Dodaj do ulubionych

Do czego się dokopali?

12.04.14, 18:36
Czy widzieliście prace w miejscu powstającego tunelu obok kładki nad torami?
Koparka robi wykop prostopadły do torów i... w wykopie są dwie równoległe żelbetowe ściany długości ponad 30 m. Fundamenty czy też ściany jakieś?
Czy komuś coś wiadomo na temat budowli jaka i kiedy tam stała?
Obserwuj wątek
    • aro333 Re: Do czego się dokopali? 12.04.14, 18:44
      Wlasnie o to mialem zapytac. Pol godziny temu stalem na moscie i tez to zauwazylem. Sporo gliny i te fundamenty
      • andy85 Re: Do czego się dokopali? 12.04.14, 18:52
        Wygląda to na solidne podwaliny, o czym może świadczyć zbrojenie wystające z betonu.
        • aro333 Re: Do czego się dokopali? 12.04.14, 18:58
          Wiem, że to nie to ale jeszcze raz powtorze, w tej okolicy moj ojciec mowi / pamieta, ze jako dziecko po wojnie widzial budowe schronu atomowego.Mieszkal zaraz na Kolejowej w pierwszym podworku . Nie wyglada to na to ale..... jako dziecko mogl sie pomylic i ten schron powstal w innym miejscu jak sugerują koledzy z forum w innym watku
          • mpppm Re: Do czego się dokopali? 12.04.14, 19:01
            Aro, to co widać(beton), to sami wylewali 2 tygodnie temu.
            • aro333 Re: Do czego się dokopali? 12.04.14, 19:26
              Hahahah no ale kicha no buuuu. No nie znam sie na budowlance no nie znam hahahaha. OK sprawa pewnie wyjasniona. A tak ladnie to wyglada hahaha z gory.
          • vader2010 Re: Do czego się dokopali? 13.04.14, 02:07
            schron też jest, ale w innym miejscu
        • mpppm Re: Do czego się dokopali? 12.04.14, 18:59
          www.siedlce-zwiedzanie.pl/2014_przebudowa_wezla_pkp.htm
          Jakie podwaliny? Pod tunel?
          • andy85 Re: Do czego się dokopali? 12.04.14, 19:25
            Patrząc na Twoje 2 pierwsze zdjęcia, to raczej nie wygląda na wylewane dwa tygodnie temu, a raczej koparka to odsłania spod warstwy ziemi. Ale, nie będę się sprzeczał, bo nie widziałem co się tam działo przed kilkunastoma dniami.
            • mpppm Re: Do czego się dokopali? 12.04.14, 19:38
              Może więc powinni wstrzymać prace i ustąpić pola archeologom?

www.siedlce-zwiedzanie.pl/
            • kerac32 Re: Do czego się dokopali? 12.04.14, 19:40
              to raczej nie wygląda na wylewane dwa tygo
              > dnie temu, a raczej koparka to odsłania spod warstwy ziemi.

Te żelbetowe ściany wyglądają "dziadowsko", jak zabytek, bo wylewane były nietypową metodą, bezszalunkową. Beton wtłaczany był za pomocą pomp bezpośrednio do wykopu, pod wodę, którą wykop był wypełniony. Coś podobnego widziałem pierwszy raz w życiu, chociaż sprawy budownictwa nie są mi obce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka