Dodaj do ulubionych

Gospodarka kwitnie - dane GUS

23.02.07, 12:56
Gospodarak kwitnie a 65% Polaków nadal zarabia poniżej średniej krajowej.... ;
(
Obserwuj wątek
    • tstefanowski To dlaczego wzroslo bezrobocie?????????????? 23.02.07, 12:58
      To dlaczego, skoro gospodarka kwitnie, rosnie bezrobocie, pomimo, ze kilka
      milionow zawodowo czynnej ludnosci wyjechalo i jest bardzo lagodna zima
      a "budowlanka" idzie pelna para?
      Chyba, ze wzrost gospodarczy na papierze ma sie nijak do wzrostu
      zatrudnienia. Z ekonomii pamietam jednak, ze to nieprawda. Prosze o fachowe
      wyjasnienie!!!
      • marcin060482 Re: To dlaczego wzroslo bezrobocie?????????????? 23.02.07, 13:02
        Mam pytanie:

DLACZEGO PKB na glowe w Czechach jest wyzsze niz w Portugalii PKB na glowe -
        jak to odniesc do faktu ze w czechach zarobki sa nizsze niz w Portugalii?
        • mil1231 Bo zarobki w Czechach są wyzsze niż w Portugalii. 23.02.07, 17:48
          Polska też już niewiele od niej odstaje.
          • arcyfioletowy Re: Bo zarobki w Czechach są wyzsze niż w Portuga 23.02.07, 23:10
            Polska jest jak Titanic który tonie ale ciągle gra na nim muzyka.
            Zasługa tego całego sukcesu gospodarki to super tani koszt pieniądza czyli kredyty, dodatkowo wspomagany kreatywną księgowością GUSu w zakresie inflacji której celem jest utrzymywanie stóp procentowych na niskim poziomie z możliwością dalszego zadłużania. Taka analogia do Gierka który za kredyty zrobił ludziom kilkuletni balecik, co było dalej niektórzy pamiętają. No może z tą różnicą że wtedy kredytobiorcą było tylko państwo, obecnie cały naród na swoje konto wspomaga kredytami cały ten wzrost i naród ten za to w przyszłości zapłaci ....
        • r3d3 Re: To dlaczego wzroslo bezrobocie?????????????? 23.02.07, 19:06
          > DLACZEGO PKB na glowe w Czechach jest wyzsze niz w Portugalii PKB na glowe -
          > jak to odniesc do faktu ze w czechach zarobki sa nizsze niz w Portugalii?

Nie śledziłem danych dokładnie ale Czechy mają wyższe PKB na mieszkańca tylko
          po uwzględnieniu "parytetu siły nabywczej" (różnice w cenach). Nominalnie nie
          zdziwiłbym się gdyby ciągle wyżej była Portugalia. Stąd też zarobki, które
          porównuje się zwykle nominalnie w Portugalii mogą być wyższe mimo, że starczają
          na mniej.
        • comrade Re: To dlaczego wzroslo bezrobocie?????????????? 23.02.07, 21:31
          > DLACZEGO PKB na glowe w Czechach jest wyzsze niz w Portugalii PKB na glowe -
          > jak to odniesc do faktu ze w czechach zarobki sa nizsze niz w Portugalii?

PKB mozna liczyć albo nominalnie (tj w dolarach po kursie waluty) albo w ujeciu
          siły nabywczej (PPP, czyli w dolarach według wzorcowej wartości dóbr i usług).
          PKB czech jest wyższe licząc w PPP, w ujęciu nominalnym wciąż jest niższe. W
          efekcie mimo że zarobki w czechach są niższe niz w Portugalii to czesi mają
          przeciętnie wyższą siłę nabywczą niz Portugalczycy...
      • codewriter Re: To dlaczego wzroslo bezrobocie?????????????? 23.02.07, 13:40
        Łagodna zima się skończyła, więc bezrobocie delikatnie wzrosne. Normalne, prawda?
      • prawdziwek1 Re: To dlaczego wzroslo bezrobocie?????????????? 23.02.07, 16:40
        Gospodarka do przodu,emerytury do tyłu w obecnym roku -MINUS 4 % ."Pędzenie" do
        przodu to zasługa emerytów waloryzacja -MINUS 4 %
    • lektor5 Marnyś ekonomista Mariuszek 23.02.07, 13:05
      Poniżej średniej zarabia zawsze i wszędzie wyraźna wiekszość.
      • codewriter Re: Marnyś ekonomista Mariuszek 23.02.07, 13:42
        a jaka jest mediana zarobokow w Polsce?
      • palestrina2005 Dlatego lepiej liczyć średnią jako medianę... 23.02.07, 14:09
        ta lepiej określi nam przeciętne zarobki w Polsce...
    • zenek_z_puszczy mariuszek - jestes geniuszem! 23.02.07, 13:09
      Jedynym prawdziwym sukcesem jest gdy 100% obywateli zarabia powyzej sredniej
      krajowej...
      • codewriter Re: mariuszek - jestes geniuszem! 23.02.07, 13:44
        zenku. Sukcesem jest gdy ludzie nie gloduja i sie nie zabijaja. Kolejnym etapem moze byc gdy nie obawiaja sie przyszlosci.
      • r3d3 Re: mariuszek - jestes geniuszem! 23.02.07, 19:10
        zenek_z_puszczy napisała:

> Jedynym prawdziwym sukcesem jest gdy 100% obywateli zarabia powyzej sredniej
        > krajowej...

Sądzę, że co namniej 90% Polaków zarabia powyżej średniej krajowej Białorusi :)
    • mcozio to dlaczego 23.02.07, 13:11
      od stycznia upadło z milion firm 1osobowch, ktoreg musiały sie zatrudnic na
      umowy ? gdzie tu wolny rynek - tylko regulowanie w stylku socjalistów..
    • wieslaw1 Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 13:48
      Dobra wiadomość,chociaż jest sporo zagrożeń dla gospodarki z kraju gdzie
      kwitnie bezrobocie może nagle zabraknąć rąk do pracy,rosnące zarobnki mogą
      spowodować rosnące koszta pracy,zadłużenie kraju itd.Ważne by nasi ministrowie
      od finansów i gospodarki dmuchali na zimne i potrafili w czas i na lepsze
      reformować finanse i ułatwiać życie dla tych którzy nas karmią
      • mariuszdd Re: Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 15:37

> od finansów i gospodarki dmuchali na zimne i potrafili w czas i na lepsze
        > reformować finanse i ułatwiać życie dla tych którzy nas karmią

he he k..a więcej takich tekstów ,opowiedz jak ciebie karmią
    • tstefanowski Wczoraj ogladalem TV News BBC... 23.02.07, 13:52
      ... i mowili, ze polskie autokary z uwagi na ich ilosc zablokowaly centrum w
      okolicy Victoria Station! To nie sa chyba ci bezrobotni???
      Frajerzy - wciaz wyjezdzaja a w Polsce przeciez tak dobrze!
      Moze gdyby wiecej czytali internetowej gazety albo onetu ...(?)hle, hle!
    • tersta Dlaczego rząd przezera MOJE pieniądze??? 23.02.07, 14:02
      • jonasz36 Re: cc 24.02.07, 08:41
        > Dlaczego rząd przezera MOJE pieniądze???
        To mu nie dawaj wtedy zdechnie z głodu
      • jonasz36 Re: ccDlaczego rząd przezera MOJE pieniądze??? 24.02.07, 08:43
        > Dlaczego rząd przezera MOJE pieniądze???
        To mu nie dawaj wtedy zdechnie z głodu
    • palestrina2005 Pod rządami PiS gospodarka kwitnie ! 23.02.07, 14:07
      Brawo !!!!
      • kominiara Re: Pod rządami PiS gospodarka kwitnie ! 23.02.07, 14:19
        A niedawno pisales, ze skutki dzialan obecnego rzadu na sprawy gospodarki beda
        widoczne za ok 2 lata.
        • palestrina2005 Re: Pod rządami PiS gospodarka kwitnie ! 23.02.07, 14:21
          Widać że się pospieszyli i już od roku mamy wspaniałe skutki ich działań.

Brawo PiS !!!!!!!!!!!!!!!
          • kominiara Re: Pod rządami PiS gospodarka kwitnie ! 23.02.07, 14:27
            TO chyba jakies nowe prawo ekonomii w takim razie. Pewnie niedlugo poczytamy o
            tym w podrecznikach od Jarka.
            • milet_z_sedesu Mimo rządów PiS gospodarka kwitnie ! 23.02.07, 16:19
              Brawo!!!
          • onyx_70 Re: Pod rządami PiS gospodarka kwitnie ! 23.02.07, 22:37
            palestrina2005 napisał:

> Widać że się pospieszyli i już od roku mamy wspaniałe skutki ich działań.
            >
            > Brawo PiS !!!!!!!!!!!!!!!

Czy Twój poziom inteligencji jest na serio taki niski, czy tylko tak udajesz??
      • palestina1 idiota 23.02.07, 14:29
        jw
        • palestrina2005 Skoro JA=idiota to co powiedizeć o podszywaczu 23.02.07, 15:05
          który podszywa się pod idiotę... Chyba można go nazwać tylko megaidiotą..

Hahahaha... zamotałeś się w swoim idiotycznym rozumowaniu...

Chłopczyk z liceum próbujący dorównać Czołowemu Myślicielowi - żałosny jesteś...
          • kominiara Re: Skoro JA=idiota to co powiedizeć o podszywacz 23.02.07, 15:21
            ...dorownac czolowemu myslicielowi...Buahaaha, dobre, swoje myslenie pokazales 2
            posty wyzej. Nadawalbys sie na prowokatora na onecie ze swoim mysleniem.
            • palestrina2005 Pod rządami PiS gospodarka kwitnie 23.02.07, 15:49
              Co jest nieprawdziwego w w/w zdaniu ????
              • milet_z_sedesu Pomimo rządów PiS gospodarka kwitnie 23.02.07, 16:20
                Co jest nieprawdziwego w tym zdaniu?
                • palestina1 Re: Pomimo rządów PiS gospodarka kwitnie 23.02.07, 16:53
                  no własnie pomimo,ale juz zaczynają włazić butami w gospodarkę a obiecanek juści
                  mnogo było.I co zrobić? rozdawać czy nie? jak rozdamy to mamy wyborców ale i
                  dług coraz wiekszy,jak nie rozdamy zaczniemy finanse naprawiac a no trzeba forsy
                  to stracimy wyborców.Czy być patriotą i zadbać o dobryt państwa czyli
                  wszystkich,czy też zostać dziadem i zadbac o własny tyłek i stołek oraz dobrobyt
                  koscioła? dylemat nie?
          • onyx_70 Re: Skoro JA=idiota to co powiedizeć o podszywacz 23.02.07, 22:39
            palestrina2005 napisał:

>
            > Chłopczyk z liceum próbujący dorównać Czołowemu Myślicielowi - żałosny jesteś..
            > .

.. czołowemu myślicielowi.. - to się leczy:P
            a dlaczego się nie wypowiadasz na forach pod artykułami, gdzie opisano ewidentne
            zaniedbania PiSu i jego mamrotliwych wodzów?? Brak pomysłu na propagandę
            sukcesu?? Oj coś wolno móżdzek pracuje;-)
    • parob 3 lata wzrsotu, za 3lata PiS znów rządzi? 23.02.07, 14:28
      SLD też miało taki wzrost w latach 93-97, tyle, ze tamten był efektem odbudowy po kryzysie 89-91 i czerpania z prostych rezerw. Mogło wygrac wybory w 97 gdyby nie powódź. Zdobyło wted coś ok. 27% wobec 21 w 93, a AWS 33. Czyli jak nie będzie jakiejś klęski, to mamy +4 lata premiera z Żoliborza.
    • szast_adam Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 14:40
      Kiedy wreszcie dziennikarze GW przejdą podstawowy kurs matematyki???

> Według wstępnych danych GUS, w ub. roku wzrost gospodarczy wyniósł 5,8 proc..

> W I kw. ub. roku gospodarka wzrosła o 5,2 proc.,
      > w II kw. - o 5,5 proc., a
      > w III kw. - o 5,8 proc..

Razem: 16,5%, prawda? A licząc procent składany jeszcze więcej.

Tak trudno dopisać rr (rok do roku)??? Nie ma tego NIGDZIE w artykule.
    • jestemprezydentkom To wszystko dzięki Belce i Balcerowiczowi oraz 23.02.07, 14:50
      dzięki światłej prezydenturze Kwaśniewskiego ?
      • gklej Re: To wszystko dzięki Belce i Balcerowiczowi ora 23.02.07, 14:54
        no to dlaczego nie ma tej waloryzacji emerytury, pójdę kupić te wyprodukowane
        dobra, piec mi nawalił muszę zapłacić za naprawę 680,-zł.
    • galan12 Gospodarka kwitnie -ROŚNIE bezrobocie i emigracja 23.02.07, 15:16
      Gospodarka kwitnie -ROŚNIE bezrobocie i emigracja
    • robert.jordan Skandal! 23.02.07, 15:24
      Skandal i zgroza! Znowu winne kaczory! Wiedziałem, że tak będzie, jak się tylko dobrali do stołków i stołeczków! Kto ich dopuścił do władzy!? Chcieliście to macie! Nie wstyd wam, że tak głupio głosowaliście?! Czas wyjeżdżać z tego kraju!
      r.j
    • palestina1 WszYstko co kwitnie 23.02.07, 15:42
      w koncu przekwita.Taka kolej rzeczy.Jezeli nie wykorzystasz okresu kwitniecia to
      zostaje później tylko wiecheć.I tak jest z gospodarką.Teraz rozdają a jak
      przekwitnie to beda zabierać.
      • palestrina2005 Oooo wysiliłeś się podszywaczu łamiący netykietę 23.02.07, 15:51
        żeby sklecić parę zdań...

brawo... Hahahaha.... widać że się czegoś ode mnie nauczyłeś... kopiuj mój
        sposób pisania i nick dalej to zmądrzejesz...
        • palestina1 Re: Oooo wysiliłeś się podszywaczu łamiący netyki 23.02.07, 16:16
          spadaj na drzewo durniu.Twoje socjalistyczne wypociny i poparcie dla
          komunistycznego pisu maja sie nijak do moich pogladów.
          • milet_z_sedesu trafił swój na swego 23.02.07, 16:21
            nader interesująca polemika z obu stron
    • nieprawomyslny Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 16:10
      Problem w tym, ze ci co wyjechali na zmywak do Belfastu dalej sa zarejestrowani
      jako bezrobotni (stad az 15%) i dalej placimy za nich skladki. Spadnie taki
      delikwent z dachu u bauera zlamie konczyne albo cos gorszego i przyjezdza sie
      leczyc do ojczyzny, tu go poskladaja, dojdzie do siebie i wraca z powrotem do
      bauera albo innego macdonalda i tak w kolo macieju. Pora zweryfikowac rejestry
      i przestac placic za cwaniakow.
      • tstefanowski Re: Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 16:27
        ... tak sie akurat sklada, ze pozbieraja i wylecza go w Belfascie i nawet nie
        beda pytali o ubezpieczenie. Po co ma wracac do polanki? Po narkoze z pavulonu,
        dac lapowe lekarzowi, zaplacic skarbowce za to, ze prace dal mu kazdy kraj
        tylko nie """ojczyzna"""???? Taki "cwaniak" moze w przyszlosci da ci prace w
        polance jak zechce wrocic, bo nie przypuszczam aby byl az taki glupi! Sprobuj
        wyzyc w polance za stawke u ziomala-bauera albo macdonalda "made in PL"!
        • nieprawomyslny Re: Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 17:13
          coz, z doswiadczenia wiem, ze wielu jednak przyjezdza sie leczyc do pl, bo u
          bauera pracuja na czarnucha, byle tylko dostac wiecej dutkow. I nie chce
          aby "taki cwaniak" dawal mi prace, bo ja znalazlem i jesli bedzie trzeba dalej
          bede znajdywal bez jego pomocy. Dla jasnosci- nie krytykuje pracy u bauera,
          krytykuje robote "na czarnucha", bo takiego cwaniaczka potem sie leczy albo
          placi sie mu rente z cudzych, legalnie zapracowanych pieniedzy.

tstefanowski napisał:

> ... tak sie akurat sklada, ze pozbieraja i wylecza go w Belfascie i nawet nie
          > beda pytali o ubezpieczenie. Po co ma wracac do polanki? Po narkoze z
          pavulonu,
          >
          > dac lapowe lekarzowi, zaplacic skarbowce za to, ze prace dal mu kazdy kraj
          > tylko nie """ojczyzna"""???? Taki "cwaniak" moze w przyszlosci da ci prace w
          > polance jak zechce wrocic, bo nie przypuszczam aby byl az taki glupi! Sprobuj
          > wyzyc w polance za stawke u ziomala-bauera albo macdonalda "made in PL"!
      • mppmpp Re: Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 16:28
        Jeśle weryfikować bezrobotnych to trzeba tez zacząc weryfikować renty i emerytury! szczególnie te wysoki i pomostowe. I każdy zatrudniony, nawet emeryt, musi płacić skałdku ZUS. Żadnych wyjątków. Tylko te rozwiązania uchronią nas przed zapaścią systemu. Kasa zieje pustką i tyle. Służby mundurowe, też muszą płącić ZUS. Ściągać zaległość z zakładów pracy (górnictwo, huty, kolej). Nie ma zmiłuj się, inaczej bankructwo! Jest bardzo mało czasu, ale jeszcze jest! Zacznijcie liczyć!
    • realkrzysiek Re: Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 16:20
      mariuszekc napisał:

> Gospodarak kwitnie a 65% Polaków nadal zarabia poniżej średniej krajowej.... ;
      > (

Nawet jak będzie wzrost w skali nawet stu procent, będą ludzie w większości
      zarabiać poniżej średniej krajowej.
      • mppmpp Re: Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 16:31
        ale takiego rozdźwięku między szefostwem a dołem w UE nie ma. Robol 1k, "kerwnik" 3k, "dyrehtor" 7k. hahaha! nie sami zasuwają "managery" uczone na studiach wieczorowych. Bawcie się!
    • jama314 Moja hipoteza.... 23.02.07, 17:16
      • jama314 Moja hipoteza.... 23.02.07, 17:20
        Najprawdopodobniej to skutek odzewu na apel pana dr. Marka Edelmana który już
        dawno temu wezwał wszystkich ludzi dobrej woli do działania w obronie Polski
        poprzez "chwycenie za nóż i kłucie tak długo, aż zaboli". No i proszę jest efekt...
    • yxcv Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 18:31
      Herr Tusk-jasnowidzu,co z twoimi wystapieniami przeciw PIS,smarowales na nich,o
      ile to bedzie drozej,zle,gospodarka padnie,jak masz troch ambicji to idz i
      przepros ten rzad.Gdyby w PO nie bylo ciebie i tych twoich niesympatycznych
      przydupnokow w kraju byloby jeszcze lepiej,i bylaby nowa konstytucja.Wez
      Rokite,Schetyne,ta od mycia kufli i jeszcze paru i w buraki.
    • r3d3 Re: Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 19:03
      Na tym właśnie polega różnica między średnią a medianą ;)
      • gklej Re: Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 19:15
        ale zazdroszczę tym politykom, kurcze, dieta wysoka,
    • ambl Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 20:32
      "na tej podstawie trudno powiedziec co bedzie dalej"ba ,taki madry to i ja moge
      byc,a v-prezes GUS powinien wiecej wiedziec
      • ingostar Re: Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 23:11
        Jak jest dobra wiadomośc o Polsce to mała aktywnośc wielbicieli gazety
        wyborczej.Ciekawe.
      • atibalo Re: Gospodarka kwitnie - dane GUS 23.02.07, 23:20
        Wszędzie gdzie było niewolnictwo - gospodarka rosła .
        150 euro na miesiąc to niewolnictwo - za takie pieniądze niewolnika nie da
        się utrzymać . Dlatego wymyslono sprytne rozwiązanie , niech utrzymują się
        sami . I to jak widać się sprawdza .
    • kapitan_stopczyk Gospodarka kwitnie - ponad 400mld PLN zadłużenia 24.02.07, 06:07
      ...i to pomimo, że sprzedano prawie wszystkie zakłady.
      Na co to wszystko poszło?
      A jak będzie kwitła gospodarka, kiedy ktos powie "sprawdzam"?

-------------------------------------------------------
      - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej,
      demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej?
      - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej.
      • groochal Re: Gospodarka kwitnie - ponad 400mld PLN zadłuże 24.02.07, 08:44
        właśnie dlatego "kwitnie", że sprzedano wiele zakładów w prywatne ręce.
        Napisałbym kwitnie!, gdyby sprywatyzowano wszystkie.
        • kapitan_stopczyk Jestem za 100% prywatyzacją. 24.02.07, 08:50
          Ja tylko pytam dlaczego roztrwoniono te miliardy pochodzące ze sprzedaży tych
          zakładów? I dlaczego mimo takich wpływów mamy ponad 400 miliardów PLN
          wewnętrznego i zewnętrznego zadłużenia?
          I co sie stanie z tą "kwitnącą" gospodarką, kiedy ktoś zażąda zwrotu tych
          długów?

-------------------------------------------------------
          - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej,
          demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej?
          - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej.
    • us-rn Wczesniej w Gazecie ( czytaj ponizej ) 24.02.07, 08:59
      Najnowszy raport Eurostatu nie pozostawia złudzeń. Dochód przeciętnego
      Kowalskiego jest o połowę niższy od średniej europejskiej – pod tym względem
      wyprzedzamy jedynie Łotwę. Mamy dwa razy większe bezrobocie niż Węgrzy czy
      Włosi i wciąż tkwimy w grupie najmniej rozwiniętych krajów UE. Polska
      gospodarka, choć ostatnio w doskonałej formie, rozwija się najwolniej w
      porównaniu z innymi państwami Europy Środkowej. Żeby dogonić np. Czechy czy
      Słowację, musielibyśmy mocno przyspieszyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka