Dodaj do ulubionych

pomóżcie

25.02.09, 11:14
Od roku lecze sie na borieloze, zdiagnozowana mi ja w poradni chorób zakaznych w lutym 2008r.Moje problemy zaczeły sie w ciąży, obrzeki , bole stawów najbardziej nadgarstki. Od 20 tyg. ciązy zaczełam mieć obrzeki , dziecko takze mialo obrzek i wielowodzie, pomimo licznych badan nie zdiagnozowana przyczyny. W 32 tyg. 12.2007 ciąża obumarła, szok i cierpienie. Skierowana mnie na badania na borieloze wynik IGg-5,30 IgM-27,5,otrzymałam unidox 2*100 na 4 tygodnie, po kuracji dopiero sie zaczelo coraz silniejsze bole stawow ,miesni, glowy , coraz silniejsze zawroty glowy , dezorientacja , problemy z pamiecia. Ponowne wyniki z wrzesnia IgG-5,20 IgM-26,6 nic sie nie zmienilo ,ponowne przeleczenie na oddziale , wlewy Landacyn 1g. na dobe przez 4 tygodnie. Zrobiono Western -Blota wynik ujemny!!! Dalsze badania lekarze stwierdzili to nie borieloza. Wrocilam do domu po 4 tygodniach znowu bole stawow miesni nie moge wstac z lozka. zawroty glowy takie ze trafiam na neurologie znowu badania.Zrobiono mi punkcje wyniki:metoda Elisa próbka z krwi-IgG ujemny IgM dodatni ,płyn mózgowo-rdzeniowy w obu klasach ujemny.Bezradnosc, nadchodza nastepne wyniki dodatnie zakazenie HCV, znowu szok, lekarz zakaznik wykonala dalsze badania, stwierdzila ze objawy moga sie nakladac, dalsze badania bardzo wysokie d-dimery prawie 3000, wzielam juz 70 zastrzykow heparyny , d-dimery nadal wysokie jakby leczenie nie skutkowalo. Wykonana mi ct pluc, przeplywy doplerowskie zyl wszystko w pozadku , skad tak wysokie d-dimery??? Lekarze rozkladaja rece, czuje sie coraz gorzej , bole znowu wracaja nie mam sily wstac z lozka, naplywaja dalsze wyniki surpriseddczyn Waalera-Rose -pozytywny RF- 93 (NORMA 14) . Jade do reumatologa , ten stwierdza ze nic mi nie jest (hmm-zle trafilam)dalsze leczenie w poradni chorob zakaznych na borieloze. Ok wizyta w.w poradni badania na borieloze ; IgM-38,30 metoda Western-blot -ujemny. N o coz lekarz twierdzi falszywie dodtanie to nie borieloza . Szukac innego lekarza reumatologa. I tak minal rok, brak diagnozy leczenia...a ja coraz slabsza, bole coraz silniejsze. Co mam robic ???Pomozcie
Obserwuj wątek
    • 1-ludka Re: pomóżcie 25.02.09, 13:15
      Skontaktuj sie z lekarzem z Zabrza,on jest tez diagnosta
      laboratorajnym wiec napewno Ci pomoze.Wiem ,ze ma duzo pracy ale
      napewno na maila odpowie i zasugeruje co dalej robic czy badac sie
      jeszcze w innych kierunkach czy zostac przy BB.Namiary na niego moge
      Ci podac na maila,nie martw sie,ze kazdy lekarz co innego mowi,mnie
      tez reumatolog 2 lata temu odeslal z kwitkiem bo badania na
      borelioze wychodzily ujemne (nie wiem jakie robil)a za rok wyszly
      dodatnie i okazalo sie ze jestem chora od 3-4 lat,jezeli to
      borelioza to ciezko ja wychwycic ale ty juz masz dodatnie IgM (tak
      jak ja )wiec najlepiej skontaktuj sie z lekarzem.Polecam tego z
      Zabrza bo dosc "zdrowo"podchodzi do objawow i wynikow tzn.nie
      wszystko co boli to bb.
      • justkak71 Re: pomóżcie 25.02.09, 18:57
        Dzieki jestem z polnocy warminsko-mazurskie, moze tu blizej jest jakis lekarz ktury tez zeczowo podejdzie do sprawy.Ale dlaczego 2 razy Wester -Blot wychodzi ujemny. Slyszlam o probach krzyzowych. Gdzie to wykonac? Pojade i do Zabrza jesli bedzie konieczne. Daj prosze namiary.
        • aqarel Re: pomóżcie 25.02.09, 19:08
          To tu
          www.wielkoszynski.webity.pl/
          www.wielkoszynski.webity.pl/kontakt/
          • justkak71 Re: pomóżcie 25.02.09, 19:23
            Poczytalam,ale tam pan doktor takze pisze test Elisa pozniej potwierdzenie Western-Blot, Elisa IgM mam dodtanie a Western -Blot ujemny ?Wszystkie objawy jak w borielozie, wiec co dalej ?
            • aqarel Re: pomóżcie 25.02.09, 19:33
              justkak71 napisała:

> Poczytalam,ale tam pan doktor takze pisze test Elisa pozniej
              potwierdzenie West
              > ern-Blot, Elisa IgM mam dodtanie a Western -Blot ujemny ?
              Wszystkie objawy jak w
              > borielozie, wiec co dalej ?
              Napisz do niego...odpowiedź dostaniesz od lekarza.Tu to możemy
              sobie jedynie pogdybać.
              • justkak71 Re: pomóżcie 27.02.09, 10:59
                Napisalam czekam na odpowiedz, mam watpliwosci czy to napewno borieloza moze jednak reumatyzm (albo hcv robi balagan w wynikach ).
                • aqarel Re: pomóżcie 27.02.09, 11:48
                  justkak71 napisała:

> Napisalam czekam na odpowiedz, mam watpliwosci czy to napewno
                  borieloza moze je
                  > dnak reumatyzm (albo hcv robi balagan w wynikach ).
                  To dobrze że masz wątpliwości bo WB jest dokładniejszym badaniem
                  (pokazuje pozostałe paski BB) od ELISY.
                  Przepraszam za taką oschłą, poprzednią, odpowiedź ale podałaś takie
                  objawy i skróty wyników badań że strach sie bać.
                  • justkak71 Re: pomóżcie 27.02.09, 16:03
                    Tak boje sie i to bardzo, psychika mi siada. Najgorsze jest to ze nie moge znalezc dobrego lekarza ktory podszedl by do sprawy powaznie, jestem spychana od specjalisty do spejalisty...kazdy zrobi swoje wyniki i pcha dalej(wszyscy prywatnie bo na nfz to bym czekala po pol roku na wizyte), czuje sie bezsilna i osamotniona ze swoja choroba. Nikt nie zastanowi sie nad przyczyna choroby.Brak dobrego diagnosty , co by zebral wszystko do kupy i zastanowil sie co mi jest.Bede stawac na komisje do renty.Mam 38 lat i co mam sie poddac?
                    • zgoorek Do Justkak71 27.02.09, 19:52
                      Niestety, internet pełen jest chorych źle diagnozowanych, źle leczonych. Jeśli tu jesteś, to już znaczy, że nie chcesz się poddać. I tak trzymaj!
                      Niezależnie od wieku masz prawo domagać się od lekarzy diagnozy i leczenia. Poddać to się można po 90-tce (a może i wtedy nie bardzo - zawsze chce się żyć).
                      Jednakże, jak napisał aqarel - możemy Ci pomóc tylko namiarami na lekarzy, do których mamy zaufanie. Jeżeli masz boreliozę, są duże szanse, że któryś z nich Ci pomoże.
                      Ale nikt na forum nie obieca Ci ani dobrej diagnozy, ani wyleczenia. Przynajmniej na tym forum.
                      Wielu z nas latami walczyło o diagnozę. Dzięki internetowi dzisiaj jest to łatwiejsze - ale nadal łatwe nie jest.
                      Życzę Ci sukcesów na komisji - jednak ona Cię nie wyleczy.
                      Walcz o swoje zdrowie, bo warto.
                      Trzymaj się!
                    • zgoorek Re: pomóżcie 27.02.09, 19:57
                      Aha, mnie bardzo pomógł dr Piotr z Warszawy. To nieco bliżej. Nie słyszałam o lekarzu od boreliozy z 3miasta, ale może już tam ktoś się pojawił. Niestety, w przypadku boreliozy przewlekłej można liczyć jedynie na KILKU lekarzy w całej Polsce.
                      • justkak71 Re: pomóżcie 27.02.09, 21:28
                        Tak jestem tu bo sie nie poddaje, na komisje staje bo do pracy nie mam sil...zwykle czynnosci sa czasami nie do pokonania zaciskam zeby lzy w oczach..., ciagle zmeczenie, wejscie na 3 pietro schodami zadyszka i robi mi sie slabo,stawy bola itd...bardzo prosze o namiary lekarzy ,pisz na emial. Doktor z Zabrza jeszcze mi nie odpowiedzial.Dzieki za wszystkie slowa otuchy.
                      • justkak71 Re: pomóżcie 27.02.09, 21:28
                        Tak jestem tu bo sie nie poddaje, na komisje staje bo do pracy nie mam sil...zwykle czynnosci sa czasami nie do pokonania zaciskam zeby lzy w oczach..., ciagle zmeczenie, wejscie na 3 pietro schodami zadyszka i robi mi sie slabo,stawy bola itd...bardzo prosze o namiary lekarzy ,pisz na emial. Doktor z Zabrza jeszcze mi nie odpowiedzial.Dzieki za wszystkie slowa otuchy.
                        • zgoorek Re: pomóżcie 28.02.09, 02:42
                          Dr Piotr Kurkiewicz z Warszawy na drugim forum ma swój wątek:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=84164491
                          i tamże podaje e-maila do siebie. Warto, żebyś przejrzała ten wątek
                          (jest dość długi, już 3-częściowy).
                          Dr Piotr zaczął od walki z własną boreliozą.
                          Uznaje on, że przewlekłą boreliozę można *zaleczyć*, ale co pewien czas trzeba wznawiać kurację. Stale poszerza swoją wiedzę. Jest dla mnie dużym autorytetem.
                          Z tego, co się orientuję, dzisiaj dr Piotr jest na zjeździe we Wrocławiu, więc pewnie przed poniedziałkiem nie ma co liczyć na kontakt.
                          Trzymam kciuki za Ciebie.
                          • justkak71 Re: pomóżcie 28.02.09, 10:05
                            Dzieki , biore sie za czytanie. Napewno sie skontaktuje z dr. Piotrem. Pozdrawiam , dobrze ze istnieje takie forum.
                            • aqarel Re: pomóżcie 06.03.09, 18:16
                              justkak71 napisała:

> Napisalam czekam na odpowiedz, mam watpliwosci czy to napewno borieloza moze je
                              > dnak reumatyzm (albo hcv robi balagan w wynikach ).

"Osoby zakażone HCV
                              Niestety, pomimo starań, wnikliwej obserwacji podczas różnych czynności w gabinecie zabiegowym, w szpitalu w trakcie hospitalizacji, podczas pobytu u fryzjera, kosmetyczki, może dojść jednak do zakażenia wirusem HCV. Na co należy zwrócić uwagę mimo niespecyficznych objawów tego zakażenia, co może przyspieszyć diagnozę i zmniejszyć skutki zakażenia:
                              - czy utrzymują się długo przewlekle niecharakterystyczne objawy takie jak: osłabienie, bóle stawowe i mięśniowe lub świąd skóry, brak apetytu, nudności, czasami objawy neurologiczne jak zaburzenia koncentracji, niepokój, rozdrażnienie, depresja n czy miałeś przetaczaną krew lub preparaty krwiopochodne przed 1992 rokiem (po tym okresie krew była i jest badana na obecność przeciwciał anty- HCV)
                              - czy przyjmowałeś narkotyki drogą dożylną
                              - czy miałeś częsty kontakt z ochroną zdrowia i miałeś wykonywane liczne zabiegi lub operacje
                              - czy jesteś chory na cukrzycę
                              - czy masz partnera seksualnego zakażonego wirusem typu C
                              - czy stwierdzono u ciebie nieprawidłowe próby wątrobowe. Jednak tylko około 30 % zakażonych osób jest w stanie zaobserwować w/w objawy. Większość chorych nie odczuwa jednak żadnych dolegliwości, a stan taki może trwać przez wiele, około 15-20, a nawet 30 lat.

Jeżeli w wyniku badań diagnostycznych i oceny lekarza prowadzącego masz potwierdzenie, że jesteś nosicielem lub zakażonym wirusem HCV, dostosuj się do jego wskazań i zaleceń."
    • adonis7.59 Re: pomóżcie 12.10.10, 13:01
      witaj,ja dzisiaj sie dowiedziałem ze w badaniu krwi,wynik dodatni,,,badanie na moje zadanie po ukaszeniu,,,napisz jakie ruchy mam dalej wykonywac,,,komu zaufac,,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka