Dodaj do ulubionych

Cystografia

24.02.09, 17:42
Moja córka, 8 miesięcy będzie miała w najbliższym czasie robioną
cystografię. Czy ktoś robił już takie badanie i może mi opisać jak
przeżyło je Wasze dziecko ?
Obserwuj wątek
    • misinka81 Re: Cystografia 24.02.09, 18:17
      A czy to badanie jest niezbędne? Z tego, co wiem to dość inwazyjne
      badanie, nieprzyjemne i znajomy lekarz odradzał robienie go u mojego
      dziecka, poczekanie na wyniki badań, jak dziecko się rozwija, itp.
      • gawk Re: Cystografia 24.02.09, 18:24
        Obawiamy sie tego badania. Ale mała miała zapalenie układu
        moczowego . Zwalczyliśmy je antybiotykiem i teraz szukamy przyczyny.
        Dodam że USG wykazało dyskretnie poszerzony układ kielichowy z
        miedniczka nerkową.Byliśmy w poradnii nefrologicznej i pani doktor
        zleciła wykonać to badanie
    • kerac32 Re: Cystografia 24.02.09, 18:31
      Wpisz w Google "cystografia u dzieci", a uzyskasz dostęp do
      większości interesujących Cię informacji, min. linki do forów
      dyskusyjnych, na których był poruszany ten problem. Powodzenia! :)

• gawk Re: Cystografia 24.02.09, 18:54
      Dzięki za pomoc. Czytałam już sporo na ten temat ale najbardziej
      interesuje mnie jak w Siedlcach wygląda sytuacja bo o ile się
      orientuję jedynie w Wojewódzkim Szpitalu jest robione takie badanie.
    • mozart64 Re: Cystografia 24.02.09, 19:10
      Nie każdy lekarz lubi, kiedy mu się sugeruje, ale może lepiej byłoby zrobić
      scyntygrafię, mniej inwazyjna i na pewno mniej bolesna.
      • teo1988 Re: Cystografia 24.02.09, 20:08
        Podanie dziecku substancji radioaktywnej w badaniu scyntygraficznym nie jest
        specjalnie zdrowe, ani mniej inwazyjne. Samo badanie scyntygraficzne jest też
        długotrwałe co u dziecka jest dużym problemem. Wybór metody badania nie jest
        taki prosty.
        • mozart64 Re: Cystografia 25.02.09, 08:10
          W badaniu scyntygraficznym, substancja radioaktywna jest o bardzo niskiej
          aktywności, poza tym jest nie tylko wydalana z organizmu, ale samoczynnie się
          rozpada. I chyba to istotna różnica, że żeby ją podać wystarczy dożylny wenflon,
          a nie cewnik do cewki moczowej.
          • teo1988 Re: Cystografia 25.02.09, 08:44
            Aktywność jest na tyle duża, że mierzy się ją urządzeniem zewnętrznym. Na tyle
            mała, że badanie jest długotrwałe i wymaga pozostawania w bezruchu. Dawki
            promieniowania otrzymanego się sumują, a nie znikają. Samoczynny rozpad
            substancji radioaktywnej to właśnie to promieniowanie które się mierzy.
            Scyntygrafia nie wykaże refluksu, który może być przyczyną infekcji.
            • mozart64 Re: Cystografia 25.02.09, 08:56
              Po pierwsze - dawka jest jedna, więc nie ma się co sumować, po drugie technet
              używany do badania ma okres połowicznego rozpadu 6 godzin ( mam wrażenie, że
              mylisz promieniowanie gamma z promieniowaniem rentgenowskim). Nie wiem skąd
              Twoja wiedza, że scyntygrafia nie wykaże refluksu, kiedy właśnie badanie
              dynamiczne pokazuje czynność nerek i trwa 20 minut. Poza tym, przy każdym
              badaniu, gdzie wykonywane są zdjęcia trzeba siedzieć nieruchomo (u fotografa,
              też jak się poruszysz, obraz będzie zamazany).
              • teo1988 Re: Cystografia 25.02.09, 11:46
                Technet jest rzeczywiście idealny do celów medycznych, rozpada się szybko
                emitując promieniowanie. Nie bardzo wiem co ma do tego promieniowanie
                rentgenowskie. Nie chodzi o to, że dziecko będzie świeciło w nocy, ale o to ile
                promieniowania otrzyma przy badaniu. Zrobienie zdjęcia u fotografa trwa tyle co
                błysk lampy czyli ułamki sekund. 20 minut bez ruchu u każdego, zwłaszcza u
                małego dziecka jest problemem. Wracając do tematu - scyntygrafia jest badaniem
                mniej dokładnym w diagnostyce refluksu, u dzieci trudnym do wykonania i powinna
                być wykonywana do oceny funkcji nerek.
                www.pinezka.pl/antresolka/3497-zakazenie-ukladu-moczowego-u-dzieci
                www.czytelniamedyczna.pl/medycyna_rodzinna-122
                zum.org.pl/1.2.22.html
                www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1409
                • mozart64 Re: Cystografia 25.02.09, 11:57
                  Nie zamierzam Cię przekonywać, że scyntygrafia jest badaniem bezinwazyjnym i
                  udowadniać, to co mądrzejsi ode mnie udowodnili. W moim przekonaniu, jest mniej
                  męcząca dla dziecka niż cystografia i gdybym miała wybierać, dla swojego, to od
                  niej bym zaczęła. Takie jest moje zdanie, dlatego podzieliłam się nim z autorką
                  tematu. to jej sprawa, co z tym zrobi. A wiedzę mam nie z artykułów, tylko z
                  własnego doświadczenia.
    • ewapn Re: Cystografia 25.02.09, 12:59
      przeszłam z malutką córką oba badania... nie bedę sie tu mądrzyć, które jest mniej czy bardziej szkodliwe, pozostawiam to rozstrzygnięciu znawców...
      powiem jako matka obecna przy obu badaniach- cyctografia pomimo tego całego cewnikowania (sprawnie wykonywanego w Szp. woj) jest szybsza i przez to mniej stresująca dla dziecka.... chwilka płaczu albo i to nie...
      scyntygrafia - nie wiem jak teraz, ale ok 4 lata temu wykonywana była w warunkach szpitalnych, tj z przyjęciem na oddział, ... do tego głupi jasiek ( wlewka doodbytnicza) na uspokojenie, przez samym zabiegiem dożylni środek
      badanei trwało 20-30 minut, potem obserwacja dziecka ok 3-4 godz, po środkach uspokajajacych...
      co do zasadności wykonywania samej scyntygrafii- to o ile kojarzę badanie to nie wykazuje, czy jest reflux czy go nie ma, ma na celu pokazanie ewentulanego stopnia uszkodzenia (sprawności filtracyjnej) nerek...tzn pokazuje, czy i na ile przebyte zakażenia uszkodziły nerki itd...
      natomiast cystografia, pokazuje jak rzeczywiście pracuje układ moczowy ( jak wypełnia i opróżnia się pęcherz moczowy, czy mocz cofa się do nerek,zastawki itp ...)
      dla zdiagnozowania przyczyny zakazeń w u niemowlaka- chyba nieunikniona...
    • kask_a Re: Cystografia 25.02.09, 19:48
      Moje dziecko miało robioną cystografię w wieku 2 m-cy, w 2007 r. Cierpiało
      bardzo. Autorytet w dziedzinie nefrologii dziecięcej - doc. Gastoł z CZD podważa
      celowość wykonywania tego badania po infekcji ukł. moczowego
      • kamina5 Re: Cystografia 25.02.09, 22:24
        O ile czytam ze zrozumieniem, to pytanie dotyczylo przezyc dziecka i
        metodyki. Zrobiliscie natomiast wyklad pseudo medyczny bez
        jakiegokolwiek sensu.
        • mozart64 Re: Cystografia 26.02.09, 07:59
          kamina - Ty najbardziej szczegółowo wypowiedziałaś się w temacie
          • gawk Re: Cystografia 26.02.09, 09:39
            Mimo wszystko dziękuje za wypowiedzi. Musimy to chyba przezyć.W
            przypadku nawrotów pewnie miałabym wyrzuty sumienia że nie
            zrobilismy tego badania. Narazie mam nadzieje ze to tylko incydent i
            moze moje zaniedbanie a nie wada...
            • mozart64 Re: Cystografia 26.02.09, 09:56
              trzymam kciuki i życzę zdrówka dzidziusiowi:)
            • ewapn Re: Cystografia 26.02.09, 09:57
              proponuję jeszcze poczytać tutaj..spora dawka wiedzy....
              smigielski.net/
              ja miałam szczęście trafić z córką na tego wspaniałego lekarza w CZDZ... facet porpstu neisamowity....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka