Dodaj do ulubionych

KTOŚ MOŻE DORADZI???

03.02.06, 19:02
Witam! Mamy dużą produkcje trzody chlewnej, i szlag mnie trafia jak dobry
towar za bezcen do przodujących na rynku zakładów mięsnych sprzedaje. myślę o
przydomowej ubojni, wyrobie własnych wędlin i sprzedaży ich, najlepiej w
Niemczech. Jakie pozwolenia muszę uzyskać, i jak sie do tego zabrać? Macie
podobne doświadczenia??? Znajomych???
Obserwuj wątek
    • ziemianin_pl Re: KTOŚ MOŻE DORADZI??? 03.02.06, 23:12
      Dobrze kombinujesz. Sam jako mieszczuch z ziemia, zastanawiam się jak to zrobic zeby rolnicy zaczeli sie jednoczyc w walce z przetwórcami o dobre ceny. Nie ma innej drogi jak czerpac zyski z przetworstwa. NIestety "nasze" rządy wyprzedaly w obce, badz nomenklaturowe rece przemysl przetworczy i dzis nie bedzie latwo, zwlaszcza jak kapital tez jest kontrolowany przez obcych. Na razie z tego co wiem, to durnowaci weterynarze pojezdzili po EU i zrozumieli ze warunki sanitarne tam sa o wiele mniej rygorystyczne niz im sie wydawalo i naprawde nie trzeba kafelkowac wszystkiego wlacznie z sufitami. Ma sie tez zmienic prawo zeby rolnik mogl przetwarzac conieco w swoim gospodarstwie. tak wiec moze bedzie dobrze, tylko wybierajmy propolskie wladze anie slugusów obcych, jak bylo to przez pierwsze 15 lat III RP.
      dla mnie wzorcem jest historia zakladow Kotlin SA:
      "Zalążkiem obecnego zakładu była Spółdzielnia Mleczarska zorganizowana z inicjatywy mieszkańców Kotlina w 1928 roku, której celem było uniezależnienie się od pobliskich mleczarni należących do Niemców. W okresie II wojny światowejw Kotlinie uruchomiono produkcję marmolady i konfitur. W marcu 1945 roku nieliczna załoga uruchomiła produkcję przetworów owocowych i warzywnych. Ówczesna nazwa zakładu to "Wytwórnia Marmolady, Przetworów Owocowych i Win w Kotlinie".

www.kotlin.com.pl/1/index1a.htm
      • wami41 Re: KTOŚ MOŻE DORADZI??? 07.02.06, 20:12
        ziemianin_pl napisał:

> Dobrze kombinujesz. Sam jako mieszczuch z ziemia, zastanawiam się jak to
        zrobic
        > zeby rolnicy zaczeli sie jednoczyc w walce z przetwórcami o dobre ceny. Nie
        ma
        > innej drogi jak czerpac zyski z przetworstwa. NIestety "nasze" rządy
        wyprzedal
        > y w obce, badz nomenklaturowe rece przemysl przetworczy i dzis nie bedzie
        latwo
        > , zwlaszcza jak kapital tez jest kontrolowany przez obcych. Na razie z tego
        co
        > wiem, to durnowaci weterynarze pojezdzili po EU i zrozumieli ze warunki
        sanitar
        > ne tam sa o wiele mniej rygorystyczne niz im sie wydawalo i naprawde nie
        trzeba
        > kafelkowac wszystkiego wlacznie z sufitami. Ma sie tez zmienic prawo zeby
        roln
        > ik mogl przetwarzac conieco w swoim gospodarstwie. tak wiec moze bedzie
        dobrze,
        > tylko wybierajmy propolskie wladze anie slugusów obcych, jak bylo to przez
        pie
        > rwsze 15 lat III RP.
        > dla mnie wzorcem jest historia zakladow Kotlin SA:
        > "Zalążkiem obecnego zakładu była Spółdzielnia Mleczarska zorganizowana z
        inicja
        > tywy mieszkańców Kotlina w 1928 roku, której celem było uniezależnienie się
        od
        > pobliskich mleczarni należących do Niemców. W okresie II wojny światowejw
        Kotli
        > nie uruchomiono produkcję marmolady i konfitur. W marcu 1945 roku nieliczna
        zał
        > oga uruchomiła produkcję przetworów owocowych i warzywnych. Ówczesna nazwa
        zakł
        > adu to "Wytwórnia Marmolady, Przetworów Owocowych i Win w Kotlinie".
        >
        > www.kotlin.com.pl/1/index1a.htm

Panowie, ja chce kupowac dobre wyroby. To co sprzedaja w duzych markietach nie
        da sie jesc. Do pracy wiec i powodzenia, czekamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka