Dodaj do ulubionych

Dziki kraj

04.02.15, 13:51
Gdzie my żyjemy? Ruch w mieście wstrzymany bo biedni chłopi jadą przez miasto na ciągnikach wartych po kilkaset tysięcy złotych. Policja po wstrzymaniu ruchu eskortuje całą kolumnę.Zgroza. Co mają zrobić "mieszczuchy" żeby normalnie funkcjonować? Możliwe że część żądań jest słuszna. Ale nie oznacza to że inne grupy społeczne mają za to cierpieć.Policja jest po to żeby zagwarantować społeczeństwu ład i porządek, anie ułatwiać tworzenie burd.
Obserwuj wątek
    • cezyk Re: Dziki kraj 04.02.15, 17:52
      Ciągniki maja na kredyt a trzeba spłacać.
      • dren.6 Re: Dziki kraj 04.02.15, 18:19
        Jak się nie ma pieniędzy to się nie kupuje ciągnika za kilkaset tysięcy. Można kupić krajowy.Piękne domy odstawione i samochody pod nimi też na kredyt? Kto lituje się nad mieszkańcami miasta którzy wzięli kredyty?
        • hella77 Re: Dziki kraj 04.02.15, 20:15
          bmw, hyundai - to chyba nie są tanie samochody/ a takie właśnie otwierały ostatnie blokady... też chciałabym być taka biedna...
        • tarabl.anka Re: Dziki kraj 11.02.15, 23:31
          Dren.6 napisał: "Jak się nie ma pieniędzy to się nie kupuje ciągnika za kilkaset tysięcy". Możemy się tak nawzajem przerzucać pustymi argumentami, bo równie dobrze można napisać o kredytobiorcach hipotecznych: "Jak się nie ma pieniędzy to się nie kupuje apartamentu na ogrodzonym osiedlu. Można kupić kawalerkę w bloku z wielkiej płyty". Gdy tymczasem rolnik kupuje droższy traktor, bo to jest zakup pewnie na całe życie, tak jak to mieszkanie na kredyt. I rolnik i miastowy chce uczciwie pracować, a za owoce swojej pracy żyć godnie. Piszecie tutaj o Krusie, że tak mało rolnicy wpłacają, a biorą później dużo kasy. Tak, mało wpłacają, ale dla kogoś utrzymującego się z kilku ha to i tak dużo pieniędzy, bo z małego gospodarstwa niewiele można uzyskać dochodu. Co innego rolnicy mający po kilkadziesiąt a i nawet kilkaset ha, ci powinni być traktowani jak przedsiębiorcy. Wiecie ile co miesiąc ci rolnicy mają emerytury rolniczej? Około 700 - 800 zł. Mówicie, że mają wielkie i okazałe domy. Tak, czasami są duże, ale musiały być kilkupokoleniowe, bo kto w latach 60, 70- tych mógł przewidzieć, że dzieci wyruszą do miast albo nawet do innych krajów w poszukiwaniu pracy? Bywałam w takich domach, czasami nie ma tam łazienek, a piętro często zimą jest nieogrzewane, bo jak nikt nie mieszka, to i węgla szkoda. Piszę po to, żebyście widzieli na wsi trochę więcej niż tylko "piękne domy odstawione i samochody pod nimi". Analogicznie rolnicy mogą powiedzieć o mieszkańcach miasta: "piękne domy odstawione i samochody pod nimi, młodzież w pubach na piwie, a wakacje na Kanarach". Nie ma też potrzeby litować się jedni nad drugimi, bo i mieście i na wsi, kto nie ma dobrze płatnej pracy i majątku od rodziców życie jest naprawdę trudne. Ważne, żebyśmy rozumieli, szanowali siebie nawzajem i nie wzbudzali nienawiści.
      • n_l Re: Dziki kraj 04.02.15, 21:17
        Nie ma ani obowiązku, ani przymusu bycia rolnikiem
        (ani górnikiem).
        Nie opłaca się- zmienić profesję.
        • jaro561 Re: Dziki kraj 04.02.15, 23:34
          Niestety rolnicy są tylko konsumentami. Podatki jeśli zapłacą to zupełnie symboliczne, składek zdrowotnych na służbę zdrowia nie płacą wcale (a leczą się na potęgę) natomiast dopłat i rekompensat domagają się wcale nie w symbolicznej wysokości. W każdej działalności gospodarczej jest ryzyko opłacalności. U rolników zawsze musi być zysk?
          • cyanidesun Re: Dziki kraj 05.02.15, 00:32
            To prawda, w d* im sie poprzewracalo. Nie ma drugiej tak uprzywilejowanej grupy spolecznej - symboliczne podatki i tylko ciagle narzekaja - "niech rzad nam placi bo nie zarabiamy". Ani zlotowki bym nie dal, co mnie obchodzi wasze embargo na mieso, przebranzowic sie na produkcje rolna, bedzie z korzyscia dla zwierzat i dla swiata. Schowajcie w koncu ta lape wyciagnieta po zapomoge i miejcie troche honoru.
        • sar11 Re: Dziki kraj 05.02.15, 09:40
          n_l napisał:

> Nie ma ani obowiązku, ani przymusu bycia rolnikiem
          > (ani górnikiem).
          > Nie opłaca się- zmienić profesję.
          ZUS instytucja przestępcza -to jaką instytucją jest KRUS ?
          • czyjestwolnylogin123456789 Re: Dziki kraj 06.02.15, 13:41
            KRUS jest instytucją charytatywną.. Rolnicy praktycznie nie są opodatkowani. Zasada jest taka: my (zwykli obywatele) wpłacamy sporą część naszych pensji do ZUS (składki społeczne, zdrowotne, FGŚP otp.) po to, żeby nie otrzymać w zasadzie nic. Grupa uprzywilejowana (ROLNICY) nie płaci prawie nic, a wyjmuje krocie. Proste? Proste!
            Już nawet dzieci rolników są lepiej traktowane w szkołach niż pozostałe: dodatkowe stypendia, obiadki darmowe itp. tylko dlatego, że dziećmi "biednych"; rolników. I nic tu nikogo nie obchodzi, ze dziecko "mieszczucha" w podartych spodniach chodzi bo rodzice kredyty i podatki płacą, a trzeba dac zapomogę "biednemu" synusiowi czy córeczce rolnika, które łazi w firmowych ciuchach, gęba wytapetowana itd.
            ŻAL!
            Oczywiście każdy przypadek należy traktować indywidualnie, wierzę, że są wśród rolników też ci, którzy naprawdę potrzebują pomocy.

-----------------------------------------
            w sporcie to nie ciało nas ogranicza, lecz umysł
            • hejj2 Re: Dziki kraj 11.02.15, 16:25
              Dokąd jeszcze władza powoli ludziom , którzy dziś należą do grupy najbardziej uprzywilejowanych (rolnicy i górnicy) na robienie zadymy w kraju? Dokąd jeszcze chłop i górnik będzie żądał przywilejów z epoki Gierka.? Dokąd jeszcze pozostałe grupy społeczeństwa będą pozwalać na okradanie siebie przez tych uprzywilejowanych? Przecież tych co dokładają do rolników i górników jest więcej w tym i ja. Może MY zorganizujmy się i wyjdźmy na ulicę?
              • tarabl.anka Re: Dziki kraj 11.02.15, 23:42
                "Przecież tych co dokładają do rolników i górników jest więcej w tym i ja". No większej głupoty nie słyszałam od lat. hejj2 ciekawa jestem co produkujesz, że dokładasz do górników i rolników?
                • ibzor Re: Dziki kraj 12.02.15, 08:19
                  tarabl.anka - każdy kto płaci składki ZUS (a więc wszyscy prowadzący firmę i pracujący na umowę o pracę ostatnio również na umowę zlecenie) i każdy kto płaci podatki (czyli w sumie każdy) się do nich dorzuca wbrew własnej woli - mam nadzieje że to zrozumiałe i nie wymaga głębszej analizy.
                  • tarabl.anka Re: Dziki kraj 12.02.15, 11:47
                    Drogi ibzor, mam nadzieję, że poniższy tekst (nie mój) będzie zrozumiały i nie wymaga głębszej analizy.
                    "Do budżetu rocznie wpływa od kopalń około 7 mld zł. W latach 2003-2013 górnictwo wpłaciło do budżetu państwa aż 100 mld zł! W sumie w ciągu ostatnich 25 lat górnictwo odprowadziło do budżetu państwa około 200 mld zł. W tym samym czasie do górnictwa wpłynęło 38 mld zł publicznych pieniędzy. Więc kto do kogo dopłaca?!
                    Górnictwo to najbardziej obciążona podatkami branża w polskiej gospodarce. Spółki węglowe płacą 23 różne podatki i inne opłaty o charakterze podatkowym. Z tego aż 9 obciążeń dotyczy wyłącznie branży wydobywczej.
                    — Górnictwo w Polsce jest obłożone najwyższym podatkiem VAT spośród wszystkich krajów w Europie i na świecie, gdzie jeszcze wydobywa się węgiel. U nas stawka VAT dla górnictwa to 23 proc., w Czechach i Hiszpanii jest to 21 proc., w Wielkiej Brytanii 20 proc., w Niemczech 19 proc., w Rosji 15 proc., a w Australii tylko 14 proc.!"

Według mnie ja nie dorzucam się górnikom, wręcz przeciwnie, mam świadomość, że to oni dorzucają się na moją pensję, bo pracuję w tzw. budżetówce, więc nie wytwarzam dochodu. Mój podatek na bieżąco idzie natomiast na szkolnictwo, samorządy, domy kultury, opiekę społeczną i inne. A te "pieniądze" zabierane mi teraz do ZUS obsługują obecne emerytury czyli wypłacane są na bieżąco wszystkim pobierającym co miesiąc "swoje zarobione" przez lata pracy. Na moją emeryturę będą zabierać tym, co będą wtedy odprowadzać ZUS, w tym także górnikom. Ale, żeby wszyscy mieli możliwość oddawać na ZUS muszą mieć pracę, a żeby była praca muszą być przedsiębiorstwa produkujące jakieś dobra przynoszące zyski i wpływy do budżetu z podatków. Czy coś źle rozumuję? Jeśli tak, to wskaż błędy.
                    • ibzor Re: Dziki kraj 12.02.15, 13:59
                      Po pierwsze budżet a ZUS to dwie różne sprawy - płacimy składki ZUS które są obecnie wypłacane ludziom pobierającym emeryturę - w tym również gónikom i rolnikom (KRUS)
                      Co prawda teoretycznie budżet państwa zasypuje dziurę ZUSowską - ale możemy tylko teoretyzować ponieważ raport z działaności ZUS za poprzedni rok został utajniony więc nie mamy do niego dostępu.

Po drugie nie mylmy górników i związków zadowowych z przemysłem górniczym.
                      Bo są przecież prywatne kopalnie które przynoszą zyski płacąc takie same podatki jak państwowe, a dodatkowo górnicy tam pracujący zarabiają więcej niż Ci pracujących w państwowych spółkach.

No ale w końcu pracujesz w budżetówce - więc możę rzeczywiście - trzeba trzymać ze swoimi.

Ja wolę się nie wypowiadać bo przez kilka lat prowaadząc działalność gospodarczą odprowadziłęm ponad milon złotych podatków , więc na pewno nie jestem obiektywny. Mogę tylko życzyć Pani i całemu Pani środowisku pracy jak najwięcej takich pieniędzy do zmarnowania/wydania (niepotrzebne skreślić)

Poza tym zauważyłem że dyskusja z kimś kto pracuje prywatnie a kimś kto jest utrzymywany przez państwo i pracuje w budżetówce wygląda całkowicie inaczej.
                      Do tych drugich ciężko trafić niektórymi argumentami ponieważ jako zyski i straty rozumieją tylko to ile i kto wpłaca do budżetu i jaki jest ogólny bilans finansów państwa/samorządu, a nie jaki ma to wpływ na całą gospodarkę. A przecież to jak funkcjonuje gospodarka a to jak funkcjonuje budżet państwa to są dwie całkowicie różne rzeczy.

Jeśli rząd zabija najpierw górnictwo nakładając wysokie podatki a później obiecuje się je "ratować" - to zwalcza bohatersko problemy które sam stworzył.

Mogę się tylko zsolidaryzować z górnikami w jednej kwesti - domagać się tego żeby prywatne firmy w których pracują szeregowi górnicy płaciły najmniejsze podatki na świecie żeby po pierwsze były najbardziej konkurencyjne na świecie a po drugie żeby stać było ich na bardzo wysokie pensje dla górników.
                      Ale nie wiem czy Pani by to było na rękę - bo skąd by się wtedy wzięły pieniądze do budżetu Państwa na pensje dla budżetówki.

Kwestia warta rozważenia - czy wolimy bogaty budżet państwa czy państwo z bogatymi obywatelami - a te obydwie sytuacje z reguły nie idą w parze.

Jeszcze raz podkreślę - w życiu materialnym przeciętnego podatka nie liczy się to ile pieniędzy jest w budżecie miasta/powiatu/gminy czy państwa - liczy się to ile ma w kieszeni.

Oczywiśćie Pani rozumowanie jest jak najbardziej poprawne - z punktu widzenia osoby pracującej w budżetówce której los materialny zależy od wpływów do budżetu i wpływów do ZUS - jak najbardziej.
                      Całkowicie inne pojęcie mam ja, oraz inni ludzie którzy pracują na swój własny rachunek a pieniądze mają z włąsnej pracy, lub ewentualnie z dobrowolnej wymiany dóbr między stronami. Nie każdy ma taki luksus że pracuje za pieniądze pobrane komuś wcześniej w podatkach.

Co do ZUSu - również ma Pani pełną rację - ale to tylko kolejny dla mnie argument za tym że tą instytucje należy albo zlikwidować albo głęboko zreformować- bo w obecnej sytuacji nie jest w stanie nikomu zapewnić godnej emereytury (poza górnikom i innym uprzywilejowanym grupom)

Mam nadzieje że wyraziłem się zrozumiale, przynajmniej bardzo się starałem.

Pozdrawiam.
                      • ski.bic.ski Re: Dziki kraj 13.02.15, 11:58
                        ibzor, cieszę się że można jeszcze spotkać ludzi myślących samodzielnie.
                      • tarabl.anka Re: Dziki kraj 14.02.15, 19:28
                        Dzięki za wykład o funkcjonowaniu państwa z punktu widzenia przedsiębiorcy.
                        Napisał Pan: "Całkowicie inne pojęcie mam ja, oraz inni ludzie którzy pracują na swój własny
                        rachunek a pieniądze mają z własnej pracy". Chcę nieśmiało zwrócić uwagę, że te pieniądze Pan zarabia także dzięki tym wszystkim, którzy od Pana kupują to co Pan sprzedaje albo wyprodukuje. Może więc ja też dołożyłam swój grosz do tego podatku, więc to co wzięłam z Pańskiej pracy, oddaję spółkom miejskim, sprzedawcom (żywności, paliwa, energii elektr.), ubezpieczycielom, dentyście, weterynarzowi i innym. Na rozrywkę i przyjemności już brakuje.
                        Nie jestem przedsiębiorcą, chociaż od wielu lat mam pomysł na mały biznes, ale po prostu mnie nie na to nie stać. 9 lat pracowałam na umowach śmieciowych (o dzieło) w spółce akcyjnej, dlatego szanuję nawet kawałek etatu w budżetówce. Mam nadzieję, że moja praca jest ludziom potrzebna.
                        Myślę, że wszystkim nam zależy na tym, żeby Polacy się bogacili (żeby rosła siła nabywcza) i żeby budżet państwa zapewniał wszystkim obywatelom bezpieczeństwo, dobrą edukację, dobrą ochronę zdrowotną, porządną infrastrukturę publiczną i mądrą pomoc socjalną.
                        Na koniec cytat z wywiadu z młodym rolnikiem na temat dopłacania do rolników. Proponuję przeczytać cały wywiad, fajnie wyjaśnia jak funkcjonuje w Polsce rolnictwo.
                        "Pytanie: Niektórzy twierdzą, że rząd i opozycja rolników rozgrywa politycznie. Inni, że to całe dopłacanie jest z kieszeni innych Polaków?

Emil Szos: Proszę Pana chcę to wyprostować. Rolnictwo tworzy najwięcej miejsc pracy. Wiem, bo widzę to po prostu. Jakby mi ktoś to powiedział, to też może bym w to nie uwierzył. Jeżeli ja wyprodukuję przykładowo kapustę. To trzeba ją zapakować, wysłać więc muszą powstać firmy, które to zrobią. Rolnictwo tworzy najwięcej miejsc pracy i nigdy nie uwierzę w to, że państwo dopłaca do rolnictwa. To tak samo jak i do górnictwa mówią, że dopłacają. To też nie jest prawda. Widzi Pan, jeden dzień przestoju w JSW mówią, że kosztuje 30 mln złotych. No to jeżeli 30 milionów złotych potrafi zarobić kopalnia w jeden dzień to uwierzy Pan, że ktoś do niej dopłaca? Ja właśnie przeliczyłem 30 tysięcy osób zatrudnia JSW. Nawet niech ten górnik 200 złotych zarobi na dzień, to 30.000 razy 200 to jest 6 milionów złotych, a 30 milionów mają zysków. To samo jest z rolnictwem. Tyle miejsc pracy wytwarza, tyle ZUS-ów, tyle KRUS-ów, że niech nikt takiej ciemnoty nie wciska, że dopłaca do rolnictwa".
                        www.mpolska24.pl/post/8023/emil-szostak-rolnik-szuka-stabilnosci
                        • ibzor Re: Dziki kraj 15.02.15, 10:36
                          No cóż - pieniąze zarabiam dzięki klientom którzy z własnej woli kupują mój towar/usługi,
                          Myślę że jest duża różnica między dobrowolnością a przymusem - i właściwie tylko o to chodzi.

Natomiast czy wszyscy chcą rządu z dużym budżetem i "zapewniającym bezpieczeństwo" każdej gałęzi gospodarki - tutaj bym polemizował.

Widzimi skutki jakie odnoszą interwencje rządowe w rolnictwo (zakaz uboju rytualnego chociażby czy przepisy dotyczące lasów pańśtwowych, kół łowieckich itp itd) górnictwo (wysokie podatki od kopalin, nieelastyczne prawo i upolitycznienie zarządów spółek skarbu pańśtwa) itp itd.

A co do cytatu ronika to cóż - jeśli utożsamia on iż jeden dzień strat - czyli 30mln zł to byłyby czyste zyski dla spółki, bez żadnych kosztów, to trudno mi z tym polemizować.

Rolnictwo jest na pewno potrzebne - ale ostatnie czego potrzebuje to jeszcze więcej interwencji rządowej i pomocy państwa - niech rząd zniesie wszystkie ograniczenia które narzucił przez ostatnie kilka lat na naszych rolników, a wsopmnę tylko kilka zniszczeń jakich dokonal: wybijanie trzody afrykański pomór świn zakaz uboju rytualnego i utrudniona możliwość ochrony przed szkodnikami, ale również wiele innych pośrednich jak np duży podatek VAT i większa akcyza na paliwo. Po zniesieniu takich ograniczeń- żadna pomoc rządowa nie będzie potrzebna.

Ja np nie chcę żeby budżet mi zapewniał za wszelką cenę bezpieczeństwo - najbardziej bym chciał żeby rząd zapewniał mi podstawowe usługi - już edukacja, infrastuktura i ochrona zdrowia, ale żeby po pierwsze nie wprowadzał tylu szkodliwych ustaw które w teorii miały zwiększać bezpieczeństwo a w praktyce powodują spowolnienie gospodarcze, żeby nie wprowadzał nowych podatków które hamują rozwój rodzimych firm i żeby przestawał wydawać grube miliony złotych na totalne głupoty jak portal dla bezdomnych laptopy dla osób "wykluczonych" (17.333zł za laptopa) miliardy złotych na stadiony Euro, to tylko wydatki rządowe - a ile było podobnych niepotrzebnych luksusowych wydatków samorządowych które nie wpływają na podstawową infrastukture lokalną ale stanowią niejako zachcianke pomnik władzy i są misiem na skale "XXI wieku". I to trzeba policzyć iż takich inicjatyw lokalnych w skali całego kraju było bardzo dużo.

Więc rozgraniczmy kilka rzeczy - czy chcemy władzy która wydaje pieniądze i się zadłuża na kolejne stadiony, baseny, portale, rozbudowę biurokracji i inne zachcianki które nie mają dużego wpływu na jakość życia przeciętnego kowalskiego ale za to mocno uderzają go po kieszeni. Czy chcemy rozsądnego pańśtwa które wydaje pieniądze na podstawowe najbardziej potrzebne rzeczy a resztę zostawia w portfelach swoich obywateli.

To jest tylko i wyłącznie kwestia ideologiczna - niektórzy chcą żeby władza zajęła się wszystkim, zadbała o wszystko, wszystko regulowała i wszędzie wetknęła swój nos. I tacy ludzie są chyba w większości. A niektórzy chcą żeby władza zajęła się swoimi podstawowymi rzeczami i zapewniła podstawowe bezpieczeństwo swoim obywatelom - a resztę spraw żeby zostawiłą w spokoju.

I tak np jak moja firma jest "wspierana" przez moich klientów.
                          Tak chciałbym żeby każda kopalnia była wspierana przez ludzi którzy palą węglem w piecu, elektrownie węglowe itp itd . Żeby każdy rolnik był wspierany przez masarnie/rzeźnie/piekarnie/młyny i ogólnie ich klientów. A rząd jedyne co ma zrobić - to im w tym nie przeszkadzać.

Oczywiście większość powie że bez wsparcia rządowego rolnictwo i górnictwo upadnie, ale w innych krajach jakoś dają sobie radę, więc dlaczego u nas miałoby być inaczej.
                          Wg mnie nasze rolnictwo i górnictwa upada właśnie przez "rząd" który wygląda na to że robi wszystko żeby zrobić miejsce na naszym rynku dla zagranicznych firm, nakładając coraz to większe ograniczenia / limity i podatki na Polskie firmy.

To chyba skończy dyskusję - w kwestiach ideologicznych nie idzię się dogadać i jedyne co każda ze stron może zrobić to przedstawić swój punkt widzenia. Cieszę się że udało nam się to zrobić kulturalnie i bez "rozlewu krwi" :)
                          • tarabl.anka Re: Dziki kraj 15.02.15, 12:46
                            Zdecydowanie większość Pańskich opinii popieram i życzę dobrych wyników w biznesie.
            • ski.bic.ski Re: Dziki kraj 11.02.15, 20:09
              KRUS instytucją charytatywną ?,
              a skąd KRUS czerpie środki na tę charytatywną działalność - gdzieś je zarabia ?
    • krzycho1252 Re: Przytulanka jak PO nie kraj dziki. 05.02.15, 10:21
      Nie kraj jest dziki, nie protesty szkodzą ale władza się zdegenerowała. Cud ? Nie . Nie ma siły politycznej, która mogłaby wygrać z taką polityką. Minister spraw zagranicznych się kompromituje, marszałek sejmu skompromitował się wcześniej, były minister finansów też a o tym od transportu nie wspomnę. Dobra władza przytuliła Michała Kamińskiego, o którym Olechowski powiedział..."Mówią o nim fachowiec, ale - za przeproszeniem - Goebbels też był fachowcem. "
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Andrzej-Olechowski-o-Michale-Kaminskim-Goebbels-tez-byl-fachowcem,wid,17235548,wiadomosc.html?ticaid=11449b&_ticrsn=5
      Wczoraj przytulili Jana Tomaszewskiego ale do rządu nie wezmą.
      • sar11 Re: Przytulanka jak PO nie kraj dziki. 05.02.15, 12:20
        Całkowicie się z Tobą zgadzam.Ale Twoje argumenty potwierdzają to co pisał dren,że Polska to dziki kraj.W normalnym kraju nie byłoby miejsca dla takich nierobów. Nikomu z polityków nie chodzi o Polskę . Oni dążą tylko do koryta.Przecież wśród elit nie ma ani jednego fachowca.
        • n_l Re: Przytulanka jak PO nie kraj dziki. 05.02.15, 13:22
          Elit? jakich elit?
          To że ktoś tak o sobie mówi/myśli
          nie oznacza że tak jest...
          Elita omija politykę szerokim łukiem.
      • n_l Re: Przytulanka jak PO nie kraj dziki. 05.02.15, 13:26
        Dobrze że przynajmniej opozycja jeszcze się nie skundliła.
        Harcowników z Hiszpanii się pozbyli...
        Ale nic to, za czas jakiś SKOK
        ich przytuli...
        Sami prawi i sprawiedliwi ludzie władzą nie skalani ;)
        • sar11 Re: Przytulanka jak PO nie kraj dziki. 05.02.15, 18:45
          Opozycja /PiS/ już dawno jest skundlona /Pijacy i Szmatławcy/
      • krzycho1252 Re: Przytulanka. PZPO 06.02.15, 10:50
        W gazecie bulwarowej ale zauważyli
        www.fakt.pl/polityka/plaforma-stala-sie-typowa-partia-wladzy-tam-nie-licza-sie-poglady,artykuly,522202.html
        • krzycho1252 Re: Przytulanie 11.02.15, 08:09
          Wrócił minister finansów i wraca ten od "kamieni kupy"
          wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/482505,powrot-sienkiewicza-na-prosbe-kopacz-ma-byc-szefem-instytutu-obywatelskiego.html
          Dobrze jest Instytut obywatelski i Platforma Obywatelska.
    • krzycho1252 Re: Dziki kraji muzyka zakazana 13.02.15, 08:35
      wiadomosci.wp.pl/kat,140394,title,Pawel-Kukiz-chca-mnie-wykonczyc-zerwano-ze-mna-kontrakt,wid,17255782,wiadomosc.html?ticaid=114559
      • gin11 Re: Dziki kraji muzyka zakazana 13.02.15, 09:52
        Sa rozne sposoby na wydawcę ktory zrywa kontrakt
        Mozna pojsc do sadu cywilnego i zarzadac odszkodowania mozna doniesc do uokiku na praktyke monopolistyczna. Ja tam zastosuje inna metode do której namaiam innych Sprawdzcie wydawck który tak sie zachowuje i nie kupujcie innych produktów. Ja już sprawdziłem.
        PS
        Na Kukiza nie bede glosowal ale namawiam wszystkich do bojkotu innych produktow medrkow. Nie kupuje juz (po reklamach) wpewnym sklepie to moge nie kupowac plyt (Itp.) Ja nie strace co najwyzej mniej wydam i zostanie mi w kieszeni.
        • 2niki2 Re: Dziki kraji - bez komentarza... 15.02.15, 11:54
          Dziwne decyzje podejmowane w naszym mieście, kiedyś odbiją się czkawką :

tygodniksiedlecki.com/t28633-ladne.kwiatki.htm
          tygodniksiedlecki.com/t28700-walentynki.z.bogiem.htm
          • krzycho1252 Re: Dziki kraji - bez komentarza... 17.02.15, 12:50
            2niki2 napisała:
            > Dziwne decyzje podejmowane w naszym mieście, kiedyś odbiją się czkawką :
            faktycznie komentarza nie było.
          • gin11 Re: Dziki kraji - bez komentarza... 17.02.15, 23:13
            Straszna czkawka sie to odbije. Moze wyjasnisz na czym ta czkawka ma polegac? Bo nie mogę zrozumiec? Ja tam nie mam czkawki. A na czkawke wez lyzke cukru :)
    • krzycho1252 Re: Dziki kraj i rozsądna odpowiedź 17.02.15, 12:45
      Długo myślała.
      wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/483005,pomnik-czterech-spiacych-nie-wroci-na-prage-gronkiewicz-waltz-nie-ma-takiej-woli.html
      • tarabl.anka Re: Dziki kraj i rozsądna odpowiedź 17.02.15, 20:30
        A w czasie remontu pani prezydent Waltz była za powrotem pomnika jeśli nie w to samo miejsce to bardzo blisko. Na usunięcie nalegały środowiska prawicowe i kombatanci (chyba nie wszyscy). Jeszcze chyba Rada Warszawy musi zmienić uchwałę w tej sprawie. Niezły ruch wizerunkowy przed wyborami, pani prezydent "kupi" swojej partii i kandydatowi PO sporo niezdecydowanych jeszcze wyborców. Tak samo chyba będzie z "Krzyżem Smoleńskim", gdzieś mi się obiło o uszy, że ma być zgoda władz Warszawy tylko nie pamiętam jakie miejsce wyznaczyli. Czyżby pewność reelekcji zaczyna się kruszyć?
    • krzycho1252 Re: Burego nic nie rusza. 24.02.15, 14:01
      Rewizja w pokoju poselskim, złoto na plebanii a teraz
      wiadomosci.wp.pl/kat,1348,title,Byly-szef-biura-Jana-Burego-z-PSL-zatrzymany-za-korupcje,wid,17284819,wiadomosc.html
      Twardy jak PSL. Coś mi się o uszy obiło, że Piechociński straszył profesora Modzelewskiego za obronę frankowiczów a nasz rolny poseł udzielił wywiadu za 12 tysięcy. Zapłaciło ministerstwo tak jak płaci za spoty wymienionego wyżej ministra gospodarki.
      • krzycho1252 Re: Burego nic nie rusza. 24.02.15, 14:06
        tu jest
        wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/483691,witold-modzelewski-wicepremier-janusz-piechocinski-mi-grozil.html
        • krzycho1252 Re: Burego nic nie rusza. 24.02.15, 14:08
          i tu
          www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/sawicki-zaplacil-z-resortowych-pieniedzy-za-wywiad-ze-soba,518227.html
          • rotman28 Re: Burego nic nie rusza. 24.02.15, 20:29
            A mnie się kiedys obiło o uszy,że CKIS w Siedlcach zapłaciło za tytuł orła biznesu,ale nie wiem czy to prawda.No ale to była promocja Siedlec.
            • mpppm Re: Burego nic nie rusza. 24.02.15, 21:33
              Możesz odszukać regulamin na stronie tych orłów biznesu.

Przykładowo płacisz "jakiejś firmie" ok 12-15 tyś (przkładowo), a oni za to wręczą ci kawałek papieru z figurką na niby gali.
    • krzycho1252 Re: Podsłuchiwać. 27.02.15, 10:27
      GW ujawnia...
      wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/483992,afera-w-msw-tajna-grupa-tropila-spisek-generalow-nadzorowal-ja-bartlomiej-sienkiewicz.html
      • tarabl.anka Re: Podsłuchiwać. 27.02.15, 20:08
        A mnie się wydaje, że to GieWu celowo próbuje odwrócić uwagę od innych ważniejszych rzeczy. Jakich? Może dowiemy się po jednych i drugich wyborach. Teraz wszyscy wiedzą, że minister Sienkiewicz jest byłym ministrem, więc paradoksalnie ten artykuł może przyczynić się do większych notowań prezydenta Komorowskiego. No bo opozycja zajmie się tworzeniem komisji, w mediach zaczną pokazywać emocjonalnego Ziobrę (o, już jest w TVP Info z Niesiołowskim) i wszyscy "przypomną sobie" jak to by było pod rządami PiS. Myślę, że GieWu nigdy nie zrobi krzywdy politykom z PO, zrobi wszystko, żeby pogrążyć PiS.
        • krzycho1252 Re: Podsłuchiwać. 28.02.15, 18:45
          Na GW nie zaglądam. Cytat z dziennika wstawiłem.
    • bw2500 Re: Dziki kraj 09.03.15, 10:42
      Chcą protestować? Niech protestują, ale niech nie robią tego kosztem zwykłych ludzi. Nie popieram żadnych blokad, a w szczególności tych kolejowych. Jechać na Wiejską pod Sejm i tam blokować!
    • krzycho1252 Re: Wyścigi po zamachu terrorystycznym 19.03.15, 12:55
      "- Obawiam się, że prawdopodobnie mamy siedem ofiar śmiertelnych ataku w Tunisie. To jest niepotwierdzona informacja, ale takie dane dostałem z MSZ - powiedział wczoraj w "Faktach po Faktach" w TVN24 Radosław Sikorski. - To by oznaczało, że jest to największy atak terrorystyczny na Polaków od czasu zamachu na WTC w Nowym Jorku. Oby to się nie potwierdziło - dodał."
      wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/485715,zamach-w-tunezji-wpadka-sikorskiego.html
      a minister spraw zagranicznych
      " Byłem absolutnie zaszokowany - "
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Schetyna-o-slowach-Sikorskiego-o-Polakach-zabitych-w-Tunisie-bylem-zaszokowany,wid,17362212,wiadomosc.html?ticaid=11488d
      • krzycho1252 Re: Wyścigi po zamachu terrorystycznym 19.03.15, 13:00
        Dziwnie wyszło.
        wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Zapadl-wyrok-ws-Nangar-Khel-Trzech-zolnierzy-winnych,wid,17363331,wiadomosc.html
        • mpppm Bronkobus w Siedlcach 19.03.15, 16:15
          Podobno 16.03 w Siedlcach był "Bronkobus".
          Jeśli tak, to należy podziękować słusznym mediom za poinformowanie Siedlczan.
          • krzycho1252 Re: Bronkobus w Siedlcach 19.03.15, 21:37
            To byłby skandal, jeśli wiedzieli a nic nie mówili. Może ukryli a byś z krzesłem nie poszedł... Nie dla protestu tylko po to, żeby lepiej widzieć.
            • krzycho1252 Re: Polikot w Siedlcach 20.03.15, 09:34
              Zauważyli
              tygodniksiedlecki.com/t29152-janusz.palikot.dzis.w.siedlcach.htm
              Może Bronkobusa nie było?
    • krzycho1252 Re: Kneblowanie 20.03.15, 12:32
      Poseł składał wniosek a marszałek wyłączył mikrofon
      telewizjarepublika.pl/posel-pis-pyta-w-sejmie-o-zwiazki-komorowskiego-z-wsi-sikorski-wylacza-mikrofon,18488.html
    • krzycho1252 Re: Bez zwiazku z kampanią prezydencką 07.04.15, 08:32
      Ot co..
      www.tvp.info/19555519/prezydenta-mozna-oblac-ale-tylko-rano-nie-ma-osob-nietykalnych-w-lany-poniedzialek
      W drugi dzień świąt taki luźny materiał.
      • an.chojnacki Re: Bez zwiazku z kampanią prezydencką 07.04.15, 17:00
        Panie Krzysztofie,
        po woli zaczynam doceniać Pański upór i konsekwencje w reklamowaniu na tym forum p. Komorowskiego. W końcu i ja skuszę się i na niego zagłosuję...
        • krzycho1252 Re: Bez zwiazku z kampanią prezydencką 14.04.15, 20:41
          > W końcu i ja skuszę się i na niego zagłosuję...
          Gratuluję poczucia humoru. Ja też bym zagłosował bez kuszenia ale jak obejrzałem te wskazane przez mpppm kabarety O. Lipińskiej to tylko się śmieje, jak ci z Gogola.
          • mpppm kawałek 15.04.15, 21:05
            link do art. i jeden z komentarzy:
            wiadomosci.onet.pl/kraj/zamieszanie-wokol-fragmentu-wraku-tupolewa/hcdzsb
            "~jaguar303 :
            A co się będzie działo jak sprowadzą cały ??
            Na każdym rogu ulicy będzie wisiał kawałek a ludzie będą musieli przed nimi klękać i czcić jak Kim Ir Sena !"
    • tarabl.anka Re: Dziki kraj 08.04.15, 20:39
      No właśnie, gdzie my żyjemy? Czy miasto jest tylko dla "mieszczuchów"?. Czy Policja jest po to żeby zagwarantować społeczeństwu ład i porządek, a nie ułatwiać tworzenie burd? I czy to gwarantowanie porządku "mieszczuchom" (czyli społeczeństwu bogatszemu) musi być jednocześnie agresją przeciwko społeczeństwu biedniejszemu?
      Oto dwa linki do dwóch podobnych sytuacji: w miejscu publicznym ludzie próbują uczciwie zarobić, ale im się to nie udaje, bo służby miejskie brutalnie ich usuwają. Oczywiście wszystko zgodnie z prawem, bo pewnie "zajmują pas drogowy". Pytanie: dla kogo jest tworzone prawo? Państwo karze za ukradziony batonik za 1zł 90 groszy, nakłada mandaty za sprzedawanie pietruszki na chodniku, a bezkarnie pozwala na kradzież i wyprowadzanie z Polski milionów złotych przez "białe kołnierzyki". Czy tylko ludzie mający dojścia do władzy (tam jest reglamentacja miejsc pracy) się wzbogacą, a biedni będą dziedziczyć biedę przez pokolenia?
      W pierwszym linku po prawej stronie jest rysunek: stoi dwóch starszych panów, jeden mówi do drugiego "I cóż to bydło sobie wyobraża, że dla nich zmieniliśmy ustrój?". To tak nawiązując do kampanii wyborczej, gdzie obecny prezydent zapewnia, że nie dzieli społeczeństwa polskiego na lepsze i gorsze.
      wirtualnapolonia.com/2013/08/22/miasto-to-my-tlum-ujmuje-sie-za-grajkiem/
      www.youtube.com/watch?v=YiYnW3T5N5k
      • 2niki2 Re: Dziki kraj 09.04.15, 20:59
        Dzięki , że tarablanka umieściła ten link, bo Arten Furman śpiewa całkiem nieżle moją ukochaną "Kołysankę" Zespołu " Dżem " :). Natomiast reakcja strażnika porządku publicznego żenująca !
    • tarabl.anka w związku z kampanią wyborczą 15.04.15, 14:05
      Przypadkiem trafiłam na głos młodego, wykształconego, z wielkiego miasta na temat rządzących Polską, opozycji i mediów. Ciekawa jestem czy ktoś z Was podziela jego spostrzeżenia. Czy przyszła pora na jakąś zmianę? Czy mamy ambicję chcieć czegoś więcej czy nadal mamy tylko pilnować ciepłej wody w kranie?

weszlo.com/2015/04/13/jak-co-wtorek-krzysztof-stanowski-107/
    • krzycho1252 Re: Takie słowa w TVP. 17.04.15, 14:17
      "- Według prezydenta patriotyzm polega na tym, że razem ze swoją formacją grabi nas, Polaków. Bo czym można nazwać afery z OFE, wiek emerytalny, 67 lat, zabranie twórcom kultury 50 proc. zysku, a wiadomo jak pracujemy, od Sasa do Lasa."
      teleshow.wp.pl/gid,17460096,img,17460114,title,Bozena-Dykiel-ostro-o-prezydencie-Bronislawie-Komorowskim,tpl,4,galeria.html
      • n_l Re: Takie słowa w TVP. 17.04.15, 14:32
        Krzychu, może jeszcze jakiś komentarz od siebie...

P.S. a może kiedyś będzie okazja spotkania "face to face"
        to pokażę ci zdjęcia jak pracuje BK.
        Na maila zdjęć nie wyślę.
      • tarabl.anka Re: Takie słowa w TVP. 19.04.15, 16:48
        Mnie też zaskoczyła Bożena Dykiel, bo jako gwiazda TVN niejako "z urzędu" powinna popierać BK w ciemno. A mina prowadzącego? Chyba się nie spodziewał takich "konkretów". Na YT filmik zniknął, ale można zobaczyć na vod tv "Świat się kręci", odcinek z 15 kwietnia. Nareszcie, niektórym (szkoda, że tak nielicznym) spadają klapki z oczu. Propaganda medialna jest skuteczna, oducza ludzi samodzielnego myślenia i od własnej refleksji. Jak będziemy na wszystko przyzwalać, to będzie tak jak z PR polskiej historii w USA i w UE (polskie obozy). Nie tak dawno chyba na dobre pokłóciłam się z wieloletnią przyjaciółką - poszło o "Idę", jak startowała do Oscarów. Mówiłam, że pokazywanie Polaków jednoznacznie jako morderców Żydów w rodzimych fabułach puszczonych w świat może mieć skutki fatalne dla postrzegania Polski. Ona powiedziała, że przecież Polacy zabijali Żydów (Jedwabne), a Amerykanie to mądrzy ludzie i zrozumieją te filmy bez dodawania opisu historycznych faktów. Wczorajsza wypowiedź dyrektora FBI (że Polacy i Węgrzy są współwinni holokaustowi) dowodzi jednak, że ludzie nawet na najwyższych szczeblach władzy USA urabiają sobie opinie o Polsce na podstawie filmów i wspomnień amerykańskich Żydów. A te nie są dla nas, Polaków, korzystne.
    • krzycho1252 Re: Będą helikoptery francuskie i amerykańska 22.04.15, 08:19
      ochrona naszego nieba.
      "Airbus jako jedyny z oferentów nie ma swoich zakładów w Polsce, zadeklarował jednak, że w razie wygranej uruchomi linię produkcyjną w Wojskowych Zakładach Lotniczych nr 1 w Łodzi."
      www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/przetarg-na-smiglowce-dla-armii-wygral,65,0,1770049.html
      a prezydent mówił, że wszystkie mają. Może i mają zakłady tylko my wojska nie mamy.
      • krzycho1252 Re: Będą helikoptery francuskie i amerykańska 22.04.15, 08:26
        wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/488515,francuskie-smiglowce-i-amerykanskie-rakiety-patriot-dla-polskiego-wojska.html
        • krzycho1252 Re: Będą helikoptery francuskie i amerykańska 22.04.15, 08:30
          Każdy chwali swoje
          "Jesteśmy przekonani, że spółka PZL-Świdnik przedstawiła najlepszą ofertę odpowiadającą ambitnym wymaganiom Sił Zbrojnych, łączącą najnowszej generacji śmigłowiec, który mógłby być w pełni produkowany w Polsce ze znacznym potencjałem eksportowym, z najwyższym poziomem zaangażowania przemysłowego i największymi korzyściami ekonomicznymi dla kraju. Wybór naszej oferty zapewniłby Polsce wiodącą rolę w sektorze światowych technologii lotniczych, większe bezpieczeństwo oraz lepsze zdolności wojskowe przez kolejne 40 lat. "
          gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/488497,agustawestland-przewartosciuje-role-pzl-swidnik-w-grupie-po-decyzji-mon.html
    • krzycho1252 Re: Ruszyła budowa zapowiadana 5 lat temu 22.04.15, 20:34
      Dobre wzory z przeszłości
      polska.newsweek.pl/bronislaw-komorowski-z-wizyta-na-budowie-obwodnicy-inowroclawia,artykuly,361555,1.html
    • krzycho1252 Re: Cywilizowany kraj.(Bardzo) 30.04.15, 08:05
      Prokuratura zaprasza.
      "Tego dnia sam Grabarczyk potwierdził w rozmowie z dziennikarzami, że został "zaproszony przez prokuratora na przesłuchanie" i był przesłuchiwany w charakterze świadka. Nie chciał jednak mówić o szczegółach tej sprawy."
    • moingeal Re: Dziki kraj 13.05.26, 13:28
      Unia Europejska zakaże publikowania piosenki "Daj To Głośniej - Wesele w Dubaju" ze względu na dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka