ewunia4444 28.08.07, 22:22 prosze o podpowiedz czy to jest to samo badanie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zazule Re: róznica PCR a DNA? 28.08.07, 22:25 PCR to metoda która słuzy do namnazania (klonowania) DNA. Odpowiedz Link
ewunia4444 Re: róznica PCR a DNA? 28.08.07, 22:31 dziękuje zazule pani dotor mi namąciła w głowie bo powiedzila ze mama ma zrobic DNA a nie PCR Odpowiedz Link
domin46 sama jest jak dna 29.08.07, 09:15 Pcr to badanie, które wykrywa DNA lub RNA danej bakterii czy wirusa. Są inne metody , ale to właśnie ta się powszechnie przyjęła. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewunia4444 Re: róznica PCR a DNA? 28.08.07, 22:33 wiem ze ktos juz podawal dokladny adres aby zrobic to badanie w Poznaniu ale nie moge poszukac ,prosze o podanie adresu aby zrobic PCR i czy faktycznie lepiej przed badaniem brac citrosept ,jesli tak to w jakich dawkach i ile dni przed badaniem? Odpowiedz Link
zalesiu Re: róznica PCR a DNA? 28.08.07, 22:40 Osobiście w Poznaniu możesz oddać krew w centrum LIM w starym browarze. Koszt 10zł za pobranie krwi + opłata za PCR. Jeżeli nie jesteś z Poznania to możesz zamówić w CBDNA zestaw wysyłkowy www.cmlim.pl www.cbdna.pl/borelioza.html Ja brałem citrosept przez 3 dni o ile pamietam 2x 20-30kropel. Odpowiedz Link
ewunia4444 Re: róznica PCR a DNA? 28.08.07, 22:38 wiem ze juz jest pózno ale chce z mama jechac do Poznania tylko nie wiem dokladnie na jakiej ulicy mam zrobic to PCR Odpowiedz Link
likorek Re: róznica PCR a DNA? 28.08.07, 22:45 witaj Ewo, jak chcesz mamie robić badanie PCR to lepiej poczekaj kilka dni (np.3) i podaj jej Citrosept 3-4 razy po 30 kropli. Badanie robi Centrum Badań DNA ale tam bezpośrednio krwi nie pobierają. Możesz postarać się o wysyłkowy zestaw - prześlą tobie na wasz adres można pobrac krew w Poznaniu. W Starym Browarze - stara część I piętro - jest wejście do Centrum Medycznego LIM. Tam pobiorą krew i wyślą ją do CBDA. Jak już robić to najlpeiej PCR Real Time. Myślę, że już robią bo ostatnio mieli przerwę i robili tylko zwykły PCR. Cena badania 190,00 + 10,00 za pobranie krwi. Odpowiedz Link
grizac Re: róznica PCR a DNA? 28.08.07, 22:46 Robią. Na ich stronie piszą,że wznowili badania. Odpowiedz Link
stachenka Re: róznica PCR a DNA? 29.08.07, 00:37 A czy ktoś wie, o co biega z tym dopiskiem na stronie?: "Uwaga: Z uwagi na sugestie naszych Pacjentów i dla zapewnienia bezpieczeństwa przesyłanego materiału wysyłka materiału do badań odbywa się pocztą kurierską UPS." Ja mam stary zestaw. Bite 2 miesiące już w domu leży. U siebie na poczcie dowiedziałam się, że na następny dzień priorytet może dojść najdalej do Lublina, a dalej w Polskę nie ma szans Odpowiedz Link
rudi9 Re: róznica PCR a DNA? 29.08.07, 09:45 zwykly priorytet tu nie wystarczy. Trzeba wysłać pocztexem - dojdzie na drugi dzień - tak mnie przynajmniej zapewniała pani w okienku na poczcie. Koszt 25 zł Odpowiedz Link
stachenka Re: róznica PCR a DNA? 29.08.07, 17:12 Wyłudzać kasę to oni potrafią jak nikt. To po co są priorytety??? Odpowiedz Link
wyksztalciuchy Re: róznica PCR a DNA? 29.08.07, 09:56 Badanie robiłem w zeszłym tyg. i z tym dopiskiem na stronie chodzi o to że zestaw przysyła do Ciebie poczta polska na Twoj koszt (pol tygodnia na niego czekałem), ale odsyłasz już kurierem UPS na koszt centrum badań. Wg. systemu UPS paczka doszła już o następnego dnia na 12 (a wysyłałem z drugiego krańca Polski po 17, bo kurier się spóźnił) Odpowiedz Link
stachenka Re: róznica PCR a DNA? 29.08.07, 17:15 Wykształciuch, co to znaczy, ze zestaw pocztą do mnie na mój koszt? Zestaw zdrożał czy jak? Jak się wysyła kurierem UPS? Skąd się bierze kuriera? Skąd kurier będzie wiedział, ze adresat bierze koszt przesyłki na siebie? Po kiego grzyba mnie namawiali na zamówienie zestawu w czasie przerwy w rtPCRze? Teraz tylko zamieszanie z poplątaniem i nic nie wiem Odpowiedz Link
fikemola Re: róznica PCR a DNA? 29.08.07, 16:28 mi polecony priorytet szedł z Warszawy do Legionowa (ok 20 km) ...tydzień Odpowiedz Link
ewunia4444 Re: róznica PCR a DNA? 29.08.07, 15:52 Lidko powiedz mi czy tam po starych browarach zrbia wszystko tzn pobiora krew i zrobia badania PCR,prosze cie podaj dokladny adres z nr telefonu i jak oni mają labolatorium czynne.Wlasnie mama jutro bedzie zazywala citrosept i chcialabym w ponidzialek jechac z nią ale podaj dokldny adres Odpowiedz Link
zalesiu Re: róznica PCR a DNA? 29.08.07, 17:46 CM LIM Stary Browar tylko pobiera krew i opłatę za wykonanie PCR. Potem przesyłają ją do laboratorium CBDNA w Poznaniu, które wykonuje test PCR i real time PCR. Wyniki CBDNA przyśle Ci pocztą. CM LIM Budynek STARY BROWAR ul. Półwiejska 42 61-888 Poznań tel. (61) 859 65 20 Godziny pracy przychodni: Poniedziałek - piątek: 8.00 - 20.00 Sobota: 9.00 - 13.00 Niedziela i święta: nie pracuje. Odpowiedz Link
lidiam1 Re: róznica PCR a DNA? 29.08.07, 07:29 witaj ewunia prosze odbierz poczte pozdrawiam Odpowiedz Link
paprotka64 Re: róznica PCR a DNA? 30.08.07, 19:18 Dlaczego robić badanie w starym browarze?? Kosztuje 190+10zł próbka zostaje przesłana do lab Diagnostyka a z tamtąd do Wrocławia do CB DNA, jeśli udać się do placówek Diagnostyka (w całym kraju) koszt 140 zł - można wziąźć kartę stałego klienta i jest 15% rabatu czyli 119zł i jeszcze wynik w internecie odczytać fakt że czekam już trzeci tydzień ale jest taniej. Wszystkie próbki na badania i tak trafiają do tego samego laboratorium we Wrosławiu podobnie jak testy potwierdzeń WB. Laboratoria może je firmują swoim logo ale wykonywane są we Wrocławiu. Pozdro Odpowiedz Link
ccicci Re: róznica PCR a DNA? 30.08.07, 19:31 Kiedy byłam osobiście na ul.Rubież w Poznaniu zadałam pytanie wprost , gdzie jest fizycznie wykonywane badanie, to powiedzieli,że u nich na miejscu. Krew jest pobierana w Starym browarze i przesyłana do nich. Mówisz Paprotko, że potem wędruje jeszcze dalej ? Ktoś tu chyba oszukuje. Próbka krwi po takich wędrówkach jest chyba niewiele warta. Odpowiedz Link
paprotka64 Re: róznica PCR a DNA? 30.08.07, 19:42 Ja pobierałam krew na al. Solidarności w Diagnostyce i tam mi powiedzieli, że i tak wszystkie próbki trafiają do Wrocławia nie byłam na Rubieży może akurat Rubież wykonuje u siebie (?) Jeśli to UAM to mogą mieć swoje laboratoria genetyczne -jest to niedaleko mnie jednak nie słyszałam o tym labie w którym miejscu?? może w pobliżu szkoły ogrodniczej czy może UAM?? Jeszcze jedno w moim laboratorium wszystkie WB i inne badania genetyczne też wysyłamy do Wrocławia. Odpowiedz Link
ewunia4444 Re: róznica PCR a DNA? 30.08.07, 20:36 no wiec ja tez dzwoniłam na Polwiejska i zadalam pytanie czy u nich na miejscu robia wszystkie badania to odpowiedzilei mi ze wszystko robią na miejscu wiec kto tu mowi prawde a kto nie?? Odpowiedz Link
domin46 Paprotka sieje zamieszanie:)) 30.08.07, 21:16 Sorry , ale tak jest Wszystkie próbki ale z labów diagnostyki trafiają do Wrocławia do REX-a konkretnie na ulicę Robotniczą. Poznań ma swój lab. wiarygodność 100% , z obydwoma placówkami miałem do czynienia. Pozdrawiam, Domin46 Odpowiedz Link
stachenka Re: róznica PCR a DNA? 30.08.07, 23:09 Na pewno kłamie ten, kto mówi, że diagnostyka ma placówki w całym kraju ( www.diag.pl/_files/Flash/mapapolski.swf ) Większą bzdurę to chyba tylko ktoś z PiSu albo z rodu Giertychów mógłby wymyślić. Odpowiedz Link
zalesiu Re: róznica PCR a DNA? 30.08.07, 21:22 No to jeszcze raz napisze. CM LIM stary browar (Poznań) TYLKO pobiera krew i przesyła ją do laboratorium CBDNA w Poznaniu a nie we Wrocławiu. Nie wydaje mi się, żeby CBDNA przesyłała krew dalej z tego powodu, że tylko oni jako jedyny lab w polsce robią real time PCR. W np. wrocławiu robią tylko zwykły PCR. Co do ceny za badanie to w Poznaniu zwykły PCR też kosztuje coś ok. 150zł, real time PCR kosztuje 190zł. Jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Odpowiedz Link
ewunia4444 Re: róznica PCR a DNA? 30.08.07, 22:46 tak masz racje tyle kosztuje bo pytalam Odpowiedz Link
ewunia4444 Re: róznica PCR a DNA? 03.09.07, 17:27 za tydzien będa wyniki mamy PCR ??? pozostalo tylko czekac Odpowiedz Link