Dodaj do ulubionych

potrzebny fotoradar - Brzeska Shell

07.07.14, 19:02
Witam, uważam, że na ulicy Brzeskiej przy stacji benzynowej Shell przydał by się fotoradar skierowany w stronę wyjazdową z Siedlec (w stronę Zbuczyna). W ciągu dnia strach tamtędy jeździć. Ze świateł przy kościele św Ducha zwykle startują motocykliści, bywa że na jednym kole. Rozwijają tam duże prędkości robiąc sporo hałasu. Byłem kiedyś świadkiem jak na Brzeskiej, motocykliście jadącemu na jednym kole wyjechał samochód ale na szczęście nic się nie stało. Bywa, że trafi się jakiś kierowca strucla osobówki. Ciśnie w pedał jak idiota.
Ewentualnie może jakieś patrole policji mogłyby ustawić się tam z suszarką.
Obserwuj wątek
    • przyjemny_gosc Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 08.07.14, 10:02
      Argumentem byłoby, że strach tamtędy chodzić, ale jeździć? A czego konkretnie się obawiasz?
    • kerac32 Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 08.07.14, 10:59
      > Ewentualnie może jakieś patrole policji mogłyby ustawić się tam z suszarką.

Jak trwoga to do Boga. Kto to niedawno narzekał na "złych" policjantów zasadzających się na kierowców - piratów?

> Ewentualnie może jakieś patrole policji mogłyby ustawić się tam z suszarką.
      • kerac32 Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 08.07.14, 11:06
        Link mi sie nie wkleił. Jeszcze raz:

forum.gazeta.pl/forum/w,262,148748028,148748028,Mobilki_uwaga_na_Partyzantow.html
        • zzz34 Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 08.07.14, 17:34
          Ja narzekałem? :)
          Nie, pisałem tylko, że tam stoją.
          Czego się obawiam jako kierowca? :)
          A no jeżdżą tam jak idioci. Obawiam się o swoje bezpieczeństwo, a także innych ludzi. Bo jak rozpędza motocykl do dużych prędkości albo jedzie na jednym kole to strach tam włączać się do ruchu.

Pozdrawiam.
          • przyjemny_gosc Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 09.07.14, 21:03
            Prędkości są tam rzeczywiście przekraczane i jak na warunki miejskie dosyć mocno. Taka jest jednak charakterystyka wylotówek wszędzie w Polsce, a nie tylko w Siedlcach. Rozwijanie prędkości nawet 100 km/h nie jest znowu czymś niecodziennym podczas jazdy samochodem. Gdyby to był potężny problem, to co mieliby powiedzieć kierowcy wyjeżdżający z wiosek np. na drogę DK2 na Zbuczyn? Tam legalnie można cisnąć 90 km/h, a wielu podwaja tą prędkość.

Sądzę, że takie wciskanie gazu ze świateł jest sprowokowane przez kolejne światła obok "sprężyn". Zwyczajnie kierowca widzi, że pali się tam zielone i liczy na to, że jak pociśnie mocniej, to się na to zielone załapie. Jeżeli jedzie wolniej, to wpadnie na czerwone. Wypadałoby więc popracować nad taką zmianą świateł, aby było jasne, że jak ruszę na tych obok kościoła i będę jechał 50 km/h, to na następnych spotka mnie nagroda w postaci zielonego światła.

Nie trzeba więc ani fotoradarów, ani suszarek.
            • aro333 Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 09.07.14, 23:04
              Masz racje tylko ze taka zaleznosc jednych swiatel od drugich to chyba nie takie "wystarczy". Pewnie potrzebny jest jakis system zarzadzajacy, ta zieloną falą, jakies lacze tego wszystkiego. Chociaz swiaytlowod pociagneli po miescie wiec cos tam jest.
            • zzz34 Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 09.07.14, 23:35
              Myślę, że nie jest to chęć zdążenia na zielone światło przy sprężynach, szczególnie jeżeli chodzi o motocyklistów. Oni oprócz prędkości to jeżdżą też na na tylnym kole. Jest to zwykła brawura. Dopóki nic tam się nie stanie to będą dalej tak jeździć i policji też nie będzie. Oni tylko stoją tam gdzie jest łatwa kasa czyli jak przypomniał kerac32 na Partyzantów.
              • kerac32 Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 10.07.14, 08:46
                Oni tylko stoją tam gdzie jest łatwa kas
                > a czyli jak przypomniał kerac32 na Partyzantów.

Nie manipuluj, proszę. Nic takiego nie napisałem. Przypomniałem tylko, że w zależności od potrzeb zmieniasz swoje stanowisko. Najpierw przeszkadzają Ci policjanci zasadzający się na drogowych piratów, teraz poczułeś sie zagrożony przez tych drugich i wzywasz pomocy tych, przed którymi wcześniej ostrzegałeś. Jeśli o mnie chodzi nie mam nic przeciwko takim akcjom Policji, które tak Ci się nie podobają, że aż poczułeś potrzebę założenia tu krytycznego wątku. Wg mnie to Policji wcale na ulicach i drogach nie widać. Ich użytkownicy mają prawo w głebokim poważaniu. I nie mam tu na myśli wcale tylko kierowców samochodów czy motocyklistów. Pozostali - rowerzyści i piesi wcale nie są lepsi od "spaliniarzy". Każdy robi co mu wygodnie, tylko jego interes się liczy, a prawa i bezpieczeństwo innych z zasady olewa sikiem falistym.
                • zzz34 Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 10.07.14, 12:05
                  Chodziło mi że wkleiłeś link gdzie pisałem o policji stojącej na Partyzantów.
                  Za to Ty manipulujesz pisząc, że niby przeszkadza mi Policja i że przeszkadzają mi ich akcje. Gdyby rzeczywiście tak było to nie zakładałbym wątku o potrzebie postawienia fotoradaru lub kontroli przez nich pojazdów suszarką na Brzeskiej. :)
                  Napisałem tylko, że stoją na Partyzantów. Nie napisałem, że to źle, że Policja pilnuje przestrzegania przepisów.

A we wcześniejszym moim wątku napisałem, że bardziej by przydali się na Brzeskiej niż na Partyzantów. Oraz że łatwiej postać trochę i łapać za wjechanie na czerwonym świetle niż łapać rozpędzone motocykle lub samochody na Brzeskiej.

W pozostałym Twoim wątku masz 100 procentową rację. Przepisy łamią także rowerzyści choćby przejeżdżając przez pasy zamiast przeprowadzać rower. Piesi natomiast w ogóle nie rozglądają się nim wejdą na pasy lub patrzą w jedną stronę lub wchodzą na pasy mimo że samochód jest już blisko i będzie musiał gwałtowniej hamować.
                  • kerac32 Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 10.07.14, 13:06
                    > Chodziło mi że wkleiłeś link gdzie pisałem o policji stojącej na Partyzantów

No właśnie :) Założyłeś wątek ostrzegający forumowiczów przed policyjnym działaniem wymierzonym w piratów drogowych. Ja Ci to przypomniałem, Ty zaś parę postów niżej napisałś, że przypominam o tej akcji, w sposób jakbym to ja dawał znać o zasadzce "niebieskich".

> Za to Ty manipulujesz pisząc, że niby przeszkadza mi Policja i że przeszkadzają
                    > mi ich akcje. Gdyby rzeczywiście tak było to nie zakładałbym wątku o potrzebie
                    > postawienia fotoradaru lub kontroli przez nich pojazdów suszarką na Brzeskiej.
                    > :)

Może miewasz rozdwojenie jaźni ;) jedno "ja" założyło wątek o "mobilkach" dybiących na kierowców na Partyzantów, a drugie "ja" wątek o potrzebie postawienia fotoradaru na Brzeskiej. Może te obie osobowości nic o sobie nie wiedzą i każda nieświadomie robi "koło pióra" drugiej :)

> A we wcześniejszym moim wątku napisałem, że bardziej by przydali się na Brzeski
                    > ej niż na Partyzantów. Oraz że łatwiej postać trochę i łapać za wjechanie na cz
                    > erwonym świetle niż łapać rozpędzone motocykle lub samochody na Brzeskiej.

A jaką widzisz różnicę w ciężarze gatunkowym wykroczenia między szalonym ruszaniem na tylnym kole, a wjeżdżaniem na skrzyzowanie na czerwonym świetle. Jeśli już miałbym decydować, to uważam że większe zagrożenie stwarza kierowca wjeżdżający na krzyżówkę na zakazie.
                    • zzz34 Re: potrzebny fotoradar - Brzeska Shell 10.07.14, 13:35
                      Napisałeś:
                      No właśnie :) Założyłeś wątek ostrzegający forumowiczów przed policyjnym działa
                      > niem wymierzonym w piratów drogowych. Ja Ci to przypomniałem, Ty zaś parę postó
                      > w niżej napisałś, że przypominam o tej akcji, w sposób jakbym to ja dawał znać
                      > o zasadzce "niebieskich".

No to źle zrozumiałeś. Wyjaśniłem to nawet przed tymi Twoimi wypocinami przed chwilą, pisząc:
                      „Chodziło mi że wkleiłeś link gdzie pisałem o policji stojącej na Partyzantów”

Zamiast dopatrywać się rozdwojenia jaźni u ludzi skup się raczej na sobie. Dobrze Ci radzę :)

W jednym i w drugim przypadku może dojść do groźnej sytuacji na drodze. Ale uważam, że na Brzeskiej kierowcy rozwijają znacznie większe prędkości niż na skrzyżowaniu na Partyzantów. Jeżdżę codziennie tymi ulicami stąd moje spostrzeżenie.

Poza tym nie widzę nic złego w ostrzeganiu przed kontrolami policji. Ponieważ kierowcy będą w tym miejscu szczególnie uważać i to bez znaczenia czy będzie stała policja czy nie. A jak będą uważać to nie będzie albo będzie znacznie mniej groźnych sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka