Dodaj do ulubionych

Ulica PESCANTINA

14.09.04, 18:03
27 maja br. Rada Miasta Siedlce podjęła uchwałę w sprawie nadania nazwy nowej
ulicy na osiedlu Roskosz. Ulica biegnąca od ul. Romanówka (skrzyżowanie z
ulicą Żeglarską) do przedłużenia ulicy Kaszubskiej nosi nazwę Pescantina.
Uroczyste nadanie imienia odbyło się 12 września. Uczestniczyły w nim władze
zaprzyjaźnionego włoskiego Miasta Pescantina.

To pierwsza zagraniczna nazwa ulicy w Siedlcach?
Obserwuj wątek
    • baaad Re: Ulica PESCANTINA 14.09.04, 18:14
      Są z tym niezłe jaja, ale nie będę uprzedzał emkatb ;)
      • brat_szczepana Re: Ulica PESCANTINA 14.09.04, 18:18
        Co masz na myśli? Za marna ulica albo okolica?
        • baaad Re: Ulica PESCANTINA 14.09.04, 18:21
          Spróbuj się nią przejść... tzn, nie wiadomo gdzie właściwie ona... jest.
          • brat_szczepana Re: Ulica PESCANTINA 14.09.04, 18:24
            Szczerze powiem, dawno tam nie byłem. Pójdę, obejrzę ...
            Ale to może oznaczać, ze daliśmy plamę?
            • brat_szczepana Re: Ulica PESCANTINA 14.09.04, 19:14
              CITTA': PESCANTINA
              PROVINCIA: VERONA
              REGIONE: VENETO
              ABITANTI: 11498
              ALTITUDINE: 120 MT. S.L.M.
              SUPERFICIE: 1.963,82 Ettari
              DISTANZE: da VERONA km 15 - da MANTOVA km 35
              SINDACO: ALESSANDRO REGGIANI

Hotel Villa Quaranta Park
              Via Brennero 65 - 37026 Pescantina
              www.italyhotelink.com/f_M_hotelink.php?Id=1002

• emenemki Re: Ulica PESCANTINA 14.09.04, 19:13
            baaad napisał:

> Spróbuj się nią przejść... tzn, nie wiadomo gdzie właściwie ona... jest.

Na zakuprzu, to fakt. Ale nie znowu jakaś ukryta.
            Smieszniejsze są tam znaki "ścieżka rowerowa", najpierw po lewej, potem po prawej...
            • baaad Re: Ulica PESCANTINA 15.09.04, 11:06
              a próbowałeś uchwycić, gdzie ona się zaczyna i gdzie kończy? Mam wrażenie, że 5
              metrów od uroczyście wmurowanej tablicy do 5 metrów poza tablicą. I też
              dokładnie nie wiadomo w którą stronę. hehe!
              • emenemki Re: Ulica PESCANTINA 17.09.04, 09:25
                Moim skromnym zdaniem zaczyna się od skrzyżowania przy PG4, a kończy przed
                osiedlem Roskosz. Mogę się oczywiście mylić, ale nawet jeśli, to kogo tak
                naprawdę obchodzi gdzie się ulica zaczyna, a gdzie kończy?
                • Gość: Pawełek Re: Ulica PESCANTINA IP: *.bci.net.pl 17.09.04, 12:14
                  emenemki napisał:

kogo tak
                  > naprawdę obchodzi gdzie się ulica zaczyna, a gdzie kończy?

listonoszy?
                  • baaad Re: Ulica PESCANTINA 17.09.04, 13:58
                    Gość portalu: Pawełek napisał(a):
                    > listonoszy?

Ci mają akurat dość łatwo. Przy Pescantina jest tylko jeden adres -
                    podstawówka. Tyle, że od Pescantina się do niej... nie wejdzie ;)
    • Gość: emigrant Ulica PESCANTINA IP: *.pkobp.pl 22.09.04, 16:05
      eee to super byłem w tej miejscowości nieopodal Verony i jest naprawde fajna
      Viva Pescantina !!!
      • razowiec Re: Ulica PESCANTINA 22.09.04, 18:19
        Ulica w prezencie 21.09.2004 16:26
        Jednej z ulic w Siedlcach nadano nazwę - Pescantina, włoskiego miasta
        partnerskiego. A że przy ulicy nie było żadnych budynków, nowy adres i nowe
        kłopoty ma pobliska szkoła.

Siedlce gościły niedawno delegację z Pescantiny, partnerskiego miasta we
        Włoszech. Z tej okazji jego nazwę radni nadali jednej z ulic. Wybrali jednak
        trakt, przy którym nie było budynków. Żeby zmiana nie była tylko kosmetyką,
        nowy adres dostała też pobliska szkoła.

Placówka musi teraz powiadomić o zmianie adresu wszystkich, z którymi prowadzi
        korespondencję: urzędy, instytucje i firmy. Do tego dochodzi konieczność
        wymiany tablicy na budynku i pieczątek.

- Tablice i pieczątki będą kosztować miasto 480 złotych. Nowe legitymacje dla
        uczniów - około 300 zł - wylicza Joanna Skolimowska-Szpura, rzecznik prezydenta
        Siedlec.

Ten ukłon w stronę włoskiej delegacji - jak nazywają całe zamieszanie radni -
        oraz koszt pobytu Włochów wyniósł w sumie 10 tys. złotych. (RMF)

fakty.interia.pl/news?inf=545017
        Warto przeczytać też komentarze.
        • emenemki Re: Ulica PESCANTINA 24.09.04, 08:16
          Wczoraj się przejechałem - pięęęęękna ulica. Ile latarni, jaki prosty asfalt,
          cóż za chodniki. A jaka długość! Ponad 300 metrów!
          I teraz Siedlce mają całe 300 metrów Europy :)
          • tramwajsiedlecki Re: Ulica PESCANTINA 24.09.04, 10:36
            Ja też chcę się przejechać.
    • klemens.klemens Re: Ulica PESCANTINA 30.09.04, 20:21
      Bardzo ładna nazwa ulicy.
    • klemens.klemens Re: Ulica PESCANTINA 08.11.04, 20:48
      Trochę się natrudziłem, aby wydobyć ten wątek z niepamięci.
      Znalazłem geograficzny szczegół na temat Pescantiny. Kłótnia, kłótnią, ale
      dobrze wiedzieć, gdzie to jest.

Oto link ogólny, gdzie ta Pescantina we Włoszech jest:
      www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/dyn/controller/mapPerformPage?strLocation=Pescantina&strCountry=eur

• siedlczanin11 Ulica PESCANTINA 08.11.04, 22:43
      Wiecie co...? Przypomina mi sie miniona epoka komuny tylko wtedy podlizywano
      sie tym na Wschodzie...Pamietacie...? Jak to nazwano WSRP imieniem
      G.Dymitrowa??? Dla mnie to choroba tego samorządu...ale coż - mamy taką
      rzeczywistość.
      Symanowicz mógłby nazwać bazarek przy Pułaskiego jako "Peskantina".
      Tam także w centrum miasta jest podobny bazar i nikt nie robi z tego wielkiego
      problemu. A tutaj nic sie nie podoba - chcą sterylnego miasta bez bazarków,
      samochodów...a może i bez ludzi...?
      • Gość: mariano Re: Ulica PESCANTINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 07:17
        W takim razie to Włosi zaczęli się nam podlizywać pierwsi a my "odlizneliśmy"
        się im drudzy. To w Pescantino najpierw pojawiła się ulica Siedlecka i wcale
        nie tak "reprezentacyjna" jak ta, o której piszesz.
        Kto chce sterylnego miasta bez bazarków i samochodów - Mirku?:)
    • siedlczanin11 Ulica PESCANTINA 09.11.04, 20:51
      Kolega Symanowicz...Mariuszu...
      • Gość: mariano Re: Ulica PESCANTINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:17
        Siedlczanin 11
        >chcą sterylnego miasta bez bazarków,
        samochodów...a może i bez ludzi...?<
        To do kolegi (przepraszam) Symanowicza zwracamy się per Wy - a to ci dopiero
        mania wielkości no, no.
        Czy naprawdę uważasz, że bazary muszą być w centrum. Czy Twoim zdaniem dodają
        one miastu uroku i nowoczesnego wyglądu? Czy nie lepiej zorganizować miejskie
        targowiska i zapewnić tam zarówno kupującym jak i sprzedającym cywilizowane
        warunki np. przy Rynkowej albo Targowej (same nazwy ulic wskazują na
        tradycyjność tego typu działalności gospodarczej w tych miejscach).
        • siedlczanin11 Ulica PESCANTINA 14.11.04, 17:06
          Mariano...mamy XXI wiek. Ludzie stali sie wygodni - chcą mieć blisko, chcą
          autem wszedzie podjechać...Ty do budynku, w którym pracujesz podjeżdżasz pod
          same drzwi - pod same schody, utrudniając ludziom przejście chodnikiem i Ty
          chcesz regulować takie sprawy? To tak jakbys także chciał regulować kiedy można
          sprzedawać a kiedy nie. Już to LPR próbuje robić. Ciebie o to nie posądzałem,
          że tak chcesz ułatwiać ludziom życie aby ganiali z centrum miasta na obrzeża na
          targową... Zastanów Ty się...A Ty byś poleciał po kilogram pomidorów 5
          kilometrów???
          Na całym świecie bazarki są nieodzownym elementem miast i wszyscy to
          zaakceptowali gdyz służy to mieszkańcom i przyjeznym. Ty chcesz to zmieniać?
          A może Ty chcesz klientów nagonić supermarketom...?
          • emektb Re: Ulica PESCANTINA 14.11.04, 18:21
            no właśnie ja już nie wiem, kto tu jest liberałem
            • muchawka Re: Ulica PESCANTINA 14.11.04, 22:08
              Zarówno bazarki jak i hipermarkety, których w Siedlcach nadal nie ma, powinny
              znajdować się na peryferiach. W centrum nie powinno byc miejsca dla bud i
              budek. Chyba, że jest wyznaczone miejsce jak przy ul. Głuchej.
              Z pewnością nie przy głównych ciągach ulicznych na tzw. widoku.

A co do Pescantiny. Znacie jakąś stronę ze zdjęciem ulicy lub placu w tym
              włoskim mieście z nazwą Siedlce? Wierzę, że istnieje, ale chciałbym zobaczyć.
          • Gość: mariano Re: Ulica PESCANTINA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 12:10
            Niedaleko od mojego domu są małe sklepy rodzinne, prowadzone przez rodziny, dla
            których handel ten stanowi źródło utrzymania. Wśród asortymentu, którym
            handlują są i pomidory (pewnie i 5 kg można byłoby kupić), sałata i inne
            świerze warzywa i owoce. Nie muszę jechać samochodem na obrzeża miasta - od
            kiedy to Rynkowa czy Głucha leży na obrzeżu miasta? Takie piep... puste gadanie
            (chcialem napisać inaczej ale postanowiłem być kulturalny w polityce), że
            bazarki są nieodzownym elementem miast - na głównych traktach komunikacyjnych
            jest irytujące. Już po raz drugi słyszę, że ktoś kto chce żeby jego miasto
            wyglądało jak na XXI wiek przystało, napędza klientów do supermarketu - to
            wirus i głupota, która sie rozprzeszczenia? Może szczepionka jakaś pomoże?
            Emektb - leberalizm, to nie bezprawie. Nie wydaje mi się, że wyznaczenie miejsc
            do handlu, które będzie spełniało wszelkie normy - te sanitarne i higieniczne
            przede wszystkim - było zaprzeczeniem liberalizmu.
            Utrudnianie ludziom przejscia chodnikiem - oj siedlczanin 11, L.Sz. twoim
            mentorem widzę jest. Od kilku tygodni nosileś się z tą myślą - proponuję ci
            sesję to doskonałe miejsce, żebyś błysną tym światłym spostrzeżeniem.
            • muchawka Re: Ulica PESCANTINA 15.11.04, 13:53
              Drogi 'mariano',
              zauważyłeś, jaki jest tytuł wątku?

Bardzo proszę broń bazarków i proponuję, abyś rozpoczął wątek bazarkowy,
              chętnie tam się wypowiemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka