Dodaj do ulubionych

linia oporu

10.11.06, 18:29
Dzisiaj spotkałem sie z pojęciem linia oporu (oczywiście wielokrotnie o tym słyszałem ale dziś w kontekście mojego waloru) i nie mam pojęcia co to jest i na jakiej zasadzie sie wyznacza.

Rozumiem ze jest to pewna wartość po osiagnięciu której kurs może wejść na wyższy pułap cenowy z małym prawdopodobieństwem obniżki???????

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • js.2 Re: linia oporu 10.11.06, 22:26
      Linia oporu to linia trendu.
      Tutaj znajdziesz więcej :

bossa.pl/analizy/techniczna/elementarz/linie/linie_trendu.html
      • maecki Re: linia oporu 10.11.06, 23:21
        Ja to troche inaczej rozumie.

Linia oporu to pozioma linia laczaca szczyty o tej samej wartosci, natomiast linia
        wsparcia to pozioma linia laczaca dolki o tej samej wartosci.

Jak na tym rysunku:
        www.stockcharts.com/education/chartanalysis/images/suppresis-5psft.png
        Autor watku slyszal o linii oporu bo moze kurs jego spolki zblizal sie do linii
        oporu, i albo sie odbije od tej linii (w dol), albo przelamie opor.
        Jak na rysunku - najpierw mamy opor na 25 i wsparcie na 17.5, w kwietniu 2000
        linia wsparcia zostaje przebita i staje sie ona linia oporu, co ponoc jest dosc
        czeste, jak widac potem cena odbila sie kilka razy od tego oporu (srodkowa
        strefa), zeby w listopadzie przebic opor i linia oporu stala sie znowu linia
        wsparcia. Jezeli opor przebity zostaje na wyskokich obrotach oznacza to 'zdrowe,
        niefalszywe' wybicie i potwierdzenie trendu w gore. Tyle teoria.

PS. Dopiero sie ucze, wiec jezeli cos nie tak, prosze poprawic ;)
        • js.2 Re: linia oporu 10.11.06, 23:48
          Te poziome linie o ktorych piszesz to POZIOMY wsparcia lub oporu
    • mdminvest dziękuje bt 11.11.06, 21:26
      as
      • plessok Re: dziękuje bt 11.11.06, 22:30
        wow-lepiej pozniej niz wcale-ale musze cie zmartwic bo z czasem linia oporu
        moze zmienic sie w linie wsparcia i jak wtedy sobie poradzisz z tym problemem
        • mdminvest Re: dziękuje bt 12.11.06, 10:17
          jak sobie poradze?? nie wiem , poczytam gdzieś lub zapyam Was:)

ale skoro juz poruszyłeś temat to może wyjaśnij problem zmiany lini oporu w linie wsparcia lub podaj link gdzie można poczytać.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka