Dodaj do ulubionych

STRATY ...

IP: *.76.classcom.pl 14.01.06, 14:21

W ostatni tygodniu nie było zle - 300 zł zysku i 400 zł strat( w tym
prowizje ) , Moje pytanie brzmi jak minimalizujecie straty - Zamrażacie
gotówke , czy wrecz przeciwnie realizujecie straty i odbijacie sobie na
rosnących papierach. Ja wole to drugie wyjscie . Jak najlepiej minimalizować
straty ? Aktywność inwestycyjna czy spokojne realizowanie strategii ?
Obserwuj wątek
    • drugidotyk Re: STRATY ... 14.01.06, 15:04
      Witaj.
      Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie.
      Moim zdaniem zależy od charakteru inwestycji,posiadanych środków,czy
      zastosowałeś dywersyfikacje czy włozyłeś wszystkie jajka do jednego koszyka,czy
      utrzymujesz się z iwestycji giełdowych czy tylko jest to przygoda.
      Czy są to spółki stabilne czy o charakterze spekulacyjnym.
      To wszystko i wiele więcej ma wpływ na ewentualne straty. A jeżeli takie się
      pojawią to do tego co napisałeś dodam uśrednienie ceny.

• Gość: ABC Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 15:12
      Straty sie tnie. Zyski najlepiej realizowac wedrujacym w gore stoplossem.
      Standard to max 2 % kapitalu straty na 1 transakcji.
      • Gość: Greg Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 15:26
        Przy większości spółek w trendzie wzrostowym proponowane 2% strat i stoploss
        skosi cię bez problemu i nic nie zarobisz. Ustawianie stopa to nie matematyka,
        tylko wyczucie możliwych zmian kursu. Moim zdaniem przyjęcie 2% to kompletne
        nieporozumienie, to jest właśnie pomysł jak powiększać straty.
        • Gość: ABC Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 15:31
          Glupcze, wiesz co to 2 % kapitalu ?
          Spadam z tego forum przedszkolakow.
          • Gość: Greg Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 16:17
            Cóż, nic dodać nic ująć. Pa i raczej nie wracaj ze swoimi teoriami.
            Za pomocą prostych reguł podlicza się tylko słupki w przedszkolu. Giełda to nie
            zabawki, to żywy organizm gdzie zasady podejmowania decyzji zmieniają się z
            godziny na godzinę w zależności od sytuacji.
            Jak mam 2 spółki w portfelu lub 10 spółek, to też obowiązują te Twoje "sprytne"
            zasady? Dla mnie to nic innego jak powiększanie strat i utrata zysków. To, że
            mam odmienne zdanie, nie oznacza, że możesz mnie obrażać. Nie wiem czy
            rozumiesz słowo dyskusja i odróżniasz go od "jedynie słusznych poglądów".
            • Gość: mario Re: STRATY ... IP: 217.153.198.* 14.01.06, 16:43
              Greg daj na luzik, facet tak tylko wpadł do przedszkola ,bo w jego żłobku już
              go nikt nie może słuchac.Przestałem już od jakiegoś czasu odpowiadać na coś
              takiego.Wszyscy wielcy inwestorzy i znawcy rynku,a zniżają się do poziomu
              dyskusji z amatorszczyzną.Wszyscy ku...a to poloniści, matematycy i
              filozofowie,co jeden to mądrzjszy.Tak na prawdę jednak dla wielu z nich jedyną
              inwestycją na giełdzie są:ołówek,jakaś książka i kawałek kartki.Żyją tylko
              wspomnieniami kaski,którą zabrała im kiedyś bessa.Ciągle o niej
              rozprawiają,wyczekując jak najszybszego jej nadejścia.Mario
              • czlowiekzbuszu Re: STRATY ... 14.01.06, 16:52
                Gość portalu: mario napisał(a):

> Greg daj na luzik, facet tak tylko wpadł do przedszkola ,bo w jego żłobku już
                > go nikt nie może słuchac.Przestałem już od jakiegoś czasu odpowiadać na coś
                > takiego.Wszyscy wielcy inwestorzy i znawcy rynku,a zniżają się do poziomu
                > dyskusji z amatorszczyzną.Wszyscy ku...a to poloniści, matematycy i
                > filozofowie,co jeden to mądrzjszy.Tak na prawdę jednak dla wielu z nich
                jedyną
                > inwestycją na giełdzie są:ołówek,jakaś książka i kawałek kartki.Żyją tylko
                > wspomnieniami kaski,którą zabrała im kiedyś bessa.Ciągle o niej
                > rozprawiają,wyczekując jak najszybszego jej nadejścia.Mario

Za duzo samozwanczych autorytetow na tym forum ot co.
              • Gość: Greg Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 17:14
                Też już się zastanawiam nad odpowiadaniem na niektóre posty. Rzeczywiście można
                się nakręcić. Szkoda zdrowia, od tej pory będę się starał unikać takiego stylu
                dyskusji, czasem jednak trudno wyczuć, że sprawy potoczą się właśnie tak.

OK, z innej beczki. Nie jestem pewien ile czasu mają inwestorzy na informowanie
                o przekroczeniu 5%, kiedy spodziewać się danych, kto kupił akcje od
                Buchajskiego. Raz czytam, że 24 godziny (nierealne), innym razem, że 7 dni.
                Wiesz może jak to jest?
                • Gość: mario Re: STRATY ... IP: 217.153.198.* 14.01.06, 18:16
                  Reguluje to Prawo o publicznym obrocie papierami wartościowymi.
                  Art. 147. 1. Kto:
                  1) w wyniku nabycia akcji spółki publicznej osiągnął albo przekroczył 5%
                  albo 10% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu albo
                  2) posiadał przed zbyciem akcje spółki publicznej zapewniające co najmniej
                  5% albo co najmniej 10% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu, a w
                  wyniku zbycia stał się posiadaczem akcji zapewniających odpowiednio nie więcej
                  niż 5% albo nie więcej niż 10% liczby głosów
                  - obowiązany jest zawiadomić o tym Komisję, spółkę oraz Urząd Ochrony
                  Konkurencji i Konsumentów, w ciągu 4 dni od dnia dokonania zapisu na rachunku
                  papierów wartościowych, wynikającego odpowiednio z nabycia lub zbycia akcji.
                  Tak mi się wydaje.Mario
                  • Gość: Greg Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 18:32
                    Dzięki. Czyli 7 dni się potwierdza. 3 dni sesyjne na zapisanie na rachunku i 4
                    dni z przepisu. Nie piszą o dniach roboczych, więc analizując Buchajski
                    sprzedał akcje 9 i 10 stycznia więc najpóźniej 17 stycznia mamy jakieś info,
                    chyba, że pakiety nabyły dwie różne instytucje finansowe. Wtedy dalej będzie
                    cisza.
                    • Gość: mario Re: STRATY ... IP: 217.153.198.* 14.01.06, 18:41
                      Właśnie byłem w trakcie liczenia.Może tak być,poniedziałek nie musi przynieś
                      spektakularnych wzrostów.Mario
            • Gość: Ja Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 16:17
              witam,
              Greg, nie zrozumiales co piszw ABC. 2% straty kapitalu, to przy odpowiedniej
              dywersyfikacji oznacza wielokrotnie wieksza strate na jednej spolce
              • Gość: Greg Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 16:46
                Ja doskonale to zrozumiałem, wyjaśniam to w odpowiedziach. Stosowanie jakiś
                sztywnych założeń różnie się sprawdza przy jednej, dwóch i dziesięciu spółkach
                w portfelu. I właśnie pisałem, że to nie jest ochrona kapitału, tylko
                powiększanie strat.
        • Gość: mixer Re: STRATY ... IP: *.icpnet.pl 14.01.06, 15:39
          Pamiętam jak Lotos spadł w 1 dzień o ok. 7%. Na drugi dzień ustawiłem stoplossa
          jeszcze o 4% niżej. Nie chciałem sprzedać Lotosu, ale tylko się zabezpieczyć
          przed ewentualną zwałą (nie mogłem śledzić notowań). Ale niestety, Lotos spadł
          na drugi dzień prawie dokładnie o te 4%, a potem poszedł ostro do góry. I tak
          się go pozbyłem. Tak że ze stop lossami trzeba uważać i lepiej ich niekiedy
          wogóle nie dawać.
          • Gość: Greg Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 16:49
            Zgadzam się z Kolegą. Zanim ustawi się stopa, trzeba gruntownie przeanalizować
            sytuację, a nie "strzelać" w ciemno. Nie jest sztuką "chronić" kapitał i mieć
            go ciągle mniej.
            Oczywiście to jest tylko moje zdanie i nie ma obowiązku się z nim zgadzać. To
            tylko polemika i dyskusja.
            • Gość: rafio Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 17:23
              ustawianie stopa czesto nie popłaca. ja ustawiłem stopa na Hoopi-e na 13,75
              cena była na 14 zł a ten skurczybyk zszedł do 13,5 a nastepnie w tym samym dniu
              zaczeły sie wzrosty do 15 zł a na drugi dzien było juz 16 , teraz tylko czekam
              by go odkupic
              • Gość: Greg Re: STRATY ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 17:39
                Mnie też parę razy tak załatwił stop. Dlatego teraz bardzo ostrożnie do niego
                podchodzę i stosuję tylko w przypadku gdy nie mogę siedzieć przy komputerze w
                czasie sesji a jest zagrożenie "zwały".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka