bambii 09.12.06, 10:54 Czy w Siedlcach będą jakieś uroczystości z tym związane ? Zastanawiam się kto z władz miasta będzie uczestniczył w tych obchodach :) dla przypomnienia tamtych dni : www.dzis-nie-bija.org/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bambii Re: 13 grudnia 09.12.06, 10:57 " Ponad połowa Polaków nie wie, kiedy dokładnie wprowadzono stan wojenny." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3061094.html Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: 13 grudnia 09.12.06, 11:02 Również ocena nie jest jednoznaczna. Duża część uważa, że było to właściwe posunięcie, mniejsza, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: 13 grudnia 09.12.06, 18:34 > Duża część uważa, że było to właściwe > posunięcie, mniejsza, że nie. duża część czego/kogo ? organu jakim był PZPR ? czy dużą część wojska ? a może duża część ZOMO'wców ? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii "lecz nie wiem kiedy " 09.12.06, 18:37 “mam być dokładny lecz nie wiem kiedy zaczął się najazd przed dwustu laty w grudniu we wrześniu może wczoraj o świcie wszyscy chorują tutaj na zanik poczucia czasu” Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 09.12.06, 11:10 Będą. Zaczynają się 12 grudnia. Jeden wice prezydent chyba nie będzie zaproszony ale to jest moje osobiste zdanie. Kto wie zresztą? Podawali wczoraj w "Wiadomościach z Ratusza" w TV Siedlce. Głos był Dybciaka. Pani rzecznik nie pokazali. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: 13 grudnia 09.12.06, 11:17 Z poważnej rocznicy, z bolesnej przeszłości czyni sie igrzyska dla swoich, czytaj wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 09.12.06, 11:25 Uroczystości będą przebiegały w podniosłej atmosferze. Żadnych igrzysk. "czytaj wiernych" a tych jakby coraz wiecej i więcej. Przeczytam zaraz "Raport z oblężonego miasta" Herberta. bambii zainspirował.. Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch Re: 13 grudnia 09.12.06, 11:34 hoho ile zawiści, a co panowie źli że zaproszenia nie dostali?? Ano będą obchody i będą 12 i 13.12. Ale jak Panowie tacy zawizięci to msza jest imprezą otwartą, wielu będzie żeby się "poprezentować". :) Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: 13 grudnia 09.12.06, 11:36 Msza imprezą? Dla sportu chodzisz do Kościoła? Dla lansu? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch Re: 13 grudnia 09.12.06, 11:38 To akurat propozycja dla niezadowolonych panów. Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: 13 grudnia 09.12.06, 11:57 R. Bratny kiedyś napisał - "wprowadzenie stanu wojennego było to przerwanie pikniku na wulkanie" i moim zdaniem miał rację. Dziś zadziwia, że namnożyło się aż tylu "zasłużonych" uczestników tego pikniku. Odnośnie zaś nie zaproszenia jednego z wiceprezydentów, to błąd. Gdzie miłośierdzie panowie i panie z "S". Lepiej niech uczestnicy uroczystości określą się spod znaku której "S" się wywodzą. Przecież niektórzy nawzajem na siebie plują, a świętować chcą razem? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 09.12.06, 14:07 Nie wiem czy nie zaprosili. Dobrze,że się podzieliła na wiele odłamów jak społeczeństwo było wtedy podzielone. Jeden był przeciwnik-komuna. Tańcząc na wulkanie Solidarność dała przykład innym krajom jak odsunąć od władzy jedyną służną partię. Kto w 1981 r. mógł pomyśleć,że kruchy jest ten ustrój i słaby ten Kraj Rad. ...."teraz kiedy piszę te słowa zwolennicy ugody zdobyli pewną przewagę nad stronnictwem niezłomnych zwykłe wahanie nastrojów losy jeszcze się ważą cmentarze rosną maleje liczba obrońców ale obrona trwa i będzie trwała do końca i jeśli Miasto padnie a ocaleje jeden on będzie niósł Miasto w sobie po drogach wygnania on będzie Miasto patrzymy w twarz głodu twarz ognia twarz śmierci najgorszą ze wszystkich - twarz zdrady i tylko sny nasze nie zostały upokorzone" (Z. Herbert) "Tańcząc na wulkanie" miała sny nieupokorzone, co zmieniły Europę... Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: 13 grudnia 09.12.06, 12:24 Nie jest istotne do kogo kierowales swoja propozycje. Faktem jest, ze Twoja wypowiedz jest ogolnodostepna, wiec nalezaloby odpowiednio dobierac slowa... Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch Re: 13 grudnia 09.12.06, 16:08 HAHAHA to coś nowego! "Odpowiednio dobierać słowa" bawisz mnie! Cóż to za ból i cierpienie wywołały moje słowa, a może rzeczywiście wielu traktuje to jako pokazówkę, stąd odzew?? i mierzy innych swoją miarką?! Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: 13 grudnia 09.12.06, 16:29 To nie ból i cierpienie ale wstyd. Wstyd za ludzi takich jak Ty, którzy mszę nazywają imprezą. Jeśli ktokolwiek traktuje to jako 'pokazówkę' jego sprawa. Jednak z szacunku do uzytkowników Forum /czynnych jak i biernych/ nie powinienes pisac o mszy jako imprezie. Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: 13 grudnia 09.12.06, 18:42 obserwator, a znasz coś takiego "idę na mszę a tam wiec, idę na wiec, a tam msza" Trudno nie nazwać takich zdarzeń imprezami. Na tyle na ile się znam to na mszę chciałbym iść po to żeby się modlić, a nie wiecować, jak to ostatnio często się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: 13 grudnia 09.12.06, 18:29 > a może rzeczywiście wielu traktuje jakoś nie mogę wyczaić o co Tobie się rozchodzi obserwator.ws : kinguch to ona :) Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch Re: 13 grudnia 09.12.06, 21:03 bambii napisał: > > a może rzeczywiście wielu traktuje > > jakoś nie mogę wyczaić o co Tobie się rozchodzi Zaiteresowani jak widać krzyczą głośno i wiedzą o co chodzi, a ja tylko kulturalnie ripostuje ;) > obserwator.ws : kinguch to ona :) :D Obserwator.ws proszę nie udawaj, że wszyscy tu na forum są tacy jak Ty, a mszę każdy traktuje jak mu sumienie karze, widzę również, że baaaaaardzo pochopne wnioski wyciągasz. Zanim coś się stwierdzi trzeba się naprawdę poważnie zastanowić. Słaby obserwator z Ciebie... A ja piszę tylko to, co widzę! Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: 13 grudnia 10.12.06, 18:23 Nie muszę niczego udawać. Wniosków pochopnych nie wyciagam. Analizuję Twoje wypowiedzi. Słaby obserwator ze mnie? Moze to Ty widzisz to co chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: 13 grudnia 10.12.06, 18:21 Jeśli kinguch to ona to ktoś kłamie, albo nie moze okreslic swojej płci. zacytowałem w/w i otrzymałem: "kinguch napisał:" Dlatego porzucilem swoje domysły i napisałem jako 'on'. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Wojsko Polskie bronic bedzie socjalizmu ... 09.12.06, 18:49 "Wojsko Polskie bronić będzie socjalizmu tak jak broni się niepodległości" Wojciech Jaruzelski jesienia ' 81 www.edwardf.com/13_grudnia.htm kinguch skoro tak lubisz Śląsk powinnaś coś wiedzieć o kopalni "Wujek" ilu tam górników zginęło ? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii "Gestapo! gestapo!" 09.12.06, 18:52 TADEUSZ ŁOMNICKI: ...nagle przed Palacem Staszica zobaczylem "suki", do ktorych ladowano wyciagnietych sila, wynoszonych za rece i nogi profesorow i naukowcow Polskiej Akademii Nauk. Byl to widok okropny i zalosny, niewiarygodny. Obok, z dlugimi palami, przebiegali rozwscieczeni funkcjonariusze ZOMO. Na ulicy gromadzili sie ludzie, otwierano okna mieszkan, zaczeto krzyczec i skandowac: "Gestapo! gestapo!". Warszawa, 15 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: "Gestapo! gestapo!" 09.12.06, 20:15 bambii, czyja to "twórczość" - twoja? Może znasz nazwiska tych "wyciąganych" profesorów? podaj choć jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Gestapo! gestapo!" 09.12.06, 23:17 > bambii, czyja to "twórczość" podałem źródło : >TADEUSZ ŁOMNICKI: nie wierzysz jego zapytaj, wiem że Ciebie może boleć że taki "dobry" ustrój się rozwalił, a to wszystko dla dobra narodu tzw. mniejsze zło, ale inni nie muszą myśleć tak samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Gestapo! gestapo!" 09.12.06, 23:23 a zaczerpnąłem je stąd : "Tadeusz Łomnicki (aktor): Szedłem […] na próbę do Teatru Polskiego. I nagle przed Pałacem Staszica zobaczyłem „suki”, do których ładowano wyciągniętych siłą, wynoszonych za ręce i nogi profesorów i naukowców Polskiej Akademii Nauk. Był to widok okropny i żałosny, niewiarygodny. Obok, z długimi pałami, przebiegali rozwścieczeni funkcjonariusze […]. Na ulicy gromadzili się ludzie, otwierano okna mieszkań, zaczęto krzyczeć i skandować: „Gestapo!, gestapo!”. Przyłączyłem się do tych głosów. I, patrząc na tę okrutną scenę, przypomniałem sobie rok 1943 i łapankę w Krakowie, gdzie esesmani na środku jezdni kopali każdego młodego człowieka. Było to bardzo przykre skojarzenie. Rozproszono nas, setki ludzi uciekały wylotami ulic. Widziałem, jak za zakratowanym okienkiem „suki” ktoś wzniósł dłoń z palcami rozstawionymi na znak zwycięstwa. W teatrze dowiedziałem się, kto jest aresztowany - telefony przecież nie działały. I przestała mnie interesować próba. Po powrocie do domu napisałem list tłumaczący, dlaczego opuszczam partię i zwróciłem legitymację. " www.solidarnosc.gov.pl/?document=45 Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: "Gestapo! gestapo!" 10.12.06, 12:31 bambii,nie żałuję tamtego ustroju, bo za krótko w nim żyłem, ale jeszcze jako młody w tamtym okresie zachorowałem i leczyli mnie wszędzie za darmo. Dziś w tym waszym "cudownym" ustroju słyszę o agentach, teczkach, taśmach prawdy, seksskandalach. Widzę i słyszę jak szuka się zemsty na poprzdnikach. A najmniej słyszę o tym jak pomóc ludziom chorym i bednym. Ja pieprzę ten "cudowny" ustrój, w którym mówi się np eutanazji NIE (ja również mówię NIE), a w drugim miejscu słyszy się np "jak chory skończył 65 lat to nie będzie sie stosować tzw drogich procedur leczenia. Tego nie widzicie "piewcy wspaniałego ustroju"? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Gestapo! gestapo!" 10.12.06, 12:48 > Dziś w > tym waszym "cudownym" jeśli chodzi o ustrój to kapitalizm nie jest najlepszym ustrojem ale jakoś do tej pory nikt nie wymyślił lepszego. > słyszę o agentach, teczkach, taśmach prawdy, piszesz to co teraz, ale piewcy poprzedniego ustroju też mieli okazję pokazać co potrafią, Rywin, Jakubowska "lub czasopisma" , Dochnal, całe to towarzystwo związane z SLD. I kilka afer dla przypomnienia związae z SLD : Afera Rywina, Afera PKN Orlen,Afera z jednorękimi automatami do gry, Afera Starachowicka,Afera PZU..... dugo tak można. Daleki jestem od chwalenia tego co mamy teraz , jakbyś był uważnym czytelnikiem moich postów wiedziałbyś o tym ,ale aktualna klasa polityczna powinna być w całości "wyrugowana" tak więc potrzeba kilku pokoleń zanim to się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: "Gestapo! gestapo!" 10.12.06, 13:18 bambii, mam dużo czasu więc dużo czytam. Wiem o róznych aferach, ale tamci nie odwracali kota ogonem (nie byli moi) tak jak robią to obecni władcy. Jak tylko usłyszałem w TV czy przeczytałem w prasie kiedyś, że kogos o coś podejrzewano to dzisiejsi władcy mówili wtedy "natychmiast powinien podać się do dymisji", a co dzisiaj mówią? "poczekajmy na wyjaśnienia i zakończenie sledztwa, nie ferujmy wyroków na wyrost". Prasa i TV donosi "Iksiński ( poseł SLD czy PO) jechał pijany samochodem lub zamieszany jest w aferę X". A jeżeli Igrekowski (bez podania przynależności, pomimo, że taką ma) jechał itd. i to ma być ta nowa jakość? PiS krytykuje PO za to że podobno chce? koalicji z SLD, a czy koalicja PiS z Samoobroną jest lepsza? Dla mnie nich będzie jakakolwiek, aby mądrze rządziła i nie robiła wstydu nam Polakom, jak ma to miejsce obecnie. Cześć bambii. Dziś jeszcze mogę troche pogadać, bo jutro wyjazd i to na dłużej do W-wy na badania. Nie dajcie się zwariowac. Albo krzyczą "karani nie powinni być parlamentarzystami, być w samorządach lokalnych itd. Zgadza się, nie powinni. A wystarczy popatrzeć i prześledzić życiorysy niektórych lokalnych działaczy z tej "właściwej" opcji. Po co daleko szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: "Gestapo! gestapo!" 13.12.06, 11:41 bambii napisał: > jakbyś był uważnym czytelnikiem > moich postów wiedziałbyś o tym bambii mało nie pękłem ze śmiechu:))) potrafisz być gigantycznie złośliwy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: "Gestapo! gestapo!" 13.12.06, 11:51 rok 2006: Znaleziono: 5442 wpisów :))) i weź to uważnie przeczytaj:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Gestapo! gestapo!" 13.12.06, 12:02 no nie przesadzaj , wystarczy kilka wpisów w wątkach politycznych , ja też Twoich wpisów nie czytam , tylko kilka i mi wystarczy ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Gestapo! gestapo!" 13.12.06, 12:14 > ja też > Twoich wpisów nie czytam znaczy wszystkich postów :) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: "Gestapo! gestapo!" 13.12.06, 12:23 i to na jednym, siedleckim forum :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Gestapo! gestapo!" 13.12.06, 12:27 ale o co Wam chodzi ? ze mam sobie pójść czy jak ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: "Gestapo! gestapo!" 13.12.06, 12:35 Gdzie będziesz szedł...pogoda paskudna... siedź, nie łaź nigdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Gestapo! gestapo!" 09.12.06, 23:25 to nie profesor , zwykły człowiek , Polak "UCZESTNIK DEMONSTRACJI; Lubin, 31 sierpnia: (...) Gdy się obejrzałem - zobaczyłem, ze milicyjna nyska jeździ w koło za uciekającym młodym człowiekiem. W pewnym momencie w okienku samochodu pojawiła się ręka - padł strzał. Chłopiec wyrzucił ręce w górę i padł, jeszcze próbował na czworakach uciekać przed oprawcami, lecz samochód był szybszy. Przejechał człowieka. Dopiero po chwili zorientowałem się, że krzyczę: "Mordercy!". " ot nasza historia .... Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Gestapo! gestapo!" 09.12.06, 23:26 zapomniałem , będziesz pytał o "twórczość" , już podaję : szczawnica.nowotarski.pl/htm/rok2001_2002/grudzien.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: "Gestapo! gestapo!" 12.12.06, 13:27 One też. "Często wolna myśl dla dyktatury jest groźniejsza od czynów" " A w stanie wojennym skazana ( Ewa Kubasiewicz-Houée) na 10 lat więzienia i 5 lat pozbawienia praw publicznych. Był to najwyższy wyrok wydany w kraju! Wydany nie na znanych powszechnie działaczy, czyli na drastycznie złowrogie elementy antysocjalistyczne, lecz na młodą kobietę, która do pierwszej ligi działaczy nie zaliczała się! Może dlatego, że władze najbardziej przerażała jej inteligencja, nieugiętość, swoboda myśli. Często wolna myśl dla dyktatury groźniejsza jest od czynów." www.nczas.com/?a=show_article&id=2809 Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Ida pancry na "Wujek" 09.12.06, 19:01 Synku, kto Cię zastrzelił? Jak to się wszystko stało? W kopalni nie powiedzieli, Chociaż chodziłam, pytałam... Sąsiadki wpadną na chwilę, posiedzą, trochę popłaczą- Synku, gdybym tam była... Za co? www.zwoje-scrolls.com/zwoje04/text05p.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bambii "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 09.12.06, 19:10 "Dekret o stanie wojennym był nielegalny i sprzeczny z konstytucją. Członkowie Rady Państwa podpisywali w ową pamiętną noc dokumenty, których w ogóle nie znali. Inni złożyli podpisy w kilka dni później we własnym domu. Oficjalnie dekret o stanie wojennym ukazał się dopiero 18 grudnia 1981 r. w Dzienniku Ustaw." ligarepublikanska.tripod.com/idz-i-zabij/strona1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 09.12.06, 23:00 I straszyli polskaludowa.com/dokumenty/prawne/jpg/stan_wojenny_lamanie_prawa.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 01:11 Program obchodów 25 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Siedlcach PROGRAM 12 grudnia 2006 r. (wtorek) 14.30 - Archiwum Państwowe w Siedlcach, ul. Kościuszki 7.Przekazane przez posła Krzysztofa Tchórzewskiego akt OKZ NSZZ RI „S” ukrywanych po wprowadzeniu stanu wojennego na terenie byłego woj. siedleckiego. 18.00 -Biblioteka Główna Akademii Podlaskiej w Siedlcach ul. ks.J.Popiełuszki 7. Otwarcie wystawy „Grudniowe wspomnienia – Siedlce 1980- 1989” 13 grudnia 2006 r. (środa) Sala MOK „Podlasie” ), ul. Sienkiewicza 73 Sesja wspomnień 10.00 – Otwarcie sesji 10.15 - Wypowiedzi wspomnieniowe działaczy opozycji: 1. Zygmunt Goławski (opozycja w Siedlcach przed powstaniem „S”) 2. Stanisław Karpik (opozycja w Siedlcach przed powstaniem„S”) 3. Maciej Kublikowski (legalna działalność „S” w Siedlcach ) 4. Wiktor Stasiak (Ogólnopolski Strajk RI „S” w Siedlcach 1981 r) 5. Leszek Hudzik (NZS WSR-P, strajk studentów) 12.15 – 12.45 - przerwa na kawę, herbatę i ..... 12.45 - Wypowiedzi wspomnieniowe 1. Adam Borowski (MRK „S” Warszawa) 2. Sławomir Musiej (Internowani...) 3. ks.Józef Miszczuk (pomoc Kościoła represjonowanym) 4. Marek Biały (OKW „S” Siedlce) 5. Cezary Kaźmierczak (siedlecka bibuła) 6. Tomasz Olko (radio „S”) 7. Mirosław Andrzejewski (niezależne organizacje młodzieżowe w Siedlcach) 8. Przemysław Maksymiuk (nielegalność w legalności - Tow. Miłośników Podlasia) Dyskusja..... 18.00 - Kościół św. Stanisława w Siedlcach. Msza Święta w intencji Ojczyzny. 20.00 – Koncert -Sala MOK „Podlasie”. Wystąpią: zespół „Trio Chojnowsko-Łódzkie” (piosenki bardów „S”), Alternatywny Teatr Tańca „Luz” - spektakl „Jesteśmy Wolni”. Po występach zapraszamy na „nocne Polaków rozmowy”. Organizatorzy: NSZZ „Solidarność” Oddział w Siedlcach Biblioteka Główna i Instytut Historii AP Fundacja Gazety Podlaskiej Miejski Ośrodek Kultury Komitet Honorowy Ks. Biskup Ordynariusz Zbigniew Kiernikowski Ks. Biskup Senior Jan Mazur Prezydent Miasta Siedlce Ks. Kanonik Józef Miszczuk Przewodniczący „S” z 1981 r. Maciej Kublikowski Poseł na Sejm RP Krzysztof Tchórzewski Patronat medialny: Katolickie Radio Podlasie Podlaskie Echo Katolickie Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 11:01 wszystkie w/w są otwarte ? kto jest zaproszony na obchody z władz miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 12:37 Pewnie zaproszenii zostali wszyscy z jedynie słusznej władzy. Widać to po patronach medialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
oxylog Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 15:34 miisio1 napisał: > Pewnie zaproszenii zostali wszyscy z jedynie słusznej władzy. Widać to po > patronach medialnych. A co może Tygodnik powinmien być patronem ? Chociaż w sumie tak, ponieważ tak naprawdę to on powstał w stanie wojennym, ale pewnie o tym nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 16:01 Wiem kiedy powstał TS. Ale uważam, że to powinno być święto wszystkich Polaków, bo dokąd będzie to śieto tylko słusznej władzy to nawet młody będzie się bał w nim uczestniczyć, bo mogą mu wypomnieć, że jego pradziadek był w PZPR. A jaki on miał wpływ na to co robił jego dziadek albo pradziadek? Niektórzy tzw "styropianowi" działacze uważają, że tylko oni mają i mieli rację. Ale niestety, tak nie było i nie jest. A tak wogóle to ostatnio gdzieś czytałem, że podobno "rewolucję" w latach 1980- 1981 przygotowało SB lub ludzie z nią związani. Więc co tu świętować? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 16:03 > Więc co tu świętować? i tu chyba jest pies pogrzebany, nikt nie świętuje ale upamiętnia. Chyba że jest to święto ZOMO i WRON wtedy można świętować. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 16:07 > tylko słusznej władzy i jeszcze jedno to że niektórzy politycy czy ugrupowania próbują zawłaszczyć sobie te obchody nie znaczy że mamy się na to godzić, ale trzeba o tym mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 16:54 A ja myslałem, że bambii umie czytać i rozumieć wszystko i wszystkich, a on czyta tylko i rozumie to co mówi słuszna władza. Pewnie jesteś starszy niż ja więc jak Cię uraziłem to nie celowo. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 17:51 ??? nie uraziłeś , póki co nie jestem zależny od jakiejkolwiek słusznej czy nie słusznej władzy tak się składa ze od roku 90 zawsze wybieram inaczej niż większość rodaków, i często się okazywało ze miałem rację , ale to gorzka satysfakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 17:54 naprawdę tego co napisałeś nie rozumiem : > A ja myslałem, że bambii umie czytać i rozumieć wszystko i wszystkich, a on > czyta tylko i rozumie to co mówi słuszna władza napiszę jeszcze raz może nie zrozumiałeś mojej odpowiedzi : "i jeszcze jedno to że niektórzy politycy czy ugrupowania próbują zawłaszczyć sobie te obchody nie znaczy że mamy się na to godzić, ale trzeba o tym mówić." Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 18:25 To, że bambi jesteś kunktatorem to wiedziałem, ale że aż takim to nie. Obchody zorganizowali ludzie siedleckiego podziemia po to żeby przypomnieć takim jak np. misio, że coś takiego miało miejsce. Za wyjątkiem koncertu wszystkie imprezy są otwarte i moim zdaniem warto na nie przyjść aby bliżej poznać to co sie wtedy działo w Siedlcach. Jeśli uważasz, że kobiety to słaba płeć, spróbuj w nocy przeciągnąć kołdrę na swoja stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 18:28 Jeszcze raz podkreślam, że obchody zorganizowali "ludzie Solidarności" tej z lat 1980-89, a nie jakaś tam słuszna bądź niesłuszna władza. Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 18:56 "obchody zorganizowali ludzie siedleckiego podziemia" tak napisał siedlczanin (gdzie zgubiłeś Nr.?). Więc powiedz mi w którym podziemu był Tchórzewski? Mam takie wątpliwości po opowiadaniach człowieka zasłużonego dla "S" pozostającego (b.mądry człowiek) na uboczu. Kiedyś narażał się napewno więcej niż wielu ze świecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 19:18 kunktator «osoba umyślnie z czymś zwlekająca lub przeciągająca coś» ale ze niby co ?? wszelkiej maści obchody to zawsze okazja to zawłaszczania sobie praw do obchodzenia w pierwszej kolejności przed innymi, a zwykle to robia politycy. A tak przy okazji, zadam ci pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi, dlaczego poseł KT podobno działacz nie był internowany ? a może był ale nic mi nie wiadomo o tym ? Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 19:57 bambii, z moich wiadomości zasłyszanych od starszego przyjaciela dowiedziałem się, że KT nie był internowany i w "S" zaczął się poważnie bawić na niedługo przed stanem wojennym. Zresztą i posiadanej literatury (tzw bibuły) wynika to samo. Czytamłem niedawno o Białym, Musieju, Kublikowskim, a w tej chwili o Olce że siedział za jakieś nadajniki. Czytałem również o Karpiku, a o KT też coś czytałem ale jak pamietam to niezbyt pochlebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
neutron6 Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 20:57 musisz misiu mieć ciekawą bibliotekę. Ciekawe jaką bibułę masz? Ja mam trochę "Metrum" z 83 i 84 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 21:46 Takie rózne pisma dostaję do poczytania od kolegi taty. Pozdrawiam, idę spać, bo jutro droga. Trochę mnie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 21:50 Przyjdź na wystawę 12 grudnia do Archiwum Państwowego godz.14,30,do Biblioteki AP godz. 18.00 i 13 na sesję wspomnieniową do kina Podlasie od godz. 10.00 to dowiesz się więcej. Będziesz mógł sie popytać i znajdziesz odpowiedzi na swoje wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: "Dekret o stanie wojennym był nielegalny" 10.12.06, 22:03 K.T. był ostatnim wybranym w listopadzie 1981 przewodniczącym Oddziału NSZZ Solidarność w Siedlcach. Kolejarze wtedy byli wielka siłą. Nie został aresztowany ? Nie był być może tak radykalny jak inni działacze tego okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 10.12.06, 16:53 Naród nie pokrążył się w czarnej rozpaczy i śpiewał nawet taką piosenkę "Zielona wrona" na melodię "Teraz jest wojna" "Ekstrema już śpi, szczekają gdzieś psy, Skończyła się wolna sobota Wyruszył sznur suk, rżną buty o bruk. Ktoś do drzwi gwałtownie łomota /kto tam?/ Ref. Zielona WRONa dziób w wężyk szamerowany Kto nie da drapaka, Kto nie chce zakrakać Ten będzie internowany. Grudniowy wstał świt, nie wiedział nikt nic. Milczały jak grób telefony. A w radiu wódz sam, ogłosił, że stan Wojenny jest wprowadzony. Ref. Zielona WRONa..." Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 10.12.06, 17:02 I jeszcze taką pieśń spiewano ""NIE CHCEMY KOMUNY" Nie chcemy komuny, nie chcemy i już ! Nie chcemy ni sierpa ni młota. Za Katyń, za Grodno, za Wilno i Lwów Zapłaci czerwona hołota. /bis/ Za mordy, za gwałty, cierpienia i łzy, Za lata w niewoli spędzone, Za fałsze, oszczerstwa i cyniczne gry Nadzieje bestialsko zniszczone." Słyszałem taką wersję, że słowa "Za Katyń..." zastępowano "Za Poznań, za Radom, za Ursus, za Gdańsk Zapłaci czerwona hołota" W dzisiejszych czasach byłaby niepoprawna politycznie skoro Jaruzelskiego i Kiszczaka nazywają "ludźmi honoru". Odpowiedz Link Zgłoś
miisio1 Re: 13 grudnia 10.12.06, 18:48 A może powiesz mi co "czerwona hołota" miała wspólnego z Grodnem, Wilnem i Lwowem?. Jakoś nigdzie nic na ten temat nie wyczytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin Re: 13 grudnia 10.12.06, 21:54 miisio1 napisał: > A może powiesz mi co "czerwona hołota" miała wspólnego z Grodnem, Wilnem i > Lwowem?. Jakoś nigdzie nic na ten temat nie wyczytałem. Zadaj sobie trochę trudu i spróbuj trochę poczytać. Tylko pomiń archiwalne numery Trybuny Ludu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 10.12.06, 21:56 Osobiście wolę tą wersję z Poznaniem, Radomiem, Ursusem i Gdańskiem. Była taka operacja "Ostra Brama" gdzie czerwoni towarzysze rozbroili i zesłali do łagrów partyzantów AK. Nie czytałeś? Myślę,że nie próbowałeś znaleść. "Po przejściu frontu rozpoczęły się aresztowania oficerów i rozbrajanie żołnierzy. Oficerów wywożono w głąb ZSRR, żołnierze mogli wybierać pomiędzy wcieleniem do armii Z. Berlinga a zsyłką. Nie wszyscy jednak mieli wybór, w głąb Rosji wywieziono całą 27 Wołyńską Dywizję Piechoty AK, zgrupowanie pułkownika A. Krzyżanowskiego (5,5 tys. żołnierzy) biorące udział w wyzwoleniu Wilna (operacja Ostra Brama), 5 Dywizję Piechoty AK pułkownika W. Filipkowskiego (3 tys. żołnierzy) walczącą przy oswobodzeniu Lwowa. Przypadki zbrojnego oporu wobec Armii Czerwonej najczęściej kończyły się fizyczną likwidacją oficerów i żołnierzy, jak np. podczas potyczki oddziału podpułkownika M. Kalenkiewicza z oddziałami policyjnymi NKWD 21 sierpnia 1944 pod Surkontami, gdzie żołnierze radzieccy dobili wszystkich rannych Polaków. Przekroczenie Bugu, uznanego przez władze radzieckie za granicę Polski, nie zmieniło metod ich działania wobec przedstawicieli Polskiego Państwa Podziemnego i AK." portalwiedzy.onet.pl/64591,,,,zbrodnie_radzieckie_w_polsce,haslo.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 11.12.06, 21:56 Tą piosenkę śpiewał chyba Gintrowski? "Bimber" Gdy tak, siedzimy nad bimbrem, Ojczyzna nam umiera, Giną w celach koledzy, Wolno się kręci powielacz. Drukujemy ulotki O tym, że jeszcze żyjemy. Grozi nam za to wyrok Dziesięciu lat więzienia. Gdzieś, niedaleko, Patrol jednego z nas zatrzymał. Pijemy jego zdrowie, W więzieniu to mu się przyda." Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin Re: 13 grudnia 11.12.06, 23:22 „Do Generała” : Za słowa kłamstwem splugawione Za mundur bratnią krwią splamiony Za ręce rozłączone Za naród głodem umęczony Za oczy dziecka przerażone Obnoś swój tryumf w partyjnej chwale Naród dziękuje ci generale Za pogrom braci bez litości Za honor wojska zbeszczeszczony Za mękę strasznej bezsilności Za ból rozłąki z mężem żony Za łzy i rozpacz samotności Ciesz się, żeś działał tak wspaniale Naród dziękuje ci generale Za połamane pałką kości Za koszmar walki brata z bratem Za nienawiści siew i złości Za to, że żołnierz stał się katem Za znów zdławiony świt wolności Pomnik twych zasług wzniosłeś trwale Naród dziękuje ci generale Za nałożone znów kajdany Za zbrodnię łagrów w polskiej ziemi Za fałsz przemówień wyświechtanych Za podłość zdrajców między swemi Za język prawdy zakazany Wypnij na Kremlu pierś po medale Naród dziękuje ci generale Naród śle dziś podziękowania Żeby ci legły jak kamieniem Przyjmij je śpiesznie bez wzdragania Może obudzą twe sumienie Bo generale nie znasz godziny Gdy przed Najwyższym Dowódcą Świata Złożysz ostatni raport za czyny Z piętnem Kaina - krwią swego brata. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 12.12.06, 08:42 Z podziemnej płyty Antoniny Krzysztoń "Czas bez skarg" przejmujący "Braciszku" (piosenka Bogumila Kryla). "Nie bój się braciszku Nikt w strachy nie wierzy Już jesteś za duży To tylko żołnierzy Przywieźli w zielonych Kanciastych ciężarówkach Ze łzą na policzku Patrzymy na siebie Oprzyj się braciszku Boję się o ciebie Na drogach wyboje Braciszku w małych butkach Pada, na dworze już ściemniało Oj, ta noc nie będzie krótka Baranka wilkom się zachciało Braciszku - szczęknęła furtka Nie płacz już braciszku Pójdziemy po drogach Przekleństwa połykaj Będziemy próbować Nie czyń mi wymówek Jeśli nie dojdziemy Naucz się piosenki Jej słowa prościutkie Oprzyj się maleńki Kroczki stawiaj krótkie Będziemy utykać Lecz wracać nie możemy Pada, na dworze już ściemniało Oj, ta noc będzie krótka Baranka wilkom się zachciało Braciszku - zamknijmy furtkę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia . Piosenka ZOMOwca 12.12.06, 08:56 Mogła być to piosenka zomowca nie do końca bezrozumnego. Ale cóż była zakazana. Z tej samej płyty A. Krzysztoń piosenka "Miła" "Szczur połknął gulasz mdły Już pora wyjść z kantyny Karcianej zapis gry Na liście od dziewczyny Przed nami długa noc Ruszamy jutro z rana Pod szary wpełzasz koc Co skrywa grzech Onana Miła - nie przychodź na wołanie Miła - wojenka moja pani Z nią się kochać chcę Gdy w nocy się budzę... Miła - twą postać widzę we śnie Miła - dojrzałe dwie czereśnie Weźmiesz z dłoni mej Gdy kiedyś powrócę. Dwadzieścia prawie lat I w czapkę znaczek wpięty Papieros w kącie warg Niedbale uśmiechniętych Obija się o bok Nabite parabellum Śpiewamy, idąc w krok Dwa metry od burdelu. Miła - nie przychodź na wołanie ... Już dojadł resztki szczur Do koszar powracamy Na ścianach latryn wzór Z napisów nie dla damy ... Na sen nam czasu brak Kostucha kości liczy Pijani w drobny mak Walimy się na prycze. Miła - nie przychodź na wołanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia. Ukarać winnych 12.12.06, 11:23 Premier zapowiada ale myślę,że już zapóźno.Trzeba było zrobić to wcześniej. "Nikt za stan wojenny nie odpowiedział. Także, poza bardzo nielicznymi wyjątkami - za ewidentne zbrodnie - mówił premier. Zaznaczył, że obowiązuje u nas teoria, że kara ma być wyłącznie symboliczna i nawet ofiary z góry mówią, że nie oczekują kary (dla sprawców). Zdaniem J. Kaczyńskiego, taka sytuacja jest "wielkim nieporozumieniem". wiadomosci.wp.pl/kat,1329,wid,8639859,wiadomosc.html?rfbawp=1165918607.968&ticaid=42d84 Odpowiedz Link Zgłoś
baaad Re: 13 grudnia 12.12.06, 20:21 bambii napisał: > Czy w Siedlcach będą jakieś uroczystości z tym związane ? tak, 13 grudnia koncert Tymańskiego i Transistorsów "nikt nie będzie nam bezkarnie i bezwstydnie, wszem i wobec, lżyć, upadlać, lekceważyć, kalać, szmacić i centralnie Dymać Orła Białego Dymać Orła Białego Dymać Orła Białego Dymać Orła Białego Dymać Orła Białego Dymać Orła Białego Dymać Orła Białego Dymać Orła Białego, cha-cha boom!" Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: 13 grudnia 12.12.06, 21:16 To jakiś happening, czy chamskie naigrywanie się z symboli narodowych? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 12.12.06, 23:29 Co się pytać? "Potęga smaku" To wcale nie wymagało wielkiego charakteru nasza odmowa niezgoda i upór mieliśmy odrobinę koniecznej odwagi lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku Tak smaku w którym są włókna duszy i cząstki sumienia" ( Z. Herbert "Potęga smaku") "niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę a kornik napisze twój uładzony życiorys" Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: 13 grudnia 12.12.06, 23:33 Nie razi Ciebie taki sposób uczczenia rocznicy? Odpowiedz Link Zgłoś
zorbass Re: Trzynastego.... 13.12.06, 07:03 Trzynastego grudnia roku pamiętnego wykluła się WRONa z jaja czerwonego itd. Jak zapamiętaliście ten dzień, gdzie Was zastał, jakieś osobiste przeżycia z tego, bądź pierwszych dni. Mam nadzieje, że na tym forum są tacy. Odpowiedz Link Zgłoś
aladyn7 Re: Trzynastego.... 13.12.06, 07:10 Pamiętam tylko spawacza który zamiast teleranka mówił jak z za grobu. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: 13 grudnia 13.12.06, 08:41 > No to właśnie 25 lat temu :-((( aleś wymierzył z czasem ;) , tak 25 lat temu brat strzelał do brata :( Odpowiedz Link Zgłoś
oxylog Re: 13 grudnia 13.12.06, 11:06 No to może rozpalimy dziś "koksiaka pokoju" np na Mylnej ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 13.12.06, 07:29 westwind2 napisał: > Nie razi Ciebie taki sposób uczczenia rocznicy? Razi osobiście. Jestem tolerancyjnyw sprawie wolności słowa. Są widać różni animatorzy kultury i organizatorzy pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: 13 grudnia 13.12.06, 13:24 o a ja mam linka do pewnego artykuliku. skocz.int.pl/1023 Odpowiedz Link Zgłoś
hejj1 Re: 13 grudnia 13.12.06, 17:51 Powiedzcie jak to jest. Wałęsa i Mazowiecki na uroczstościach poświęconych wprowadzeniu stanu wojennego w Warszawie, a prezydent Kaczyński i PiS we Wrocławiu? Czy tak wygląda jedność ludzi "S" pdczas budowy IV RP? a może przeniesiono centralne uroczystości do Wrocławia, bo Warszawa została ukarana za to że nie wybrała na prezydenta PiSowskiego kandydata czyli Marcinkiewicza. Może ktoś mi to wytłumaczy. Choć podobno i we Wrocławiu nie było zgody. I jeszcze jedno. W swoim wystąpieniu L. Kaczyński powiedział, że w 45r (znam też z historii) komunizm wprowadzono u nas bez naszej zgody, na siłę, nie było żadnego referendum. To prawda. Ale nie pamiętam żeby było referendum (już wtedy żyłem) w 89r czy chcemy takiego kapitalizmu jaki mamy obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: 13 grudnia 13.12.06, 18:55 Emil, dla równowagi napiszę w 1968 gdy wojska Układu Warszawskiego przeprowadziły agresję na Czeochosłowację (w tym nasze) zginęło ok 50 osób w wyniku tego co zrobił gen. Jaruzelski zginęło 100 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
oxylog Re: 13 grudnia 13.12.06, 19:07 O widzę, że kolega "Trójki" dziś słuchał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: 13 grudnia 13.12.06, 19:26 no słuchał słuchał, ale nie prawda ? ;) P.S. kolega niech sie przygotuje, bo jakiś test wztrzymałościowy sie szykuje słyszałem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: 13 grudnia 13.12.06, 22:56 a czy ja twierdzę, że nie zginęli? tak lubisz mówić o złożoności życia i historii a tu proszę widzę u ciebie fundamentalizm:)) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: 13 grudnia 14.12.06, 08:04 to tylko jeszcze jeden fakt aby zrozumieć tę złożoność ;) Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: 13 grudnia 13.12.06, 23:39 a tu wrzucam postulaty bo niektórzy zaczynają w tym kraju histofantastykę uprawiać pl.wikisource.org/wiki/21_postulat%C3%B3w_Mi%C4%99dzyzak%C5% 82adowego_Komitetu_Strajkowego Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: 13 grudnia 13.12.06, 23:42 cholera z tymi długimi linkami:) skocz.pl/postulaty Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 14.12.06, 12:33 Wóz bojowy, koksownik i żołnierze pod kinem Podlasie "Nieszczęśliwie zdarzona w kraju insurekcja Pogrążyła go w chaos oraz stan zniszczenia Pieczołowitość nasza na nic się nie przyda Świadczymy z całą rzetelnością Naszego Imienia" Nie ogryźli kości Nie dopili wina Resztek jedzenia szuka pies pod stołem" www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/k/krajobraz_po_uczcie.php Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 14.12.06, 12:36 bambii napisał: > Zastanawiam się kto z władz miasta będzie uczestniczył w tych obchodach :) Wice MK nie uczestniczył. Odpowiedz Link Zgłoś
oxylog Re: 13 grudnia 14.12.06, 12:41 > Wice MK nie uczestniczył. No to się zachował odpowiednio, mimo że go nie lubię - szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 13 grudnia 14.12.06, 13:16 oxylog napisał > No to się zachował odpowiednio, mimo że go nie lubię - szacunek. Z tym szacunkiem to ważna jest sprawa smaku. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=53644659&a=53849684 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 15 grudnia 15.12.06, 15:40 Strzelali "W pacyfikacji KWK "Manifest Lipcowy" brały udział: 3 kompanie ZOMO, 3 kompanie ROMO, 4 kompanie ORMO, 2 kompanie KW MO, 30 czołgów, 15 wozów opancerzonych BWP, 4 armatki wodne. Do tej akcji skierowano też 15 członków Plutonu Specjalnego ZOMO. Według oficjalnych danych w kopalni "Manifest Lipcowy" od zomowskich kul zostało rannych czterech górników. Wystrzelano tam 57 ostrych nabojów." ligarepublikanska.tripod.com/idz-i-zabij/strona1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mariano_d Re: 15 grudnia 15.12.06, 16:38 W Jastrzębiu Zdroju doszło do pacyfikacji tylko kopalni Manifest Lipcowy (dziś Zofiówka). Według oficjalnych danych 4 zostało rannych, ale wśród mieszkańców miasta mówiło się o kilkunastu rannych od kul i kilkudziesięciu ciężko poturbowanych. Na kopalnię Borynia ZOMO nie wjechało. Brama i większość obiektów kopalni obłożono dynamitem strzelniczym. Na szybie zgromadzono noże kombajnów. Nie odważyli się staranować i wejść na teren kopalni. Na głównej arterii drogowej (tak jak w Siedlcach Piłsudskiego) czołgi, pojazdy opancerzone i samochody wojskowe stały tak blisko, że przejście na całej długości ulicy - kilka kilometrów - było prawie niemożliwe. Na ulicy panowała cisza. Pamiętam, że dopiero kilka dni później mama wypuściła mnie z domu. Potem było już całkiem znośnie:) - za termos herbaty można było wejść do czołgu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 16 grudnia. Kopalnia Wujek 16.12.06, 10:50 "Nasza dzisiejsza wolność wyrosła z krwi i łez tysięcy rodaków, z krzywdy tych, którzy odważyli się być wolni." wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8646489&rfbawp=1166262182.742&ticaid=12de3 " Wszystko wskazuje na to, że zbrodnia w kopalni "Wujek" nie była przypadkowa. 16 grudnia mija 25 lat od pacyfikacji kopalni. W 1981 roku w trzeci dniu stanu wojennego od kul milicji zginęło tam dziewięciu górników. Kilkudziesięciu protestujących przeciw wprowadzeniu stanu wojennego zostało rannych." wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8646438&rfbawp=1166262528.707 Odpowiedz Link Zgłoś