Dodaj do ulubionych

Poseł Tchórzewski ostro..

13.02.07, 11:18
"Jeżeli władze województwa będą traktować subregion siedlecki, jak zło
konieczne, dając na inwestycje ochłapy z marszałkowskiego stołu, to zadbamy o
powstanie nowego województwa – mówi poseł PiS, Krzysztof Tchórzewski."
tygodnik.siedlecki.pl/t2375-ukarani.za.stadlera.htm
Tak nie wiem czemu ale skojarzyło mi się z tym
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=56985332
Obserwuj wątek
    • no_login Re: Poseł Tchórzewski ostro.. 13.02.07, 12:11
      > to zadbamy o
      > powstanie nowego województwa – mówi poseł PiS, Krzysztof Tchórzewski."
      Zadbają tak samo jak w 1999r?
      • krzycho1252 Re: Poseł Tchórzewski ostro.. 13.02.07, 13:16
        To było tyle lat temu
        • bambii Re: Poseł Tchórzewski ostro.. 13.02.07, 13:25

> To było tyle lat temu

jakaś selektywna ta pamięć , to było jeszcze dawniej nieprawdaż ? :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=54932934
          • no_login Re: Poseł Tchórzewski ostro.. 13.02.07, 13:30
            A to ZOMO uniemożliwiło powstanie w 99 woj. siedleckiego?
            Coś off topicowo linknęło się... ;-)
            • bambii Re: Poseł Tchórzewski ostro.. 13.02.07, 14:40
              > Coś off topicowo linknęło się... ;-)

nieeeeee tylko taki przytyk krzychowi1252 zrobiłem bo albo pamiętamy o wszystkim
              (w tym też o wskazanym 1999) albo o niczym :) (lub jak mówi mój kolega o
              Nietzschem )
              • krzycho1252 Re: Poseł Tchórzewski ostro.. 13.02.07, 16:11
                taki przytyk. Niżej napisałem, że zrozumiałem
          • krzycho1252 Re: Poseł Tchórzewski ostro.. 13.02.07, 13:33
            Chciałbym napisać jak melisa333 w innym wątku "faktycznie" ale w tym wątku, do
            którego nawiazałeś to mnie boli.
    • klemens.klemens Województwo południowopodlaskie? Kto wie? 13.02.07, 17:13
      W komentarzu pod artykułem czytelnik Stanisław napisał:
      "Już dawno powinna powstać inicjatywa powołania nowego województwa południowo -
      podlaskiego. Inicjatorami jego powołania powinni zostać posłowie z dawnego
      województwa bialskopodlaskiego i siedleckiego. Podobne problemy jak Siedlce
      z Warszawą ma Biała Podlaska z Lubliniem a Siemiatycze z Białymstokiem.
      Myślę, że inicjatywa powinna należeć do posłów obojętnie jakiej orientacji
      politycznej.
      Infrastruktura obu tych dawnych województw jest nie gorsza, a wręcz przeciwnie
      lepsza niż w obecnym województwie lubuskim. Myślę, że trzeba działać możliwie
      szybko. Mieszkańcy powiatu siemiatyckiego (woj. podlaskie) popierają taki
      projekt i skłonni by byli (oczywiście po przeprowadzonym referendum)
      przynależec do nowego województwa. Stanisław (2007-02-13 15:29:57) "

• bmada Re: Województwo południowopodlaskie? Kto wie? 15.02.07, 00:11
        K.T. robi "dym", bo dawno o nim nie pisali w gazecie. Przecież on głosował za
        likwidacją woj. siedleckiego. Naiwni dziennikarze dają się na to nabrać.
        Powinien już nic nie tworzyć tylko udać się do Tchórzewa na zasłużoną
        emeryturę. Chyba, że zechce zostać prezydentem miasta, a to przepraszam cofam
        słowo.
      • nash_bridges Re: Województwo południowopodlaskie? Kto wie? 15.02.07, 00:26
        Jestem szczerze za reorganizacja administracyjną, lecz zmierzajcą w kierunku
        8-9 województw, gdyż tylko taka liczba pozwoli stworzyć równe sznase dla
        wszystkich regionów. Dla rozwoju kraju ważniejsze są działania na szeblu
        powiatowym, lokalnym, chyba temu miała służyć reforma AWS w 1999r.
        Jednak uległość polityków wszystko psuje, liczy się tylko tu i teraz - benefity
        dla siebie. NIESTETY.
        • westwind2 Re: Województwo południowopodlaskie? Kto wie? 15.02.07, 20:21
          > Jestem szczerze za reorganizacją (...) zmierzającą w kierunku 8-9 województw

To nie realne.
          Uważasz, że Kielce, Opole, Zielona Góra/Gorzów, Bydgoszcz/Toruń, Olsztyn albo
          Lublin odpuszczą stolicę województwa? Niby dlaczego, jeżeli z tego powodu
          odnoszą same korzyści? Popatrz,jak podupadły regiony byłych miast wojewódzkich.
          Jeszcze długo tak będzie, że posiadanie województwa będzie nobilitować i mocno
          nakręcać koniunkturę. Taki Koszalin - niby stare miasto wojewódzkie, a teraz
          jako powiatowe spadło w niebyt. Albo poczytaj forum Radomia. Tam sprawa
          odzyskania województwa jest tematem nr 1.

Reforma AWS w 1999r. tylko pozornie miała cel, którym piszesz. Głównie chodziło
          o rozbicie starej struktury administracyjnej i możliwość innego ustalenia
          okręgów wyborczych, aby wygrywali wybory ludzie AWS i im podobni.
          Działania na szczeblu powiatowym są rzeczywiście niezwykle ważne, jednak to
          województwo kreuje politykę regionalną i dzieli pieniądze w województwie,
          a bez pieniędzy najlepszy powiat będzie żył w nędzy.
          • nash_bridges Re: Województwo południowopodlaskie? Kto wie? 15.02.07, 22:25
            > województwo kreuje politykę regionalną i dzieli pieniądze w województwie

Aby województwo mogło skutecznie zabiegać o środki, musi mieć siłę przebica.
            Najlepszym przykładem PRZECIW
          • nash_bridges Re: Województwo południowopodlaskie? Kto wie? 15.02.07, 22:42
            przy poprzednim poście przypadkiem kliknęło mi się wyślij :))

> województwo kreuje politykę regionalną i dzieli pieniądze w województwie

Aby województwo mogło skutecznie zabiegać o środki, musi mieć siłę przebica.
            Najlepszym przykładem PRZECIW małym województwom jest przwykład woj.
            lubuskiego. Mimo, że Gorzów jest stolicą województwa to nie dzieje się tam
            najlepiej, wręcz jest coraz gorzej (szpital w Gorzowie ma jeden z największych
            długów i grozi mu zamknięcie). Z opolskim jest niewiele lepiej.
            To przemawia za klilkma równymi regionami.
            Niech większą efektywnościa wykażą się powiaty.
    • krzycho1252 Re: Poseł Tchórzewski ostro.. Riposta 21.02.07, 08:06
      W TS ripostuje marszałek Struzik..."Chyba, ze posłowi marzy się stworzenie
      księstwa siedleckiego, na którego czele chciałby sam stanąć. Nie jestem jednak
      pewien, czy Siedlcom potrzebny jest książę"
      Oj cięty ten marszałek. Przydałaby się teraz celna riposta naszego Księcia
      ...przepraszam posła.
      ..."są mali i duzi i jest marszałek Struzik"
      • krzycho1252 Re: Poseł Tchórzewski ostro.. Riposta 21.02.07, 08:50
        Marszałek na liczbach pokazuje, że dostawaliśmy więcej środków niż inne
        subregiony i że dostaniemy więcej. Może to po wypowiedzi KT się poprawiło.
        • krzycho1252 Re: Poseł Tchórzewski ostro.. Riposta 21.02.07, 16:44
          Dali już w internecie.
          tygodnik.siedlecki.pl/t2389-czy.siedlce.potrzebuja.ksiecia.htm
    • tramwajsiedlecki Księstwo siedleckie 21.02.07, 18:58
      Nawet ładnie brzmi. Poza tym mamy chyba w Siedlcach animatora ruchu
      monarchistycznego, to i o herby nie byłoby trudno.

Marszałek Wielki też używa broni z wprawą:

- W ubiegłym roku na inwestycje w subregionie siedleckim w budżecie województwa
      zagwarantowano ponad 28 mln zł,a w tym roku prawie dwukrotnie więcej 40 mln zł.
      Do tego dotychczasowe wsparcie z Unii 194 mln zł, dodatkowe 30 mln zł z Samorzą-
      dowego Programu Rozwoju Mazowsza. Łącznie prawie 300 mln zł, a nie są to wszyst-
      kie środki. Ciekawe, ile inwestycji udało się zrealizować do tej pory dzięki
      aktywności Pana posła. Obawiam się, niestety, że niewiele - twierdzi marszałek.

- Samorząd województwa dba o Siedlce. Subregion ostrołęcko-siedlecki otrzymał
      do tej pory w ramach wsparcia z Unii przeszło 194 mln zł, zostawiając daleko
      w tyle zarówno subregion płocko-ciechanowski (126,4 mln zł), jak i radomski (74
      mln zł). Z budżetu województwa w tym roku Siedlce otrzymają ponad 40 mln zł,
      gdy np. subregion ciechanowski – 30 mln zł, a radomski – 34 mln zł. Jest to
      spore wsparcie, nawet na tle innych województw.

- Pomysł wydaje mi się nie tyle śmieszny,co niezwykle groźny. Groźny dla samych
      Siedlec i dla jego mieszkańców. Realizując go, Pan poseł stworzyłby najbied-
      niejsze województwo, nie tylko w kraju, ale w całej Unii Europejskiej. Bez
      budżetu województwa mazowieckiego i wkładu Warszawy subregion siedlecki nie
      mógłby skutecznie ubiegać się o fundusze unijne. Chyba że Panu posłowi marzy
      się stworzenie księstwa siedleckiego, na którego czele chciałby sam stanąć.
      Tego typu wypowiedzi są smutnym dowodem, że politycy coraz częściej nie zdają
      sobie sprawy z konsekwencji swoich słów.
      • krzycho1252 Re: Księstwo siedleckie 21.02.07, 22:22
        tramwajsiedlecki napisał:

> Nawet ładnie brzmi. Poza tym mamy chyba w Siedlcach animatora ruchu
        > monarchistycznego, to i o herby nie byłoby trudno.

Sławomir Kolumna Wysocki, poeta siedlecki zmarł kilka lat temu ale z tym ruchem
        monarchistycznym to prawda.
        Tchórzewski herbu Rogala
        www.wojdalscy.republika.pl/rogala.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka