Gość: JERZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 16:54 po transakcji ostatniej z OECD (czy jak oni tam) o ok 20% wyzej- mamy zapewniony wzrost? poprosze o komentarz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: amigo Re: POLMOS BIALYSTOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 01:01 O wzroście trudno mówić. Zaś od strony AT wolę się nie wypowiadać.Postuje tu wielu technicznych. Podaję moją ocenę elementów ryzyka dla inwestora: Nie są dla mnie jasne plany nowego właściciela, a także możliwa reakcja konkurencji. Nie zdziwiłby mnie komunikat lublina o akwizycji lub chęci połączenia z firmą dystrybucyjną. A może najlepsze dla nich to dać się kupić? Co wtedy z białymstokiem? Owszem mają rynek i kilka marek - ale to tylko niektóre z elementów które potrzebne są do dobrej gry. Czy mają zdolność utrzymania swojej przewagi?? Przed podjęciem decyzji o ewentualnym kupnie lub sprzedaży zastanów się nad kwestiami które mnie skłaniają do przyglądania się z ciekawością sutuacji w wódkach - . Czy cedc opiera swą arcyhojną wycenę głównie na wartości udziału w rynku? I przy tym wiążą sobie ręce takim pakietem socialnym? ( a struktura spożycia zbyt się waha - nie można uznać, że jest inny trend niż w najlepszym przypadku płaski spożycia wódek w polsce. Oczywiście nie uwzględniając badań wykonanych przed i w trakcie prywatyzacji dwóch polmosów.) Zdziwiłbym się gdyby podczas prywatyzaji czegokolwiek badania wykazywały zmniejszanie rynku prywatyzowanego przedsiębiorstwa. Wspomnij kolejne browary. Zagranicznych danych o rynkach wódczanych nie znam. Krajowe tylko niektóre - więc mogę być nieobiektywny. Dodatkowo nie gra mi porównanie wyceny CEDC białegostoku z lublinem jeśli z kalkulatorem w ręku przeliczam ich wskaźniki finansowe. Nawet uwzględniając słabe wyniki PLS z ostatniego okresu - wymienione nawet jako powód przetasowania zarządu. Nadal jakoś cena którą dał cedc wydaje mi się zbyt wygórowana. Jako że nie posądzam ich o chęć dokładania do interesu lub ambicji aby załoga postawiła im pomnik- coś w tym musi siedzieć. Moim zdaniem to nie będzie senny rynek. Jeśli wiesz coś ciekawego, masz własne przemyślenia - podziel się nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inv Re: POLMOS BIALYSTOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 07:43 Na razie odpuść sobie. Amerykanie nie mają potrzeby kupować kolejnych akcji. Szukaj spółek czekających na inwestora. Mój typ LOTOS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppytaniee Re: POLMOS BIALYSTOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 12:13 czy wiadomo cos o wyplacie dywidendy przez polmos w najblizszym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś