Dodaj do ulubionych

Informatyka UPH

11.09.15, 14:58

Witam, studiuje ktoś informatykę na tej uczelni? Jak wygląda tam poziom nauczania? Czy jeśli ktoś celował w Warszawę (np. SGGW) ale mu się w tym roku nie udało to byłby tutaj zadowolony? Czy rekrutacja tutaj, na tym kierunku jeszcze trwa? (w terminarzu na stronie uczelni widnieje data III tury do 17 września, ale nie wiadomo do jakich kierunków się to ma odnosić, żadnych informacji gdzie są wolne miejsca, jak przebiegały ostatnie tury i ogólnie słaba strona, internet też ubogi w takie informacje) Czy istnieją tutaj jakieś progi punktowe? Czy w takiej sytuacji lepiej nie bawić się w wygwizdów jakim są Siedlce tylko np. poprawić maturę za rok i jeszcze raz spróbować w Warszawie? Opinie do jakich udało mi się dotrzeć nie były zbyt pochlebne, w zdecydowanej większości odradzano ten wybór. Uczelnia nie cieszy się prestiżem, w większości rankingów zajmuje jakieś odległe miejsca (obok jakiś tragicznych szkółek z Radomia itp...), nawet sama nazwa jest niezbyt zachęcająca. W dodatku można trafić w sieci na pogłoski o jakiś oszustwach czy innych "nieprawidłowościach" ze strony tej uczelni. Wizerunek dość słaby na pierwszy rzut oka. Naprawdę jest tam tak słabo? Są na stronie jacyś studenci/absolwenci tej uczelni którzy mogliby się wypowiedzieć na ten temat?
Obserwuj wątek
    • maciejolszewski1 Re: Informatyka UPH 11.09.15, 16:26
      Takie miernoty ja ty, co się nie dostały przy pierwszym naborze zaniżają poziom. Ale jest ich mało.
      • rico65 Re: Informatyka UPH 11.09.15, 17:15
        Jeżeli ktoś ma zaniżać poziom to na dobrej uczelni zwyczajnie nie da sobie rady, nie zda i wyleci. No chyba, że uczelnia jest słaba i każdy student mniej to dla niej finansowe ubytki, więc robi wszystko by nawet największe jak to określiłeś "miernoty" mogły zdać (nie patrząc na to, że zaniża to poziom). Takiej szkoły chcę uniknąć i mam obawy, że do takich właśnie UPH się zalicza. Ale może niech lepiej wypowie się ktoś kto ma/miał styczność z tą uczelnią.
        • straister Re: Informatyka UPH 11.09.15, 21:32
          Szczerze i z własnego doświadczenia. Jest trochę racji w tym co piszesz. Na informatykę idą często osoby które nie powinny się tam znaleźć. W ten sposób dochodzi czasami do dość kuriozalnych sytuacji. Najlepiej pokazują to liczby: zaczyna ok 100-120 osób, po 3,5 latach kończy ok 20-30.
          Z drugiej strony znam dużo osób które po skończyły informatykę na UPH a teraz pracują w zagranicznych firmach, czy mają własne firmy. Wiele osób znajduje pracę w zawodzie już na 1/2 roku. Paradoksalnie zaletą tej uczelni jest to że łatwo jest pogodzić studia z pracą, co sprawia że jak dobrze się ustawisz to na start po studiach masz już parę lat doświadczenia.
          A prawda jest taka że w tej chwili skończona uczelnia ma mniejsze znaczenie. Jak sam jesteś ogarnięty, to szybko zauważysz że bez względu na uczelnię, nauczysz się tam tylko podstaw a prawdziwa praca to zupełnie inna bajka. Musisz mieć jakiś pomysł, a nie liczyć że sam dyplom da ci cały świat.
          Moim zdaniem informatyka UPH nie stoi na najgorszym poziomie, choć nie ma porównania z lepszymi uczelniami warszawskimi.
          • annazaxy Re: Informatyka UPH 12.09.15, 02:19
            Myślę że dla miernoty studia w wygwizdowie dla osoby z wygwizdowa nie spełnią jej oczekiwań. Tyle w temacie.
    • big798 Re: Informatyka UPH 16.09.15, 21:47
      Jakie "oszustwa" i "nieprawidłowości" masz na myśli? Pracuję właśnie w Instytucie Informatyki i nie kojarzę nic podobnego. Ale chętnie się dowiem czegoś nowego.
      Nie musisz się obawiać tego, że zaniżamy poziom. Pozwolę sobie przywołać przykład prof. od sieci gdzie 100% oblanych na pierwszym terminie.
      Zapraszamy.
      • rico65 Re: Informatyka UPH 17.09.15, 15:27
        Pogłoski o których mówiłem miały rzekomo dotyczyć uchybień w kwestii wydawanych dyplomów, wymiaru godzin i wyboru specjalizacji. Nie wiem na ile podobne doniesienia były jedynie oszczerstwami sfrustrowanych studentów, z drugiej zaś strony nie wiem też na ile dementowanie ich przez uczelnię nie było jedynie zamiataniem tematu pod dywan. Dlatego też ograniczyłem się jedynie do określenia tego jako "pogłoski z sieci". Sytuacja miała miejsce parę lat temu, być może dziś nie ma już po tym śladu (a może nigdy nie było).

Co do zaś obniżania poziomu to 100% oblanych na pierwszym terminie jeszcze o niczym nie świadczy, potem można takiej gromadzie fundować tysiące poprawek tak, że niemal każdy się w końcu prześliźnie (proszę nie myśleć iż sugeruję, że tak jest i w tym przypadku). Skoro pracujesz tam, to może wiesz czy duży jest przesiew przy rekrutacji (w sensie czy nie biorą jak leci) i jak dużo trafia tam osób "z przypadku" (które jak to zwykle bywa potem odpadają lub same rezygnują)? Albo ile osób zaczyna ten kierunek a ile kończy (to też sporo mówi)?

Na uwagę zasługuje też fakt jak wygląda program takich studiów, czy nie ma tutaj rażących odstępstw od programów wspominanych wcześniej uczelni? Czy nie ma sytuacji, że materiał jest w pewnym zakresie okrojony i przez 3,5 roku studiów absolwenci mogą nie mieć nawet wzmianki na temat jakiegoś pojęcia/metody/programu itd itp, a z którymi to mogli zapoznać się chociaż absolwenci tego kierunku po innych uczelniach? (choć oczywiście wiadomo, że w głównej mierze to w gestii samego studenta jest się z takowymi zaznajomić, bez względu na to czy uczelnia przedstawiła mu to czy też nie)
        • big798 Re: Informatyka UPH 17.09.15, 22:45
          Nie słyszałem żadnego z tych zarzutów więc nie mogę się do tego odnieść ale patrząc jak załatwiane są inne sprawy na uczelni to wydają mi się one mało prawdopodobne.

Musiałbym sprawdzić ile osób ukończyło ale możesz sam zadzwonić i zapytać do dziekanatu (25 643 1066) lub sekretariatu II (25 643 1027). Jeżeli chodzi o tysiące poprawek to bym nie przesadzał. Na pewno zależy nam by studentów było jak najwięcej jednak nie kosztem poziomu nauczania.

O programie nie będę się wypowiadał - nie czytałem programów innych uczelni więc nie mam ich jak porównać. Jak zauważyłeś wszystko w gestii studenta. Studia to jednak nie szkoła podstawowa i nie wszystkiego musimy uczyć się na zajęciach. Istnieje koło naukowe, konsultacje z prowadzącymi także na pewno jeżeli będziesz chciał będzie Ci miał kto pomóc w pogłębianiu wiedzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka