Dodaj do ulubionych

Seria Akcji

05.01.07, 22:09
Bardzo Proszę, aby ktoś wyjaśnił co to oznacza Seria Akcji. Np. czytamy o
emisji Akcji Serii A, czy B, czy też E. Co to oznacza? Czym się odróżnia
Seria A od np. Serii D? Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Bardzo byłbym
wdzięczny o wyjaśnienia. Z góry Bardzo Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • violinist4 Re: Seria Akcji 05.01.07, 22:26
      pytasz serio..?
      • fular1 Re: Seria Akcji 05.01.07, 22:30
        na niby :)
      • reamark Re: Seria Akcji 06.01.07, 07:19
        Po prostu ne wem. Tak pytam serio. Jeśli Pan/Pani wie, to bardzo proszę o
        odpowiedż, a nie znęcanie się. Pan/Pani też może wiele prymytywnych rzeczy nie
        wedzeć. Dziękuję.
        • violinist4 Re: Seria Akcji 06.01.07, 16:36
          jak z banknotami - w obrębie jednego nominału mają różne serie i numery ale
          wartość tę samą;
          i tak: jeśli nowy właściciel polskiej złotówki któregoś dnia dostanie od
          jednego z wicepremierów rozkaz dodruku - niezwłocznie go wykona;
          nowe banknoty dostaną nowe oznaczenia serii, każdy będzie miał także inny,
          kolejny numeru w obrębie danej serii;
          (poza wszytkim co normalne w tej sytuacji - jeśli kapelmistrz dostanie rozkaz
          dodatkowego "ponaddodruku", należało będzie zrewidować pogląd, iż "polska
          złotówka do końca swych dni bedzie się tylko umacniać.." - za Rosatim)
          • reamark Re: Seria Akcji 06.01.07, 17:05
            Myślałem, że każdej ustalonej Serii odpowiada jakiść szczególny rodzaj akcji,
            np. ze względu na peweń rodzaj uprzywilejowania (np. więcej głosów). Albo, że
            niektóre Serie (np. A i C) są na okażyciala, a niekóre (dajmy na to E) są
            iminne. Myślałem, że jest pewna klasyfikacja Serii Akcji ze względu na rodzaj
            akji, i że gdzieś to jest napisane (w jakimś akcie prawnym). Więc z Pana(i)
            odpowiedzi wynika, że to nie jast aż tak poważna sprawa jak ja sobie
            woobrażałem. Dziękuje Bardzo. Dodatkowe komentarze byłyby mile widziane. Bardzo
            Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka