Dodaj do ulubionych

Vectra zwraca pieniądze

03.09.05, 10:24
Od niedzieli 25.08 do czwartku 29.08 vectranet praktycznie nie działała.

Kiedy zadzwoniłem z pytaniem kiedy ruszy internet (niedziela) próbowali
spławaiać: to problem z pana komputerem, pewnie dzieci coś przestawiły. W
poniedziałek przyznali, że maja awarię serwera.
Myślę OK, zdarza się. Za 24 godziny wymienią maszynę i ruszy. Ale nie w
Siedlcach. Tutaj wymiana trwała do czwartku do ok. 17.00 (jak zaobserwowałem).
Zadzwoniłem ponownie z pytaniem jak zamierzają rozliczyć 5-dnowy brak sygnału?
Odpowiedzieli, że należy wysłać pismo i OCZYWIŚCIE następna opłata będzie
zmniejszona o czas przestoju.
Nie wiem po co pismo, skoro wiadomo, że wszyscy użytkownicy w Siedlcach mieli
problem z internetem.
Pewne jest ,że nie wszyscy złożą reklamację z żądaniem obniżenia opłaty za nie
dostarczoną usługę.
Warto upomnieć się o swoje.
Obserwuj wątek
    • Gość: hohoho Re: Vectra zwraca pieniądze IP: *.sdl.vectranet.pl / 195.117.151.* 03.09.05, 10:31
      Miałam idnetycznie!A może jakiś zbiorowe pisemko?
      • kinguch Re: Vectra zwraca pieniądze 03.09.05, 11:51
        Ha ja myśmy mieli tak samo, najpierw powiedzieli że może to być problem
        komputera, jednak po następnym telefonie pan bardzo miło poinformował że
        czekają na urzadzenie które im się popsuło a ma zostać przysłane z Gdańska.
        Myśmy długo się zastanawiali czy ma sens upominanie się o jakieś 14 zł(1/30 za
        każdy dzień). Jednak skoro "wszyscy" będa wysyłać pisma to może jednak się
        zdecydujemy!!!!
        Pozdrawiam K
    • Gość: nie_stara Re: Vectra zwraca pieniądze IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.05, 12:08
      Odpowiedzieli, że należy wysłać pismo i OCZYWIŚCIE następna opłata będzie
      > zmniejszona o czas przestoju.

W normalnym kraju szanująca się firma rozwsłałaby pisma swoim klientom,z
      przeprosinami za niedogodności i wyraziłaby nadzieję, że szanowny klient mimo
      wszystko nadal zechce korzystać z jej usług. A zmniejszenie opłaty za czas
      przestoju nastąpiłoby automatycznie, bez konieczności wysyłania jakichs petycji.
      W normalnym ...
      • Gość: Emti Re: Vectra zwraca pieniądze IP: 80.51.51.* 03.09.05, 14:33
        A wiecie moze czy w vectrze planowane jest jakies zwiekszenie transferu?
        Neostrada podwoila predkosc to i inne firmy powinny to zrobic:-)
        • Gość: andy Re: Vectra zwraca pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 15:43
          jest obniżka dla nowych abonentów
          www.vectra.pl/strona.php?ids=20
      • demolca Re: Vectra zwraca pieniądze 04.09.05, 09:12
        <W normalnym kraju szanująca się firma rozwsłałaby pisma swoim klientom,z
        przeprosinami za niedogodności i wyraziłaby nadzieję, że szanowny klient mimo
        wszystko nadal zechce korzystać z jej usług. >

Monopol w Siedlcach nie zachęca (nie tylko Vectrę) aby była szanującą się firmą.
        Na zachęty biznesowe najlepszy jest bat finansowy - albo konkurencja albo
        niezadowoleni klienci.
    • milosz_furman Re: Vectra zwraca pieniądze 03.09.05, 14:45
      Tak to jest jak się firma rozrasta i monopolizuje rynek, przydałaby się zdrowa
      konkurencja albo ktoś w Vectrze szanujący klienta. Nie pierwszy zresztą to już
      raz kiedy mają problemy a poza tym szybkość transferu pozostawia wiele do
      życzenia. Chyba się rozejrzę za innym dostawcą.

Pozdrawiam.
      • Gość: Aikon Re: Vectra zwraca pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 15:19
        Tylko za jakim, ja mam neostrade 640 i klne na czym swiat stoi w godzinach szczytu od jakichs 3 tygodni transfer 5-20 kilo ! Tylko rana i nocą jest tyle ile powinno byc, na reklamacje odpowiadaja ze moja linia jest sprawana, tyle to i ja wiem to ich serwery sa niesprawne ale co im mozna zrobic ? Neo nie ma gwarantowanego transferu tylko podaja maksymalny.
      • Gość: miś Re: Vectra zwraca pieniądze IP: 81.15.159.* 03.09.05, 18:21
        pomimo ostatniej awarii wolę Vectrę. Piszecie, że powiedzieli, ze zwrócą
        pieniądze, to dobrze. Ja "biłem się" z TP SA półroku i figa. Nikt mnie za
        neostradę nie przepraszał chociaż były tygodnie, ze nie było dnia bez awarii.
        Awarie zdarzają się wszędzie, ale odkąd jestem w Vectrze (VI. 2004) to w
        zasadzie druga awaria, którą odczułem. Ale przecież każdy ma prawo wyboru.
        • demolca Re: Vectra zwraca pieniądze 04.09.05, 09:07
          >Awarie zdarzają się wszędzie, ale odkąd jestem w Vectrze (VI. 2004) to w
          zasadzie druga awaria, którą odczułem<

Awarie się zdarzają, ale nie trwają 5 dni.
          Może to kogoś nie boli, jeżeli używa netu do grania i czatu, ale ja przez prawie
          cały tydzień nie mogłem skontaktować się z moimi klientami. Dla mnie są to
          wymierne pieniądze.
        • milosz_furman Re: Vectra zwraca pieniądze 04.09.05, 20:01
          Gość portalu: miś napisał(a):

> pomimo ostatniej awarii wolę Vectrę. Piszecie, że powiedzieli, ze zwrócą
          > pieniądze, to dobrze. Ja "biłem się" z TP SA półroku i figa. Nikt mnie za
          > neostradę nie przepraszał chociaż były tygodnie, ze nie było dnia bez awarii.
          > Awarie zdarzają się wszędzie, ale odkąd jestem w Vectrze (VI. 2004) to w
          > zasadzie druga awaria, którą odczułem. Ale przecież każdy ma prawo wyboru.

zgoda ,że każdy ma prawo wyboru, ale skoro dzwonię i się próbuję dowiedzieć o
          przyczynę braku internetu to głos w słuchawce wpiera mi ,że to pewnie jakiś
          problem u mnie, czyli bezczelnie kłamie.Skoro potem okazuje się, że to większa
          awaria podrywa to moje zaufanie do firmy, bo firma to ludzie. Poza tym był tu
          głos, że szanująca się firma obniżyła by rachunki bez wymagania podań od
          klientów a "Vectra" tego nie robi. Może mam mylne wyobrażenie o prowadzzeniu
          firmy, ale firma to klienci, którzy kupują i płacą i te parę groszy obniżki za
          brak sygnału byłyby sygnałem,że ta firma szanuje swoich abonentów. A klienci
          pamiętają takie rzeczy co potem procentuje..ech długo by mówić

Pozdrawiam
    • kinguch Re: Vectra zwraca pieniądze 04.09.05, 15:02
      A ja dodam tylko ze urządzenia jeszcze nie zostały wymienione bo wciąż na nie
      czekają i nadal nie wszyscy maja net :) ha to już nie 5 dni a 7 :))
      • Gość: miś Re: Vectra zwraca pieniądze IP: *.sdl.vectranet.pl / 195.117.151.* 04.09.05, 15:18
        Tak to prawda. Mnie też powiedzieli, ze jeszcze trzeba coś tam wymienić, ale to
        dopiera po niedzieli. Niestety tak to bywa jeśli firmy działające w naszym
        mieście są z poza Siedlec i tam zapadają najważniejsze decyzje. Z tego co wiem
        (mama kolegę) w Białej Podlaskiej też jest Vectra i początkowo podobno były
        kłopoty, a teraz od pół roku jest już ok.
        • emenemki Re: Vectra zwraca pieniądze 05.09.05, 07:34
          Mi jeszcze dzisiaj rano nie działała...
          • demolca Re: Vectra zwraca pieniądze 05.09.05, 08:16
            Na Roskoszy sygnał jest. Przynajmniej teraz.
            • milosz_furman Re: Vectra zwraca pieniądze 05.09.05, 11:37
              Ponieważ dziś około 8 rano znów nie było sygnału (ul Unitów Podlaskich) a i do
              Vectry siedleckiej nie sposób było się dodzwonić, zalała mnie krew. W związku z
              czym zadałe sobie trud i zadzwoniłem do siedziby T.K "Vectra" zainteresowanym
              podaję numery (058) 6649700, 6649612, zgłosiłem reklamację i poproszone mnie o
              przesłanie e-maila z wykazem dni bez sygnału celem udzielenia rabatu. Swoją
              drogą ktoś chyba kogoś zdrowo opieprzył skoro godzinę po telefonie do Centrali
              mam internet. Tylko szkoda,że trzeba było aż dzwonić do siedziby firmy , by
              dowiedzieć się o szczegóły i być potraktowanym jak klient , nie jak petent.
              Miłego Dnia
              • demolca Re: Vectra zwraca pieniądze 05.09.05, 15:58
                <Ponieważ dziś około 8 rano znów nie było sygnału (ul Unitów Podlaskich) a i do
                Vectry siedleckiej nie sposób było się dodzwonić, zalała mnie krew>

Za wcześnie ich pochwaliłem. O 9.00 znów nie ma sygnału. Pojawił się ok 15.
                Kiedy dzwoniłem do siedleckiego biura znów próbowali spławić - to awaria
                pańskiego komputera. Musiałem zakląć, żeby gość w Vectrze zrozumiał, że jak miga
                dioda "on line" na modemie to znaczy,że NIE MA SYGNAŁU.
                Teraz czytam, że jeszcze trzeba im podać dokładnie kiedy nie było sygnału.
                Vectra nie może obliczyć sama rabatu?
                Niech informatycy wyślą mi logi z serwera to im pomogę :)
                • Gość: Piotr_Chrobry Re: Vectra zwraca pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 16:20
                  Witam u mnie na Chrobrego też nie ma internetu. Jest to już 7 dzień. Straszsnie
                  mnie to denerwuje. Chodzą mi już po głowie myśli żeby zerwać z Ich winy umowę.
                  Tylko co dalej w TP jest za drogo.... :(
                  • Gość: nn Re: Vectra zwraca pieniądze IP: 80.51.51.* 05.09.05, 17:23
                    w domtelu jest taiej i bez wciskania tv kablowej na siłę
                    • Gość: jaro Re: Vectra zwraca pieniądze IP: 81.15.159.* 05.09.05, 17:47
                      od ognia wojny i domtelu ..uchowaj mnie............ Byłem, nie chcę i nie będę.
                      To firma, która ma co raz mniej abonentów. Rozmawiałem dziś długo i namietnie z
                      vektrą. Rzeczywiscie mają problemy, ale powiedzieli mi, że już (dzień, dwa)
                      wszystko wróci do normy. Przed tymi ostatnimi kłopotami przez 9 m-cy nie miałem
                      najmniejszego problemu z vektrą. Ale każdy ma prawo wybrać.
                      • Gość: Emti Re: Vectra zwraca pieniądze IP: 80.51.51.* 06.09.05, 00:21
                        Mam neta z Domtela.Od stycznia sygnalu nie bylo tylko dwukrotnie,raz 2 godziny
                        a raz koło 30 minut.Przez ponad poł roku net chodzi zupelnie bezawaryjnie.Poza
                        tym sa dodoatkowe usługi o jakich w Vectrze mozna chyba tylko pomarzyc.A wiec
                        dostep do serwera FTP i do osiedlowego huba DC++.Majac łącze 96kb/s (w nocy
                        192kb/s) płace 37zł(plus VaT).Za podobne łącze (czyli 128kb/s przez całą dobe)
                        trzeba było zapłacic do niedawna w Vectrze 59zł(plus VAT),bo teraz jest jakas
                        promocja.Sami ocencie jaki byl lepszy wybór.Patrzac na ostatnie obnizki i
                        promocje dostawcow internetu(Neostrada,Vectra),Domtel bankowo szykuje jakas
                        niespodzianke,bo jakby nie patrzac cenowo bije wszystkich na glowe i tylko tak
                        moze konkurować.Ktos tam napisal ze miał z Domtelem duze problemy.Byc moze
                        kiedys i takowe byly w tej sieci,kiedy przewody wisialy niczym sznurki na
                        pranie miedzy blokami,ale teraz gdy siec jest tworzona na tzw. Polpaku a
                        przewody wymieniane są na swiatłowody,nie ma mowy o jakichkolwiek
                        awariach,przynajmniej u mnie.Maja jeszcze jedna zalete,mianowicie pomoc
                        techniczna dziala blyskawicznie.Padla mi niedawno karta sieciowa,po jednym
                        telefonie mili panowie byli u mnie w...10 minut.
                        Aha sieci takie jak Vectra czy Domtel maja jeszcze jedna bardzo wazna przewage
                        nad Neostrada.Mianowicie nie ma tych chorych ograniczen sciagania danych.Dla
                        przykladu Neostrada 256kb/s ma ograniczenie do 7 GB miesiecznie,co przy takim
                        tranfserze starczyło by mi moze na 2 tygodnie uzytkowania...Ufff
      • kinguch Re: Vectra zwraca pieniądze 05.09.05, 19:21
        A więc jest tak :) serwery działają ale tylko dla około połowy abonentów
        starcza :) więc się trzeba wstrzelić, czyli raz na jakiś czas zrestartować
        modem :)(u nas pomogło!) dodam jeszcze że to na czym teraz "jedziemy" to
        prywatne rzeczy pracowników :) jak jest największe nasilenie czyli rano i około
        14 no cóż wtedy raczej trudno jest z netem ale później całkiem ok! Pan jeszcze
        bardzo miło poinformował że robią co moga jednak w Gdyni wciąż opóźniana jest
        przesyłka!!!
        Pozdrawiam K
        • demolca Re: Vectra zwraca pieniądze 07.09.05, 10:58
          Vectra każdemu mówi coś innego, coś nowego.
          Moje pytania P i ich odpowiedzi O (wtorek 06 września)
          P. Jak zamierzacie rozliczyć awarię i brak sygnału?
          O. Proszę przynieść pismo obniżymy abonament za najbliższy miesiąc.
          P. Po co pismo jak nikt nie miał sygnału. Obniżcie wszytkim automatycznie.
          O. Nie. Umowa o nasze usługi przewiduje reklamację pisemną. (muszę to sprawdzić
          w umowie ale świetnie to sobie wykombinowali - pismo od każdego klienta, he he)
          P. To jaka będzie obniżka? Wiecie już ile dni nie było sygnału?
          O. Według naszych ustaleń - 5 dni.

Nie dyskutowałem dalej. Sami wiecie ile dni były problemy.

Swoją drogą, czy ktoś ma namiary na jakiś mały programik, który rejestrowałby
          takie zjawiska jak obecność/brak sygnału w sieci. Log dostępnośći sygnału
          zakończyłby dyskusję nt. rabatu za brak usługi.
          • Gość: marek Re: Vectra zwraca pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 14:41
            ja chyba czegos nie rozumiem.
            dostajesz umowe. tam napisane jak byk ze reklamacje pisemnie. podpisujesz umowe.
            a teraz placzesz ze "ładnie to sobie wykombinowali". oni przeciez w koszty
            wkalkulowali awarie.. i to ze reklamacji nie napiszą wszyscy.

napisze wprost.. gdybys posiadal tpsa czy vectre czy inna firme na wlasnosc
            robilbys dokladnie to samo. bo tak robia wszyscy operatorzy, inne firmy i
            pieniadz jest pieniadz. a ze czesc klientow odejdzie? to ułamek.. ten sam ułamek
            razy kilka przyjdzie w ramach nowych promocji.

niestety takie czasy ze jakosc jest wypychana przez reklame, marketing, analizy
            .. bo liczy sie pieniądz
            • bambii Re: Vectra zwraca pieniądze 07.09.05, 22:03
              > dostajesz umowe. tam napisane jak byk ze reklamacje pisemnie.

nieprawda , przeczytaj dokladnie
            • no_login Re: Vectra zwraca pieniądze 07.09.05, 23:30
              > napisze wprost.. gdybys posiadal tpsa czy vectre czy inna firme na wlasnosc
              > robilbys dokladnie to samo. bo tak robia wszyscy operatorzy,
              zaryzykuje twierdzenie ze jednak nie wszyscy tak robią
              a tak BTW, mam tepsowego DSL`a, jakos awarii jeszcze nie było,
              zaplanowanego wyłączenia nie liczę, zreszta tepsa uprzejmie
              i odpowiednio wcześniej poinformowała o tym w usnenecie, czyli tu
              groups.google.pl/group/pl.internet.komunikaty
    • bambii Re: Vectra zwraca pieniądze 05.09.05, 20:00
      No ale teraz widze jakos szybciej chodzi niz przed awarią :)
      • bambii Re: Vectra zwraca pieniądze 05.09.05, 20:20
        no i serwery newsowe w koncu wszystkie chodza
        • Gość: Piotr Chrobry Re: Vectra zwraca pieniądze IP: 81.15.159.* 09.09.05, 22:27
          Ja mam problem z eMulem. Łączy sie z serwerem ale wyskakuje napis że jest
          zablokowany port 4661 czy 4662 i nic się nie ściąga. Mogą być dwa powody tego.
          Albo firewall blokuje albo na routerze jest coś nie tak. Wyłączyłem firewalla
          ale nadal nie ściąga się nic. A jeżeli chodzi o router to chyba w Vectrze ?
          • kinguch Re: Vectra zwraca pieniądze 09.09.05, 23:10
            To absolutnie nie jest wina Vectry, trzeba poprostu sciągnąć nowsza wersję!!! a
            dokładniej trzeba zaktualizować serwery!!!!! A potem na 100% będzie działał!!!!
            Pozdrawiam K
            • kinguch Re: Vectra zwraca pieniądze 09.09.05, 23:12
              PS
              Oczywiście mówię o serwerach w eMule!!!!
            • Gość: Piotr Chrobry Re: Vectra zwraca pieniądze IP: 81.15.159.* 10.09.05, 10:18
              Zapomniałem dodać, że podczas próby połączania się z danym serwerem wyskakuje
              napis Connection refused. Your IP is currently blacklisted. IP jest na czarnej
              liście. Jest tylko kilka serwerów z którymi można się połączyć, a jak się już to
              udaje to port jest zablokowany.
              • Gość: Emti Re: Vectra zwraca pieniądze IP: 80.51.51.* 10.09.05, 11:35
                Identyczna sytuacja jest w Domtelu.Niestety jedynym wyjsciem na takie dictum
                jest wykupienie publicznego IP.Klienci w duzych sieciach jak Domtel czy Vectra
                czesto maja takie problemy.Po prostu w tym samym czasie z emulem lub edonkey
                probowalo polaczyc sie do tego samego serwera kilka/nascie osob.Administratorzy
                tych serwerow traktują to czesto jako probe "ataku" na swij serw i umieszczaja
                numer IP na czarnej liscie.Jak juz pisalem jedyne wyjscie to miec swoje
                niepowtarzalne IP.Z tego co wiem taka przyjemnosc w Domtelu to bodaj 5-
                6zł/msc.Ile w Vectrze to nie wiem.
          • bambii Re: Vectra zwraca pieniądze 09.09.05, 23:29
            niekoniecznie , w Vectrze niektore porty dla predkosci poniezej chyba 512 sa
            blokowane tzw. "polityka bezpiecenbńswta" ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka