Dodaj do ulubionych

Do Goroli ze Sosnowca

30.11.03, 03:54
Czy lubicie Zydow?
Obserwuj wątek
    • krawiecdg Re: Do Goroli ze Sosnowca 30.11.03, 12:12
      Ja osobiście lubię żydów, homoseksualistów, feministki, mniejszość niemiecką,
      romów , a nawet hanysów - po prostu ogólnie lubię ludzi, ale ty Arnold7
      mnie "zniesmaczasz", jak zimne kluchy śląskie!
      • slezan Re: Do Goroli ze Sosnowca 30.11.03, 12:22
        Zobacz o której to napisał i wyobraź sobie w jakich okolicznościach:-) Nie rób
        z Arniego demona.
        • Gość: Prawnik Re: Do Goroli ze Sosnowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 13:06
          Arnie słuchaj. Żydzi albo inaczej ludzie wyznający religie mojżeszowa, nie
          różnia sie niczym od nas, wprawdzie mają inną religie, ale maja często ten sam
          światopogląd i wartości co my. Ponadto łączy nas z nimi bogata historia.Razem
          współzyliśmy przez wieki. Przez twoe pytanie przebija się nietolerancja i
          antysemityzm. Zastanów się lepiej nad soba, bo bardzo głupie pytania zadajesz.
          Ja jestem kosmopolitą i dla mnie nie ma znaczenia, ani narodowośc ani
          wyznanie.
          • arnold7 Re: Do Goroli ze Sosnowca 30.11.03, 13:08
            Gość portalu: Prawnik napisał(a):

> Arnie słuchaj. Żydzi albo inaczej ludzie wyznający religie mojżeszowa, nie
            > różnia sie niczym od nas, wprawdzie mają inną religie, ale maja często ten
            sam
            > światopogląd i wartości co my. Ponadto łączy nas z nimi bogata historia.Razem
            > współzyliśmy przez wieki. Przez twoe pytanie przebija się nietolerancja i
            > antysemityzm. Zastanów się lepiej nad soba, bo bardzo głupie pytania
            zadajesz.
            > Ja jestem kosmopolitą i dla mnie nie ma znaczenia, ani narodowośc ani
            > wyznanie.

Czy z mojego pytania wynika, ze jestem antysemita?
            Zastanow sie czlowieku. Po prostu zauwazylem antysemityzm, jaki w Polsce jest
            czyms powszechnym i z ciekawosci pytam, jak to jest w najblizszym od Katowic
            polskim miescie.

Pyrsk!
      • arnold88 Schidki za Brynitze 10.12.03, 12:56
        Jo prowdziywy Sloonzok moga wom pedziec ,ze niy lubiya Schidkuff!

Pyrsk
        • sandwich1 Re: Schidki za Brynitze 10.12.03, 14:26
          Tyś jest prawdziwy idiota, a nie Ślązak.
          • arnold7 Re: Schidki za Brynitze 10.12.03, 17:21
            sandwich1 napisał:

> Tyś jest prawdziwy idiota, a nie Ślązak.
            >
            >

To tylko Niklot wielonickowiec z Aleksandrowa Kujawskiego.
            • arnold88 Jedna rasa Sloonska rasa!!! 10.12.03, 17:54
              Sosnowiec,Dabrowa,Bedzin i Czeladz to piekne slaskie miasta!!!
        • Gość: Jurek Re: Schidki za Brynitze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 11:07
          Po polsku nie nauczono pisać
    • Gość: Zagórzak Re: Do Goroli ze Sosnowca IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 30.11.03, 20:02
      Arnold skąd taki tytuł?/Ty chyba nie jesteś prawdziwym ślązakiem,skoro piszesz
      goroli.Tu nie mieszkają Gorole tu jest Altreich dla Ślązaków dla
      jasności.Gorole to od Zagłębia na północ.
      • Gość: olo117 Re: Do Goroli ze Sosnowca IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 21:39
        Wcale ni prowda! Bo wy też jesteście gorolami. I tak w ogóle większość
        zagymbików to kosmopolici. Polska na Zagymbiaków ni mo co liczyć w razie wojny.
        Tu jest moim zdaniem mało patriotów. Ale za to najwiecej wszelakiej maści
        cwaniaków z całyj Polski a najwięcej z Kielc i z pod Krakowa. Jak oni nie chą
        sie przyznać do swojej małej ojczyzny Małopolski to co dopiero do Polski.
        • arnold7 Re: Do Goroli ze Sosnowca 01.12.03, 06:49
          Niy lubiom, jak sie jim godo po imiyniu:))
    • krawiecdg Re: Do Goroli ze Sosnowca 01.12.03, 11:28
      Zagórzaku co ty chrzanisz z tym altreichem ?

Altreich to dla propolskich Ślazaków znajdujących się kilkaset lat poza Polską
      (od czasów Kazimierza Wielkiego) to własnie stary kraj, za który oddawali życie
      w powstaniach .
      Odnośnie słowa "Gorol". Określenie to zaczęło funkcjonować na Sląsku na
      początku XX w. ok 1914 r i wiazało się z naznaczeniem przybyszy z południa
      Polski (Małopolska, Podhale), którzy w trudnym dla Śląska okresie zaczeli
      przybywać "za chlebem" i odbierać miejsca pracy rodowitym Ślązakom albo tym,
      którzy przybyli tam wcześniej i juz się zakorzenili - cos na
      zasadzie "auslandera" w Niemczech. Wsród tych osób byli również ludzie z
      róznych stron Polski ale logika napiętnowanie nie znosi rozsądku i zmian.

W okresie w którym powstał ten stereotyp i wcześniej mieliśmy do czynienia z
      innym procesem, a mienowicie z odpływem kapitału zachodniego ze Śląska do
      Zagłębia na skutek wojny celnej Rosji i Niemiec .

Dynamiczny rozwój Zagłebia na przełomie XIX i XX w spowodował intensywny napływ
      ludnosni na nasze tereny i pomimo tego że również początek wieku to okres
      światowego kryzysu ekonomicznego w tolerancyjnym Zagłębiu nie powstał stereotyp
      gorszego przybysza odbierającego nam chleb (były oczywicie atki słowne skrajnej
      prawicy i lewicy na społeczność żydowską ale zadnych fizycznych ataków historią
      nie odnotowała).
      Jedynym przybyszem , który nam przeszkadzał był moskal i z nim toczono boje.

Nie chce mi się gadać z tymi stereotypowymi łbami podającymi się za prawdziwych
      Slązaków ,a ten post jest przeznaczony do wiadomości Zagórzaka.
      Powiem tylko tyle temu 117 , którem przyklaskuje patron siermięznego myślenia
      Arnold.

Gdybys olo117 powiedział to co napisałes mi face to face dostałbyś od razu w
      mordę .
      Historia Zagłebia wpisuje się w martyrologię narodu polskiego . Od czasu kiedy
      Zagłębie Dabrowskie powstało zaznaczył się udzał żołnierzy z naszych terenów na
      froncie . Począwszy od Powstania Styczniowego , poprzez walke w 1905 w
      rewolucji patriotyczno - społecznej , walkę w 1920 z bolszewicka Rosją i
      równocześnie walkę z Niemcami w powstaniach slaskich .
      Później II Wojna Światowa i walka padziemna . Na koncu czynny udział w ruchu
      solidarnosciowym.

We wszystkich wydarzeniach , które wymieniłem moja rodzina dalsza lub bliższa
      brała udział , stąd moje osobiste zainteresowanie historią Zagłebia i
      wzburzenie po takich słowach jakie tu padły.

Zagórzaku, jeśli nie czujesz więzi z ojczyzną czy mala ojczyzną, twoja rzecz
      ale nie pisz czegos o czym nie masz zielonego pojecia w formie informacyjnej.

• Gość: olo117 Re: Do Goroli ze Sosnowca IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 22:17
        Mi ojciec tyż wspominoł co zawsze były haje z gorolami zza Przemszy na
        kamienie. Mój ojciec mieszkół zaroz przy Przemszy kole rynku w Mysłowicach.
        To świadczy o wzajemnej miłości ludów mieszkających po obydwu stronach rzeki.
        Pyrsk
      • Gość: Zagórzak Re: Do Goroli ze Sosnowca (do KrawcaDG) IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 02.12.03, 08:26
        Masz rację .ale tylko cześciowo,zatem posłuchaj.Po pierwsze jestem związany z
        tą ziemią od czterech pokoleń i czuję się tylko i wyłącznie Zagłębiakiem jednak
        nie Gorolem.Gorole to tu masz rację przybysze na Śląsk ,a my jesteśmy na swoim
        i żaden z nas nie przekroczył Brynicy.Co do Altreichu tu się z Tobą nie zgadzam.
        Mianowicie nazwa Altreich powstała w 1939 roku i wiązala się z tym ,że Niemcy
        po pierwszym rozbiorze zagarnęli Zagłębie.Dopiero czasy Napoleońskie i zmiany
        na mapach,a więc Ks.Warszawskie, potem Kongresówka wepchnęły Zagłębie w łapy
        Moskali.Ten w sumie jak na historię krótki okres ,pozwolił jednak nazwać
        Zagłębie Altreich i w czasie okupacji wciągnąć do Reichu ,a nie jak od Olkusza
        na wschód ziemie te zostawić w Generalnej Guberni.
        Pozdrawia Cię zapewniam Patriota lokalny ,ale nie Gorol
        • Gość: Zagórzak Re: Do Goroli ze Sosnowca (do KrawcaDG)c.d. IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 02.12.03, 09:00
          Zostawiając patriotyzm na drugim planie chciałbym Ci wyjaśnić moje intencje.
          Po prostu chodziło mi o to ,że Zagłębiak dla prawdziwego Ślązaka nie jest
          Gorolem tylko "Zagłymbiokiem".Arnold tak nas nazywa bo pewnie sam ma
          rodowód"ptoka".Na Śląsku bowiem jest trójstopniowe określenie mieszkańców:
          Pnioki-mieszkający tu od niepamiętnych czasów,Krzoki- Ślązacy od dwóch trzech
          pokoleń i Ptoki czyli zasymilowani jednopokoleniowi przyjezdni.
          I Pniok ,a nawet Krzok na kogoś z Zagłębia nie powie Gorol,no chyba,że jest
          taki zacofany jak Arnold. z poważaniem "Zagłębiowski Pniok"
          • arnold7 Re: Do Goroli ze Sosnowca (do KrawcaDG)c.d. 02.12.03, 10:34
            Gość portalu: Zagórzak napisał(a):

> Zostawiając patriotyzm na drugim planie chciałbym Ci wyjaśnić moje intencje.
            > Po prostu chodziło mi o to ,że Zagłębiak dla prawdziwego Ślązaka nie jest
            > Gorolem tylko "Zagłymbiokiem".Arnold tak nas nazywa bo pewnie sam ma
            > rodowód"ptoka".Na Śląsku bowiem jest trójstopniowe określenie mieszkańców:
            > Pnioki-mieszkający tu od niepamiętnych czasów,Krzoki- Ślązacy od dwóch trzech
            > pokoleń i Ptoki czyli zasymilowani jednopokoleniowi przyjezdni.
            > I Pniok ,a nawet Krzok na kogoś z Zagłębia nie powie Gorol,no chyba,że jest
            > taki zacofany jak Arnold. z poważaniem "Zagłębiowski Pniok"

Nie masz kolego zielonego pojecia na ten temat. Polecam przedwojenny tekst,
            ktorego autor definiuje pojecie Gorola troche inaczej:

republika.pl/silesia2/kattowitz.html
            Tej krotkiej rymowanki tez nie wymyslilem:

"Sosnowiec - piekna okolica,
            Jakby nie Gorole - bylaby stolica"

• egon17 Re: Do Goroli ze Sosnowca (do KrawcaDG)c.d. 02.12.03, 11:20
              W XIX wieku, podczas dynamicznego rozwoju przemysłu na Ślasku i Zagłębiu
              powstawała również sieć hoteli pracowniczych, w której mieszkali przyjezdni z
              całej Polski (i nie tylko). Najbardziej znaczącymi właścicielami sieci hoteli
              byli panowie o nazwiskach Gorol (w Zagłębiu) i Wultz (na Śląsku). Stąd wywodzi
              się geneza słów "gorole" i "wulce".
              • krawiecdg Re: Do Goroli ze Sosnowca (do KrawcaDG)c.d. 02.12.03, 23:30
                Mozesz podac jakieś źródło historyczne opisujace etymologie tych określeń ?
                • egon17 Re: Do Goroli ze Sosnowca (do KrawcaDG)c.d. 03.12.03, 07:38
                  Tak twierdził Pan Wilhelm Szewczyk, który był dobrym znajomym mojego dziadka.
                  Wielokrotnie z dziadkiem opowiadali różne (prawdziwe i nieprawdziwe) zdarzenia
                  z historii Śląska i Zagłębia.
            • krawiecdg Re: Do Goroli ze Sosnowca (do KrawcaDG)c.d. 02.12.03, 23:27
              arnold7 napisał:

> Gość portalu: Zagórzak napisał(a):
              >
              > > Zostawiając patriotyzm na drugim planie chciałbym Ci wyjaśnić moje intencj
              > e.
              > > Po prostu chodziło mi o to ,że Zagłębiak dla prawdziwego Ślązaka nie jest
              > > Gorolem tylko "Zagłymbiokiem".Arnold tak nas nazywa bo pewnie sam ma
              > > rodowód"ptoka".Na Śląsku bowiem jest trójstopniowe określenie mieszkańców:
              > > Pnioki-mieszkający tu od niepamiętnych czasów,Krzoki- Ślązacy od dwóch trz
              > ech
              > > pokoleń i Ptoki czyli zasymilowani jednopokoleniowi przyjezdni.
              > > I Pniok ,a nawet Krzok na kogoś z Zagłębia nie powie Gorol,no chyba,że jes
              > t
              > > taki zacofany jak Arnold. z poważaniem "Zagłębiowski Pniok"
              >
              > Nie masz kolego zielonego pojecia na ten temat. Polecam przedwojenny tekst,
              > ktorego autor definiuje pojecie Gorola troche inaczej:
              >
              > republika.pl/silesia2/kattowitz.html
              > Tej krotkiej rymowanki tez nie wymyslilem:
              >
              > "Sosnowiec - piekna okolica,
              > Jakby nie Gorole - bylaby stolica"

Ty jesteś rzeczywiscie prymitywny Arnoldzie7 . Cytujesz jakieś kawałki z
              podwórka , które funkcjonują w co najmniej 100 wersjach o róznych miastach.
              Chopie , weź się i klupnij w dekiel !
              • arnold7 Re: Do Goroli ze Sosnowca (do KrawcaDG)c.d. 02.12.03, 23:29
                krawiecdg napisał:

> arnold7 napisał:
                >
                > > Gość portalu: Zagórzak napisał(a):
                > >
                > > > Zostawiając patriotyzm na drugim planie chciałbym Ci wyjaśnić moje in
                > tencj
                > > e.
                > > > Po prostu chodziło mi o to ,że Zagłębiak dla prawdziwego Ślązaka nie
                > jest
                > > > Gorolem tylko "Zagłymbiokiem".Arnold tak nas nazywa bo pewnie sam ma
                > > > rodowód"ptoka".Na Śląsku bowiem jest trójstopniowe określenie mieszka
                > ńców:
                > > > Pnioki-mieszkający tu od niepamiętnych czasów,Krzoki- Ślązacy od dwóc
                > h trz
                > > ech
                > > > pokoleń i Ptoki czyli zasymilowani jednopokoleniowi przyjezdni.
                > > > I Pniok ,a nawet Krzok na kogoś z Zagłębia nie powie Gorol,no chyba,ż
                > e jes
                > > t
                > > > taki zacofany jak Arnold. z poważaniem "Zagłębiowski Pniok"
                > >
                > > Nie masz kolego zielonego pojecia na ten temat. Polecam przedwojenny tekst
                > ,
                > > ktorego autor definiuje pojecie Gorola troche inaczej:
                > >
                > > republika.pl/silesia2/kattowitz.html
                > > Tej krotkiej rymowanki tez nie wymyslilem:
                > >
                > > "Sosnowiec - piekna okolica,
                > > Jakby nie Gorole - bylaby stolica"
                >
                > Ty jesteś rzeczywiscie prymitywny Arnoldzie7 . Cytujesz jakieś kawałki z
                > podwórka , które funkcjonują w co najmniej 100 wersjach o róznych miastach.
                > Chopie , weź się i klupnij w dekiel !

Wiysz Co! Jo sie zaroski uobraza i puda curik za Brynitza!!!!

Znosz inksze wersje? We Kattowicach jes ino ta jedna uo Sosnowcu.
    • krawiecdg Re: Do Goroli ze Sosnowca 01.12.03, 23:23
      Jak to rzucanie kamieniami ma się do twoich poprzedniej wypowiedzi o braku
      patriotyzmu . Weź się chłopie siermieżny odczep razem z tym Arnoldem bo wioche
      robisz. Checie mówić językiem chłopów pańszczyźnianych to mówcie mnie to ani
      ziębi ani parzy ale od Zagłebia się odstosunkujcie bo g....o nim wiecie.
      • arnold7 Re: Do Goroli ze Sosnowca 02.12.03, 00:23
        krawiecdg napisał:

> Jak to rzucanie kamieniami ma się do twoich poprzedniej wypowiedzi o braku
        > patriotyzmu . Weź się chłopie siermieżny odczep razem z tym Arnoldem bo
        wioche
        > robisz. Checie mówić językiem chłopów pańszczyźnianych to mówcie mnie to ani
        > ziębi ani parzy ale od Zagłebia się odstosunkujcie bo g....o nim wiecie.

Wiemy, ze szczegolnie odznaczyliscie sie podczas powstan tzw. slaskich, czyli
        polskiej akcji zbrojnej na niepolskim Slasku.

A wracajac do tematu - czy w Zaglebiu Zydzi sa lubiani?

• kelo Re: Do Goroli ze Sosnowca 02.12.03, 06:51
          A szanowny pan to ma jakieś życzenie wedle żydów? Czy szanowny pan ma na myśli
          jakiś geszeft? Bo ja rozmawiał z cadykiem z Leżajska i on kazał mi sie pan
          wystrzegać, że pan goj nieprzejednany jesteś i interes z panem to psu na bude
          jest.
    • krawiecdg Do Zagórzaka 02.12.03, 10:44
      Nie masz zupełnie racji co do etymologii pojęcia "aldreich" w odniesieniu do
      Zagłębia. Jak sama nazwa wskazuje pojecie to oznacza stary kraj , stare
      państwo. Nie sądzisz chyba ,że Sosnowiec czy Będzin to stare pragrmanskie
      ziemie ?
      Nasze tereny rzeczywiście, na krótko znalazły się w Rzeszy ale był to epizod w
      histori , który nazywał się Nowy Slask. Później w czasie wojny nasz teren
      równiez został włczaony do Rzeszy. Niemniej nie ma to nic wspólnego z
      niemieckim pojęciem "altreichu" czyli ziemiami rdzennie germanskimi.

Powtórzę jeszcze raz ,ze w ustach Ślązaków (przynajmniej tej pro-polskiej
      częsci) słowo "altreich" równiez znaczyło stary , mityczny kraj , który
      rozciągał się za rzeką . Chodziło jednak o Polskę , będącą tuż za miedzą już od
      czasów Kazimierza Wielkiego, który zrzekł się lenna do Slaska. Dopiero w
      okresioe powstań ślaskich ziemie te częściowo powróciły do Polski. Więc dla
      polskojęzycznej, słowiańskiej ludności ślaskiej, niemieckie słowo altreich
      znaczyło zupełnie co innego niz dla Prusaków.

Jeśli chodzi o słowo "gorol", to radzę ci przeczytaj jeszcze raz ten kawałek o
      pochodzeniu tego pojęcia. Nie ma tam ani słowa o tym od ilu pokoleń twoja
      rodzina tu mieszka, ani o tym, że ja akceptuje nazywanie nas gorolami. Nie
      zgadzam się jedynie z twoim określeniem pojecia "altreich".

Powtórzę , że na początku XX w . - jak pisze prof. Wanatowicz - słowo "gorol"
      odnosiło sie do górali czyli przybyszów z Małopolski i Podhala . Natomiast
      później zostało rozszerzone na wszystkich obcych , cos na zasadzie cepra, goja
      czy auslendera. Zatem zgadzam sie z toba, że my jesteśmy u siebie i słowo gorol
      w znaczeniu obcy , przyjezdny nie powinno miec do nas zastosowania - co
      zrtesztą w poprzednim poście wyraziłem implicite.
      Pozdro !

• Gość: Zagórzak Re: Do Zagórzakadlakrawiecdg IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 02.12.03, 12:53
        uznaję Twoją rację ,aczkolwiek chciałbym podać Ci na czym ja opieram swoją.
        W książce pt"Zagłębie Dąbrowskie w II wojnie światowej"Jan Przemsza Zieliński
        pisze:"8 października 1939 roku ukazał się dekret Hitlera 'O podziale i
        zarządzie terenów wschodnich',który zapowiadał wytyczenie nowej granicy Rzeszy
        odpowiadającej "historycznym etnograficznym i gospodarczym warunkom".W związku
        z tym zdobyte przez hitlerowców ziemie polskie ziemie podzielone na tak zwaną
        GG oraz "ziemie włączone do Rzeszy.19 X wydano rozporządzenia wykonawcze na
        mocy którego Śląsk i Zagłębie Dąbrowskie wraz z Zaolziem stanowiły tak zwaną
        Prowincję Śląską"jako ziemie historycznie niemieckie tzw Altreich"
      • Gość: Zagórzak Re: Do Zagórzakadlakrawiecdg IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 02.12.03, 12:56
        uznaję Twoją rację ,aczkolwiek chciałbym podać Ci na czym ja opieram swoją.
        W książce pt"Zagłębie Dąbrowskie w II wojnie światowej"Jan Przemsza Zieliński
        pisze:"8 października 1939 roku ukazał się dekret Hitlera 'O podziale i
        zarządzie terenów wschodnich',który zapowiadał wytyczenie nowej granicy Rzeszy
        odpowiadającej "historycznym etnograficznym i gospodarczym warunkom".W związku
        z tym zdobyte przez hitlerowców ziemie polskie ziemie podzielone na tak zwaną
        GG oraz "ziemie włączone do Rzeszy.19 X wydano rozporządzenia wykonawcze na
        mocy którego Śląsk i Zagłębie Dąbrowskie wraz z Zaolziem stanowiły tak zwaną
        Prowincję Śląską"jako ziemie historycznie niemieckie tzw Altreich"Wiem ,że
        propaganda niemiecka pisała historyczne bzdury niemniej jednak w języku
        administracyjnym ówcześnie takie nazewnictwo miało miejsce.
        • josel Altreich 03.12.03, 10:49
          Nie przeprowadzalem zadnych badan zrodlowych dotyczacych
          okreslenia "Altreich", opieram sie tylko na wspomnieniach moich dziadkow
          mieszkancow Katowic. Wedlug nich pojawilo sie ono zaraz po wlaczeniu Slaska i
          Zaglebia do III Rzeszy, mieszkancy Slaska szczegolnie Ci o orientacji pro
          niemieckiej mieli niezly ubaw z faktu, ze Zaglebie zostalo wcielone do
          Reichu: "Ja! richtig Altreich". Mozliwe, ze przyczyny powstania tego okreslenia
          sa inne, jetem jednak pewny, ze w taki sposob nabralo one tego ironicznego i
          pejoratywnego znaczenia.
          Josel
          • Gość: Sigi Re: Altreich IP: *.g.pppool.de 22.09.04, 19:30
            Doslownie tag bylo trafiles w dziesiatke!!
            mfg: SIGI
      • Gość: Sigi Re: Do Zagórzaka IP: *.g.pppool.de 22.09.04, 18:48
        Okreslenie gorol odnosi sie do wszystkich Polakow!
        Okreslenie Hadziaj do ludzi za Buga Kresowiakow!!Puzniejszych czasach
        Kargule i Pawlaki!!
        Cysaroki to polacy z kongresowki!!! bardzo stare okreslenie Slazkie!!
        Ein Kattowitzer Oberschlesier!!
    • sandwich1 Re: Do Goroli ze Sosnowca 02.12.03, 16:38
      Nie znam osobiście żadnego, ale podoba mi się ich kultura.
      • arnold7 Re: Do Goroli ze Sosnowca 02.12.03, 18:59
        sandwich1 napisał:

> Nie znam osobiście żadnego, ale podoba mi się ich kultura.

Szkoda, przed wojna za Brynica musialo byc dosc malowniczo pod wzgledem
        etnicznym, niestety, parszywi nazisci zrobili swoje, a komunisci wygnali reszte
        w 1968 roku.
        Jak wyglada sprawa pozydowskich majatkow w Zaglebiu? Czy potomkowie
        zaglebiowskich Zydow domagaja sie ich zwrotu?
        • sandwich1 Re: Do Goroli ze Sosnowca 02.12.03, 19:11
          Nasłynniejszym żydem z Zagłębia jest chyba arcybiskup Paryża Lustinger z
          Będzina.
          • slezan Re: Do Goroli ze Sosnowca 02.12.03, 21:14
            On może być jedynie Żydem (przez duże "Ż"), bo żyd przez małe "ż" oznacza
            wyznanie. Choć pieron go wie - w dzisiejszych czasach księdzem moze zostać
            ktoś, kto nie wierzy w Boga, to dlaczego nie miałby nim być żyd.
            • Gość: olo117 Re: Do Goroli ze Sosnowca IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 21:35
              Czytając co tu piszecie gorole-Zagłębiacy zastanawiające jest to jak z waszych
              tekstów jednoznacznie wychodzą chęci odróżnienia sie od reszty Małopolski. A
              zatem także za wszelką cenę pozostania przy Śląsku. Przoduje tutaj niejaki
              krawiec a może krawiec-dratewka z Krakowa. Już chyba ze dwa razy przypomniał że
              Zagymbie nazwano kiedyś Nowym Śląskiem. Chyba cynicznym i fałszywym Śląskiem.
              Wszystkie te wcielenia, reformy administracyjne i inne roszady granic miały to
              do siebie że nie były konsultowane z regionalną społecznością.
              Zwłaszcza te po wojnie. Ta ostatnia reforma administracyjna to był szczyt
              arogancji i nieznajomości problematyki reginalnej i nieznajomości historii
              Polski!
              Wam gorolom trzeba ciągle przypominać o swoich korzeniach. A wy ciągle
              zjeżdżacie na inne tematy. Mam pytanie do was goroli-Zagymbików . Kiedy w końcu
              na forum rozpoczniecie bój o odłączenie od nas? Możemy razem na forumach z
              Dąbrowy G., Sosnowca, Będzina.
              Pyrsk!
              • krawiecdg Re: Do Goroli ze Sosnowca 02.12.03, 23:22
                Te, olo117 bujaj się stąd gnojku !
                Nazwę "Nowy Ślask" wymyśliły szkopy,
                kapujesz ? Zresztą po kiego tłumaczyć to samo
                w kółko funkcjonalnemu analfabecie ;-)
                • arnold7 Re: Do Goroli ze Sosnowca 02.12.03, 23:26
                  krawiecdg napisał:

> Te, olo117 bujaj się stąd gnojku !
                  > Nazwę "Nowy Ślask" wymyśliły szkopy,
                  > kapujesz ? Zresztą po kiego tłumaczyć to samo
                  > w kółko funkcjonalnemu analfabecie ;-)

Niy Szkopy. Urzyndniki ze Berlina. Na colkie szczyncsie gibko tyn pieronski
                  pomysl poszyrzania Sloonska na Azyja podl.

Pyrsk!
                  • krawiecdg Re: Do Goroli ze Sosnowca 02.12.03, 23:36
                    Bujaj się stąd mechaniczny pruski klonie . Nie jesteś nawet godny bym nazywał
                    cie hanysem - obraziłbym kilku znajomych. Jak my Azja to wy cywilizowane
                    dziwki z st.Pauli. ( mam na myśli ziomów od pani Steinbach)
                    • arnold7 Re: Do Goroli ze Sosnowca 02.12.03, 23:40
                      krawiecdg napisał:

> Bujaj się stąd mechaniczny pruski klonie . Nie jesteś nawet godny bym nazywał
                      > cie hanysem - obraziłbym kilku znajomych. Jak my Azja to wy cywilizowane
                      > dziwki z st.Pauli. ( mam na myśli ziomów od pani Steinbach)

A jo Cie miou za hopa, skierym DO RADY DYSKUTOWAC`. Kaj tam, niy do sie.
                      Mesjosz narodow, siodmo potynga gospodarczo swiata dalij wierzy we swoja misjo:)
                      Ale jo sam jeszcze uostana, misja cywilizacyjno we Azyji tego wymago:))

Pyrsk!

• krawiecdg Re: Do Goroli ze Sosnowca 03.12.03, 01:37
                        Nie chcę mi się czytać tego bełkotu , odpie... się wreszcie wieśmaku !
                        • Gość: olo117 Re: Do Goroli ze Sosnowca IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 21:27
                          Ja Arnoldzik ostatnio odpowiedż krawca zdradzo go. To spier... jest jak
                          najbardzij ze Azji abo co najmnij ze Kielc eli inkszych Suwałk.
                          Pyrsk
    • Gość: Sigi Re: Do Goroli ze Sosnowca IP: *.g.pppool.de 22.09.04, 18:52
      Kaj som te Schydki z Modrzejewskiej?? przed wojna pół Sosnowitz do nich
      nalezało teraz bydom sie domagali ło swoje kamienice!!!
    • Gość: sosn Re: Do Goroli ze Sosnowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 19:53
      A czy slązaki lubią Polaków?
      • Gość: Sigi Re: Do Goroli ze Sosnowca IP: *.g.pppool.de 22.09.04, 21:43
        mysle ze nie! ale tosamo idzie o sosnowiokach powiedziec
        niechec do siebie majusz zakorzeniona tradycje a wywodzi sie to z tz
        Powstan bojówkarzy polskich na Slazku gdzie wiekszosc mieszkancow Zaglembia
        poprzez centralke z Warszawy macili rozruchy powstancze przeciwko prawowitemu
        rzandowi Niemiec ,gdyz Warsiawka miała tylko jeden cel Okreg Górnoslazkiego
        przemysłu podstempnie przyłaczyc do polski co stworzylo brytobójcza walke
        Ludu Slazkiego Warsiawka tylko dolawała oliwy do ognia a Sosnowietz dostarczał
        broni i ludzi tz: Bojówkarzy taka jest prawda dlatego niechec do was nie
        wygasła!
        • Gość: olo Re: Do Goroli ze Sosnowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 08:40
          Pisz ty lepiej po "norwesku". Wtedy i brednie wyglądają na poważny tekst.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka