Dodaj do ulubionych

priorytet.

03.09.06, 11:37
serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3587081.html
estonia postawila na rozwoj internetu.
a Polska na co?
Obserwuj wątek
    • siedlczanin13 Re: priorytet. 03.09.06, 12:00
      Polska , tj. rząd postawił na rozdrapywanie starych ran w kraju i w stosunkach
      z sąsiadami, budowaniu pomników kurasiopdobnym "bohaterom",obalaniu
      autorytetów, opluwaniu przez bulterierów przeciwników politycznych,
      kształtowanie mlodego pokolenia przez Giertycha, Leppera i Macierewicza,przy
      tych działaniach nie potrzebny jest internet, starczy zaangżowanie kleru,
      • aro333 Re: priorytet. 03.09.06, 13:53
        Wyjoles mi to z ust.Dodal bym jeszcze ze postawilismy na poszukiwanie
        agentow,donosicieli i innego plugactwa ,ktore przez parenascie lat rozlazlo
        sie i ciezko to zweryfikowac.Tylko co takie nastawienie panstwa obchodzi
        mlodych w miare inteligentnych ludzi,czy to im pomoze w tym aby stad nie
        wyjezdzac?Sadze ze nie i mysle ze nie beda popierac tak myslacych,robiacych
        polowanie na czarownice ,ktore albo juz zostaly spalone albo zrzucily "ubranie"
        czarownic.
        • misiio Re: priorytet. 03.09.06, 18:07
          Zgadzam się z tym co piszecie. Dodać należy że niedługo dowiemy się, że
          wydarzenia sierpniowe r 80 i roku 89 były zasługą SB, bo podobno były z nimi
          uzgodnione i przez nich akceptowane:) Brawo SB!!
          • aro333 Re: priorytet. 03.09.06, 19:27
            Jezeli nawet to czesciowo prawda ,to co lepiej zeby SB sie postawia i
            wytoczyla dziala?Juz chyba wszyscy zapomnieli co stalo sie w Rumuni ,jak tam
            wygladalo przejmowanie wladzy.
            Powtorze,jezeli nawet tak czesciowo bylo to pamietajmy ze odbylo sie to
            bezkrwawo.Malo nam przegranych spiskow ,rewolucji i powstan.Czy tylko
            ofiary,niejednokrotnie bezsensowne musza wyznaczas szlak rewolucji?
            Ja jestem w miare zadowolony ze sposobu przekazania wladzy opozycji
            solidarnosciowej.Wreszcie ktos poszedl po rozum do glowy i zrobiono to
            bezkrwawo .A jak wiadomo Polacy to nie Czesi,wojna domowa murowana.
            Moze niejeden z nas gryzl by glebe od kilkunastu lat,nawet bedac dzieckiem to
            grozilo.Rozliczac tak ale nie robic tego na zasadzie polowania a co gorsze
            traktowac to jako priorytet w dzialaniach.Panowie z PIS-u:mlodzi Polacy czekaja
            na te Wasze miliony mieszkan,ja jako kierowca czekam na te autostrady,tanie
            ksiazki dla mojego syna do szkoly,moja zona czeka na spadek bezrobocia i
            mozliwosc znalezienia pracy nie za nedznne 700zl .
            Ale sie rozpisalem.Dodam tylko ze chyba nawet rzady w wykonaniu PO nie byly by
            lepsze,ot wtedy PIS by przeszkadzal jak teraz PO.Taka polska kwadratura kola.
      • serock2 Re: priorytet. 03.09.06, 21:47
        rzeczywiście. w połowie lat '90 jednym z priorytetów rozwojowych Estonii stał
        się powszechny dostęp do Internetu. Pamiętać należy jednak, że Estonia ma
        zaledwie 1 300 mln wieszkańców, wobec czego jest to nie wiele więcej niż w
        Warszawie. faktem jest jednak, że to na szczeblu administracji rządowej podjęto
        starania o tak kompleksową i szeroko zakrojoną informatyzację kraju. Jakie z
        tego wnioski? Otóż Siedlce też mogą pójść tą drogą. I nie wydaje się to wcale
        niemożliwe. Unia Europejska przeznacza bowiem duże pieniądze na rozwój
        społeczeństwa informacyjnego. Siedlce są również miastem akademickim, wobec
        czego zaangażowanie AP w projekt stwarza dużo więcej możliwości i szans na
        zdobycie dodatkowych pieniędzy. Sprawa kolejna jest taka, że miasto ma w miarę
        zwartą zabudowę, wobec czago budowa sieci nie pochłania nie wiadomo jakich
        pieniędzy. a jest o co zabiegać. Budowa miejskiej sieci informatycznej to nie
        tylko ułatwianie ludziom komunikacji, nie tylko rozwójczy interenetu, ale także
        kasa. wystarczy wyobrazić sobie oszczędności związane z darmowymi rozmowami
        głosowymi wewnątrz sieci, ale także oszczędności w administracji. tyle, że
        podjęcie działań związanych z informatyzacja miasta jest też zadaniem niezwykle
        skompliwowanym i kontrowersyjnym. konia z rzędem temu, kto namówi radę miasta
        aby inwestować pieniądze przez kilka kolejnych lat w internet zamiast np. w
        budowe dróg. zaś ten, kto wystartuje w wyborach samorządowych z takim hasłem
        nie zdobędzie zapewne głosów sporej częsci elektoratu. dlatego w Polsce jeszcze
        dużo musi sie zmienic nim rozwiązania stosowane powszechnie na świecie będzie
        można wprowadzić pod strzechy. Pozdrawiam
        • irozwad Re: priorytet. 04.09.06, 09:14
          miasto akademickie.
          a tylko w co niektorych akademikach jest internet.
    • obserwator.ws Re: priorytet. 03.09.06, 21:49
      Wszystko OK, ale Estonia ma niecałe 2mln ludzi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka