tancerka007 16.02.08, 22:12 Czy wiecie może, kto mieszka we młynie nad Muchawką (od strony Rakowca)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
12b5 nawet mąki tam nie ma 17.02.08, 00:25 Jakiś taki opustoszały wydawał mi się zawsze ten młyn nie zauważyłem by ktoś tam skłotował słyszłem tylko o jakimś wieszczu polskim co tam przebywał oby to nie był ten Polak co pisał: "Litwo Ojczyzno moja..." Odpowiedz Link Zgłoś
tancerka007 Re: nawet mąki tam nie ma 17.02.08, 11:30 Ten wieszcz:) to był raczej Żeromski:), ale faktycznie ktos tam teraz mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch Re: młyn nad Muchawką 17.02.08, 01:12 Nie bardzo wiadomo kto tam mieszka, prędzej wiedzą okoliczni mieszkańcy, a czy któryś tu jest to nie wiem :). Jakiś czas temu młyn był wystawiony na sprzedaż… tnij.org/ashe tnij.org/ashf tnij.org/ashh tnij.org/ashj Odpowiedz Link Zgłoś
tancerka007 Re: młyn nad Muchawką 17.02.08, 11:34 No właśnie to mnie zastanawia, widziałam to ogłoszenie o sprzedaży, ale często tam przejeżdżam i widzę,ze ktoś tam mieszka.Słyszałam coś o tym,ze mieszkańcami są Anglicy,ale nic poza tym.Miejsce piękne,no i uwiecznione na kartach "Przedwiośnia", czyżby sie juz nie podobało nowym właścicielom, skoro chca sprzedać. Może jednak ktoś coś wie... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: młyn nad Muchawką 17.02.08, 11:39 tancerka007 napisała: > Czy wiecie może, kto mieszka we młynie nad Muchawką (od strony > Rakowca)? W tym wątku jest dużo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=45592193 Odpowiedz Link Zgłoś
tancerka007 Re: młyn nad Muchawką 17.02.08, 11:57 Dziękuje bardzo.Szkoda,że panowie z Anglii nie chca u nas zostać.Może zbrzydził ich nasz swojski smrodek, czyli biurokracja i wredna zazdrość. Może jak zobaczyli tych zdrętwiałych żulików idących co rano...popołudnie i wieczór do sklepu po piwko, to im sie odechciało.Szkoda,szkoda i jakoś mi dziwnie wstyd:( Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: młyn nad Muchawką 17.02.08, 14:51 Hmmm wiesz ,z tymi urzędnikami to sie zgodzę ,z wrednością otoczenia także a raczej z zazdrością ,to takie typowo polskie a wdodatku tu na wschodzie bardziej widoczne niz w innej części kraju.Jednak cenę za tą "luksusową rezydencję" to wywwalili w kosmos ,tak mi się wydaję.I Żeromski tutaj nie pomorze ,rzeka umiera (Muchawka) i jej walory są znikome ,daleko od Warszawy .Oj jeszcze długo będą się bujali ze sprzedażą , oczywiście przy tej cenie lub bardzo podobnej.Choć ,moze się mylę Odpowiedz Link Zgłoś
tancerka007 Re: młyn nad Muchawką 17.02.08, 16:00 No cena i owszem, raczej nie na możliwości przeciętnego mieszkańca naszego kraju;)A co do walorów Muchawki, to sie nie zgodzę, dośc duże bagactwo flory i fauny i czysta woda, nawet bobry(kto by pomyślał)tam żyja,niedaleko rezerwat Gołobórz.Tamte tereny są naprawde urokliwe, tylko oczywiście nikomu z urzędniów nie przyjdzie do głowy objęcie ochrona tego pięknego terenu i podejrzewam,że za pare, parenaście lat z naszej Muchawki zostanie tylko zarośniety, pełen śmieci ściek.Jestem tam często i krew mnie zalewa, bo większa część tamtejszych mieszkańców nie szanuje tego jednego z ciekawszych przyrodniczo miejsc Siedlec(śmieci, butelki wyrzucane prosto do rzeki)smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: młyn nad Muchawką 17.02.08, 23:58 Z florą Muchawki to może i masz racją ale z fauna jest cienko przynajmniej tą rybną.Z opowieści ojca wiem jakie tam były kiedyś ryby,parenaście lat temu sam łapałem dość ciekawe szczupaki .Teraz to ciek który wysycha latem tak ,że nawet do zalewu wody nie doprowadza.To już wspomnienie po rzece.Zarośnięte koryto spowalnia bieg ,rzeka się wypłyciła ,tam gdzie były porządne dołki ,dzisiaj można spokojnie przjść prawie ,Taka to rzeka.Choć urok swój ma ,to fakt ,te jej kręte zawijasy są dość ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: młyn nad Muchawką 18.02.08, 08:11 > niedaleko rezerwat Gołobórz Tu już chyba tylko nazwa pozostała. Z tej chronionej roślinności na skutek opadnięcia poziomu wody mało co zostało. A gołoborze zarasta samosiewkami i nikt tego nie wycina. Kiedyś w naturalnym stanie utrzymywały ten teren czołgi i wojsko. Wydm piaskowych już prawie nie widać. Tzw. Dolinka Wrzosowa za ujęciem wody na Rakowcu też zarasta. Odpowiedz Link Zgłoś
tancerka007 Re: młyn nad Muchawką 18.02.08, 13:30 No właśnie to, o czym piszecie świadczy o tym,że te piękne i bogate (już niegdyś)tereny niestety umierają.To kolejny dowód na to,że my Polacy nie potrafimy docenić tego co mamy, nie potrafimy o to zadbać i tego chronić.Nie uważamy piekna i bogactwa naszej przyrody za cos czym można się chwalić i o co należy dbać, choćby tylko dltego,żeby nasze dzieci i wnuki miały gdzie spacerować i co podziwiać.Od kilku lat próbuje walczyc z tymi,którz wyrzucaja śmiecie na wrzosowiska koło Muchawki.Myslicie ,że cos to dało?ale podobno kropla drąży skałę Odpowiedz Link Zgłoś
jasiekpol Re: młyn nad Muchawką 23.02.08, 20:06 Z tym się nie zgodzę. Rezerwat ma nadal swoją duszę. Od kilku lat łąki przy muchawce w okolicach rezerwatu są zalewane i z tego powodu nieużytkowane co tworzy na nich dodatkowy klimat. Rezerwat jest corocznie sprzątany - pochwalę się że sam go sprzątam na treningach biegowych, biegam z worami i zbieram co tam upoluje. Zapraszam, jest to jedyny w pełni czysty rezerwat w okolicach Siedlec. Co do młyna to zawsze mnie interesowało co tam jest w środku, teraz już wiem ;) Zawsze gdy tam przebiegam zastanawiam się czy ktoś patrzy przez te kamery zamontowane na fasadach? Odpowiedz Link Zgłoś
tancerka007 Re: młyn nad Muchawką 24.02.08, 10:37 A to Ciebie tam mijam często?:) Miło wiedzieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
tancerka007 Re: młyn nad Muchawką 24.02.08, 20:06 :)ja jade na swój trening samochodem(niestety) i często mijam jakiegoś biegacza-zapaleńca:) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: młyn nad Muchawką 24.02.08, 11:57 > Zapraszam, jest to jedyny w pełni czysty rezerwat w okolicach > Siedlec. W najbliższej okolicy jedyny rezerwat. Szkoda, że jedyny. wydmy zarastają. "Rezerwat "Gołobórz" położony kilka kilometrów od Siedlec, gdzie przedmiotem ochrony są różnorodne zbiorowiska roślinne: drzewostany, wydmy porośnięte jałowcem, bagna, łąki. Rezerwat "Kulak" położony w Gminie Wodynie. Przedmiotem ochrony są różnorodne stanowiska roślinne oraz stanowisko rosiczki długolistnej. Rezerwat "Dąbrowy Soroczyńskie" największy w Polsce rezerwat o powierzchni ponad 550 ha, stanowi unikalny kompleks leśny dębu bezszypułkowego. Rezerwat ornitologiczny "Stawy Broszkowskie", którego przedmiotem ochrony są miejsca lęgowe wielu gatunków ptaków wodnych - powierzchnia rezerwatu to 266 ha." siedlce.warszawa.lasy.gov.pl/main.php?akID=632&mid=328 Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: młyn nad Muchawką 18.02.08, 13:59 krzycho1252 napisał: >A gołoborze zarasta samosiewkami i nikt tego nie wycina. Park miejski w ten sposób zarasta i nikt się tym nie przejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kinimod1 Re: młyn nad Muchawką 28.02.08, 12:53 Zostałem urażony stwierdzeniem że większa część mieszkańców Sekuły doprowadziła do zaśmiecenia Muchawki i terenów przylegajacych do młyna. Śmiem twierdzić że to może nawet ty czy inni przyjezdni z centrum Siedlec jadąc rowerkiem kupują w pobliskim sklepie chipsy czy oranżadę a śmieci przecież na bagażnik nie wrzucą i w efekcie porzucają je w w/w miejscu. Oczywiście nie chcę urazić Siedlczan którym dobro Muchawki, Sekuły czy Gołoborzy leży na sercu ale proszę też nie wrzucać mieszkańców Sekuły do worka z tymi wszystkimi zaśmiecającymi. Odpowiedz Link Zgłoś
tancerka007 Re: młyn nad Muchawką 29.02.08, 09:25 Po pierwsze to nikt nie pisał,ze zaśmiecenie okolicy jest dziełem mieszkańców Sekuły, po drugie sama tam mieszkam i bardzo często chodze z workiem i zbieram smieci własnoręcznie. Nie rozumiem oburzenia, ja stwierdzam jedynie fakt nikogo nie oskarżam, moge tylko powiedziec,że to raczej wielu mieszkańców wsi wywozi smieci do lasów i na wydmy nad Muchawka, wiem bo widziałam, mam nawet spisane nry rejestracyjne samochodów, zgłaszałam policjii, ale niekogo nie interesuje.Nikogo nie wrzucam do jednago worka, ciesze się,że sa tez inni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Co nowego w młynie nad Muchawką ? 22.08.08, 15:45 Jak się sprawy ułożyły? Mam nadzieję, że życie w młynie na nowo rozkwita, a woda w Muchawce płynie jak płynęła. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Co nowego w młynie nad Muchawką ? 22.08.08, 19:59 tramwajsiedlecki napisał: > a woda w Muchawce płynie jak płynęła. Przejeżdżałem dzisiaj. W młynie chyba cisza a woda płynie w Muchawce. Odpowiedz Link Zgłoś