Dodaj do ulubionych

Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!!! ;))

27.07.04, 18:19
Słyszeliście, że w najbliższym czasie po mieszkaniach indywidualnych chodzić ma
listonosz i ściągąc haracze - tzn. abonament radiowo-telewizyjny??? ;)

Nie do wiary...

A kto go wpuści??? He?
Ja nie płacę, bo nie ma za co!!!!! - A jaaak! ;))))
- Same powtórki walą... Reklam sporo... W ogóle chała!

Bez nakazu Prok. Rej. to sobie mogą wsadzić te upoważnienia (od naczelnika poczty) w
głębokie poważanie... Co to ma być?! ;))

Można nie wpuścić a potem niby (w myśl domniemania posiadania TV lub radia)
i tak się dostanie karę i wezwanie do zapłaty... Buahaha:) Śmiechu warte!

Mandatów i kar z KZK GOP ludziska nie płacą a abonamentu się wystraszą..???
- Ojejej...

PS. Telewizor do piwnicy chyba zaniosę! ;))

- Co o tym myślicie?????

Obserwuj wątek
    • eine1984 Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! 27.07.04, 21:02
      Widzę, iż nikt się nie przejął..
      Może i dobrze??? ;))
      Bo niby po co? - RACJA!
      • michaelus Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! 27.07.04, 21:09
        Listonosz ma ściągać opłaty? To mi trochę przypomina ściąganie opłat za
        posiadanie psa w Sosnowcu. Można zapłacić w urzędzie, ale wolą chodzić po
        domach, bo większość nie płaci.
        • eine1984 Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! 27.07.04, 21:13
          michaelus napisał:

> Listonosz ma ściągać opłaty? To mi trochę przypomina ściąganie opłat za
          > posiadanie psa w Sosnowcu. Można zapłacić w urzędzie, ale wolą chodzić po
          > domach, bo większość nie płaci.

A tego to nie wiedziałem! ;-O

Jak dobrze, że pieska nie mam.
          Męczyłby się biedaczek... ;)
          • michaelus Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! 27.07.04, 21:21
            Na szczęście także nie posiadam.
    • cover_wielki Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! 27.07.04, 21:34
      Abonamet płaci się za posiadanie odbiornika Tv albo radiowego, a jak odbiornik
      jest rodziców, kolegi, sąsiadki... a oni abonament płacą to co pozyczyć nie
      można czy jak ?
      Komuś sie nieźle popierd... tentego..
      Władza pańswowa wprowadza przymus za pomoca sądów kapturowych a z pańswowego
      urzędu poczty robi sobie pańswowego kapusia... Niech żyje nam towarzysz
      Stalin...
      • eine1984 Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! 27.07.04, 21:39
        cover_wielki napisał:

> Abonamet płaci się za posiadanie odbiornika Tv albo radiowego, a jak odbiornik
        > jest rodziców, kolegi, sąsiadki... a oni abonament płacą to co pozyczyć nie
        > można czy jak ?
        > Komuś sie nieźle popierd... tentego..
        > Władza pańswowa wprowadza przymus za pomoca sądów kapturowych a z pańswowego
        > urzędu poczty robi sobie pańswowego kapusia... Niech żyje nam towarzysz
        > Stalin...

Dobre.. Kapuś-Cyngiel! :)
        Teraz to poczta takie zyska w narodzie zaufanie, że żadna reklama jej nie pomoże,
        choć (o dziwo!) monopolistą wciąż jest.
        Pocztex? - to chyba konkurencja...

TP SA ma konkurencję, więc ma się czego bać, to i się reklamuje.. Aż do obrzydzenia!!!
        Ech, ta Czubówna...
        ;)
    • pierozek_monika Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! 28.07.04, 08:33
      nie wiem czy ten debilny pomysl poczty wypali... pocieszę was wszystkich, że
      listonosze to widzą tak:
      "jak możemy kapować ludzi, że abonamentu nie płacą, jak zarabiamy dzięki nim"
      Mam znajomych listonoszy i żaden się nie pali do kapowania. Przecież oni są
      przydzieleni do konkretnych rejonów, i wręcz nie opłaca im się ściągać
      abonamentu, bo od tego poczta proponuje parę złotych, a rent w roku jest 12.
      Ps. mam psa i podatek opłaciłam, to mój obowiązek ;)
      Hmmm jakbym nie opłaciła, to sąsiedzi by o tym przypomnieli odpowiednim
      instytucjom.
    • Gość: monikawanda Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:55
      Czuję sie upokorzona tym zarządzeniem!Przecież kazdy uczciwy człowiek dokonuje
      opłat za np.światło, wodę itd i ma na to odpowiednie dokumenty. Dlaczego do
      mnie ma ktoś przyjść i sprawdzać w domu, czy dokonuję opłat skoro odpowiednia
      instytucja ma potwierdzenia moich wpłat.Przecież nikt nie zmusza do oglądania
      programów telewizyjnych czy słuchania radia- nie płacisz z powodów tobie
      znanych i nie korzystasz ,tak jak np. z telefonu. W każdym innym przypadku to
      jest zwykła kradzież!
    • Gość: małgorzata Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 28.07.04, 15:11
      Może to prawo jest nie do końca słuszne, może metody ściągania abonamentu są
      kretyńskie, ale reakcja typowo polska. Nie będę płacił, bo mi się program nie
      podoba, to nie płać i nie oglądaj, pozbądź się odbiornika i po problemie.
      Przecież to nie opłata od programu ale od posiadania odbiornika, a taki ma
      prawie każdy.
      Abonament do TPsa też za posiadanie się płaci, nie za rozmowy i co, nie
      płacicie? Telefon mogliby odciąć w pięć minut, więc każdy płaci.
      Płacę, bo wiem, że demokracja nie jest najlepszym systemem, ale nie ma
      lepszego, wiem na czym ona polega, wygrywa wiekszość, a reszta ma się dostosować.
      • lena_zienkiewicz Re: Posłuchajmy głosu ludu: 28.07.04, 15:33
        Gość portalu: małgorzata napisał(a):

> Może to prawo jest nie do końca słuszne, może metody ściągania abonamentu są
        > kretyńskie, ale reakcja typowo polska. Nie będę płacił, bo mi się program nie
        > podoba, to nie płać i nie oglądaj, pozbądź się odbiornika i po problemie.
        > Przecież to nie opłata od programu ale od posiadania odbiornika, a taki ma
        > prawie każdy.
        > Abonament do TPsa też za posiadanie się płaci, nie za rozmowy i co, nie
        > płacicie? Telefon mogliby odciąć w pięć minut, więc każdy płaci.
        > Płacę, bo wiem, że demokracja nie jest najlepszym systemem, ale nie ma
        > lepszego, wiem na czym ona polega, wygrywa wiekszość, a reszta ma się
        dostosowa
        > ć.

Amen
        • eine1984 Posłuchajmy głosu ludu? ;-)) 28.07.04, 21:30
          Niepłacenie typowo polskim cwaniactwem?
          Cwaniactwa nauczyło nas życie, przez okres zaborów i okupacji oraz PRL, gdy w ten sposób
          manifestowało się "zaradność" i opór przeciwko niesłusznemu systemowi i aparatowi władzy..
          - Widać już nam tak zostało... ;))

Ale kto płaci, ten żąda! I ma prawo domagać się by było mniej reklam, powtórek i żeby w TVP
          było więcej ciekawych programów, zwłaszcza teraz latem, gdy pogoda nieładna...

To prawda...
          Ja nie płacę. Ale gdybym płacił, to bym żądał...

PS. Ale burza mózgów! :))
          • eine1984 Gdzie jesteś telewizorku??? ;))) 28.07.04, 22:33
            W celu podparcia informacji, dla zainteresowanych, wklejam stosowny link rozszerzający
            wiedzę na w/w tematykę. Zapraszam do lektury:

sosnowiec.naszemiasto.pl/wydarzenia/387238.html
            • michaelus Re: Gdzie jesteś telewizorku??? ;))) 28.07.04, 23:37
              "W Rejonowym Urzędzie Pocztowym w Chorzowie oddelegowano 40 pracowników do
              kontrolowania, czy właściciele firm korzystających z telewizorów i odbiorników
              radiowych opłacają abonament RTV."

Czyli chyba raczej do salonów z telewizorami niż do domów.
              • eine1984 Re: Gdzie jesteś telewizorku??? ;))) 28.07.04, 23:47
                michaelus napisał:

> "W Rejonowym Urzędzie Pocztowym w Chorzowie oddelegowano 40 pracowników do
                > kontrolowania, czy właściciele firm korzystających z telewizorów i odbiorników
                > radiowych opłacają abonament RTV."
                >
                > Czyli chyba raczej do salonów z telewizorami niż do domów.

Wszystko po kolei... Zdążą - niestety!
                - Przeczytaj, proszę, dokładnie i uważnie. W środku artykułu jest mowa o mieszkaniach
                prywatnych, choć początek wypowiedzi tego, faktycznie, nie sugeruje...

PS. Tak samo było w przypadku oprogramowania Windows, gdzie w firmach najpierw
                sprawdzano, czy każdy komputer osobno ma swój jeden oryginalny system operacyjny.
                Bo kiedyś myślano, że starczy jeden legalny, reszta - kopie... ;))
                - A potem było w wybranych mieszkaniach...
                • michaelus Re: Gdzie jesteś telewizorku??? ;))) 29.07.04, 00:08
                  Tylko ta informacja trochę przypomina mi niedawny reportaż w 'Wiadomościach'.
                  Miało być niby o znaku 'uwaga żaby' w Gorzowie, a reportaż zakończył się na
                  podziwianiu ptaków nad Biebrzą.
                  • eine1984 Re: Gdzie jesteś telewizorku??? ;))) 29.07.04, 00:25
                    michaelus napisał:

> Tylko ta informacja trochę przypomina mi niedawny reportaż w 'Wiadomościach'.
                    > Miało być niby o znaku 'uwaga żaby' w Gorzowie, a reportaż zakończył się na
                    > podziwianiu ptaków nad Biebrzą.

Hahahaha... No faktycznie, pamiętam.
                    DNO - nie kabaret z DG:)))

• pierozek_monika NIE PANIKOWAĆ MI TU! :) 29.07.04, 09:05
                      Mówię wam, że żaden listonosz nie będzie sprawdzał zapłaty abonamentu TV+RTV i
                      nie będzie wlepiał kar. Jak chodzi po rejonie to poto aby sobie zjednać
                      mieszkańców, bo sympatia = obrywy z rent, i innych przekazów. Nie podcina się
                      gałęzi na której się siedzi.
                      • eine1984 Hmm.. A ktoś panikuje??? 29.07.04, 19:07
                        pierozek_monika napisała:

> Mówię wam, że żaden listonosz nie będzie sprawdzał zapłaty abonamentu TV+RTV i
                        > nie będzie wlepiał kar. Jak chodzi po rejonie to poto aby sobie zjednać
                        > mieszkańców, bo sympatia = obrywy z rent, i innych przekazów. Nie podcina się
                        > gałęzi na której się siedzi.

To, że doręczyciele spijają śmietankę z rent, to nie nowina.
                        A zarządzenie na w/w temat listonosze mają dostać od naczelnika poczty...
                        A ci z rent przecież nic nie dostają.

Poczta to nadal jest komuna centralnie planowana.

PS. Nikt tu nie panikuje. Tylko stwierdzam, co ma się zacząć 1 sierpnia.
                        Listonosze mogą się buntować, a i tak muszą robić, co "góra" im każe!
                        Będą najwyżej kłamać, że nikt ich nie wpuścił. Bo kablować na rencistów i zaprzyjaźnionych
                        ludzi z ich rejonu, rzecz jasna, nie będą...
                        Już stwierdziliśmy dlaczego - zwł. w przyp. tych rencistów.

Ot taka rzeczywistość! ;)
                      • mdream KARTA TELEWIZYJNA 30.07.04, 18:11
                        Z tego co tam przeczytalam to nic nie moga zrobić jak ktoś jest upośledzony i
                        ich wpuści to jego problem ...ale ja przypadkowo znalazłam wyjście z
                        sytuacji ... niedawno kupilam monitor 21 cali NOKIA i mam karte telewizyjną ...
                        zawsze moge telewizora sie pozbyc bo i tak teraz monitor cieszy się największym
                        zainteresowaniem no i co? Przyjdzie ktos zrobi rentgen mojego pentium 4 i powie
                        mam objawienie ... ma pani ukryty telewizor hihi ... napiszcie co WY na to?
                        A tak poza tym to nie place za TV i radio wystarczajaco długo, że nawet w
                        przypadku ekstremalnym czyli kary to i tak jestem na +
          • Gość: mikka Re: Posłuchajmy głosu ludu? ;-)) IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 30.07.04, 14:24
            > Cwaniactwa nauczyło nas życie

A uważasz że to jest dobre?Swoje dzieci tez bedziesz uczyl cwaniactwa?A moze to
            juz jest taka tradycja?

> - Widać już nam tak zostało... ;))

I oczywiscie nie da sie nic z tym zrobic...

> Ja nie płacę. Ale gdybym płacił, to bym żądał...

Nie placisz-nie ogladasz!Proste i logiczne!Po co masz w domu cos co jest Ci
            zupelnie nie potrzebne?PO cholere masz podlaczony kabel skoro leca beznadziejne
            programy?Narzekacie na ze wokol mnostwo cwaniakow,ze okradaja Polske a
            przydaloby sie spojrzec na siebie i zaczac porzadki od wlasnej osoby!
            • Gość: monikawanda Re: Posłuchajmy głosu ludu? ;-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 17:53
              oby ludzimy ślących tak jak Ty było jak najwiecej. Niech kazdy zacznie od
              siebie porządki ,a potem wymaga od innych.Niestety cwaniactwo stało się zaletą
              a nie wadą!
            • michaelus Re: Posłuchajmy głosu ludu? ;-)) 30.07.04, 20:41
              Gość portalu: mikka napisał(a):

> Nie placisz-nie ogladasz!Proste i logiczne!Po co masz w domu cos co jest Ci
              > zupelnie nie potrzebne?PO cholere masz podlaczony kabel skoro leca
              beznadziejne
              > programy?Narzekacie na ze wokol mnostwo cwaniakow,ze okradaja Polske a
              > przydaloby sie spojrzec na siebie i zaczac porzadki od wlasnej osoby!

Tylko jest jeden problem. TVP w majestacie prawa stosuje "nieuczciwe praktyki"
              i nawet UOKiK nie może nic zrobić. Bo jak inaczej nazwać sytuację, w której
              ktoś chce oglądać programy korzystając tylko z dekodera Polsatu, nie posiadając
              anteny do odbioru naziemnego i tym samym żadnej możliwości odbioru programów
              TVP, a i tak musi płacić abonament na rzecz TVP, bo posiada telewizor. To TV
              jest luksusem? Już nawet zrezygnowano z osobnej opłaty za posiadanie samochodu,
              a ostała się ta z posiadanie telewizora.
              • eine1984 Oj, tania ciut to demagogia... ;-)) 31.07.04, 09:22
                michaelus napisał:

>To TV jest luksusem? Już nawet zrezygnowano z osobnej opłaty za posiadanie samochodu,
                >a ostała się ta z posiadanie telewizora.

Podatek od luksusu modny to był, ale w USA i to zwł. w latach prohibicji i parę lat później.
                A jakie były efekty? - zgoła odwrotne niż przewidywano... ;))

Cwaniactwo jest cechą rzekłbym genetyczną, którą wychowanie, zwane tudzież socjalizacją,
                czasami nie jest w stanie wyplenić z ludzkiego umysłu...
                - W Polsce jest np. przyzwolenie na ściąganie - w krajach anglosaskich to jest "cheating",
                czyli oszukiwanie. Tam donosi się na ściągających, czyli oszukujących uczciwych kolegów.
                I to jest rzecz oczywista i najnormalniejsza w świecie!
                - W naszym zacnym kraju donosicielstwo jest więcej niż bardzo niedopuszczalne - nawet
                nauczyciel skarciłby takiego owego kapusia, aniżeli ściągającego... Czyż nie?

Chyba nikt mi nie wmówi, iż nigdy (w szkole, na studiach) nie ściągał???
                Ani razu?! ;))

Tacy wszyscy porządni, każą zacząć od siebie...
                Ech! ;))
                • Gość: monikawanda Re: Oj, tania ciut to demagogia... ;-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 12:35
                  Z tą genetyczną cechą cwaniactwa to ja się nie zgadzam.Jest to raczej kwestia
                  wychowania i społecznego przyzwolenia na pewne formy kradzieży,która mnie nie
                  odpowiada i staram się zyć zgodnie z moimi zasadami co wcale nie jest proste w
                  terazniejszosci. Ale czym skorupka za młodu....
                  • eine1984 Re: Oj, tania ciut to demagogia... ;-)) 01.08.04, 16:43
                    Gość portalu: monikawanda napisał(a):

> Z tą genetyczną cechą cwaniactwa to ja się nie zgadzam.Jest to raczej kwestia
                    > wychowania i społecznego przyzwolenia na pewne formy kradzieży,która mnie nie
                    > odpowiada i staram się zyć zgodnie z moimi zasadami co wcale nie jest proste w
                    > terazniejszosci. Ale czym skorupka za młodu....

Masz prawo.
                    Socjologia w tej kwestii też jest podzielona...
                    Bo kto jak to, ale ja coś o niej wiem! ;))
                • Gość: mikka Re: Oj, tania ciut to demagogia... ;-)) IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 04.08.04, 12:34
                  > - W naszym zacnym kraju donosicielstwo jest więcej niż bardzo niedopuszczalne -
                  > nawet
                  > nauczyciel skarciłby takiego owego kapusia, aniżeli ściągającego... Czyż nie?

ooo..uwierz ze nie wszedzie!W mojej szkole co prawda nikt nie donosil na
                  sciagajacego ale wiekszosc nauczycieli potrafila na swoich lekcjach calkowicie
                  wyplenic sciaganie!Przyznam szczerze ze wcale nie bylo mile gdy nauczyciel
                  podbiegal i przeszukiwal ucznia czy nie ma sciag no ale przynajmniej kazdy
                  dostal ocene na jaka zasluzyl!Pozniej juz nauczyciel nie musial biegac po sali
                  bo wiedzial ze nikt nie odwazy sie wyciagnac sciagi!Oby wiecej takich
                  nauczycieli!Bo porzadki nalezy robic juz od malego!A szkola od wieeeelu lat
                  uczyla cwaniactwa pozwalajac na rozne przekrety,wiec od niej trzeba zaczac.Aha i
                  nie wmawiaj ze cwaniactwo jest uwarunkowane genetycznie,to jest kwestia tylko i
                  wylacznie wychowania(takze przez nauczycieli)!!!
                  >
                  > Chyba nikt mi nie wmówi, iż nigdy (w szkole, na studiach) nie ściągał???
                  > Ani razu?! ;))

W podstawowce nie sciagnalam NIGDY!POzniej w liceum zdazylo mi sie pare razy ale
                  jak juz mowilam nauczyciele skutecznie potrafili nas zniechecic do tego rodzaju
                  praktyk.I tak sie zdaje akurat ze przyzwyczajenie do NIE SCIAGANIA wynioslam
                  takze na studia.Nie czuje takiej potrzeby i moze wydawac sie to dziwne dla
                  niektorych osob.Jestem przykladem ze raczej cwaniactwo nie jest cecha
                  genetyczna.Moi rodzice sa baaaardzo uczciwi,moge przyznac ze jeszcze NIGDY nie
                  przylapalam ich na jakims przekrecie!I od malego mi wbijali do glowy ze
                  nieuczciwosc nie poplaca i zgadzam sie z nimi w 100%.Zawsze balalam sie
                  konsekwencji i wole zyc ze spokojnym sumieniem.W ogole to zauwazylam ze Tobie
                  sie podoba oszustwo!Czyz nie?Uwazasz ze nie placenie abonamentu,sciaganie jest
                  takie fajne?Bo z tego co widze jestes tym bardzo podajarany i probujesz
                  usprawiedliwiac swoje cawniactwo jakimis wadami genetycznymi!Dla mnie to
                  zalosne...ale to tylko moje zdanie...

>
                  > Tacy wszyscy porządni, każą zacząć od siebie...
                  > Ech! ;))

Z gory zakladasz ze KAZDY szanujacy Polak musial sciagac?Nawet jezeli tak jest
                  to nie wiem czy wszyscy sa z tego dumni.Ja nie zaluje ze pare razy zdazylo mi
                  sie sciagnac ale jakos nie rozpiera mnie z tego powodu duma,nie rozumiem czy tu
                  sie szczycic???Moze mi wytlumaczysz?
                  • eine1984 Re: Oj, tania ciut to demagogia... ;-)) 04.08.04, 17:43
                    Gość portalu: mikka napisała:

> ooo..uwierz ze nie wszedzie!

- Wierzę, skoro tak twierdzisz...

> Przyznam szczerze ze wcale nie bylo mile gdy nauczyciel podbiegal i przeszukiwal ucznia
                    > czy nie ma sciag no ale przynajmniej kazdy dostal ocene na jaka zasluzyl! Bo porzadki
                    > nalezy robic juz od malego!

- Oj ja też takich miałem. Miałem na nich sposoby, ale, że było ciężko, to fakt...
                    To tak jak poker - dobra kamienna twarz była w cenie.
                    A że uczciwość od małego, to i owszem! - Dziecka też tego nauczę, nie bój się:))
                    Najwyżej samo wybierze...
                    Aha - Aż tyle to ja nie ściągałem! - Bez przesady:)

> A szkola od wieeeelu lat
                    > uczyla cwaniactwa pozwalajac na rozne przekrety,wiec od niej trzeba zaczac.

W tym kraju nie ma dziedziny, której od podstaw nie należałoby "zacząć"! ;-))

> Aha i nie wmawiaj ze cwaniactwo jest uwarunkowane genetycznie,to jest kwestia tylko i
                    > wylacznie wychowania(takze przez nauczycieli)!!!

- Tak jak kilka postów niżej.
                    To jest Twoje zdanie, a socjologia jest w tej kwestii bardzo podzielona, tzn. czy tylko
                    socjalizacja (wychowanie) czy genetyka, a może jedno i drugie... (???)
                    To jest kwestia nie do roztrzygnięcia, aczkolwiek teoria o socjalizacji jest najbardziej
                    aprobowalna, choć i inne nie mogą zostać jednoznacznie odrzucone...
                    A ja, jeśli zechcę mogę być wszak w tej "mniejszości":))

> Zawsze balalam sie konsekwencji i wole zyc ze spokojnym sumieniem.

- Tak jak każdy z nas...

> W ogole to zauwazylam ze Tobie sie podoba oszustwo!Czyz nie?Uwazasz ze nie placenie
                    > abonamentu,sciaganie jest takie fajne?Bo z tego co widze jestes tym bardzo podajarany i
                    > probujesz usprawiedliwiac swoje cawniactwo jakimis wadami genetycznymi!

- Nic bardziej mylnego. Za stary jestem...
                    Jeśli w życiu robię jakieś "przekręty", to tylko z konieczności, a nie dla podniety...
                    Omijanie prawa, drobne wykroczenia mnie nie rajcują - ani trochę!

Z Twej wypowiedzi (słownictwo typu "podjarany") wnioskuję, iż albo jesteś niedoświadczona
                    życiowo i masz jeszcze mleko pod nosem, albo nie wiesz w jakim świecie żyjesz...
                    To nie miała być inwektywa, tak ja to widzę stawiając sprawę jasno.
                    - Czasem chciałoby się nie kombinować! Czasem jednak trzeba i tu - faktycznie - nic mnie nie
                    usprawiedliwia, bo o czyste sumienie ciężko jest nam wszystkim.
                    A przykładów, wybacz, podawać Ci nie będę...

> Dla mnie ton zalosne...ale to tylko moje zdanie...

- I na szczęście tylko Twoje, bo mam ten fart, że nikt o mnie tak nie myśli.

> Z gory zakladasz ze KAZDY szanujacy Polak musial sciagac?Nawet jezeli tak jest
                    > to nie wiem czy wszyscy sa z tego dumni.Ja nie zaluje ze pare razy zdazylo mi
                    > sie sciagnac ale jakos nie rozpiera mnie z tego powodu duma,nie rozumiem czy tu
                    > sie szczycic???Moze mi wytlumaczysz?

Niczego z góry nie zakładam. Statystyczna większośc stanowi o reszcie.
                    - Demokracja to jeden z najgorszych ustrojów jaki kiedykolwiek wymyślono, poczytaj Platona i
                    paru innych... :))

A Ty z góry, Droga Mikko zakładasz, iż cieszy mnie nasza narodowa słabość do krętactwa.
                    Nie cieszy, a smuci. Niejako też popycha w jego stronę...
                    - O dumie już nie wspomnę. Dlatego tutaj o tym piszę, bom tu anonimowy:)

Zwykła nadinterpretacja z Twej strony.
                    Ja tylko sprostowałem...

PS. Przepraszam za fragmentaryczne, wyrwane z kontekstu przytoczenie wypowiedzi.
                    To też z konieczności.

POZDRAWIAM.
                    • Gość: Mikka Re: Oj, tania ciut to demagogia... ;-)) IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 04.08.04, 22:48
                      Jeżeli nadinterpretacja z mojej strony to przepraszam ale przeczytaj wszystko co
                      wczesniej napisales a sam sie przekonasz ze wyglada to tak jakbys byl PODJARANY
                      tym ze nie placisz abonamentu.Moze faktycznie nie jestem zbyt doswiadczona
                      zyciowo bo w moim wieku(22) chyba jeszcze nie mozna byc.A slowo "rajcuje" w nie
                      pasuje do Twojego stylu pisania i umiescilabym w tej samej kategorii co "podjarany".
                      • eine1984 Re: Oj, tania ciut to demagogia... ;-)) 04.08.04, 23:10
                        Gość portalu: Mikka napisała:

> Jeżeli nadinterpretacja z mojej strony to przepraszam ale przeczytaj wszystko co wczesniej
                        > napisales a sam sie przekonasz ze wyglada to tak jakbys byl PODJARANY
                        > tym ze nie placisz abonamentu.Moze faktycznie nie jestem zbyt doswiadczona
                        > zyciowo bo w moim wieku(22) chyba jeszcze nie mozna byc.A slowo "rajcuje" w nie
                        > pasuje do Twojego stylu pisania i umiescilabym w tej samej kategorii co "podjar
                        > any".

Nie masz za co przepraszać.
                        Cieszę się, że Twa interpretacja znalazła właściwszy wymiar...
                        Z pewnością nie jestem w stanie właściwie pisemnie wyartykułować, tego co myślę.
                        - Nie przeczę, ażebyś nie miała prawa tego tak rozumieć. Owszem, masz!
                        Słowo pisane jest ułomne, bo nieodwracalne niemal. A raz źle zinterpretowana intencja może
                        zaważyć na niewłaściwej ocenie czyjejkolwiek inteligencji i sensu wypowiedzi jej autora.

Słowotwórstwo, to dopiero rzecz względna, moja droga.
                        Akurat tak się składa, że słowo - "rajcuje" funkcjonuje od dawien dawna, a przynajmniej od lat
                        mi pamiętnych... Wiele jest słów powstałych współcześnie, ale nader mylnym byłoby
                        mniemanie jakoby wszystko powstało parę lat temu... Tak myśli większość.
                        - Wiem, co znaczą słowa typu "ściema", "zajawka", etc. One powstały u schyłku lat 80.
                        Mam kontakty z młodszymi od siebie. Środowiska tego typu nie są mi obce, nie zamykam się
                        na nie, więc z czystym sumieniem stwierdzam, że żadne, pseudo-nowości językowe mnie nie
                        ominą. Znam dobrze angielski w wersji amer. - tam dopiero tego jest: thx, 4U, CU, d8... etc.

Wiele słów typu "ściema" zna notabene moja 65-letnia ciocia, więc i faktycznie nie świadczyć
                        to musi o czyimś wieku... Wybacz więc, że mogłaś poczuć się "gówniarą", bo takową nie
                        jesteś, skoro potrafisz przyznać się do błędu, przemyśleć i spróbować wyczuć czyjeś
                        intencje... A to już wiele...

Pozdrawiam:))
    • barthez_06 Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! 05.08.04, 12:51
      Ja w temacie cwaniactwa.
      Tzw. opłata abonamentowa jest za posiadanie odbiornika tv.
      To jest właśnie największa głupota i cwaniactwo tego przepisu. To tak jakby
      policja chciała odwieźć mnie na izbę bo mam 3 piwka w lodówce i pewnie się
      upiję.
      Debilizm do 5 potęgi.
      Program tv jest coraz marniejszy. kiedyś pewien palant stwierdził że polska
      liga piłkarska to dziadostwo i wogóle nie zamierzają tego pokazywać. Tylko że
      jakoś społeczeństwo(przynajmniej jego męska część) myśli inaczej.
      Za chwilę komuś przestanie podobać się "Pegaz" albo "Kocham kino" i dadzą
      jakieś szajsowate seriale typu "Lokatorzy" albo jeszcze gorsze.
      jeden facio decyduje co mają oglądać miliony. Kiedyś to mogłem sobie zobaczyć
      cykl filmów Jarmuscha, Herzoga( o 21.00 !!!!!!) a teraz jak jest dobry film to
      raz na ruski rok i o drugiej w nocy(tak jakbym miał do pracy nie chodzić czy
      co?).Więc nie oglądam.Na Durczoka jak cedzi wiadomości patrzę.
      Miech sobie zakodują sygnał! Z jakiej paki ja mam za telewizor płacić!!!
      Jest jeszcze TVN, Polsat, wideo, dvd. Jak się polepszy ramówka + dobre kino +
      spikerzy bez znajomości(młody Dowbor!)+ kultura, to bardzo chętnie. Co zostało
      ze starych dobrych programów..."Pegaz","Zawsze po 21","Teatr Telewizji".
      Wszystko rozpieprzyli. Pamiętacie Kurka i Kamińskiego i ich "Sondę", Kanciruka
      i "Kwant" tego gościa od zwierzaków z wąsem< Toniego Halika z Elą dzikowska
      i "Pieprz i wanilia"itd. To były osobowości! Za lokatorów i młodego Dowbora
      płacił nie będę. jedynym atutem Tv jest to że nie tnie filmów reklamami. Tylko
      jakoś filmów mało a reklam w cholerę i jeszcze troche. Za radio owszem, lubię
      Trojkę i Jedynkę i słucham więcej radia niż oglądam te ich badziewną telewizją
      dla badziewiaków.
      Ps.
      Ostatnio wszyscy tylko chcą wyciągnąc pieniądze.
      Kiedyś jakiś szalony piekarz stwierzdił że u nas jest za tani chleb bo w uni to
      jest o wiele droższy więc trzeba wyrównać ceny. Szkoda że o wyrównaniu płac
      jakoś cicho. Ja chętnie zaplacę abonament, za droższy chleb itd. ale do cholery
      dajcie zachodnie płace skoro zachodnich cen żądacie!!!
      Ps.2
      Tylko czekać jak nam Lepper każe placić podatek przy zakupie butów. Bo wiadomo
      buty są do chodzenia a chodniki za coś robić trzeba.

Amen(palce mnie już bolą)
      • Gość: małgorzata na wszystko jest metoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 18:38
        Gdyby wszystkie sygnały telewizyjne szły kablem, to nie byłoby pajęczarstwa.
        Wybierałoby się takie pakiety, opcje, warianty, czy jak to zwał stacji tv,
        jakie kto lubi. Nie byłoby tej dyskusji.
        Albo postąpić jak w państwie socjalnym : dać obywatelowi gratis, może nawet bez
        reklam jeden program finansowany z budżetu państwa.
        Pewnie sami wymyslicie inne, lepsze rozwiazania.
        Ale póki co jest jak jest i nigdy nie będzie lepiej, czy nawet inaczej jeżeli
        stanowi się prawo, którego nie dość, że mało kto przestrzega, to jeszcze nie
        można tego wyegzekwować.
        A władza ponoć przez lud była wybierana.
        • eine1984 Re: na wszystko jest metoda 06.08.04, 09:07
          Barthez_06 aż nie wiem co przytoczyć z Twej wypowiedzi...
          Wylewnie, bo od serca:))

Zgadzam się z Tobą w dużej mierze.
          Zwłaszcza co do płac, cen i poziomu "artystyczno-kulturalnego" TVP1 i TVP2.
          - Kiedyś TVP2 to była stacja - kwintesencja kultury, coś dla melomanów, etc.
          A o legendarnych już programach nie ma co wspominać... ;-(
          Wymieniłeś co istotniejsze.

PS. Z tym piwem w lodówce, którym się pewno upijesz, to też mnie rozłożyłeś:)))
          - Prewencja ma być, a jak!!!! ;)

To tak jak z radiowozem pod dyskoteką, też 100% skuteczności, a i izba miałaby co robić,
          tylko znów, kto za nią zapłaci? ;)
          Nie miałem na szczęście na Piotrkowskiej izdebki odwiedzać, choć znajomość adresu jest
          wielce podejrzana i mogłaby świadczyć przeciwko mnie:))))

PPS. A pewnyś, że 3 wystarczą??? ;)))
          • Gość: barthez Re: na wszystko jest metoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 10:13
            Może z cztery,pięc bo forma juz nie ta(kto nie ćwiczy jest bez formy) ;)))
            Dla "telewizorów" mam propozycje kanałów tematycznych( a po ich wprowadzeniu to
            sam będę chodził i sprawdzał czy macie telewizory !!!)
            1. Tylko futbol (piłka ligowa i światowa + Borek z Kołtoniem)
            2. Kaskiem i kijem (wszystko o hokeju + Zagłębie Sosnowiec)
            3. Polskie kino ( klasyka polskiej kinomatografii)
            4. Klasycy kina europejskiego
            5. Panorama światowego kina
            6. Na deskach teatru (wszystko o teatrze + spektakle)
            7. Marchewka i rzodkiewka (program o kulinariach + Makłowicz + Bikont)
            8. Na szlaku (program dla miłosników gór + akcesoria do trampingu)
            9. Wiatr w żagle (wszystko o żeglarstwie + relacje z regat)
            10. Pędzel Van Gogha ( program dla miłosników sztuki)
            11. Informator Kulturalny (planowane imprezy wystwy, wernisaże, koncerty,
            repertuary kin itd.
            12. Małe jasne (program dla miłosników ważenia piwa, wszystko o porterach,
            stoutach, pilsnerach itd.)
            13. Wino grono (wszystko o winach kalifornijskich, chilijskich, francuskich itd.
            gatunki, przepisy itd.)

Tyle moje propozycje. A jakie są wasze?

• eine1984 Kanały tematyczne:)) 06.08.04, 10:29
              4-5 to juz lepiej, bo się zaczynałem obawiać, że na alkoholika się kwalifikuję.
              Trzy piwka to i po robocie można, po kolacji.. Mniam:)

Aha! Na jedynce ustawiłbym ten kanał o ważeniu piwa:)

A moja propozycja: "Gorzelnictwo stosowane" - czyli coś niecoś dla amatorów mocnych i
              niepowtarzalnych wrażeń, receptury typu "Grunwald 1410" (proporcja: 1kg cukru, 4litry wody,
              10dag drożdży) i wielu in.
    • Gość: apud Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 19:30
      jeżeli poczta za moje grosze bedzie dostarczała przesyłki w takim czasie.
      list nadany 22.07.2004 w sosnowcu.
      trafia do sosnowca 05.08.2004.
      doręczyciel w tym przedziale czasu.jak twierdzi ma inne zadania.
      roznoszenie reklam....m in. real...
      trzecie piętro........
      schody,schody,schody....................
      pewnie będzie sprawdzac abonament.
      schody,schody,schody........
      nawet niech nie pomyśli.....cuś powiedzieć.
      popukajcie się ............... .
      • eine1984 Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! 06.08.04, 22:44
        Gość portalu: apud napisał(a):

> jeżeli poczta za moje grosze bedzie dostarczała przesyłki w takim czasie.
        > list nadany 22.07.2004 w sosnowcu.
        > trafia do sosnowca 05.08.2004.

Priorytem jeszcze pewnie...
        Zawrotne tempo:))

> doręczyciel w tym przedziale czasu.jak twierdzi ma inne zadania.

Zajęty wielce, jak my wszyscy! ;)

> roznoszenie reklam....m in. real.....

Każdy orze jak może, dorabiają sobie! Z czegoś trzeba żyć...
    • Gość: misia Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 12.08.04, 14:29
      Ale mnie podbudowaliście!!! Myślałam że sama nie płacę abonamentu, ale widzę że
      jest nas spora sumka!!!!
      • eine1984 Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! 12.08.04, 20:55
        Gość portalu: misia napisała:

> Ale mnie podbudowaliście!!! Myślałam że sama nie płacę abonamentu, ale widzę że
        > jest nas spora sumka!!!!

:))))
        A co? Nie wiedziałaś?

PS. Listonoszka z rewiru BMC i Kisielewskiego jakoś o abonamencik nie pyta? ;)
        A bywa parę razy w miesiącu, by coś jej pokwitować:)))

POZDRAWiAM
    • Gość: obserwator Ani widu, ani słychu.. IP: 216.127.82.* 12.08.04, 23:00
      Poczta partyzantki z klientami prowadzić nie będzie - prędzej już z KRRiTV :)))
      • Gość: arthur Re: Ani widu, ani słychu..????? IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 18.08.04, 07:00
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2232751.html
    • Gość: SAMANTA Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 01:40
      KIEDY GACIOWI BEDA SPRAWDZAC CZY ZMIENILAM MAJTY
      GACIOWI-(MOZE MIN.ODZIEZY,FINANSOW,OD PAP.DO D...)
      BIEDA,BIEDA,BIEDA........
      A MY BAHAMA..............
      pozdrowienia z Porąbka Porąbka k.Sosnowca (terz baden)
      GDZIE JESTEŚ NA URLOPIE-W PRACY-
      A TY GDZIE-STOJE W URZEDZIE PRACY.
    • Gość: asia Re: Uwaga!!! - Poczta - KONTROLA abonamentu RTV!! IP: *.ssi.org.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 17:37
      u nas w pacy też zapanowała paranoja bo w instytucjach publicznych największa
      ściągalność jest abonamentu.Jakby sie chciało jednak radia słuchać to trzeba
      dyrektorowi zgłosić.Jednakże to nie jest mile widziane, gdyż dyrektor radia nie
      słucha.Węc dlaczego wychodzić przed orkiestrę?No i jak pracuje ten który słucha
      radia?Pije kawę i słucha a nie pracuje!ot i co!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka