Dodaj do ulubionych

do Elamigo

17.11.06, 14:41
czesc Ami - z jakiego korzystasz serwisu odnosnie kursów kontraktów

Ami wyjasnij mi pewną kwestie odnosnie zamykania krótkich pozycji
bo np. jesli chodzi o długie to zamykanie polega poprostu na sprzedaży danego
kontraktu
natomiast jesli chodzi o krótkie to zamyka sie je poprzez kupno kontraktu - i
tu mam problem jesli kupie kontrak ( z mysla o zamknieciu krótkiej)to czy
dalej posiadam pozycje tym razem długą czy nie (czy musze kupic kontrakt tej
samej serii w tym przypadku)
Obserwuj wątek
    • elamigo1 Re: do Elamigo 17.11.06, 15:00
      kursy - z biura maklerskiego mojego banku. Każdy bank mający biuro maklerskie z
      prawdziwego zdarzenia musi mieć taki serwis. Ty go nie masz?
      Dla większości osób handlujących ten serwis jest bezpłatny. Owszem trzeba mieć
      obroty - np. 100 kontraktów lub opcji w miesiącu lub 10000 zł na kasowym. Różnie
      w różnych bankach.
      Jak nie mam pozycji do pilnowania to nie korzystam z notowań online - sprawdzam
      na akcje.net
      TAk zamykanie pozycji polega na zrobieniu transakcji odwrotnej - koniecznie na
      tej samej serii instrumentu. System automatycznie zeruje pozycje - lub odwraca
      gdy np masz 1 długa a sprzedajesz 2krótkie.
      • rafio_1977 Re: do Elamigo 17.11.06, 17:31
        Dzieki = prosze jeszcze o jedna odpowiedz

tzn. jak np. kupie krótka 3140 na wig 20 z terminem w grudniu i indeks
        spadnie do np 3100 i bede chciał zlikwidowac pozycje i zrealizowac zysk - to
        musze kupic kontrakt tez grudniowy:
        -ale po jakiej cenie (czy w zależnoci po jakiej beda sprzedawane długie?)
        i czy oznacza to wtedy ze zająłem pozycję długą i zeby sie jej pozbyc to dalej
        musze ja sprzedac?

• rafio_1977 Re: do Elamigo 17.11.06, 17:41
          aha chyba rozumie jesli sprzedaje kontrak to moge miec pozycje -1 i likwidujac
          pozycje czyli kupuje i wtedy system zeruje bo -1+1=0 czy tak (troche tak
          łopatologicznie sobie wyobraziłem)
          • siurak20 Re: do Elamigo 17.11.06, 17:46
            łopatologicznie ale dobrze :)

u mnie na rachunku chyba nawet tak jest to wyswietlane. 3 krotkie pozycje -3, 2
            dlugie 2 itd
            • rafio_1977 Re: do Elamigo 17.11.06, 18:03
              ale jak mam -1 (tzn.sprzedałem kontrakt)i kupie 1 (kupuje kontrakt czyli długą)
              to sie wyzeruje i czy oznacza to ze nie mam juz zadnych pozycji
              • stockciarz Re: do Elamigo 17.11.06, 18:12
                dokladnie tak
                • rafio_1977 Re: do Elamigo 17.11.06, 18:16
                  dzieki
                  tzn. jak np. kupie krótka 3140 na wig 20 z terminem w grudniu i indeks
                  spadnie do np 3100 i bede chciał zlikwidowac pozycje i zrealizowac zysk - to
                  musze kupic kontrakt tez grudniowy:ale po jakim kursie- czy to jest obojetne w
                  tym przypadku byle był z grudnia
                  • elamigo1 Re: do Elamigo 17.11.06, 19:37
                    Tu jest jeden wyjątek. Jeśli chceaz czekać do połowy grudnia to nie musisz nic
                    robić . system automatycznie zakmknie ci serię grudniową pochodnej po cenie
                    aktywu bazowego z ostatniej godziny dnia rozliczenie kotnraktu (wg specjalnego
                    algorytmu) . Dla serii Z6 jest to 15 grudnia (trzeci piątek ostatniego miesiąca
                    kwartału (wiec kolejna seria - H7- to trzeci piątek marca itd...), i tak dla
                    wszystkich derywatów.
                  • stockciarz Re: do Elamigo 17.11.06, 20:02
                    rafio_1977 napisał:

> tzn. jak np. kupie krótka 3140 na wig 20 z terminem w grudniu i indeks
                    > spadnie do np 3100 i bede chciał zlikwidowac pozycje i zrealizowac zysk - to
                    > musze kupic kontrakt tez grudniowy:ale po jakim kursie- czy to jest obojetne
                    w tym przypadku byle był z grudnia
                    -----------
                    Dla giełdy obojętne dla ciebie nie :-)
                    Jeśi będzie aktualny kurs 3100 i dasz zlecenie kupna po 3100 to OK, ale jeśli
                    dasz 3090 to kupisz dopiero gdy kurs spadnie do 3090 albo nie kupisz wcale i
                    system zamknie sam 15 grudnia po takim kursie jak napisal Amigo. Czyli musisz
                    do tego czasu wyczaić najkorzystniejszy(najnizszy)kurs i wtedy dać zlecenie.

• rafio_1977 Re: do Elamigo 18.11.06, 18:08
                      dzieki za podpowiedzi

czyli jak wczesniej nie zamkne to mi zawasze automatycznie zamknie w 3 piątek
                      miesiąca wygasania kontraktu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka