Dodaj do ulubionych

prosze o rade

26.10.08, 13:16
Witam, w lato ugryzł mnie kleszcz mam zdiagnoz. borelie 4 tydzien biore
antybiotyk amotaks -penicylina od tygodnia na własna reke , bo lekarz
zakonczyl na 3 tygodniach leczenie dodatkowo choruje na wątrobe i pogorszyły
mi sie wyniki zle sie czuje, ale chciałbym dokonczyc leczenie, mam znajomego
lekarza i nie wiem czy kontynuowac ten antybiotyk bo czuje czasami jeszcze
bole stawow, czy ten antybiotyk wogole jest dobry? I czy inne nie sa bardziej
toksyczne dla watroby.Jezeli ktos ma doswiadczenie to prosze o rade,
Obserwuj wątek
    • swigonka Re: prosze o rade 26.10.08, 20:35
      mapima napisał:

> Witam, w lato ugryzł mnie kleszcz mam zdiagnoz. borelie 4 tydzien biore
      > antybiotyk amotaks -penicylina od tygodnia na własna reke , bo lekarz
      > zakonczyl na 3 tygodniach leczenie dodatkowo choruje na wątrobe i pogorszyły
      > mi sie wyniki zle sie czuje, ale chciałbym dokonczyc leczenie, mam znajomego
      > lekarza i nie wiem czy kontynuowac ten antybiotyk bo czuje czasami jeszcze
      > bole stawow, czy ten antybiotyk wogole jest dobry? I czy inne nie sa bardziej
      > toksyczne dla watroby.Jezeli ktos ma doswiadczenie to prosze o rade,

witaj. po pierwsze zapoznaj się z FAQ. tam masz napisane co jak i gdzie. skoro
      masz stwierdzoną borelioze a do tego nadal utrzymują sie objawy- bóle stawów- to
      musisz leczyć się dalej. do ich całkowitego ustąpienia. a zetam kontynuować
      branie antybiotyku. skoro masz znajomego lekarza, to wydrukuj mu materiały ze
      str stowarzyszenia chorych na borelioze- materiały dla lekarzy. może zechce Cię
      "poprowadzić" gdyby były problemy- nie wiedział jak np może napisać do któregoś
      z lekarzy z forum i prosić o podpowiedź co do tego czym i w jakich dawkach. może
      też warto wykonać na wszelki wypadek testy na koinfekcje...w każdym razie leczyć
      musisz się dalej, bo masz objawy. pozdrawiam.
      • swigonka Re: prosze o rade 26.10.08, 20:36
        a ! a na wątrobę spróbuj esenciale forte. może pomoże. mnie próby wątrobowe
        wróciły po nim do normy.
    • mapima Re: prosze o rade 27.10.08, 09:13
      to moze doradzisz mi jaki to ma byc antybiotyk
      • niebieskaaa Re: prosze o rade 27.10.08, 09:58
        jeżeli nie umówisz się z lekarzem, który poprowadzi Twoje leczenie,
        to raczej marnie to widzę, to zbyt poważna sprawa. nikt nie odważy
        się doradzać przez internet jaki to ma być antybiotyk.
        w materiałach dla lekarzy są podane przykładowe leki, ale ich wybór
        jest zarezerwowany dla lekarzy właśnie.
        pozdrawiam ANia

• flork74 Re: Pytanie? 27.10.08, 16:44
          Skad Cie przywialy kleszczowe wiatry,tz.skad jestes?
          • flork74 Re: Prosze o rade? 27.10.08, 17:03
            Na pewno nikt Ci poprzez internet nie bedzie doradzal leku.Od tego
            mamy lekarzy.Co prawda niewielu od bb,ale zawsze.Studiuj wnikliwie
            FAQ.To pozwoli odpowiedziec Ci na szereg nurtujacych glowe pytan.
            Pozdrawiam Rodzinke!!!

flork74@wp.pl
            • mapima Re: Prosze o rade? 27.10.08, 17:16
              Jestem z Tomaszowa Maz. , bylem u dr zakaźnej wink i wiecej nic nie zdziałam
              raczej bo to jakas znerwicowana kobieta i do tego jestem mlody mam 25l. jak
              przyniose jej materialy to tylko sie wkurw.., lepiej zawsze posłuchac kogos kto
              przyjmowal leki i wie na wlasnej skórze jakie maja działania uboczne,
              toksycznosc itp. jak ktos jest uprzejmy napisac to prosze na priv, chodzi mi
              raczej o informacje nie o to zeby ktos mi kuracje układał.
              Pozdr. dla rodzinki i zwierzaków
              • flork74 Re: Prosze o rade? 27.10.08, 20:31
                >lepiej zawsze posłuchac kogos kto przyjmowal leki i wie na wlasnej
                skórze jakie maja działania uboczne,toksycznosc itp.<

No tak,lepiej,ale z przyjmowaniem lekow to jest tak ze jak z
                podobienstwem buzki.Kazda inna.Z lekami jest podobnie.Lekarze nie
                przypisuja kazdemu takiego samego leku.Przewaznie kazdy ma inny
                zestaw.Nikt wiec Ci na forum nie podpowie czy wlasnie lek ten jest
                dla Ciebie odpowiedni.Napisze po raz wtory!Skontaktuj sie mailowo
                z "naszym" lekarzem.
                • artur737 Re: Prosze o rade? 27.10.08, 20:48
                  Niestety abx nie da sie ustawic w kolejnosci od najlepszego do najgorszego. W
                  boreliozie nie ma tzw leczenia z wyboru jakie jest dostepne w innych chorobach.

Nie nalezy takze kierowac sie zbytnio potencjalna szkodliwosci abx. Jakbys
                  przeczytal FAQ to bys wiedzial, ze szkodliwosc abx jest znikoma i dotyczy tylko
                  ulamka procenta ludzi. Oczywiscie pod warunkiem, ze zachowane sa pewne zasady:
                  kontrola enzymow watrobowych, probiotyki, dieta p/grzybicza. Istnieje znaczace
                  ryzyko w leczeniu dozylnym bo wiadomo, cewnik moze sie zakazic albo urwac i
                  spowodwac
                  zator, powietrze moze wejsc do zyly.

Grupa Amerykanow, ktora z jakis wzgledow nie moze wyzdrowiec z boreliozy i
                  pozostaje na stalej dawce abx od ponad dwudziestu lat wcale nie wykazuje jakis
                  objawow zatrucia lekami. A czesto ci ludzi uzywaja kilku abx na raz. Wrecz
                  przeciwnie czuja sie znowu chorzy jak leki przerwa.

Czesto leczenie mlodej choroby zaczyna sie od doustnej doksycykliny bo ta jest w
                  stanie zalatwic nie tylko Bb ale tez wiekszosc koinfekcji. Nawet robale
                  przenoszone przez kleszcze (filarie) moga zdechnac od doksy.

Dawka najczestsza doksy w boreliozie jest 400-500 mg dziennie. Moze byc brana
                  raz dziennie, ale najczesciej w dwoch dawkach rano i wieczorem.

Jezeli w rejonie gdzie cie kleszcz zaatakowal wystepuje czesta babeszjoza to
                  biseptol wczesnie podany byc moze zapobiegnie chronicznemu zakazeniu tym
                  pierwotniakiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka