irozwad 03.09.06, 11:37 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3587081.html estonia postawila na rozwoj internetu. a Polska na co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siedlczanin13 Re: priorytet. 03.09.06, 12:00 Polska , tj. rząd postawił na rozdrapywanie starych ran w kraju i w stosunkach z sąsiadami, budowaniu pomników kurasiopdobnym "bohaterom",obalaniu autorytetów, opluwaniu przez bulterierów przeciwników politycznych, kształtowanie mlodego pokolenia przez Giertycha, Leppera i Macierewicza,przy tych działaniach nie potrzebny jest internet, starczy zaangżowanie kleru, Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: priorytet. 03.09.06, 13:53 Wyjoles mi to z ust.Dodal bym jeszcze ze postawilismy na poszukiwanie agentow,donosicieli i innego plugactwa ,ktore przez parenascie lat rozlazlo sie i ciezko to zweryfikowac.Tylko co takie nastawienie panstwa obchodzi mlodych w miare inteligentnych ludzi,czy to im pomoze w tym aby stad nie wyjezdzac?Sadze ze nie i mysle ze nie beda popierac tak myslacych,robiacych polowanie na czarownice ,ktore albo juz zostaly spalone albo zrzucily "ubranie" czarownic. Odpowiedz Link Zgłoś
misiio Re: priorytet. 03.09.06, 18:07 Zgadzam się z tym co piszecie. Dodać należy że niedługo dowiemy się, że wydarzenia sierpniowe r 80 i roku 89 były zasługą SB, bo podobno były z nimi uzgodnione i przez nich akceptowane:) Brawo SB!! Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: priorytet. 03.09.06, 19:27 Jezeli nawet to czesciowo prawda ,to co lepiej zeby SB sie postawia i wytoczyla dziala?Juz chyba wszyscy zapomnieli co stalo sie w Rumuni ,jak tam wygladalo przejmowanie wladzy. Powtorze,jezeli nawet tak czesciowo bylo to pamietajmy ze odbylo sie to bezkrwawo.Malo nam przegranych spiskow ,rewolucji i powstan.Czy tylko ofiary,niejednokrotnie bezsensowne musza wyznaczas szlak rewolucji? Ja jestem w miare zadowolony ze sposobu przekazania wladzy opozycji solidarnosciowej.Wreszcie ktos poszedl po rozum do glowy i zrobiono to bezkrwawo .A jak wiadomo Polacy to nie Czesi,wojna domowa murowana. Moze niejeden z nas gryzl by glebe od kilkunastu lat,nawet bedac dzieckiem to grozilo.Rozliczac tak ale nie robic tego na zasadzie polowania a co gorsze traktowac to jako priorytet w dzialaniach.Panowie z PIS-u:mlodzi Polacy czekaja na te Wasze miliony mieszkan,ja jako kierowca czekam na te autostrady,tanie ksiazki dla mojego syna do szkoly,moja zona czeka na spadek bezrobocia i mozliwosc znalezienia pracy nie za nedznne 700zl . Ale sie rozpisalem.Dodam tylko ze chyba nawet rzady w wykonaniu PO nie byly by lepsze,ot wtedy PIS by przeszkadzal jak teraz PO.Taka polska kwadratura kola. Odpowiedz Link Zgłoś
serock2 Re: priorytet. 03.09.06, 21:47 rzeczywiście. w połowie lat '90 jednym z priorytetów rozwojowych Estonii stał się powszechny dostęp do Internetu. Pamiętać należy jednak, że Estonia ma zaledwie 1 300 mln wieszkańców, wobec czego jest to nie wiele więcej niż w Warszawie. faktem jest jednak, że to na szczeblu administracji rządowej podjęto starania o tak kompleksową i szeroko zakrojoną informatyzację kraju. Jakie z tego wnioski? Otóż Siedlce też mogą pójść tą drogą. I nie wydaje się to wcale niemożliwe. Unia Europejska przeznacza bowiem duże pieniądze na rozwój społeczeństwa informacyjnego. Siedlce są również miastem akademickim, wobec czego zaangażowanie AP w projekt stwarza dużo więcej możliwości i szans na zdobycie dodatkowych pieniędzy. Sprawa kolejna jest taka, że miasto ma w miarę zwartą zabudowę, wobec czago budowa sieci nie pochłania nie wiadomo jakich pieniędzy. a jest o co zabiegać. Budowa miejskiej sieci informatycznej to nie tylko ułatwianie ludziom komunikacji, nie tylko rozwójczy interenetu, ale także kasa. wystarczy wyobrazić sobie oszczędności związane z darmowymi rozmowami głosowymi wewnątrz sieci, ale także oszczędności w administracji. tyle, że podjęcie działań związanych z informatyzacja miasta jest też zadaniem niezwykle skompliwowanym i kontrowersyjnym. konia z rzędem temu, kto namówi radę miasta aby inwestować pieniądze przez kilka kolejnych lat w internet zamiast np. w budowe dróg. zaś ten, kto wystartuje w wyborach samorządowych z takim hasłem nie zdobędzie zapewne głosów sporej częsci elektoratu. dlatego w Polsce jeszcze dużo musi sie zmienic nim rozwiązania stosowane powszechnie na świecie będzie można wprowadzić pod strzechy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
irozwad Re: priorytet. 04.09.06, 09:14 miasto akademickie. a tylko w co niektorych akademikach jest internet. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: priorytet. 03.09.06, 21:49 Wszystko OK, ale Estonia ma niecałe 2mln ludzi :) Odpowiedz Link Zgłoś