gawk 24.02.09, 17:42 Moja córka, 8 miesięcy będzie miała w najbliższym czasie robioną cystografię. Czy ktoś robił już takie badanie i może mi opisać jak przeżyło je Wasze dziecko ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misinka81 Re: Cystografia 24.02.09, 18:17 A czy to badanie jest niezbędne? Z tego, co wiem to dość inwazyjne badanie, nieprzyjemne i znajomy lekarz odradzał robienie go u mojego dziecka, poczekanie na wyniki badań, jak dziecko się rozwija, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gawk Re: Cystografia 24.02.09, 18:24 Obawiamy sie tego badania. Ale mała miała zapalenie układu moczowego . Zwalczyliśmy je antybiotykiem i teraz szukamy przyczyny. Dodam że USG wykazało dyskretnie poszerzony układ kielichowy z miedniczka nerkową.Byliśmy w poradnii nefrologicznej i pani doktor zleciła wykonać to badanie Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Cystografia 24.02.09, 18:31 Wpisz w Google "cystografia u dzieci", a uzyskasz dostęp do większości interesujących Cię informacji, min. linki do forów dyskusyjnych, na których był poruszany ten problem. Powodzenia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
gawk Re: Cystografia 24.02.09, 18:54 Dzięki za pomoc. Czytałam już sporo na ten temat ale najbardziej interesuje mnie jak w Siedlcach wygląda sytuacja bo o ile się orientuję jedynie w Wojewódzkim Szpitalu jest robione takie badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart64 Re: Cystografia 24.02.09, 19:10 Nie każdy lekarz lubi, kiedy mu się sugeruje, ale może lepiej byłoby zrobić scyntygrafię, mniej inwazyjna i na pewno mniej bolesna. Odpowiedz Link Zgłoś
teo1988 Re: Cystografia 24.02.09, 20:08 Podanie dziecku substancji radioaktywnej w badaniu scyntygraficznym nie jest specjalnie zdrowe, ani mniej inwazyjne. Samo badanie scyntygraficzne jest też długotrwałe co u dziecka jest dużym problemem. Wybór metody badania nie jest taki prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart64 Re: Cystografia 25.02.09, 08:10 W badaniu scyntygraficznym, substancja radioaktywna jest o bardzo niskiej aktywności, poza tym jest nie tylko wydalana z organizmu, ale samoczynnie się rozpada. I chyba to istotna różnica, że żeby ją podać wystarczy dożylny wenflon, a nie cewnik do cewki moczowej. Odpowiedz Link Zgłoś
teo1988 Re: Cystografia 25.02.09, 08:44 Aktywność jest na tyle duża, że mierzy się ją urządzeniem zewnętrznym. Na tyle mała, że badanie jest długotrwałe i wymaga pozostawania w bezruchu. Dawki promieniowania otrzymanego się sumują, a nie znikają. Samoczynny rozpad substancji radioaktywnej to właśnie to promieniowanie które się mierzy. Scyntygrafia nie wykaże refluksu, który może być przyczyną infekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart64 Re: Cystografia 25.02.09, 08:56 Po pierwsze - dawka jest jedna, więc nie ma się co sumować, po drugie technet używany do badania ma okres połowicznego rozpadu 6 godzin ( mam wrażenie, że mylisz promieniowanie gamma z promieniowaniem rentgenowskim). Nie wiem skąd Twoja wiedza, że scyntygrafia nie wykaże refluksu, kiedy właśnie badanie dynamiczne pokazuje czynność nerek i trwa 20 minut. Poza tym, przy każdym badaniu, gdzie wykonywane są zdjęcia trzeba siedzieć nieruchomo (u fotografa, też jak się poruszysz, obraz będzie zamazany). Odpowiedz Link Zgłoś
teo1988 Re: Cystografia 25.02.09, 11:46 Technet jest rzeczywiście idealny do celów medycznych, rozpada się szybko emitując promieniowanie. Nie bardzo wiem co ma do tego promieniowanie rentgenowskie. Nie chodzi o to, że dziecko będzie świeciło w nocy, ale o to ile promieniowania otrzyma przy badaniu. Zrobienie zdjęcia u fotografa trwa tyle co błysk lampy czyli ułamki sekund. 20 minut bez ruchu u każdego, zwłaszcza u małego dziecka jest problemem. Wracając do tematu - scyntygrafia jest badaniem mniej dokładnym w diagnostyce refluksu, u dzieci trudnym do wykonania i powinna być wykonywana do oceny funkcji nerek. www.pinezka.pl/antresolka/3497-zakazenie-ukladu-moczowego-u-dzieci www.czytelniamedyczna.pl/medycyna_rodzinna-122 zum.org.pl/1.2.22.html www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1409 Odpowiedz Link Zgłoś
mozart64 Re: Cystografia 25.02.09, 11:57 Nie zamierzam Cię przekonywać, że scyntygrafia jest badaniem bezinwazyjnym i udowadniać, to co mądrzejsi ode mnie udowodnili. W moim przekonaniu, jest mniej męcząca dla dziecka niż cystografia i gdybym miała wybierać, dla swojego, to od niej bym zaczęła. Takie jest moje zdanie, dlatego podzieliłam się nim z autorką tematu. to jej sprawa, co z tym zrobi. A wiedzę mam nie z artykułów, tylko z własnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewapn Re: Cystografia 25.02.09, 12:59 przeszłam z malutką córką oba badania... nie bedę sie tu mądrzyć, które jest mniej czy bardziej szkodliwe, pozostawiam to rozstrzygnięciu znawców... powiem jako matka obecna przy obu badaniach- cyctografia pomimo tego całego cewnikowania (sprawnie wykonywanego w Szp. woj) jest szybsza i przez to mniej stresująca dla dziecka.... chwilka płaczu albo i to nie... scyntygrafia - nie wiem jak teraz, ale ok 4 lata temu wykonywana była w warunkach szpitalnych, tj z przyjęciem na oddział, ... do tego głupi jasiek ( wlewka doodbytnicza) na uspokojenie, przez samym zabiegiem dożylni środek badanei trwało 20-30 minut, potem obserwacja dziecka ok 3-4 godz, po środkach uspokajajacych... co do zasadności wykonywania samej scyntygrafii- to o ile kojarzę badanie to nie wykazuje, czy jest reflux czy go nie ma, ma na celu pokazanie ewentulanego stopnia uszkodzenia (sprawności filtracyjnej) nerek...tzn pokazuje, czy i na ile przebyte zakażenia uszkodziły nerki itd... natomiast cystografia, pokazuje jak rzeczywiście pracuje układ moczowy ( jak wypełnia i opróżnia się pęcherz moczowy, czy mocz cofa się do nerek,zastawki itp ...) dla zdiagnozowania przyczyny zakazeń w u niemowlaka- chyba nieunikniona... Odpowiedz Link Zgłoś
kask_a Re: Cystografia 25.02.09, 19:48 Moje dziecko miało robioną cystografię w wieku 2 m-cy, w 2007 r. Cierpiało bardzo. Autorytet w dziedzinie nefrologii dziecięcej - doc. Gastoł z CZD podważa celowość wykonywania tego badania po infekcji ukł. moczowego Odpowiedz Link Zgłoś
kamina5 Re: Cystografia 25.02.09, 22:24 O ile czytam ze zrozumieniem, to pytanie dotyczylo przezyc dziecka i metodyki. Zrobiliscie natomiast wyklad pseudo medyczny bez jakiegokolwiek sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart64 Re: Cystografia 26.02.09, 07:59 kamina - Ty najbardziej szczegółowo wypowiedziałaś się w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
gawk Re: Cystografia 26.02.09, 09:39 Mimo wszystko dziękuje za wypowiedzi. Musimy to chyba przezyć.W przypadku nawrotów pewnie miałabym wyrzuty sumienia że nie zrobilismy tego badania. Narazie mam nadzieje ze to tylko incydent i moze moje zaniedbanie a nie wada... Odpowiedz Link Zgłoś
mozart64 Re: Cystografia 26.02.09, 09:56 trzymam kciuki i życzę zdrówka dzidziusiowi:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewapn Re: Cystografia 26.02.09, 09:57 proponuję jeszcze poczytać tutaj..spora dawka wiedzy.... smigielski.net/ ja miałam szczęście trafić z córką na tego wspaniałego lekarza w CZDZ... facet porpstu neisamowity.... Odpowiedz Link Zgłoś