Dodaj do ulubionych

a może nowe województwo???

07.02.03, 16:15
Reforma administracyjna a raczej jej autorzy zakpili sobie z mieszkańców
Zagłębia i nazwa śląsk i Zagłębie nie przeszła jako zgłoszona poprawka do
ustawy. Ja wiem że od tego minęło już trochę czasu ale można zawsze coś
zmienić. Brrrrrrrrrrrrrrrrr jak mam powiedzieć że jestem z województwa
śląskiego to robi mi się niedobrze. Gdzie są (i byli) parlamentarzyści z
naszego regionu??? Można przecież pomyśleć o nowym tworze administracyjnym
lub jakiejś formie autonomii w ramach obecnych struktur. Co o tym
myślicie??? Pozdrawiam całe Zagłębie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krawiec Re: a może nowe województwo??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.03, 23:45
      Witam i na wstępie powiem Ci ,że mam podobne odczucia co do bycia
      mieszkańcem woj. ślaskiego. Być moze racje maja Ci , którzy twierdza że
      zrośliśmy sie ze Śląskiem więzami ekonomicznymi, komunikacyjnymi itd. Ale moim
      zdaniem nie wychodzimy na tym najlepiej. Weźmy np restrukturyzację górnictwa -
      jeśli trzeba było zamykać kopalnie to na pierwszy ogień poszły te zagłębiowskie
      nawet Niwka , w którą kilka lat wcześniej wpompowano kolosalne pieniądze żeby
      przygotować dalszy urobek. W rezultacie mamy 23% bezrobocie , jedno z
      najwyższych w kraju . Można by podać jeszcze kilka przykładów ślaskiej wendety
      wynikajacej z wielkiej krzywdy jaka im sie działa w PRL-u z likwidacją GKS
      Zagłębie i zburzeniem pomnika rewolucji 1905 ( zgineło wówczas kilkuset
      działaczy w większości patriotycznych socjalistów z PPS ale też prawicowych
      robotników ze związku narodowego - wtedy to powstała nazwa Republika Czerwonego
      Zagłębia). Wracajac do tematu województwa to myślę,ze jeśli ma ono pozostać w
      takich samych granicach to nazwa np. woj śląsko-zagłębiowskie byłaby krzywdząca
      dla Bielska i Częstochowy więc powinno się powrtócić do starej nazwy. Mało
      realną rzeczą jest zmiana granic tak by np utworzyc nowe woj oparte na dawnych
      granicach historycznych np zachodniomałopolskie gdzie weszłyby: Podbeskidzie,
      Zagłębie i Częstochowa - chociaż ja bym sie pod tym podpisał. Inną kwestią,
      ktora byłaby wg mnie bardziej korzystna jest integracja miast samego Zagłębia i
      mocniejsze wyrażenie własnej tożsamości. Pozdrowienia !!!
      • marsodie Re: a może nowe województwo??? 09.02.03, 02:00
        gratuluje pomyslu CYTUJE: "Mało realną rzeczą jest zmiana granic tak by np
        utworzyc nowe woj oparte na dawnych granicach historycznych np
        zachodniomałopolskie gdzie weszłyby: Podbeskidzie, Zagłębie i Częstochowa -
        chociaż ja bym sie pod tym podpisał."

1. popatrz wac pan na mape !!! np. do bb jechalbys przez slask.
        2. nie ma czegos takiego jak podbeskidzie !!! wystarczy spojzec na historyczne
        granice... no ale tu znow mapa jest potrzebna....
        3. zaglebie (historycznie) to malopolska, dlatego proponuje zlozyc wniosek,
        rozpisac referendum i stolice woj. miec w krakowie do ktorego z sosnowca jest
        ok 70 km (slawkow dokladnie tak zrobil tylko w druga strone).

pozdrawiam
        MADe

• Gość: Julka Re: a może nowe województwo??? IP: 81.21.196.* 09.02.03, 10:13
      Mozna zdrowa opowiadac o nowym wojewodztwie,ale prawda jest taka ze nie ma
      najmniejszej wspolpracy miedzy miastami zagłębia , nie mowiac o politykach.
      I jak tu mowic o wojewodztwie.Szczerze mowiac wiecej w sosnowcu wiadomo co
      dzieje sie w Katowicach niz np. Sławkowie, Bedzinie itd.
      Ale pomijajac to i tak uwazam ze bycie w woj. ślaskim jest straszny, ale w
      krakowskim byłby jeszcze gorszy.
      • Gość: Arnold Re: a może nowe województwo??? IP: 213.186.78.* 09.02.03, 12:32
        Popieram. Nie ma miejsca dla Zaglebia w woj. slaskim. Macie do wyboru, razem z
        Czestochowa i Zawierciem, Malopolske lub woj. staropolskie (kieleckie), w
        ktorym byliscie przed wojna:

republika.pl/silesia2/02.html
        Pyrsk - Arnold
        • Gość: Arnold Re: a może nowe województwo??? IP: 213.186.78.* 10.02.03, 00:58
          Co tak cicho?
    • Gość: Krawiec Re: a może nowe województwo??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 08:18
      Witam ponownie zwłaszcza Zagłebiaków ale też Ślazaków , którzy włączyli się
      do dyskusji. Wielce szanownemu koledze mad -owi ,którego nie wiem gdzie
      sytuowac jeśli chodzi o tożsamośc gratuluje znajomosci mapy ale przypomne , że
      mieszkamy jak na razie w Polsce i przjechanie z BB do Sosnowca lub innego
      zagłębiowskiego miasta nie wymaga wiz czy paszportów ( mimo ,ze np. kolega
      arnold pragnąłby tego). Poważniej mówiac w nowym podziale administracyjnym
      istnieją już takie przypadki,w których aby przejechac z miasta lezacego w danym
      powiecie do siedziby tego powiatu trzeba przekraczac przez inny powiat i nikt
      nie upomina sie o korytarz eks-terytorialny. Po drugie to czy jest taki region
      jak podbeskidzie czy nie ma niech zdecyduja sami mieszkancy. Czegoś takiego jak
      Zagłębie tez nie było na mapie Polski a o jego utworzenie i rozwój nie wynikał
      z czynników geograficznych i historycznych tylko gospodarczych i politycznych.
      Powiem koledze jeszcze ,ze w mojej wypowiedzi jak równiez wypowiedzi inicjatora
      wątku nie padł pomysł przyłączenia Zagłębia do Małopolski . Nie bede mówił za
      niego ale ja uważam ze obecna sytuacja jest drazliwa zarówno dla Zagłębiaków
      jak i Ślazaków ( spytaj Arnolda). Mało realne wydaje mi sie utworzenie woj np
      zachodniomałopolskiego bowiem każdy z wymienionych przeze mnie regionów
      najprawdopodobniej zgłaszałby aspiracje do usytuowania siedzib admin. na jego
      terenie.
      Odpowiadając na wypowiedx Julki powiem ,ze powoli coś sie zaczyna zmieniac w
      kwestii zagłebiowskiej integracji . Już wkrótce rozpocznie swoją działalnosc
      kwartalnik naukowo społ kulturalny "Zagłębie Dabrowskie" gdzie my
      Zagłębiacy będziemy mówic sami o sobie.
      Pozdrawiam , cześć.
      • Gość: Julka Re: a może nowe województwo??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.03, 11:05
        Odpowiadając na wypowiedx Julki powiem ,ze powoli coś sie zaczyna zmieniac w
        kwestii zagłebiowskiej integracji . Już wkrótce rozpocznie swoją działalnosc
        kwartalnik naukowo społ kulturalny "Zagłębie Dabrowskie" gdzie my
        Zagłębiacy będziemy mówic sami o sobie.

O tym nie wiedziałam i przypuszczam ze wiekszosc Zagłebiaków nie wie.Ale ciesze
        sie ze cos sie dzieje i mam nadzieje ze wszystko to będzie sie jakos rozwijało.
        Pozdarwiam
      • m234 Re: a może nowe województwo??? 11.02.03, 19:36
        ja także uważam że w kwestii integracji społeczno-kulturalnej w naszym
        regionie jest nieco lepiej niż kilkanaście lat temu. Nie jest to dziwne
        szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę iż pokolenie obecnych 25-35 latków
        urodziło się tutaj i czuje mniejszy lub większy związek z tą ziemią. Mam
        nadzieję że z czasem będzie jednak możliwa zmiana struktur administracyjnych
        wymuszona choćby powyższym bo ja przynajmniej nie widzę możliwości trwania
        obecnego układu w nieskończoność. Więzy gospodarcze swoją drogą ale to jedyne
        co łączy nas z lewą stroną Brynicy. Pozdrawiam.
    • Gość: P@CO Re: a może nowe województwo??? IP: 80.48.249.* 17.02.03, 20:38
      Serdeczne Gratulacje dla pomysłodawców tego wątku. Ludzie zamiast zamykać się i
      tworzyć kolejne granice "NIETOLERANCJI" pomyślcie o integracji ze Śląskiem i
      jego mieszkańcami...
      • Gość: Krawiec Re: a może nowe województwo??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.03, 23:22
        Jesli chodzi o integracje ze Śląskiem to nie wiem co masz na mysli ? Jeśli
        mam zacząć godoć po naszymu czyli po Ślunsku - jak spiewają rodowici Ślazacy w
        popularnej za Brynicą audycji "Sobota w Bytkowie" a zarazem być
        najgorszym "gorolem" z Sosnowca - to dzięki bardzo za taką integrację . Jestem
        za tolerancją jak najbardziej ale wieloletnie doświadczenia z lunościa ślaską
        nakazuja mi sadzić ,że wyciąganie ręki w tamtym kierunku nie ma sensu. Powiem
        Ci jeszcze, że integracja Zagłębia Dabrowskiego wcale nie musi byc skierowana
        przeciw Górnemu Ślaskowi. Zróbmy coś dla siebie odkryjmy własna historie
        czytając publikacje Zielinskiego a nie artukuły "przetolerancyjnego" Kazimierza
        Kutza, który w ramach poprawy stosunków śląsko - zagłębiowskich nazywa nas
        potomkami sowieckich barbarzyńców. Określmy sami własny kierunek rozwoju
        terenu multikulturowej i otwartej społeczności. Zapewniam Cię kimkolwiek
        jestes ,że idea keine granzen w tym przypadku jest słuszna ale jedynie na
        Eurowizję. Natomiast jeśli chodzi o nowe województwo to sam nie jestem
        przekonany do tego pomysłu aczkolwiek temat daje do myślenia. Pozdrawiam .
        • Gość: P@CO Re: a może nowe województwo??? IP: 80.48.249.* 18.02.03, 13:52
          Pewnie masz w dużym stopniu racje. Mnie jednak irytuje fakt, że zamiast starać
          się szukać wspólnych punktów, doszukujemy się kolejnych róźnic. Osobiście
          uważam,iż takie działania jak nowe granice i podziały administracyjne nie są
          najlepszym rozwiązaniem. Nadal uważam, że do zjednoczenia regionu Śląsko-
          Dąbrowskiego potrzeba trochę dobrej woli. Jednak aby usprawiedliwić swoją
          naiwność oświadczam, że Mam dopiero 20 lat,

P.S
          Jestem rodowitym Ślązakiem, SIEMIANOWICE ŚLĄSKIE

Pozdrawiam wszystkich
          P@CO
          • Gość: Arnold Re: a może nowe województwo??? IP: 213.186.78.* 18.02.03, 16:35
            Jako rodowity Slazak masz dziwne podejscie do sprawy. Moze z racji mlodego
            wieku. Ja jestem jednak zwolennikiem regionow w historycznych granicach.
            W przypadku Gornego Slaska (nie woj. tzw. slaskiego) przemawia dodatkowo za tym
            fakt zamieszkiwania go przez kilkaset tysiecy ludzi ktorzy sa swiadomi swojej
            narodowosci slaskiej. A ochrona naszego malego narodu przed utrata tozsamosci
            wymaga polaczenia Gornego Slaska w calosc i odlaczenia nieslaskich terenow.
            Ponadto przywrocenie historycznych granic administracyjnych usunie wiele
            animozji, jakie sa widoczne mimo kilkudziesieciu lat wymuszonej integracji.
            Dla prawdziwego Slazaka Opole to Slask, a Sosnowiec to jednak juz Polska.
            Przy okazji powiem, ze znam osobiscie troche ludzi zza rzeki i czesc z nich
            jest tego samego zdania. Ludzie sa ludzmi, po obu stronach sa ci przyzwoici i
            ci nic nie warci. Ale historia, architektura, roznice etniczne, zupelnie inna
            tradycja sa ogromne.

Pyrsk - Arnold
            • Gość: P@CO Re: a może nowe województwo??? IP: 80.48.249.* 18.02.03, 23:20
              Nadal podtrzymuję tezę, iż potrzeba dobrej woli. Wszyscy tu próbujecie
              przedstawiać argumenty w oparciu o historie i dawne podziały. Jestem pewien, że
              wasza postawa wynika z tego, że owa historia, na którą tak wszyscy się tu
              powołuja, wpoiła taką a nie inną postawę. Wracając do meritum rozpoczętego
              wątku, uważam, iż kolejny twór administracyjny i "potrzeba" separacji Zagłebia
              od Śląska to fanaberia skrajnie ustosunkowanych przedstawicieli tegoż regionu.

P.S
              Proszę wszystkich biorących udział w dyskusji o podanie praktycznych a nie
              ideowych argumentów, które przemawiają za takim podziałem.

Pozdrawiam P@CO
              • wrzood Re: a może nowe województwo??? 01.07.03, 13:03
                n`to może jak się rozpędzamy to podzielmy polskę na białą i kolorową, na
                aryjską i żydowską, na lewicę i prawicę, na ładnych i brzydkich, mądrych i
                głupich. Wypierdolmy wysokie mury, druty kolczaste, pasy orne, a niech tego
                wszystkiego pilnuje wojsko!!!
                Posrało was ludzie???
                Kiedyś w dawnych Chinach zaczęło brakować zboża i ówcześni rządzący wymiślili,
                że winę za to ponoszą WRÓBLE! Całe rodziny chodziły na pola i polowały na te
                nieszczęsne ptaki. Następnego sezonu wróbli już nie było, za to zborze zostało
                opierdolone przez robaki, których było za dużo, bo nie jadły ich wróble...
                Proponuję zapisać sobie w waszych małych gorolskich słowniczkach, małym
                gorolskim długopisikiem słowo SYMBIOZA.
                Pozdrawiam. wrZOOd z Siemianowic Śląskich
                ps. Gdyby między Sosnowcem a Szopienicami stał taki DUUUUPNY mur, to z kim
                napierdalali byście się kamieniami przez staw?
                Poza tym zamknięci we własnym gorolskim smrodku doczekalibyście się GARBATYCH
                DZIECI!!!!
        • Gość: Ober Re: a może nowe województwo??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 22:23
          Gość portalu: Krawiec napisał(a):

> Jesli chodzi o integracje ze Śląskiem to nie wiem co masz na mysli ? Jeśli
          > mam zacząć godoć po naszymu czyli po Ślunsku - jak spiewają rodowici Ślazacy w
          > popularnej za Brynicą audycji "Sobota w Bytkowie" a zarazem być
          > najgorszym "gorolem" z Sosnowca - to dzięki bardzo za taką integrację . Jestem
          > za tolerancją jak najbardziej ale wieloletnie doświadczenia z lunościa ślaską
          > nakazuja mi sadzić ,że wyciąganie ręki w tamtym kierunku nie ma sensu. Powiem
          >
          > Ci jeszcze, że integracja Zagłębia Dabrowskiego wcale nie musi byc skierowana
          > przeciw Górnemu Ślaskowi. Zróbmy coś dla siebie odkryjmy własna historie
          > czytając publikacje Zielinskiego a nie artukuły "przetolerancyjnego" Kazimierza
          >
          > Kutza, który w ramach poprawy stosunków śląsko - zagłębiowskich nazywa nas
          > potomkami sowieckich barbarzyńców. Określmy sami własny kierunek rozwoju
          > terenu multikulturowej i otwartej społeczności. Zapewniam Cię kimkolwiek
          > jestes ,że idea keine granzen w tym przypadku jest słuszna ale jedynie na
          > Eurowizję. Natomiast jeśli chodzi o nowe województwo to sam nie jestem
          > przekonany do tego pomysłu aczkolwiek temat daje do myślenia. Pozdrawiam .
          >
          Jestem Slazakiem i to o starych niemieckich korzeniach, czytajac wasze posty nachodzi mnie mala refleksja, ze niewlasciwie oceniacie to co sie dzije na zachodniej czesci Brynicy i ich mieszkancow, wlasciwie jesli o mie chodzi to mialem pare kumpli z Sosnowca i zawsze mi sie z stosunkowo dobrze komunikowalo nie liczac moze paru zarozumialych dziewczyn, ale to nie wazne.
          Co do przyszlosci to w istocie roznimy sie i nie powinnismy tego zamazywac bo karzdy chce zachowac wlasna tozsamosc, i nikt nie chce byc zdominowany przez droga strone o co w polityce bardzo latwo.
          Jesli chodzi zas o pana Kutza to u Slazakow tych prawdziwych i swiatlych o prwdziwie Slaskich jest on zwyklym zerem wiec nie traktujecie jego opowiadan w kontekscie calej zbiorowej swiadomosci Slazakow bo to nieprawda.
          Kutzowatosc to termin ktory niejako ujmuje cale zlo jakie przelewa sie po tej krainie, zas pan Kutz jest jego najwyzszym kaplanem, ale to po naszymu to zwyklo Cioula
          wola miec za kumpla prawdziwego Lechity niz falszywego Sloonzoka.

aufwiedersehen
    • Gość: Krawiec Re: a może nowe województwo??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.03, 09:43
      ...i okazuje sie ,że temat wytworzył ciekawą sytuację bowiem włączli się do
      dyskusji rodowici Górnoślązacy . To co powiem Arnoldowi będzie również
      odpowiedzią dla Paco . Otóż sprawa różnic kulturowych i nawet wymienionych
      przez Ciebie różnic w zabudowie są to argumenty nieco naciagniete . Po pierwsze
      na historycznych terenach śląskich ludność etniczna stanowi mniejszaość. Po
      drugie , spośród tych kilkuset tysięcy na obecna chwilę twój pogląd o
      kształcie jest wyrażany przez mniej niż 50 % ( tak mi się wydaje gdy potrzę na
      wyniki wyborcze RAŚ-u) . Jeśli chodzi o architekture powiedz mi czym różnia się
      osiedla w Katowicach, Bytomiu czy Siemianowicach od tych sosnowieckich czy
      dąbrowskich ? Przecież w zabudowie wielkopłytowej mieszka wiekszość
      mieszkańców województwa. Natomiast jeśli chodzi o architekturę osiedli
      robotniczych to zapraszam na istniejace jeszcze osiedla w sosnowieckiej
      dzielnicy Pogoń gdzie budynki nazywane sa kamienicami a nie familokami i futryn
      nie maluje się na czerwono . Poza tym większych różnic nie ma. Architekture
      neorenesansowa i neoklasyczną typowa dla miast przemyslowych końca XiX i
      poczatku XX w znajdziesz zarówno w Sosnowcu jak i w Katowicach czy Chorzowie.
      C.D.N. - jeśli zaraz nie wyjdę z domu to wyleją mnie z roboty. Narka.

• Gość: Krawiec Re: a może nowe województwo??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.03, 17:41
        Reasumując poprzednią wypowiedź skierowaną do Arnolda powiem ,że staram się
        zrozumieć korzenie śląskiej krzywdy (jestem stałym czytelnikiem
        magazynu "Śląsk") ale w obecnej sytuacji walka o narodowość Śląską jest
        niezasadna choćby ze statystycznego punktu widzenia.
        Odpowiadając paco zacytuję wyświechtany slogan pt. "Naród który nie ma
        swojej historii ginie". Tak samo rzecz się ma ze społecznościami lokalnymi. Ja
        osobiści nie wyobrażam sobie sytuacji, w której ludzie myślą jedynie
        kategoriami własnego mieszkania czy ulicy i jedyny problem takich ludzi to czy
        jest dziura w drodze lub w oknie na klatce schodowej czy jej nie ma. Aby
        definiować przyszłość w skali większej struktury np regionu należy najpierw
        odczuwać przynależnośc do tej struktury . Jeśli jest to Śląsk to właśnie należy
        mieć śląską tożsamość. Poza tym nie utożsamiam się ze Śląskiem bo poprostu
        jestem Zagłębiakiem.
        Powiem Ci teraz dlaczego ja nie odczuwam tozsamości ze Ślaskiem . Najprościej
        byłoby mi zaproponować Ci przeczytanie postów w prywatnym roomie Arnolda7 ale
        pewnie powiesz mi, że są tam skrajne opinie i będziesz miał sporo racji .
        Funkcjonują również mniej skrajne poglądy ale jak dla mnie na tyle
        dyskredytujące Zagłębie żeby się zrazić do regionu, z którego Ci ludzie
        pochodzą. Są to opinie osób najbardziej opiniotwórczych na śląskiej scenie
        lokalnej - redaktorzy poczytnych gazet , artyści , politycy i nawet naukowcy.
        Opinie te wynikają z braku wiedzy historycznej bądź celowym fałszowaniu
        historii - w drodze rewanżu za fałszowanie PRL-owskie. Powiem jeszcze bez
        wymieniania nazwisk ,że są to osoby powszechnie uznawane za autorytety i
        wywodzące się ze środowisk kierujących się rozsądkiem .
        Moim zdaniem Zagłębie powinno wspołdziałac ze Śląskiem w ramach jednego
        województwa ale postawa Ślązaków stawia takową współpracę pod znakiem
        zapytania.
        Jeszcze jedno chciałbym Ci powiedzieć . Myślę ,że nie chodzi o to żeby się
        nie różnic ale o to żeby się pięknie różnić czyli wspóldziałać akceptując
        historię i tradycje innych.
        • Gość: P@CO Re: a może nowe województwo??? IP: 80.48.249.* 19.02.03, 22:54
          Kapitalny komentarz !!!
          Pozdrawiam P@CO

• Gość: Arnold Re: a może nowe województwo??? IP: 213.186.78.* 19.02.03, 23:31
          Co do czasopisma Slask to jest to poltonski szmatlawiec. Co do reszty, fajnie,
          ze nie wywiazala sie z tego pyskowka. Jest troche pozno na rozwijanie tematu,
          ale rozwiniemy go.
          Pyrsk - Arnold
          • Gość: t Re: a może nowe województwo??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.03, 12:26
            skaczecie sobie tu wszyscy do oczu - zachowujecie się jak jacyś rasiści !
            musze wam powiedzieć że od zawsze mieszkam w sosnowcu ale bardzo lubie ślązaczki
            - są przyjemne w dotyku , miłe ,ufne ,gorące i bardzo pracowite gdy trzeba...
            - integracja sąsiedzka jest bardzo przyjemna - polecam ...
            • Gość: Krawiec Re: a może nowe województwo??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 09:35
              ...jednak istnieje coś takiego jak solidarność ludzi myślacych kroczem;-) Wobec
              tego życzę Ci kolego t aby na tą imprezkę MTV w galerii przybył tabun Ślązaczek
              z twoich marzeń a powerplayem niech zostanie "przbój" Ich Troje "keine granzen"
              w wersji techno. Czy można od życia wiecej chciec?
              Moim zdaniem można ruszyc głową i napisać cos sensownego zamiast sprowadzać
              temat do absurdu.
              • Gość: malop Re: a może nowe województwo??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.03, 00:45
                Jadąc po Błędowie ,Kużniczce,Trzebiesławicach,Ujejscu,Tucznawie,Łosieniu
                wiedzę Śląskie familoki ??

Nie. To typowe zachodniomałopolskie wioski .
                Ludzie mówią tu gwarą (dialektem) małopolskim .

Architektura,Zabytki .
                np.w Dąbrowie Górniczej (Gołonóg) najstarszy kościół z 1675 wybudował biskup
                krakowski A .Trzebicki
                w we wsi Dąbrowa najstarszy kościół św.Aleksandra wybudował biskup kielecki

Budynek Zarządu Górniczego wybudowano w 1837 roku w tradycji kieleckiej
                (małopolskiej)

Zamek w Będzinie to nie architektura śląska to arch.krakowska

Oczywiście do stolicy Śląska jest dużo DALEJ niż do stolicy Małopolski
                Bo stolicą Śląska jest Wrocław
                Stolicą Górnego śląska Opole
                Katowice to tylko stolica wojKatowickiego teraz śląskiego

Jestem za Cżestochową ,Zagłębiem, Ziemią Chrzanowską z Jaworznem ,Ziemią
                Olkuską,Oświęcimiem,Bielskiem ,Żywcem ,Wadowicami,
                w jednym woj.żachodniomałopolskim - stolicą może być Każe z miast (może
                rotacyjnie) może to być Będzin ,Olkusz,Oświęcim ,....

Obecnie Małopolska leży na terenie 7 woj(w ttym śląskiego ),
                Śląsk na terenie 4 woj
                Wydzielenie z woj śląskiego i Małopolskiego - woj malopolski zachodniej (może
                się nazywać (zachodniokrakowskie lub małopolsko-zagłębiowskie lub zagłębie i
                podbeskidzie lub jurasko -beskidzkie lub gornej Wisły i Warty)
                Nazw jest dużo.

• Gość: sulpy Re: a może nowe województwo??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.03, 16:27
                  przesadziłeś z tą stolicą w Będzinie, Olkuszu czy Oświęcimiu...
                • Gość: """""" Re: a może nowe województwo??? IP: 80.51.254.* 29.06.03, 13:09

Z tym Bielskiem to przesadziłeś. Bielsko od zarania dziejów było miastem
                  ślaskiem leżącym na Śląsku Cieszyńskim.Poczytaj troche historii tego miasta i
                  jego położeniu. Wiesz co symbolizuje herb Bielska?????
                  Nie wiesz to ci odpowiem: nierozerwalną więź z Ziemią Cieszyńską na której
                  leży a jak doskonale wiesz ta ziemia to jest Śląsk Cieszyński.
                  Więc jeżeli nie wiesz nic na temat tego miasta to sie nie wupowiadaj za jego
                  mieszkanców. Lepiej zajmij się Tarnowem i Podhalem którzy się mało a wrecz
                  wogóle sie nie identyfikują z małopolską.
                  Mieszkańcy Jasienicy k. Bielska czy Wapienicy bardzo manifestowali swoją
                  Śląskość-zresztą chyba wiesz, tylko próbujesz natłóc ludziom coś do głowy o
                  tej ziemii o której nic nie wiedzą. Tak sie składa że twoje fałszujace
                  historię i ją wypaczjące posty musi ktoś sprostować. Co do Bielska to ja to
                  prostuje. Bielsko nigdy nie było małopolskim miastem!!!! Co innego Biała. Więc
                  jak piszesz o małopolsce to pisz w odniesieniu do historycznej Białej!!!!
                  • Gość: malop Re: a może nowe województwo??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 21:50
                    Tylko że rada miasta Bielska-Białej uchwaliła że chce być w Małopolsce
                    i nigdy tej uchwały nie zmieniła
                    • Gość: """" Re: a może nowe województwo??? IP: 80.51.254.* 01.07.03, 10:30
                      Cóż. O projekcie słyszałem ale niestety nie wiem czy została uchwalona, a
                      słyszałeś o manifestowaniu przez mieszkanców min Jasienicy (tuż obok BB)
                      swojego bycia w woj śląskim?? jako że są SLązakami!!! Tak samo manifestowali
                      mieszkańcy Bielska wiadomo że nie wszyscy bo to miasto "dwóch kultur". Ale nie
                      w tym rzecz. Rzecz w tym żebyś nie pisał o Bielsku jako mieście małopolskim bo
                      to delikatnie mówiac NIEPRAWDA i kłamstwo!! A co do ychwał to w tym kraju
                      podejmuje się różne dziwne uchwały często sprzeczne z logiką prawem itp ( nie
                      mówie tutaj konkretnie o tej o której napoisałeś bo z tego co wiem to był
                      tylko projekt)
                      Ale jeszcze raz pisze: NIE WYPOWIADAJ SIE ZA MIESZKAŃCÓW tymbardziej jeśli nie
                      znasz historii a jeżeli znasz to nie przedstawiaj jej tylko w sposób dogodny
                      dla siebie ale obiektywny.
                      Bielsko od zarania dziejów było miastem ślaskiem leżącym na Śląsku
                      Cieszyńskim, Pogórzu Śląskim u stóp Beskidu Śląkiego. Herb Bielska
                      symbolizuje nierozerwalną więź z Ziemią Cieszyńską na której
                      leży a jak doskonale wiesz ta ziemia to jest Śląsk Cieszyński.
                      W sowium herbie jest złoty orzeł na niebieskim tle-orzeł jak i barwy powinny
                      Ci cos mówić.
                      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka