Dodaj do ulubionych

impulsywne zakupy spółek medycznych

21.11.06, 17:24
Niewiele decyzji inwestycyjnych podejmuję pod wpływem impulsu. Dzisiaj
zmieniam ciut nastawienie do rynku - a przynajmniej jednego z jego segmentów
rynku .
Background:
Niestety zmuszony jestem korzystać z usług medycznych opłacanych przez NFZ.
Zostawiam prośbę o receptę i później odbieram. Co ja bym główę zawracał pani
doktor swoją osoba. Tym bardziej, że nie będę się pchał w 50 osobową kolejkę.
Podanie o receptę i z głowy.
DO CZASU. dziś nie ma już nawet kto wypisywać recept .
Kto rozum ma w głowie i wiek pozwala
Przy lada okazji szybciutko wypierxala.
Dochodzi do tego że ludziska zmuszone są z korzystania z usług pełnopłatnych.
Nawet emerytki z 500 zł renty muszą iść do "prywatnego"
Ostatnio czekałem na wystawienie recepty 3dni. Obecnie już czekam 11 i
recepcjonistka nie jest w stanie określić kiedy będzie.
- w życiu nie widziałem takich kolejek w prywatnej klinice! do internisty!
Rozmawiałem z ludźmi i większość z nich jest tam z tego samego powodu - "ich
lekarz wyjechał, zmienił pracę, etc". podobno Tak jest od dłuższego czasu i
problem narasta. Prywatnym klinikom przybywa klientów lawinowo. Zatrundiają
nowych lekarzy bo sobie nie dają rady z obsługą pacjentów. Rozmawiałem z
emerytami c emeryturą 550 zł - oni nie mają wyjścia. Muszą zapłacić bo inaczej
kopną w kalenarz. By było ciekawiej to stawiki w przychodniach znacznie wzrosły.
Jak patrzę na problem - nic nie wskazuje by miało być lepiej w najbliższym
czasie. Więc pod wpływem impulsu przymierzam się do akumulacji akcji spółek
świadczących usługi medyczne. Do głowy przychodzą mi dwie. Za rok gabinety
"państwowe" będa stały puste z powodu braku lekarzy. Ludzie jednak będą się
musieli leczyć, napędzając klientów prywatnym klinikom mogącym zapłacić więcej
specjalistom.
na koniec dodam:
cóż nam po bezpłatnej służbie zdrowia z której nie można skorzystać?
To jak mówić wszytkim że przecież na stacji beznynowej za rogiem benzyna jest
po 1złotówce. Patrzcie , nikt nie wierzył że może być tak tanio a jednak - PO
ZŁOTÓWCE LITR - a wy nie wierzyliście...
----------------
tyle że stacja ma zamknięty szłaban od tygodnia z powodu braku paliwa...
--
Dosłownie jak za komuny. Samochody były bardzo tanie- w Polmozbytach.
a

Obserwuj wątek
    • js.2 Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 21.11.06, 23:09
      Może sposób Jelfy na rozładowanie kolejek nie był najgorszy ?
      • przykopa Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 22.11.06, 09:01
        a kto świadczy usługi medyczne???
        - wybaczcie za takie pytanie ( tak jak by się urwał z choinki), ale nie mam
        wystarczającego czasu do śledzenia wszystkich szczególnie drobnych spółek.
        - widzę Bioton ,PGF ,Torfam ...
        -ale to jest w otoczeniu tego rynku. firmy te bezpośrednio nie swiadczą usług
        • elamigo1 Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 22.11.06, 09:24
          MNie do głowy przychodzą dwie. Nie szukałem. Te spółki znam bo już w nie
          inwestowałem. Swissmed i Impel. Jeśli znacie inne - wpisujcie
          • js.2 Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 22.11.06, 09:30
            EMCINSMED (EMC)
          • js.2 Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 22.11.06, 09:31
            elamigo1, - Impel ?
            • gorbibanki Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 22.11.06, 09:38
              Przecież to śmieciarze :) Ale Amigo przecież jest chory :) Musimy mu wybaczyć :)
              • stefekmaly Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 22.11.06, 09:39
                A ty jeszcze tutaj ? Miała być zwała, i co ?
              • elamigo1 co jak co ale taki chory nie jestem 22.11.06, 09:51
                Mogę zapomnieć jak się nazywam ale czym się zajmują spółki w które inwestuję to
                nawet tuż po ustąpieniu narkozy po wycięciu mózgu. Moje gdyby dotyczyło
                wątpliwości wynikającej z braku zainteresowania spółką przez ostatnie pół roku z
                hakiem.
                IMPEL
                www.promedis.pl/
                Przy czym ich outsourcing innych usług jest w linii z redndem który również
                dotyczy talexu. Jedynym maknamentem firmy jest silny koniunkturalizm.
    • rafio_1977 Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 22.11.06, 09:39
      Amigio ty na kasowym -to cos nowego

PS- sam posiadam akcje swissmed - R.Krause też
      • plessok Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 22.11.06, 09:57
        czyzby kazdy czekal na zmiane portfela w styczniu bo takie cuda jak byly ze
        swissmed no chyba nie beda-przyznam sie tez ten walorek ma wszelkie bole
    • rafio_1977 Re: do Amigo 29.11.06, 13:34
      no i jak Ami zakupiłes swissmeda czy nie
      • elamigo1 Re: do Amigo 29.11.06, 14:27
        Tak. Ustawiłem 3% stop losa i zakopałem akcje:-) pozwalam by rynek dyskontował
        infoemacje które napływają ze spółki a nie co bym ja się emocjonował. Stąd
        głęboki stop loss. Okoliczności dla jakich kupowałem spółkę nie zmieniły się -
        nadal coraz gorzej w służbie zdrowia. raczej do akumulacji niż spekulowania.
        Pamiętaj jednak, że ja mam trzymam jaja w kilku koszykach i medycyna ty tylko
        fragmencik portfela.
        ami
        • rafio_1977 Re: do Amigo 29.11.06, 17:21
          ale ten stop moze Ci sie odpalic w najgorszym momencie- bo chyba wiesz ze jest
          nowa emisja w drodze i PP od wczoraj są w obrocie a wtedy akcyjki z reguły lecą

trza było kupić PP - ale ogólnie sadze ze do I kwartału 2007 inwestycja się
          opłaci z nawiązką- jesli miałbys ochote to przyglądnij sie Eurofaktorowi chyba
          warto
        • elamigo1 Re: do Amigo 29.11.06, 21:17
          Portfel inwestora niekoniecznie musi składać się ze spółek. W moim leżą głównie
          inne aktywa. Na spółki jeszcze nie czas. z kasowego mam jeszcze tylko krb i
          lpp. Niewielkie ilości i bez przekonania. Po prostu szkoda mi było sprzedać po
          ostatnim zakupie ( dwukrotnie doważałem portfel skorelowany i potrzebowałem
          trochę stabilizacji z kasowego, - padło na dobrze znane mi spółki, którymi
          obracam od dawna) obecnie tylko podnoszę stopy które jak na złość nie chcą się
          wywalić. Nawet nie zaglądam zbyt często ile kosztują. Jak się wywalą stopy to
          zobaczę po saldzie na rachunku. Zwykle poruszam się wśród tych zamych spółek co
          zawsze - więc nazwy nie powinny nikogo dziwić dziwić. Jeszcze jest śladowy talex
          (naprawdę) i właśnie swissmed, nowość - rówież bardzo skromnie. Ale zamierzam
          dokupić, jeśli w końcu poświęcę mu więcej czasu na analizę - bo zakup wył
          wybitnie emocjonalny. Zastanawiam się nad impelem. Jeszcze nie podjąłem decyzji
          - choć już dwa razy wystawiałem zlecenie z limitem aktywacji. Ni odpalone,a może
          i dobrze. Bez przekonania.
          czy wyjaśniło to Twoje wątpliwości?
          Przy czym w żadnym wypadku nie polecam naśladowania mojego zakupu - nie jestem
          przekonany co do dalszych losów tych spółek i jak mi wywali stopy to nie będę
          miał żalu. To jest rynek dla arbitrażu a nie dla spekulacji i poza swissmedem
          taki był mój główny motyw zzakupu - a że wyszło inaczej (bo zamknąłem pozycję na
          kontraktach i opcjach a zostawiłem plusujące spółki kasowego) to już tyklko taka
          fanaberia. Szkoda sprzedawać coś co drożeje - to że sprzedaję głównie na stopach
          przecież jest na tym forum wiadome.
          pozdr.
          • rafio_1977 Re: do Amigo 30.11.06, 07:09
            pytam z ciekawości- a swissmed mam juz dłuższy czas to moja jedyna spółka z
            GPW
            mam jeszcze dwie spółki na CETO - tam własnie widze szanse na zyski trzeba
            zaczac patrzec na inne tabele :)a sa przeciez plany przeniesienia CETO na GPW
    • rafio_1977 Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 29.11.06, 18:15
      Ami myslałem ze nie masz akcji innych spółek jestem zaskoczony:) a moze sie
      myle
    • przykopa Przychodzi baba do lekarza...... 02.12.06, 13:35
      .... a lekarz w irlandii.
      To niby nowa wersja starego kawału ,ale mówi o stosunkach panujących w
      środowisku.Spółka będzie musiała dać więcej zarobić personelowi , aby ten nie
      pojechał na saksy.Więc poniesie dodatkowe koszty (mimo że rynek ciekawy)
      • rafio_1977 Re: podtrzymuje watek 16.01.07, 09:11
        Ciekawe czy elamigo ma Swissmed raczej juz nie, ale moze wreszcie cos sie ruszy
        na swissmedzie

www.bankier.pl/wiadomosc/SWISSMED-Zmiana-znaczacej-umowy-kontrakt-z-NFZ-
        na-rok-2007-1532038.html
        www.bankier.pl/wiadomosc/SWISSMED-Zmiana-znaczacej-umowy-kontrakt-z-NFZ-
        na-rok-2007-1533636.html
        W ciagu 3 dni kontrakty SWISSMED z NFZ wzrosl o 1,250,000 zl
        Klopoty kadrowe w panstwowej sluzbie zdrowia zwiazane z masowa emigracja
        lekarzy, pielegniarek i technikow laboratoryjnych m. in. do Anglii i Irlandii
        sa gigantycznym problemem dla ministerstwa.
        Jesli do tego zapowiadany strajk dojdzie do skutku to panstwowa sluzba zdrowia
        bedzie w stanie zapewnic leczenie TYLKO dla naglych przypadkow a wiekszosc
        leczenia tzw. rutynowego i badania laboratoryjne zostana przejete przez
        prywatny sektor (NFZ bedzie musial to zakontraktowac).
        W takim scenariuszu prywatny sektor bedzie sie rozwijal a panstwowy kurczyl, w
        koncu dojdzie do prywatyzacji sluzby zdrowia w Polsce w bardzo krotkim czasie.
        Taki scenariusz jest nawet korzystny dla rzadzacych politykow (tyle ze nie maja
        odwagi sie do tego przyznac z wiadomych powodow) bo by sie pozbyli
        odpowiedzialnosci za sluzbe zdrowia i nie byliby za nia krytykowani (tzn. nie
        tracili by glosow wyborczych).
        Nastapilo Eldorado dla prywatnych placowek sluzby zdrowia takich jak SWISSMED.
        Pozdrawiam

• elamigo1 rafio 1977 16.01.07, 10:10
          Pisałem już jakiś czas temu - SWD poszło na stopie. Na szczęście dało ciutkę
          zaro bić. Stop rzecz święta i dyskutować z nim nie wolno. Jeśli przychodzi do
          ciebie gościu i ci mówi:' Ja jestem Loss... Stop Loss - to nie dzwonicz na 997
          tylko bez żalu nalewasz sobie wstrząśnieęte, nie mieszane i szukasz kolejnej
          okazji:-)
          Co nie zmienia faktu, że się przyglądam. Ja mnie najdzie nastrój - czyli IMPULS
          to znów coś zakupię. Podtrzymuję opinię, że przed spółkami medycznymi jest
          przyszlość. Na razie nie zastanawiałem się czy po tych cenach warto kupować.
          ami
          • rafio_1977 Re: rafio 1977 16.01.07, 10:38
            wiadomosci.onet.pl/1465973,11,item.html
            w co 4 szpitalu w Polsce lekarze przygotowywuja sie do strajku
    • spector1 Re: impulsywne zakupy spółek medycznych 16.01.07, 16:10
      Inwestowanie w polskie spolki medyczne wiaze sie z podobnym ryzykiem jak
      inwestowanie w penny stocks.

Jezeli w/w spolki reprezentuja podobny poziom jak Promedis to trzeba
      zdac sobie sprawe,ze nie jest to inwestowanie lecz spekulacja.

Umiera sie przedwczesnie nie z powodu choroby lecz z glupoty.
      Na glupote nie ma szczepionki.

Spector
    • rafio_1977 Re: wywiad z prezesem!!! 23.01.07, 07:29
      skorpion40.webpark.pl/swissek.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka