fellnet 07.10.12, 17:48 W mieście jest specjalista, który jak sam mówi 20 lat opracowywał opisy do zdjęć. Ostatnio ujawnił się następny specjalista, który 7 lat przygotowywał wystawę 200 zdjęć (Mag. Historyczny w TV Siedlce). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fellnet Re: specjaliści 07.10.12, 17:54 Prawdopodobnie za ten wyczyn należy się spodziewać ALEKSANDRI, Wawrzynu Siedleckiego lub kilkuletniego stypendium od PM. Ale tylko pod warunkiem, że specjalista jest przyjezdny. Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: specjaliści 07.10.12, 19:46 Mam pytanie, czy jest Pan pewien, że zdjęcia z Kisielan na wystawę opracowywał "specjalista" 7 lat? Pytanie 2: czy widział Pan te fotografie, jak one wyglądały i jak one wyglądać będą na planszach? Pytanie 3: czy zbierze Pan 200 zdjęć (około 100 letnich) w mieście "powiatowem" w Siedlcach? Pytanie 4: ile czasu zabierze Panu opracowanie opisów do zdjęć Siedlczan na tych 200 fotografiach, tak by wiedzieć, że 3 z lewej to Iksiński, a 1 z prawej to Igrekowski? Proszę SOBIE odpowiedzieć na te pytania, a potem możemy podjąć wymianę myśli i poglądów... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: specjaliści 07.10.12, 20:26 Obejrzałem program i przyłączam się do głosu mojego poprzednika. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: specjaliści 07.10.12, 21:14 Coś na ten temat wiem. Jeśli ktoś przekazujący zdjęcia nie opisze zdjęć, nie poda kto na nich jest praca historyka nic tu nie da nawet po 10 latach. Jeśli otrzymano opis nie trzeba robić z siebie "katorżnika" by opisać, "że 3 z lewej to Iksiński, a 1 z prawej to Igrekowski" Przekazywane skany również naprawiam. Nie wstawiam dużych formatów z wiadomych powodów. Ciekawie też mówiono o przekazaniu zdjęć z Wielkopolski. Może to taka sama prawda jak z węgrowską Torą? Jedni to "łykają" inni się trochę zastanowią. Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: specjaliści 08.10.12, 06:40 To nie jest tak, że wszystkie osoby można rozpoznać - nie zawsze posiadacze zdjęć wiedzą o ludziach na zdjęciach. Problem stanowiły zdjęcia "depozytowe" z Wielkopolski. Historia była niezwykła i należało ją uprawdopodobnić, lub obalić. Bo historyk musi zastanowić się nad źródłem (tu przekazem ustnym). Otóż, skąd kobieta z Kisielan mogła wiedzieć, że zdjęcia wykonano w Poznaniu? Poproszono mnie o zweryfikowanie tej informacji, czy były one faktycznie zrobione w Poznaniu. Z racji wykonywanej profesji byłem w Poznaniu i widziałem (niedostępne cywilom) obiekty utrwalone na zdjęciach. Mając ta wiedzę mogę przypuszczać, że osoba spod siedleckiej wsi albo precyzyjnie trafiła w ten Poznań, albo ktoś powiedział jej o tym, że fotosy wykonano w stolicy Wielkopolski. Prawdopodobieństwo trafienia, jest mniej prawdopodobne niźli to, że ktoś jej tę wiedzę przekazał. A jeśli tak, to informacja o złożeniu zdjęć, przez oficera pułku z Wielkopolski nad Liwcem jest bardziej prawdopodobna. Tak zdroworozsądkowo, nie patrząc już zupełnie na krytykę źródła historycznego. I teraz dochodzimy do meritum, na stronach o zwiedzaniu Siedlec ukazują się stare fotografie naszego miasta, które do dziś były w Poznaniu. Niezwykłym zrządzeniem losu, zdjęcia Poznania i okolic znajdują się w Siedlcach - ot, taki chichot historii. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: specjaliści 08.10.12, 08:50 Na niektórych zdjęciach jest pieczątka " 2 pułk ułanów ". Szukam czy to jest " 2 płk. jazdy ochotniczej ( lubelski)" czy " 2 płk ułanów (grochowski)? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: specjaliści 08.10.12, 08:51 Za rozszyfrowanie "depozytu wielkopolskiego" chwała. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: specjaliści 08.10.12, 11:48 Ja zaś pisałem o zdjęciach z okolic Kisielan. Poznań. Zdjęcia na mojej stronie są robione przez Pana M.J. lub z jego albumu, który w Siedlcach mieszkał w czasie II wojny. Tu zaś wstawia się bajeczkę, " jechał żołnierz drogą, i oddał zdjęcia w pierwszej chałupie gdzie stanął napić się wody." Pan M.J, na pewno, nie miał by za złe gdy by poproszono go o lokalizację tych zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: specjaliści 08.10.12, 17:10 Z depozytem, to miałem tylko potwierdzić i znaleźć koszary - udało się, było to na terenie dzisiejsze szkoły przy ulicy Bukowskiej. Tam stał chyba 7 psk i 15 pu. Co do zdjęć z Kisielan, to istotnym elementem są przekazy właścicieli zdjęć, ale i oni nie znają wszystkich. Ale o metodologię pracy historyka nie ma co się spierać. AP wyszło z fajną inicjatywą zbierania starych zdjęć po mniejszych miejscowościach, bo ciężko byłoby zrobić to na stronie internetowej (dajmy na to Kisielan) - bo ciężko określić do ilu osób by dotarł. Zresztą można się przekonać ile zdjęć Siedlec udało się zgromadzić do tej pory na Pana stronie. A to są Siedlce... Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: specjaliści 08.10.12, 17:05 Hmmm tak czytam i czytam ten temat i mam pytanie - da sie ten program gdzies obejzec w necie czy nie? Bo sprawa ciekawa jak dla mnie a nie znam tematu wogole. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: specjaliści 08.10.12, 17:54 Jest na Tv Siedlce. Co do zdjęć, to jest różnie. Jedni dają i nie ma sprawy. Inni przeciągają sprawę w nieskończonść i okazuje się po trzech latach, że żadnych zdjęć nie ma i nie obiecywał. Są też tacy którzy piszą z drugiego krańca kraju, jakim prawem wstawiam zdjęcia jego rodziny, po czym przeprasza i obiecuje podesłanie swoich zdjęć. Zaznaczam, że są to skany zdjęć robione przez ofiarodawców. Oryginały, które mam od ludzi są tylko trzy (jest to też związane z tym, że kontakt jest tylko przez internet). Odpowiedz Link Zgłoś