Dodaj do ulubionych

Barbórka w Siedlcach ?

24.10.14, 12:01
krzycho1252 napisał:
> Powinnaś rozwijać temat.Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk"propagował cały region i nie tylko."Chodowiacy"też mogą i robią to.Wiesz ode mnie lepiej,że śpiewają i tańczą, w zależności od okoliczności tańce nawet innych narodów>
Z całym szacunkiem Panie Krzysztofie niech pan mnie nie osłabia ! Zespół PiT." Śląsk"- to Państwowy Reprezentacyjny Zespół tak jak i PLZPiT " Mazowsze"- i takie zespoły mają swój żelazny repertuar, nad którym pracowali profesjonaliści. " Chodowiacy" nie wykonają ich sztandarowych utworów w tak profesjonalny sposób jak niżej:

www.youtube.com/watch?v=HI8trEQBBno

Więc po co powielać coś co jest wykonane profesjonalnie i to w Siedlcach??
Obserwuj wątek
    • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ? 24.10.14, 12:18
      A co do Pana skomentowania, że Zespół z Piekar Śląskich nie zasługuje na nazywanie Ich celebrytami, to powiem tak: - wolno Panu i innym mieć swoje zdanie. Tam gdzie występują przyjmowani są z aplauzem, bo robią z Koncertu prawdziwy show i widowisko, dla oczu i dla uszu. Lecz chociaż są z "tej czarnej ziemi"( a nawet perkusista jest górnikiem i pracuje w kopalni) są PRAWDZIWI w tym co robią i NIE odważyli by się urządzać na scenie " pasowania na górnika", gdyż jest to dla ludzi ze Śląska sacrum. I naprawdę mają pełne wypełnienie tras koncertowych i wcale nie muszą na siłę być w Siedlcach, skoro ich twórczość została określona jako " niemieckie porykiwania" Oto dowód :

www.youtube.com/watch?v=sBMe2n2XdbI
      • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ? 24.10.14, 13:04
        W internecie teraz jest wszystko, można kopiować , ściągać,powielać tylko po co ???
        Skoro na takie profesjonalne wykonanie jak Zespołu PiT."Śląsk"przyjemnie patrzeć i nacieszyć oczy pięknym tańcem i uszy pięknym śpiewem !
        Region podlaski też ma piękny folklor i należy promować to co rodzime i bliskie sercu ! Po co " Chodowiacy" mają robić z siebie mentorów i próbować " nauczać " tego co jest bogactwem folkloru w innych Regionach polski ? Przywoływki na Kujawach nie były czymś szczególnym na scenie , owszem były pewną zabawą, lecz daleko odbiegającą od oryginału ! Tak samo "Trojak"czyli " Zasiali górale" nigdy nie będzie wykonane jako wzór do naśladowania...dlatego polecam orginał :
        www.youtube.com/watch?v=1xCzTSSyDrk
        • n_l Re: Barbórka w Siedlcach ? 04.12.14, 12:59
          > W internecie teraz jest wszystko, można kopiować , ściągać,powielać
          I pamiętać o obowiązujących prawach autorskich!!!
    • kath-erina Re: Barbórka w Siedlcach ? 26.10.14, 10:51
      A co ty żech się tak tłomoczysz niki ? ..i udowadniosz żech to durny pomysł z ta Barbórka ! Tam jest ino 2 prawdziwych TWÓRCÓW- p.Koperkiewicz i p. Parzyszek oni robio fest robota sami , a nie zżynajo od innych. Jak tak chco ślunskiej Barbórki, to ino Żołnierze Świntej Barbary ( czyli górniki) zjadą tu i zrobio im tako pasowanie z bajtla na górnika, żech sie im odechca robić z gęby rzyci.
      • ski.bic.ski Re: Barbórka w Siedlcach ? 13.12.14, 14:13
        kath-erina doceniam próbę "ślunskij gotki" , z sympatią pozdrawiam :)
    • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ? 26.10.14, 12:03
      Ja się wcale nie ciskam , tylko próbuję wytłumaczyć, ze jest to chory i niestosowny pomysł ...podobny w stylu haseł:- Siedlce przyjazne ...pedałowaniu, spacerniakom i choince ze śmieci !
      • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ? 27.10.14, 12:22
        To już będzie ostatni mój post, nie będę się "produkować", bo mi zarzucą że gadam ze sobą.Chciałam tylko przekonać że czarny Śląsk ma swoje "diamenty" w węglu. Ten post kieruję przede wszystkim do muzyków, jazz menów, rapperów i rockowców, gdyż znalazłam ten program katowickiej TV w necie. Bardzo mnie poruszyły 3 wywiady, a szczególnie braci Skrzeków legendy bluesa !! Jeżeli starczy wam cierpliwości , żeby to odsłuchać, to przekonacie się, ze nie trzeba fałszywego lansu, bo dobra sztuka i muzyka obroni się sama !!!A szczerość i prawdziwość wypowiedzi jest bardzo wzruszająca ! gorąco polecam !

www.tvp.pl/katowice/magazyny/dej-pozor/wideo/25-pazdziernika-2014/17391342
        • krzycho1252 Re: Barbórka bez nadęcia 27.10.14, 19:53
          Można? Można.
          socjolook.pl/2011/12/01/barborka-i-tradycje-z-nia-zwiazane/i
          barborka.edu.pl/
          • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ??? 28.10.14, 10:55
            Prześladujesz mnie panie Krzychu ,czy jak?
            Było już EOT, a tu znowu wywołanie do tablicy !
            Nie obejrzany jeszcze "Angelus" -brak czasu, ale obejrze.I czemu to ma służyć, w tej dyskusji?
            Erwin Sówka( ur. w rodzinie górniczej) i Teofil Ociepka ( był z zawodu górnikiem). Sa inni ...Paweł Wróbel (-pracował jako górnik). Lech Majewski ur. się w Katowicach. Dla tych wymienionych ludzi Śląsk to genius loci !! Mieli prawo tworzyć o Śląsku , bo to czuli., a to że ich styl określany w sztuce jako prymitywizm, robił karierę nawet w USA- tam się wszystkiemu dziwią, co nie jest szablonowe.Lecz prekursorem tego typu malarstwa był Nikifor !! był najstarszy z wymienionych twórców) Nikifora niestety powielał E.Dwurnik - współcześnie zrobił karierę na tym prymitywiżmie.Odwdzięczając się za " Angelusa" - polecam filmik : "Nikiszowiec"- ukazujący specyfikę i prostotę obrazu śląskiej filozofii i życia i ludzi !

www.youtube.com/watch?v=nZw8z4C7Zz8
            • krzycho1252 Re: Barbórka w Siedlcach ??? 28.10.14, 11:42
              Nie prześladuję.
              Ciekawe czy blisko nas mają tradycję górniczą, górnicy z Mielnika, Chełma i ci za Łosic, ze Starej Kornicy? Jeszcze trochę to Barbórkę obchodzić będą kopacze żwiru z spod Suchożebr. Żwirownia to teraz kopalnia. Co się porobiło?
              • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ??? 28.10.14, 12:18
                krzycho1252 napisał:
                > Nie prześladuję..
                OK. za poniższy link SERDECZNIE DZIĘKUJĘ. Nie znałam tego opracowania.Wszystko wyłożone i wytłumaczone..przyda się Chodowiakom :) Znajomy przesłał mi jeszcze ciekawszy link.zamieszczę poniżej. Po ochach i achach i łzach z relacji w Mag Kult.ckis z Premiery w zdumienie i osłupienie wprowadziła mnie ta wiadomość w linku !
                Teatr Wielki Opera Narodowa- Premiera 7 marca 2014
                Muzyka: Siergiej Prokofiew
                Choreografia: Krzysztof Pastor
                Scenografia i kostiumy: Tatyana van Walsum
                Akcja przeniesiona w realia XXwieku. Metalowa surowość konstrukcji, doskonała gra aktorska na scenie, w tle obrazy na ekranie. Dyrektor K.Pastor finalizuje swoją sztukę 30.04.2014 w Chicago i Edynburgu.No KTO odważył by się na kopiowanie Dyrektora ...a jednak zdarzyło się w pażdzierniku w Siedlach !!!

www.youtube.com/watch?v=-dZwi1sPYgs
            • krzycho1252 Re: Barbórka w Siedlcach ??? 28.10.14, 11:48
              Nie to się wyświetla co chciałem. Miało być o tradycji i zaczynało się Hymnem górniczym
              "Górniczy Stan niech nam żyje
              Niech żyje nam Górniczy Stan,..."
              Jeszcze raz spróbuję wstawić linka
              socjolook.pl/2011/12/01/barborka-i-tradycje-z-nia-zwiazane/
              • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ??? dla pokrzepienia serc 28.10.14, 23:18
                krzycho1252 napisał:
                > "Górniczy Stan niech nam żyje
                > Niech żyje nam Górniczy Stan,..."

Humor śląski jest też specyficzny, lecz Kabaret Młodych Panów ....powala !!!

www.youtube.com/watch?v=9V7PilRZ9AI
                • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ??? dla pokrzepienia ser 28.10.14, 23:37
                  Jeszcze 1 śląski wic ...:- " Kopalnia"

www.youtube.com/watch?v=nMqe_AtyI74
              • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ??? 29.10.14, 17:40
                krzycho1252 napisał:
                > Miało być o tradycji i zaczynało się Hymnem g
                > órniczym
                > "Górniczy Stan niech nam żyje
                > Niech żyje nam Górniczy Stan,
                > socjolook.pl/2011/12/01/barborka-i-tradycje-z-nia-zwiazane/
                Wielkie dzięki panie Krzychu1252 za podany przez Pana link.Jestem pod wrażeniem środków wyrazu w tym filmie.Zastanawiam się dlaczego umknął mi ten film, czyżby był w 2-gim obiegu? No J.Majewski urodził się w Katowicach, więc wyssał z mlekiem matki obyczaje życia na Śląsku.Do listy filmów mojego guru W.Smarzowskiego( w oczekiwaniu na jego nowy film" Wołyń ") dołączam ten film, zrealizowany w Studiu ha, ha Poland.Chodzi za mną cały czas " kiedy gołąb sra na orła " i " nie mów do mnie chopie". Myślę, ze trochę jest przesadzone życie ślązaków,lecz może tak to wyglądało w latach 50-tych! Warto żyć , żeby doznawać takiej uczty dla duszy i oczu.Jeszcze raz dzięki . Pozdrawiam :)
                • tarabl.anka Re: Barbórka w Siedlcach ??? 14.12.14, 13:51
                  Skoro o górnikach tu mowa, to słyszeliście o akcji charytatywnej mojego ulubionego Myslovitz? Wydali nową płytę "Tysiąc żurawi" i cały dochód ze sprzedaży piosenki będzie dla rodzin poszkodowanych w wypadku w Kopalni Mysłowice. Dziś rano mówił o tym muzyk z Myslovitz w TVPInfo. Piosenka jest taka w stylu "starego" Myslovitz no i tekst polski, pomimo, że inspiracją była baśń japońska o żurawiach z origami, jak złożysz tysiąc, spełnią się marzenia.
                  "Pon des Arts i Tumski Most
                  moje Twoje imię kłódka spina los
                  jestem ja... a gdzie Ty?
                  z lotu ptaka lepiej widać błysk
                  zdążymy znów nim przyjdzie noc
                  tulić się i rozmawiać wciąż
                  czuły szept, drobny gest
                  gładzisz włosy lekko, gdy już śpię
                  Ref.:
                  Kto powie, że za chmurą tam, nie ma słońca już?
                  żurawi klucz do szczęścia mam
                  choć z papieru - moc diamentu ma
                  ja i Ty, Ty i ja
                  wszystko było zawsze oprócz nas ....."
    • krzycho1252 Re: Barbara, Basia, Basieńka 04.12.14, 10:27
      Wszystkiego najlepszego Basiom i górnikom.
      • 2niki2 Re: Barbara, Basia, Basieńka 06.12.14, 19:27
        krzycho1252 napisał:

> Wszystkiego najlepszego Basiom i górnikom.

Dołączam się do życzeń z Kabaretem ........:

www.youtube.com/watch?v=apGfyQ9T3w4&feature=youtu.be
    • ski.bic.ski Re: Barbórka w Siedlcach ? 13.12.14, 14:51
      2niki2 pozytywnie zadziwiasz mnie brakiem powszechnego tu krytykanctwa, przemycanymi dla wielu wartościowymi informacjami, prawdopodobnymi własnymi zainteresowaniami.
      Teraz ogólnie: czy ktoś z was mieszkał długie lata na Śląsku ?, czy ktoś z was zna życie/pracę śląskiego górnika i jego rodziny z autopsji nie telewizyjnych/filmowych przekazów ?, może ktoś był "na Nikiszu" ?.
      Polska jest krajem bardzo urozmaiconym krajobrazowo, geograficznie, kulturowo, .... , miejmy chęci abyśmy poznali Ją i te różnice w praktyce.
      • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ? 14.12.14, 11:17
        Witam ciebie ski.bic.ski.Dawno nie pokazywałeś się tutaj na Forum, a i napisałeś w/w (... przemycanymi dla wielu informacjami).Kiedyś wymieniliśmy tu poglądy ,( jako dygresję w innym wątku) nie wyszło mi to wtedy najlepiej , a ty " połajałeś " mnie za niedostateczną wiedzę na temat Śląska. Ten Śląsk tkwi jednak we mnie głęboko i wyssany był z mlekiem matki. Niestety nie " godom ", nie pisza" ale "rozumia" wszystko. Jednak " obudziły się we mnie upiory" kiedy w wątku "obudzić Siedlce" napisano o Zespole z Piekar Śląskich,że są to niemieckie porykiwania. Ostatnio wyniknął temat Barbórki , na który nie mogłam nie zareagować, lecz już nie polemizujac , wklejałam linki. Uznałam , ze jest to lepsze rozwiązanie, żeby coś komuś przybliżyć niż " boksować się " w dyskusji .Pozdrawiam :)
        • ski.bic.ski Re: Barbórka w Siedlcach ? 14.12.14, 12:40
          2niki2 Nie łajałem ... raczej uzupełniałem :).
          Podzielam twoje zdanie dotyczące znaczenia Barbórki, doceniam wiedzę o historii Śląska i rozumienie jego społecznie zróżnicowanych struktur. Co do zespołu z Piekar - nie dziwię się takiemu zdaniu innych, bowiem nie rozumieją oni że przedplebiscytowe sztuczne zasiedlanie Śląska Niemcami spowodowało (w jego części) naturalne niekorzystne zmiany językowe, mnie te wpływy nigdy nie podobały się brzmieniowo, uważam je za chwasty zagłuszające roślinność rodzimą i tym samym zmieniające jej obraz. Cieszę się że znasz gwarę tę miękką, tę śpiewną bo to właśnie ona jest tą pierwotną, tą która mnie najbardziej się podoba, tą która niestety jest najmniej znana jako śląska, wiele osób jest zaskoczonych usłyszawszy ją taką właśnie.
          Pokazuję się tu nieczęsto i raczej czytam niż piszę, czytając można wiele dowiedzieć się o charakterach ludzi piszących. Szkoda że częstym powodem pisania postów jest albo chęć zaistnienia, albo niekonstruktywne krytykanctwo, albo toczenie z kimś prywatnej wojenki, albo usilne udowadnianie swoich racji.
          Za to w twoich postach dostrzegam sporo obiektywizmu, widzę oraz niemałą dbałość o kulturę przekazu przy zachowaniu kultury języka.
          Pozdrawiam serdecznie i z sympatią.
          • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ? 14.12.14, 16:42
            scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/10731011_620845854707807_8491295818205435336_n.jpg?oh=684b7356471fce32c8f1a882629140b1&oe=5514D06B
            • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ? 14.12.14, 17:15
              Polecam DEBATĘ, która odbyła się 24.IV. 2013 w Rudzie Śląskiej na temat -"Tożsamości Śląska" i podziałów które funkcjonują jako zafałszowany obraz Śląska w innych regionach Polski. Cóż potrzebny jest do obejrzenia wolny czas , ale WARTO !
              I-sza Debata:
              www.youtube.com/watch?v=SW03sHYy0jE
              II-ga Debata:
              www.youtube.com/watch?v=l5EfGTy2r3I
              III-cia Debata:
              www.youtube.com/watch?v=TbCFAPkH2dU
              Szerokie gremium polityków ,historyków, ludzi kultury,a także wolne pytania z publiczności, wyjaśniające problemy regulacji narodowości i tożsamości Ślązaków.
      • 2niki2 Re: Barbórka w Siedlcach ? 28.12.14, 12:25
        ski.bic.ski napisał(a):
        > Teraz ogólnie: czy ktoś z was mieszkał długie lata na Śląsku ?, czy ktoś
        > z was zna życie/pracę śląskiego górnika i jego rodziny z autopsji nie telewizy
        > jnych/filmowych przekazów ?, może ktoś był "na Nikiszu" ?.
        > Polska jest krajem bardzo urozmaiconym krajobrazowo, geograficznie, kulturowo,
        > .... , miejmy chęci abyśmy poznali Ją i te różnice w praktyce
        Twoje zadane pytanie :- Czy ktoś z was mieszkał długie lata na Śląsku ? - Niestety NIKT nie odpowiedział....! Ja odpowiem...wywiadem z Zespołem, który odzwierciedla to o co pytałeś :

www.fabrykazespolow.pl/wywiad/item/105249-moja-babcia-warzyla-zur-i-spiewala-jo-chca-oberschlesien-w-szczerym-wywiadzie-dla-fz
        :

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka