Dodaj do ulubionych

Psychologia trendu

09.04.06, 12:12
Ostatnio nikt nie wierzył że trend wzrostowy się utrzyma i trend jakos nie
spadał. Ostatnio zapanowała jednak lekka euforia (widać to nawet na tym
forum).
Dlatego trend się moze odwrócić. Częściowo zaczynam pakować walizki,a z
resztą bagaży jadę dalej .Tylko tak trzymać
Obserwuj wątek
    • tongo1 Re: Psychologia trendu 09.04.06, 13:01
      Dużo juz o tym czytałem zarówno w publikacjach książkowych jak i na łamach tego
      forum. Wnioski są takie że za każdym razem kiedy ludzie wieszczyli o nadejściu
      bessy było wprost odwortnie. To sie stanie w najmniej odpowiedni momencie.
      Tymaczasem należy kuć żelazo póki gorące.
    • elamigo1 Re: Psychologia trendu 09.04.06, 13:04
      większość misiów postowała o trendzie horyzontalnym i niewielkich szansach na
      wybicie do góry i trwałe przebicie szczytów, jak i większych szansach na spadki
      niż na wzrosty. Po kilku dniach wzrostów, bez uformowania wsparcia - trudno
      jeszcze mówić o kontynuacji trendu wzrostowego. Hurraptymizm typowy dla hossy.
      Na razie mamy wybicie - ledwie i niepotwierdzone choćby jednym notowaniem
      (pierwsze potwierdzenie będzie jeśli w poniedziałek indeks zamknie się powyżej
      linii.). Część postujących nie wykluczało osiągnięcie szczytów przed spadkami.
      Ja obecnie jestem skonfundowany. Przy takim obrocie wskazania są na kontynuację
      wzrostów. Ale z drugiej strony będziemy mieli rząd z lepperem. Co prawda
      Gilowska umacnia pozycję - ale nie ufam tym politrukom. Mimo wszystko polityka
      ma ogromny wpływ na giełdę - choć inwestorzy nie dostrzegają tego w krótkim
      terminie.
      Jedyne co można stwierdzić z dużą dozą pewnośći - ryzyko rośnie a rodzimi
      inwestorzy nie mają kapitału porównywalego z zagranicznymi by pchać indeksy tak
      jak w ubiegłym roku. Ponadto część wybiera fundusze zagraniczne. Moim zdaniem
      lepiej na tym wyjdą niż pakując pieniądze w ryzykowną polską giełdę. Tam wzrosty
      mogą być porównywale, indeksy są mniej napompowane i ew. głębokość spadków
      mniejsza. Jako premia będzie działać kurs złotówki - z niewielką szansą na
      solidne umacnianie za to z dużą na osłabienie.

pozdrawiam.
      amigo
      • tongo1 Re: Psychologia trendu 09.04.06, 13:13
        elamigo możesz polecić jakiś dobry zachodni fundusz z dobrą gwarantowaną stopą
        zwrotu?? Czekam na SUGESTIE...
        • pazurrr1 Re: Psychologia trendu 09.04.06, 14:05
          Przyłączam się do prośby. Mario'
          • fular1 Re: Psychologia trendu 09.04.06, 14:14
            ja tez. ale akcyjny. mam DWS europa, ale moze warto jeszcze bardziej to rozbic ?
    • fular1 Re: Psychologia trendu 09.04.06, 14:27
      ja tam euforii nie widze zanadto. nawet widze pesymizm. wejdzmy na jakiekolwiek
      forum i wszedzie o bessie pisza.. no bo przeciez szczyty. tylko czy dobicie do
      szczytu oznacza besse ?

euforia bedzie jak bedziemy mieli za miesiac 3500 pkt, wtedy kazde wiadomosci
      bedzie pokazywalo parkiet, wtedy fundusze eksploduja, wtedy bedzie problem...

narazie widze nawet na wigometrze pesymizm...

ale obroty bardzo ladne - wkoncu. mysle ze do 3300 dojdziemy i to w niedlugim
      czasie.
      • soros2 Re: Psychologia trendu 09.04.06, 14:37
        Pesymizm ? He, he. Poczytaj Parkiet sobotni - wypowiedzi analityków - żaden nie
        widzi groźny bessy - piszą o poziomach gdzieś około 3.200 - 3.600 pkt na WIG20.
        Ja widzę hurraoptymizm. A to forum raczej pomijam z uwagi na jego charakter -
        jest zdominowane przez nowy narybek szukający na czym da się zarobić 100% w
        tydzień. A nawet gdybym miał traktować to forum jako reprezentatywne to tu też
        jest hurraoptymizm. Jedyny w miarę pesymistyczny sygnał to ujemna baza na
        kontraktach.
        Zresztą co tu roztrząsać - rozsądny inwestor teraz nie inwestuje tylko
        spekuluje w miarę często zabezpieczając pozycje. Swoją kasę już on zarobił
        teraz co najwyżej ugrywa jakieś pikusie na różnego rodzaju śmieciach. Ale
        wątpię, że poważni inwestorzy liczą obecnie na duże zyski z polskiej giełdy -
        są inne pomysły na zarabianie dużych pieniędzy.
        • fular1 Re: Psychologia trendu 09.04.06, 14:48
          ja tam hurraoptymizmu nie widze, no ale ok. dla mnie bedzie problem jak bedzie
          te 3500 pkt i co to bedzie jak za 2 miechy fundusze zarobia po 20%... wtedy
          bedzie szal...

teraz jestem sceptycznie nastawiony, no ale pozyjemy, zobaczymy.
    • elamigo1 Re: Psychologia trendu 09.04.06, 17:01
      Odpowiadam zbiorowo:
      1. fundusze zagraniczne: sam czasem kupuję fundusze z bph tfi - ale przez
      sentyment a nie analizę. W zakresie funduszy obligacji (w tym zagranicznych -
      seb) ; są również inne - nie analizowałem ich ale polwcam te większe.
      2. !!!!!!!GWARANTOWANA w funduszach jest tylko opłata za zarządzanie!!!!!! - i
      tyle mam do powiedzenia jeśli chodzi o fundusze "gwarantowane". Sami sobie
      zbudujcie gwarancję - to proste.
      3. Pamiętajcie o tym, że większość artykułów parkiety powstaje jeszcze w trakcie
      sesji - szczególnie te analityczne. Ich treść przed publikacją zna ogromna ilość
      osób, w większości aktywnie grających na giełdzie, mających znajomych, znajomych
      znajomych etc. Przemyślcie to. Jaką odpowiedzialność - nawet "gurowską" ponosi
      analityk który się "pomyli". Baza na kontraktach poparta jest $. To opinia o
      perspektywach rynku tych co analizują rynek jako całość, lub , o ile tacy
      istnieją, tych co manipulują giełdą. Wszystko jedno, smród zostaje.
      4. Niepokojąca sytuacja w azji środkowej może pchać ropę w górę. To dobrze dla
      pkn (tylko psychologicznie bo ropę mają rosyjską ) ale żle dla wszystkich
      innych. Nie dość, że zatrzymało pochód indeksów amerykańskich to jeszcze będzie
      miało odzwierciedlenie w kosztach właściwie wszystkich firm. Za kwartał lub dwa.
      Nie cieszcie się więc z drożejącej ropy. Miedzi też nie - patrz telekomunikacja,
      agd; elektryka, właściwie cały przemysł. Dochodzi wzrost akcyzy na paliwa
      (wprowadzony będzie w momencie spadku cen na ropę - więc nie liczcie na
      obniżenie kosztów transportu). Szykuje się wzrost składki zdrowotnej i znów
      trzeba będzie znaleźć lub pożyczyć na to pieniądze. Mimo rekordów na giełdzie
      jest misiowato.
      wasz AMIGO

• fular1 Re: Psychologia trendu 09.04.06, 17:09
        ufff, a juz myslalem ze sie "przeBYKOWAŁEŚ"

wiec dobrze. jest po staremu :P
    • samentu Proroctwo sampospełniajace się 09.04.06, 17:09
      czyli AT
      kazdy kto gra AT nie patrzy na wskaźniki, wyniki, wypowiedzi Wodzów Narodu
      tylko na formacje na wykresie
      a na wykresie formuje nam sie 3 szczyt
      pytanie brzmi czy ktokolwiek znajacy At i widzacy to co widac na wykresie w20
      zaryzykuje pompowanie indeksu w takim stopniu by wyraxnie wybił górą?
      nie sądzę
      • fular1 Re: Proroctwo sampospełniajace się 09.04.06, 17:20
        img441.imageshack.us/img441/2497/beztytuu5ud.jpg
        img53.imageshack.us/img53/4808/beztytuu15tc.jpg

czy ja wiem czy 3 szczyt ?
        • fular1 Re: Proroctwo sampospełniajace się 09.04.06, 17:22

img441.imageshack.us/img441/2497/beztytuu5ud.jpg

img53.imageshack.us/img53/4808/beztytuu15tc.jpg
          • samentu Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 17:29
            no i realizacja
            przyznaje że mimo wszystko nie wierze w trwałe wybicie
            sami go nie zrobimy
            a zachód juz dawno się ewakuował
            no i wicepremier min gospodarki dr senator Anrdzej Lepper
            • fular1 Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 17:31
              ale wiesz, jest kwistią ciekawą - ze jesli sie wycofal to skad mamy te piatkowe
              1400 mln obrotu ( inaczej 1.4 mld )

sami je wyrobilismy ? to jeszcze lepiej. bo skoro zachodu nie ma - to nie moze
              juz wyjsc bo z czego ? moze tylko wejsc albo tylko nie wejsc....
              • samentu Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 17:37
                lepiej?
                to oznacza że tak długo jak starczy nam paliwa na pompowanie bedziemy rosli jak
                go zabraknie
                spadniemy pod własnym ciezarem normalnym trybem
                panika - stopy - panika itd.
                co do tego czy my sami
                dokładnie to samo pytanie zadawali i zadaja drobni którzy masowo wchodzili w
                elektrim
                przypomne ze obroty wieksze niz cały w20 i wzrost z 4 na 21 PLN w 3 tygodnie
                no i po komentarzach w Dm i komentarzu z KPWiG która sprawe badała juz wiemy
                że cały rajd wykonały hedge + masy drobnych
                wiem że w to az trudno uwierzyć - ale tak jest
                • fular1 Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 17:40
                  zapominasz ze w marcu mase jednostek zrealizowalo zyski. kisili kase az do
                  teraz... jeszcze mozemy podciagnac. a zagranica wjedzie predzej czy pozniej.
                  zobaczysz.
                  • samentu Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 17:42
                    tego nie kwestionuje
                    pisze wyraxnie ze pojedziemy tak wysoko jak paliwa starczy
                    pytam tylko czy wobec takiego wykresu paliwo bedzie nadal tankowane
                    czy paliwowy nie zakręci kurka?
                    • fular1 Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 17:45
                      byc moze. ale sugerujesz besse przy TFI i OFE juz broniacych sie od pieniedzy ?
                      gospodarka swiatowa ma sie dobrze, narazie WTC i IRAN nam nie groza...

pytanie zasadnicze. korekta w marcu byla. ma byc nastepna ? na besse jeszcze mi
                      sie wydaje za wczesnie. nie jest az tak zle :/ marzec to udowodnil
                      • fular1 Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 17:47
                        ps czy ktos z was uwzglednil nastroje w maju podczas pielgrzymki papieza ?
                        mysle ze bedzie to bardzo pozytywne info + pojednujacy sie rząd w swietle
                        jupiterow na pokaz..

na pokaz bo na pokaz, ale atmosfera bedzie dobra i w rzadzie i w narodzie.. na
                        GWP moze sie to pozytywnie odbic. no i szansa zeby wjechala zagranica ?
                      • samentu Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 17:52
                        bessy nie sugeruje bo ona musi byc wywołana nadchodzaca recesja na towarowym
                        a do tego jeszcze kilka lat brakuje bo wy dopiero wchodzimy w fazę konsumpcji
                        ale głeboka korekte jak najbardziej
                        w 10 letnim cyklu zawse wystepuje silna roczna korekta (niekiedy nawet nazywana
                        krachem)
                        tak było w 1998, 1986, 1976, 1964
                        dodam tylko że wobec braku reform w krajach wschodzacych jesteśmy bardziej na to
                        narażeni niz kiedykolwiek
                        to zreszta widac po wynikach całej gospod. i poszczególnych firm
                        sa duzo gorsze niz mogłyby byc
                        a to dlatego że brak reform fiskalnych niesie z soba ogromne ryzyko walutowe
                        + nikła baza konsumpcyjna = wcale pokaźny kryzys
                        • fular1 Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 17:59
                          no z ta korekta roczna to chyba troszke przesadziles. wielu ludzi to juz
                          nazwaloby to bessa. korekta jak najbardziej, natomiast bessa musi wynikac z
                          globalnego trendu, bo przeciez gospodarka swiatowa to calosc.

nie wyobrazam sobie u nas bessy a BUX bedzie szedl w gore... no jakos do mnie
                          to nie przemawia. wiec jak ktos pisze o bessie to komiunktura na swiecie,
                          konsumpcja, produkcja, wzrost trendu swiatowego musi ulec powaznemu zalamaniu.
                          lata 2000, 2001, 2002 byly latami, gdzie gospodarka nawet USA kulała, trend byl
                          ujemny... teraz jestesmy w swiatowym trendzie. ale korekta - niewykluczam. ale
                          nie przed majem. tak mi sie wydaje. kwiecien do przodu bedzie mysle, maj tez -
                          okolicznosci a w wakacje moze byc roznie.

analitycy zapowiadali w 2005 roku ze 2006 bedzie ogolnie do przodu 10-20%. ale
                          nie 60% jak 2005.. i chyba mieli racje.
                          • samentu Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 18:06
                            BUX jest w duzo gorszej sytuacji bo forint jest duzo powazniej zagrozony niz
                            złotówka no i naturalnie jak BUX poleci to w20 tez
                            co do wyobraźni to wcale nie trzeba sobie wyobrażać
                            wystarczy porównać wyniki indeksów azjatyckich
                            w szczególności indeksów dwóch najszybciej rozwijających się rynków Indii (+54%)
                            i Chin (-20%)
                            • fular1 Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 19:06
                              ciekaw jestem jutrzejszej sesji ( ? )
                              • citro1 Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 20:03
                                Fular spadać będzie jak już wszyscy zaczną śpiewać jednym głosem- hossa.Tydzień
                                temu pisałem ,że rynek lubi ścianę strachu.Euforii jeszcze nie widziałem,chyba
                                szykowali ją na ten tydzień,ale USA pokrzyżowało im szyki.Ja tam zawsze byłem
                                optymistą,ale i realistą.Miesiąc temu pisałem,żeby zwrócić uwagą na surowce,że
                                to może byc jeszcze lokomotywa i tak się stało,ale poziom miedzi 5700$ to juz
                                kosmos i chyba sztuczne pompowanie/dużo taniego pieniądza na
                                swiecie,szczególnie Japonia ,ale to powoli będzie się kończyć/ Argumentacja
                                wysokich cen surowców jest już nudna /wysoki popyt w Chinach /Popyt wysoki ,ale
                                cena - wzrost 1000$/tonie w ciągu miesiąca to już spekulacja, która skończy się
                                małym buuum.Wracając na nasze podwórko, to dalszy wzrost bez udziału banków
                                jest nierealny,a same surowce długo nie pociągną.Niewiadomą jest też
                                TPSA,magluje się w miejscu,mimo zapowiadanej moim zdaniem ładnej dewidendy 1
                                \zł.Reasumując rynek jest mocny,ale nie na tyle żeby iść jeszcze bardzo
                                wysoko.Uderzyć mogą nawet na 3100,ale to chyba tyle na ile go może stać w tym
                                półroczu, a potem powrót do meczacej konsolidacji,bo o głębokich spadkach ,a
                                już o bessie to na ten czas nie ma co pisać,trzeba poczekac na wyniki 2/3
                                kwartału.A tak nawiasem głębsza korekta,tak 10-15% oczyściła by sytuacje i dała
                                wieksze podstawy do kotynuacji hossy pod końiec roku .Na ten tydzień przewiduję
                                powrót do kanału i męczenie kota cd.
                                PS. o rentowności amerykańskich obligcji i rynkach światowych ,przepływach
                                kapitałów pisze dużo Amigo i ja sie z nim zgadzam, więc nie powtarzam tych
                                zagrożeń.
                                • fular1 Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 20:12
                                  ja nawet daje 3200 i korekta moze do 2800... w sumie bez zagranicy daleko nie
                                  dojdziemy jak mowil moj przedmowca, ale do bessy daleko. nikt nie rzuci teraz
                                  na szale akcji ( ofe i tfi szczegolnie ) i powie dosyc. do tego bardzo daleko.
                                  • grigoraki Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 22:57
                                    A moim zdaniem korekta jest tuż za rogiem. Nie spodziewam się wybicia już teraz.
                                    Przede wszystkim dlatego, że zbliża się korekta na miedzi (tak przynajmniej
                                    wynika z wykresu). Stawiam na zjazd o jakies 100-150 punktow i dopiero za jakis
                                    miesiąc w górę. Na całego. Jak będzie zobaczymy może już jutro.

Pozdrawiam
                                    • s42 Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 23:23
                                      oby tak było, mam kilka krótkich na jutro otwartych w piątek prawie na samej
                                      górce
                                      • samentu Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 23:34
                                        spoko kto przy zdrowych zmysłach organizuje wybicia w piatek na koniec tygodnia?
                                        w piątki się zamyka wysoko by w pon juz bez skrepowania sypać
                                        • s42 Re: Jutro wysoki open i 3000 intra 09.04.06, 23:35
                                          dlatego mam krótkie :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka