Dodaj do ulubionych

ARKA AKCJI -5,98%!!!!!!!!!!!!!

23.05.06, 15:46
To jest jakieś nieporozumienie.Ten moloch ARKA sobie robi jaja z ludzi.Możemy
się założyć, że po dzisiejszym dniu -5,98 ucieknie im wielu,wielu klientów.
U nich pieniądze są jak ptaszek w klatce skazane na minimum!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • fular1 Re: ARKA AKCJI -5,98%!!!!!!!!!!!!! 23.05.06, 15:48
      tego sie obawialem :) dzis oni pewnie zainicjowali ten zjazd. stracili wiecej
      jak index. przegrali u mnie. moze jutro cos odrobia i adios.
      • gadzik1 cóż 23.05.06, 15:53
        akurat to bylo do przeiwdzenia
        przy takim wzroscie, jaki oni osiagali, ryzyko szacuje na 30-50 proc. (znaczy mowic ryzyko mam na mysli najwieksza mozliwa strate )
        • fular1 Re: cóż 23.05.06, 15:56
          za to mysle ze jutro beda miec ( jesli ten index sie utrzyma ) kolo +2,5% w
          gore. zainicjowali zjazd i dokupili wigu20 tanio. musza sie ratowac.
          • przykopa mam u nich ~30 jednostek ,reszta jest od tygodnia 23.05.06, 16:00
            w ochronie kapitału.poczekam zobaczę co z tego bedzie
      • areo12 Re: ARKA AKCJI -5,98%!!!!!!!!!!!!! 23.05.06, 15:57
        wczoraj zwiałem do ochrony, jutro wychodzę wogole i szukam innego funduszu.Nie
        wiesz który ma najniższą prowizję na węjściu.Każdy jest lepszy od arki.
        W arce zostaną sami emeryci, co nie mają netu i nie mogą porównać wynikow
        innych tfi.
        • fular1 Re: ARKA AKCJI -5,98%!!!!!!!!!!!!! 23.05.06, 15:58
          mam Mbank i sobie chwale. 0 kosztow. z arki juz tez wyszedlem, jako ze sie
          zrazilem, mnie urzekł DWS i GTFI
          • areo12 Re: ARKA AKCJI -5,98%!!!!!!!!!!!!! 23.05.06, 15:59
            dzieki za info
          • przykopa mnie też urzekł Mbank gdyż u nich dalej akcje 23.05.06, 16:12
            codziennie biją i poprawiaja rekordy na giełdzie.
            Dostałem wczoraj reklamówkę mailem z mbanku i jestem wprost rozanielony.
            Gdzie indziej rozpoczeły się spadki a u nich dalej rośnie...
            Zycie jest piękne.
            A tak poważniej to zwróciłem dzisiaj uwagę na ING małych i średnich spólek.
            -jest to fundusz notowany od niedawna , a stopy zwrotu są porównywalne do
            TOP 25 (niestety nie ma go w mbanku)
            fular1 napisał:

> mam Mbank i sobie chwale. 0 kosztow. z arki juz tez wyszedlem, jako ze sie
            > zrazilem, mnie urzekł DWS i GTFI
            • fular1 Re: mnie też urzekł Mbank gdyż u nich dalej akcje 23.05.06, 16:21
              z tego co wiem to ING juz we wrzesniu zaprzestał zbywania jednostek.
        • areo12 Re: ARKA AKCJI -5,98%!!!!!!!!!!!!! 23.05.06, 15:58
          nie liczcie na jutrzejszy wjazd więcej niż na wig 20. Dzisiaj oni mieli
          największy odpływ, a to jeszcze nie koniec
          • m4tek Re: ARKA AKCJI -5,98%!!!!!!!!!!!!! 23.05.06, 16:17
            pokaźny wzrot a wzrosło: 48 b/z: 9 spadło: 237
            możliwe że jutro reszta spółek też podciągnie. pozatym nie wszyscy wycofują się z funduszy a niektóry nawet dokupują.
        • adagol Re: ARKA AKCJI -5,98%!!!!!!!!!!!!! 23.05.06, 16:20
          Też polecam mBank. Skarbiec, Unikorona, PZU Krakowiak, CiTI itd, do wyboru do
          koloru. I fundusze nie tracą tak jak Arka. Mają bardziej zrónoważony portfel
          akcji, mniej balonowych spółek. Krakowiak zjechał tylko 4%, choć przez ostatni
          kwartał też nieźle jechał do góry. I w PZU możesz spekulować, bo zlecenie
          konwersji dane do 15.30 wyceniają ci w tym samym dniu.
          A ING małych spółek zawiesił podobnie jak DWS 25MS nabywanie jednostek.
    • bocian29 Arka a może Titanic? 23.05.06, 16:21
      W porównaniach wychodzą kiepsko, niestety. Oj coś mi się wydaje, że mnóstwo
      stracili klientów :]
      Panikarze - wiadomo czemu
      Rozsądni - też wiadomo czemu
      Ciekiawi mnie ich następny ruch (mam na mysli bzwbk)
      • tongo1 Re: Arka a może Titanic? 23.05.06, 16:40
        Fular poleć jakiś dobry fundusz. ktory nie zblokował jeszcze nabywania
        jednostek. Jutro wysiadam z Arki na dobre... Miało być tak pięknie, mnożenie
        pieniędzy i cudowne ocalenie (Ararat), a było gorzej niż w piekle. Strasznie się
        sparzyłem:/
        • fular1 Re: Arka a może Titanic? 23.05.06, 16:43
          ja juz wczoraj wyszedlem. ta sesja jeszcze bedzie mi zaliczona. konwersja
          nastapi w czwartek po wycenie ze srody. jak panowie mnie nie przytrzymaja w
          kolejce.

mbank mam nieruszony, tak to je eldorado. polecam GTFI oraz Krakowiak.

GTFI stracilo mi "tylko" 3,5% a krakowiak chyba -4,2. z tego co wiem to pzu
          krakowiak wycenia do 15 00 po cenie z tego samego dnia, wiec mozna tu
          spekulowac. tak slyszalem - nie probowalem, choc rano bylem bliski i tylko
          dodatnia baza mnie uchronila przed wyjsciem wiekszym.
          • kitkat2 do fular 23.05.06, 16:46
            Jesli dzis dałam zlecenie na umorzenie w Arce FIO to wycena ze środy 24.05 czy
            z czwartku 25.05:)
            • fular1 Re: do fular 23.05.06, 16:48
              nie wiem dokladnie do ktorej godziny. chyba do 13:00.

jesli dalas przed 13 00 to bedziesz miala w czwartek popoludniu juz w ochronie
              kapitalu i wycene ochrony ze srody. jesli nie to bedzi 1 dzien pozniej.

ale po tymu konwersjach mysle ze cfaniaki nas przytrzymaja. to teoria.
              zobaczymy jak bedzie w realu
              • fular1 Re: do fular 23.05.06, 16:49
                aha, no umorzenie to tak samo.
                • kitkat2 Re: do fular 23.05.06, 16:53
                  Dzięki dobry człowieku, tamten tydzień wytrzymałam, ale dziś jak zobaczyłam to
                  już mi nerwy puściły i poszłam z Arką w cholerę, ale się ktoś obkupił, cwaniak
                  • soros2 Re: do fular 23.05.06, 19:12
                    Czy Wam ludziska coś się nie pomyliło ? Spójrzcie na Arkę z perspektywy
                    kiluletniej bo w takiej działają fundusze (TFI). Jak fundusz jest napakowany
                    akcjami (i to często o kiepskiej płynności) to oczywiste jest, że w
                    momencie "rozładowania" fundusz poniesie stratę. I z punktu widzenia inwestora
                    długoterminowego to nie ma praktycznie żadnego znaczenia - jest zarobiony i to
                    mocno. Ma natomiast znaczenie dla takiego, który kupił ostatnio bo traci.
                    Patrząc na zachowanie Arki oraz dzisiejszy mini krach na małych spółkach mam
                    wrażenie, że zarządzający tego (i pewnie innych) TFI doszli do wniosku, że to
                    koniec hossy i sypnęli szczodrze. To powinno dać do myślenia uczestnikom tego
                    rynku. Wygląda na to, że TFI powiedziały "pas". Na szczęście mieli w drugiej
                    części sesji odbiór, pewnie od super szybkiego kapitału spekulacyjnego z
                    zagranicy (vide złotówka - wzmacniała się chociaż mógł to być niezbyt
                    atrakcyjny pan Kazimierz sypiący euro ze środków unijnych). Tak czy inaczej -
                    patrząc na zachowanie rynku i próbując wyciągąć jakieś wnioski na przyszłość
                    (nie na jutro) jestem pesymistą dla długiej strony rynku. Natomiast co do Arki -
                    zarządzający tym funduszem byli najlepsi podczas hossy i chwała im za to. Ale
                    TFI to nie jest sposób na inwestowanie w czasach spadków. Tu brakuje np.
                    funduszy hedgingowych ale to już inna bajka.
                    • fular1 Re: do fular 23.05.06, 19:17
                      ja sie z toba zgodze. ale powiedz mi. jesli arka ma 2 mld kapitalu na akcje (
                      dws top 25 ma 400 mln ) to co oni zrobia z tymi akcjami. parowoz staje sie
                      przesilony. za malo węgla. chyba ja im tego nie kupie. karkosik chyba tez nie.
                      i tak to sie pozniej dzieje.

graja w otwarte karty, zeby nie powiedziec vabank. z mojego portfela najgorzej
                      podczas spadkow wychodzi arka.

dws top 25 dzis ma -9,5% ale to jutro ulegnie zmianie, bo od 12:00 godziny bylo
                      UP. jutro bedzie spory + jak sie nic do 12:00 nie zmieni
                      • soros2 Re: do fular 23.05.06, 19:46
                        To taki biznes fular. Jakby to był fundusz hedgingowy to by miał przed
                        wyprzedażą pokrycie w krótkich pozycjach w kontraktach terminowych a wtedy
                        spoko. Ale arka i inne to nie takie fundusze.
                        Proces rozpakowywania będzie więc bolesny.
                        • fular1 Re: do fular 23.05.06, 19:48
                          okresle to tak:

za duzo wagonow - za mało koni mechanicznych
                          • citro1 Re: do fular 23.05.06, 22:28
                            Czytam ten wątek i tak sobie myśle.Fular , a po jaka cholere dajesz swoje
                            pieniadze funduszom.Siedzisz całymi dniami przed komputerem,śledzisz rynek
                            prawie na bieżąco.Powiedz mi dlaczego sam sobie nie stworzysz portfela
                            akcji.Bedziesz miał dużo szybszą możliwość reakcji,koszty chyba też.Albo z
                            innej beczki .Masz pieniądze w funduszach akcji opartych na Wig20,to dlaczego
                            nie otworzysz paru krótkich proporcjonalnie do kasy /30tys. w funduszu/ jedna
                            krótka.W tym momęcie sam sie zabezpieczasz i olewasz fundusz.Spekulacja na
                            takich funduszach na krótką mete jest bez sęsu .
                            • soros2 Re: do fular 23.05.06, 22:35
                              Otóż to, otóż to.
                              Po prostu: zrób to sam.
                              I z innej strony - nie ma nic prostszego niż założyć sobie swój własny fundusz
                              hedgingowy - mniej więcej tak jak pisze citro. Bariera wejścia = zero.
                              • fular1 Re: do fular 23.05.06, 22:36
                                chyba tak zrobie. ale mysle co mi da teraz wejscie jak bedą osuwki
                                • citro1 Re: do fular 23.05.06, 22:55
                                  Pomyśl o tym na przyszłość.Wczoraj i dzisiaj miałeś przykład co się dzieje jak
                                  wszyscy w jednym momęcie chcą wyjść przez wąskie drzwi.Co zrobią fundusze z
                                  milionami akcji które mają i nagle nie ma chętnych na nie.Jest czas kiedy sie
                                  kupuje akcje ,kiedy sprzedaje i jest jeszcze czas kiedy się siedzi z boku i
                                  małą częścią kapitału poluje na taki dzień jak dzisiaj.

Oczywiście to ostatnie jak już Cie bardzo korci.
                                  • valtchakens Re: do fular 23.05.06, 23:54
                                    taki fundusz to inwestycja długoterminowa, podniecać się można ale wynikiem minimum kilkumiesięcznym
              • koniofrancis Re: do fular 24.05.06, 00:54
                Porównywanie spadków Arki Akcji i DWS-25 nie ma sensu, a tylko robi zamieszanie.
                -5,..% Arki to spadek wczorajszy (tj.wycena na 22.05)- wartość wyliczona i
                ujawniona dziś popołudniu (tj. 23.05).W ogóle nie uwzględnia tego co dzisiaj
                (23.05) działo się w ciągu dnia. Ponieważ WIG20 zwyżkował, to pewnie w wycenie
                Arki na dzień 23.05 będzie +1% (optymistycznie)i zwała nie będzie miała tu
                udziału. Zupełnie inaczej DWS, który wycenia się w dniu bieżącym (ok. 12-13.00)
                wg aktualnych cen na parkiecie. Do tej godziny była potężna zwała, więc
                zanurkował -9,..%, a jutro (24.05) o tej samej godzinie też może być różnie.
                Co do Arki to wg prospektu : j. agent transferowy otrzyma dyspozycję od Pani w
                banku do 12.00 to wycena będzie z tego dnia (Pani powinna dostać do 9.00).
                Jeśli ktoś umarza po 12.00 to agent dostanie zlecenie najpóżniej do 12.00
                następnego dnia i z tego dnia będzie wycena. Pieniądze jeszcze za dzień lub
                dwa, bo wycena z danego dnia jest znana praktycznie pojutrze.Tyle prospekt. Nie
                wyobrażam sobie, by moje zlecenie było przesunięte na jeszcze kolejny dzień do
                realizacji, bo akurat tak im będzie pasować. Dla mnie istnieją tylko dwa
                warianty : wycena z dnia złożenia zlecenia lub z dnia następnego. I o to będę
                walczyć (na noże :-))
                • enter123 Re: do fular 24.05.06, 08:16
                  koniofrancis napisał:

> Nie wyobrażam sobie, by moje zlecenie było przesunięte na jeszcze kolejny
                  dzień do realizacji, bo akurat tak im będzie pasować.

No to sobie wyobraź. Mnie tak zrobili, straciłem kasę a ARKA się wypięła!!!!
                  • koniofrancis Re: do fular 24.05.06, 11:49
                    Walcz więc, prospekt (w wersji pełnej) przewiduje drogę reklamacji i wygląda to
                    dość optymistycznie. Niestety trzeba zredagować pisemko, co nie każdemu się
                    chcę.
              • agnitum Re: do fular 24.05.06, 08:32
                Witam,

Mi powiedzieli na infolinii Arki że ta godzina graniczna to: 9:00
                Także lepiej sprawdźcie... Mi jeden dzień straty "zaoowocował" niezłym zjazdem.

Agnitum
                • koniofrancis Re: do fular 24.05.06, 11:53
                  Ty w banku musisz złożyć zlecenie do 9.00, jeśli chcesz mieć wycenę z tego
                  samego dnia. To zlecenie do 12.00 musi dotrzeć do agenta transferowego, ale Ty
                  już nie masz na to wpływu. 3godz. to i tak moim zdaniem bardzo dużą (przy
                  komunikacji sieciowej). Jeśli nie dojdzie to wg mnie wina banku i ich
                  wewnętrznych transferów. W przypadku sesji pn-wt-śr jest o co walczyć. Już
                  czyszczę dwururkę :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka