Gość: keli IP: *.veranet.pl 08.12.05, 10:03 Chcialbym zakupic troche obligacji skarbowych na okres ok. 1 roku. Jednak nie sledze rynku obligacji i w zwiazku z tym mam pytanie do tych co "siedza" w obligacjach... Ktore warto teraz kupic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: keli Re: obligacje IP: *.veranet.pl 08.12.05, 10:04 Aha i jeszcze jedno...chodzi mi o obligacje znajdujace sie w obrocie gieldowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo Re: obligacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 11:21 Przy takiej sytuacji politycznej to bym się wstrzymał. Jest nacisk na obniżkę stóp - na która moim zdaniem nie ma miejsca. Raczej przewiduję skok inflacji (moje zdanie - pewnie polemiczne). To zaczynają być decyzje coraz bardziej polityczne więc i niepewne i nieracjonalne. Ja polskich obligacji się pozbyłem ze względu właśnie na niepewność. Jeszcze nie ma budżetu! Nie wiadomo czy nie będzie wyborów. W krótkim terminie musisz dobrze wybrać moment zakupu na giełdzie - prowizja do rentowności bardzo zniechęca - zastanów sie nad funduszami O. sprawa do dośc obszernej polemiki. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keli Re: obligacje IP: *.veranet.pl 08.12.05, 12:32 No wlasnie zapomnialem dodac, ze dopuszczam taka opcje iz teraz po prostu obligacji sie nie oplaca kupowac... Chociaz satysfakcjonuje mnie zysk w skali roku 5% (juz po odliczeniu podatku i prowizji). Jest to teraz mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo Re: obligacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 17:15 Obligacje to temat rzeka. Często warto mieć w portfelu. Coćby np. dla spłaszczenia ryzyka całego portfela aktywów. Jeśli chesz na nich "grać" (specjalnie w"") to musisz bardzo obserwować makroekonomię i implikacje decyzji politycznych. Np. inne jest (było?) zachowanie obligacji o terminach wykupu po naszym (przewidywanym do niedawna przystąpieniu do euro i do tego czasu. Ryzyko też mierzy się inaczej. Istotne są waluty.sporo tego. Ja np. czasem uciekam w obligacje gdy nie mam pewności co do kierunku rynku - przynajmniej strata , jeśli jest , boli mało. To samo z wolnymi środkami gdy spółki które mam na celowniku nie zachęcają do grania. Inna sprawa, że obligacje mogą stanowić podstawę lewarowania portfela słabych akcji, co jest szczególnie dobre przy zgodnym kierunku obu portfeli (akcje obligacje) . Mniejsze ryzyko - zysk i tu i tu, (kredyt znacznie tańszy -?-) MIEJ NA UWADZE TO - ŻE PODATEK OD INFLACJI PRZY RENTOWNOŚCI NOMINALNEJ ZŻERA (PRAWIE?) CAŁĄ REALNĄ STOPĘ PROCENTOWĄ!!!. Niska rentowność realna i brak marginesu do większej obniżki stóp w dłuższym terminie jest obecnie jednym z powodów globalnej hossy alternatywnych form alokacji kapitału. (akcje, złoto, surowce) To co robi FED w stanach to właśnie RÓWNIEŻ tworzenie bazy do przyszłych obniżek stóp% - podwyżka stóp stwarza szansę ich obniżenia w przyszłości - ze wszystkimi implikacjami ekonomicznymi i relacjami akcje- obligacje. Daje pole manewru którego np. nie ma prawie UE. Co prawda różne szkoły ekonomii różnie to interpretują (raz jeden dostaje za to nobla raz drugi a zachwilę trzeci) Przemyśl to na spokojnie - czego oczekiwałbyś mając obligacje w portfelu? Podwyżek stóp?. Co cię skłoni do kupna obligacji? Pytanie najważniejsze: ?kiedy będziesz kupować obligacje?-na początku podwyżek stóp czy pod koniec podwyżek stóp% (to jest teraz problem fedu w stanach - ludzie zdali sobie z tego sprawę) Oczywiście trochę inaczej się patrzy na każdy z rodzajów obligacji. Ryzyka i wahania są różne dla różnych typów. Pisałeś o tym że studia ekonomiczne Cię nudzą niepotrzebną wiedzą. NIEPRAWDA. Co najwyżej wykładowcy są często nie na miejscu. Nie potrafią zainteresować tematem i pokazac jego praktycznego wykorzystania. Prawie wszystkie przedmioty są potrzebne (przynajmniej te whykładane w moich czasach). Inna sprawa że studia to również literatura uzupełniająca - studenci zaś koncentrują się głównie na NUDNYCH podręcznikach. Nie mają czasu... Ja też nie miałem Z.Z.Z. :-) pozdro. ^migo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keli Re: obligacje IP: *.veranet.pl 08.12.05, 23:40 Na obligacjach nie chce grac. Chce tylko "zamrozic" pewna czesc kapitalu. Tak na wszelki wypadek. Tak po namysle, to chyba jednak zdecyduje sie na jakis fundusz obligacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yeti Re: obligacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 23:43 Kaske zamroż w Sanwilu, jak sie obudzisz to bedziesz miał na loda hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo Re: obligacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 08:44 Jeśli nie poczytasz o obligacjach to może okazać się że zamrozisz kasę ale będziesz trzymał w zepsutej lodówce. Jeśli źle wybierzesz obligacje - możesz nawet sporo stracić. Może lepiej f.pieniężny lub któryś z f. ochrony kapitału. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo Re: obligacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:26 Rynki obligacji : analiza i strategie / Frank J. Fabozzi ; przekł. Jarosław Sobkowiak, Marek Szczepanik. - dość trudna do dostania. - na niej opierają strategie doradcy inwestycyjni. Stanowi ich lekturę obowiązkową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keli Re: obligacje IP: *.veranet.pl 09.12.05, 21:06 Nie zamierzam zostac specjalista od obligacji. Dla moich celow wystarczy mi podstawowa wiedza. Doszedlem do wniosku ze w obecnej sytuacji, zarowno ceny jak i rentownosc nie zachecaja do lokowania w nich kapitalu. Wystarczy mi zwykla lokata bankowa. Procenty robie na innych instrumentach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monik588 Re: obligacje 03.03.15, 23:19 Damianero89 może mógłbyś podać mi 3 przykłady obligacji korporacyjnych, w które warto zainwestować (ich wady i zalety). Potrzebuje tego na zajęcia na studiach a nie bardzo mam pojęcie o inwestowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś