Dodaj do ulubionych

Rok 1991 - wspomnieniowa zagadka muzyczna

27.01.14, 00:12
A tak mnie jakoś naszło, chyba sie juz poważnie starzeje. Wiec tak , akcja się rozgrywa w roku chyba 1991. Za oknem na balkonie wisi miska nie tam jakas offsetowa, tylko czysta parabola 1,6metra z obrotem, w domu PACE 2000(az sie dziwie , że jeszcze pamietam takie szczegóły).
Sobota, starych nie ma, dom pełen ludzi, impreza się rozkręca (znaczy w jezyku mojego syna trwa zaj...y melanż), w TV chyba marki Jowisz albo już GoldStar ArtB , przy pomocy wczesniej wymienionego PACE,leci sobie prawdziwe MTV. Nie tam jakies z programami typu "Warszawska ekipa" tylko prawdziwe MTV - muza 24 godziny nonstop. Az tu nagle na szklanym ekranie pojawia się teledysk....... no wlasnie i tu jest ta mala zagadka.
Większości z nas tam bedących ,kochajacych rock i każde jego odmiany łacznie z tymi cięzkimi -opadają tzw szczęki. Pojawia się nowa grupa ze swoim ponadczasowym hitem, wtedy jeszcze nie znanym. Ale czuc bylo ze bedzie to hit nad hity. I tak bylo:

Load up on guns and bring your friends.
It`s fun to lose and to pretend.
She`s over bored and self assured.
Oh no, I know a dirty word.

Hello? hello? hello? How low.
Hello? hello? hello?

With the lights out it`s less dangerous.
Here we are now. Entertain us.
I feel stupid and contagious.
Here we are now. Entertain us.
A mulato, an albino,
A mosquito, my libido. Yeah.

W poniedzialek, wizyta w sklepie z kasetami. Tak tak kasetami firmy Takt, znajdujacy się wtedy na ulicy Sienkiewicza. Niestety, jeszcze tego singla/albumu nie bylo chyba spiratowanego w sprzedaży.
Koniec opowiadania zagadki.

Znajdę tutaj bratnią duszę, kojarzącą takie klimaty i przytoczony tekst?
Obserwuj wątek
    • jkfoo Re: Rok 1991 - wspomnieniowa zagadka muzyczna 27.01.14, 00:56
      Nirwana -Like teen sperit. To były czasy.
      • jkfoo Re: Rok 1991 - wspomnieniowa zagadka muzyczna 27.01.14, 00:58
        oczywiście spirit
        • aro333 Re: Rok 1991 - wspomnieniowa zagadka muzyczna 27.01.14, 08:04
          Bingo.
          Pozdrawiam
          • miyatoto Re: Rok 1991 - wspomnieniowa zagadka muzyczna 27.01.14, 16:42
            Aro, jak już się tak naprodukowałeś, to mógłbyś wymyślić trudniejszą zagadkę.. .
            Po skopiowaniu i wklejeniu tekstu utworu do google, już po chwili wyskoczyło ponad 56.000 wyników z informacją, którą błysnął obywatel jkfoo :)
            • bengere Re: Rok 1991 - wspomnieniowa zagadka muzyczna 27.01.14, 20:54
              ja bez Gogola od razu wiedziałem! Kurt wracaj!
              • aro333 Re: Rok 1991 - wspomnieniowa zagadka muzyczna 27.01.14, 21:21
                Może w następnym życiu. Kto wie miejmy nadzieję ze znowu dostarczy nam wielu chwil radosci swoja twórczościśą. Z drugiej strony, dlaczego genialni artysci muzyczni odchodzą dość szybko z tego świata? Czy to tylko dragi i narkotyki czy również problemy z osobowością?Akurat w tym wypadku sprawa do dzis nie jest do konca jasna. Wczoraj polukalem koncercik Unplugget MTV. Też go pamiętam, fajna sceneria, pelen luz i ten jego wyglad. Odlot dla uszu jak dla mnie. Dodatkowo wspomnienia tych dzikich imprez, letnich wypadow na pola namiotowe ekipą na Mazury (Szczytno Lemany Stare Jabłonki Ełk). Zawsze gdzies w tle, wieczorami z jakiegoś gruzlika przy ognisku, leciala sobie tez Nirvana lub pobrzękiwanie gitar. Hahah ale mnie znowu wzielo. OK stop starczy.
                Pozdrawiam
    • postman_pat Re: Rok 1991 - wspomnieniowa zagadka muzyczna 28.01.14, 20:07
      a pro po MTV i wczesnych lat 90. Kto pamięta Rebecce de Ruvo z DIAL MTV....
      • bengere Re: Rok 1991 - wspomnieniowa zagadka muzyczna 29.01.14, 19:33
        Albo Ray Cokes'a
    • krzycho1252 Re: Roku nie pamietam 29.01.14, 21:13
      Szum tranzystorowego radia Koliber lub inna Ultra, park, Radio Luxembourg, lista przebojów i
      Rolling Stones grali Paint it Black. Do dzisiaj to wydaje mi się najważniejszym rockowym utworem.
      • miyatoto Re: Roku nie pamietam 29.01.14, 21:42
        krzycho1252 napisał:
        > Szum tranzystorowego radia Koliber lub inna Ultra, park, Radio Luxembourg, list
        > a przebojów i
        > Rolling Stones grali Paint it Black. Do dzisiaj to wydaje mi się najważniejszym
        > rockowym utworem.

VOTE ! :)
        King Crimson - Epitaph
        Led Zeppelin - Stairway to heaven

• miyatoto Re: Roku nie pamietam 30.01.14, 10:15
          Gdy sobie przypomnę te dziesiątki... nie, setki uznanych zespołów lat 70-tych i 80-tych, to dochodzę do wniosku że byliśmy - jesteśmy pokoleniem, które ukształtowała muzyka.

Deep Purple - Child in Time; Smoke on the water
          Pink Floyd
          Dire Straits
          Black Sabbath
          AC/DC
          Beatles, elektrycy, stonsi, Queen, Genesis, Scorpions, Uriah Heep, Aerosmith, Bon Jovi, U2 ... etc., etc.
          Nawet nie ma sensu wymieniać dalej, bo ten wpis byłby pewnie z pół metra dłuższy.

1984 - 2014
          • jkfoo Re: Roku nie pamietam 31.01.14, 02:41
            Zagadka była bardzo prosta.nie trzeba było wygooglowywać.Zadam trochę trudniejszą.Wielki przebój roku 1984 ,grany w Opolu .Mówi się że kultowa piosenka ,ale młodzież jej nie zna nawet ta starsza.Teraz podpowiedzi ,w tekście jest o grze na gitarze sześciostrunowej, o tym że nic z tego grania nie ma,a brat radzi żeby iść do jakiejś pracy ,a on[śpiewający] nie nie nie nie nie...
            • jkfoo Re: Roku nie pamietam 17.02.14, 21:29
              www.youtube.com/watch?v=9-4hE07hsAw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka