Dodaj do ulubionych

Pytania bez odpowiedzi

13.02.04, 19:51
W kilku wątkach z cyklu "Dzielnice Sosnowca" padły pytania, niestety bez
odpowiedzi:

Czy Zagóze straciło na przyłączeniu do Sosnowca?
Czy Modrzejów jest nijaki?
Czy Jęzor to Zagłębie czy ziemia chrzanowska?
Co się stało z dworcem kolejowym na Dańdówce?
Czym zasypują dół na Walcowni?

Może ktoś zna odpowiedzi na te pytania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Cover Re: Pytania bez odpowiedzi IP: 195.245.222.* 17.02.04, 15:20
      Odpowiadam : nie wiem.

P.S. ...ale temat warto drązyć ;)
    • sandwich1 Re: Pytania bez odpowiedzi 18.02.04, 08:48
      AD.1 Tak
      AD.2 Ma Rynek (zob.strona arnolda7) i cmentarz żydowski za nim, do którego
      arnold7 już nie dotarł.
      AD.3 Galicja
      Ad.4 Jak to, co się stało. Wystarczy popatrzeć.
      Ad.5 Na jakiej walcowni?
      • yoopiter Re: Pytania bez odpowiedzi 18.02.04, 22:28
        sandwich1 napisał:
        > Ad.5 Na jakiej walcowni?

No właśnie, na jakiej walcowni? :) Gdzie ona jest? Bo nie mam pojęcia, na mapie
        też nie widzę.
        • michaelus Re: Pytania bez odpowiedzi 23.02.04, 20:14
          Walcownia

To jakby Dańdówka, ale jednak nie.

Walcownia = os. Mariana Maliny (znajdź na planie Sosnowca ulicę Mariana Maliny;
          taka między Andersa i Niwecką)
    • Gość: sulpy Zagorze - moje (byle) miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.04, 17:14
      Zagorze w oczywisty sposob stracilo na przylaczeniu do Sosnowca. Pomijam rzecz
      jasna plany powstale za czasow Gierka - tj przeniesienie wlasciwie centrum w
      rejon skrzyzowania owczesnej ul kamyszewa z owczesna ul rewolucji
      pazdziernikowej. Zaniechano budowy wszylkiej infrastruktury ktora powinna
      powstac miedzy blokowiskami. I w ten sposob powstala sypialnia dla miasta,
      niestety sypialnia niezwykle niefunkcjonalna bo pelna patologii. Ale trudno by
      moglo byc inaczej skoro nie uswiadczyc tu mozna jakichkolwiek placowek
      kulturalnych.Kpina jest brak posterunku policji w tej najwiekszej dzielnicy
      miasta. Nie bede tez wspominal ze dzielnica nic nie zyskuje z uwagi na swe
      obecne polozenie w granicach administracyjnych Sosnowca, brak pieniedzy na
      dziurawe drogi, brudne i sypiace sie elewacje budynkow na garnuszku miasta itp.
      Dodac nalezy tez to iz stale Zagorze "okradane" jest z terenow - gora pod
      centrum narciarskie np nie jest usypywana na Sroduli (nota bene Srodula to byle
      ziemie wsi Zagorze) a w zagorskiej czesci parku - choc podawane sa w mediach
      bledne informacje. Zyski? Ja nie widze zadnych, tak jak niestety nie widze
      mozliwosci "secesji" obecnie. Generalnie w taki sposob stracilo wiele obecnych
      dzielnic-ofiar reformy administracyjnej z polowy lat siedemdziesiatych.
      • Gość: Leper Re: Zagorze - moje (byle) miasto IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.04, 18:32
        Główny planista miejski jest z Rudy Śląskiej, a Polityką Gospodarczą Miasta
        tworzy była Wiceburmistrz Czeladzi, Biurem Promocji Miasta steruje mieszkanka
        Gliwic, a Sekretarzem Miasta jest Katowiczanin. Dla nich wkrótce Środula to
        bedzie pół miasta. Prawda jest taka, że górka nie jest na pewno nie jest na
        Środuli, tylko w Zagórzu. Srodula kończy się na ulicy 3 Maja i to tak za daleko.
        • quickstarter Re: Zagorze - moje (byle) miasto 23.02.04, 14:53
          Zgadzam się - z taką expansywnością to niebawem Środula oprze się o Psków,
          Monachium, Rijeke i Helsinki ;)
    • michaelus Pytania to linki !!! 24.02.04, 22:59
      Jeśli chcecie więcej szczegółów dotyczących pytań to kliknijcie na linki!!!
      • cover_wielki Re: Pytania to linki !!! 14.07.04, 23:18
        Klikacie ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka