IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 14:37
Moi drodzy!

Czeszemy kase na Mostostalu Zabrze , ale jako poważni inwestorzy musimy
dywersyfikować zarówno portfel akcyjny jak i ryzyko.Dlatego pozwole sobie
zaproponować Wam inwestycje także w inną spółke. Jest nią HOOP. Teraz kilka
słów merytorycznych. Z natury jestem zwolennikiem analizy technicznej.W mojej
ocenie kurs spółki Hoop jest w długotermiowym trendzie wzrostowym.Po
zakończeniu trendu spadkowego w październiku 2004r. rozpoczeła się wspinaczka
do góry.Pierwsza fala wzrostowa zakończyła się na poziomie 23,6% zniezienia
Fibonacciego(tj.około 13 zł. Korekta zniosła pierwszą fale wzrostową w
zakresie 61% zniesienia Fibonnaciego. Teraz jesteśmy w trakcie 2 fali
wzrostowej. Jej koniec widzę w granicach ok. 16,5 zł za akcje. Pózniej korekta
i dalsze wzrosty w 3 juz ostaniej fali. Warto także zauważyc ze najlepszy
okres dla tej spółki to 3 kwartał(dobre wyniki za sprzedaż napojów przez
lato). Wyniki za 2 kwartał były bardzo dobre w porównaniu z ubiegłym rokiem.
Dlatego należy sądzić , że część osób już skupuje pod wyniki za 3 kwartał, by
później sprzedać naiwnym leszczom ten oczywisty fakt. Na piątkowej sesji
było wybicie na dużym obrocie - to nie kupywały drobne leszcze. To fundusze
teraz będą ciągnać kurs. Dlatego dołaczcię i Wy , a nie piszczie później
bzdury o insajdach i inne pierdoły.

pozdrawiam

ZNAWCA

P.S. Panów o nicku Soros i Eisenhower proszę by nie zabierali głosu. Wg. ich
oceny jest to spółka nie warta zainteresowania dla poważnych
inwestorów(wypowiedzi z końca lipca). Oni mają inne typy na który koszą szmal.
Obserwuj wątek
    • rsisioux Re: HOOP 20.08.05, 21:40
      Z Hoopem jest tylko jeden problemik. Wyniki finansowe są tak dobre ponieważ
      zwolniono wielu pracowników w terenie...
      • Gość: ZNAWCA Re: HOOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 22:12
        a co to ma za znaczenie dla mnie ?? dla inwestora ważny jest zysk firmy . od
        polityki społecznej jest państwo.
    • Gość: norbas Re: HOOP IP: *.interecho.com / *.interecho.com 21.08.05, 00:16
      Według mnie 3 kw. nie będzie rewelacyjny, chociażby ze względu na słabe lato. A
      dorabianie wyniku przez zwalnianie ludzi a nie zwiększanie sprzedaży też chyba
      nie jest dobra strategia. Obecna cena pewnie jeszcze długo będzie się
      utrzymywać i chyba poziom 13 zł bedzie cięzki do przeskoczenia na
      dłużej.Szczególnie że od marca gdy była taka cena jeszcze ani razu nie udało
      się do niej zbliżyć

pzdr.
      • Gość: tombraf Re: HOOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 09:17
        nie chcial bym tu za bardzo mieszac bo napewno macie wieksze doswiadczenie
        np."mostostal zabrze" ale hoop tochyba bal na topie w tamtym roku bo w tym
        osobiscie nie wypilem ani lyka tego napoju
      • Gość: ZNAWCA Re: HOOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 09:49
        Nie wiem jak to było ze zwolnieniami sprzedawców , może im kazali założyć własną
        działalność gospodarczą albo podpisali dobre umowy z hurtownniami w terenie i
        zbyt jest dalej zapewniony. Jakby nie było marka Hoop dobrze się reklamuje , a
        także wizja przejęcia upadłej Helleny jest bardzo optymistyczna. Co do tego , że
        Hoop generuje zyski tylko przez wakacje , trzeba zauwazyc , ze nowy zarząd
        zamierza to zmienic i generowac duze zyski nie tylko w okresie wakacyjnym. Kupuj
        plotke , sprzedaj fakty. Pozdrawiam.
    • Gość: soros Re: HOOP IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.08.05, 23:50
      Znawca, jak już coś piszesz to pisz wszystko a nie tylko to co Tobie pasuje.
      Zgadza się - wyniki za II kwartał nie są złe. Zarząd ma osiągnięcia -
      zmniejszył koszty zarządu i sprzedaży - to dobra robota (pewnie wpływ na to
      miały zwolnienia, o których też w tym wątku się pisze), marże się utrzymują na
      normalnych poziomach - też plus.
      Natomiast problem jest wciąż w bilansie - ta spółka ma duże długi (np.
      krótkoterminowe znacznie przewyższające majątek obrotowy) - taka sytuacja trwa
      od dawna. To jest minus i dlatego, moim zdaniem, fundusze inwestycyjne w taką
      spółkę nie wejdą. Tam jest ryzyko płynności. A tego nie napisałeś.
      Poza tym jeden dobry kwartał jaskółki nie czyni - zaufania nie odzyskuje się
      jednym kwartałem. Poczekajmy, poobserwujmy.
      A na razie kupowanie tej spółki to spekulacja. A jak spekulacja to to jest
      zupełna inna historia.
      Uczciwe postawienie sprawy jest takie, że, owszem, coś się w końcu tej spółce
      udało ale nie ma tu na razie mowy o stabilności wyników. Więc pewna grupa
      graczy (bo nie inwestorów) przyjmuje założenie, że to jest początek lepszych
      czasów dla Hoopa i, na takim założeniu, spekuluje (czyli obstawia) wzrost
      kursu, akceptując podwyższone ryzyko takiego działania.
      I tyle. Spekulacja jakich wiele. Czemu nie....
      A co do prośby o niewypowiadanie się- wybacz, ale chyba nie na tym polega
      dyskusja uczciwych ludzi.
      • Gość: ZNAWCA Re: HOOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 00:15

Panie Soros,

W swojej wypowiedzi raczyłem zauważyć , że preferuje analize techniczną.
        Napisałem jak widzę fale i ich układ - do tej kwestii jednak Pan nie
        ustosunkował się. Jest oczywistym , że jest Pan przeciwnikie rzeczonej analizy
        technicznej a zwolennikiem fundamentalnej. Pomocniczo podałem kilka faktów z
        zakresu finansów , które zaczerpnałem min. z tego forum. Pisze pan , że spółka
        Hoop ma duże długi. I co z tego?? Mostostal zabrze ma długów na 160 milionów a
        jego kapitalizacja wynosi 20 mln , i czy to komuś przeszkadza we wzrostach??
        Bynajmniej. Panie Soros , co do ryzyka płynności , to nie ma go tylko na
        spółkach wchodzących w Wig20 albo innych dużych tuzach występujących poza tym
        indeksem. Twierdzi Pan , że zainteresowali się nią gracze(nie inwestorzy).Czy
        moze Pan zatem podać kto dokonał jednorazowej transakcji w dniu 18 sierpnia na
        ponad 40 tyś akcji?? Sądze , że nie był to leszcz. Co do stwierdzenia , ze pewna
        grupa spekuluje pod "lepsze czasy dla Hoopa" , to trzeba powiedzieć że tak jest
        na wszystkich spółkach. Znane jest przecież inwestorem ( a może graczom , albo
        paskudnym spekulantom jak kto woli) stwierdzenie: kupuj plotke i sprzedawaj
        fakty. Naiwne osoby , nie obeznane z giełdą dokonują swoich pierwszych
        transakcji licząc na tzw. fundamenty i dobrą renome spółki , ale jak to sie
        czasem kończy to my już dobrze wiemy. Prosze im powiedzieć wówczas , dlaczego
        spółka spada pomimo tego ze ma dobre wyniki finansowe.

ZNAWCA

P.S. Mam nadzieje , ze chociaż Eisenhower nie bedzie zabierał głosu.
        • Gość: pserwach@o2.pl Re: HOOP IP: *.eranet.pl 22.08.05, 00:35
          BTW jeszcze trzeba dodac ze III kwartał jest dla spółek spożywczych (szczególnie
          napoje) najlepszy bo to miesiace Czerwiec-lipiec-sierpień czyli skwar z nieba
          którego nam az tak w tym roku nie brakowało jak w 2004 ...

licze na wzrost i opory na 16-16,50

chociaz z ta spolka trzeaba ostroznie to przyznam
        • Gość: ZNAWCA Re: HOOP IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.06, 20:29
          no to teraz już wiecie co trzeba myśleć o panu Sorosie i jego mętnych wywodach
          na tym forum.

pozdrawiam

ZNAWCA
    • Gość: soros Re: HOOP IP: 212.160.138.* 22.08.05, 09:28
      Tak pokrótce bo szkoda sobie palca strzępić na komentarze do komentarzy tego
      poziomu:
      Jestem zwolennikiem rzetelnej analizy (fundamentalnej, technicznej,
      behawioralnej i jakiejkolwiek innej)
      Fakty z finansów podaje się na podstawie informacji ze spółki a nie wybrane
      tendencyjnie z tego forum (gdzie jest mnóstwo informacji z kosmosu i innych
      źródeł – jak to w Internecie)
      Długi mają znaczenie – Mostostal Zabrze zanim zaczął ostatnio rosnąć spadł
      katastrofalnie z uwagi na fundamenty (długi)
      Ryzyko płynności – nie chodziło o płynność akcji tylko płynność finansową
      wynikającą z bilansu spółki (zanim coś Pan skomentuje proszę przeczytać to
      uważnie)
      Nie mam nic przeciwko graczom czy spekulantom (sam nim jestem) – 40 tys. akcji
      to raptem około 80 tys. zł – to kupił więc leszcz, jak Pan go nazywa lub średni
      gracz jak ja go nazywam
      Rekomendowanie kupna Zabrza w ten sposób (wybiórczy na siłę) to szukanie
      naiwnych, jakich wiele na tym forum (jak i w życiu); co im Pan powie jak Zabrze
      zjedzie np. z 2 zł do 1 zł ?
      Głos zabierać będę wtedy kiedy chcę i nic nikomu do tego. To nie jest Białoruś.
      Jak ktoś nie chce to niech nie czyta. Pana uwagi najlepiej pokazują jaki poziom
      wychowania Pan prezentuje..
      I na koniec – to już ostatni mój komentarz do Pana „komentarzy”.
      • Gość: ZNAWCA Re: HOOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:40
        Soros napisał:

> Nie mam nic przeciwko graczom czy spekulantom (sam nim jestem) – 40 tys.
        > akcji
        > to raptem około 80 tys. zł – to kupił więc leszcz, jak Pan go nazywa lub
        > średni
        > gracz jak ja go nazywam

kurs akcji Hoop w dniu 18 sierpnia wynosił ok.11,5 zł . Czyli 40 tys akcji x
        11,5 zł = 460 tys zł. To tyle na temat rzetelności Sorosa. Tylko nie pisz teraz
        Panie Soros , że była to pomyłka bo nikt w to nie uwierzy.

nie pozdrawiam

Znawca

• Gość: soros Re: HOOP IP: 212.160.138.* 22.08.05, 10:01
          Chodziło mi o 40 tys. akcji Mostostalu Zabrze. Pisał Pan tak mętnie, że nie
          wiadomo o co chodzi (plątal Pan wątki Zabrza i Hoopa).
          Podtrzymuję swoją opinię, że akcje (tym razem Hoopa) kupił gracz a nie poważny
          inwestor.
          • Gość: ZNAWCA Re: HOOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 10:05
            naucz się czytać ze zrozumieniem :::)))))
            • Gość: inwestor na nosa Re: HOOP IP: 5.5R* / 195.33.105.* 22.08.05, 15:24
              Kupiłem HOOP-a w listopadzie 2004 za 8,30 i nie patrzę juz na żadne analizy czy
              płynność tak jak i nie piję nic co ta firma produkuje.
              j.
    • Gość: Jacek Re: Jaka teoria Elliotta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 16:11
      Kupiłem dziś 12.30zł. Chyba zwariowałem, bo nie pijam takich napojów, ale wykres
      spółki pierwszorzędny! Żeby było gorzko, mam w portfelu jeszcze PolmosLublin po
      31.10zł. Zołądkowej gorzkiej też nie pijam.

PS. Teorii Elliotta nie stosuje się do spółek, tylko do indeksów!
      • Gość: ZNAWCA Re: Jaka teoria Elliotta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 18:41
        a teoria Dowa??
    • Gość: Tadek Re: HOOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:21
      Hoop to mina,ile jeszcze uciągniesz 10-15%.Zawsze patrz na następny ruch.Jak
      ktoś kupi od Ciebie np po14zł to kto od Niego kupi na zimę jeszcze drożej.Droga
      ropa też in minus bo to surowiec do butelek PET.Ja tam lekko spekuluje na
      Kablach czekam jak jeszcze spadną.
    • Gość: zamyslony zdzich warto jeszzce kupić? IP: *.icpnet.pl 29.08.05, 17:05
      Czy już nie warto za tę cenę?
      • Gość: ZNAWCA Re: warto jeszzce kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:21
        jeszcze warto bo to bedzie dłuższy wzrost, jutro mozna spokojnie brac i oddac za
        3 tygodnie
    • Gość: Jacek Re: HOOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:12
      No to wreszcie hoop do góry!

Walor obecnie technicznie pierwszorzędny (ale nie teoria Elliotta). Żołądkowa
      Gorzka też rusza, mam nadzieję. Chyba prędko nie wrócę z wakacji.
    • Gość: Jacek Re: wykres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:37
      Hej "znawca"! Ja tam w fundamenty tej spółki nie wierzę, ale wykres wykres
      wykres jest super. 3 tygodnie to chyba przesada, tyle z tymi akcjami nie
      wytrzymam. Lepiej określić sobie zysk w procentach!
      • Gość: ZNAWCA Re: wykres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 18:47
        ok , najważniejsze to zarabiać :::))) , pozdrawiam.
    • Gość: zamyślony zdzich coś spada na łeb :-( IP: *.icpnet.pl 02.09.05, 14:53
      • Gość: ZNAWCA Re: coś spada na łeb :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 17:17
        klasyczna formacja przeczekania , w przyszłym tygodniu idziemy zdobywac kolejne
        szczyty. pozdrawiam.
        • Gość: zamyslny zdzich Re: coś spada na łeb :-( IP: *.icpnet.pl 02.09.05, 21:20
          No miejmy nadzieję.
          Żałuję jeszcze ,że wziąłem LOTOSA jak stał po 31zł. Prawie już kupowałem ,ale
          scykałem.Ale chodzi opinia ,że do końca roku po 50zł, także może kupię.
          • Gość: ZNAWCA Re: coś spada na łeb :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 22:08
            no Orlenu to ja bym teraz nie brał , formacja spadającej gwiazdy przy mega
            obrocie to wg. teori powinno oznaczać spadek. Lotosu nie śledze.
            • Gość: Eisenhower11 Re: coś spada na łeb :-( IP: *.jedwabne.sdi.tpnet.pl 04.09.05, 22:35
              Chlopcze odpusc sobie te formacje swiecowe bo skonczysz na ulicy.Skutecznosc
              80% znich jest zerowa.Przejrzyj sobie ich skutecznosc na rynkach terminowych
              robione przez Schwagera.
              • Gość: ZNAWCA Re: coś spada na łeb :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 22:41
                Chłopcze , a skąd wiesz , że skończe na ulicy? mialeś już takie doświadczenia ?
                poza tym poczytaj sobie o skuteczności formacji świecowych na rynku akcji u
                Gregorego Morrisa.
      • Gość: Jacek Re: coś spada na łeb :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 20:23
        "Na łeb" to spada znacznie szybciej!
    • Gość: zamyślony zdzich generalnie spada :-( IP: *.icpnet.pl 13.09.05, 14:18
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka