cbdna 06.09.08, 22:44 Centrum Badań DNA z dniem 1.09.2008r. wprowadziło do oferty testy diagnostyczne w kierunku identyfikacji Chlamydia pneumoniae (CPN) metodą rtPCR. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anyx27 Re: diagnostyka CPN w ofercie CB DNA 06.09.08, 22:54 Wreszcie ale na stronie internetowej jeszcze nie ma informacji na ten temat. Odpowiedz Link
nataszkam Re: diagnostyka CPN w ofercie CB DNA 07.09.08, 20:43 Ech.... No to tylko zebrac odwagę w sobie i utoczyć troche krwi... A potem czekac na wynik i poszerzać ostrokół... Odpowiedz Link
geodeta_31 Re: diagnostyka CPN w ofercie CB DNA 07.09.08, 22:16 nataszkam napisała: > > Ech.... No to tylko zebrac odwagę w sobie i utoczyć troche krwi... A > potem czekac na wynik i poszerzać ostrokół... Myślałem, że Twój już jest cholernie szeroki... Odpowiedz Link
nataszkam Re: diagnostyka CPN w ofercie CB DNA 07.09.08, 22:33 geodeta_31 napisał: > Myślałem, że Twój już jest cholernie szeroki... No jest, ale co zrobić, kiedy mnie to wszystko jakoś tak wyjatkowo lubi? Kosa, z tym badaniem jest tak samo, jak w przypadku boreliozy- wynik negatywny nie przesądza o rozpoznaniu, a pozytywny jest znaczący. Borelia też przecie nie lubi płynów, tylko żyje wewnątrzkomórkowo, a jednak czasami udaje sie ją uchwycić. Ciekawe, czy ACC600 przed oddaniem krwi coś mogłoby pomóc. Zazi, gdzieś Ty polazła... Odpowiedz Link
kosa05410 Czy badanie wykrywa informacyjny RNA ? 07.09.08, 22:16 Wedlug forum.chlamydioza.pl/ Badanie PCR - Łańcuchowa Reakcja Polimerazy: Cpn jest patogenem żyjącym wewnątrz wielu komórek, dlatego badanie podstawową odmianą metody PCR daje często negatywny wynik. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy u badanego uda się dokładnie natrafić na zainfekowane komórki zawierające DNA patogenu. Najbardziej czułą metodą diagnostyczną jest badanie PCR, wykrywające informacyjny RNA, który produkują zainfekowane komórki. Metoda ta, nie jest jednak dostępna komercyjnie. W badaniu PCR należy zrobić wymaz z chorego miejsca, podejrzanego o infekcję Chlamydia pn. Gdy infekcja przebiega wyłącznie wewnątrz organizmu, badanie podstawową odmianą PCR nie ma sensu. Odpowiedz Link