mcdollar 19.06.06, 14:20 Taki wzrost... Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomasz.krajewski Re: O co chodzi z tym Lentexem? 19.06.06, 14:54 11:53 19.06.2006 Lentex rośnie 13,33% po wypowiedziach K. Moski Jednym z liderów wzrostów na dzisiejszej sesji są akcje producenta wykładzin podłogowych Lenteks, które zwyżkują 13,33% do 28,9 zł po wypowiedziach jednego z akcjonariuszy spółki w weekendowym wydaniu PARKIETU. Prywatny inwestor Krzysztof Moska, właściciel 7,9% pakietu akcji spółki, wycenił akcje spółki na 150 zł. Swoje szacunki opiera na średnich wskaźnikach ceny do wartości księgowej dla przemysłu lekkiego. Według Rzeczpospolitej, średni wskaźnik C/WK w tej branży wynosi 2,1. C/WK dla Lenteksu po piątkowej sesji to 0,86 (obecnie ok. 0,97). Spółka już od wielu lat boryka się jednak z problemem niskiej rentowności sprzedaży oraz nietrafionymi prognozami finansowymi. Zrodlo: parkiet Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: O co chodzi z tym Lentexem? 19.06.06, 15:34 A to dobre. Pokłady kretynizmu wśród polskich inwestorów sa wręcz niezmierzone. Jakiś nieuk zsumował krowę, kartofle, wieżę eiffla i batoniki mietowe i wyszło mu, że Lentex powinien być wart 150 zł. To istna tragedia. Ale najsmutniejsze jest to, że tłuma wciąż daje sie na te bzdury nabierać. Proponuje policzyc wartość Lentexu metodami najlepiej oddającymi wartość spółki, czyli DCF. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: O co chodzi z tym Lentexem? 19.06.06, 15:40 czekamy na następne "analizy". Brodowski powinien wycenić Strzelca na 20 zł, Buchajski Sanwila na 80 zł i będą mieli okazję sprzedać frajerom nieco swoich akcji Odpowiedz Link Zgłoś
vem Re: O co chodzi z tym Lentexem? 19.06.06, 22:15 Gybyście byli mądrzy to byście po prostu kupili na początku sesji lentex i tyle. Narzekanie na tłum chyba jest narzekaniem na was samych , że nie przewidzieliście. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: O co chodzi z tym Lentexem? 19.06.06, 23:07 Byliśmy mądrzy. Sprzedaliśmy po 50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
briesen Re: O co chodzi z tym Lentexem? 19.06.06, 23:11 Jak są duże spadki lub mega wzrosty, to zachodzi taka dziwna zależnośc... Każdy (prawie każdy) który wypowiada się na forum, kupił w największym dołku i sprzedał na górce :))) Nikt nie stracił... Ciekawe kto daje na to ten kapitał? Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: O co chodzi z tym Lentexem? 19.06.06, 23:15 Oczywiście. Bo tu same mądre inwestory som. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: O co chodzi z tym Lentexem? do briesen 21.06.06, 00:51 Z całą pewnoscią obecni własciciele tych akcji.A swoja droga jak by to bylo dobrze Chociac prze rok dysponujac nawet niewielkim kapitałem na w miare dynamicznej spółce o niezłych oscylacjach wyłapac wszystkie dołki i szczyty.Spróbuje jeszcze troche sobie poszalec-jakby tak jeszcze dali na niej pograc krótką sprzedażą. Kiedys tak zeby sobie rozbudzic marzenia baiwłem sie taka opcja w Metastocku która pozwala na wylicznie takich zysków.Sądze ze obecnie przy takim elektrimie,lentexie, nie jedna kumulacja z toto lotka blado by wypadła Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: O co chodzi z tym Lentexem? 20.06.06, 00:34 jednak przewidzieć coś tak śmiesznego to poprostu...:)) nie, no to wprost nieprawdopodobne że takim argumentem K.Moska można wywołać takie wzrosty:) jednak jak powiedział zawodowiec4 - "Pokłady kretynizmu wśród polskich inwestorów sa wręcz niezmierzone" Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: eliot jak wstaniesz... 20.06.06, 00:37 to kup lentex:) dziś pewnie będzie następne +30% Odpowiedz Link Zgłoś
mcdollar Re: O co chodzi z tym Lentexem? 20.06.06, 08:28 Dzięki za odpowiedź. Jeden wywiad takie zamieszanie - 10% kapitału w obrocie? Bez komentarza ... :)) Nawet dzisiejszy Parkiet próbuje chłodzić emocje, ciekawe czy skutecznie... System jest chory.... Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.krajewski Re: O co chodzi z tym Lentexem? 20.06.06, 09:28 Porazka, widac rynek jest otwarty na spekulacje... Analityk z dm mogl by zrobic wycene tej spolki, ciekawe jaka cene by rekomendowal i czy w ogule podjol by sie jakiejkolwiek rekomendacji... Pozdrowienia tomek Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: O co chodzi z tym Lentexem? 20.06.06, 09:35 Z Lentexem byłoby bardzo trudno. Firma słynie z nietrafionych prognoz więc nie ma na czym się opierać aby zrobić wycenę DCF. Stąd się biorą takie kwiatki jak szacowanie wartości na podstawie wartości księgowej. Nie ma nic głupszego bo jaki to sens wyceniać firmę według kategorii bilansowych, a aktywa tej spółki nie przynoszą zdrowych zysków (a jedynie jakieś bliżej nieokreślone papierowe). Właśnie patrze na kurs Lentexu. Troche spadł ale myślę, że ogłupiały tłum za chwilę rzuci się do kupowania akcji, które są podobno warte 150 zł (sic). Odpowiedz Link Zgłoś
prowler1 Re: O co chodzi z tym Lentexem? 20.06.06, 09:52 I zgodnie z prognozami Zawodowca powoli pod górę... Prorok jakiś czy co? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: O co chodzi z tym Lentexem? 20.06.06, 10:00 Nie prorok tylko psycholog. Wygląda na to, że jest tak jak pisała andzia. Potencjał spadkowy na razie się wyczerpał. Złe informacje są ignorowane. Tłum szuka znowu bodźców pozytywnych. Za chwile wkroczą ponownie piewcy nieustannej hossy wzmacniając błędne założenie. Tylko, że to jest znacznie mniejszy tłum więc i reakcja jest znacznie mniej wiarygodna. Szukając tych pozytywnych bodźców tłum cały czas pamięta o tym co się niedawno stało dlatego w każdej chwili tłum może sie wypłoszyć. Ale sterowanie tłumem tym razem jest łatwiejsze bo dużo uczestników (np. zagranica) uciekło. Poważny inwestor albo delikatnie wykorzystuje ten obecny stan tłumu(jest po długiej stronie rynku) albo nic nie robi (zakładam, że juz dawno się pozbył akcji). A sam Lenetx to jeden ze wskaźników nastroju tłumu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.krajewski Re: O co chodzi z tym Lentexem? 20.06.06, 22:21 preczytajcie to: 17:05 20.06.2006 Prezes Lenteksu zrezygnował Prezes Lenteksu Piotr Gawryś zrezygnował z pełnionej funkcji począwszy od 20 czerwca. Przyczyn rezygnacji nie podano. ZRODLO Parkiet PS. jakie wzrosty takie spadki, wizioner sam sie odwolal:) Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
briesen Re: O co chodzi z tym Lentexem? 20.06.06, 23:00 Widzę, że z Ciebie taki sam wizjoner jak i z Gawrysia. Przypomnę tylko, że P. Gawryś to prezes Lentexu z nadania PZU, a wizjonerem ceny 140 zł/akcja był i jest K. Moska. Jak inwestujesz tak samo trafnie jak czytasz i przyswajasz wiadomości, to musisz być bardzo bogaty, że możesz tak dużo tracić na giełdzie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re:eliot, czy kupiłeś dziś rano jak mówiłam ? 20.06.06, 23:10 bo ja wstałam dzis trochę wcześniej niż w południe, więc kupiłam po 32, sprzedałam po... no dokończ, zgadnij...:) i zarobiłam 15%! Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re:eliot, czy kupiłeś dziś rano jak mówiłam ? 20.06.06, 23:13 tylko 15% ! to zaledwie połowa tego co zamierzałam ! tak giełda to jednak schodzi na psy:) Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re:brawo alinka 20.06.06, 23:28 zawodowiec4 napisał: > A to dobre. Pokłady kretynizmu wśród polskich inwestorów sa wręcz niezmierzone. > > Jakiś nieuk zsumował krowę, kartofle, wieżę eiffla i batoniki mietowe i wyszło > mu, że Lentex powinien być wart 150 zł. To istna tragedia. Ale najsmutniejsze > jest to, że tłuma wciąż daje sie na te bzdury nabierać. js.2 napisał: > czekamy na następne "analizy". > Brodowski powinien wycenić Strzelca na 20 zł, Buchajski Sanwila na 80 zł i będą > > mieli okazję sprzedać frajerom nieco swoich akcji zawodowiec4 napisał > Właśnie patrze na kurs Lentexu. Troche spadł ale myślę, że ogłupiały tłum za > chwilę rzuci się do kupowania akcji, które są podobno warte 150 zł (sic). Alinka czyżby to znaczyło, że jestes ogłupiałym tłumem, frajerem i typowym przykładem kretynizmu polskiego inwestora????? Czy może jednak kims, kto potrafi zarabiac i sprzedałaś po 37.50. Mario Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re:brawo alinka 20.06.06, 23:38 po 37.50 to sprzedał chyba tylko eliot, bo takiego dokładnego ekstremum bez analizy falowej to nie sposób wyznaczyć ja narzędziami chaosu deterministycnego wyznaczyłam górkę na 37zł i trochę niedoszacowałam ale to kurcze znów przez tą zbyt duże błędy wartości początkowych ! Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re:brawo alinka 20.06.06, 23:48 Z dolu do gory Z gory na dol Z ciemnosci w slonce Z ciszy w krzyk Falowanie i spadanie Falowanie i spadanie.............. .................................. Miraz tworzenia Zluda istnienia Im wyzej skaczesz Tym blizej dna...................... Dorej nocki:)))) Mario Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re:brawo alinka 21.06.06, 00:02 a "Ziemia zamknięta słowem krązy po elipsie EKSPLOZJA !" pewnie talex szykuję odpał :) dziś 5 tys zł obrotu, 4 transakcje...oj coś tu się szykuje jak wystrzeli to...strach pomysleć Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa bedą przykrywać parkiet na GPW wykładziną 22.06.06, 22:16 a później zaczną się dziać dziwy o jakich świat nie słyszał i nie widział... Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: bedą przykrywać parkiet na GPW wykładziną 22.06.06, 22:51 a ściany papą op...lą i już:) bo po co owijać w bawełnę Odpowiedz Link Zgłoś