Gość: Różowy Słoń Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 15.11.03, 19:51 Różowe słonie w Staszicu? Piękne, bajkowe bazyliszki w IV Lo? No i Mc'Donalds na 16 pietrze tego samego liceum.... - TAKA JEST MOJA ODPOWIEDZ NA TWOJE PYTANIE :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wici Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.devs.futuro.pl 15.11.03, 19:54 Mickiewicz musial za to duzo zaplacic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heben Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.devs.futuro.pl 15.11.03, 19:51 Jestem uczniem tego liceum i oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze to pewnie jest tu, ale narkotyki sa przeciez wszedzie. Byly nawet w podstawowce i sa w kazdej szkole tylko nie wszyscy o tym wiedza. Kto jednak ogladal program UWAGA zauwazyl na pewno jak przedstawili te szkole. Z kilkoudziesieci wywiadow z uczniami puscili tylko te 2, ktore potwierdzaly ich temat. A przeciez to byly tylko przypuszczenia uczniow. Natomiast pewien pan reporter nie dal nam szansy do obrony, tak jak III LO w Katowicach, np. wcale nie skontaktowal sie z kms wiarygodnym, a wypowiedz pani psycholog zostaly tak okrojone, ze powsala totalna bzdura. TO BYL PRZEKRET NA DUZA SKALE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 12:40 Cały "knif" polega na tym, że jedna durna dziewczyna (to chyba jakaś prawidłowość, że ludzie po gimnazjum są odmóżdżeni) chlapnęła ,że problem jest "wszechobecny w naszej" szkole. Cóż albo jest tak głupia, że nie zna znaczenia słów jakie wypowiada, albo żyje w jakiejś wirtualnej rzeczywistości. Ech to pokolenie Matrixa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: utu@wp.pl Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 16.11.03, 22:00 ona żartowała idioto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 22:43 No wiesz to był żart jak w tym wierszyku. Wybacz nie pomnę czyim :/ "Jasiu w święta miał wysypkę Lekarz stwierdził lekką grypkę Potem rzekł >>prima aprilis, To nie grypka lecz syfilis<<" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowu utu Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 16.11.03, 22:53 wierszyk niezły i zabawny nawet całkiem jest, natomiast poprzedni wpis ciut mniej, a do tego niezbyt fair. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 23:16 O niebiosa dziękuję iż zostałem tak chwalebnie doceniony. ;) Cóż głupota ludzka jest śmieszna tylko do pewnego momentu, a koleżanka, wybacz, przekroczyła granicę zdrowego rozsądku. Wybacz, czy każdemu chwaliłabyś się (czemu jakoś wydaje mi się, że jesteś dziewczyną?? chyba nie używałaś rodzaju żeńskiego :/ nieważne), iż krąży o tobie plotka mówiąca, że "puszczasz się"?? I nie czepiaj się przykładu-on ma być radykalny i rażący bo uwypukla problem. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten utu Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 16.11.03, 23:28 Jasnym dla mnie jest,że ona po prostu wyśmiała pytającego - autora reportażu, a że zostało to podane, jak zostało - cóż nawet najświatlejsi czwartoklasiści dali się podpuścić. Niestety z sarkazmem należy uważać, bo Ci później wypowiedź potną i będzie afera absolutna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 23:46 No i dochodzimy do wspólnego, konkretnego wniosku. Odpowiedzialność przede wszystkim. Odnoszę bowiem wrażenie, że odpowiedzialność, samodzielność myślenia i nonkonformizm są cechami wynikającymi wręcz z definicji Staszicaka. Chyba jednak tej odpowiedzialności i nieco zdrowego rozsądku również nie stało. PS Dali czy nie dali, toż kwestia wtórna. Bo rozpatrz ten przykład: dzięki zabiegom zdolnego prokuratora nieumyślne spowodowanie śmierci zostało uznane za morderstwo z premedytacją. Fakt okropne dla oskarżonego, nie zmienia to jednak faktu, że mamy trupa. Wierzę, że rozumiesz moje intencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: utu dziś ostatni Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 17.11.03, 00:22 Fakt pozostaje faktem mówisz. Przykład do mnie wogóle nie przemawia, cóż. Mimo wszystko bardzo daleki jestem od linczu na owej dziewczynce. Pozdrawiam. A co do Twojej pysznej definicji Staszicaka - nie popadajmy w hasła typu Staszic uber alles. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 17.11.03, 00:32 W moim wypadku Staszic to niemal tradycja rodzinna(i tatuś, i mamusia), więc mam, i miałem, wyrobione zdanie o tej szkole(nowsze dane również- starsi koledzy) już kiedy do niej się wybierałem i... ...najważniejszy był nie poziom nauczania a poziom ludzi (czyt. uczniów) co można rozumieć jako wypadkową atmosfery w szkole (a propos: co się z nią ostatnio dzieje?? :/)i jej obrazu na zewnątrz kreowanego przez byłych i obecnych uczniów. A więc być może nie Staszic ponad wrogami ale "Staszic jaki jest każdy widzi" i w gruncie rzeczy należy podziękować koleżance z reportażu za okazję do konsolidacji całej(?) braci szkolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.bluu.net / *.bluu.net 15.11.03, 21:01 Nie ma co się obruszać, młodzieży!!!To czysta prawda.Może reporterzy winni zapytać mieszkańców bloku przy ul.Niepodległości 16. Na naszym podwórku istna sodoma. Przejście macie przez klatki wis a wis liceum i na to podwórko. A tam dantejskie sceny. Nie pomogły oficjalne skargi mieszkańców. Kupa naćpanych szaleńców i mnóstwo pozostawionych strzykawek. Szkoda o Was gadać. Pewnie że to nie cała szkoła, ale to oni wystawiają i wam odpowiednie świadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicole Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 07:58 hm... dlaczego niby to uczniowie stasia mieliby zostawiac te puste strzykawki?? niech pan sie rozejrzy wokół siebie, niech sie pan zwroci uwage na mlodziez mieszkajaca na pana osiedlu a niekoniecznie chodzaca do Liceum. Ile razy sie zdarzaly pobicia prze tzw. "osiedlowych chuliganow" po dyskotekach szkolnych?? kradzieże pieniedze, komorek?? A odnoscnie UWAGI, coz... od dawna bylo wiadomo ze TVN schodzi na psy, a tonacy brzytwy sie chwyta... Nie ma sensacji i skandalu?? Trzeba wywyolac!! A co do profesionalizmu redaktora ktory sie tym zajmowal mam bardzo duze obiekcje. Nie powinno sie tej sprawy tak zostawiac, wydawoalo mi sie zawsze ze jest cos takiego jak domniemanie niewinnosci. kazdemu oskarzonemu powino sie najpierw udowodnic wine, a dopiero potem wydawac wyrok. Nie przecze ze problem istnieje, alesa to marginalne przypadki. Nie znosze uogolnien!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczeń IV LO Re: cóż za błędne myślenie :] IP: *.devs.futuro.pl 16.11.03, 11:47 Czy Pan myśli,ze my, uczniowie staszica, nie mamy co robic po szkole i ze siedzimy na okolo budynku i pobliskich kamienic 24h na dobe i cpamy? Prosze sie zastanowic,co Pan pisze? Jakim prawem Pan twierdzi,ze to uczniowie IV LO robia tam taki balagan. Wiekszosc z nas po zakonczonych lekcjach udaje sie do domow (w zdecydowanej wiekszosci mieszkamy w innych dzielnicach niz pogon)i zajmujemy sie swoimi sprawami i nie sadze,zeby ktos jezdzil specjalnie na pogon,zeby sobie pocpac. Nie wpadl Pan na pomysl,ze to "dzieciaki" z kamienic spedzaja najwiecej czasu na tym osiedlu?? I jeszcze jedno... niestety nikt z moich znajomych nie widzial w okolicy szkoly porozrzucanych strzykawek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxx do sąsiada IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 16.11.03, 14:11 Przpraszam Pana bardzo, ale czy tamci ludzie maja na czole wypisane "jestesmy ćpunami ze Staszica"???? Raczej nie! pan chba bardzo chce, żeby to byli ludzie ze staszica, a nie dzieci pańskich sąsiadów, przyjaciół... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chesterek Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 22:06 Pragne zauwazyc, ze w pobliskiej okolicy jest tez Dom Dziecka. Samo sąsiedztwo (och, to dobre slowo) szkoly tez nie jest zbyt reprezentatywne, uczniowie sa wielokrotnie zaczepiani przez rozne jednostki, nie koniecznie pytani o godzine. Szkola jest usytulowana w takim a nie innym miejscu i nie nazwalbym tej okolicy (jak i calej dzielnicy Pogon) miejscem reprezentatywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młoda Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 00:55 Bardzo ciekawe, tym bardziej, że chodzę do tej szkoły drugi rok i nic w stylu tego co się pojawiło w Uwadze nie zauważyłam. Najlepsze jest jednak to, że reporterzy tvn podobno kilku osobom proponowali po 500 zł za takie opinie i komentarze.. pozostawię to bez komentarza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbulwersowana Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 10:00 Panu "Sąsiadowi" gratuluję wyobraźni i poczucia humoru w sprawie pozostawionych strzykawek za tzw. "kamienicą". Jakoś bywam tam codziennie, bynajmniej nie po to aby coś zarzucić i ŻADNYCH, powtarzam ŻADNYCH dantejskich scen tam nie ma. Wypowiedz tej osoby jest kompletną bzdurą. Co do narkotyków na naszej szkole... Są, ale tylko w opini rodziców, których dzieci nie dostały się do tej szkoły, jest w mniemaniu uczniów, którzy nie dają rady, bo w końcu oni są przecież nieskazitelni, piękni i genialni więc jak mogli by się przyznać do własnej porażki i niższości. Wszechobecne narkotyki w Staszicu. Bzdura wyssana z palca. Manipulacja i jedno wielkie kłamstwo. Z tego co słyszę wśród wypowiedzi na ten temat większość z nas dobrowolnie poddałaby się testom, które udowodniłyby to, że nie bierzemy. Zazdrosne języki nie potrafią uwierzyć, że ktoś potrafi posługiwać się tym co ma na karku lepiej od nich. My zapracowujemy na to co osiągamy, w NORMALNY sposób. I nam to wychodzi, ale nie dajmy się zwariować, czego my wymagamy od tych ograniczonych ludzi. W końcu łatwiej jest powiedzieć, że Staszic ćpa niż przyznać się do tego, że nie pasują do poziomu tej szkoły. Chamstwo i stronniczność tego reportażu chyba nie jest sprawą dyskusyjną. Jest on zmanipulowaną, skrzywioną wizją pomysłu, który powstał w jakimś ograniczonym umyśle. Powycinane wypowiedzi z kontekstu, traumatyczne sceny na tle zachodzącego słońca, panienka nad podręcznikiem Enterprise, sposób w jaki materiał był kręcony...Ekipa weszła na teren szkoły pod pretestem robienia programu "Jak szkoła radzi sobie z problemem narkotyków" i pod takim tematem również przeprowadzał rozmowy z nauczycielami, panią psycholog. Co z tego jednak wyszło mogliśmy podziwiać w piątkowej "Uwadze". Polityka tej stacji jest ograniczona to bezwględnej pogoni za pieniądzem, za sensacją, bo to ona nagania publikę. Można napisać wszystko i o wszystkich byle by tylko zwiększyła się oglądalność. Nie ma zasad, nie ważna jest prawda. Jesteście śmieszni TVN`ie. Ludzie nie potrafią uwierzyć, że my po prostu tacy jesteśmy, że potrafimy zrobić więcej, w krótszym czasie a na dodatek w między czasie działamy kreatywnie. Nie wszyscy umieją pogodzić się z tym, że nie są tzw. przez nich samą ELITĄ. Zazdrość i nic więcej. Ograniczone opinie sprowadzające się do tego, że skoro komuś dobrze idzie (co jest przecież w ogóle nie możliwe) to ćpa. Jasne...ćpamy, a nauczyciele handlują przed klasówkami, bierzemy wszystko, codziennie...( pewnie to zdanie zostanie wykorzystane w kolejnym programie z serii "Staszic szkoła ćpunów". Uderzono nie tylko w szkołę jako instytucję, uderzono w uczniów którzy tą szkołę tworzą. Nasze osiągnięcia okazuje się, że są gówno warte, bo ktoś rzucił hasło, że to wszystko za pomocą narkotyków. Chamstwo i zakłamanie, tak jedynie można określić ten materiał. Mam tylko nadzieję, że rodzice, którzy zastanawiają się gdzie posłać po gimnazjum swoje dzieci nie przerażą się wiadomym reportażem. W Staszicu nie ma narkotyków, a nawet jeśli są to na 600 osób uczących się w naszym liceum musi być to sprawa zupełnie marginalna. Tu nie ma ćpunów, nie ma dilerów. Nie twierdzimy, że w ogóle nie ma takich przypadków, bo pewnie są, ale my się z tym nie spotkaliśmy...przypuszczamy jedynie, że może się to zdarzać tak jak w każdej innej szkole. Zdecydowana większość z nas jest zadowolona z wyboru szkoły. Ma swój klimat, tradycję, ludzie naprawdę są świetni, na poziomie, sympatyczni, z nauczycielami w większości przypadków da się dogadać, w innym razie trzeba zrezygnować z czwartej imprezy w miesiącu i usiąść do książek. Ale czy to jest grzechem tej szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszicanka popieram ZBULWERSOWANĄ IP: 62.233.185.* 16.11.03, 10:56 Zdecydowanie i stanowczo popieram każde słowo Zbulwersowanej. Mogę się podpisać pod każdym jej zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.bluu.net / *.bluu.net 16.11.03, 17:08 Co do zazdrości to między bajki ja włóżmy. Ja już mam wnuki które niebawem staną przed wyborem liceum, więc nie chodzi o zazdrość. Wnuków to "stasia" za nic na świecie. Mimo, że to niby elitarne liceum. Ale choćby twoja wypowiedź cyt."narkotyki na naszej szkole" świadczy że opinia o elitaryźmie to już wożenie się na świetlanej przeszłości. Moje dziecko "na szkole" to może być komin, flaga albo ciążyć zła opinia. A może było troszke za dużo, co...? Odnosnie podwórka to zapraszam w trakcie waszych przerw, na nasze podwórko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxx Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 17.11.03, 16:44 zbulwersowana- jak nie bedzie padać to zrobimy dantejskie sceny za kaminnicą :P Kolejny raz przekaz mój do pana Sąsiada: prosze posłać wnuki do Plater (wczesniej poczytac forum o tej własnie szkole). Proszę laskawie porównać różnicę w wypowiedziach uczniów. Jeżeli jest nieczytelna to mówie :oni plują na swoją szkołe, mają jej dość, u nas jest inaczej- wszyscy staramy sie bronic- tu widac róznice w wychowaniu przez obie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxx Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 17.11.03, 22:03 tak na marginesie dodam, ze wydaje mi się , że pan sąsiad wcale wnuków nie ma i że to ładna wymyslona postać Odpowiedz Link Zgłoś
tomikos Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? 03.12.03, 11:48 Skończyłem "Staszica" kilka lat i mieszkam przy ulicy Piwnika-Ponurego 5 ( dawna Buczka ). Panie Sąsiedzie z łączem kablowym Sprawa wygląda według mnie tak: - owszem młodzież przychodzi na przerwach czy wolnych lekcjach za śmietnik - tak było zawsze, za moich czasów także, w celu spokojnego wypalenia papierosa czy delikatnego jointa - ale o żadnych strzykawkach nie słyszłem ani ich nie widziałem, - co do elitarności jest to sprawa jednostki i jej integracji z grupą - można powiedzieć "tożsamości licealnej" - wyjątki są wszędzie i w każdej społeczności zanjdzie się czarna owca - od moich czasów troche się zmieniło - wiem bo mam młodsze rodzeństwo w staszicu, - zjawisko narkotyków w szkole jest dla Polaków zjawiskiem nowym i jeszcze niektórzy nie potrafią się z tym pogodzić - a ludziem będą brać narkotyki z różnych powodów - jedno jest pewne: PRAWIE STO PROCENT TYCH CO SKOŃCZYLI(Ą) STASZICA JEST Z TEGO DUMNA BO JEST TO BARDZO DOBRA SZKOŁA Z PERSEKTYWAMI NA PRZYSZŁOŚĆ LICEALISTY. - Co do braku Pana zazdrości to nie byłbym jej taki pewien - może Pana Wnuki nie są na tyle dobre by sie dostać do staszica lub sie niedostały Chciałbym usłyszeć jeszcze pańską opinie na powyzsze tematy. Pozdrawiam Wszystkich Staszicaków i Pana Bez żalu i "elitarności" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sac. Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 213.77.65.* 16.11.03, 12:01 I chyba nic wiecej nie mozna powiedziec.Najgorsze jednak jest to,ze program schlebia najnizszym (czytaj najszerszym) gustom wiec sprawa na pewno nie przejdzie bez echa.Nie czuje sie wiec komfortowo jako dumny uczen Staszica postrzegany jestem jako cpun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^AniołeK^ Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 16.11.03, 12:48 Narkotyki są w każdej szkole średniej w prawie wszystkich gimnazjach, już nawet w podstawówkach więc nawet w naszym cudownym IV LO tego sie nie uniknie. Ja zostane przy moim zdaniu, że biorą ci co mają słabą psychikę, presja otoczenia, rodziny jest za duża. Prawdę mówiąc to można sobie poradzić bez narkotyków, ale nie mozna raczej wtedy liczyć na same szóstki. Bez przesady ludzie!!! Nazywanie całego Staszica ćpalnią to przegięcie, popatrzcie na inne szkoły: zawodówy w których średnia ilość zębów wynosi 20, itd. Powiem jeszcze jedno: nie uogólniajmy, bo to jest najwieksza głupota. Czy teraz uczeń z dobrą średnią w Staszicu od razu będzie ćpunem?? P.S. Sac. jak zwykle dumny. Pozdrawiam wolnych od prochów Staszicaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 12:53 Ciiiiiiii bo jeszcze ktos sie dowie ;) No przecież skoro mam wysokąśrednią i jeszcze rzucam się na olimpiadę to musze brać dwa razy więcej, a przez ten cały szum medialny ceny napewno wzrosną. O rany i co ja mam teraz zrobic????????? Biore siostre pod pachę i ide ją opchnąć na bazarze (może na dwa dni wystarczy). Ech PARANOJA i tyle A tak w ogóle to wzywam do wysylania probek moczu do redakcji programu uwaga, ciekawe co zrobią jak przyjdzie do nich 100 litrów płynu koloru słomkowego :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lion Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.zamek.net.pl / *.zamek.net.pl 16.11.03, 14:40 Do wszystkich staszicaków: DO BOJUUUU! Nikt nie bedzie szargał naszego dobrego imienia, na które tak długo pracowaliśmy, Zorganizujmy wielki najazd na tvn, chcemy odpowiedzialności cielesnej za tą obraze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młoda Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.166.* 18.11.03, 09:47 czy nie uważacie, że te dyskusje na temat sosnowieckich liceów są chore? Może uczniowie Staszica zainicjowali forum dotyczące Plater a uczniowie Plater rozpuścili plotki o narkotykach w Stasiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejarz Podsumowując IP: *.artcom.pl 16.11.03, 16:27 W naszej szkole na 97% nie ma dealerów. Te -3% wynikają z tego, że tak naprawdę nikt nie zna wszystkich ludzi, chodzących do Stasia. Mimo wszystko, ot choćby ja, nie spotkałem nikogo, kto by, choć wspominał o możliwości zakupu drug'ów. Może ktoś inny miał taką informację. Jak na razie nic na to nie wskazuje. Na 98% problem nie dotyczy nas, w każdym razie w szkole. Chyba tylko idiota ćpałby w... no właśnie. GDZIE??? W łazience? Na boisku? Za halą? Pod oknami kamienic ( czyt. sąsiada)?!? Przecież wszędzie można napotkać kogoś, kto mógłby delikwenta "zakablować". No, więc gdzie? Jedynym miejscem, gdzie znaleźć można spokój no i gdzie nikt nas nie zobaczy jest ... dom. Przecież to tam się uczymy najintensywniej. W naszej szkole, gdzie ludzie naprawdę czują odpowiedzialność za nią i są przywiązani do niej, nie ma mowy o jakimkolwiek ćpaniu. A to, że raz na dwa lata dostanie się ktoś, kto wspomaga naukę (czyt. dziobakowanie, kucie) środkami alternatywnymi, to nie powód do uogólniania i twierdzenia, że wszyscy biorą. A tak w ogóle to jutro się szykuje gorący poniedziałek. Do zobaczenia wszystkim! PS: O 8 NA SALI GIMNASTYCZNEJ MAMY WALNE ZEBRANIE (ZOBACZYMY, CO NA TO DYREKCJA) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chesterek PICIE CPANIE STASZIC JAN KIEPURA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 22:23 robilem kiedys wywiad z dyrektorem. to bylo za czasow, kiedy "wszyscy uczniowie pili". I dyrektor sie na takie sugestie oburzal. Mowil, ze zdarzaly sie przypadki "znalezienia w szkole butelek po alkoholu", ale byly to sporadyczne przypadki. tak samo jest teraz z narkotykami (wprawdzie, na o wiele wieksza skale) - wszyscy nauczyciele cpaja. a do tego jeszcze (za sasiadem)- wszyscy sa szalencami, ktorzy zostawiaja po klatkach strzykawki. chcialbym zauwazyc,ze z klinicznego punktu widzenia -jest to niemozliwe, zeby jakikolwiek uczen mogl byc uzalezniony od narkotykow twardych (co widac na pierwszy rzut oka). poza tym zostawianie strzykawek swiadczy o glebokim uzaleznieniu,ale to juz zostawmy. chcialbym zwrocic ponadto uwage, ze okolice szkoly nie sa wcale przez uczniow okupowane - powiem wiecej - uczniowie staraja sie przebywac w okolicy jak najmniej, uciakaja jak najszybciej spod szkoly, bojac sie grasujacych band huliganskich, ktore -uprzedzam zarzuty - staszicowskimi bojowkami wcale nie sa. poza tym - niedaleko staszica, okolo miesiaca temu, zdarzyl sie okropny gwalt, z pobiciem i okaleczeniem pewnej dziewczyny - czy to tez nalezy zrzucic na wracajacych ze szkoly, szalonych i zacpanych uczniow? Oczywiscie, przypadki uzaleznien sie zdarzaja. Jak wszedzie. Z tego co jest mi wiadomo - dyrekcja zawsze interweniuje. dziala rowniez mail antynarkotykowy. czy Jan Kiepura to tez cpun i szaleniec? z powazaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Podsumowując IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.03, 19:34 Czytajac te wszystkie komentarze i wysluchujac nie konczacych sie dyskusji na temat programu "Uwaga" doszlam do wniosku, ze musi istniec jakas prawidlowosc wsrod ludzi, ktora mowi: jesli cos jest najlepsze badz najgorsze, to nalezy doszukiwac sie tam kontrowersji. Po prostu nikt nie moze przyjac do wiadomosci, ze w Staszicu wcale nie trzeba "jechac na amfie", by funkcjonowac. Moze wynika to z zazdrosci, a moze poszukiwania tanich sensacji. Tak czy inaczej, radze wszystkim poszukiwaczom kontrowersji w Staszicu zajecie sie wlasnymi sprawami,a my naprawde swietnie sobie poradzimy bez waszych komentarzy i bez dragow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygrysek Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.pl / *.miecznet.pl 16.11.03, 17:04 no coz...Widze że fantazja Ludzi z TVnu przekracza wszelkie granice... Moze dpszli do wniosku ze szkoła w JAKIMS sosnowcu (wogole gdzie to jest ...??) nie moze miec dobrych wyników TAK poprostu... JEstem w 2 klasie Staszica I nie słyszałam JEszce zeby ktoś jechał na amfie albo czyms takim COz nei znam sie nawet na tym TO CO JA ROBIE w tej szkole W koncu według Uwagi Powinnam byc specjalistka POwinnam znac 10 dealerów I cała kase dawac na cpanie TOTALNY BEZSENS!!! WIEM bardzo trudno sobei wyobrazic Ze mozna chodzic do szkoły Zeby sie uczyc A MY TO ROBI i cos wtym musi byc NO i jeszce szkoła odnosi sukcesy TAKL TO TEZ MUSI BYC PODEJRZANE LUDzie obudzcie sie NIE wszyscy chca byc nieudacznikami MY CHCEMY odniesc sukces i ciezko na niego pra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygrysek Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.pl / *.miecznet.pl 16.11.03, 17:13 no coz...Widze że fantazja Ludzi z TVnu przekracza wszelkie granice... Moze dpszli do wniosku ze szkoła w JAKIMS sosnowcu (wogole gdzie to jest ...??) nie moze miec dobrych wyników TAK poprostu... JEstem w 2 klasie Staszica I nie słyszałam JEszce zeby ktoś jechał na amfie albo czyms takim COz nei znam sie nawet na tym TO CO JA ROBIE w tej szkole W koncu według Uwagi Powinnam byc specjalistka POwinnam znac 10 dealerów I cała kase dawac na cpanie TOTALNY BEZSENS!!! WIEM bardzo trudno sobei wyobrazic Ze mozna chodzic do szkoły Zeby sie uczyc A MY TO ROBIMY i cos w tym musi byc NO i jeszce szkoła odnosi sukcesy TAKL TO TEZ MUSI BYC PODEJRZANE LUDzie obudzcie sie NIE wszyscy chca byc nieudacznikami MY CHCEMY odniesc sukces i ciezko na niego praujemy A gadka o wyscigu szczórów TO juz przesada MOI rodzice wcale nei stoja nademna z psem i nei zaganiaja mnie DO cało dobowego uczenia sie!!! SAMA chciałam isc do STasia TO sie ucze I WCALE NEI POSWIECAM NA TO CAŁEGO CZASU Zastanwiam sie tylko komu zalezało na tYm zeby zepsuc opinei staszicowi?? STASZIC TO NIE SZOŁA ĆPUNÓW! NO a teraz ide sie uczyc I WYOBRAZCIE SOBEI NIE mam w kieszeni amfy OOO to dziwne :P :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek czynu :P A wszystko to tylko puste słowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 18:20 TVN, w pogoni za sensacją, przedstawił STASZICA w sposób nieobiektywny. Wszystko, co zostało przedstawione, jest jedynie pustym, bezwartościowym reportażem, którego żaden myślący człowiek - nie będący uczniem/absolwentem IV LO - nie powinien traktować jako swoistego rodzaju dogmat. Jeśli zaś chodzi o nas, Drogie Koleżanki i Koledzy Stasiowi, to przestańmy prowadzić dyskusję na forum, bo branie w niej udziału nie ma jakiegokolwiek sensu. Jest ona równie pusta i bezwartościowa jak ów reportaż. Jeżeli chcemy coś zdziałać, to zakończmy zbędne debatowanie i przystąpmy do czynu. Tylko wtedy będziemy w stanie coś konkretnego osiągnąć na tym kruchym polu. W kałużach krwi karmazynowej - walczmy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewarysta Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 18:21 Lepiej oczernic niz przyznać sę ze samemu nie daloby sie rady w tej szkole. Faktycznie jest ciezko ale nikogo tam ni wciagaja na sile! Tam ida zdolni i ci ktorzy CHCĄ i potrafia. Jesli pan redaktor TVNu ma jakies kompleksy na punkcie wlasnego wyksztalcenia to juz wylacznie jego problem ale widac ze on chce to rozdmuchac na cala Polske. A efet tego jest taki ze jak ktos robi dwa razy wiecej materialu niz normalna szkola, chodzi w mundurku ( i sie nie sprzeciwia!) oraz ma czas na zycie kulturalne: wie co idzie w kinie, teatrz, kto wydal ostatnio powiesc i jak toczyly sie krete losy ostatniego laureta nobla a p\rzy tym pomaga niepelnosprawnym i wyprowadza psa sasiadki to napewno ĆPA!! Nie kochani to wszystko da sie robic bez wspogaczy a jedynym bodzcem jest chcec bycia kims w zyciu. My sie uczymy i potem, aby zdobyc slawe i pieniadze, nie bedziemy musieli robic tak durnych reportazy i pisac wyssanych z palca opini. A co do tych rzekomych strzykawek i wszelkich sladach po calej zgraji ćpunów to przykro mi bardzo ale pan chyba cie naćpał i widzi takie dziwne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychoPATKA Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.bluu.net / *.bluu.net 16.11.03, 19:53 TVN po prostu szuka sensacji. Jest to kolejny dowód na to, że telewizja kłamie!!! Widać dla niektórych rzeczą niezrozumiałą jest pęd do wiedzy, chęć nauczenia się czegoś i osiągnięcia sukcesu w życiu. Jedyne, o czym ten reportaż swiadczy, to o głupocie dziennikarzy TVN. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierwszaczekIVLO Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 20:19 To wszystko jest smutne i bardzo przykre!!! Ale piękne jest to co napisała ewaresta, moja przyjaciółka, którą wpełni popieram.Piękne jest równiez to, że my staszicaki bronimy swojej szkoły.Nie zachowaliśmy się jak społecznośc Plater, która jawnie sama oczernia swoją szkołę. Właściwie mozna byłoby wykorzystać tą żenade aby pogrązyć i Stasia, ALE PO CO??.. Z pewnością każdy z nas nie raz juz złościł się na Stasia ale waze jest to że właśnie w takich mometach , w taki czasie jaki właśnie nastał potrafimy Go bronić .Tak powinno być!!Ale niech te wszystkie słowa nie bedą puste, musimy DZIAŁAĆ, to podstawa. Mam nadzieje że jutro coś zrobimy, nie pozwolimy na to aby jawnie ( czy też nie ) oczerniano szkołę jak i jej cała społeczność!! Pozdrawiam całąspołeczność Staszica!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @OL$Z3\/\/S|ə@$Tu Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 21:03 No ja we wtorek idę do redakcji programu UWAGA. A nuż uda mi się trafić na kogoś współodpowiedzialnego za popełnienie tego czegoś z 14.11.2003 Aha - cieszę się bardzo, gdy obecni uczniowie prawidłowo reagują na to, co się dzieje. Dobrze, że w momentach krytycznych potrafimy się zjednoczyć :) To właśnie sprawia, że jesteśmy Staszicakami a nie tylko zgrają troszkę zdolniejszych ludzi. Pozdrawiam obecnych uczniów IV LO :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 22:57 A ja myśle, że szkoda twoich butów na to chodzenie. Oni nie zmienią linii programowej, która sprowadza się do słów "nie ważne czy prawdziwie byleby kontrowersyjnie i głośno". Otóż naprawde jedyne co powinniśmy zrobić to ich "olać" i to dosłownie -zasypać ich pojemniczkami z próbkami moczu. ;)Pozdrawiam oczywiście starszego kolegę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andorja Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 17.11.03, 16:25 Myślę, że wszystko, co mogło być powiedziane w tej sprawie, już powiedziane zostało, ale wtrącę jeszcze swoje trzy grosze ... Tak! Chcemy być ludźmi sukcesu, więc się staramy. Nie! Narkotyków nie bierzemy, bo żaden rozsądny człowiek, który ma dalekoidące plany odnośnie swojej przyszłości (a takie właśnie plany każdy Staszicak ma) nie decyduje się na krok tak lekkomyślny jak "branie". Można nazywać nas elitą, można nie nazywać, ale jesteśmy ludźmi, którzy kochają życie, potrafią je docenić i na pewno będzie ono gdzieś wysoko na półkach z naszymi wartościami. Nikt, kto kocha żyć, sam nie wydaje na siebie wyroku śmierci. A "ćpanie" takim wyrokiem jest, nawet jeśli nie prowadzi od razu do śmierci fizycznej ... My po prostu dbamy o jakość życia i nie idziemy na łatwiznę. Nawet, gdy rzeczywistość porządnie daje nam w kość, bierzemy życie za rogi. To cała prawda o Staszicu i cała prawda o nas. Nie mogę odpowiadać za wszystkich, ale myślę, że większość z nas z przedstawionym poglądem by się zgodziła. Dlatego tak dotknął nas TVN emitując swój program telewizyjny. Fałszywy obraz naszego środowiska po prostu nie przypadł nam do gustu, bo nauczeni jesteśmy, że przeszkody należy pokonywać a nie omijać i ich unikać. PS1 I wiecie, co powiedziała moja siostra (absolwentka Stasia z prawie dwuletnim stażem) po przeczytaniu wszystkich komentarzy na Forum? Że chciałaby tu wrócić i myślę, że to najlepsza mowa obrończa a zarazem najlepsza reklama. PS2 A TVN, co przecież powszechnie wiadomo, telewizją lotów najwyższych nie jest i stąd niespecjalnie zdziwiona poczułam się totalną amatorszczyzną samego programu. Obraził on nas wszystkich, dlatego właśnie protestujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista :P Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.crowley.pl 18.11.03, 18:24 buaaahahhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 18.11.03, 19:19 Ktos sie podszywa pod mój nick. buuuuu ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magia Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 16:17 W naszej szkółce jest ponad 600 uczniów, każdy minimum raz dziennie potrzebuje spalić sobie skręta odczuwa przemożna potrzebę spalenia sobie skręta… A pod koniec semestru, gdy trzeba poprawiać stopnie nawet trzech skrętów… Zakładając, że cena grama marihuany wynosi… LUDZIE! Przecież to złoty interes! Sześciuset potencjalnych klientów, którzy kasę ze stypendiów przeznaczają na dragi, to marzenie każdego dilera! Przecież to logiczne, że paski na naszych mundurkach to nic innego, tylko ścieżki fety, gdy jesteśmy na haju to widzimy czarne ptaki latające po korytarzu szkolnym, a narkotyki dożylne fachowo wprowadza nam pani pielęgniarka, żebyśmy nie pokłuli sobie rączek (bo jeszcze nie bylibyśmy w stanie napisać olimpiady!). Profile biologiczno – chemiczne zapewne wytwarzają na lekcjach amfetaminę i hodują marychę, prawda? Profile amformatyczne biorą na potęgę, bo przecież nie da się wysiedzieć 48 godzin przed komputerem bez wspomagania. Humany… Wszyscy znani pisarze tworzyli na haju! Klasy ekonomiczne zajmują się rozprowadzaniem, a politologiczni myślą, jak zalegalizować marihuanę. Tak naprawdę poszliśmy do Staszica, bo po maturze chcemy iść na… nie, nie na medycynę, nie na prawo. Naszym priorytetem jest pójście na ODWYK. Nie wiem, co w takiej sytuacji ma zrobić nieszczęsny Pan Dyrektor. Ja na jego miejscu zaczęłabym brać. PS. Drodzy redaktorzy UWAGI, proszę nie cytować mojej wypowiedzi w następnym reportażu, bo pozbieram wszystkie strzykawki z podwórka na Niepodległości, wbiję je wam w ciała i zarażę HIV-em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MikL 1inf1 Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 17:46 Dupa dupa dupa i jeszcze raz dupa. To są brednie !!! W szkole nei spotkałem się, ani też nawet nie słyszałem, żeby ktoś miał dostęp do dragów. Oczywiście dla chcącego nic trudnego i ktoś moze powiedzieć, że można je kupić pod szkołą. Ale pod naszą szkołą można co najwyżej ulotkę jakąś dostać, a nie amfę kupić. To ludzie, którzy nie wiedzą o co chodzi nagłaśniają sprawę kłamstwami. Tak się kurwa rodzi plotka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. z Plater Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 22:34 Tak sobie to czytam i czytam, i co, wszyscy są szaleni: 1. reporterzy TVN, bo przejaskarawiają – ale taki mają zawód, gdyby nie przejaskrawili czy odezwał by się ktoś...; 2. Pan z sąsiedztwa, bo wreszcie mógł coś powiedzieć, ale, żeby zabrzmiało donośnie, to dorzucił ...porozrzucane strzykawki i dantejskie sceny...; 3. „Stasiczanie”, „staśkowie”, czy jak Was zwą, chcą rozlać krew za swój honor, czy to nie przesada, ale za to jak to brzmi; 4. ja dorzucę, jako uczeń „różowej” szkoły – czy przypadkiem nie wygraliście ostatnich regat stosują niedozwolony doping; i tak można bez końca, prawda, ale daliście się wkręcić, Wy awangardo inteligentnej młodzieży... Przecież ten problem, to margines życia całej polskiej społeczności, poważny, groźny, ale margines. W dobrych szkołach biorą mniej, bo są lepsi, zdolniejsi, odporniejsi, po prostu mądrzejsi, ale jak się powie, że biorą w dobrej szkole, to odzew murowany, a o to właśnie chodzi – o oglądalność i żeby w przerwach reklamy szły. Odpuśćcie sobie, oni na taką właśnie reakcję liczyli – bądźcie ponad to. K. z Plater Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 20.11.03, 14:27 nikt tu nie jest szalony Ad1 Reporterzy TVN nie są szaleni- oni poprostu są tendencyjni w ukazywaniu sytuacji w takich reportażach (patrz, na przykład, seria reportarzy o kuratorach sądowych) Ad2 Pan z sąsiedztwa też nie , choć ma zadatki, poprostu musi wyładować swoje frustracje, coż bardzo nam przykro, że musi czasem sprzątnąć kilka kiepów ze swojego podwórka (nie pochwalam palenia , ale na Boga! to nie jest powód żeby problem wyolbrzymiać i mówić o strzykawkach) Ad3 My uczniowie też nie jesteśmy szaleni. Może gdyby ktoś opluł waszą szkołe (hmmm chyba coś takiego było :P)to byście jej nie bronili (deja vu :D). Cóż odpowiem ci fragmentem przemówienia Ministra Spraw Zagranicznych Józefa Becka: "Jedyną rzeczą na świecie, która nie ma swojej ceny jest honor." W imię tego honoru mieliśmy 1 IX '39 więc czemużby nas nie miałoby być stać żeby bronić choć naszej szkoły, skoro czujemy się z nią związani. Ad4 (i coś tam jeszcze) No to udowodnijcie nam doping :P Awangarda zaś jak sama nazwa wskazuje ma prowadzić rozpoznanie, wytyczać drogę i w wypadku ataku bronić się wiążąc siły wroga do czasu nadejścia własnych oddziałów (dość wolna interpretacja definicji ze "Słownika terminów wojskowych" PWN :P)tak więc cieszcie się, że my zareagowaliśmy, bo następny reportaż byłby o waszej szkole (a wy jej nie jesteście w stanie bronic - zktórego to powodu szczerze ubolewam). Reasumując, jeśli nie odczuwasz więzi z własną szkołą w momencie zagrożenia jej dobrego imienia, to obawiam się, iż nie będziesz czuł potrzeby pomocy naszej ojczyznie (i nie mówie tu tylko o służbie wojskowej, ale ,na przykład, o regularnym płaceniu podatków itp.). I daj Boże żeby taka właśnie postawa była jak najżadsza, bo trzeba będzie z tego kraju wiać :). Pozdrawiam papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 21.11.03, 09:50 Reakcja uczniów na oskarżenie szkoły-prawidłowa, ale gdzie zaprotestowała dyrekcja po programie? Uważam, że jeżeli wpuszcza sie na swój teren tv, o której za chwilę wychowankowie mówią, że jest marna, szuka sensacji (dopiero teraz to zauważyliście, gdzie wasza inteligencja?)to wyraźne zaprzeczenie. Może chcieliście znaleźć się w programie "jak radzicie sobie z narkotykami", tylko nie zauważyliście, że już tytuł sugeruje, że skoro macie sobie z nimi radzić, to muszą u was być!!!! A co do świadomości wyboru szkoły: ilu poszło tam z powodu tradycji rodzinnej, ilu pod presją rodziny, a teraz tak trudno sprostać narzuconym normom? Należy odróżnić temat dealerów, od tematu branie.Tylko idiota zaopatrywałby się i brał w szkole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.04, 08:21 Zadaniem dziennikarzy jest poszukiwanie sensacji, to przecież ich żywioł. a swoją droga, czy mozna udawac, ze sprwy nie ma albo ja bagatelizować? Co innego sugestia o zwiazku wynikow w nauce i narkotykow. toż to wierutna bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ari Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 09:19 Noi po co te wulgaryzmy! Czy naprawdę wierzysz , że w Staśku nikt nie ćpa! Ja nie. Mam nawet pewność , że ludzie ćpają. Z tym, że akurat nie ci, którzy coś osiągają , tylko tacy, którym sie gorzej wiedzie. Niestety to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rider Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 213.17.236.* 21.11.03, 13:58 KOCHAM STASIA i nic więcej , ano może jeszce jedno TVN buuuuuuuuuuuuuuuu :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STAŚ Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 06:57 NIE WIDZIAŁAM TEGO PROGRAMU. ALE ZNAM PRAWA WYNIKAJĄCE Z DĄŻENIEM DO FORSY.(DO SŁAWY MUSIAŁ BY BYĆ Z TEGO LO) NIE PRZYPUSZCZAŁAM,ŻE DOTKNIE TO STASZICA. ZAWIŚĆ !!! NIE JEST TO SZKOŁA ELITARNA. TAM MŁODZIEŻ SIĘ UCZY. NIE ODRABIA ZADANE. CZY W ŚWIATOWEJ POLITYCE,NAUCE,GOSPODARCE,WALCE O POLSKOŚĆ I NIEPODLEGŁOŚĆ JEST TYLU ABSOLWENTÓW INNYCH SZKÓL NIŻ STASZICAKÓW Z SOSNOWCA. POZDRAWIAM WSZYSTKICH OBECNYCH UCZNIÓW I ABSOLWENTÓW TEJ SZACOWNEJ SZKOŁY. NZ.2003.11.26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.zamek.net.pl / 81.210.89.* 26.11.03, 23:10 Ludziska!!!DAJCIE sobie na wstrzymanie!!!Nie da sie tego ukryć- narkotyki byly, są i będa w szkołach lecz dotyczy to jednostek!!!to ze zostalismy przedstawieni jako " SZKOŁA ĆPUNÓW" to tylko swiadczy niedobrze o TVN. szkoda ze nie nakrecili nas jak furamy w ubikacjach czy na korytarzu-na stoliku u pań dyżurnych!!!PRZECIEZ TO WSZYSTKO TO JEDEN WIELKI BEZSENS!!!!!chcieli oczernic nasza szkołę i im się to udało i to znakomicie!!!- dlatego beda musieli poniesc tego konsekwencje!!!MY jako uczniowie tej szkoly bronimy jej!!!!nie damy aby przez jeden glupi reportaż szkola stracila autorytet na ktory musilismy tak dlugo pracować!!!!!! Jestem bardzo ciekawa jak w tej chwili czyje sie reporter ktory stworzyl takie badziewie!!!!ten czlowiek najprawdopodobniej nie ma sumienia!!!MATERIALISTA musi byc nie ziemski skoro stwarza takie gówna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. z Plater Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 00:49 Do czwartoklasisty, chyba maturzysty, bo z riposty na moją wypowiedź trudno się zorientować, no ale to kwestia poziomu; - wstęp mojego listu to pytanie retoryczne (wyjaśniam: to pytanie nasuwające odpowiedź), jeżeli tego nie wychwyciłeś, a nie wychwyciłeś, reszta jest nieporozumieniem; - jesteś populistą, to modne; wiecowanie, nośne slogany, wychwytywanie okazji do patriotycznych uniesień; - masz tendencje do konfrontacji - ...udowodnijcie..., a ja napisałem z przekąsem o dopingu w regatach, to miał być sarkazm a nie insynuacja. Chciałem pokazać, jak można pleść na byle temat. Z przykrością stwierdzam, że mnie rozczarowałeś, choć za znajomość słowa awangarda dałbym Ci plus – ale po co sięgać od razu do słownika, przecież to słowo potoczne, używane, kiedy chcemy o kimś powiedzieć, że jest „w pierwszym szeregu”, i o Tobie, i Twoich kolegach, tak właśnie napisałem. A już całkiem na marginesie, wyczuwam u Ciebie kompleks niższości, czyżby sam fakt uczęszczania do dobrej szkoły Ci nie wystarczał i dalej borykasz się z brakiem poczucia wartości. Ludzie „z klasą” są ponad insynuacje, mają świadomość jacy są, potrafią się prawidłowo ocenić, nie pozwalają się wciągać w byle zamieszanie i milczą, kiedy ktoś plecie brednie, bo udział w takim zamieszaniu jest poniżej ich godności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 30.11.03, 11:50 Znowuż muszę ripostować i pozwól, że zacznę od końca. Sugerujesz, że "człowiek z klasą" obrzucony błotem nie powinien próbować się oczyścić, bo to jest poniżej jego godności? Cóż w dzisiejszych czasach wszystko jest buissnesem, a w interesach dobre imię i reputacja są często ważniejsze niż jakość towarów i usług. Kompleksu niższości nie mam a jedynie próbuje tłumaczyć, że nie jestem wielbłądem. Cóż jest to syzyfowa praca, niemniej należy ją podjąć w imię obrony dobrego imienia szkoły a po części również swojego własnego. Co do "awangardy" twierdzenie o pierwszym szeregu jest mocno naciągane, bowiem awangarde najczęściej nie ma bezpośredniego kontektu z resztą sił. Wobec tego można posunąć się do wstwierdzenia, że ze względu na to może być nierozumiana (bo już widzi/wie to o czym inni dopiero się przekonają dzięki informacji przekazanej przez rzeczoną). Rozumiem czym jest pytanie retoryczne, jednak pewne retoryczne pytania wymagają odpowiedzi, właśnie ze względu na sugerowaną odpowiedź. Gdybyś jednak nie zauważył odpowiedź na twoje pytanie była tylko pozorna i stanowiła jedynie wyjście do szerszej wypowiedzi. A co do serkastycznego ujęcia dopingu; zauważyłem ale ty chyba nie zauważyłeś ogólnie uznanego znaku żartu ":P" (nie będę ci go tutaj tłumaczył bo przekonuję się, że tłumaczenie czegokolwiek Plateranom to orka na ugorze :P)źAcha i jeszcze jedno,(taka prywatna uszczypliwość) parafrazując(dość luźno) twoją wypowiedz: "w szkole na poziomie uczniom do głowy nie przyjdzie jej oczerniać"(chyba wiemy o jaką "szkołę" chodzi?? :D Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. z Plater Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 21:25 I tu, mój drogi przeciwniku (P), masz rację, własnej szkoły nie należy obrzucać błotem. Niestety, nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę i to jest smutne. Na marginesie, sposób naboru do szkół jest przypadkowy, a w wielu wypadkach bardziej zależy od abicji i kasy rodziców, niż od zawartości mózgu w czaszce kandydata. Ale to już odrębny temat, nie mający nic wspólnego z tym Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 30.11.03, 22:21 O kurcze aż sam się przestraszyłem tego co zrobiłem :P "Stworzyłem potwora" hehehe (ktoś to już kiedyś chyba powiedział) Bardzo się cieszę, że się ze mną zgadzasz. I w ramach rekompensaty ja również się z tobą zgodzę. Pisanie egzaminu we własnej szkole to duuuuuże nieporozumienie. Sam to widzę po tym jaka różnica jest w poziomie (nie tylko intelektualnym) między naszym rocznikiem a "reformowanymi". Ech ta dzisiejsza młodzież :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 11:31 To fakt. Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi. nikt nie musi udowadniać, że nie jest wielbłądem1 Chyba ..że ma niezdrowe ambicje bycia najlepszym zawsze i wszedzie. Naprawdę nie należy podejmować dydkusji z ludźmi wypowiadajacymi się w złej wierze i z niodpartej chęci dokuczenia innym. Nie zasługują na polemikę. Współczuję atakowanym szkołom z Sosnowca. Tak naprawdę liczą się FAKTY. A jakoś nie widać tych, którzy uciekają ze Staśka czy Różowej do innych szkół w mieście! Ani tych, którzy w nich repetują, a po maturze grzeją ławy w urzędach dla bezrobotnych. Więc z kim jest nie tak? Raczej z tymi, którzy świadomie fałszują obraz życia szkolnego w najlepszych liceach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 01.12.03, 13:33 Czy naprawdę nie należy się tłumaczyć przed oszczerstwami? Nie wydaje mi się, żeby bezwzględne milczenie było to zawsze właściwe(vide: notka dyplomatyczna ambasady polskiej w Austrii do imć Jorga Heidera po jego wypowiedzi o Polakach jako złodziejach samochodów nie pomnę już roku i miesiąca). Co do ambicji zaś, wielce umowna kwestią jest określenie gdzie zaczyna się niezdrowa a kończy zdrowa?? Ludzką rzeczą jest chęć bycia lepszym od innych (vide: sport wyczynowy) a dla facetów współzawodnistwo jest wręcz sensem życia (przerysowanie, choć niewielkie). Pozdrawiam papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K z Plater Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 04:55 Spróbujmy podsumować to całe zamieszanie z narkotykami. Reportaż wysmażony przez TVN, mógł dotyczyć każdej szkoły, środowiska prawników, lekarzy, nie mówiąc o artystach. Ale my to młodzież, a młodzież bardziej zwraca uwagę telewidzów, bo albo jest prześladowana (najlepiej molestowana seksualnie) i bezbronna (biedne dzieci), albo krwiożercza i napada staruszki wyrywając im torebki, lub wkłada kosze na głowy nauczycielom (zwyrodnialcy). Taki jest telewizyjny model, to się dobrze sprzedaje. W każdym środowisku, bez względu na wiek, czy wykształcenie można znaleźć narkomana, alkoholika, bandytę, czy psychopatę. Czy po każdym reportażu o prokuratorze – łapówkarzu powinni wszyscy prokuratorzy wyjść na ulicę w słusznym proteście, czy po pomyłce niedouczonego lekarza, wszyscy lekarze powinni walczyć o swe dobre imię? Przecież ten reportaż składał się z wypowiedzi dwóch anonimowych osób, jaka w tym reprezentacja waszej szkoły, co to za osoby? Równie dobrze mogłaby obrazić się rodzina Zillingera, bo w materiale pokazano kawałek placu jego imienia. Zgadzam się, że z oszczerstwami należy walczyć, ale jest zasadnicza różnica między anonimową, wielce enigmatyczną wypowiedzią ucznia bez twarzy, a oświadczeniem Jorga Heidera, polityka, reprezentanta Austrii. Gdyby o narkomanii w waszej szkole powiedział znany socjolog, psycholog, a byłoby to nieprawdą, to jest oszczerstwo, a on jest oszczercą. A tu, ani oszczercy, ani oszczerstwa, no chyba, że z każdym bzdetem będziecie polemizowali. Zgadzam się również, że ludzką rzeczą jest chęć bycia lepszym. Ale lepszym, to nie znaczy, że byle bubek może tą lepszość zachwiać. Lepszy, to lepszy, w swojej wartości, wiedzy, poziomie, nie podlegający byle jakim ocenom i przypadkowym osądom. I już całkiem na koniec, jako facet współzawodniczę (nawet lubię), jest to cecha atawistyczna samców, ale nie z byle kim (mam na myśli niewydarzony reportaż i niewyważone wypowiedzi). I jeszcze wyjaśnienie, dlaczego facet z Plater broni Staszica – dlatego, że taki bzdurny reportaż równie dobrze mógł dotyczyć mojej szkoły, a w tych kwestiach powinniśmy być ponad podziałami. P.S. 1 Czwartoklasisto, to nie ty stworzyłeś potwora, to Plater go stworzyła. P.S. 2 Bogno, a skąd żeś ty malutka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze Stasia ;) Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 12.12.03, 13:02 rozsądnie =) Odpowiedz Link Zgłoś