Dodaj do ulubionych

"Dziadek do orzechów"

29.12.11, 17:23
Przedstawienie "Dziadek do orzechów" Teatru Tańca Caro Dance w choreografii Iwony Marii Orzełowskiej zostanie wystawione na deskach Centrum Kultury i Sztuki 28 oraz 29 grudnia 2011r.
Muzyka - Piotr Czajkowski.
Prapremiera spektalu.
siedlce.naszemiasto.pl/imprezy/392123,dziadek-do-orzechow,id,t.html
Tym, którzy pójdą, miłych wrażeń.
Obserwuj wątek
    • westwind2 Re: "Dziadek do orzechów" 30.12.11, 10:30
      Czy gdzieś można przeczytać recenzję z tego przedstawienia?
      Kiedys ukazywały się recenzje z wydarzenb kulturalnych chyba p.Szumowskiego i słynnej panny Filmmix.
      A dziś?
      • brytanbrytan Re: "Dziadek do orzechów" 30.12.11, 11:13
        P. Szumowski nie był na tym przedstawieniu, a recenzje i relacje pisze nadal - ostatnio na przykład recenzje książek, które ukazały się w ostatnim czasie ("Siedlce Oczami Gwiazd" T. Markiewicza i "Efemerydy" A. Bieleckiej).
        • tricky007 Re: "Dziadek do orzechów" 30.12.11, 15:38
          a ja byłem przedwczoraj, widziałem - w o w
      • bydz Re: "Dziadek do orzechów" 30.12.11, 22:48
        Tego przedstawienia nie trzeba recenzować .
    • yfter Re: "Dziadek do orzechów" 30.12.11, 15:05
      Ze strony www miasta.
      Jest już recenzja. Nie potrzeba by ktoś więcej pisał na ten temat.

"Wojciech Kudelski, który dziękując artystom nie krył zachwytu spektaklem. Mam wrażenie, że dziś Siedlce przeżywają swój wielki rozkwit, który wcześniej miał miejsce za czasów Księżnej Ogińskiej. Wtedy właśnie podobnie jak dziś, Siedlce miały prawdziwy teatr - mówił prezydent."

Jrst tam również to:
      "Na wyróżnienie zasługują jednak wszyscy artyści Caro Dance, od tych najmłodszych - czterolatków po bardziej doświadczonych, którzy wspólnie wykonali naprawdę wielkie dzieło sceniczne, przenosząc widzów w swój świat tanecznych pasji.

Co na to Inspekcja Pracy. Zaplanowano na początek 10 przedstawień.

• brytanbrytan Re: "Dziadek do orzechów" 30.12.11, 18:26
        To jest recenzja?? Ciekawe...
        • yfter Re: "Dziadek do orzechów" 31.12.11, 20:03
          zdjęcia w spin z "Dziadka".
          W komentarzach pod informacją o "Dziadku" jest wpis: zdjęcia będą po akceptacji CKIS.
          ???????????????????????
        • dren.6 Re: "Dziadek do orzechów" 01.01.12, 12:02
          brytanbrytan napisał:

> To jest recenzja?? Ciekawe...
          To jest recenzja przydupasa prezydenta.
    • felnet Re: "Dziadek do orzechów" 01.01.12, 13:38
      " ...sale ośrodków są pełne"

Są bo firmy mają nakaz zakupu biletów z funduszu socjalnego.
      Później będzie krzyk, nie będzie na wczasy na kolonie.
      Władza zachowuje się jak jej poprzedniczka, wie co narodowi jest potrzebne.
      • n_l Re: "Dziadek do orzechów" 03.01.12, 19:18
        > " ...sale ośrodków są pełne"
        > Są bo firmy mają nakaz zakupu biletów z funduszu socjalnego.
        I władza w środku nocy wyważa drzwi, wyciąga ludzi z łóżek,
        przetrzymuje, żeby zawieźć ich pod silną eskortą na koncert czy przedstawienie.
        Bo sami to by nie poszli, nie...
        Wszystko pod przymusem.
    • yfter Re: "Dziadek do orzechów" 01.01.12, 20:01
      Naj recenzje sadzi niejaki "Karol", pewnie były "Rex" i "Król".
      • tricky007 Re: "Dziadek do orzechów" 01.01.12, 21:54
        Bo przecież ludziom nie mogło się podobać?
        Wszystkie słowa pochwalne są podejrzane?
        To, że niemal wszystkie portale napisały bardzo dobre relacje i recenzje to pewnie jakaś farsa, przekręt.
        A najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, ze najwięcej do powiedzenia mają osoby, które na tych spektaklach na pewno nie byli.
        • yfter Re: "Dziadek do orzechów" 01.01.12, 23:01
          tricky007 napisał:

> Bo przecież ludziom nie mogło się podobać?
          > Wszystkie słowa pochwalne są podejrzane?
          > To, że niemal wszystkie portale napisały bardzo dobre relacje i recenzje to pew
          > nie jakaś farsa, przekręt.
          > A najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, ze najwięcej do powiedzenia mają osob
          > y, które na tych spektaklach na pewno nie byli.

Bo przecież ludziom musi się podobać!

Jak napisali, że niestety nie, otrzymali od kulturalnych ludzi takie wpisy:
          "...,wrogowie z taką małostkowością i prowincjonalizmem...."
          "...nie przejmujcie się krytyką zakompleksionych nieudaczników...."

Jeden z tych wpisów jest podpisany.

• tricky007 Re: "Dziadek do orzechów" 01.01.12, 23:22
            Nie musi się podobać. Nikt tak nie twierdzi, to Ty chyba sobie kolego wmawiasz te i podobne rzeczy. Nie zrozumiem i nie zaakceptuję jednak sytuacji, kiedy nie widziałem, nie słyszałem, a mam najwięcej do powiedzenia. To krzywdzi każdego - twórcę, odbiorcę i przyszłego odbiorcę. I nie musisz rzucać cytatami, mam myszkę, znam siedleckie strony, media - potrafię czytać i czytam. Dobrej nocy.
            • yfter Re: "Dziadek do orzechów" 01.01.12, 23:32
              Zabroń mi!
              • jkfoo Re: "Dziadek do orzechów" 01.01.12, 23:53
                które to "niemalże wszystkie portale "napisały te relacje i recenzje ,bo jakoś nie mogę znaleźć.?
                • yfter Re: "Dziadek do orzechów" 02.01.12, 00:02
                  jkfoo napisał:

> które to "niemalże wszystkie portale "napisały te relacje i recenzje ,bo jakoś
                  > nie mogę znaleźć.?

Jeśli to "...spektakl na światowym poziomie...", to pewnie w Paryżu, Wiedniu, Moskwie.
                  • westwind2 Re: "Dziadek do orzechów" 02.01.12, 00:13
                    Dziękuję Panu Szumowskiemu za informację.
                    Nie chodziło mi wprawdzie o recenzję książek, lecz przynajmniej o wyważone relacje z poważniejszych wydarzeń kulturalnych w mieście np. jak koncerty (także naszej nowej orkiestry), recitali, występów artystów siedleckich i z poza miasta, wszelakich przedstawień teatralnych, w tym amatorskich produkcji siedleckich twórców, audycji literackich w KRP itp.

Może się mylę, ale w żadnej gazecie nie dostrzegam stałych rubrych poświęconym tej tematyce.

Do recenzji z wymienionych książek obiecuję zajrzeć. Pozdrawiam w Nowym Roku.
                    • brytanbrytan Re: "Dziadek do orzechów" 14.02.12, 15:47
                      > Nie chodziło mi wprawdzie o recenzję książek, lecz przynajmniej o wyważone rela
                      > cje z poważniejszych wydarzeń kulturalnych w mieście np. jak koncerty (także na
                      > szej nowej orkiestry), recitali, występów artystów siedleckich i z poza miasta,
                      > wszelakich przedstawień teatralnych, w tym amatorskich produkcji siedleckich t
                      > wórców, audycji literackich w KRP itp.
                      W najnowszym numerze "Gazety Siedleckiej" p. Szumowski opublikował recenzję ubiegłotygodnowego przedstawienia "Zamknięty świat". Czy jest (jak oczekuje westwind2) przynajmniej wyważona - można się przekonać, czytając.
                      • brytanbrytan Re: "Dziadek do orzechów" 16.02.12, 09:13
                        gazetasiedlecka.pl/kultura/item/113-a-wiec-sukces.html
                  • tricky007 Re: "Dziadek do orzechów" 02.01.12, 00:13
                    w Siedlcach zawiść na wysokim poziomie
                    wyłączam się
                    • felnet Re: "Dziadek do orzechów" 02.01.12, 12:57
                      niedziela, 1 Styczeń 2012, 21:39
                      "?? a ja polecam przeczytać relację SPiN ze zdjęciami, wtedy może takie komentarze nie byłby potrzebne"
                      piątek, 30 Grudzień 2011, 20:48
                      "Do "brawo" – fotorelacja i materiał oczywiście się pojawi – czekałyśmy na akceptację fotografii przez CKiS. Pozdrawiam."

Jeśli zdjęcia były akceptowane artykuł również był poddany akceptacji.
                      "Piszcie o nas dobrze".

• pasten Re: "Dziadek do orzechów" 02.01.12, 17:10
                        felnet napisał:

> Jeśli zdjęcia były akceptowane artykuł również był poddany akceptacji.
                        > "Piszcie o nas dobrze".

Nie znam tej akurat sytuacji, ale zauważam złośliwość. Do Twojej wiadomości - w całym cywilizowanym świecie ludzie mają prawo do ochrony wizerunku. Mogło chodzić o to, by nie umieszczać zdjęć przedstawiających pojedyncze osoby, tylko zbiorówki. Zanim następnym razem zaczniesz snuć teorie spiskowe - dowiedz się, o co naprawdę chodzi.
                        • felnet Re: "Dziadek do orzechów" 02.01.12, 17:29
                          Jakie teorie spiskowe?
                          Przytoczyłem tylko cytaty.
                        • n_l Re: "Dziadek do orzechów" 03.01.12, 19:16
                          > Do Twojej wiadomości - w
                          > całym cywilizowanym świecie ludzie mają prawo do ochrony wizerunku
                          Jeżeli ktoś jest np. artystą i np.występuje na scenie
                          i jest zgoda na robienie zdjęć, to... dopowiesz sobie sam?
                          A (prawie) normalną sytuacją jest zastrzeżenie sobie
                          prawa do wyboru/oceny zdjęć przed publikacją.
                          Sądzę że SPIN po prostu użył niefortunnego sformułowania :-)
                          • n_l Re: "Dziadek do orzechów" 03.01.12, 19:23
                            > Sądzę że SPIN po prostu użył niefortunnego sformułowania :-)
                            zagalopowałem się :-)
                            "zdjęcia będą po akceptacji CKiS"- nie widzę w tym nic niefortunnego
                            • yfter Re: "Dziadek do orzechów" 09.01.12, 19:18
                              Wojciech Kudelski: "Teatr jest bardzo ważny w mieście. I powiedzmy sobie szczerze, ten teatr w naszym mieście jest. Jest profesjonalny warsztat pracy, są ludzie z talentem, są dobrzy organizatorzy. Aktorzy, którzy na tej scenie grali są nią zachwyceni i mówią, że nasza scena teatralna bije na głowę wiele takich scen w Warszawie. Dla mnie teatr to doskonała reklama naszego miasta i takie nadzieje w nim pokładamy."

Pytania
                              1. Dlaczego więc przerwa trwa 30 minut?
                              2. Dlaczego Dyrektor reklamuje restaurację i namawia do jej odwiedzenia?

Zaaz tu będzie, że nie, że nie prawda. Setki ludzi słyszałó te słowa.
                              Przerwa 30 minut w tak nowoczesnej scenie z kominem, to śmiech.
                              Gdy sztuka będzie w 3 aktach więc mamy 1 godz. z głowy, a i zyski w restauracji się zwiększą.
                              • ibzor Re: "Dziadek do orzechów" 09.01.12, 20:01
                                Jak dla mnie tego teatru który kosztował grube miliony - mogłoby w ogóle nie być.
                                • yfter Re: "zmiana nazwy" 10.01.12, 15:47
                                  Rozpoczął go przepiękny introit w wykonaniu sopranistki Izabeli Jaszczułt-Kraszewskiej do muzyki Mariusza Orzełowskiego.

Introit jest pierwszą częścią proprium formularza mszalnego. W formie nadzwyczajnej rytu rzymskiego wykonywany jest po modlitwach u stopni ołtarza a przed Kyrie. Historycznie rozpoczynał Mszę, dlatego przy odczytywaniu introitu kapłan wykonuje znak krzyża. Introit składa się z antyfony, wersu psalmowego zakończonego doksologią Gloria Patri (z wyjątkiem Mszy za zmarłych) i powtórzenia antyfony. W Mszach uroczystych introit jest recytowany przez kapłana i śpiewany przez scholę. Pierwsze słowo introitu, jako pierwsze słowo pierwszej części proprium danej Mszy św., stanowi wyznacznik identyfikujący. Określa się poprzez nie samą mszę lub święto. W ten sposób powstały nazwy takich mszy jak np. Requiem, roraty (od Rorate coeli), niedziela Laetare.

Przynajmniej wiadomo w którą stronę to zmierza.
                                  Dzisiaj Pan O. z chórem kościelnym prezentuje się w PG2 (100 lat)
                                  • yfter Re: "zmiana nazwy" 10.01.12, 15:52
                                    Dodam, pierwszy fragment ze strony miasta, drugi Wikipedia.
    • muchawka Ależ z was leśne dziadki do orzechów 10.01.12, 23:40
      Ludzie, opamiętajcie się. Czy wszystko i wszystkich musicie tak w czambul potępiać?

Krytyka OK, ale na temat.
      Kto byl na przedstawieniu i ma coś na jego temat do powiedzenia?

Doceńcie pracę twórców i mlodych wykonawców.
      Przecież to jest ewenement na skalę kraju.
      • yfter Re: Ależ z was leśne dziadki do orzechów 12.01.12, 15:49
        muchawka napisał:

> Ludzie, opamiętajcie się.

Dlaczego wolę iść do MOK na jakąś imprezę?

Mam gwarancję, że na scenie nie pojawi się Dyrektor tej placówki, mam gwarancję, że z głośników nie popłynie głos Dyrektora z wykładem jak się mają zachowywać na sali.
        • yfter Re: Ależ z was leśne dziadki do orzechów 13.01.12, 20:51
          www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=612&menu_id=0
          "Rozpoczął go przepiękny introit w wykonaniu sopranistki Izabeli Jaszczułt-Kraszewskiej do muzyki Mariusza Orzełowskiego."
          Introit (łac. introitus) – chrześcijański śpiew liturgiczny, stanowiący m.in. część katolickiej Mszy świętej oraz luterańskiego nabożeństwa. Gatunkowo jest to antyfona, poprzedzająca werset zaczerpnięty z jednego z psalmów.

www.spin.siedlce.pl/2012/01/08/mezerycki-stworzyl-klimat-nie-budynki/
          "Koncert rozpoczął się od introdukcji w wykonaniu Izabeli Jaszczułt-Kraszewskiej i aktorów Teatru Tańca Caro Dance do muzyki Mariusza Orzełowskiego."

1.Introdukcja (łac. introductio – wprowadzenie, wstęp) – wprowadzenie nierodzimego gatunku lub niższego taksonu pochodzącego z innego geograficznie regionu, jako nowego elementu danej biocenozy. W rolnictwie jest to celowe wprowadzenie przez człowieka na teren uprawy chronionej organizmów pożytecznych[1].
          2. introdukcja - wstęp instrumentalny stanowiący przygotowanie do głównego tematu danej kompozycji»

Wynika z tego, że Pani Sopran instrumentalnie to wydobyła z siebie lub wprowadziła gatunek z innego regionu geograficznego.
        • doberek4 Re: Ależ z was leśne dziadki do orzechów 17.01.12, 08:34
          yfter nie chodzi do CKIS, bo " z głośników płynie głos Dyrektora z wykładem jak się mają zachowywać na sali. ". No rzeczywiście niezbyt to kulturalne przez głośniki i to przed koncertem nauczać zachowania się widowni . Kolejny dowód, że Siedlce to wioska, a Pan Dyrektor uważa sie za jedynego w mieście znawcę kultury i sztuki. Pozwólcie mu na to przecież to ciężka praca za marne 5 tysięcy miesięcznie, a wy zapłacicie za bilet marne 6 dyszek i wymagacie jeszcze Bóg wie czego.A tak przynajmniej dowiecie się kiedy klaskać.
    • krzycho1252 Re: tradycja. 16.01.12, 12:37
      mazowsze.hist.pl/files/czasopisma/Rocznik_Mazowiecki-r1969-t2/Rocznik_Mazowiecki-r1969-t2-s219-251/Rocznik_Mazowiecki-r1969-t2-s219-251.txt
      • yfter Czy jest kryzys? 16.01.12, 14:54
        Czy Radni zatwierdzając dotacje na 2012r. wiedziwli o tym?

podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/warsztaty-artystyczne-chodowiakow-8edf.html
        podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/warsztaty-artystyczne-choru-miasta-siedlce--8ed1.html
        podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/zimowa-akademia-talentow-teatru-es-8edc.html
        • tricky007 Re: Czy jest kryzys? 16.01.12, 18:43
          Jesteś chorym człowiekiem yfter, co raz bardziej brniesz w tę jatkę dalej.
          Nie wiesz czy wiesz, ale członkowie zespołów, aby tworzyć dla widza i aby pojechać na te warsztaty muszą pewnie w zdecydowanej większości pokryć koszty?
          • yfter Re: Czy jest kryzys? 16.01.12, 19:02
            Jeśli łowią talenty, więc będziemy mieli orkiestrę góralską.
            Myślę, że w demokracji można zadawać niewygodne pytania by było trochę niewegognie wygodnym.
            Coraz bardziej widać jak bardzo jesteś zaangażowany w ten "teatr".

Co do wpisu, Twojego, o mnie, powiem jedno. Kulturalnie, to jesteś "cienki bolek".
            • tricky007 Re: Czy jest kryzys? 16.01.12, 19:21
              Ok, zadawanie niewygodnych pytań - tak, w kulturalny sposób - tak. Nie zauważyłeś jednak pewnie tego, że jesteś z góry nastawiony "anty" do niemal wszystkich działań: w temacie, w którym się wypowiadamy większość wpisów należy do ciebie, nie odnoszą się bynajmniej do spektaklu, do tego w jakim stylu artyści wystawili sztukę na scenie i z jaką widowiskowością, ale do najmniejszych "pierdół" za przeproszeniem, do których cokolwiek "na nie" można napisać. Gdybyś wypośrodkował swoją działalność, nie koncentrował się na jednym podmiocie to może mógłbyś wtedy pisać te banalne frazy o demokracji i że bardzo dobrze, że jesteś obiektywny, że niewygodne pytania znaczą to i tamto. A wtedy może mój post mógłby zostać uznany za nieobiektywny "atak", a tak jest czystą prawdą.
              Czy mania nie jest chorobą? W moim subiektywnym odczuciu poniekąd jest.
              • yfter Re: Czy jest kryzys? 17.01.12, 20:40
                tricky007 napisał:

> Nie zauważyłeś jednak pewnie tego, że jesteś z góry nastawiony "anty" do niemal wszystkich działań

Polecam przeczytać komentarze tu:
                www.spin.siedlce.pl/2012/01/16/37850/
                Nie napisałem tam ani jesnego słówka, a wszystko się zgadza z tym co o tym myślę.
                Chyba można Ciebie zaliczyć do obrońcy, również, wśród tamtych komentarzy.
                Kto ma manię?
                Jednak Twoja mania należy chyba do człowieka z "Teatru" .
                Pamiętasz jak się rzucałeś i straszyłeś sądami jak napisano, że pisze to sam konferansjer.
                Więc rzucaj się dalej.

• tricky007 Re: Czy jest kryzys? 17.01.12, 21:24
                  Odwracanie kota ogonem...
                  Nie mówię o jakimś temaciku gdzieś tam, mówię o tych postach na forum.
                  Tak. Jestem i będę obrońcą normalnej dyskusji na każdy temat, niezależnie od tego czy kogoś lubię czy nie. Nie muszę pracować tu i tam, aby być zwolennikiem pisania prawdy, bez zawiści i oskarżeń. A pisanie tych ostatnich, niepopartych dowodami, kwalifikuje się pod konkretne przepisy prawa - nie straszę sądami, bo nie mnie wpisy dotyczą, więc nie miałbym żadnych szans w sądzie, którym cię nota bene nie straszyłem.
                  Nie zaliczam nikogo do jakiś grup. Stwierdziłem fakt - jesteś nastawiony z góry "anty", koniec kropka. Nie odpowiadaj mi na to - na tym zakończmy banalną dyskusję, w której żadna ze stron nie udowodni swojej racji - niechaj oceni to postronny czytelnik.
                  Zamknę klamrą: Odwracanie kota ogonem...
        • brat_szczepana Rarytasik , dzięki Krzychu! Czy jest kryzys? 16.01.12, 19:15
          Krzychu, dzięki za ten wspaniały "donos" o historii działań tetralnych w Siedlcach.
          Czytam i czytam z zapartym tchem. Jednak jak na prowincję i reperutar i zespoły zdarzały się nie nienajgorsze. Ciagłe kłopoty tylko z bazą. Szczęśliwie dzis bazę nienajgorszą, oby zespoły teatralne dopisały.

A co tak kolegę Yftera dziwi, że młodzi twórcy ćwiczą i strają sie byc jak najlepsi?
          Tp powód do chwały. To są najlepiej wydane pieniądze, jak tylko mozna sobie wyobrazić.
          Każda złotówka wydana na kulturę wraca w dwójnasób.
          Kryzys? Owszem jest - kryzys myślenia o rzeczach najważniejszych dla istoty człowieczeństwa.
          • krzycho1252 Re: Rarytasik , dzięki Krzychu! Czy jest kryzys? 17.01.12, 07:23
            Ciekawi mnie gdzie mógł być amfiteatr na Sekule. Mamy, jak widzisz, tradycję kultury na wolnym powietrzu. Ciężkie życie mieli artyści, więc teraz mając bazę i środki niech tworzą, a spragnieni baletów, operetek arii i sztuki wielkiej i małej niech walą. Niech pękają mury od tłoku i od braw i od ..."autor, autor..."
            • krzycho1252 Re: Rarytasik , dzięki Krzychu! Czy jest kryzys? 17.01.12, 09:58
              "(JESZCZE O TEATRZE W SIEDLCACH).
              Aczkolwiek sprawa powyższa mniej zdaje się zainteresowała siedlczan, niż należało się spodziewać, niniejszym nowym projektem chcę zwrócić na nią baczniejszą uwagę czytelników, których pesymizm może tym razem spadnie do minimum, wobec zupełnie słusznych i fachowych wniosków, jakie przytoczymy. W sprawie teatru stałego w Siedlcach
              nawiązaliśmy korespondencję z fachowcem— aktorem z powołania/artystą teatru
              krakowskiego, którego zapał, ujawniony nam w listach, dla kwestji prowincjonalnego teatru w Siedlcach, godnym jest pilniejszego spojrzenia i szczegółowego zastanowienia się nad jego projektem. Dla lepszej orjentacji i rzucenia
              właściwego światła na tę kwestję, przytaczamy wyjątek listu p. Jarniriskiego
              dosłownie:
              ,,Przeczytałem dokładnie wszystkie artykuły w przysłanej mi przez Sz. Redakcję
              gazecie i wnoszę stąd, że sprawa teatru w Siedlcach jest dopiero w pierwszem sta-
              djum rozwoju, wszelako' zdaje się być na dobrej drodze. Prawdopodobnie społeczeństwo, a właściwie obywatelstwo nasze podlaskie (p. Jarniński zna je dobrze, jest bowiem sam podlasianinem) przestraszyło się nowością wniosku, a także wysokością sumy (30,000 rb.), potrzebnej na utworzenie stałego teatru w Siedlcach. Niektórzy obywatele bali się ryzykować 300 rb. (i zupełnie słusznie) na niepewny interes, inni znów nie chcieli być
              pierwszymi i t. d. —: a gdyby nawet powyższa suma była zebraną, akcjonarjusze mieliby
              tak wygórowane żądania od administracyjnego i artystycznego kierownictwa teatru,
              że nie wiem jak i czyby się taki teatr utrzymał. Długo naradzałem się z ludźmi
              fachowymi, którzy już teatr prowadzili na własną rękę i to na prowincji, aż po
              długim i dobrym namyśle podaję projekt następujący: Obywatelstwo siedleckie niechaj
              zapewni teatrowi kapitał w sumie 6,000 rb. na rozpoczęcie kampanji teatralnej.
              Pieniądze te pod kontrolą jakiejś, komisji lub rady nadzorczej muszą służyć na
              rozpoczęcie sezonu teatralnego«z kosztorysem poniższym:
              Dekoracje i kostjumy . 1,600 rb. . Zaliczki i pensje aktorów 2,000 „ Bibljoteka . . . . . 0,400. „
              Razem . 4,000 „ pozostaje zatem 2,000 rb. kapitału rezerwowego i czysty dochód z już
              urządzonych przedstawień."
              Oto plan p. Jarnińskiego. Dalej zaznacza, iż ni etyl ko sam każdej chwili jest gotów, cofnąwszy kontrakt ze swym dyrektorem, stawić się na nowej placówce prowincjonalnego teatru, lecz ma już zapewnione siły w ilości 6 osób, do których w razie pomyślnego rozstrzygnięcia sprawy teatru w Siedlcach, wypadnie mu doangażować jeszcze 7 osób, ażeby ilością 13 artystów módz mniej więcej swobodnie opracowywać repertuar,..." (Głos Podlasia 1. 10. 1910r.")
              Na stronie "zwiedzamy Siedlce" mpppm dalej publikuje wybrane fragmenty tej gazety a tam humorystyczny fragment o sylwestrowym graniu
              www.markopm.za.pl/kroniki.htm
              • yfter poniwnie Dziadek 06.02.12, 15:55
                zanosi się na mocne uderzenie "Dziadka"

08. 02 2 przedstawienia
                09. 02 2 przedstawienia
                13. 02 2 przedstawienia
                14. 02 3 przedstawienia
                15. 02 3 przedstawienia

Panie Prezydencie Miasta, jak można na takie wyzyskiwanie dzieci i młodzieży pozwalać.
                Ta młodzież ma się uczyć, a nie zarabiać kasę dla ...............
                Wiadomo, że młodzież biorąca udział w Dziadku występuje też w innych pomysłach CKiS, a więc praktycznie występują codziennie.
                Można zezwolić dzieciom na jeden dwa występy na miesiąc, kwartał ale nie traktować ich jak aktorów zawodowych.
                Co na to Inspekcja Pracy ?
                • comodin Re: poniwnie Dziadek 06.02.12, 16:42
                  Nie przesadzaj. Zobacz, że wszystko wyprzedane, nie ma biletów, znaczy, że mamy coś czym możemy się pochwalić :)
    • netxan Re: "Dziadek do orzechów" 12.02.12, 10:29
      15 lutego "Dziadek do orzechów" dla Poli
      www.siedlcetv.pl/pola-wiesak-pomagamy/
      ----------------
      www.siedlcetv.pl
      • yfter naj i oczarownie 14.02.12, 15:33
        www.spin.siedlce.pl/2012/02/14/najpiekniejsze-arie-i-duety-milosne/
        autor pisze:
        "„Najpiękniejsze Arie i Duety Miłosne” oczarowały siedlecką publiczność, która nagrodziła wykonawców owacjami na stojąco i wielokrotnymi bisami."

Publicznoś bisowała?

Piekarz też swój chleb chwali, nawt był taki: "Dobry chleb" (na naklejce)
        • yfter Re: naj i oczarownie 14.02.12, 15:35
          poprawka
          Publiczność bisowała?
          • yfter Re: naj i oczarownie 15.02.12, 12:11
            Ci którzy ostatnio oglądali "Dziadka" widzieli "wielkie serce" jako element dekoracji.
            Jak się to ma do "Dziadka"? Co ma piernik do wiatraka?
            Co na to Scenarzysta?
            Teraz można wszystko rzucić na ścianę z projektora podłączonego do komputerka.

Moim zdaniem albo kino albo teatr.
            Czy w ostatnim przyjezdnym teatrze zamiast dekoracji były wtświetlane meble na szmacie?
            • tricky007 Re: naj i oczarownie 15.02.12, 12:50
              Gościu, wyluzuj trochę. Przecież to photoshop. Scenografia bez zmian.
              • yfter Re: naj i oczarownie 15.02.12, 13:18
                Pozwolę sobie sam decydować o tym czy będę, wyluzowany czy inny.
                Jednak już nie da się ukryć , ży sam jesteś "spięty" z CKiS.
          • yfter Re: naj i oczarownie 15.02.12, 12:42
            Strona www miasta o tej imprezie:
            "Najpiękniejsze Arie i Duety Miłosne" oczarowały siedlecką publiczność, która nagrodziła wykonawców owacjami na stojąco i wielokrotnymi bisami."

Bezmyślne kopiowanie i wstawianie co etatowy Recenzent-Dyrektor napisze.
            • yfter ostatni, a szkoda 15.02.12, 21:52
              "...spektakl obejrzało około 8200. widzów."

Wznowienie tytułu zaplanowane jest na 1 grudnia 2012 roku.

Jeśli dobrze idzie zarabianie niech leci na okrągło.
              Jeszcze 69000 Siedlczan nie widziało.
              Może Rada Miasta zmusi Dyrektora by "Dziadek" "chodził" ile może.
              Dał dochód ok. 350 tyś. zł.
              Możę i na nowy ratusz zarobi gdy będzie "chodził" ?
              • yfter taki sukces 16.02.12, 14:18
                a Pan Prezydent nic o tym nie mówi w RP i konferencjsch.
                Taki sukces, a o żadne odznaczenia nie wystąpił.
                Taki sukces, a Międzyszkolna Scena Teatralna nie wyjechała ze spektaklem chociażby do Garwolina czy innego kulturanego ośrodka.
            • felnet Re: naj i oczarownie 16.02.12, 17:46

> "Najpiękniejsze Arie i Duety Miłosne" oczarowały siedlecką publiczność, która nagrodziła wykonawców owacjami na stojąco i wielokrotnymi bisami."

a tu na stronie CKIS mamy imprezę:
              Celem Konkursu jest przywrócenie form i zasad sztuki pisania listów oraz promocja piękna języka polskiego.

• krzycho1252 Re:Naj, naj, naj plus owacja 17.02.12, 09:31
      www.tygodniksiedlecki.com/t15583-symfonicznie.na.bis.htm
      Serce rośnie. Duma. Zachwyt. Ekstaza. Podpowiadam bo "oczarowanie" to tak mało.
      Z różnych przyczyn nie obejrzę, nie posłucham a już dzisiaj się wzruszyłem.
    • felnet fotografia aury? 18.02.12, 15:15
      www.ckis.siedlce.pl/pl/info/galeria/foto/225/karnawal_nie_do_konca_symfonicznie.html
      zdjęcie 10.
      Jeśli fotograf to potrafi nie wiadomo jak długo posiedzi w tym CKiS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka