11.01.07, 16:01
Witam .
I jak tam dzisiaj humorki??,chyba lekko poprawione :-))
Obserwuj wątek
    • stockciarz Re: Odbicie 11.01.07, 16:03
      A jak krótkie. Potwierane?
      • citro1 Re: Odbicie 11.01.07, 16:08
        Spokojnie,jak na razie /od wczoraj / to L zarabiają,a na S przyjdzie czas.Jutro
        będzie jeszcze trzepnięcie do góry.
        • gorbibanki Re: Odbicie 11.01.07, 16:26
          Citro. Proszę Cię. Powiedz mi tak szczerze skąd nagle wrócił na rynek taki
          optymizm. Sam już nie wiem czy ja wcześniej zbankrutuję czy zwariuję na tych
          krótkich.
          • citro1 Re: Odbicie 11.01.07, 16:32
            Ze skrajności w skrajność,pisałem o tym w sobotę czy piątek.Poczytaj i nawet
            prawie dokładnie określiłem poziom odpicia.Konsolidacja pażdziernikowo
            listopadowa zadziałała,tak jak przewidziałem.
            • gorbibanki Re: Odbicie 12.01.07, 09:38
              Oj nauka jest ciężka :( Wziąłem wczoraj krótką na zamknięcie po 3279 bo ten
              wzrost wydał mi się bardzo dziwny. Później zrobiłem prasówkę i dowiedziałem
              się, że to raczej dłuższe odbicie i dzisiaj czekają nas wzrosty (Ty zresztą też
              mnie przestraszyłeś). Żeby ciąć straty wystawiłem L zamykającą PCRO. Zamknęło
              się po 3282 i byłem szczęśliwy. No ale kilka minut później zaczęło spadać :(.

P.S. Otworzyłem swój własny 2 rachunek wyłącznie na kontrakty (będzie aktywny
              za 2 tygodnie) bo granie piniędzmi osoby która je chce niespodziewanie z
              powrotem to żadne granie.
              • js.2 Re: Odbicie 12.01.07, 09:49
                Cały Gorbi.
                Gdzieś przeczyta w prasie, coś usłyszy w maglu, a za chwilę założy wątek że on
                to wszystko przewidział.
                • gorbibanki Re: Odbicie 12.01.07, 10:03
                  Cały huraoptymizm (prawie) na kontraktach mi wyparował. Jestem już pokorny. Nie
                  umiem po prostu wypracować strategii dającej zarabiać. Nie umiem się jeszcze do
                  końca rozstać z myślą, że wystarczy w odpowiednim momencie wystawić multum
                  krótkich a alamajowy krach uczyni mnie bogatym. Wiem,że to nierealne ale
                  przeszkadza mi to w budowie właściwej strategi :(
                  • js.2 Re: Odbicie 12.01.07, 10:13
                    Zapomnij o multum, zacznij zarabiać na jednej.
                    Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale swojej pierwszej krótkiej nie zamknąłeś gdy
                    miałeś prawie 100 pkt. zysku. Teraz zamykasz gdy masz 3 pkt straty.
                    Jest w tym jakiś sens ?
                    • gorbibanki Re: Odbicie 12.01.07, 10:25
                      Doskonale pamiętasz :) W tym nie ma najmniejszej logiki bo ja jeszcze nie mam
                      nowej strategii. Strategia dorobienia się na nagłym krachu upadła (boleśnie).
                      Sam nie wiem jaki ja mam sobie stawiać cel przy grze na 1 kontrakt. Kiedy
                      otwierać ,kiedy zamykać, po ilu punktach ??? Mam mętlik w głowie.

P.S. Jednak czegoś się już chyba nauczyłem :) Zamykać pozycję mimo strat jeżeli
                      większość czynników wskazuje, że nawet w krótkim okresie kierunek będzie
                      odwrotny.
                      • js.2 Re: Odbicie 12.01.07, 10:38
                        Czy wszystkich Twoich rozterek i problemów nie załatwił by stary, wyświechtany
                        STOP ?
                        W pierwszym przypadku ochronił by część zysków, dzisiaj zapobiegł zamknięciu ze
                        stratą.
                        • gorbibanki Re: Odbicie 12.01.07, 10:42
                          Pewno masz rację tylko brak mi doświadczenia. Zakładałem grę długoterminową na
                          kontrakcie więc STOP był oddalony o 2,5% od poziomu otwarcia pozycji. Na DT
                          taki stop to przepaść, prawda ???
                          • js.2 Re: Odbicie 12.01.07, 10:47
                            A gdzie było przesuwanie stopa w celu ochrony zysków ?
                            • prenditore Re: Odbicie 12.01.07, 10:56
                              Zmiana trendu coraz bardziej się potwierdza. Dzisiaj na wzrostowej sesji na dół
                              leci LOP. Ubyło go już 1k. Nadchodzi czas na krótkie.
                            • gorbibanki Re: Odbicie 12.01.07, 11:05
                              Pezesuwałem stopa na 1 kontrakcie i dlatego wyszedłem na zero. Znasz przecież
                              zasady przesuwania stopa.
                              • js.2 Re: Odbicie 12.01.07, 11:13
                                Gorbi ze śmiechu spadłem z fotela.
                                Na pewno przesuwałeś go w dobrą stronę ???????
                                • js.2 Re: Odbicie 12.01.07, 11:26
                                  Gorbi, stopa przesuwasz TYLKO w jedną stronę, kiedy kurs podąża zgodnie z
                                  Twoimi przewidywaniami.
                                  Rozumiem ze Twój stop podążał za kursem w obu kierunkach, tak jak pies za
                                  właścicielem.
                                  W takim przypadku po cholere był ten stop.
                                  • gorbibanki Re: Odbicie 12.01.07, 11:52
                                    Nie, nie. Wszystko było dobrze z przesuwaniem.
                                    Napiszę to w skrócie (otwarcie, przesuwanie i zamknięcie)

Otwarcie pozycji - 3242
                                    1 stop - 3323 (2,5%)
                                    Kurs zamknięcia sesji - 3180
                                    2 stop - 3260 (2,5%)
                                    Kurs zamknięcia sesji - 3150
                                    3 stop - 3229 (2,5%)
                                    Zamknięcie pozycji - po kursie stopa na 3229

Przecież to dla mnie była pozycja długoterminowa więc nie interesowało mnie co
                                    będzie działo się na DT.
                              • prenditore Re: Odbicie 12.01.07, 11:15
                                Nie wszystko, co piszą w ksiażkach sie sprawdza. Tak odległy stop, to można
                                postawić, gdy się jest na początku trendu, a nie w środku przy dużej zmienności
                                rynku.
                                • gorbibanki Re: Odbicie 12.01.07, 11:54
                                  Jeszcze wiele nauki przede mną.

P.S. Nie mogłem wystawić tych krótkich po 3460 bo wcześniej dowiedziałem się ,
                                  że będę musiał oddać pieniądze więc nie chciałem nimi ryzykować.
                          • nowasek do gorbi 12.01.07, 10:56
                            witaj
                            lubię czytać twoje posty , ponieważ wprowadzaja na tym forum sporo
                            urozmaicenia i są uczące ( jak nie należy postępować "inwestować" )...
                            Natomiast nie potrafię zrozumieć Twojej ignorancji w stosunku do rad ludzi z
                            tego forum... wiele razy czytałem cenne rady citro , z4 , elemigo i wielu
                            innych , gdybyś te wwzystkie posty , które były zaadresowane do Ciebie
                            przeczytał i przeanalizował :-) :-)mysle , że wiele twoich rozterek miało by
                            swoj koniec .

P.S. Czy ty dzieki giełdzie chcesz zarobic na chleb... strata to nie koniec
                            swiata , bedzie jeszcze wiele okazji...
                            pozdrawiam i życzę powodzenia
                            • gorbibanki Re: do gorbi 12.01.07, 11:08
                              Czytam, wszystko czytam. Tylko dopóki nie przeżyję tego na własnej skórze nie
                              będę tych rad w stanie praktycznie zastosować.

P.S. Tak. Docelowo chciałem tym zarabiać na chleb.
                              • siurak20 Re: do gorbi 12.01.07, 18:05
                                Ehhh gorbi :) Zaczynalem identycznie jak Ty. Teraz kupilem sobie talex i
                                spokojnie siedze na akcjach. Zycze Ci powodzenia, ale pamietaj kapital i nerwy
                                najwazniejsze :) Pomysl czy nie lepiej pospekulowac na akcjach. Na bycie
                                kontraktowym milionerem masz jeszcze czas :)
    • nowasek Re: Odbicie 11.01.07, 16:07
      witam
      Jestem zadowolony, zostawiłem jednak stalprodukt ,bo stopa (w głowie )
      przebił mi na bardzo małych obrotach... a chciałem juz skasowac reszte zysków
      przed swietami... Teraz bardzo łatwo pokonach wydawało sie poważną zaporę 600...
      • citro1 Re: nowasek 11.01.07, 16:15
        No to miałeś trochę szczęścia!
        Pomógł mu ten kontrakt z Siemensem.Chociaż to było prawie pewne,od paru lat go
        podpisują na początku roku.Ja już nie odkupiłem,a Ty masz teraz pełny luz:)
        Szczęście sprzyja lepszym.600 będzie teraz wsparciem i może walec pojedzie dalej
        - oby Pozdrawiam
        • nowasek Re: nowasek 11.01.07, 16:21
          zgadzam sie z kontraktem , chociaż wszyscy zainteresowani wiedzą o zwiekszeniu
          mocy produkcyjnych blach transformatorowych ... myślę że
          ten fakt też ma duże znaczenie www.puds.com.pl/wiadomosci.php?
          mode=show&id=3101&sid=27f463ed456a0b2b90df6bd94a95825c
          • citro1 Re: nowasek 12.01.07, 16:32
            Witam
            I co? pojechał sobie dalej nasz,a własciwie to teraz Twój walec.Pięknie - co
            robisz dalej? trzymasz,zamykasz stopem,czy może czekasz na jakiś poziom do
            zamkniecia
            • nowasek Re: nowasek 12.01.07, 17:38
              witam
              Stało sie to do czego przyzwyczaił walec , czyli po cichu do przodu... Przy
              poprzedniej próbie bicia 600 zaksiegowałem cześć zysków z tej inwestycji (teraz
              troche szkoda ale jak spadał dalej była ulga). Zastanawiałem sie nad
              dokupieniem , gdy nastapiło wybicie , ale nie wierzyłem w pokonanie 600!!!
              Dlatego reszta staje sie inwestycją długoterminową ( oczywiście ze stopem w
              głowie ).Wszystko bedzie zależało od sytuacji na całym rynku . Pomimo że za tą
              spólka stają fundamenty, to spadki jej nie ominą jeżeli takie nadejdą.
              Jeżeli zarząd bedzie dalej tak skuteczny i efektywny w wdrazaniu nowych
              inwestycji a rynek wysoko przetwożonych wyrobów ze stali nie zostnie nasycony
              to nic nie stoi na przeszkodzie , żeby kolejne opory pękały...
              P.S. Poziom jaki chciałbym osiągnąć to troszeczkę powyżej 810 , wówczas
              miałbym 200 % zbliżając sie do Twojego osiagnięcia na tej spólce... Faktem
              jest , że ja nie myslałem poważnie o inwestowaniu kiedy ty w niej siedziałes :-)
              A tak na poważnie to rynek wyznaczy mi poziom na ktorym zamknę inwestycje

• nowasek Re: nowasek 12.01.07, 18:10
                ciekawa sytuacja dzisiaj powstała na GTC, poziom 43,5 padł ,czy teraz kolejny
                opór to 48 a może powrót do konsolidacji
                • citro1 Re: nowasek 12.01.07, 18:16
                  Ten papierek jest moim faworytem na ten rok.Dalej cisza.....
                  • nowasek Re: nowasek 12.01.07, 18:35
                    cisza nie przeszkadza jeżeli chodzi o pieniądze a wrecz pomaga...
                    Ostanio zastanawiam się nad ponownym wejsciem w firmę z Twoich stron czyli
                    TIM , wydaje sie, że znalazła dno a teraz po uklepaniu powinno byc wybicie
                    • citro1 Re: nowasek 12.01.07, 18:49
                      To dobra firma,bardzo dobra.Kiedyś pisałem o niej i zdania nie zmieniam.To co
                      widać to korekta i nic więcej.Ten papier rośnie od 45 gr - policz jaki to wzrost.
                      Natomiast jeśli masz zamiar kupić,to radzę przeczekać z trzy miesiące,a może i
                      pół roku.chyba ,że spekulacyjnie na krótko.Wyniki tego roku już są w cenach.
                      Ampli też godne zainteresowania
                      • nowasek Re: nowasek 12.01.07, 19:16
                        Zastanawiam sie jaki wpływ na rynek bedzie miało wejscie Rexela , jakby nie
                        było to spory gracz .
                        Dlatego teraz mysle o tej społce jako krotkoterminowej inwestycji pod wyniki
                        i pp . Zgadzam sie z Tobą co do TIM , pamietam twojego posta ,miałem wtedy ten
                        walorek (mysle, że bedzie im cieżko utrzymać taką dynamikę rozwoju w
                        przyszłosci) . Jeżeli o mnie chodzi ciekawszą wycenę mają Kable , ale tu
                        spodziewam się odreagowania ostatnich wzrostów...
        • nowasek Re: nowasek 17.01.07, 17:28
          witam
          A walec po cichu do przodu ...!!! Chociaż ampli też dobrze sobie poczynia w
          ostatnich dniach.
          • citro1 Re: nowasek 17.01.07, 22:18
            Witam.
            To już nie walec,on sunie jak dobry bolid.Czekasz na 810??
            • nowasek Re: nowasek 18.01.07, 08:17
              Wiesz jak to jest z czekaniem, mozna sie nie doczekać... Walec ma to do siebie
              że stoi czeka a kiedy juz ruszy zamienia sie w bolida
            • nowasek Re: nowasek 22.01.07, 20:21
              Witam
              A walec ciągle do przodu , ten papier mnie ciągle zadziwia ... Ale
              nadchodzi czas sprzedaży ...
              • citro1 Re: nowasek 22.01.07, 20:45
                Gratulacje :-)
                Szukaj teraz nowego walca,ten powinien trochę odpocząć / tak dla przyzwoitości /
                • nowasek Re: nowasek 22.01.07, 21:02
                  Zgadzam sie z tobą ... nadszedł czas sprzedaży a zysk cieszy :-) powoli
                  przesiadam sie na GTC ...
                  • citro1 Re: nowasek 25.01.07, 14:01
                    ciiiiiii :-)
                    • nowasek Re: nowasek 25.01.07, 14:16
                      foworyci nie zawodzą ... mam jeszcze jednego mocnego faworyta (stx) , ale to
                      bardziej sportowo za mniejszą kaskę , chociaż szanse na zwycięstwo są spore
                      pozdrawiam
                      • citro1 Re: nowasek 25.01.07, 14:23
                        A ja ich coś tak nie bardzo.Ale może wreszcie wyjdą na prostą.Spekulacyjnie
                        Tak,do inwestycji Nie.Echo tez bardzo ładnie - no no
                        Pozdrawiam
                        • nowasek Re: nowasek 25.01.07, 14:33
                          Mają szanse wyjść na prostą , ale tu nigdy nic nie wiadomo , dlatego jest
                          wymagana czujnośc (zangażowanie stanowi niewielką część mojego portfela) ...
                          Myślę , że wczorajsza rekomendacja dla ECHA pomogła ( to ,że jest to dobra
                          inwestycja było wiadame )...
                  • nowasek do citro 02.02.07, 13:24
                    witam
                    wszedłem spekulacyjnie do stalproduktu , moim zdaniem szykuje sie do
                    wybicia... :-)
                    GTC okazało sie trafną decyzja , ale jak dla mnie to za szybko ...
    • js.2 Re: Odbicie 11.01.07, 16:35
      "lekko poprawione" ????
      Żona szaleje ze szczęścia na wieść że będzie mogła kupić nowe waciki, ja idę
      umerdać drinka większego niż zwykle, a Ty piszesz o "lekkiej" poprawie.
      • wieczmen1 Re: Odbicie 11.01.07, 16:37
        a w co najlepeij inwestowac zeby moc cieszyc sie razem z Wami?
        • citro1 Re: Odbicie 11.01.07, 16:39
          W dobre akcje,w odpowiednim czasie - banalnie proste:-))
    • fular1 Re: Odbicie 11.01.07, 16:40
      mowilem ci citro, ze to jeszcze nie koniec wzrostó.... to była zbyt oczywista
      "bessa". to obstawiałem i ciesze sie. smuce sie natomiast bo nie lubie euforii
      :( trzeba wtedy redukowac pozycje ;((((
      • zawodowiec4 Re: Odbicie 11.01.07, 16:48
        Eh, panowie. Nie przesadzajcie. Mamy korektę w spadkach a wy juz się
        podniecacie nie wiem czym. Ostatnio mieliśmy czas niedźwiedzi - dzisiaj wypadło
        tak, żeby i byki sie troche najadły. Co więcej - wciąż jest szansa, że byczki
        się jeszcze troche najedzą. Ale jak dla mnie obowiazujacy kierunek obecnie
        jest "spadek" i dopóki nie pobijemy maksów to korekta trwa. I jeszcze powiem
        więcej - taki szalony "gigantyczny" wzrost to typówka dla korekt w spadkach -
        gdybym miał taki zeszyt jak Citro to miałbym to tam zapisane.
        I jeszcze powiem na koniec - spójrzcie na kształ ostatniego ruchu - dość długi
        rozciągnięty w czasie spadek i krótki wzrost - cecha spadków (już nie powiem o
        coraz nizszych dołkach i nizszych lokalnych maksach).
        • fular1 Re: Odbicie 11.01.07, 16:53
          to co napisales to by sie zgadzalo. powolna wyprzedaz - korekcyjne odbicia.
          natomiast jak napisał citro - na besse jeszcze jest za łatwo... za łatwo....
          kazdy wieści besse. nie bedzie jeszcze jej.
      • citro1 Re: Odbicie 11.01.07, 16:49
        Mówiłeś,mówiłeś,a postawiłeś na to pieniądze?? bo ja tak,a Ty?
        Fularku,gapię się w ten monitor już parę ładnych lat i wiem jedno.Bessa to się
        zacznie jak zatwardziałe miśki będą kupować i nawet postawię na to pieniądze.
        Cieszy mnie tylko to,że moja analiza techniczna jest potwierdzana przez rynek,a
        bessa czy hossa - mnie to tam dynda,ważne żeby zarabiać i wcale nie muszę mieć racji
        • fular1 Re: Odbicie 11.01.07, 16:52
          mam postawione pieniadze na kasowym. narazie jest bardzo ok. byki jutro pojda za
          ciosem, natomiast S-ka chyba niedaleka przyszłosc...
    • tom8010 Re: Odbicie 11.01.07, 18:49
      Witam,
      Wtrącę swoje trzy grosze. Zgodzę się z zawodowcem, że nie ma co się podniecać.
      Poza tym co napisał dodałbym jeszcze, że szczyty zdobywaliśmy w kiepskim stylu
      i wolumen jest wyraźnie większy przy spadkach. Dzisiaj pojawił się sygnał kupna
      na dziennym – na oscylatorze stochastycznym wiec może być lekkie odreagowanie.
      Jak Stany zaczną spadać to i my wrócimy na wspólny tor a myślę że tam już długo
      to nie pociągnie. Jak dla mnie to szczyty są odpowiednio dla S&P500 1430 pkt a
      dla DJIA 12580 pkt. (+ poprawka 3%)
      pozdrawiam
      • stockciarz Re: Odbicie 11.01.07, 20:05
        Za proste na besse? Najwyższy czas. Przecież o tym że ceny za wysokie i musi
        spaść mówi się już od dawna. Nie podoba mi się tylko określenie bessa. Dla mnie
        bessa musi mieć fundamentalne podstawy w stanie gospodarki. W USA można już o
        tym mówić ale u nas tego nie widać. Wole mówić o solidnej korekcie.
        • citro1 Re: Odbicie 11.01.07, 20:24
          Panowie nie chcę wchodzić z wami w ostrą polemikę,ale jak już coś piszecie,to
          rzetelnie i do końca.
          Z4 mamy korektę w spadkach zgoda,ale dodaj do tego /trendu krótkoterminowego /
          od 3400 do 3150 i to będzie prawdziwe.Bo ja mogę napisać:mamy korektę w
          wzrostach w trendzie długoterminowym od 1100 do 3400,albo jesteśmy w górnej
          granicy trendu bocznego od 2600 do 3350 i to wszystko jest prawda.
          Piszesz mamy coraz niższe dołki i coraz niższe szczyty: tak to prawda jak
          oglądasz 30 sesji,ale jak popatrzysz na wykres 6 miesięczny,a jak na 12,a jak na
          dłuższy to gdzie te coraz niższe dołki.
          Każdy widzi co chce,a linia trendu / tego trochę dłuższego / wiecie gdzie
          przebiega i proszę was nie wyprzedzajcie rynku.Od czterech lat jest hossa,od
          czerwca boczniak ,a od dwóch trzech tygodni spadek i kropka
          • nowasek Re: Odbicie 11.01.07, 21:02
            Ciężko się z Tobą nie zgodzić ... Citro jak zawsze wyczerpująca wypowiedz
            trfiająca w meritum sprawy...
          • zawodowiec4 Re: Odbicie 11.01.07, 21:14
            Citro, nie przesadzaj. Wiadomo - każdy widzi co chce. Przecież nie piszę, że
            mamy bessę. Dla mnie to korekta spadku w krótkiej perspektywie - tak jak
            napisałeś. Nie będę się cofał (na razie) do 1992 roku bo to nie ma
            praktycznego sensu w tej chwili. W długiej perspektywie ten ostatni spadek to
            tak raczej niewidoczny zupełnie jest - jakiś tam ząbek w długiej historii
            naszej giełdy.
            Tak czy inaczej - analizowałem ostatnie średnioterminowe ruchy - tak to widzę
            i już. Rynek jak zwykle zweryfikuje sprawę.
            A co do prognoz - lać na nie. Coraz bardziej przemawia do mnie teza, że
            wwszyscy mający sukces na rynku mają po prostu farta - nie ma tu żadnej wiedzy,
            co najwyżej jakieś tam całkowicie mylne wyobrażenie o własnym doświadczeniu,
            które jest do pewnego czasu - czasu potężnej straty w wyniku czegoś czego nikt
            nie był w stanie przewidzieć. Los większości nas jest dość łatwy do
            przewidzenia - bankructwo.
            • citro1 Re: Odbicie 11.01.07, 22:03
              Prognozy to ja już olewam dawno.
              Farta trzeba mieć to fakt,ale wiedze i psychikę też.Doświadczenie tez się
              przydaje,ale i czasami przeszkadza,to prawda.Najważniejsza jest PSYCHIKA.
              Co do bankructwa,to raczej mi nie grozi,jestem bardzo bardzo ostrożny i wole nie
              zarobić niż stracić

Bartłomiejczak widzi spadki od 2500. Mi nie chodzi o to co Ty widzisz i jak
              interpretujesz dane ruchy.Twoje prawo jeśli uznajesz,że szczyt był na 3400,ja
              nie o tym.Pisząc o spadkach i dołkach napisz w jaki terminie to analizujesz i tyle.

Ps a teściową to masz na prawdę taką Horpynę?? :-))
              • zawodowiec4 Re: Odbicie 11.01.07, 22:44
                Gdzie tam. Teściowa wręcz do rany przyłóż. Żartowałem.
                Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka