Dodaj do ulubionych

Borelioza???

06.10.08, 17:33
Witam. Jestem tu nowa i mimo, iż od długiego czasu czytam to forum to dopiero
teraz odważyłam się napisać o mojej chorobie.

Po kolei.

Pod koniec roku 2007 wystąpił u mnie gwałtowny ból prawej nogi. Ból był nie do
zniesienia i przemieszczał się po całej nodze- od stawu biodrowego aż do
skokowego. Nie trwało to jednak długo, więc szybko zapomniałam o tym. Jednak
od tego dnia zaczęły się tak na prawdę moje problemy zdrowotne. Powracający
ból nogi przypominał o sobie coraz częściej, doszły kołatania serca, skoki
ciśnienia, napady gorąca potliwość rąk, mrowienia i jakby drętwienia
kończyn,dreszcze, jakieś dziwne skakanie mięśni, zesztywnienie karku,
zapominanie słów dość powszechnie używanych, niemożność zapamiętania
czegokolwiek, tracenie wątku w trakcie rozmowy, czeste oddawanie moczu,
senność, szumy w uszach, bóle wielu stawów (wędrujące i krótkotrwałe), a
ostatnio problemy z oczami (ból i jakieś latające męty).
Udałam się do lekarza internisty. Po zrobieniu wielu badań (krwi, moczu, wapń
całkowity, magnez, sód w surowicy, potas w surowicy, TSH- trzecia generacja,
RTG całego kręgosłupa, USG jamy brzusznej)stwierdzono jedynie niewielką
infekcję dróg moczowych i skierowano do neurologa.
Neurolog, po wykonaniu badania stwierdził niedowład połowiczy, dodatnie
odruchy Babińskiego i jeszcze jakiegoś, podejrzewając SM dał skierowanie na
rezonans magnetyczny głowy.
To badanie nie wykazało żadnych zmian ogniskowych, SM wykluczono i neurolog
zalecił przyjmowanie 5 tabletek dziennie magnezu z witaminą B6. Po trzech
miesiącach takiej kuracji na wizycie kontrolnej nie stierdzono odruchów
patologicznych ale niedowład pozostał. Problemy z oczami skłoniły panią dokrot
do dania skierowania na wzrokowe potencjały wywołane (dodam, że wcześniejsze
wizyty u okulisty nic nie wnosiły - okulista nie widział zadnych zmian). Po
zasugerowaniu neuroboreliozy otrzymałam skierowanie na przeciwciała IgM i IgG.
Jednak badanie zostało wykonane metodą ELISA, i jego ujemny wynik nie
przyniósł dalej rozwiązania.
Za parę dni mam mieć robione potencjały, sama również zrobię badanie na
obecność przeciwciał IgM i IgG metodą Western bloting.
Jeżeli te badania nie dadzą jakiegoś rozwiązania dostanę skierowanie do
szpitala na oddział neurologiczny.
Powiem szczerze, że wiele łez już wylałam. Chciałabym tak jak kiedyś cieszyć
się życiem! Szukam w pamięci rumienia, nie pamiętam. Ugryzień kleszcza pare
było. Miałam też kiedyś takie dziwne ugryzienie (nie wiem co ugryzło) ale
bardzo spuchło, więc udałam sie na pogotowie (podano mi wtedy dożylnie Calcium
i jeszcze coś ale nie umien rozszyfrować pisma) i jeszcze domięśniowo
Pheazolinę. Miało to miejsce 9 lat temu i od tego czasu co jakiś czas odnbawia
mi się owo ugryzienie (ostatnio tydzień temu). Wyskakuje taki czerwony twardy
bąbel ok. 1 cm średnicy i strasznie swędzi. Ostatnio po ok. 2 godzinach po
prostu znikł. Po tym ugryzieniu często miałam skręcenia stawów skokowych i
problemy z węzłami limfatycznymi(prawie cały czas powiększone, a nawet
bolesne)i czasami połowicze bóle głowy łącznie z uchem.
Przepraszam za długi wywód. Ale uwierzcie mi Wszyscy - to pomaga.

Obserwuj wątek
    • swigonka Re: Borelioza??? 06.10.08, 17:40
      no witamy serdecznie. były kleszcze- może być i borelioza +koinfekcje. to, że
      nie było rumienia nic nie znaczy, rumień pojawia się niezwykle rzadko.
      wnioskuję, że przebrnęłaś przez część FAQ. elisę można wyrzucić do kosza. możesz
      zrobić test WB, ale jego negatywny wynik nie przesądza o niczym. są osoby chore
      na boreliozę a testy wychodzą negatywnie. poprawa następuje po podaniu
      antybiotyków- tzn stopniowa poprawa bo najpierw to są herxy, które do miłych
      przeżyć nie należą, ale z każdego się cieszymy. możesz też wykonać od razu panel
      chorób odkleszczowych- lublin instytut medycyny wsi- ale to też metodą elisa,
      albo w poznaniu rtPCR. jednak negatywny wynik nie świadczy o braku boreliozy.
      jeśli nic nie wyjdzie masz wybór- leczyć albo nie. ale z własnego doświadczenia
      wiem, że do pewnych dolegliwości po prostu przywyknąć nie można sad
    • zolwik86 Re: Borelioza??? 07.10.08, 12:29
      Chciałabym jeszcze dodać, że lekarz neurolog stwierdził, że jeżeli mam
      boreliozę to jest to neuroborelioza. Po przeczytaniu wątku "wb czy rt PCR" sama
      nie wiem jakie badanie powinnam najpierw wykonać!

Może ktoś chciałby mi podpowiedzieć!
      Czekam! Upływ czasu działa na moją niekorzyść!

Pozdrawiam,
      Alina
      • arrakis74 Re: Borelioza??? 07.10.08, 12:47
        Zgodnie z sugestią Artura - stara choroba (bardzo chora) rtPCR,
        świeża choroba (niezbyt chora) - WB.
        polecam wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=26140&w=85539905
        • zolwik86 Re: Borelioza??? 07.10.08, 12:58
          niestety nie mogę wejść na tą stronę!
          • arrakis74 Re: Borelioza??? 07.10.08, 13:09
            Zobaczyłem na górze, że ten wątek juz czytałaś. Ja bym zrobił rtPCR
            na citrosepcie
            • zolwik86 Re: Borelioza??? 07.10.08, 13:54
              Wielkie dzięki. W sumie to nie wiem jak stara jest moja choroba. Objawy lawinowo
              zaczęły się pojawiać około roku temu. Skoro jednak piszesz, że powinnam zrobić
              rtPCR to po prostu nie pójdę dzisiaj robić WB. Sama nie wiem, moża warto jednak
              zrobić?
              • lastszogun Re: Borelioza??? 07.10.08, 14:01
                hmm..

ja na twoim miejscu odzałował bym te 250 zeta i zrobił tez test WB

dlatego ze mimo iz rtPCR jest testem doskonałym praktycznie dajacym 100%
                pewnosci choroby to i tak maja miejsce przypadki wyników fałszywie ujemnych (
                nie zawsze bakteria mimo brania citroseptu bedzie akurat w badanej próbce krwi)

o wiele lepszym rozwiazaniem jest rtPCR z moczu z całodobowej zbiórki ale nie
                wiem czy w Polsce ktos to robi wiem ze w Czechach takie badanie jest mozliwe.

pozdr.
                • arrakis74 Re: Borelioza??? 07.10.08, 14:41
                  Czy wiesz może jaki lab robi rtPCR w Czechach. Masz może jakieś
                  namiary? Będę bardzo wdzięczny.
                • zolwik86 Re: Borelioza??? 07.10.08, 20:11
                  Jednak zrobiłam to WB. Jeśli to nie da rozwiązania to wtedy wykonam rt PCR.
                  Na razie czekam........
                  • zolwik86 Re: Borelioza??? 09.10.08, 14:39
                    czy rumień, który może wystąpić przy boreliozie swędzi?
                    • zolwik86 Re: Borelioza??? 14.10.08, 16:58
                      Dzisiaj odebrałam wynik z potencjałów wzrokowych. Lekarz uznał, że wszystko jest
                      ok! Za tydzień odbiorę wynik WB, a potem zobaczymy.......
                    • dobbiaco Re: Borelioza??? 17.10.08, 00:24
                      Lekko może..Raczej podszczypuje i pobolewa..Dgy zniknie-skóra w tym
                      miejscu boli i jest niesłychanie wrażliwa..Nawet bielizna
                      razi..Przynajmniej u mnie tak jest ..Pozdrawiam!
                • dobbiaco Re: Borelioza??? 17.10.08, 00:22
                  U mnie-rumień w styczniu-bez śladu ugryzienia-PCR w Poznaniu-w
                  kwietniu-wyszedł ujemny..Dopiero ELISA z końca września-"wartość
                  graniczna"i WB z końca września-potwierdził boreliozę..Te badania..to
                  loteria..Trudno z ujemnym wynikiem mówić ze słabo zorientowanym
                  internistą o dalej się pogłębiających ciężkich objawach,bo..kieruje
                  do psychiatryka...
                  • zolwik86 Re: Borelioza???Czy co??? 20.10.08, 17:39
                    No to mam problem! Nadal nie wiem co mi dolega! Wynik WB ujemny(brak
                    jakichkolwiek prążków)! I co teraz? Jutro idę do neurologa i jeśli zrobi to co
                    mówił ostatnio jak u niego byłam to do szpitala pójdę. A ja nie chcę żeby mi tam
                    wmawiali, że mam SM!
                    • stachenka Re: Borelioza???Czy co??? 20.10.08, 17:43
                      zolwik86 napisała:

> No to mam problem! Nadal nie wiem co mi dolega! Wynik WB ujemny(brak
                      > jakichkolwiek prążków)! I co teraz?

07.10.2008
                      zolwik86 napisała:

> Jednak zrobiłam to WB. Jeśli to nie da rozwiązania to wtedy wykonam rt PCR.
                      • zolwik86 Re: Borelioza???Czy co??? 20.10.08, 17:53
                        Dziękuję Wam!
                    • rrrenifer Re: Borelioza???Czy co??? 20.10.08, 17:47
                      Jeśli chcesz badać dalej, to został już tylko PCR.
                      Można też spróbować kontaktu z jakimś dobrym w tej chorobie lekarzem i razem z
                      nim rozważyć za i przeciw bb, i potem zastanowić się nad leczeniem sugerując się
                      objawami.
                      więcej podpowiedzieć nie dam rady
                      • zolwik86 Re: Borelioza???Czy co??? 21.10.08, 17:44
                        Wróciłam właśnie od neurologa. Pani doktor powiedziała, że nie SM.
                        Neuroboreliozy nie wykluczyła. Dała skierowanie do szpitala na oddział
                        neurologiczny w celu zrobienia nakłucia lędźwiowego. Powiedziała, że kieruje
                        mnie na Koszarową (mieszkam we Wrocławiu), bo w razie czego maja tam oddział
                        chorób zakaźnych! Zanim udam się do szpitala dowiedzieć się kiedy w ogóle
                        mogliby mnie przyjąć na oddział zrobię jeszcze rtPCR w Poznaniu. Czy ktoś
                        korzystał z usług pielęgniarek z CB DNA? Nie jestem zdecydowana czy lepiej
                        zamówić wizytę domową czy tylko zestaw wysyłkowy?
                        • reni5553 Re: Borelioza???Czy co??? 21.10.08, 18:57
                          Nakłucie lędźwiowe odradzam, poszukaj w wyszukiwarce na forum-była
                          już o tym mowa. Nie jest to przyjemny zabieg i często też wychodzi
                          fałszywie ujemny.
                          W Twoim wypadku pozostał PCR RT w Poznaniu po citrosepcie.
                          • zolwik86 Re: Borelioza???Czy co??? 29.10.08, 14:06
                            Witam serdecznie Wszystkich.
                            Moje bóle stawowe zaprowadziły mnie do reumatologa. Badania, które zrobiłam
                            dzisiaj może powiedzą mi coś więcej - czy w ogóle jakaś choroba reumatyczna
                            wchodzi w grę.(Niestety jestem przeziębiona i wyniki mogą być podwyższone z tego
                            względu. Jakbym wcześniej wiedziała to bym poczekała z ich wykonaniem).
                            Prawdę mówiąc na razie się zatrzymałam w diagnozowaniu boreliozy (chcę wykluczyć
                            "reumatyzm"). Jestem już zmęczona tymi wszystkimi dolegliwościami. Chodzę już po
                            wszystkich specjalistach, do których powinno się chodzić z moimi objawami. Jutro
                            będę miała wyniki! Zobaczymy co w nich będzie?
                            Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś korzystał z usług pielęgniarki z CB DNA na
                            terenie Wrocławia? Czy lepiej samemu wysłać kurierem próbkę?
                            Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia!
                            • zolwik86 Re: Borelioza???Czy co??? 03.12.08, 10:20
                              Witam po długiej przerwie!
                              Wyniki badań, na które skierował mnie reumatolog wyszły rewelacyjnie. Tak wiec
                              "to" również nie to. Pojawił się również problem z kręgosłupem i obecnie chodzę
                              na rehabilitację. Według lekarza wszystkie moje dolegliwości mogą mieć swoje
                              źródło w kręgosłupie. Jak na razie nie wykonałam jeszcze badań W Poznaniu. Nie
                              mogłam tego zrobić, ponieważ byłam chora i antybiotyki łykałam. Czy lepiej
                              zamówić pielęgniarkę czy jedynie zestaw wysyłkowy?
                              • asia25.pl.live Re: Borelioza???Czy co??? 03.12.08, 10:39
                                czesc.tez jestem w trakcie diagnozowania.tez sugerowali mi SM.WB mam
                                ujemne. masz moze gg. pogadalybysmy.pozdrawiam.
                                • zolwik86 Re: Borelioza???Czy co??? 03.12.08, 10:41
                                  mam. 11840538
                              • anetaryd Re: Borelioza???Czy co??? 03.12.08, 11:11
                                Nie wiem jak to jest z pielęgniarką, ale my kupiłyśmy zestaw do
                                wysyłki w Poznaniu i wysyłalismy sami kurierem do Lublina, jeśli
                                chodzi o wysyłkę to lepiej wysłać pocztexem bo za wysłkę "siódemką"
                                zapłaciłam 61zł a pocztex na południe 40zł
                              • fionka21 Re: Borelioza???Czy co??? 03.12.08, 11:26
                                Żółwiku, zadzwoń do CB DNA i zamów pielęgniarkę, bo we Wrocławiu jest taka
                                możliwość. Ponieważ miewałaś kleszcze to zrobiłabym cały panel chorób
                                odkleszczowych. Jego cena boli, ale może będziesz miała odpowiedź co Ci jest.
                                Przez 3 dni przed pobraniem krwi bierz Citrosept.
                                Pozdrawiam, też z Wrocławia, Anka
                                • zolwik86 Re: Borelioza???Czy co??? 03.12.08, 13:28
                                  dzięki
                                  • zolwik86 Re: Borelioza???Czy co??? 07.12.08, 17:18
                                    Jakie dawki citroseptu mam przyjmować przed badaniem rtPCR?
                                    • grizac Re: Borelioza???Czy co??? 07.12.08, 17:29
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=87355913&a=87360141
                                      wyszukiwarka forumowa, to na serio fajna sprawa wink
                                      wystarczy wstukać "citrosept"
                                    • michal056 Re: Borelioza???Czy co??? 07.12.08, 18:53
                                      CBDNA w Poznaniu nie widzi potrzeby stosowania Citroseptu przed pobraniem krwi.Na zjezdzie w Warszawie ich przedstawiciel wypowiadał sie na ten temat.
                                      • zolwik86 Re: Borelioza???Czy co??? 19.12.08, 18:20
                                        Witam ponownie Wszystkich!
                                        Obecnie czekam na wyniki badań z CB DNA w Poznaniu.
                                        Może w końcu po ok. roku poszukiwań wpadnę na trop, który umożliwi mi powrót do
                                        "normalności". Już prawie zapomniałam jak to jest być szczęśliwą.
                                        • oloka24brisen Re: Borelioza???Czy co??? 20.12.08, 15:52
                                          Ja też od wczoraj czekam na wynik z Poznania. Ciekawe, która z nas dostanie go
                                          pierwsza? smile
                                          • zolwik86 Re: Borelioza???Czy co??? 14.01.09, 11:03
                                            Witam!
                                            Sa wyniki. Caly panel odkleszczowy zrobiony i wszystkie wyniki negatywne. To
                                            jednak nie borelioza!

Pozdrawim i zycze Wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia.
                                            • marzena1963 Re: Borelioza???Czy co??? 14.01.09, 11:48
                                              Miałam dwa rumienie czyli 200% boreliozy. Przed rozpoczęciem leczenia stan krtyczny i w tym stanie robiłam Poznań na koinfekcje. Z czystej ciekawości zrobiłam też badanie na boreliozę, bo lekarz nie miał watpliwości co do diagnozy. Cały poznański panel też wyszedł mi ujemny! Także bb. Dopiero w Lublinie wyszła bartonella i yersinia. Ja już jednak na szczęście byłam w trakcie leczenia. Najgorsze objawy bardzo szybko ustąpiły.
                                              Burrascano zaleca Western Blota do pięciu razy przy poźnej boreliozie. Zapewne nie bez podstaw.
                                              • jasna_ja Re: Borelioza???Czy co??? 14.01.09, 12:06
                                                wiem, ze latwo mowic majac diagnoze, ale ja na Twoim miejscu rozpoczelabym leczenie probne, aby zobaczyc jak zareagujesz na antybiotyki, ostatecznei leczy sie objawy a nie wynik
                                                trzymam kciuki, powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka