Dodaj do ulubionych

"O obroncach naszych polskich granic"-kto pamieta?

IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 02.09.05, 19:10
Dzisiaj bylem zapalic skromnego znicza na mogile zbiorowej Zolnierzy
Wrzesnia na cmentarzu Janowskim.Jestem zdziwiony , palil sie tylko jeden
znicz i byla jedna wiazanka.Czy ludziska pozapominali juz o tych co polegli
podczas wrzesnia czy nie maja czasu oddac czesc choc przez chwile tym
ludziom, niejednokrotnie bardzo mlodym ludziom .Kampania wyborcza nabiera
tempa , lokalni jak i ogolnie znani politycy przescigaja sie w nawiazywaniu
do polskiej tradycji , jej historii.Mi wydaje sie ze to tylko slowa .Fakt
duzym plusem jest to ze mogily sa zadbane i czyste.
Obserwuj wątek
    • razowiec Re: "O obroncach naszych polskich granic"-kto pam 02.09.05, 19:45
      > Fakt duzym plusem jest to ze mogily sa zadbane i czyste.

To dużo znaczy. Nie myśl, że młodzi ludzie nie pamiętają - lecz to jest dla
      nich historia, ważna, ale jednak historia. Musimy żyć dziś, nie zapominając o
      przeszłości.
      • bambii Re: "O obroncach naszych polskich granic"-kto pam 18.09.05, 22:49
        jeśli nie będziesz wiedział skąd przyszedłeś nie będziesz wiedzial dokąd idziesz ...
    • misinka81 Re: "O obroncach naszych polskich granic"-kto pam 02.09.05, 23:35
      nie każdy ma niestety czas i możliwość, by takową czynność wykonać.........
      • Gość: Ar Re: "O obroncach naszych polskich granic"-kto pam IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 02.09.05, 23:53
        Nie przecze.
    • krzycho1252 Re: Cios w plecy i dyplomacja 18.09.05, 15:13
      17.09 1939 roku sowieci wkroczyli na terytorium Polski.
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2921036.html
      • Gość: Ar Re: Cios w plecy i dyplomacja IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 18.09.05, 18:24
        krzycho moze wiesz w jakiej ksiazeczce sa opisane losy Siedlcec w tym okresie.
        Przeciez najpierw dotarl tu Wermaht , potem Sowieci a nastepnie znowu nastapila
        wymiana wojsk.Byl nawet chyba taki moment(dzien moze dwa) gdzie obie armie
        siedzialy w Siedlcach.W sumie pare dni malo opisane a byc moze ja malo o tym
        czytalem.W pierwszej fazie to chyba nawet WH cofnol sie az pod Mins Maz oddajac
        pola Sowietom.Czy tak bylo?
        • krzycho1252 Re: Cios w plecy i dyplomacja 19.09.05, 22:43
          Masz rację. Zgodnie z tajnym protokołem z 23 sierpnia 1939 Niemcy mieli
          przekazać sowietom Podlasie i 21 września rozpoczeli wycofywanie na linię
          demarkacyjną (na linię rzek Pisy-Narwi-Bugu-Wisły-Sanu. Do 28 września wojska
          radzieckie miały obsadzić linie Narwi pod Pułtuskiem i linię Wisły na Pradze.
          I tak 21 września został przeniesiony z Siedlec do Pułtuska 508 szpital
          polowy,a obóz jeniecki do Mińska Maz. Wiecej o tym przeczytasz w pracy
          zbiorowej "Podlasie w czasie II wojny światowej" pod redakcja Władysława
          Ważniewskiego a szczególnie w pierwszym rozdziale, napisanym przez Jerzego
          Izdebskiego pt. Sytuacja na Podlasiu w drugiej połowie września 1939r." Wydano
          w 1997 r. w ilości 200 egz.. Podkreślam 200 egz. Może gdzieś w bibliotece
          akademickiej znajdziesz ? Są jeszcze wzmianki o tym okresie w innych pracach
          dotyczących dziejów Siedlec.
          • Gość: Ar Re: Cios w plecy i dyplomacja IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 20.09.05, 20:37
            o holera ale maly naklad.Dlaczego to taki unikat, czyzby nie bylo chetnych do
            sponsoringu wydania?Szkoda, bardzo szkoda .Poszukam moze uda mi sie trafic.
            • krzycho1252 Re: Cios w plecy i dyplomacja 20.09.05, 20:51
              Sponsor był bo jak byk jest napisane -"Praca ukazała się dzięki dotacji
              Wydziału Kultury, Sportu i Turystyki Urzędu Wojewódzkiego w Siedlcach".
              Autorzy kosztują. Władze miasta mogłyby odświeżyć i uaktualnić wydanie
              najnowszej historii Siedlec, no powiedzmy od początków 20 wieku. Siedlczan w
              pierwszym pokoleniu mało to interesuje. Władze miasta to nawet nie jest
              pierwsze pokolenie. Gdybym się mylił to popraw.
              • Gość: n_l Re: Cios w plecy i dyplomacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 23:40
                > Siedlczan w pierwszym pokoleniu mało to interesuje.
                Pozwól że ja Cię poprawię.
                Interesuje.
                • krzycho1252 Re: Cios w plecy i dyplomacja 20.09.05, 23:56
                  Przepraszam jeśli uraziłem. Miałem na myśli władze miasta. Jeżeli zaliczasz się
                  do tej władzy to tym bardziej przepraszam z nadzieją, że takie pozycje będą
                  ukazywać się częściej. Mamy, co już wspominałem Wydział Historii Akademii
                  Podlaskiej z rektorem, co sam jest historykiem wojskowości i drugiej wojny
                  światowej ( ostatnia praca o II wojnie światowej z tego roku) to magistranci
                  mogą pisać. Parę groszy sypnie prezydent,starosta, delegatura samorządowa i
                  wojewódzka i za dwa lata... nie nadążymy czytać. Szanuję Chełm.
                  • Gość: n_l Re: Cios w plecy i dyplomacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 23:59
                    > Przepraszam jeśli uraziłem
                    nie uraziłeś, myślałem że masz na myśli ludność napływową
                    > Jeżeli zaliczasz się
                    > do tej władzy to tym bardziej
                    tu mnie rozbawiłeś, ja i władza...
                    > Parę groszy sypnie prezydent,starosta, delegatura samorządowa i
                    > wojewódzka i za dwa lata... nie nadążymy czytać
                    pobozne życzenia, ale oby się spełniły
                    > Szanuję Chełm.
                    sympatyczne miasteczko, zwłaszcza jak sie tam nie mieszka od 25 lat :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka