Dodaj do ulubionych

Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 09:03
"Niewiele starsza, bo zaledwie 16-letnia, była galeria handlowa City Center, którą w 1997 r. rozebrała firma Orco, by zbudować na jej miejscu 192-metrowy apartamentowiec Złota 44."

To już 14 lat minęło jak rozebrali City Center, jak ten czas leci :))))))
Obserwuj wątek
    • Gość: Art Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: 91.198.118.* 22.03.11, 09:24
      Wyczuwam irionię w poście ale dla niezorientowanych warto napisać że rozebrano w 2007, czyli niecałe 4 lata temu ;)
      • Gość: Janni Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.home.aster.pl 22.03.11, 21:52
        NARESZCIE!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: bill Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.acn.waw.pl 22.03.11, 09:24
      bardzo dobrze, ten budynek jest bylejaki
      • Gość: el_quatro Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.acn.waw.pl 22.03.11, 10:59
        Teraz Ilmet wyglada b. biednie. Stracil caly blask
        On jest sredniowysoki, ale zaprojektowany tak zeby samodzielnie pysznic sie i gorowac nad okolica. Taki symetryczny i rozlozysty, stateczny

Kiedy obok wybudowali prosta, garnitowa wierze Rondo1 zaczal wygladac jak beżowy mercedes starszego pana badylarza postawiany
        przy autach biznesmenow nowej ery - teraz obowiazuje zachodni szyk, nieubrudzone raczkii i snieznobiale skarpetki.

Zastanawialem sie co z tym starym wiezowcem teraz zrobia i stalo sie.

Mowia, ze nie jest funkcjonalny. Mysle, ze raczej nikt juz tam nie chce wynajmowac biur. Mimo prestizowej i pewnie nie taniej lokalizacji w centrum ma sie wrazenie ze jest to budynek dla drugiej ligi - w zesatwieniu z Rondo1
      • Gość: mp Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 22.03.11, 15:32

Kolejny obiekt stojący w cieniu kilofa to hotel Mercure przy al. Jana Pawła II. (...) Sfinalizuje transakcję i uruchomi sprzęt rozbiórkowy, jeżeli dostanie w stołecznym ratuszu zgodę na budowę w tym miejscu 155-metrowego biurowca.

ło jezu... 155 metrów w pierzei ulicy, gdzie stoi zabudowa piętnastopiętrowych starych bloków, nowe budynki podobnej wysokości... masakra... aleja jp2 była wielkomiejska, ale jak zbudują to monstrum to będzie aleją z wykałaczką :D
    • Gość: Drevniak Czysta forma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 09:25
      A ja uważam, że w centrum miast biurowce powinny mieć formę gołej dupy.
    • aegis_of_heart Też zauważyłem ten błąd. 22.03.11, 09:29
      > "Niewiele starsza, bo zaledwie 16-letnia, była galeria handlowa City Center, kt
      > órą w 1997 r. rozebrała firma Orco, by zbudować na jej miejscu 192-metrowy apar
      > tamentowiec Złota 44."
      >
      > To już 14 lat minęło jak rozebrali City Center, jak ten czas leci :))))))

Mogliby to poprawić.

Co do samego Ilmetu - zawsze miałem pozytywny stosunek do tego miejsca, choć już parę lat temu obiło mi się o uszy, że nienowoczesny, mniej prestiżowy i potrzeba go przebudować - mimo AFAIK lekkiej rewitalizacji.
      Wobec Rondo 1 i zamykania kompleksu Skanskiej od strony Prostej faktycznie wygląda bladziej i pewnie już czas na duże zmiany, choć może nie wyburzanie.

Osobiście najpierw chętnie obejrzałbym zagospodarowanie ronda Daszyńskiego z okolicą oraz wreszcie wygnanie PKP z narożnika naprzeciw Dworca Centralnego i Tarasów (genialny punkt w Stolicy zupełnie marnowany). Mimo to, jeśli nowy projekt będzie udany, to po dawnym Ilmecie niewielu będzie płakać.
      • Gość: Baton Re: Też zauważyłem ten błąd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 09:40
        Sprecyzuj proszę o jaaki narożnik PKP Ci chodzi? Nie czepiam się tylko nie ogarnąłem w czym rzecz a jestem ciekaw:-)
        • wj_2000 Re: Też zauważyłem ten błąd. 22.03.11, 09:50
          Gość portalu: Baton napisał(a):

> Sprecyzuj proszę o jaaki narożnik PKP Ci chodzi? Nie czepiam się tylko nie ogar
          > nąłem w czym rzecz a jestem ciekaw:-)

No jak to? Narożnik północno zachodni skrzyżowania Jerozolimskich i Jana Pawła. Rozciągający się na północ do Chmielnej, a na zachód prawie do Żelaznej. Nad torami mamy obskurny parking i ugór między wykopem a Chmielną.
          • Gość: Baton Re: Też zauważyłem ten błąd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 10:06
            OK - słowo narożnik mnie zmyliło
    • Gość: Krociech "Zwraca uwagę na bardzo duży współczynnik IP: *.abaks.pl 22.03.11, 09:34
      powierzchni czynnych, kilkakrotnie wyższy niż w nowoczesnych biurowcach."

To jeszcze poproszę o wyjaśnienie, co to dokładnie są te powierzchnie czynne i dlaczego jest źle, jeżeli jest ich więcej niż w innych biurowcach.
    • Gość: Gówniarz z Pragi Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 09:41
      W niejakim Paryżu jest XXI DZIELNICA ale w Warszawie musi być wieżowców jak drzazeg w d... pie. Może tak się zająć dziurami w ulicach albo ich odśnieżaniem, że nie wspomnę doinwestowaniem innych dzielnic. Ale tak samo jak wczoraj PiS to dzisiaj PO nie jest tym zainteresowana. Waltz już ma doświadczenie w burzeniu, co to dla niej burzyć ale co zamiast ruin ?
      • Gość: tim Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 10:50
        Co niby ma wsplnego wlasciciel prywatnego wiezowca z dzialanoscia gronkowca glabie?
        • Gość: Gówniarz z Pragi Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 12:17
          Durniu a do kogo należą plany zagospodarowania przestrzennego ? w najbardziej zapadłej gminie nawet na postawienie sracza musi być zgoda. Ale widać durniu, ze działasz samowolnie...
          Prywaciarz nie buduje u siebie na swojej łące a u kogoś. Chętnie się postawię na twojej działce i co mi zrobisz durniu ?
          • Gość: tim Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 13:18
            Jestes kompletnym debilem. Skoro masz na mysli mpzp to nie pieprz o jakims odsniezaniu i dziurach. Pojecie o wlasnosci tez masz gowniane, ale to typowe dla komunalnej patologii z pragi.
            Prywaciaz kupuje sobie kawalek ziemi, za swoje pieniedze lub wziete z banku zatrudnia jednego prywaciaza zeby mu zaprojektowal sracz a drugiego wynajmuje zeby mu go wybudowal. Zarowno ziemia jak i stojacy na nim sracz sa jego idioto i nic hgw do tego ze po 3 latach postanowil sobie go zburzyc i postawic wiekszy pietrowy sracz z umywalka w tym miejscu a nie w innej dzielnicy drugi gdzie nie posiada ziemi na ktorej mogl by go postawic.
            • Gość: Gówniarz z Pragi Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 15:59
              Prywaciaz kupuje sobie kawalek ziemi, za swoje pieniedze lub wziete z banku zatrudnia jednego prywaciaza zeby mu zaprojektowal sracz a drugiego wynajmuje zeby mu go wybudowal. Zarowno ziemia jak i stojacy na nim sracz sa jego idioto i nic hgw do tego ze po 3 latach postanowil sobie go zburzyc i postawic wiekszy pietrowy sracz z umywalka w tym miejscu a nie w innej dzielnicy drugi gdzie nie posiada ziemi na ktorej mogl by go postawic.

Więc nie są potrzebne plany zagospodarowania przestrzennego. Wystarczą prywaciarze. Więc nie jest potrzeba władza z ratusza. Trzeba zburzyć wszystko co zostało wcześniej zbudowane, prywaciarze się dogadają i wybudują co dla nich jest wygodne. Więc dalej, kamienna pustynia powstaje na chwałę prywaciarzy i przy akceptacji co pewnych "warszawiaków" na forum GW i tych z ratusza z Waltz na czele.
              • Gość: tim Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 17:00
                Twoje wypowiedzi to totalny belkot z domieszka populizmu lesnych dziatkow bedacych przeciwko wszystkiemu co nowe.
                Najpierw wypisujesz cos o nieburzeniu tego co zostalo wczesniej wybudowane a w nastepnym zdaniu jeczysz o betonowej pustyni kiedy wlasciciel zastepuje jeden budynek drugim nie niszczac zieleni.
    • Gość: c.demolition Proponuję sprawdzoną metodę - ubezpieczyć na maxa, IP: *.jmdi.pl 22.03.11, 09:41
      przywalić samolotem i elgancko wysadzić pyrothermitem. Nie zapomnijcie ewakuować wszystkich ludzi!
    • Gość: wawa Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 09:46
      Budynek ilmetu to taka mała brązowa kupa, która rozpoczęła cały szereg inwestycji w kształcie psiej kupy. Kolejny to budynek PKO na puławskiej. Jeszcze następny TVN na Marszałkowskiej z którego nadają Welman z Prokopem. Taka była moda. Trochę żelbety i obłożyć granitem w kolorze psich odchodów.
      Teraz przyszły czasy zbierania pozostałości po pieskach, więc mam nadzieję, że kolorystyka się również zmieni.
      Warszawiak
      • Gość: gość Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.home.aster.pl 22.03.11, 13:24
        Następna w kolejce powinna ustawić się szpetna parka z Puławskiej: PKO i SilverScreen, jedno paskudniejsze od drugiego. A jako, że miałem nieprzyjemność pracować w tym pierwszym to wiem, że tam rozwiązania przestrzeni biurowej też są fatalne.
    • Gość: janek Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.play-internet.pl 22.03.11, 09:53
      Ja to bym wolał, żeby wyburzyli jakiś blok z czasów PRL w centrum.
      • asperamanka Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż 22.03.11, 10:35
        Jak uczy doświadczenie z narożnikiem Placu Tetralnego/Bielańskiej/Senatorskiej sprzed kilku lat, wyburzenie jakiegoś bloku z czasów PRL w Centrum jest tak samo prawdopodobne jak to, że Ojciec Rydzyk ogłosi że przechodzi na Islam.
    • Gość: RAUBER może lepiej rewitalizacje okolicy niż burzenie? IP: *.180.194.205.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.03.11, 09:55
      Może lepiej rewitalizujcie okolicę, wieżowce są powiedzmy że reprezentacyjne i dają poczucie wielkomiejskości, ale one stoją (nie gniewajcie się, tu nie chodzi o poznańską złośliwość) pomiędzy zdewastowanymi budynkami. Może lepiej inwestować w sąsiednie działki, wykupić je i na nich stawiać okazałe budynki? Tą część miasta po wojnie mieliście zniszczoną więc tu nie ma specjalnie wartościowej zabudowy którą należałoby oszczędzać.
      • Gość: Janni Re: może lepiej rewitalizacje okolicy niż burzeni IP: *.home.aster.pl 26.03.11, 20:34
        czy ja dobrze zrozumiałem,prywatny inwestor ma rewitalizować budynki na nie swojej ziemi(śródmieście)? Pomyśl zanim napiszesz
    • Gość: syn Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 10:05
      a moze by tak wyburzyć WSZYSTKO i zacząć od nowa jeszcze raz?
    • Gość: Buncol A mało jest miejsca w centrum? IP: *.143.165.114.rev.kbt.pl 22.03.11, 10:19
      Nie mam nic przeciwko wyburzaniu takich budynków, ale dopiero po zapełnieniu wszystkich dziur w centrum. Przecież przy tym samym rondzie na przeciwko Ilmetu jest jakaś zapuszczona rudera z zamurowanymi oknami. Tamto miejsce prosi się o porządny budynek.
      Obok kasakdy 100 metrów w strone centrum kolejna pusta działka na niewielki biurowiec.
      Cały gigantyczny parking na przeciwko Dworca Centralnego aż prosi się o małe city.
      • asperamanka Re: A mało jest miejsca w centrum? 22.03.11, 10:30
        Zgadzam się na 200%. W szeroko pojętym centrum jest cała masa ruder do wyburzenia i dziur w przestrzeni, które aż proszą się o jakąś sensowną zabudowę. Żenujące na przykład jest to, że z Marszałkowską na odcinku od Świętokrzyskiej do Królewskiej (teren po pawilonach) od lat nic się nie robi.
    • mikgas2 Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? 22.03.11, 10:21
      Nie , nie burzcie wierzowców(zwłaszcza z logiem mercedesa) , lepiej zburzyć jakąś ruderę w centrum!!!!
      • Gość: J.J-P. Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.icpnet.pl 22.03.11, 11:39
        Jakie musieli brać siano, że już interes w postaci budynku się zwrócił i zarobił założoną kasę?
        Budynek się zwraca i daje zarobić po 20 latach?
        To tylko w Polsce jest możliwe, takie eldorado.
        A dziura budżetowa rośnie !!!
      • Gość: Drapacz Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 12:34
        Zburzyć , zostawić samo logo Mercedesa.
    • wlody1 Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? 22.03.11, 10:28
      To cena tej działki będzie gigantyczna! Koszt rozbiórki to parędziesiąt milionów!!!
      A może ekolodzy tu się włączą? To przecież degradacja środowiska taka masa śmieci i gruzu!!!
      Nie taniej kupić starą kamienicę, ludziom wybudować nowy budynek gdzie indziej i tam budować od nowa?
      • Gość: niespodziewany Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 11:02
        wlody1..........nie wiem czego chlopcze bronisz,to normalka w normalnym kraju (zachodnim) ,dziwi mnie za to twoje prymitywne podejscie ,wolalbys zburzyc STARA KAMIENICE ,i dac miejsce pod nowy wiezowiec....widzisz tu logike????............... juz lepiej wyburzyc palac stalina ,i odtworzyc tam dawna siatke ulic ,tylko chyba miasto za bardzo sie boi ze dawni wlasciciele dzialek by sie odezwali,,,,,,,,,,,,a odezwali by sie na pewno..........!!!!!...........
      • Gość: rt Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: 178.73.48.* 22.03.11, 12:51
        wolody nic nie zrozumiałes -

wartość dziłaki owszem jest gigantyczna ale ceny nie ma bo oni jej nie psrzedają a budują ci sami goście drugi wież
    • qin Zburzą wieżowiec Amerykanie podpowią jaK 22.03.11, 10:53
      Mają wprawę
      www.youtube.com/watch?v=5akpnIFK-RM
      • Gość: z I o czym to ma świadczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 12:39
        Wieżowiec w Gdańsku też wysadzili Amerykanie? Czy może jednak "usiadł" po wybuchu gazu, cymbale?
        • qin Świadczy to o podłożeniu mat.wybuchowych 22.03.11, 12:44
          W wierzowcach podłożono materiały wybuchowe
          www.youtube.com/watch?v=6mxFRigYD3s&feature=related
    • hank_chinaski Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? 22.03.11, 10:53
      Architektonicznie to zupełne zero, do dzisiaj nie rozumiem jak mogliśmy dopuścić to powstawania takich koszmarów projektowanych przez słabych architektów, z całym szacunkiem do Chorwacji, ale jednak pochodzących z architektonicznych zaścianków Europy.
      Nawet budowa domu jednorodzinnego jest pewnym wyczynem nie mówiąc o budynku 'Ilmetu' i jego rozbiórka byłaby swoistym wandalizmem. O wiele łatwiej możnaby go przebudować być może nadbudować, zmienić elewację itp. To stosunkowo niskie koszty w porównaniu z budowaniem od zera. Rewitalizujmy a nie demolujmy. hank_chinaski architekt
      • Gość: jj do hank_chinaski IP: 178.73.35.* 22.03.11, 12:48
        Ty byłes kiedykolwiek w Chorwacji, ich miasta i miasteczka są 100 razy ładniejsze niż nasze, betonowe wiochy, polska architektura i urbanistyka to zascianek europy i ratuja nas tylko Ziemie Odzyskane - zabrane.
      • Gość: Buncol Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.143.165.114.rev.kbt.pl 22.03.11, 14:00
        Ten budynek moze nie jest jakiś ładny czy ciekawy, ale na pewno wygląda lepiej od okolicznych rozpadających się ruder czy blokowisk z wielkiej płyty. W wawie jest masa budynków to wyburzenia, ale akurat ten się do nich nie kwalifikuje
    • Gość: Gówniarz z Pragi Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 12:20
      Do kogo należą plany zagospodarowania przestrzennego ? w najbardziej zapadłej gminie nawet na postawienie sracza musi być zgoda. Prywaciarz nie buduje u siebie na swojej łące a u kogoś. Ale widać, że te w "mieście" nie obowiązują. Każdy może się budować gdzie chce i jak chce. Ratusz kupi wszystkie g... wno aby się pozbyć pieniędzy podatników i mówić o pustce w kasie.
    • blue911 Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż 22.03.11, 12:33
      To samo bylo z wiezowcami WTC w Nowym Jorku: wlascicielowi ,panu Silversteinowi nie podobal sie ksztalt i podobno byly troche podstarzale i mialy wiele klopotow eksploatacyjnych. Wiec...trzeba bylo je zburzyc. A,ze zginelo tam ok. 3000 ludzi to maly szczegol. Przeciez to nie byli "swoi",to co za problem? A przy okazji jeszcze byl pretekst napasci na Irak,ktory nie mial z tym zupelnie nic wspolnego. Bajka,marzenie. Ja tez bym tak chcial rzadzic bezkarnie.
      Panie Bush - czekamy na pana proces ;-))))
    • Gość: Gość Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 13:14
      "Właściciel Ilmetu to szwajcarski bank UBS. "

- Przecież prezes banku musi siedzieć "na wysokim stanowisku". Inaczej nie wypada, a tak czy siak to klienci za wszystko zapłacą.
    • dpp.maketing Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? 22.03.11, 13:37
      I co po takich w wieżowcach jak nawet po schodach nie dadzą pobiegać? Moją historię z podbiegu po schodach katowickiego wieżowca Altus opisałem w odcinku 004_Wprowadzenie_do_życia_stopniowego.dpp.
    • Gość: gelek Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? IP: *.play-internet.pl 22.03.11, 13:47
      Problem z rozbiórka ? dajcie samolot alkaidzie...nie bendzie zadnych sprzeciwów ekologow...
    • ceicei Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? 22.03.11, 13:47
      Eee... tam. A ja mam pomysł: Zburzyć całą Warszawę - jest przecież tak nisko zabudowana - i zabudować od nowa ! Samymi wieżowcami. O!
    • alieniak Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? 22.03.11, 14:45
      A jakby zburzyc tego oszoloma z placu Pilsudskiego i nie zbudowac nic?
      • lukasz.1978 Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż 22.03.11, 16:51
        > A jakby zburzyc tego oszoloma z placu Pilsudskiego i nie zbudowac nic?

Mówisz o Victorii czy o Grobie Nieznanego Żołnierza? :)
    • Gość: boogie woogie Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyższy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 21:37
      świetny pomysł z wyburzeniem, jeśli postawią coś wyższego i nowocześniejszego!
      a Ilmet odesłąć chorwatom w prezencie :D ;p
      • Gość: rex Re: Zburzą wieżowiec z lat 90., żeby zbudować wyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 22:37
        to jeszcze niech zburza os. z zelazna brama bo wyglada jak slums i do tego bloki stoja nijak do ulic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka