywie ujemne. Ryzyko straty
              kasy. Cel w badaniu na dzień dzisiejszy u Ciebie wydaje mi się jest jeden -
              potwierdzić obecność bakterii boreliozy u Ciebie. Nie wiem co dać może test
              zrobiony po kuracji abx ...? zapewnienie, że jest się już zdrowym ? chmm
              szczerze wątpię, czy po kuracji wyszedłby ujemny, przecież tych DNA w naszej
              krwi po leczeniu (załużmy skutecznym) będzie bez liku nawet gdy bakteria
              obumrze. Tak ja rozumiem logicznie podchodząc do zagadnienia ten problem. Jeśli
              się mylę-poprawcie mnie.
              • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 22.05.07, 14:38
                Renatko dziekuje Ci ze masz taka cieprliwosc tluc mi do glowy
                jak dlugo czeka sie na test przez poczte?
                • reni5553 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 22.05.07, 22:40
                  Spoko - jakby to powiedziała moja córka - nie jest tak źle smile)
                  Na przesyłkę z testem czekałam raptem 2 dni-przysłali ją bardzo szybko.
                  • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 27.05.07, 14:35
                    od wczoraj zwiekszylam unodox do 500mg,chyba mnie nic nie trafi
                    ale mam inny dylemat znalazlam na forum wypowiedz Artura ze pcr sprawdza sie w
                    15 % to po co go robic- juz nic nie wiem?
                    a kiedy zrobic wb jak ciagle jestem na antybiotykach a powinno byc podobno 2
                    tygodnie przerwy-tutaj Arur wypowiadal sie o 70% skutecznosci
                    niech ktos cos wymysli
                    i mi podpowie
                    • dx771 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 27.05.07, 14:40
                      Pewnie po citrosepcie lub metronidazolu i w przypadku wykonania PCR w Poznaniu
                      skuteczność PCR będzie dużo większa. Przypuszczam że znalazłaś wypowiedź Artura
                      z przed roku. To dużo czasu - wiele sie zmieniło w znajomości choroby.

DX
                      • bozenka48 Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 27.05.07, 14:45
                        tak to byla stara wypowiedz
                        mam juz zestaw i pije citrosept
                        jutro chce pobrac krew
                        wysylam do poznania
                        ile sie czeka na wynik?
                        • blawatek-blu Re: czy to borelioza kleszcz na kanapie 04.07.07, 14:17
                          Cześc bożenka48, jestem ciekawa jak sie mają sprawy u Ciebie, jak wyszły testy. Ja mam zamiar zrobić testy WB, po ok. 2 tyg. po antybiotyku Sumamed 1*500 mg.Fakt rumień prawie mi zszedł, nie sfędzi, jest lekki ślad. Jak zmusić lekarza rodzinnego na dalsze leczenie, muszę zrobić testy i zobaczyć co powie dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka