petruss 18.10.06, 14:58 Pytanie do fachowców: czy w obecnej sytuacji giełdowej i w realnej chyba perspektywie spadku wartości złotówki opłacalna może być inwestycja w dolarowe fundusze obligacji? pozdrawiam petruss Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elamigo1 Re: USD obligacji 18.10.06, 15:47 fundusze usd obligacji mają swoje wady. Oferowane przez nasze tfi najczęściej wiążą się ze sporymi opłatami za zarządzanie - podobnymi jak fundusze akcji zagranicznych. Do ryzyka ceny obligacji dochodzi ryzyko kursowe. Tego rodzaju inwestycje są zalecane najczęściej jako fragment portfela, dla dywersyfikacji. Stopa zwrotu z funduszu usd oblig na przestrzeni ostatnich 9 miesięcy była na poziomie ciut wyższym niż lokata (sam taki fundusz miałem do zeszłego tygodnia). Skoki w cenach obligacji częściowo rekompensują zmiany kursowe. Nie jest tojednak inwestycja z której można liczyć na kokosy - nawet w długim terminie. Zabezpieczenie reszty portfela - owszem tak. powodzonka. Odpowiedz Link Zgłoś
petruss Re: USD obligacji 18.10.06, 17:47 Dzięki za odpowiedź. Taki właśnie jest mój cel - zabezpieczenie reszty portfela. Kokosów się nie spodziewam. Zastanawiałem się tylko, czy to dobry moment na kupno? Odpowiedz Link Zgłoś
frolama Re: USD obligacji 18.10.06, 21:50 Weź EURO obligacji . Prognozuje się ze rynek Euro bedzie aprecjonował w stosunku do dolara. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: USD obligacji 18.10.06, 22:17 problem z euroobligacją jet taki, że na przestrzeni dłuższego czasu mogą znacznie podnieść stopy - na przykład do poziomu pomiędzy usa a gb. To oznacza spadek cen obligacji. Owszem eruto powinno rosnąć ale ten kij ma nierówne końce. Sam zamknąłem fundi w dolarze a zostawiłem w euro. - ale nie jestem przekonany czy to była dobra decyzjia . Owszem euro mam nie obligacje ale eurolokata seb - trochę mniej czyły na ruchy cen obligacji. Ale prosze się nie sugrerować moim portfelem - zależy również od innych czynników i często popełniam w nim błędy. Odpowiedz Link Zgłoś