Dodaj do ulubionych

USD obligacji

18.10.06, 14:58
Pytanie do fachowców: czy w obecnej sytuacji giełdowej i w realnej chyba
perspektywie spadku wartości złotówki opłacalna może być inwestycja w
dolarowe fundusze obligacji?
pozdrawiam
petruss
Obserwuj wątek
    • elamigo1 Re: USD obligacji 18.10.06, 15:47
      fundusze usd obligacji mają swoje wady. Oferowane przez nasze tfi najczęściej
      wiążą się ze sporymi opłatami za zarządzanie - podobnymi jak fundusze akcji
      zagranicznych. Do ryzyka ceny obligacji dochodzi ryzyko kursowe. Tego rodzaju
      inwestycje są zalecane najczęściej jako fragment portfela, dla dywersyfikacji.
      Stopa zwrotu z funduszu usd oblig na przestrzeni ostatnich 9 miesięcy była na
      poziomie ciut wyższym niż lokata (sam taki fundusz miałem do zeszłego tygodnia).
      Skoki w cenach obligacji częściowo rekompensują zmiany kursowe. Nie jest
      tojednak inwestycja z której można liczyć na kokosy - nawet w długim terminie.
      Zabezpieczenie reszty portfela - owszem tak.
      powodzonka.
      • petruss Re: USD obligacji 18.10.06, 17:47
        Dzięki za odpowiedź.
        Taki właśnie jest mój cel - zabezpieczenie reszty portfela. Kokosów się nie
        spodziewam. Zastanawiałem się tylko, czy to dobry moment na kupno?
        • frolama Re: USD obligacji 18.10.06, 21:50
          Weź EURO obligacji . Prognozuje się ze rynek Euro bedzie aprecjonował w
          stosunku do dolara.
          • elamigo1 Re: USD obligacji 18.10.06, 22:17
            problem z euroobligacją jet taki, że na przestrzeni dłuższego czasu mogą
            znacznie podnieść stopy - na przykład do poziomu pomiędzy usa a gb.
            To oznacza spadek cen obligacji. Owszem eruto powinno rosnąć ale ten kij ma
            nierówne końce. Sam zamknąłem fundi w dolarze a zostawiłem w euro. - ale nie
            jestem przekonany czy to była dobra decyzjia . Owszem euro mam nie obligacje ale
            eurolokata seb - trochę mniej czyły na ruchy cen obligacji. Ale prosze się nie
            sugrerować moim portfelem - zależy również od innych czynników i często
            popełniam w nim błędy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka