Dodaj do ulubionych

IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum?

IP: *.devs.futuro.pl 15.11.03, 19:42
Obserwuj wątek
    • Gość: Różowy Słoń Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 15.11.03, 19:51
      Różowe słonie w Staszicu? Piękne, bajkowe bazyliszki w IV Lo? No i Mc'Donalds
      na 16 pietrze tego samego liceum.... - TAKA JEST MOJA ODPOWIEDZ NA TWOJE
      PYTANIE :)
      • Gość: wici Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.devs.futuro.pl 15.11.03, 19:54
        Mickiewicz musial za to duzo zaplacic
    • Gość: heben Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.devs.futuro.pl 15.11.03, 19:51
      Jestem uczniem tego liceum i oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze to pewnie jest
      tu, ale narkotyki sa przeciez wszedzie. Byly nawet w podstawowce i sa w kazdej
      szkole tylko nie wszyscy o tym wiedza. Kto jednak ogladal program UWAGA
      zauwazyl na pewno jak przedstawili te szkole. Z kilkoudziesieci wywiadow z
      uczniami puscili tylko te 2, ktore potwierdzaly ich temat. A przeciez to byly
      tylko przypuszczenia uczniow. Natomiast pewien pan reporter nie dal nam szansy
      do obrony, tak jak III LO w Katowicach, np. wcale nie skontaktowal sie z kms
      wiarygodnym, a wypowiedz pani psycholog zostaly tak okrojone, ze powsala
      totalna bzdura. TO BYL PRZEKRET NA DUZA SKALE!
      • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 12:40
        Cały "knif" polega na tym, że jedna durna dziewczyna (to chyba jakaś
        prawidłowość, że ludzie po gimnazjum są odmóżdżeni) chlapnęła ,że problem
        jest "wszechobecny w naszej" szkole. Cóż albo jest tak głupia, że nie zna
        znaczenia słów jakie wypowiada, albo żyje w jakiejś wirtualnej rzeczywistości.
        Ech to pokolenie Matrixa ;)
        • Gość: utu@wp.pl Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 16.11.03, 22:00
          ona żartowała idioto
          • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 22:43
            No wiesz to był żart jak w tym wierszyku. Wybacz nie pomnę czyim :/
            "Jasiu w święta miał wysypkę
            Lekarz stwierdził lekką grypkę
            Potem rzekł >>prima aprilis,
            To nie grypka lecz syfilis<<"
            • Gość: znowu utu Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 16.11.03, 22:53
              wierszyk niezły i zabawny nawet całkiem jest, natomiast poprzedni wpis ciut
              mniej, a do tego niezbyt fair.
              • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 23:16
                O niebiosa dziękuję iż zostałem tak chwalebnie doceniony. ;)
                Cóż głupota ludzka jest śmieszna tylko do pewnego momentu, a koleżanka, wybacz,
                przekroczyła granicę zdrowego rozsądku. Wybacz, czy każdemu chwaliłabyś się
                (czemu jakoś wydaje mi się, że jesteś dziewczyną?? chyba nie używałaś rodzaju
                żeńskiego :/ nieważne), iż krąży o tobie plotka mówiąca, że "puszczasz się"??
                I nie czepiaj się przykładu-on ma być radykalny i rażący bo uwypukla problem.
                Pozdrawiam :)
                • Gość: ten utu Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 16.11.03, 23:28
                  Jasnym dla mnie jest,że ona po prostu wyśmiała pytającego - autora reportażu,
                  a że zostało to podane, jak zostało - cóż nawet najświatlejsi czwartoklasiści
                  dali się podpuścić. Niestety z sarkazmem należy uważać, bo Ci później
                  wypowiedź potną i będzie afera absolutna.
                  • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 23:46
                    No i dochodzimy do wspólnego, konkretnego wniosku.
                    Odpowiedzialność przede wszystkim. Odnoszę bowiem wrażenie, że
                    odpowiedzialność, samodzielność myślenia i nonkonformizm są cechami
                    wynikającymi wręcz z definicji Staszicaka. Chyba jednak tej odpowiedzialności i
                    nieco zdrowego rozsądku również nie stało.
                    PS
                    Dali czy nie dali, toż kwestia wtórna. Bo rozpatrz ten przykład: dzięki
                    zabiegom zdolnego prokuratora nieumyślne spowodowanie śmierci zostało uznane za
                    morderstwo z premedytacją. Fakt okropne dla oskarżonego, nie zmienia to jednak
                    faktu, że mamy trupa. Wierzę, że rozumiesz moje intencje.
                    • Gość: utu dziś ostatni Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 17.11.03, 00:22
                      Fakt pozostaje faktem mówisz. Przykład do mnie wogóle nie przemawia, cóż. Mimo
                      wszystko bardzo daleki jestem od linczu na owej dziewczynce. Pozdrawiam.
                      A co do Twojej pysznej definicji Staszicaka - nie popadajmy w hasła typu
                      Staszic uber alles.
                      • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 17.11.03, 00:32
                        W moim wypadku Staszic to niemal tradycja rodzinna(i tatuś, i mamusia), więc
                        mam, i miałem, wyrobione zdanie o tej szkole(nowsze dane również- starsi
                        koledzy) już kiedy do niej się wybierałem i...
                        ...najważniejszy był nie poziom nauczania a poziom ludzi (czyt. uczniów) co
                        można rozumieć jako wypadkową atmosfery w szkole (a propos: co się z nią
                        ostatnio dzieje?? :/)i jej obrazu na zewnątrz kreowanego przez byłych i
                        obecnych uczniów.
                        A więc być może nie Staszic ponad wrogami ale "Staszic jaki jest każdy widzi" i
                        w gruncie rzeczy należy podziękować koleżance z reportażu za okazję do
                        konsolidacji całej(?) braci szkolnej.
    • Gość: sąsiad Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.bluu.net / *.bluu.net 15.11.03, 21:01
      Nie ma co się obruszać, młodzieży!!!To czysta prawda.Może reporterzy winni
      zapytać mieszkańców bloku przy ul.Niepodległości 16. Na naszym podwórku istna
      sodoma. Przejście macie przez klatki wis a wis liceum i na to podwórko. A tam
      dantejskie sceny. Nie pomogły oficjalne skargi mieszkańców. Kupa naćpanych
      szaleńców i mnóstwo pozostawionych strzykawek. Szkoda o Was gadać. Pewnie że to
      nie cała szkoła, ale to oni wystawiają i wam odpowiednie świadectwo.
      • Gość: Nicole Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 07:58
        hm... dlaczego niby to uczniowie stasia mieliby zostawiac te puste strzykawki??
        niech pan sie rozejrzy wokół siebie, niech sie pan zwroci uwage na mlodziez
        mieszkajaca na pana osiedlu a niekoniecznie chodzaca do Liceum. Ile razy sie
        zdarzaly pobicia prze tzw. "osiedlowych chuliganow" po dyskotekach szkolnych??
        kradzieże pieniedze, komorek?? A odnoscnie UWAGI, coz... od dawna bylo wiadomo
        ze TVN schodzi na psy, a tonacy brzytwy sie chwyta... Nie ma sensacji i
        skandalu?? Trzeba wywyolac!! A co do profesionalizmu redaktora ktory sie tym
        zajmowal mam bardzo duze obiekcje. Nie powinno sie tej sprawy tak zostawiac,
        wydawoalo mi sie zawsze ze jest cos takiego jak domniemanie niewinnosci.
        kazdemu oskarzonemu powino sie najpierw udowodnic wine, a dopiero potem wydawac
        wyrok. Nie przecze ze problem istnieje, alesa to marginalne przypadki. Nie
        znosze uogolnien!!!!!!!!
      • Gość: Uczeń IV LO Re: cóż za błędne myślenie :] IP: *.devs.futuro.pl 16.11.03, 11:47
        Czy Pan myśli,ze my, uczniowie staszica, nie mamy co robic po szkole i ze
        siedzimy na okolo budynku i pobliskich kamienic 24h na dobe i cpamy? Prosze sie
        zastanowic,co Pan pisze? Jakim prawem Pan twierdzi,ze to uczniowie IV LO robia
        tam taki balagan. Wiekszosc z nas po zakonczonych lekcjach udaje sie do domow
        (w zdecydowanej wiekszosci mieszkamy w innych dzielnicach niz pogon)i zajmujemy
        sie swoimi sprawami i nie sadze,zeby ktos jezdzil specjalnie na pogon,zeby
        sobie pocpac. Nie wpadl Pan na pomysl,ze to "dzieciaki" z kamienic spedzaja
        najwiecej czasu na tym osiedlu?? I jeszcze jedno... niestety nikt z moich
        znajomych nie widzial w okolicy szkoly porozrzucanych strzykawek!
      • Gość: xxxxxxxxx do sąsiada IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 16.11.03, 14:11
        Przpraszam Pana bardzo, ale czy tamci ludzie maja na czole wypisane "jestesmy
        ćpunami ze Staszica"???? Raczej nie! pan chba bardzo chce, żeby to byli ludzie
        ze staszica, a nie dzieci pańskich sąsiadów, przyjaciół...
      • Gość: chesterek Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 22:06
        Pragne zauwazyc, ze w pobliskiej okolicy jest tez Dom Dziecka. Samo sąsiedztwo
        (och, to dobre slowo) szkoly tez nie jest zbyt reprezentatywne, uczniowie sa
        wielokrotnie zaczepiani przez rozne jednostki, nie koniecznie pytani o godzine.

Szkola jest usytulowana w takim a nie innym miejscu i nie nazwalbym tej okolicy
        (jak i calej dzielnicy Pogon) miejscem reprezentatywnym.

• Gość: młoda Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 00:55
      Bardzo ciekawe, tym bardziej, że chodzę do tej szkoły drugi rok i nic w stylu
      tego co się pojawiło w Uwadze nie zauważyłam.
      Najlepsze jest jednak to, że reporterzy tvn podobno kilku osobom proponowali
      po 500 zł za takie opinie i komentarze.. pozostawię to bez komentarza....
    • Gość: Zbulwersowana Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 10:00
      Panu "Sąsiadowi" gratuluję wyobraźni i poczucia humoru w sprawie
      pozostawionych strzykawek za tzw. "kamienicą". Jakoś bywam tam codziennie,
      bynajmniej nie po to aby coś zarzucić i ŻADNYCH, powtarzam ŻADNYCH dantejskich
      scen tam nie ma. Wypowiedz tej osoby jest kompletną bzdurą.

Co do narkotyków na naszej szkole... Są, ale tylko w opini rodziców, których
      dzieci nie dostały się do tej szkoły, jest w mniemaniu uczniów, którzy nie
      dają rady, bo w końcu oni są przecież nieskazitelni, piękni i genialni więc
      jak mogli by się przyznać do własnej porażki i niższości. Wszechobecne
      narkotyki w Staszicu. Bzdura wyssana z palca. Manipulacja i jedno wielkie
      kłamstwo. Z tego co słyszę wśród wypowiedzi na ten temat większość z nas
      dobrowolnie poddałaby się testom, które udowodniłyby to, że nie bierzemy.
      Zazdrosne języki nie potrafią uwierzyć, że ktoś potrafi posługiwać się tym co
      ma na karku lepiej od nich. My zapracowujemy na to co osiągamy, w NORMALNY
      sposób. I nam to wychodzi, ale nie dajmy się zwariować, czego my wymagamy od
      tych ograniczonych ludzi. W końcu łatwiej jest powiedzieć, że Staszic ćpa niż
      przyznać się do tego, że nie pasują do poziomu tej szkoły.

Chamstwo i stronniczność tego reportażu chyba nie jest sprawą dyskusyjną. Jest
      on zmanipulowaną, skrzywioną wizją pomysłu, który powstał w jakimś
      ograniczonym umyśle. Powycinane wypowiedzi z kontekstu, traumatyczne sceny na
      tle zachodzącego słońca, panienka nad podręcznikiem Enterprise, sposób w jaki
      materiał był kręcony...Ekipa weszła na teren szkoły pod pretestem robienia
      programu "Jak szkoła radzi sobie z problemem narkotyków" i pod takim tematem
      również przeprowadzał rozmowy z nauczycielami, panią psycholog. Co z tego
      jednak wyszło mogliśmy podziwiać w piątkowej "Uwadze". Polityka tej stacji
      jest ograniczona to bezwględnej pogoni za pieniądzem, za sensacją, bo to ona
      nagania publikę. Można napisać wszystko i o wszystkich byle by tylko
      zwiększyła się oglądalność. Nie ma zasad, nie ważna jest prawda. Jesteście
      śmieszni TVN`ie.

Ludzie nie potrafią uwierzyć, że my po prostu tacy jesteśmy, że potrafimy
      zrobić więcej, w krótszym czasie a na dodatek w między czasie działamy
      kreatywnie. Nie wszyscy umieją pogodzić się z tym, że nie są tzw. przez nich
      samą ELITĄ. Zazdrość i nic więcej. Ograniczone opinie sprowadzające się do
      tego, że skoro komuś dobrze idzie (co jest przecież w ogóle nie możliwe) to
      ćpa. Jasne...ćpamy, a nauczyciele handlują przed klasówkami, bierzemy
      wszystko, codziennie...( pewnie to zdanie zostanie wykorzystane w kolejnym
      programie z serii "Staszic szkoła ćpunów". Uderzono nie tylko w szkołę jako
      instytucję, uderzono w uczniów którzy tą szkołę tworzą. Nasze osiągnięcia
      okazuje się, że są gówno warte, bo ktoś rzucił hasło, że to wszystko za pomocą
      narkotyków.

Chamstwo i zakłamanie, tak jedynie można określić ten materiał. Mam tylko
      nadzieję, że rodzice, którzy zastanawiają się gdzie posłać po gimnazjum swoje
      dzieci nie przerażą się wiadomym reportażem. W Staszicu nie ma narkotyków, a
      nawet jeśli są to na 600 osób uczących się w naszym liceum musi być to sprawa
      zupełnie marginalna. Tu nie ma ćpunów, nie ma dilerów. Nie twierdzimy, że w
      ogóle nie ma takich przypadków, bo pewnie są, ale my się z tym nie
      spotkaliśmy...przypuszczamy jedynie, że może się to zdarzać tak jak w każdej
      innej szkole. Zdecydowana większość z nas jest zadowolona z wyboru szkoły. Ma
      swój klimat, tradycję, ludzie naprawdę są świetni, na poziomie, sympatyczni, z
      nauczycielami w większości przypadków da się dogadać, w innym razie trzeba
      zrezygnować z czwartej imprezy w miesiącu i usiąść do książek. Ale czy to jest
      grzechem tej szkoły?
      • Gość: Staszicanka popieram ZBULWERSOWANĄ IP: 62.233.185.* 16.11.03, 10:56
        Zdecydowanie i stanowczo popieram każde słowo Zbulwersowanej. Mogę się podpisać
        pod każdym jej zdaniem.
      • Gość: sąsiad Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.bluu.net / *.bluu.net 16.11.03, 17:08
        Co do zazdrości to między bajki ja włóżmy. Ja już mam wnuki które niebawem
        staną przed wyborem liceum, więc nie chodzi o zazdrość. Wnuków to
        "stasia" za nic na świecie. Mimo, że to niby elitarne liceum. Ale choćby twoja
        wypowiedź cyt."narkotyki na naszej szkole" świadczy że opinia o elitaryźmie to
        już wożenie się na świetlanej przeszłości. Moje dziecko "na szkole" to może być
        komin, flaga albo ciążyć zła opinia. A może było troszke za dużo, co...?

Odnosnie podwórka to zapraszam w trakcie waszych przerw, na nasze podwórko.
        • Gość: xxxxxxxxx Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 17.11.03, 16:44
          zbulwersowana- jak nie bedzie padać to zrobimy dantejskie sceny za kaminnicą :P
          Kolejny raz przekaz mój do pana Sąsiada: prosze posłać wnuki do Plater
          (wczesniej poczytac forum o tej własnie szkole). Proszę laskawie porównać
          różnicę w wypowiedziach uczniów. Jeżeli jest nieczytelna to mówie :oni plują na
          swoją szkołe, mają jej dość, u nas jest inaczej- wszyscy staramy sie bronic- tu
          widac róznice w wychowaniu przez obie szkoły.
          • Gość: xxxxxxxxx Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 17.11.03, 22:03
            tak na marginesie dodam, ze wydaje mi się , że pan sąsiad wcale wnuków nie ma i
            że to ładna wymyslona postać
        • tomikos Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? 03.12.03, 11:48
          Skończyłem "Staszica" kilka lat i mieszkam przy ulicy Piwnika-Ponurego 5 (
          dawna Buczka ).
          Panie Sąsiedzie z łączem kablowym
          Sprawa wygląda według mnie tak:
          - owszem młodzież przychodzi na przerwach czy wolnych lekcjach za śmietnik -
          tak było zawsze, za moich czasów także, w celu spokojnego wypalenia papierosa
          czy delikatnego jointa - ale o żadnych strzykawkach nie słyszłem ani ich nie
          widziałem,
          - co do elitarności jest to sprawa jednostki i jej integracji z grupą - można
          powiedzieć "tożsamości licealnej"
          - wyjątki są wszędzie i w każdej społeczności zanjdzie się czarna owca
          - od moich czasów troche się zmieniło - wiem bo mam młodsze rodzeństwo w
          staszicu,
          - zjawisko narkotyków w szkole jest dla Polaków zjawiskiem nowym i jeszcze
          niektórzy nie potrafią się z tym pogodzić - a ludziem będą brać narkotyki z
          różnych powodów
          - jedno jest pewne: PRAWIE STO PROCENT TYCH CO SKOŃCZYLI(Ą) STASZICA JEST Z
          TEGO DUMNA BO JEST TO BARDZO DOBRA SZKOŁA Z PERSEKTYWAMI NA PRZYSZŁOŚĆ
          LICEALISTY.
          - Co do braku Pana zazdrości to nie byłbym jej taki pewien - może Pana Wnuki
          nie są na tyle dobre by sie dostać do staszica lub sie niedostały

Chciałbym usłyszeć jeszcze pańską opinie na powyzsze tematy.

Pozdrawiam Wszystkich Staszicaków i Pana
          Bez żalu i "elitarności"
    • Gość: Sac. Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 213.77.65.* 16.11.03, 12:01
      I chyba nic wiecej nie mozna powiedziec.Najgorsze jednak jest to,ze program
      schlebia najnizszym (czytaj najszerszym) gustom wiec sprawa na pewno nie
      przejdzie bez echa.Nie czuje sie wiec komfortowo jako dumny uczen Staszica
      postrzegany jestem jako cpun.
      • Gość: ^AniołeK^ Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 16.11.03, 12:48
        Narkotyki są w każdej szkole średniej w prawie wszystkich gimnazjach, już nawet
        w podstawówkach więc nawet w naszym cudownym IV LO tego sie nie uniknie. Ja
        zostane przy moim zdaniu, że biorą ci co mają słabą psychikę, presja otoczenia,
        rodziny jest za duża. Prawdę mówiąc to można sobie poradzić bez narkotyków, ale
        nie mozna raczej wtedy liczyć na same szóstki. Bez przesady ludzie!!! Nazywanie
        całego Staszica ćpalnią to przegięcie, popatrzcie na inne szkoły: zawodówy w
        których średnia ilość zębów wynosi 20, itd. Powiem jeszcze jedno: nie
        uogólniajmy, bo to jest najwieksza głupota. Czy teraz uczeń z dobrą średnią w
        Staszicu od razu będzie ćpunem??
        P.S. Sac. jak zwykle dumny. Pozdrawiam wolnych od prochów Staszicaków
        • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 12:53
          Ciiiiiiii bo jeszcze ktos sie dowie ;)
          No przecież skoro mam wysokąśrednią i jeszcze rzucam się na olimpiadę to musze
          brać dwa razy więcej, a przez ten cały szum medialny ceny napewno wzrosną. O
          rany i co ja mam teraz zrobic????????? Biore siostre pod pachę i ide ją opchnąć
          na bazarze (może na dwa dni wystarczy).
          Ech PARANOJA i tyle
          A tak w ogóle to wzywam do wysylania probek moczu do redakcji programu uwaga,
          ciekawe co zrobią jak przyjdzie do nich 100 litrów płynu koloru słomkowego :P
          • Gość: Lion Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.zamek.net.pl / *.zamek.net.pl 16.11.03, 14:40
            Do wszystkich staszicaków:
            DO BOJUUUU!
            Nikt nie bedzie szargał naszego dobrego imienia, na które tak długo
            pracowaliśmy, Zorganizujmy wielki najazd na tvn, chcemy odpowiedzialności
            cielesnej za tą obraze .
            • Gość: młoda Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.166.* 18.11.03, 09:47
              czy nie uważacie, że te dyskusje na temat sosnowieckich liceów są chore? Może
              uczniowie Staszica zainicjowali forum dotyczące Plater a uczniowie Plater
              rozpuścili plotki o narkotykach w Stasiu?
    • Gość: kolejarz Podsumowując IP: *.artcom.pl 16.11.03, 16:27
      W naszej szkole na 97% nie ma dealerów. Te -3% wynikają z tego, że tak
      naprawdę nikt nie zna wszystkich ludzi, chodzących do Stasia. Mimo wszystko,
      ot choćby ja, nie spotkałem nikogo, kto by, choć wspominał o możliwości zakupu
      drug'ów. Może ktoś inny miał taką informację. Jak na razie nic na to nie
      wskazuje.
      Na 98% problem nie dotyczy nas, w każdym razie w szkole. Chyba tylko idiota
      ćpałby w... no właśnie. GDZIE??? W łazience? Na boisku? Za halą? Pod oknami
      kamienic ( czyt. sąsiada)?!? Przecież wszędzie można napotkać kogoś, kto
      mógłby delikwenta "zakablować". No, więc gdzie? Jedynym miejscem, gdzie
      znaleźć można spokój no i gdzie nikt nas nie zobaczy jest ... dom. Przecież to
      tam się uczymy najintensywniej.
      W naszej szkole, gdzie ludzie naprawdę czują odpowiedzialność za nią i są
      przywiązani do niej, nie ma mowy o jakimkolwiek ćpaniu. A to, że raz na dwa
      lata dostanie się ktoś, kto wspomaga naukę (czyt. dziobakowanie, kucie)
      środkami alternatywnymi, to nie powód do uogólniania i twierdzenia, że wszyscy
      biorą.
      A tak w ogóle to jutro się szykuje gorący poniedziałek. Do zobaczenia
      wszystkim!
      PS: O 8 NA SALI GIMNASTYCZNEJ MAMY WALNE ZEBRANIE (ZOBACZYMY, CO NA TO
      DYREKCJA)
      • Gość: chesterek PICIE CPANIE STASZIC JAN KIEPURA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 22:23
        robilem kiedys wywiad z dyrektorem. to bylo za czasow, kiedy "wszyscy uczniowie
        pili". I dyrektor sie na takie sugestie oburzal. Mowil, ze zdarzaly sie
        przypadki "znalezienia w szkole butelek po alkoholu", ale byly to sporadyczne
        przypadki.
        tak samo jest teraz z narkotykami (wprawdzie, na o wiele wieksza skale) -
        wszyscy nauczyciele cpaja. a do tego jeszcze (za sasiadem)- wszyscy sa
        szalencami, ktorzy zostawiaja po klatkach strzykawki.

chcialbym zauwazyc,ze z klinicznego punktu widzenia -jest to niemozliwe, zeby
        jakikolwiek uczen mogl byc uzalezniony od narkotykow twardych (co widac na
        pierwszy rzut oka). poza tym zostawianie strzykawek swiadczy o glebokim
        uzaleznieniu,ale to juz zostawmy.

chcialbym zwrocic ponadto uwage, ze okolice szkoly nie sa wcale przez uczniow
        okupowane - powiem wiecej - uczniowie staraja sie przebywac w okolicy jak
        najmniej, uciakaja jak najszybciej spod szkoly, bojac sie grasujacych band
        huliganskich, ktore -uprzedzam zarzuty - staszicowskimi bojowkami wcale nie sa.

poza tym - niedaleko staszica, okolo miesiaca temu, zdarzyl sie okropny gwalt,
        z pobiciem i okaleczeniem pewnej dziewczyny - czy to tez nalezy zrzucic na
        wracajacych ze szkoly, szalonych i zacpanych uczniow?

Oczywiscie, przypadki uzaleznien sie zdarzaja. Jak wszedzie. Z tego co jest mi
        wiadomo - dyrekcja zawsze interweniuje. dziala rowniez mail antynarkotykowy.

czy Jan Kiepura to tez cpun i szaleniec?

z powazaniem
      • Gość: ja Re: Podsumowując IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.03, 19:34
        Czytajac te wszystkie komentarze i wysluchujac nie konczacych sie dyskusji na
        temat programu "Uwaga" doszlam do wniosku, ze musi istniec jakas prawidlowosc
        wsrod ludzi, ktora mowi: jesli cos jest najlepsze badz najgorsze, to nalezy
        doszukiwac sie tam kontrowersji. Po prostu nikt nie moze przyjac do
        wiadomosci, ze w Staszicu wcale nie trzeba "jechac na amfie", by funkcjonowac.
        Moze wynika to z zazdrosci, a moze poszukiwania tanich sensacji. Tak czy
        inaczej, radze wszystkim poszukiwaczom kontrowersji w Staszicu zajecie sie
        wlasnymi sprawami,a my naprawde swietnie sobie poradzimy bez waszych
        komentarzy i bez dragow!
    • Gość: tygrysek Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.pl / *.miecznet.pl 16.11.03, 17:04
      no coz...Widze że fantazja Ludzi z TVnu przekracza wszelkie granice...
      Moze dpszli do wniosku ze szkoła w JAKIMS sosnowcu (wogole gdzie to jest ...??)
      nie moze miec dobrych wyników TAK poprostu...
      JEstem w 2 klasie Staszica I nie słyszałam JEszce zeby ktoś jechał na amfie
      albo czyms takim COz nei znam sie nawet na tym TO CO JA ROBIE w tej szkole W
      koncu według Uwagi Powinnam byc specjalistka POwinnam znac 10 dealerów I cała
      kase dawac na cpanie TOTALNY BEZSENS!!!
      WIEM bardzo trudno sobei wyobrazic Ze mozna chodzic do szkoły Zeby sie uczyc A
      MY TO ROBI i cos wtym musi byc NO i jeszce szkoła odnosi sukcesy TAKL TO TEZ
      MUSI BYC PODEJRZANE
      LUDzie obudzcie sie NIE wszyscy chca byc nieudacznikami MY CHCEMY odniesc
      sukces i ciezko na niego pra
    • Gość: tygrysek Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.pl / *.miecznet.pl 16.11.03, 17:13
      no coz...Widze że fantazja Ludzi z TVnu przekracza wszelkie granice...
      Moze dpszli do wniosku ze szkoła w JAKIMS sosnowcu (wogole gdzie to jest ...??)
      nie moze miec dobrych wyników TAK poprostu...
      JEstem w 2 klasie Staszica I nie słyszałam JEszce zeby ktoś jechał na amfie
      albo czyms takim COz nei znam sie nawet na tym TO CO JA ROBIE w tej szkole W
      koncu według Uwagi Powinnam byc specjalistka POwinnam znac 10 dealerów I cała
      kase dawac na cpanie TOTALNY BEZSENS!!!
      WIEM bardzo trudno sobei wyobrazic Ze mozna chodzic do szkoły Zeby sie uczyc A
      MY TO ROBIMY i cos w tym musi byc NO i jeszce szkoła odnosi sukcesy TAKL TO TEZ
      MUSI BYC PODEJRZANE
      LUDzie obudzcie sie NIE wszyscy chca byc nieudacznikami MY CHCEMY odniesc
      sukces i ciezko na niego praujemy A gadka o wyscigu szczórów TO juz przesada
      MOI rodzice wcale nei stoja nademna z psem i nei zaganiaja mnie DO cało
      dobowego uczenia sie!!! SAMA chciałam isc do STasia TO sie ucze I WCALE NEI
      POSWIECAM NA TO CAŁEGO CZASU
      Zastanwiam sie tylko komu zalezało na tYm zeby zepsuc opinei staszicowi??
      STASZIC TO NIE SZOŁA ĆPUNÓW!
      NO a teraz ide sie uczyc I WYOBRAZCIE SOBEI NIE mam w kieszeni amfy OOO to
      dziwne :P :P
    • Gość: człowiek czynu :P A wszystko to tylko puste słowa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 18:20
      TVN, w pogoni za sensacją, przedstawił STASZICA w sposób nieobiektywny.
      Wszystko, co zostało przedstawione, jest jedynie pustym, bezwartościowym
      reportażem, którego żaden myślący człowiek - nie będący uczniem/absolwentem IV
      LO - nie powinien traktować jako swoistego rodzaju dogmat.

Jeśli zaś chodzi o nas, Drogie Koleżanki i Koledzy Stasiowi, to przestańmy
      prowadzić dyskusję na forum, bo branie w niej udziału nie ma jakiegokolwiek
      sensu. Jest ona równie pusta i bezwartościowa jak ów reportaż. Jeżeli chcemy
      coś zdziałać, to zakończmy zbędne debatowanie i przystąpmy do czynu. Tylko
      wtedy będziemy w stanie coś konkretnego osiągnąć na tym kruchym polu.

W kałużach krwi karmazynowej - walczmy!
    • Gość: ewarysta Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 18:21
      Lepiej oczernic niz przyznać sę ze samemu nie daloby sie rady w tej szkole.
      Faktycznie jest ciezko ale nikogo tam ni wciagaja na sile! Tam ida zdolni i ci
      ktorzy CHCĄ i potrafia. Jesli pan redaktor TVNu ma jakies kompleksy na punkcie
      wlasnego wyksztalcenia to juz wylacznie jego problem ale widac ze on chce to
      rozdmuchac na cala Polske. A efet tego jest taki ze jak ktos robi dwa razy
      wiecej materialu niz normalna szkola, chodzi w mundurku ( i sie nie
      sprzeciwia!) oraz ma czas na zycie kulturalne: wie co idzie w kinie, teatrz,
      kto wydal ostatnio powiesc i jak toczyly sie krete losy ostatniego laureta
      nobla a p\rzy tym pomaga niepelnosprawnym i wyprowadza psa sasiadki to napewno
      ĆPA!! Nie kochani to wszystko da sie robic bez wspogaczy a jedynym bodzcem
      jest chcec bycia kims w zyciu. My sie uczymy i potem, aby zdobyc slawe i
      pieniadze, nie bedziemy musieli robic tak durnych reportazy i pisac wyssanych
      z palca opini. A co do tych rzekomych strzykawek i wszelkich sladach po calej
      zgraji ćpunów to przykro mi bardzo ale pan chyba cie naćpał i widzi takie
      dziwne rzeczy.
    • Gość: psychoPATKA Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.bluu.net / *.bluu.net 16.11.03, 19:53
      TVN po prostu szuka sensacji. Jest to kolejny dowód na to, że telewizja
      kłamie!!! Widać dla niektórych rzeczą niezrozumiałą jest pęd do wiedzy, chęć
      nauczenia się czegoś i osiągnięcia sukcesu w życiu. Jedyne, o czym ten reportaż
      swiadczy, to o głupocie dziennikarzy TVN. I tyle.
      • Gość: pierwszaczekIVLO Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 20:19
        To wszystko jest smutne i bardzo przykre!!! Ale piękne jest to co napisała
        ewaresta, moja przyjaciółka, którą wpełni popieram.Piękne jest równiez to, że
        my staszicaki bronimy swojej szkoły.Nie zachowaliśmy się jak społecznośc
        Plater, która jawnie sama oczernia swoją szkołę. Właściwie mozna byłoby
        wykorzystać tą żenade aby pogrązyć i Stasia, ALE PO CO??.. Z pewnością każdy z
        nas nie raz juz złościł się na Stasia ale waze jest to że właśnie w takich
        mometach , w taki czasie jaki właśnie nastał potrafimy Go bronić .Tak powinno
        być!!Ale niech te wszystkie słowa nie bedą puste, musimy DZIAŁAĆ, to podstawa.
        Mam nadzieje że jutro coś zrobimy, nie pozwolimy na to aby jawnie ( czy też
        nie ) oczerniano szkołę jak i jej cała społeczność!!

Pozdrawiam całąspołeczność Staszica!!
        • Gość: @OL$Z3\/\/S|ə@$Tu Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 21:03
          No ja we wtorek idę do redakcji programu UWAGA. A nuż uda mi się trafić na
          kogoś współodpowiedzialnego za popełnienie tego czegoś z 14.11.2003
          Aha - cieszę się bardzo, gdy obecni uczniowie prawidłowo reagują na to, co się
          dzieje. Dobrze, że w momentach krytycznych potrafimy się zjednoczyć :) To
          właśnie sprawia, że jesteśmy Staszicakami a nie tylko zgrają troszkę
          zdolniejszych ludzi.
          Pozdrawiam obecnych uczniów IV LO :)
          • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 16.11.03, 22:57
            A ja myśle, że szkoda twoich butów na to chodzenie. Oni nie zmienią linii
            programowej, która sprowadza się do słów "nie ważne czy prawdziwie byleby
            kontrowersyjnie i głośno". Otóż naprawde jedyne co powinniśmy zrobić to
            ich "olać" i to dosłownie -zasypać ich pojemniczkami z próbkami moczu.
            ;)Pozdrawiam oczywiście starszego kolegę
    • Gość: andorja Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 17.11.03, 16:25
      Myślę, że wszystko, co mogło być powiedziane w tej sprawie, już powiedziane
      zostało, ale wtrącę jeszcze swoje trzy grosze ...
      Tak! Chcemy być ludźmi sukcesu, więc się staramy.
      Nie! Narkotyków nie bierzemy, bo żaden rozsądny człowiek, który ma
      dalekoidące plany odnośnie swojej przyszłości (a takie właśnie plany każdy
      Staszicak ma) nie decyduje się na krok tak lekkomyślny jak "branie".
      Można nazywać nas elitą, można nie nazywać, ale jesteśmy ludźmi, którzy
      kochają życie, potrafią je docenić i na pewno będzie ono gdzieś wysoko na
      półkach z naszymi wartościami. Nikt, kto kocha żyć, sam nie wydaje na siebie
      wyroku śmierci. A "ćpanie" takim wyrokiem jest, nawet jeśli nie prowadzi od
      razu do śmierci fizycznej ... My po prostu dbamy o jakość życia i nie idziemy
      na łatwiznę. Nawet, gdy rzeczywistość porządnie daje nam w kość, bierzemy
      życie za rogi.
      To cała prawda o Staszicu i cała prawda o nas. Nie mogę odpowiadać za
      wszystkich, ale myślę, że większość z nas z przedstawionym poglądem by się
      zgodziła. Dlatego tak dotknął nas TVN emitując swój program telewizyjny.
      Fałszywy obraz naszego środowiska po prostu nie przypadł nam do gustu, bo
      nauczeni jesteśmy, że przeszkody należy pokonywać a nie omijać i ich unikać.
      PS1 I wiecie, co powiedziała moja siostra (absolwentka Stasia z prawie
      dwuletnim stażem) po przeczytaniu wszystkich komentarzy na Forum? Że chciałaby
      tu wrócić i myślę, że to najlepsza mowa obrończa a zarazem najlepsza reklama.
      PS2 A TVN, co przecież powszechnie wiadomo, telewizją lotów najwyższych nie
      jest i stąd niespecjalnie zdziwiona poczułam się totalną amatorszczyzną samego
      programu. Obraził on nas wszystkich, dlatego właśnie protestujemy.
    • Gość: czwartoklasista :P Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.crowley.pl 18.11.03, 18:24
      buaaahahhahaha
      • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 18.11.03, 19:19
        Ktos sie podszywa pod mój nick. buuuuu ;(
    • Gość: Magia Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 16:17
      W naszej szkółce jest ponad 600 uczniów, każdy minimum raz dziennie potrzebuje
      spalić sobie skręta odczuwa przemożna potrzebę spalenia sobie skręta… A pod
      koniec semestru, gdy trzeba poprawiać stopnie nawet trzech skrętów… Zakładając,
      że cena grama marihuany wynosi… LUDZIE! Przecież to złoty interes! Sześciuset
      potencjalnych klientów, którzy kasę ze stypendiów przeznaczają na dragi, to
      marzenie każdego dilera!
      Przecież to logiczne, że paski na naszych mundurkach to nic innego, tylko
      ścieżki fety, gdy jesteśmy na haju to widzimy czarne ptaki latające po
      korytarzu szkolnym, a narkotyki dożylne fachowo wprowadza nam pani
      pielęgniarka, żebyśmy nie pokłuli sobie rączek (bo jeszcze nie bylibyśmy w
      stanie napisać olimpiady!). Profile biologiczno – chemiczne zapewne wytwarzają
      na lekcjach amfetaminę i hodują marychę, prawda? Profile amformatyczne biorą na
      potęgę, bo przecież nie da się wysiedzieć 48 godzin przed komputerem bez
      wspomagania. Humany… Wszyscy znani pisarze tworzyli na haju! Klasy ekonomiczne
      zajmują się rozprowadzaniem, a politologiczni myślą, jak zalegalizować
      marihuanę. Tak naprawdę poszliśmy do Staszica, bo po maturze chcemy iść na…
      nie, nie na medycynę, nie na prawo. Naszym priorytetem jest pójście na ODWYK.
      Nie wiem, co w takiej sytuacji ma zrobić nieszczęsny Pan Dyrektor. Ja na jego
      miejscu zaczęłabym brać.
      PS. Drodzy redaktorzy UWAGI, proszę nie cytować mojej wypowiedzi w następnym
      reportażu, bo pozbieram wszystkie strzykawki z podwórka na Niepodległości,
      wbiję je wam w ciała i zarażę HIV-em.
    • Gość: MikL 1inf1 Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 17:46
      Dupa dupa dupa i jeszcze raz dupa. To są brednie !!! W szkole nei spotkałem
      się, ani też nawet nie słyszałem, żeby ktoś miał dostęp do dragów. Oczywiście
      dla chcącego nic trudnego i ktoś moze powiedzieć, że można je kupić pod
      szkołą. Ale pod naszą szkołą można co najwyżej ulotkę jakąś dostać, a nie amfę
      kupić. To ludzie, którzy nie wiedzą o co chodzi nagłaśniają sprawę kłamstwami.
      Tak się kurwa rodzi plotka !!!
      • Gość: K. z Plater Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 22:34
        Tak sobie to czytam i czytam, i co, wszyscy są szaleni:
        1. reporterzy TVN, bo przejaskarawiają – ale taki mają zawód, gdyby nie
        przejaskrawili czy odezwał by się ktoś...;
        2. Pan z sąsiedztwa, bo wreszcie mógł coś powiedzieć, ale, żeby zabrzmiało
        donośnie, to dorzucił ...porozrzucane strzykawki i dantejskie sceny...;
        3. „Stasiczanie”, „staśkowie”, czy jak Was zwą, chcą rozlać krew za swój
        honor, czy to nie przesada, ale za to jak to brzmi;
        4. ja dorzucę, jako uczeń „różowej” szkoły – czy przypadkiem nie
        wygraliście ostatnich regat stosują niedozwolony doping;
        i tak można bez końca, prawda, ale daliście się wkręcić, Wy awangardo
        inteligentnej młodzieży...
        Przecież ten problem, to margines życia całej polskiej społeczności, poważny,
        groźny, ale margines. W dobrych szkołach biorą mniej, bo są lepsi, zdolniejsi,
        odporniejsi, po prostu mądrzejsi, ale jak się powie, że biorą w dobrej szkole,
        to odzew murowany, a o to właśnie chodzi – o oglądalność i żeby w przerwach
        reklamy szły. Odpuśćcie sobie, oni na taką właśnie reakcję liczyli – bądźcie
        ponad to.

K. z Plater
        • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 20.11.03, 14:27
          nikt tu nie jest szalony
          Ad1
          Reporterzy TVN nie są szaleni- oni poprostu są tendencyjni w ukazywaniu
          sytuacji w takich reportażach (patrz, na przykład, seria reportarzy o
          kuratorach sądowych)
          Ad2
          Pan z sąsiedztwa też nie , choć ma zadatki, poprostu musi wyładować swoje
          frustracje, coż bardzo nam przykro, że musi czasem sprzątnąć kilka kiepów ze
          swojego podwórka (nie pochwalam palenia , ale na Boga! to nie jest powód żeby
          problem wyolbrzymiać i mówić o strzykawkach)
          Ad3
          My uczniowie też nie jesteśmy szaleni. Może gdyby ktoś opluł waszą szkołe (hmmm
          chyba coś takiego było :P)to byście jej nie bronili (deja vu :D). Cóż odpowiem
          ci fragmentem przemówienia Ministra Spraw Zagranicznych Józefa Becka:
          "Jedyną rzeczą na świecie, która nie ma swojej ceny jest honor." W imię tego
          honoru mieliśmy 1 IX '39 więc czemużby nas nie miałoby być stać żeby bronić
          choć naszej szkoły, skoro czujemy się z nią związani.
          Ad4 (i coś tam jeszcze)
          No to udowodnijcie nam doping :P
          Awangarda zaś jak sama nazwa wskazuje ma prowadzić rozpoznanie, wytyczać drogę
          i w wypadku ataku bronić się wiążąc siły wroga do czasu nadejścia własnych
          oddziałów (dość wolna interpretacja definicji ze "Słownika terminów wojskowych"
          PWN :P)tak więc cieszcie się, że my zareagowaliśmy, bo następny reportaż byłby
          o waszej szkole (a wy jej nie jesteście w stanie bronic - zktórego to powodu
          szczerze ubolewam).
          Reasumując, jeśli nie odczuwasz więzi z własną szkołą w momencie zagrożenia jej
          dobrego imienia, to obawiam się, iż nie będziesz czuł potrzeby pomocy naszej
          ojczyznie (i nie mówie tu tylko o służbie wojskowej, ale ,na przykład, o
          regularnym płaceniu podatków itp.). I daj Boże żeby taka właśnie postawa była
          jak najżadsza, bo trzeba będzie z tego kraju wiać :).
          Pozdrawiam papa
          • Gość: M Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 21.11.03, 09:50
            Reakcja uczniów na oskarżenie szkoły-prawidłowa, ale gdzie zaprotestowała
            dyrekcja po programie?
            Uważam, że jeżeli wpuszcza sie na swój teren tv, o której za chwilę
            wychowankowie mówią, że jest marna, szuka sensacji (dopiero teraz to
            zauważyliście, gdzie wasza inteligencja?)to wyraźne zaprzeczenie. Może
            chcieliście znaleźć się w programie "jak radzicie sobie z narkotykami", tylko
            nie zauważyliście, że już tytuł sugeruje, że skoro macie sobie z nimi radzić,
            to muszą u was być!!!!
            A co do świadomości wyboru szkoły: ilu poszło tam z powodu tradycji
            rodzinnej, ilu pod presją rodziny, a teraz tak trudno sprostać narzuconym
            normom?
            Należy odróżnić temat dealerów, od tematu branie.Tylko idiota zaopatrywałby
            się i brał w szkole!
          • Gość: klik Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.04, 08:21
            Zadaniem dziennikarzy jest poszukiwanie sensacji, to przecież ich żywioł. a
            swoją droga, czy mozna udawac, ze sprwy nie ma albo ja bagatelizować? Co innego
            sugestia o zwiazku wynikow w nauce i narkotykow. toż to wierutna bzdura!
      • Gość: ari Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 09:19
        Noi po co te wulgaryzmy! Czy naprawdę wierzysz , że w Staśku nikt nie ćpa! Ja
        nie. Mam nawet pewność , że ludzie ćpają. Z tym, że akurat nie ci, którzy coś
        osiągają , tylko tacy, którym sie gorzej wiedzie.
        Niestety to prawda.
    • Gość: rider Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 213.17.236.* 21.11.03, 13:58
      KOCHAM STASIA i nic więcej , ano może jeszce jedno TVN buuuuuuuuuuuuuuuu :P
    • Gość: STAŚ Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 06:57
      NIE WIDZIAŁAM TEGO PROGRAMU.
      ALE ZNAM PRAWA WYNIKAJĄCE Z DĄŻENIEM DO FORSY.(DO SŁAWY MUSIAŁ BY BYĆ Z TEGO LO)
      NIE PRZYPUSZCZAŁAM,ŻE DOTKNIE TO STASZICA.
      ZAWIŚĆ !!!
      NIE JEST TO SZKOŁA ELITARNA.
      TAM MŁODZIEŻ SIĘ UCZY.
      NIE ODRABIA ZADANE.
      CZY W ŚWIATOWEJ POLITYCE,NAUCE,GOSPODARCE,WALCE O POLSKOŚĆ I NIEPODLEGŁOŚĆ JEST
      TYLU ABSOLWENTÓW INNYCH SZKÓL NIŻ STASZICAKÓW Z SOSNOWCA.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH OBECNYCH UCZNIÓW I ABSOLWENTÓW TEJ SZACOWNEJ SZKOŁY.

NZ.2003.11.26
      • Gość: zenon Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.zamek.net.pl / 81.210.89.* 26.11.03, 23:10
        Ludziska!!!DAJCIE sobie na wstrzymanie!!!Nie da sie tego ukryć- narkotyki
        byly, są i będa w szkołach lecz dotyczy to jednostek!!!to ze zostalismy
        przedstawieni jako " SZKOŁA ĆPUNÓW" to tylko swiadczy niedobrze o TVN. szkoda
        ze nie nakrecili nas jak furamy w ubikacjach czy na korytarzu-na stoliku u pań
        dyżurnych!!!PRZECIEZ TO WSZYSTKO TO JEDEN WIELKI BEZSENS!!!!!chcieli oczernic
        nasza szkołę i im się to udało i to znakomicie!!!- dlatego beda musieli
        poniesc tego konsekwencje!!!MY jako uczniowie tej szkoly bronimy jej!!!!nie
        damy aby przez jeden glupi reportaż szkola stracila autorytet na ktory
        musilismy tak dlugo pracować!!!!!!
        Jestem bardzo ciekawa jak w tej chwili czyje sie reporter ktory stworzyl takie
        badziewie!!!!ten czlowiek najprawdopodobniej nie ma sumienia!!!MATERIALISTA
        musi byc nie ziemski skoro stwarza takie gówna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: K. z Plater Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 00:49
      Do czwartoklasisty, chyba maturzysty, bo z riposty na moją wypowiedź trudno się
      zorientować, no ale to kwestia poziomu;
      - wstęp mojego listu to pytanie retoryczne (wyjaśniam: to pytanie
      nasuwające odpowiedź), jeżeli tego nie wychwyciłeś, a nie wychwyciłeś, reszta
      jest nieporozumieniem;
      - jesteś populistą, to modne; wiecowanie, nośne slogany, wychwytywanie
      okazji do patriotycznych uniesień;
      - masz tendencje do konfrontacji - ...udowodnijcie..., a ja napisałem z
      przekąsem o dopingu w regatach, to miał być sarkazm a nie insynuacja. Chciałem
      pokazać, jak można pleść na byle temat.
      Z przykrością stwierdzam, że mnie rozczarowałeś, choć za znajomość słowa
      awangarda dałbym Ci plus – ale po co sięgać od razu do słownika, przecież to
      słowo potoczne, używane, kiedy chcemy o kimś powiedzieć, że jest „w pierwszym
      szeregu”, i o Tobie, i Twoich kolegach, tak właśnie napisałem. A już całkiem na
      marginesie, wyczuwam u Ciebie kompleks niższości, czyżby sam fakt uczęszczania
      do dobrej szkoły Ci nie wystarczał i dalej borykasz się z brakiem poczucia
      wartości. Ludzie „z klasą” są ponad insynuacje, mają świadomość jacy są,
      potrafią się prawidłowo ocenić, nie pozwalają się wciągać w byle zamieszanie i
      milczą, kiedy ktoś plecie brednie, bo udział w takim zamieszaniu jest poniżej
      ich godności.
      • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 30.11.03, 11:50
        Znowuż muszę ripostować i pozwól, że zacznę od końca.
        Sugerujesz, że "człowiek z klasą" obrzucony błotem nie powinien próbować się
        oczyścić, bo to jest poniżej jego godności? Cóż w dzisiejszych czasach wszystko
        jest buissnesem, a w interesach dobre imię i reputacja są często ważniejsze niż
        jakość towarów i usług. Kompleksu niższości nie mam a jedynie próbuje
        tłumaczyć, że nie jestem wielbłądem. Cóż jest to syzyfowa praca, niemniej
        należy ją podjąć w imię obrony dobrego imienia szkoły a po części również
        swojego własnego.
        Co do "awangardy" twierdzenie o pierwszym szeregu jest mocno naciągane, bowiem
        awangarde najczęściej nie ma bezpośredniego kontektu z resztą sił. Wobec tego
        można posunąć się do wstwierdzenia, że ze względu na to może być nierozumiana
        (bo już widzi/wie to o czym inni dopiero się przekonają dzięki informacji
        przekazanej przez rzeczoną).
        Rozumiem czym jest pytanie retoryczne, jednak pewne retoryczne pytania wymagają
        odpowiedzi, właśnie ze względu na sugerowaną odpowiedź. Gdybyś jednak nie
        zauważył odpowiedź na twoje pytanie była tylko pozorna i stanowiła jedynie
        wyjście do szerszej wypowiedzi.
        A co do serkastycznego ujęcia dopingu; zauważyłem ale ty chyba nie zauważyłeś
        ogólnie uznanego znaku żartu ":P" (nie będę ci go tutaj tłumaczył bo przekonuję
        się, że tłumaczenie czegokolwiek Plateranom to orka na ugorze :P)źAcha i
        jeszcze jedno,(taka prywatna uszczypliwość) parafrazując(dość luźno) twoją
        wypowiedz: "w szkole na poziomie uczniom do głowy nie przyjdzie jej
        oczerniać"(chyba wiemy o jaką "szkołę" chodzi?? :D
        Pozdrawiam.
        • Gość: K. z Plater Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 21:25
          I tu, mój drogi przeciwniku (P), masz rację, własnej szkoły nie należy obrzucać
          błotem. Niestety, nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę i to jest smutne. Na
          marginesie, sposób naboru do szkół jest przypadkowy, a w wielu wypadkach
          bardziej zależy od abicji i kasy rodziców, niż od zawartości mózgu w czaszce
          kandydata. Ale to już odrębny temat, nie mający nic wspólnego z tym Forum.
          • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 30.11.03, 22:21
            O kurcze aż sam się przestraszyłem tego co zrobiłem :P "Stworzyłem potwora"
            hehehe (ktoś to już kiedyś chyba powiedział) Bardzo się cieszę, że się ze mną
            zgadzasz. I w ramach rekompensaty ja również się z tobą zgodzę. Pisanie
            egzaminu we własnej szkole to duuuuuże nieporozumienie. Sam to widzę po tym
            jaka różnica jest w poziomie (nie tylko intelektualnym) między naszym
            rocznikiem a "reformowanymi". Ech ta dzisiejsza młodzież :D
      • Gość: bogna Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 11:31
        To fakt. Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi. nikt nie musi udowadniać, że nie
        jest wielbłądem1 Chyba ..że ma niezdrowe ambicje bycia najlepszym zawsze i
        wszedzie. Naprawdę nie należy podejmować dydkusji z ludźmi wypowiadajacymi się
        w złej wierze i z niodpartej chęci dokuczenia innym. Nie zasługują na polemikę.
        Współczuję atakowanym szkołom z Sosnowca. Tak naprawdę liczą się FAKTY. A jakoś
        nie widać tych, którzy uciekają ze Staśka czy Różowej do innych szkół w
        mieście! Ani tych, którzy w nich repetują, a po maturze grzeją ławy w
        urzędach dla bezrobotnych. Więc z kim jest nie tak? Raczej z tymi, którzy
        świadomie fałszują obraz życia szkolnego w najlepszych liceach.
        • Gość: czwartoklasista Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.gronet.pl 01.12.03, 13:33
          Czy naprawdę nie należy się tłumaczyć przed oszczerstwami? Nie wydaje mi się,
          żeby bezwzględne milczenie było to zawsze właściwe(vide: notka dyplomatyczna
          ambasady polskiej w Austrii do imć Jorga Heidera po jego wypowiedzi o Polakach
          jako złodziejach samochodów nie pomnę już roku i miesiąca). Co do ambicji zaś,
          wielce umowna kwestią jest określenie gdzie zaczyna się niezdrowa a kończy
          zdrowa?? Ludzką rzeczą jest chęć bycia lepszym od innych (vide: sport
          wyczynowy) a dla facetów współzawodnistwo jest wręcz sensem życia
          (przerysowanie, choć niewielkie).
          Pozdrawiam papa
          • Gość: K z Plater Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 04:55
            Spróbujmy podsumować to całe zamieszanie z narkotykami. Reportaż wysmażony
            przez TVN, mógł dotyczyć każdej szkoły, środowiska prawników, lekarzy, nie
            mówiąc o artystach. Ale my to młodzież, a młodzież bardziej zwraca uwagę
            telewidzów, bo albo jest prześladowana (najlepiej molestowana seksualnie) i
            bezbronna (biedne dzieci), albo krwiożercza i napada staruszki wyrywając im
            torebki, lub wkłada kosze na głowy nauczycielom (zwyrodnialcy). Taki jest
            telewizyjny model, to się dobrze sprzedaje. W każdym środowisku, bez względu na
            wiek, czy wykształcenie można znaleźć narkomana, alkoholika, bandytę, czy
            psychopatę. Czy po każdym reportażu o prokuratorze – łapówkarzu powinni wszyscy
            prokuratorzy wyjść na ulicę w słusznym proteście, czy po pomyłce niedouczonego
            lekarza, wszyscy lekarze powinni walczyć o swe dobre imię? Przecież ten
            reportaż składał się z wypowiedzi dwóch anonimowych osób, jaka w tym
            reprezentacja waszej szkoły, co to za osoby? Równie dobrze mogłaby obrazić się
            rodzina Zillingera, bo w materiale pokazano kawałek placu jego imienia. Zgadzam
            się, że z oszczerstwami należy walczyć, ale jest zasadnicza różnica między
            anonimową, wielce enigmatyczną wypowiedzią ucznia bez twarzy, a oświadczeniem
            Jorga Heidera, polityka, reprezentanta Austrii. Gdyby o narkomanii w waszej
            szkole powiedział znany socjolog, psycholog, a byłoby to nieprawdą, to jest
            oszczerstwo, a on jest oszczercą. A tu, ani oszczercy, ani oszczerstwa, no
            chyba, że z każdym bzdetem będziecie polemizowali. Zgadzam się również, że
            ludzką rzeczą jest chęć bycia lepszym. Ale lepszym, to nie znaczy, że byle
            bubek może tą lepszość zachwiać. Lepszy, to lepszy, w swojej wartości, wiedzy,
            poziomie, nie podlegający byle jakim ocenom i przypadkowym osądom. I już
            całkiem na koniec, jako facet współzawodniczę (nawet lubię), jest to cecha
            atawistyczna samców, ale nie z byle kim (mam na myśli niewydarzony reportaż i
            niewyważone wypowiedzi). I jeszcze wyjaśnienie, dlaczego facet z Plater broni
            Staszica – dlatego, że taki bzdurny reportaż równie dobrze mógł dotyczyć mojej
            szkoły, a w tych kwestiach powinniśmy być ponad podziałami.

P.S. 1 Czwartoklasisto, to nie ty stworzyłeś potwora, to Plater go stworzyła.

P.S. 2 Bogno, a skąd żeś ty malutka?
            • Gość: ze Stasia ;) Re: IVLO-Staszic-narkotyki w najlepszym liceum? IP: 62.233.185.* 12.12.03, 13:02
              rozsądnie =)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka