Dodaj do ulubionych

Świrskiego 9 i 11

19.09.05, 12:07
krzycho1252 napisał (18.09.05,12:04):
> Rozbierają kamienicę Świrskiego 9 i 11(na przeciwko dawnego teatru, szkoły
> muzyczne a teraz USC). Ciekawe co za straszydło tam powstanie ?

Ta informacja zasługuje na oddzielny wątek!
Wszystko, co dzieje się w obrębie starówki powinno być przez nas pilnie
śledzione i komentowane.
Starajmy się nie dopuścić do niszczenia tego, czego jeszcze czas i źli ludzie
nie zrujnowali.
Obserwuj wątek
    • kaowiec81 Re: Świrskiego 9 i 11 19.09.05, 23:06
      Szkoda,że rozbierają te kamienice.Spędziłem w nich moje dzieciństwo.Można mówić
      o cudzie,że kamienice stoją.Ich stan był przerażający.W sumie sciany nośne nie
      są w tak strasznym stanie.Ale stropy,sciany działowe(materiał to gips i
      trzcina) były w opłakanym stanie.Nie odparady wisiała przez kilka lat tablica z
      informacją o zagrożeniu:-)Niestety nikt nie interesował sie renowacją tych
      budynków.Pierwszy właściciel PUK nie interesował sie remontem,później jeszcze
      gorzej jak przejeli prywatni właściciele.Kamienica z pod numeru 11 ta mała z
      czerwonej cegły stoi na posesji,która też ma całkiem ciekawe kamieniczki,ale
      też w fatalnym stanie.Niby są odnawiane,ale tylko prowizorycznie.Jeszcze pani
      Radzikowska coś dziwnego próbuje z piekarnią.Przebudowuje w dość niebezpieczny
      sposób:-)Te kamienice są w dość fatalnym stanie,ale można jeszcze je
      odnowić.Ściany nośne nie są w złym stanie.Może znajdą się w tym mieście
      ludzie,którzy powykupują kamieniczki,których nie będą wyburzać,tylko
      odnawiać.Aby stało sie to jak najszybciej,bo kamienice nie będą długo czekać.W
      końcu mają juz grubo ponad 100 latek.
      • krzycho1252 Re: Świrskiego 9 i 11 19.09.05, 23:22
        Konserwator zabytków i architekt miasta mają widocznie inne zdanie. Zostali na
        etapie "szklanych domów" to co ich obchodzi stara zabudowa. Szkła, więcej szkła.
        • tramwajsiedlecki Re: Świrskiego 9 i 11 20.09.05, 12:13
          Prawdopodobnie nie wszystko da się i nie wszystko ma sens ratować. Nie wolno
          zapominać, że 100 lat temu też odstawiano budowlaną fuszerkę i nie każdy
          inwestor miał ambicję zbudować kamienicę dla potomnych.
          Ważne, jest, aby odtwarzana zabudowa nie "zgrzytała" z charakterem zabudowy
          starówkowej, albo wręcz do nawiązywała jak to ma miejsce też przy Świrskiego
          np. 'Dom ATOL lub budynek sąsiedni.
          • kaowiec81 Re: Świrskiego 9 i 11 20.09.05, 16:20
            Rzeczywiście,nie wszystko da sie ratować.Można też całkiem dobrze odbudować
            kamieniczki.Widać to na Kilińskiego.Ale dzisiejsze nowoczesne budownictwo,nie
            zawsze nawiazuje do pozostałego zabudowania.Mam nadzieje,że będą w Siedlcach
            ludzie,którzy będą tego pilnować.A nie tylko liczyć się będzie kasa i łapówka
            za pchnięcie projektu:-)
            • krzycho1252 Re: Świrskiego 9 i 11 20.09.05, 20:43
              Jest w Urzędzie Miasta "Siedlce- studium dziedzictwa historycznego " ale
              odpowiedzialni za nowe projekty nie zwracają na to uwagi. Budynki
              nieremontowane przez 60 lat muszą zacząć się sypać ale należy zachować linie
              zabudowy, odpowiednią wysokość i kształt. Strus buduje przy ulicach domy z
              podcieniami (Czerwonego Krzyża i 11 listopada), których nigdy w Siedlcach nie
              było. To można przełknąć bo przynajmiej chodnik jest szerszy. Nowy budynek i na
              parterze "Zachodnia odzież", używana oczywiście. Niepokojące jest to zdanie.."A
              nie tylko liczyć się będzie kasa i łapówka za pchnięcie projektu.." Siedlce
              biorą udział w akcji "Przejrzyste miasto" i takie rzeczy chyba zdarzały się
              dawno temu. Nie myśl,że jestem naiwny i ta przejrzystość mnie poraziła.
              • kaowiec81 Re: Świrskiego 9 i 11 20.09.05, 22:03
                Okej.Przepraszam,może i pochopnie oceniłem,ale zgodzisz się,że na te dziwactwa
                ktoś musi dawać pozwolenie oraz,że nikt tego nie pilnuje.W sumie można postawić
                co chce się.Rzeczywiście,co nie które kamienice w Siedlcech sa katastrofalnie
                odnawiane(okna plastiki i zlikwidowana cała ornamentyka elewacji).
                A jeżeli jesteśmy w tej tematyce,to co kombinują z Jackiem.Bo wymienione okna i
                drzwi moim zdaniem nie za bardzo pasują.Oczywiście do tej pory.Bo nie widziałem
                planu końcowego i może w ostatecznym wyglądzie może będzie całkiem udane.
                • krzycho1252 Re: Świrskiego 9 i 11 23.09.05, 15:09
                  Ten link dotyczy prac w jacku. Jak to wygląda po świętowaniu?
                  www.radiopodlasie.pl/index.php?show_info=2536&news_cat=1
                  Nie masz za co przepraszać. Podobnie jak ty i wielu innych myślę, że nie
                  wszystko jest w porządku. "Przejrzyste Siedlce" w moim poście to nie była
                  cienka aluzja ale głos rozpaczy,że jeszcze nikt nikogo za łapę nie złapał lub
                  nie chciał złapać.
            • kinguch Re: Świrskiego 9 i 11 20.09.05, 20:57
              No wiecie jasne, że trzeba ratować, ale UWAGA trzeba to robić mądrze i z głową-
              powstają potworki, które niby mają z zewnątrz ściany zachowane(wnętrze już
              zupełnie nie istnieje!), a na ścianach pojawiają się potworki i obrzydliwe
              plastikowe wielkie okna!! Dobrym przykładem jest kamienica na ulicy Kilińskiego
              ta zaraz za Garnizonem od strony kolei, no niby ściany stare(architekt nie
              zgodził się na wyburzenie-bo właściciel z takim wnioskiem występował) a na niej
              okropny potwór z plastiku z obrzydliwą reklamą!!!! Obok jest okno od klatki do
              tejże kamienicy(jednak już przynależy do kamienicy obok) a tam, co potwór istny-
              plastik zamiast drewnianego okna-wiem, że droższe słabsze, ale mimo wszystko
              nie przystoi wkładać do stuletnich kamienic potwornych plastikowych okien tym
              bardziej aż tak rzucających się w oczy!!!!
              Więc podkreślam jeszcze raz RATOWAĆ TAK, ale Z GŁOWĄ!!!!!!
              Pozdrawiam K
              • krzycho1252 Re: Świrskiego 9 i 11 20.09.05, 21:14
                Tak jest, jak mawia poseł Jankowski, z głową.
                • kinguch Re: Świrskiego 9 i 11 20.09.05, 21:35
                  Nawet tutaj "wielka" polityka się wkradła ;D
          • krzycho1252 Re: Świrskiego 9 i 11 20.09.05, 21:10
            Szczególnie ten sąsiedni. Na ATOLU jest rysunek, bohomas ale w stosunku do
            innych widać myśl architekta, który próbował nawiązać do starej zabudowy.
            Całkiem udanie wygląda kamienica na wprost Czerwonego Krzyża ( też na
            Świrskiego), w której mieści się chyba redakcja PEK. Długo odbudowywana, z
            pietyzmem ( wymiary okien) tylko koloru elewacji nie ustaliłem. Oliwka? Zieleń?
            • emektb Re: Świrskiego 9 i 11 20.09.05, 22:23
              no to mogłeś właścicieli tej kamienicy trochę podenerwować tym pek-iem:), bo
              oni chyba w małym konflikcie z właścicielem tej gazety stoją:) poza tym to pek
              obok w tej wyremontowanej również ale o żadnym artyzmie nie można już w tym
              wypadku mówić:)
              • krzycho1252 Re: Świrskiego 9 i 11 20.09.05, 23:41
                Nie pisałem o artyźmie tylko o tym, że odbudowali tą kamienicę z dużym
                szacunkiem. Nie chciałem wywoływać żadnych konfliktów. Każdą siedlecką gazetę
                jak mogłeś zauważyć traktuję w miarę (swoją) obiektywnie bo jestem za wolnym
                słowem. Wiecej gazet! Więcej czytelników. Zachęcałem w wątku o pałacu Ogińskich
                o nowy reportaż i dalej namawiam o taki. To już prawie trzy miesiące.Nie każdy
                to powie ale ci pracownicy, co tak pracują po godzinach mają za to należną
                zapłatę. I jest w Siedlcach Państwowa Inspekcja Pracy, delegatura czy oddział
                co to powinna sprawdzić. W specyfikacji był punkt, który wymagał przestrzegania
                prawa pracy. Nie powiem, że wspomniałem o tym na marginesie. Unia patrzy.
                • razowiec Re: Świrskiego 9 i 11 21.09.05, 16:51
                  Są przykłady nowych realizacji dosyć udanie wpisanych w charakter ulicy jak
                  np. "18" przy pl. 1000-cia. Za to budynek obok, ten z Optimusem bodajże, to
                  całkowita architektoniczna masakra.
                  • brat_szczepana Re: Świrskiego 9 i 11 26.09.05, 18:40
                    Czy ktoś widział projekt budynku, który ma powstać pod 9/11?
                    Czy taki projekt w takim miejscu musi zatwierdzić konserwator?
                    • krzycho1252 Re: Świrskiego 9 i 11 26.09.05, 22:05
                      Zabudowa centrum podlega ochronie konserwatorskiej i jest zapisana w rejestrze
                      zabytków. Można ominąć ale Świrskiego (poza budynkami z sądem pracy i ksiąg
                      wieczystych) była resteurowana i nadbudowywana poprawnie. Kaowiec coś
                      sugerował...,że... Nie będę wspominał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka