Dodaj do ulubionych

To mi sie podoba

06.08.06, 22:42
www.siedlce.um.gov.pl/przetargi/24_07_2006_3/siwz.doc
Następny krok to mundury dla urzędników. Prezydent miasta w kontuszu czy w
czamarze (niewielka różnica), tylko pas z kutasami....
"Woźny pas mu odwiązał, pas słucki, pas lity,
Przy którym świecą gęste kutasy jak kity,
Z jednej strony złotogłów w purpurowe kwiaty"

Obserwuj wątek
    • raks5 Re: To mi sie podoba 06.08.06, 23:40
      wybieram pozycje 5 i 7

od tej pory oprocz tego, ze jestem zdolny, przystojny, madry i... w ogle, to
      jeszcze bede oryginalny :)
      • siedlczanin13 Re: To mi sie podoba 07.08.06, 11:03
        zamówić trzeba także suknie dla markietanek,
        • krzycho1252 Re: To mi sie podoba 07.08.06, 16:05
          Markietanki też są? Masz rację "za mundurem..."
          "KARAKO - gładki żakiecik, poprzednik górnej części obecnego kostiumu. Wyglądał
          jak stanik z rękawami i fałdzistym ogonkiem, marszczonym, noszony był do
          sztywnej spódniczki. Z początkiem XVIII stulecia biały karako był ubiorem
          mieszczanek, a przejęty został do stroju wykwintnego najpierw w ubiorze do
          konnej jazdy i do polowania. Potem, w latach osiemdziesiątych stawał się coraz
          modniejszy i w zakresie kobiecego ubioru konkurował z angielskim fraczkiem. Za
          Marii Antoniny otrzymał wycięte i przedłużone poły, wyłogi, podobne jak u fraka
          klapy kołnierza, a nawet takie same guziki. W Polsce modny był od czasów
          stanislawowskich do Księstwa Warszawskiego. Karako był prototypem damskiego
          kostiumu jako dwuczęściowego swobodnego stroju, podobnego do ubioru męskiego."
          i
          "KONTUSIK - wierzchni polski narodowy strój kobiecy, w kroju podobny do
          kontusza. Z początku bardzo długi, sięgjący niemal do kostek, później coraz
          krótszy, wreszcie ledwo do kolan. Podbity futrem służył za okrycie
          zimowe;bogatsze panie miały pod spodem sobole, kuny, popielice, uboższe - lisy
          albo wiewiórki. Do takich kontusików wkładały na głowę rogatywki z piórkami."
          i ci żołnierze malowani
          www.poniatowski.org.pl/barwa.html
          • krzycho1252 Re: To mi sie podoba 07.08.06, 16:11
            Berezyny nie będzie ale te stroje markietanek na pierwszym planie całkiem
            całkiem,
            www.pinakoteka.zascianek.pl/Suchodolski/Images/Berezyna.jpg
      • krzycho1252 Re: To mi sie podoba 07.08.06, 16:16
        raks5 napisał:

> wybieram pozycje 5 i 7
        ..."szamerowane złotymi nićmi typu huzarskiego" ... Twarzowe.
    • krzycho1252 Re: To mi sie podoba. Niestety 29.08.06, 21:08
      Niestety nie będzie Księstwa Warszawskiego w Siedlcach.
      "Przetarg nieograniczony „Uszycie mundurów trębacza oddziału gidów przewodnich
      dla Orkiestry Garnizonowej w Siedlcach, na podstawie albumu Wojsko Księstwa
      Warszawskiego – Generalicja i sztaby, opis str. 77,78, zdjęcia str. 117”
      ogłoszony na Portalu Urzędu Zamówień Publicznych, na tablicy ogłoszeń Urzędu
      Miasta Siedlce, Biuletynie Informacji Publicznej Urzędu Miasta Siedlce, stronie
      internetowej Urzędu Miasta Siedlce w dniach 24.07 - 03.08.2006 r. został
      unieważniony na podstawie art. 93 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2005
      r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19, poz. 177 ze zm.). Nie
      złożono żadnej oferty niepodlegającej odrzuceniu"
      Szkoda. Może stroje egipskie I dynastii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka