Dodaj do ulubionych

MPK Siedlce

29.05.12, 10:39
Wybudowano nowe wiaty na niektórych przystankach, we wrześniu ma przyjechać do nas 11 nowych Mercedesów Conecto. To dobrze, ale naszemu MPK potrzebne jest jeszcze wiele zmian. Chciałbym, żebyście pisali tu, co sądzicie o naszym przewoźniku, co należałoby zmienić, a co jest OK.
Obserwuj wątek
    • ac20068 Re: MPK Siedlce 29.05.12, 18:09
      Rozkład jazdy - od wielu wielu lat niezmieniany. Trasy niektorych linii przydałoby się dostosowac do dzisiejszych realiow a nie tych sprzed 30lat.
      • 3ras Re: MPK Siedlce 30.05.12, 16:30
        Żeby zmienić rozkład jazdy trzeba to umieć zrobić.Niestety7 MPK to przechowalnia nieudaczników.Niestety ale to prawda.Wystarczy mieć odpowiednie poglądy polityczne lub odpowiednie pochodzenie.Żadne argumenty do nich nie docierają..
    • bw2500 Re: MPK Siedlce 29.05.12, 19:10
      Ja myślę, że należałoby zacząć od ankiety wśród wszystkich korzystających z MPK i zadać im pytania:
      Czy obecna lokalizacja przystanków komunikacji miejskiej odpowiada Panu/Pani? Jeśli nie, w którym miejscu proponowałby Pan/Pani ten przystanek ulokować?
      Czy obecne godziny i częstotliwość kursów odpowiada? Jak nie, co zmienić?
      ... i coś w tym stylu. Wtedy MPK wiedziałoby, czego obecnie ludzie oczekują od MPK.

Mi nie podoba się także nazewnictwo przystanków i sposób przedstawienia rozkładu jazdy, ale ktoś mógłby zarzucić mi, że przyczepiam się do szczegółów.
      • ac20068 Re: MPK Siedlce 29.05.12, 19:24
        Wystarczy pojechać do Warszaway i zobaczyc jak może funkcjonować komunikacja miejska. Ankiety jak najbardziej, ale myślę, że dużo tez by dały statystyki, które linie są bardziej a ktore mniej uczęszczane. Wprowadzili karty, więc chyba z tym nie problem. Dziwi mnie, że przez tyle lat za wiele to w tym kierunku się nie działo i nie dzieje. A jakby komunikacja miejska była jak nalezy, to na pewno więcej osób by się na nią przerzuciło i może korki byłyby mniejsze.
        • bw2500 Re: MPK Siedlce 29.05.12, 19:42
          ac20068 napisała:
          > Wystarczy pojechać do Warszaway i zobaczyc jak może funkcjonować komunikacja mi
          > ejska. Ankiety jak najbardziej, ale myślę, że dużo tez by dały statystyki, któr
          > e linie są bardziej a ktore mniej uczęszczane. Wprowadzili karty, więc chyba z
          > tym nie problem. Dziwi mnie, że przez tyle lat za wiele to w tym kierunku się n
          > ie działo i nie dzieje. A jakby komunikacja miejska była jak nalezy, to na pewn
          > o więcej osób by się na nią przerzuciło i może korki byłyby mniejsze.

Dokładnie. Co z tych 11 Mercedesów, jak reszta będzie bez ładu i składu.
    • magdalenkaaa78 Re: MPK Siedlce 30.05.12, 00:07
      Dwie kwestie:
      Autobusy jeżdżące tabunami, albo wszystkie o jednej godzinie, albo żadnego przez dwie godziny.
      I druga, marginalna sprawa, acz dla mnie istotna. Po zawiezieniu dziecka do szkoły chciałabym wrócić do domu i potem pojechać po nie znowu. Dziecko jest niepełnosprawne, mam dla niego kartę miejska i dla siebie jako opiekuna. Po zmianie przepisow mogę za darmo wrócić do domu i pojechać z powrotem do szkoły. Byłam jednak na starzynskiego dopytac o dokumenty potrzebne do przejazdu i okazuje sie, ze mimo danych zawartych w kartach jeśli jadę bez dziecka musze mieć wszystkie dokumenty. I jeszcze jeden absurd: pani wydajaca mi karty oświęcila mnie, ze bez dziecka mogę jechać raz. Czyli jak? Wrócić ze szkoły a potem do szkoły pójść piechotą? A ja na dodatek mam taka sytuacje, ze nie mam spod domu bezpośredniego autobusu do szkoły i pasowaloby mi przesiasc sie. Czyli cztery kursy. I wyglada na to, ze nie mogę, chociaż w regulaminie o limicie przejazdów nic nie ma.
      • celebrytka69 Re: MPK Siedlce 30.05.12, 01:08
        chociaż jestem tutaj stosunkowo nieczęsto, muszę się z Tobą w 100% zgodzić! też ciągle spotykam albo jadące po kolei jeden za drugim autobusy, albo potem przez godzinę nie ma żadnego!
        • bw2500 Re: MPK Siedlce 30.05.12, 08:38
          celebrytka69 napisała:
          > chociaż jestem tutaj stosunkowo nieczęsto, muszę się z Tobą w 100% zgodzić! też
          > ciągle spotykam albo jadące po kolei jeden za drugim autobusy, albo potem prze
          > z godzinę nie ma żadnego!

Tak właśnie jest. A bywa i tak, że autobusy dublujące się praktycznie na całej trasie jadą jeden za drugim, np. 10 i 17, 16 i 31, 12 i 33 i wygląda to tak, że autobus, który wcześniej podjedzie na przystanek, podbiera pasażerów temu drugiemu.
          • celebrytka69 Re: MPK Siedlce 31.05.12, 21:56
            napisałam właśnie dzisiaj mejla do MPKa, z naszymi przemyśleniami!!! mam nadzieję, że liczą się z głosem społeczeństwa i może niedługo coś się zmieni.
            • bw2500 Re: MPK Siedlce 01.06.12, 09:46
              celebrytka69 napisała:
              > napisałam właśnie dzisiaj mejla do MPKa, z naszymi przemyśleniami!!! mam nadzie
              > ję, że liczą się z głosem społeczeństwa i może niedługo coś się zmieni.

Ja też pisałem maile nieraz, wysyłałem na różne adresy podane na stronie MPK i nigdy nie dostałem odpowiedzi :)
            • kusiapot planyRetail Provider 07.07.12, 14:48
              Spółka Retail Provider zbuduje w Siedlcach galerię handlową o powierzchni około 4 tys. mkw. Będzie ona częścią Zintegrowanego Centrum Komunikacyjnego, które ma łączyć obiekt handlowy z dworcem o całkowitej powierzchni 15 tys. mkw. Obiekt będzie zlokalizoway przy ulicy Partyzantów.

Spółka Retail Provider, która z końcem marca 2012 nabyła od Skarbu Państwa 85 proc. akcji PKS Siedlce SA, już w kwietniu zaprezentuje pierwsze szczegóły planowanych inwestycji. - Nowoczesne centrum, integrujące funkcje handlowe i komunikacyjnie, pozytywnie wpłynie na wizerunek miasta i całego regionu – mówi Tomasz Andryszczyk, rzecznik inwestora.

Koncepcja Zintegrowanego Centrum Komunikacyjnego w Siedlcach zakłada rozwój PKS-u, rozszerzenie działalności transportowej spółki i budowę średniej wielkości centrum handlowego. Inwestor podkreśla, że liczy na efektywną współpracę z władzami miasta i partnerami społecznymi. Dzięki zasileniu PKS Siedlce kapitałem inwestora możliwa będzie restrukturyzacja spółki, spłacenie należności i poprawa kondycji finansowej przedsiębiorstwa.

Spółka Retail Provider od października 2011 r. jest właścicielem PKS Olsztyn, gdzie realizuje projekt Zintegrowanego Centrum Komunikacyjnego dla Warmii i Mazur. Firma chce powielać ten model w innych regionach Polski.
              • bw2500 Re: planyRetail Provider 08.07.12, 10:38
                Ciekawe, czemu to Zintegrowanego Centrum Komunikacyjne ma się znajdować poza centrum miasta?
                • pogus Re: planyRetail Provider 24.08.12, 07:34
                  23.08.2012 r.
                  Przedstawicielka inwestora informuje, że wystąpiono o wydanie WZ dla przedmiotowej inwestycji. Zakłada, że procedura ta potrwa minimum rok.
      • bw2500 Re: MPK Siedlce 30.05.12, 08:43
        magdalenkaaa78 napisała:
        > Byłam jednak na starzynskiego dopytac o dokumenty potrzebne do przejazdu i okazuje sie,
        > ze mimo danych zawartych w kartach jeśli jadę bez dziecka musze mieć wszystki
        > e dokumenty. I jeszcze jeden absurd: pani wydajaca mi karty oświęcila mnie, ze
        > bez dziecka mogę jechać raz.

To rzeczywiście dziwna rzecz wcale nie ułatwiająca, a wręcz odpychająca ludzi od MPK. Ale tak samo jest z ludźmi po 70-tce albo dzieciakami przed 6. rokiem życia. Kanar zawsze jest dociekliwy i jak mu nie pokażesz dokumentów uprawniających do darmowych przejazdów mogą być kłopoty.
        • magdalenkaaa78 Re: MPK Siedlce 30.05.12, 08:53
          Tylko w ten sposób musze mieć:
          - dowód osobisty
          - orzeczenie o niepełnosprawności, kartka formatu A4
          - bliżej niesprecyzowane zaświadczenie ze szkoły dziecka, nikt nie był mi w stanie powiedzieć co ma byc w tym zaświadczeniu, o jego wzorze nie wspominając
          - legitymacje szkolna dziecka
          To po co te dane są , wg pani w okienku wydajacej kartę, zapisywane na tej ostatniej? Wyrabiajac kartę musiałam przedstawić wszystkie niezbędne dokumenty.
          • bw2500 Re: MPK Siedlce 30.05.12, 09:57
            To naprawdę dziwne. W końcu bez okazania w MPK stosownych dokumentów, nie wydaliby nam karty uprawniającej do jakiejś tam ulgi czy w ogóle darmowych przejazdów. I jeszcze jedna taka absurdalna sprawa: zauważyłem, że kanary bardziej wymagają legitymacji szkolnej od młodszych dzieciaków niż od starszych. Ja mam 19 lat, mam bilet ulgowy i rzadko kiedy kanar prosi mnie o okazanie legitymacji, a 12-latkowi potrafi dowalić mandat za jazdę bez legitymacji.
            • magda19lenka Re: MPK Siedlce 30.05.12, 10:16
              Bo 12-latek mu 'nie podskoczy" a ty mógłbyś się zacząć kłócić ....
              • bw2500 Re: MPK Siedlce 30.05.12, 11:12
                Pewnie tak :)
    • podrozny113 Re: MPK Siedlce 30.05.12, 20:04
      MPK jest tylko przewoźnikiem. Za organizację komunikacji miejskiej w Siedlcach odpowiada teraz samorząd miejski. Jakiś czas temu było głośno o zmianach w funkcjonowaniu komunikacji, nowe trasy, korekta obecnych itp. Do miasta należy mieć pretensje, że nic się nie dzieje, bo samo MPK dziś jest, a jutro go nie ma. Wystarczy ogłosić przetarg na obsługę linii miejskich i nie jest powiedziane, że MPK musi wygrać. Zwycięzcą może być jakiś PKS, Mobilis czy nawet MZA Warszawa.
      • bw2500 Re: MPK Siedlce 30.05.12, 20:26
        podrozny113 napisał:
        > MPK jest tylko przewoźnikiem. Za organizację komunikacji miejskiej w Siedlcach
        > odpowiada teraz samorząd miejski.

Widać, że ci ludzie nie znają się kompletnie na organizowaniu transportu zbiorowego.

• 3ras Re: MPK Siedlce 31.05.12, 13:49
        podrozny113 napisał:

> MPK jest tylko przewoźnikiem. Za organizację komunikacji miejskiej w Siedlcach
        > odpowiada teraz samorząd miejski. Jakiś czas temu było głośno o zmianach w funk
        > cjonowaniu komunikacji, nowe trasy, korekta obecnych itp. Do miasta należy mieć
        > pretensje, że nic się nie dzieje, bo samo MPK dziś jest, a jutro go nie ma. Wy
        > starczy ogłosić przetarg na obsługę linii miejskich i nie jest powiedziane, że
        > MPK musi wygrać. Zwycięzcą może być jakiś PKS, Mobilis czy nawet MZA Warszawa.
        Może rozkład jazdy układa sam Prezydent?Jeżeli ma to robić urząd miasta to po co w MPK jest tylu urzędników zatrudnionych?
    • bw2500 Re: MPK Siedlce 31.05.12, 09:49
      Proponuję pisać o jakichś konkretnych rzeczach do zmiany, np. częstotliwości kursowania, przystankach czy może w ogóle jakichś linii.
      • qawsedrftg Re: MPK Siedlce 04.06.12, 14:09
        Co tu wymyślać?

2-3 linie jeżdżące wewnątrz miasta, regularnie i z dużą częstotliwością.
        Pozostałe skoordynowane podmiejskie, dworzec linii podmiejskich, cykliczne kursy.
        Odpowiedni system biletowy wspierający przesiadki.

i tyle
        likwidacja bezsensownych linii mających 2 kursy dziennie. Siedlce mają więcej linii niż Białystok!

Wątpię jednak by były zmiany. Władze nie będą chciały się narazić krzykaczom, którzy i tak z autobusów nie korzystają ale do protestów będą pierwsi.
    • efaster Re: MPK Siedlce - najwyższy czas na zmiany 07.07.12, 15:25
      podpisuje się pod tym obiema rękami i nogami, a z MPK kozystam raczej sporadycznie, nie mniej też mnie to wkurza, że jest wiele lini które mają po 2-3 kursy dziennie np. o 5 rano, kto tym jeździ ?? Ludzie na rynek, nawet Mostostal zmianę zaczyna o 7.00

Ech, mamy 2012 rok, a rozkład rodem z lat 70 i 80-tych ubiegłego wieku

Już wile razy mówiłem (można sprawdzić w archiwum) zostawić max. 10-12 lini ale jeżdzące częściej
      • bw2500 Re: MPK Siedlce - najwyższy czas na zmiany 08.07.12, 10:36
        Zgadza się. Kiedyś "szczytówkami" ludzie dojeżdżali do wielkich zakładów na Brzeskiej czy do Karo. Teraz "szczytówki" zwłaszcza rano wożą powietrze albo kilku pasażerów. Czy nie szkoda MPK pieniędzy na takie bezsensowne kursy?
    • efaster Re: wesoły kierowca autobusu 28.08.12, 13:31
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,12373217,Wesoly_kierowca_autobusu__Nowy_bohater_stolicy__WIDEO_.html

koniecznie obejżyjcie wideo, ja padałem (dosłowie padłem) ze śmiechu, agent dobry :)))
      • lesio57 Re: wesoły kierowca autobusu 05.09.12, 20:47
        Chyba wkrótce na ulicach miasta pojawią się nowe autobusy? Czy to ma być we wrześniu,czy pażdzierniku ?
        • efaster Re: nowe autobusy 05.09.12, 21:10
          chyba pod koniec roku (albo październik ?? bo mieli 6 miesiecy na dostarczenie) ale od kiedy liczone, to ja cholercia nie wiem (kwiecień, czerwiec ??)

Fakt, faktem nie będą miały klimy (dla pasażerów) co w zimę można przeboleć, ale tzw. zimnych przycisków nie daruje, bo zimne powietrze będzie "piździć" po nogach (bo kierowca otwiera zazwyczaj 2 pary a zamyka jak już bilety sprzeda), fakt faktem rzatko jeżdzę MPK ale jak już jade to mnie to denerwuje.
          • bw2500 Re: nowe autobusy 06.09.12, 21:17
            Autobusy generalnie mają być albo we wrześniu, albo w październiku.
    • macoszka Re: MPK Siedlce 07.09.12, 20:05
      Kierowcy MPK .... Cudowni chłopcy.... Z recznikami na kolanach, bo kierownica budzi, rozmawiajacy przez komórkę..., Jarajacy szlugi.... Mili i uprzejmie, tylko nie dla dzieci i seniorów... Zalatwiajacy swoje prywatne sprawy przez radio, często z przeklonami..... Uwielbiamy Was Chłopcy!
      • przyjemny_gosc Re: MPK Siedlce 08.09.12, 08:34
        Jak dla mnie, niech sobie robią co chcą, oby tylko ich jazda nie utrudniała życia pasażerów. Czyli, żeby pasażer nie odbijał się od jednej ściany do drugiej i żeby docierał na miejsce wg. rozkładu. A czy sobie pan kierowca kieruje ręką, nogą, czy nosem, to mnie już nie obchodzi.
      • bw2500 Re: MPK Siedlce 09.09.12, 15:24
        Oj, nie przesadzajmy :) Nie wszyscy kierowcy autobusów są niemili dla ludzi, choć oczywiście i tacy się zdarzają.
    • przyjemny_gosc Re: MPK Siedlce 26.09.12, 10:54
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,12554048,Nowe_mercedesy_juz_w_Warszawie__Maja_superklimatyzacje.html
      Dwie sprawy:
      1.System automatycznego liczenia pasażerów.
      2.Wydajna klimatyzacja.
      • fellnet Re: MPK Siedlce 26.09.12, 13:21
        5 szt. jak mówią kierowcy, miały być w Siedlcach przed końcem września.
        Dzisiaj jest 26.09. i cisza.
        Trzeba "cicho być" bo dostawca się obrazi i będzie jak z aquaparkiem.
        • fellnet Re: MPK Siedlce 26.09.12, 15:46
          info z 2012-09-26 16:03:13 (dlaczego czas jest przesunięty o 20 min)
          www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/nowe-wyposazenie-siedleckich-autobusow-bb13.html
          Jednak tak!
    • efaster Re: będą opóźnienia ?? 29.09.12, 12:17
      Termin dostawy jest zapisany w umowie to 4 października i ja w tym terminie oczekuję dostawy. Więcej nie jestem w stanie powiedzieć, bo firma EvoBus terminu jeszcze nie potwierdziła – przyznaje prezes MPK Siedlce

za:
      www.spin.siedlce.pl/2012/09/28/termin-dostawy-mercedesow-nie-zostal-potwierdzony/

Chyba kolejny kandydat, który powinien podzielić los p. Pawłowskiego z ARM
      • efaster Re: będą opóźnienia ?? już są :( 04.10.12, 20:48
        www.spin.siedlce.pl/2012/10/04/news-mercedesy-nie-przyjechaly-i-nie-przyjada-na-razie/
        Nie dość, że w ubogie wersji bez klimatyzacji (co w dzisiejszych czasach jest standardem), to jeszcze nie wiadomo kiedy przyjadą
        • bw2500 Re: będą opóźnienia ?? już są :( 07.10.12, 23:29
          To naprawdę dziwne, że w tych autobusach nie będzie klimatyzacji. No i jeszcze te opóźnienie z dostawą...
    • efaster Re: a moze by tak rewolucję w rozkładzie 02.10.12, 14:24
      www.tvp.pl/warszawa/publicystyka/wywiad-kuriera/wideo/andrzej-nowakowski-01102012/8677740
      w Płocku się udało, owszem są głosy niezadowolenia, ale generalnie zmiana wyszła in "+"

Po co nam 36 lini autobusowych ?? Jak niektóre jeżdzą 2-3 razy na dzień ??
      • skrzydlate.rece Re: a moze by tak rewolucję w rozkładzie 05.10.12, 10:54
        a może by tak zrobili jakąś jedna linię nocną która objeżdżała by po osiedlach tego na pewno brakuje a taksówek w nocy na mieście pełno bo nie ma innego środku transportu
        • bw2500 Re: a moze by tak rewolucję w rozkładzie 07.10.12, 23:40
          Podobno były takie plany, ale na razie na tym się skończyło.
      • bw2500 Re: a moze by tak rewolucję w rozkładzie 07.10.12, 23:39
        MPK powinno zacząć zmiany właśnie od organizacji rozkładu, a nie wymiany taboru. To jasne, że 36 linii w Siedlcach nie jest potrzebne. Np. linię 33 śmiało można zlikwidować, zwiększając liczbę kursów 12-stki i wydłużając 27-kę do pętli "ZPP Auto". To taki przykład, a zmian potrzeba więcej, znacznie więcej. Potrzeba zsynchronizować kursy, ale nie tak, że się dublują linie o prawie identycznej trasie (np. 16 i 31), tylko aby udogodnić przesiadki.
    • krzycho1252 Re: MPK Siedlce.Autobusy 22.10.12, 22:20
      Mercedesów nie ma i dobrze. Jeśli firma będzie dalej zwlekać to autobusy będziemy mieć za pół ceny albo (strach pomysleć) za darmo. 15 tys. kary umownej dziennie leci. Chyba, że była to firma krzak i to krzak, który nie podlega ochronie, jak np. bagno.
      • krzycho1252 Re: MPK Siedlce.Autobusy 22.10.12, 22:32
        Przepraszam bagno podlega ochronie
        pl.wikipedia.org/wiki/Bagno_zwyczajne
        • krzycho1252 Re: MPK Siedlce.Autobusy będą. 23.10.12, 11:19
          www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/wkrotce-nowe-autobusy-mpk-bfd8.html
          • fellnet Re: MPK Siedlce.Autobusy będą. 25.10.12, 15:11
            za spin:
            "Ostatni z serii 11 Mercedesów Conecto miał przyjechać do miasta 4 października. Ale nie dojechał. Powodem opóźnienia były, jak przekonuje prezydent, złe szyby."

Nie daje się na nich nakleić reklam? Kto stwierdził i na jakiej podstawie, że szyby są złe?
            Może to tylko wykręt, bo trzeba coś powiedzieć.

A mi się widzi miejska komunikacja w jednakowych kolorach.
            Ktoś mówił o zrobieniu porządku w tej sprawie.
            • lesio57 Re: MPK Siedlce.Autobusy będą. 25.10.12, 17:00
              Też uważam ,że reklamy powinny zniknąć z autobusów.Jeżdżąc po kraju widzę że co raz więcej miast odchodzi od tego.Słyszałem ,że pieniądze nie są takie duże z tych reklam a szpecą .
              • bw2500 Re: MPK Siedlce.Autobusy będą. 25.10.12, 22:36
                Szpecą, szpecą i to bardzo. Ja także jestem za jednolitym malowaniem autobusów.
                • luk14143 Re: MPK Siedlce.Autobusy będą. 26.10.12, 08:32
                  Może i szpecą ale nie wszystkie reklamy na autobusach
    • fellnet Re: MPK Siedlce 22.10.12, 22:30
      Autobusy należy remontować, szczególnie zawieszenie. W niektórych autobusach jazda przypomina jazdę wozem żelaźniakiem.
      • efaster Re: MPK Siedlce 22.10.12, 23:05
        a po co remontować jak ulice dziurawe i skoleinowane

po za tym, u nas kierowcy zatrzymali się 20 lat temu, MPK nie wiedziec czemu nie chcą wprowadzić przycisków ostwierajacych drzwi i zamiast bez produktywnie zatrzymywac się na przystankach (gdzie nikt nie wsiada i nie wysiada) jechał by dalej.

No i niektóre autobusy są już do wymiany nawet te MAN-y bo mają już prawie 15 lat (średnia wieku aut w Polsce)

a i niech mi ktoś powie po co montować elektroniczne wyświetlacze w satrym Jelczu czy Ikarusie ??? Czy to nie jest wyzucanie kasy w błoto ??
        • bw2500 Re: MPK Siedlce 22.10.12, 23:19
          efaster napisał:

> a po co remontować jak ulice dziurawe i skoleinowane
          >
          > po za tym, u nas kierowcy zatrzymali się 20 lat temu, MPK nie wiedziec czemu ni
          > e chcą wprowadzić przycisków ostwierajacych drzwi i zamiast bez produktywnie za
          > trzymywac się na przystankach (gdzie nikt nie wsiada i nie wysiada) jechał by d
          > alej.

Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem tzw. "ciepłych guzików" i podzieleniu przystanków na stałe (tam, gdzie jest najwięcej pasażerów - autobus zatrzymuje się bez względu na to, czy ktoś sygnalizuje chęć wyjścia z/wejścia do autobusu czy też nie) i na żądanie (tam, gdzie wsiada i wysiada bardzo mało ludzi - bez zasygnalizowania zatrzymania autobus pomija taki przystanek).

> No i niektóre autobusy są już do wymiany nawet te MAN-y bo mają już prawie 15 l
          > at (średnia wieku aut w Polsce)
          >
          > a i niech mi ktoś powie po co montować elektroniczne wyświetlacze w satrym Jelc
          > zu czy Ikarusie ??? Czy to nie jest wyzucanie kasy w błoto ??

Wiesz co? Nie wiem, ale ja jestem miłośnikiem komunikacji, mam sentyment do starych Jelczy i Ikarusów i chciałbym, żeby jeszcze trochę pojeździły :)
          • efaster Re: MPK Siedlce 23.10.12, 00:23
            No ok. ale po co montować w nich wyświetlacze ciekłokrystaliczne ??

Przyjadą nowe Citaro i Jelcze z Ikarusami pewnie OUT

a zresztą czy ja jestem prezesem MPK niech się Dembiński martwi

a ciepłe guziki prędzej ja będą piękną błekitno włosą blondynką z dużymi cyckami niż MPK Siedlce wprowadzi ciepłe guziki w swoich autobusach :)))
            • bw2500 Re: MPK Siedlce 23.10.12, 09:36
              efaster napisał:

> No ok. ale po co montować w nich wyświetlacze ciekłokrystaliczne ??
              >
              > Przyjadą nowe Citaro i Jelcze z Ikarusami pewnie OUT

Na razie skasowane zostaną Jelcze i Ikarusy bez zamontowanych wyświetlaczy.

> a zresztą czy ja jestem prezesem MPK niech się Dembiński martwi
              >
              > a ciepłe guziki prędzej ja będą piękną błekitno włosą blondynką z dużymi cyckam
              > i niż MPK Siedlce wprowadzi ciepłe guziki w swoich autobusach :)))

Pewnie tak :)
            • bw2500 Re: MPK Siedlce 07.11.12, 20:47
              efaster napisał:

> No ok. ale po co montować w nich wyświetlacze ciekłokrystaliczne ??
              >
              > Przyjadą nowe Citaro i Jelcze z Ikarusami pewnie OUT

Ostatnio doszły mnie słuchy, że jednak Jelcze 120M z numerami #041, #042 i #043 - te z zamontowanymi niedawno wyświetlaczami mają być skasowane. Jeśli tak faktycznie będzię, to naprawdę nie mogę pojąć działań MPK: najpierw zaopatrzyć autobusy w wyświetlacze, a dwa miesiące później je skasować. Pytanie - po co tak?
    • krzycho1252 Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 26.10.12, 09:49
      www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/pierwszy-z-11-autobusow-mpk-juz-w-siedlcach-c077.html0
      • pawelpap Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 26.10.12, 21:24
        Przed chwilą wracałem warszawską z topaza i minęły mnie 3 sztuki świerzych autobusów które wjechały do siedlec...
        • pogus Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 31.10.12, 10:47
          Wszystkie autobusy stoją od 3 dni w bazie MPK.
          • krzycho1252 Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 31.10.12, 12:34
            Trzeba się nacieszyć.
            • lesio57 Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 31.10.12, 12:58
              A kiedy pokropek?
              • bw2500 Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 05.11.12, 08:37
                No z pewnością niebawem będzie. Przecież prezydent Kudelski nie wypuściłby na drogi swego miasta autobusów nie oblanych przez biskupa i bez przecinania wstęg :)
                • mpppm Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 05.11.12, 11:57
                  uroczystość 15.11.2012r. po niej autobusy wyjadą ba miasto.
                  Złożony jest wniosek na jeszcze 5 autobusów ale to jeszcze jeszcze długa dla nich droga do Siedlec.
                  • bw2500 Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 05.11.12, 15:35
                    mpppm napisał:
                    > Złożony jest wniosek na jeszcze 5 autobusów ale to jeszcze jeszcze długa dla ni
                    > ch droga do Siedlec.

A to też mają być te Mercedesy Conecto czy coś innego?
                    • mpppm Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 05.11.12, 16:30
                      na temat jakie to będą, nie mówił (Prezes MPK).
                      • partyzant76 Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 05.11.12, 18:04
                        Nie mówił, bo nie mógł. Po pierwsze, nie jest pewne czy MPK się na tą dodatkową kasę załapie. Po drugie, nawet jeśli się załapie, to chyba i tak będzie musiał zrobić osobny przetarg, którego zwycięzca jest nie do przewidzenia. No, chyba że się odpowiednio skomponuje SIWZ ;-)
                        • ito25ms Re: MPK Siedlce. Jeden dojechał 07.11.12, 15:38
                          Autobusy z nowego konkursu unijnego odjechały w siną dal, a dokładnie do Płocka, Radomia i Ostrołęki. Ponieważ Ciechanów nie składał wniosku Siedlce są jedynym z dawnych miast wojewódzkich na Mazowszu, które nie załapało się na dodatkową kasę.

Kolejna szansa, jeśli w ogóle mazowieckie dostanie środki z nowego budżetu, za kilka lat.
    • bw2500 Podwyżki cen biletów MPK 07.11.12, 20:25
      www.kmkmsiedlce.pl
      Bilety MPK już są drogie, a tu wraz z nowym rokiem szykuje się kolejna podwyżka. Miejmy nadzieję, że za te pieniądze władze MPK zorganizują jakoś po ludzku rozkłady jazdy wielu linii, bo kursy co 2 godziny, wożenie powietrza w godzinach szczytu oraz brak zgrania umożliwiającego szybkie przesiadki na inne linie są co najmniej śmieszne.
      • przyjemny_gosc Re: Podwyżki cen biletów MPK 08.11.12, 01:54
        W Warszawie miesięczny od stycznia 100 zł, kwartalny 250 zł. Czyli też podwyżka.
    • bw2500 Mercedesy 04.12.12, 23:21
      bw2500 napisał(a):
      > Wybudowano nowe wiaty na niektórych przystankach, we wrześniu ma przyjechać do
      > nas 11 nowych Mercedesów Conecto.

No i Mercedesy przyjechały w końcu. Będąc ostatnio w Siedlcach, miałem okazję jechać tym wynalazkiem i muszę przyznać, że no OK - brak klimatyzacji jest rażący, ale mimo wszystko nie jest źle. Autobusy mają duże odsuwane okna jak w Ikarusach chociażby, a to tego nie są bardziej głośne niż MANy, których trochę u nas jest. Co ciekawe w autobusach są "ciepłe guziki" (dla niezorientowanych - przyciski w i na zewnątrz autobusu, którymi pasażerowi sami mogą sobie otworzyć drzwi).
      • bw2500 Re: Mercedesy 30.06.13, 10:13
        Wtedy rzeczywiście myślałem, że Mercedesy Conecto to udany wybór MPK, ale niestety, myliłem się. Od strony wizualnie owszem, autobusy prezentują się dobrze, ale od strony technicznej to porażka.
    • lesio57 Re: MPK Siedlce 13.12.12, 18:01
      Czy ktoś się orientuje,czy MPK sprzedało te wycofane z eksploatacji autobusy?
      • mpppm Re: MPK Siedlce 13.12.12, 18:39
        próbuje, pogadaj z Dyr. jak chcesz więcej wiedzieć czy kupić.
        • lesio57 Re: MPK Siedlce 13.12.12, 18:57
          Nie chcę kupić, pytam tylko z czystej ciekawości.Tak się zastanawiam,na co komu taki złom?
      • bw2500 Re: MPK Siedlce 19.12.12, 21:34
        Jeszcze chyba nie.
    • krzycho1252 Re: przetarg na nowe wiaty 18.02.13, 20:47
      "•Dostawa i montaż dwudziestu sześciu wiat przystankowych na terenie miasta Siedlce - Ogłoszenie o zamówieniu"

Miasto ogłasza w dziale usługi.
      • efaster Re: przetarg na nowe wiaty 18.02.13, 21:17
        no i gitara, brakujace na (m.in.) Jagiełły, Sokołowskiej, Janowskiej

a co mi (osobiscie najbardziej się podoba)

Tabliczki z oznakowaniem, zawierającym numery linii autobusowych, obsługiwanych przez przystanek przymocowane do konstrukcji w sposób widoczny dla pasażerów

no tak mam być :))

to mi się podoba, żeby tak reszcie przytanków zrobili, bo tego zmienić rozkład lini (mniej a częściej) + klima i tzw. ciepłe przyciski + biletomaty na najaważniejszych przytankach i już normanie Europa pełną gębą.
        • przyjemny_gosc Re: przetarg na nowe wiaty 18.02.13, 22:41
          idźmy dalej, przystanki zamykane, klimatyzowane/ogrzewane, z wyświetlanymi informacjami za ile minut przyjedzie autobus, z WiFi, oraz toaletą, ale nie TOI TOI, ale coś jak te nad zalewem.
          • krzycho1252 Re: przetarg na nowe wiaty 19.02.13, 09:17
            idźmy dalej - guma do żucia za darmo, herbata, kawa i kanapka. Wcześniej chodniki ruchome.
        • kerac32 Re: przetarg na nowe wiaty 18.02.13, 23:35
          Jeszcze, żeby tylko pasażerowie się znaleźli, bo poza nielicznymi wyjątkami MPK wozi przeważnie powietrze. Wszyscy mają oczekiwania i wymagania wobec miejskiego przewoźnika, a jak przychodzi do kupienia biletu, to wybierają własne auto. Potem są narzekania, że MPK ma stary tabor (bo na nowy nie bardzo go stać), na ulicach są korki i na dodatek jeszcze nie ma gdzie zaparkować ;)
          • bw2500 Re: przetarg na nowe wiaty 30.06.13, 10:02
            Ludziom nie ma, co się dziwić, że wybierają samochód, bo MPK samo zniechęca ludzi do jeżdżenia komunikacją swoimi działaniami.
        • bw2500 Re: przetarg na nowe wiaty 30.06.13, 10:11
          Wszystko się zgadza, tylko dziwi mnie, że MPK zaczyna od tego, co powinno robić na końcu. Słysząc o poprawie funkcjonowania transportu publicznego w Siedlcach, spodziewałem się rewolucji takiej, jaka była w komunikacji Białej Podlaskiej, a tu MPK "poczęstowało" nas nowym taborem (w którym uwidaczniają się już pierwsze wady), jakimiś dziwacznymi wiatami poustawianymi zupełnie bez głowy, no a wkrótce kolejną podwyżką cen biletów. I to wcale nie przysporzy MPK nowych pasażerów, a wręcz podziała odwrotnie. Ja myślę, że jeśli MPK Siedlce dalej będzie tak działać, tzn. udawać, że robi komunikację miejską na wysokim poziomie (a tak naprawdę nadal będzie to nędzna parodia komunikacji miejskiej), to niebawem upadnie.
    • przyjemny_gosc Duże spalanie? 24.02.13, 23:26
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13454028,Nowe_mercedesy_pala_za_duzo___Stary_Jelcz_pali_mniej_.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt
      W Rzeszowie odkryli, że nowe Mercedesy, palą tyle co stare Jelcze.
      • krzycho18 Przystanki 27.09.13, 20:16
        Wie ktoś może, dlaczego wymieniają nowe wiaty, montowane jakiś rok temu, na nowe i to w zasadzie identyczne?? Bez sensu.
        • mpppm Re: Przystanki 27.09.13, 22:33
          www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm z 26.09.2013r.
          • mpppm 2,5 mln do zwrotu 14.11.13, 21:36
            www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/blisko-25-mln-zl-do-zwrotu-1065e.html
            "Marszałek zbadał sytuację powtórnie i uznał, że dopłaty są nienależne, co wynikało z interpretacji definicji „komunikacja miejska”."

"Działamy zgodnie z prawem" powiedział kiedyś Pan Prezydent. (więc dlaczego trzeba zwracać)
            "- Była chemia – powiedział lokalnym mediom wiceprezydent Siedlec Jarosław Głowacki" opisując rozmowę. (z marszałkiem) tu:
            www.spin.siedlce.pl/2013/10/31/byla-chemia-czy-bedzie-przelom-w-sprawie-zolkiewskiego/
            • bw2500 Re: 2,5 mln do zwrotu 18.11.13, 15:49
              Czekajmy więc na kolejną podwyżkę cen biletów, które - co nie raz pisałem - już są nieadekwatne do poziomu usług. Popatrzmy na komunikację miejską takiej Białej Podlaskiej - miasta zbliżonego wielkością do Siedlec. W 2008 roku zrobiono tam rewolucję w rozkładach jazdy, z 19 linii zrobiono 7, które kursują z częstotliwością średnio 20-30 minut i można nimi dojechać praktycznie w każdy rejon miasta i poza nie. Mają tam szeroką gamę biletów - czasowe, dobowe i inne. Rozkłady są przejrzyste, czytelne. Są tam nawet elektroniczne wyświetlacze na przystankach z rozkładem jazdy. A w Siedlcach nie ma nic. A cena za jednorazowy taka sama.
    • aleksandr.a9 Re: MPK Siedlce 10.03.14, 20:56
      Drodzy Forumowicze

Piszę pracę magisterską na temat transportu pasażerskiego w Siedlcach. Proszę osoby podróżująca po mieście samochodem, komunikacją miejską lub w inny sposób, o wypełnienie krótkiej ankiety. Ankieta jest anonimowa.

Link do ankiety : moje-ankiety.pl/respond-59573/sec-3Nn14WCz.html

Z góry dziękuję za poświęcony czas.
      • ito25ms Re: MPK Siedlce 20.03.14, 11:22
        W przetargu na 4 nowe autobusy wygrywa MAN

www.mpk.siedlce.pl/index.php/aktualnosci/zamowienia-publiczne/aktualne
        • lesio57 Re: MPK Siedlce 20.03.14, 13:40
          A czy wiadomo,kto jeszcze startował w przetargu.?
          • podrozny113 Re: MPK Siedlce 20.03.14, 17:00
            Innych ofert nie było. Zwycięzca to 3 drzwiowy Man Lions City M, którego w Polsce trudno spotkać (1 sztuka w PKS Gdańsk).
            www.youtube.com/watch?v=OpvDcPiFvug
            • krzycho18 Re: MPK Siedlce 20.03.14, 17:22
              Nawet niebrzydki ten Man.
            • mpppm wiata przy Galerii Siedleckiej 20.03.14, 18:57
              Już stoi.
              • efaster Re: wiata przy Galerii Siedleckiej 21.03.14, 16:40
                > Już stoi.

a docelowo będzie wyglądać tak :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka