Dodaj do ulubionych

MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 21:41
"Nie wiadomo jednak, co powinien podyktować - rzut karny czy
jedenastkę."-Rzeczywiscie mial duzy wybor.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bubba MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan... IP: 216.119.16.* 07.07.10, 22:32
      Lepszy zespol wygral! VIVA ESPANOL!!!!!!!!
      • Gość: t. czerwona kartka IP: *.winn.cable.ntl.com 07.07.10, 22:39
        Tak czy siak Ramosowi nalezala sie czerwona kartka...napastnik wychodzacy na
        pozycje strzelecka.
        • Gość: piotr Re: czerwona kartka IP: *.chello.pl 07.07.10, 22:48
          Wejście było czyste, Ozil sam się potknął.
          • Gość: Gbur Re: czerwona kartka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 22:55
            taa potknął się kopnięty wcześniej w udo
          • Gość: Liroy tak piotrus... pewnie sie o kwiatek potknol... IP: *.dynamic.primacom.net 07.07.10, 23:06
            ... mecz byl straszny... Hiszpanie grali to do czego przyzwyczaili nas w ciagu
            turnieju... czyli sennej gry, a Niemcy jakos tez dzis duzo bledow mieli i nie
            atakowali z taka stanowczoscia jak w poprzednich meczach. Mecz byl do jednej
            bramki... mozna bylo przewidziec, ze ten kto strzeli pierwszy ten wygra. A jesli
            chodzi o faul na Oezilu... to ewidentnie byl i Ramosowi nalezala sie kartka... w
            tym przypadku czerwona bo byl ostatni.
            Dla Piotrusia: Oezil sie wprawdzie potknol o swoje nogi ale to byl tylko skutek
            wejscia w jego nogi Ramosa... takie zachowanie zapisane w regulaminie nazywa sie
            faulem! A teraz siusiu, paciorek i spac... co Ty wogole robisz tak pozno po
            wieczorynce??
            • ozzyplus Re: tak piotrus... pewnie sie o kwiatek potknol.. 08.07.10, 00:28
              straszny mecz :) lepiej pozostań przy legii
            • Gość: fuga Re: tak piotrus... pewnie sie o kwiatek potknol.. IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.10, 01:16

tiaaa tylko że chyba nie zauważyliście dwóch rzeczy !! oezilu zmienił kierunek
              biegu w ten sposób że naglę przestał biec w stronę piłki tylko ramosa, który o
              dziwo biegł w stronę piłki!! koniec końców ramos delikatnie trącił nogę "niby
              niemca" ale nie dosc że przed polem karnym to do tego w sytuacji kiedy ten nie
              miał możliwości strzału bo piłka mu najzwyczajniej uciekła do boku !! więc
              sytuacja nie jest taka klarowna jak się wydaje !! btw od kiedy delikatne
              trącenie w łydkę powoduję zwalenie zawodnika z nóg?? on już padał kiedy ramos go
              dotknął co widac na zwolnionym tempie !!
              w skrócie sędzia mógł dopatrzec się faulu ale przed polem karnym i na tym
              koniec!! upadek niemca zinterpretował inaczej i tyle!! czemu nikt nie piszę o
              EWIDENTNYM faulu na ramosie w polu karnym kiedy podolski go wykosił ?? tam się
              należała bez dwóch zdań kartka bo ramos był sam przed bramką a do tego podolski
              wykosił go od tyłu nie atakując piłki !!
              btw mecz wygrała drużyna 10 razy lepsza w dniu dzisiejszym !! niemcy nie
              istnieli i jedyną groźną akcję mieli kiedy hiszpanie się źle poustawiali w
              obronie !! 1 groźna akcja na cały mecz to chyba za mało jak na finalistę MŚ!!
              pozdro
              • vega01 Re: tak piotrus... pewnie sie o kwiatek potknol.. 08.07.10, 01:25
                rzadko się zdarza przeczytać rzeczową mądrą analizę - było dokładnie jak piszesz
                Ozil zgubił piłke która została trochę z boku i przede wszystkim za nim dlatego
                się zatrzymał przed Ramosem! Tracenie było jednak czy on zdając sobie sprawe że
                piłka mu uciaka nie położył się specjalnie tego nie wiemy wie on sam! Pozatym
                ten rzekomy faul był przed 11! I jak mówię problematyczny nie jednoznaczny!!
                Natomiast faul na Ramosie był zupełnie pezsprzeczny to był klasyk skoszenie
                równo z trawą ! Niemiec chyba sam się zdziwił że nic nie ma po tym zagraniu.

Wygrała drużyna lepsza zdecydowanie Niemcy w dniu dzisiejszym nie istnieli
                zupełnie - więc proszę nie patrzcie na wynik bo tak naprawdę Hispzania wygrała
                bardziej zdecydowanie z Niemcami niż Niemcy z Anglią !!!!!
                • Gość: r Re: tak piotrus... pewnie sie o kwiatek potknol.. IP: 196.38.145.* 08.07.10, 08:51
                  o Boze... kazdy widzi to co mu wygodne. Powtorki pokazaly Hiszpana zahaczyl
                  Ozila i tyle. Faul byl. Ale oczywiscie jak ktos kibicuje Hiszpani to dla niego
                  wszystkie faule na Niemcach to byly nurki bo jak!... Fakt faktem lepsza druzyna
                  wygrala ale niestety sedzie tez dal ciala i tyle.
                  • Gość: dzidek Re: tak piotrus... pewnie sie o kwiatek potknol.. IP: *.centertel.pl 08.07.10, 10:41
                    dał ciała zwłaszcza wtedy, gdy farbowany niemiec Podolski skosił w polu karnym
                    Hiszpana.
                    Powinno być 2:0 dla Hiszpani, ale i tak miny "folksdojczów" po przegranej bezcenne
            • Gość: olo Re: tak piotrus... pewnie sie o kwiatek potknol.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 08:47
              Tak karny i jeszcze z 5 czerwonych niemiaszki były bezradne i nic tego nie zmieni
    • Gość: szfajnsztajnhujger Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.10, 22:38
      Tam jest napisane "rzut wolny czy jedenastkę" naucz się uważnego czytania cepie.
      Osobiście uważam że sędzia powinien podyktować rzut sędziowski pośredni wykonywany oburącz z trybun w kierunku drużyny przeciwnej.
    • maciejkozlowski MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi błąd ! 07.07.10, 22:40
      Może mały błąd i był, ale nie takie błędy juz były w tych MŚ. Cieszę się z
      Hiszpanii ! I, że folksdojcze bedą musieli grac z Urugwajem Hahahaha. O
      trzecie miejsce. Hahaha. jescze mogą przegrać Buhahahaha!!!
      • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.superkabel.de 07.07.10, 22:46
        sam jestes volksdeutsch ciekawe kiedy polska reprezentacja zajdzie tak daleko ja kibicowalem Niemcom i dalej kibicuje jako normalny kibic w tobie drzemie nienawisc i zazdrosc za jakies pol roku bedziesz na Hiszpanie klnal taki jestes i tyle
        • Gość: Bubba Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: 216.119.16.* 07.07.10, 23:39
          Viva España! ...
        • Gość: ALA Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.pool.mediaWays.net 08.07.10, 07:21
          Nie reaguj rhein34, ten kozlowski to troll.
        • Gość: dzidek Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.centertel.pl 08.07.10, 10:52
          A co to jest reprezentacja niemiec - zbieranina farbowanych lisów i sprzedawczyków
      • Gość: Wojus Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.217-171-48.tkchopin.pl 07.07.10, 22:46
        Dzisiaj mały, minimalny błąd, wczoraj narzekanie na Holendrów - zdecydujcie się
        ludzie. Rozumiem, że ktoś był za Hiszpanią, ale trochę obiektywizmu. Karny
        Niemcom się należał, a Ramos rzeczywiście, przynajmniej na żółtko zasłużył.
        BTW - Ośmiornica miała rację :D
        • Gość: wawiak niech się helmuty cieszą IP: *.146.208.245.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.07.10, 01:16
          że 0 : 3 nie przerżnęli... :-D
          www.youtube.com/watch?v=o613VP4qFzI
          NO PASARAN!
      • Gość: bas Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 22:57
        buraku kozłowski
        • Gość: Marchewka Kozlowski burak? Niezasluzyl... IP: *.cust.tele2.se 07.07.10, 23:06
          To zwykla niedouczona szuja, ktora nawet nie zna znaczenia i nie
          umie poprawnie napisac slowa volksdeutsch
          • Gość: wawiak Re: Kozlowski burak? Niezasluzyl... IP: *.146.208.245.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.07.10, 01:44
            folksdojcz to folksdojcz. co tu jeszcze poprawniej można napisać? ;)
        • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:08
          kozlowski ciebie to bym nawet na mecz C klasy w polsce niewpuscil bo przez takich jak ty polska liga ma taka opinie wlasnie jaka ma buhahahahh ale niemcy beda grac o 3 MIEJSCE a POLSKA na EURO2012 bedzie grala zeby niebyc ostatnia w grupie
          • Gość: Bubba Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: 216.119.16.* 07.07.10, 23:41
            Viva España! ... OK.
          • Gość: wawiak Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.146.208.245.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.07.10, 01:21
            rhein,
            ty lepiej przygotuj się na zdrowy opie...od swojego helmuta bo nawet jak mu
            pokarzesz swój wpis to i tak nic nie zrozumie. :-D

Gość portalu: rhein34 napisał(a):

> kozlowski ciebie to bym nawet na mecz C klasy w polsce niewpuscil bo przez taki
            > ch jak ty polska liga ma taka opinie wlasnie jaka ma buhahahahh ale niemcy beda
            > grac o 3 MIEJSCE a POLSKA na EURO2012 bedzie grala zeby niebyc ostatnia w grup
            > ie
            • Gość: wawiak Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.146.208.245.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.07.10, 01:25
              rhein,
              ty się lepiej przygotuj na jutrzejszy zdrowy opie.dol od swojego pana helmuta,
              bo nawet jak mu pokażesz swój wpis tutaj, to i tak nic nie zrozumie. :-D
      • Gość: yaro_sportowiec Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.07.10, 23:18
        gorole przegrali 6:0 BBBBBBBBBBBBBBUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.mam nadzieje ze cie jutro tramwaj przejedzie, sorry zapomnialem ze w twojej wsi nie jezdza tramwaje.szmalcownik
        • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:51
          sztajger szola sie urawla :wolo przodowy
          a sztajger;: byli tam ludzie ?
          przodowy :ni same gorole
      • Gość: slazaczka Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.10, 23:35
        Ale z Ciebie buc panie Kozlowski

Nie masz pojecia w jaki sposob mieszkancy Slaska czyli rodowici
        Slazacy zostawali Volksdeutschami. W wielu przypadkach byla to wielka
        tragedia tych ludzi. Oni czuli i do dzis czuje sie Slazakami: maja
        swoj jezyk i kulture, a kazdy na sile chcial ich neutralizowac na
        przemian Polacy, Austriacy i Niemcy.
        Poucz sie troche historii zanim cos napiszesz.

Hiszpania to takze mieszanka roznych grup narodowosciowych i rowniez
        bedziesz ich obrazal?

• Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:48
          jerona dziolcha tak szwarnie zes to napisala juz ci przaja :)
        • Gość: dzidek Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.centertel.pl 08.07.10, 11:01
          Tak, masz rację, wielu zostawało z przymusu, ale Klose, Podolski, itp, takiego
          przymusu nie mieli, zwykłe sprzedawczyki i tyle.

Polak będzie Polakiem, Niemiec - Niemcem, sprzedawczyk - folksdojczem
      • Gość: Lopez Polaczek Maciuś Pierwszy:) IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.07.10, 00:03
        maciejkozlowski napisał:

> Może mały błąd i był, ale nie takie błędy juz były w tych MŚ. Cieszę się z
        > Hiszpanii ! I, że folksdojcze bedą musieli grac z Urugwajem Hahahaha. O
        > trzecie miejsce. Hahaha. jescze mogą przegrać Buhahahaha!!!

Jak tam Twoje kompleksy Maciusiu? Podleczyłeś się dosrywając na forum tym
        znienawidzonym "dojczom", nieważne że i tak oni mają centralnie w doopie Twoje
        żałosne napinki na forum gazetki, bo w odróżnieniu od ich drużyny, drużyna ich
        wschodnich sąsiadów z tą samą Hiszpanią dostała w doopsko 0:6?:) Jak trzeba być
        żałosnym i malutkim cieciem, aby się cieszyć z tego, że ktoś tam przegrał?:)
      • Gość: Fan Piłki Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 00:16
        Puknij się w łeb jak używasz określenia Niemców jako folksdojcze!!
        Hahaha , no tak rodzice nie wytłumaczyli , a nauczyciel historii to nie
        nauczył?
        Jak można dziś w 2010 roku być tak ograniczonym europejczykiem. Wstyd
        mi za Ciebie!
        • Gość: PolAngol Re: MŚ 2010. Błąd sędziego ? Eeee tam wielki mi b IP: 87.244.113.* 08.07.10, 13:34
          Schadenfreude!!!!!!
          Sir Winston Churchill often said: The Hun, whatever name he’s called -
          Kraut, Fritz, Jerry, Boche, Szwab, Helmut, Szkop, Volksdeutsch,
          Folksdojcz itd is always a Hun! He’s either at your feet or at your
          throat! (Albo ci buty lize albo cie dusi!) Nie wszystcy niemcy teraz sa
          tacy ale ci folksdojcze co na tym forum zawsze pie**ola to napewno!
    • slask383 MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan... 07.07.10, 22:44
      Viva Espania!!! ale im dolozyli...bravo!
      • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.superkabel.de 07.07.10, 22:48
        a co im dolozyli mecz byl rozgrywany na polowie boiska a hiszpania dolozyla Polakom 6:0 juz zapomniales ?
        • Gość: wawiak Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.146.208.245.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.07.10, 01:31

> a co im dolozyli mecz byl rozgrywany na polowie boiska a hiszpania dolozyla Polakom 6:0 juz zapomniales ?
          >

Hiszpania, folksie, Hiszpania.
          Ciesz się, że twoim Panom jeszcze trzech nie wsadziła.
          Bo bliziutko było, oj bliziutko.... :-D
      • Gość: Marek Re: MŚ 2010. Czerwona kartka IP: *.chello.pl 07.07.10, 22:49
        Tak sędzia postąpiłby gdyby to było pod bramką Niemiecką.
        Znakomity mecz. Prawdziwy finał.
        • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Czerwona kartka IP: *.superkabel.de 07.07.10, 22:54
          och Marek ty masz pojecie o pilce noznej .jesli to byl piekny mecz to ja jestem biskupem widac czym sie kierujesz w zyciu
          • palmiarnia.info Re: MŚ 2010. Czerwona kartka 07.07.10, 22:58

> och Marek ty masz pojecie o pilce noznej .jesli to byl piekny mecz to ja jestem biskupem widac czym sie kierujesz w zyciu

Panie biskupie zmien pan tv, bo chyba inne mecze ogladalismy. Aaaamen!;)
            • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Czerwona kartka IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:04
              a ty wskocz na palme i skacz moze w koncu przejrzysz na oczy
              • palmiarnia.info Re: MŚ 2010. Czerwona kartka 07.07.10, 23:08

> a ty wskocz na palme i skacz moze w koncu przejrzysz na oczy

Nawet na palmie bede POLAKIEM i jestem z tego dumny. Ich wünsche dir schöne Abend czy jak to u WAS sie mowi ;-)
                • Gość: slazaczka Re: MŚ 2010. Czerwona kartka IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.10, 23:41
                  No to jak jestes POLAKIEM to jak mozesz kibicowac Hiszpanii, ktora
                  dala Polakom w d...e 6:0????:):):)

A tak na serio

Co Twoja narodowosc ma wspolnego z tym meczem? Przeciez tam grali
                  Niemcy przeciwko Hiszpanii i Polsce nic do tego?????

Prosze wytlumacz mi Twoja logike, bo nie rozumiem?

• Gość: wawiak Re: MŚ 2010. Czerwona kartka IP: *.146.208.245.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.07.10, 01:37
                    a ty "ślązaczko" co masz wspólnego z Niemcami?
                    :-D))))))
                    Przyszłaś się dowartościować z kolegami folksami na polskie forum?
                    Spadaj na helmuckie forum ocierasć łezki swoinm ubermenszom.

www.youtube.com/watch?v=o613VP4qFzI
                    NO PASARAN! ;)
          • Gość: Marek Re: MŚ 2010. Re: Rhein34 IP: *.chello.pl 07.07.10, 23:13

> och Marek ty masz pojecie o pilce noznej .jesli to byl piekny mecz
            to ja jeste
            > m biskupem widac czym sie kierujesz w zyciu

Może i jesteś biskupem?! Bardziej mnie ciekawi, że widać czym kieruję
            się w życiu bo podobał mi się mecz. Ciekawe czym? Wyjaw to, może
            dowiem się czegoś nowego o sobie.
            • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Re: Rhein34 IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:20
              mecz w wiekszosci byl byl rozgrywany na srodku boiska to tak zwane macanie sie to dokladnie tak jak walczy Kliczko to niebyl szybki mecz i niemial duzo akcji podbramkowych jesli niewierzysz sprawdz statyski meczu
              • Gość: wawiak Re: MŚ 2010. Re: Rhein34 IP: *.146.208.245.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.07.10, 01:41
                ja,jaa rhein,
                akcji podbramkowych to wy wcale nie wypracowaliście.
                ciesz się z takiego wyniku, bo mogło być trzy razy gorzej... ;)
          • Gość: Bubba Re: MŚ 2010. Czerwona kartka IP: 216.119.16.* 07.07.10, 23:43
            Viva España! ...To tak ladnie brzmi...
      • Gość: ni Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.dynamic.qsc.de 07.07.10, 22:50
        i czego sie tak cieszycie, "tylko" 3. miejsce, a na ktorym miejscu jest Polska?
        • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.superkabel.de 07.07.10, 22:57
          polska jest na miejscu stalym czyli zabetonowanym i tak pozostanie dopoki niezmieni sie PZPN
          • palmiarnia.info Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp 07.07.10, 23:01
            Polska pisze sie z wielkiej litery. Troche szacunku i pokory...
            • Gość: rhein 34 Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:09
              wlasnie dobrze napisales SZACUNEK moze znasz to slowo bo Ja mysle ze go uzywasz jesli go potrafisz uzyc
            • Gość: slazaczka Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.10, 23:44
              No chyby nie pochwalasz PZPN?????

Mi jest przykro, ze Polski zwnowu nie bylo na MS. Dlaczego tak jest,
              ze tacy Niemcy czy Argentyna sa zawsze , a Polska nie?

Czy ktos zna odpowiedz????

• Gość: mmm Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 07:22
        ale im dolozyli 1-0 to taki kosmiczny rezultat
        • Gość: andynos Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.chello.pl 08.07.10, 15:16
          wystarczyło by wejść do finału
      • Gość: mack Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: 80.50.236.* 08.07.10, 12:07
        no dołożyli 1:0 to naprawdę pogrom, nie co co skromne 6 Polsce przed
      • Gość: paula Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: 82.160.64.* 08.07.10, 15:38
        co im dołożyli? Dołożyli to Niemcy Argentynie, Anglii i Australii. A Hiszpanie
        nikomu nie dołożyli, grają pięknie, ale nie potrafią dołożyć
    • Gość: Prado Gott sei Dank!! IP: *.magma-net.pl 07.07.10, 22:44
      Adios Alemania!
      • Gość: rhein34 Re: Gott sei Dank!! IP: *.superkabel.de 07.07.10, 22:50
        na Euro 2012 bedziesz wolal spier...c polsko
        • Gość: aufwiedersehen Re: Gott sei Dank!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:41
          Chyba raczej "j..ć pzpn", bo nic się nie zmieni; ale to nie twoja sprawa i, o
          ile się nie mylę, wątek dotyczy tego, kto komu dzisiaj kibicował. Nie
          bardzo zresztą rozumiem, co i po jakiemu piszesz (ach, ten brak polskich
          czcionek) i kogo do czego chcesz przekonać - może, że Niemcy grali ładnie, albo
          że wszyscy tu powinni im kibicować, bo jak nie, to się ośmieszają, bo mają
          jakieś kompleksy? Kompleksy to mają tacy, jak wy, nie wiem tylko, czy wyższości,
          czy niższości (ujawniają się chyba w zależności od okoliczności).
          • Gość: rhein34 Re: Gott sei Dank!! IP: *.superkabel.de 08.07.10, 00:05
            poczytaj posty wyzej jezeli nierozumiesz
        • Gość: Bubba Re: Gott sei Dank!! IP: 216.119.16.* 07.07.10, 23:44
          tak jak dzisiaj hiszpanie... Viva España! ...
    • Gość: Gbur kolejny błąd sędziego i znowu na korzyść Spain IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 22:50
      karny ewidentny, tak jak spalony z meczu z Portugalią. Znowu wygrywa Hiszpania
      dzięki pomocy sędziemu. Żadne półfinalista ms. nie miał takiej pomocy u sędziów.
      • jab-77 Re: kolejny błąd sędziego i znowu na korzyść Spai 07.07.10, 23:37
        Jasne, a sędzia Larrionda powinien wg tej logiki dostać honorowe obywatelstwo
        Niemiec. Wróć na Ziemię, Hiszpania była dzisiaj lepsza, Niemcy nawet w 50% nie
        grali tego co z Anglią i Argentyną i nawet za bardzo nie próbowali.
        • Gość: Gbur lepsza w oczach sędziego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:53
          owszem. To, że Niemcy grali słabiej nie znaczy, że nie powinno być karnego na
          Ozilu. Po prostu sędziowie wrzucili mierną drużynę do finałów.

• blueagata.13 MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan... 07.07.10, 22:52
      czy Pan "maciejkozlowski" żyje jeszcze w średniowieczu, lepiance, czy jest
      poprostu przedszkolakiem?????????????
    • Gość: Bubba Zadnego bledu nie bylo... IP: 216.119.16.* 07.07.10, 22:54
      Dleczego ten niedouczony pismak pisze glupoty? W kontekscie obserwacji calego
      meczu , ten sedia nie wigwizdywal niepewnych fauli, Tylko konkretne! Pomusl o
      tym.
      • Gość: Gbur ta tylko zapomniał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 22:57
        o rzucie karnym , Ozil ewidentnie kopnięty w udo
        • bmc3i Re: ta tylko zapomniał 08.07.10, 00:07
          Gość portalu: Gbur napisał(a):

> o rzucie karnym , Ozil ewidentnie kopnięty w udo

Tak jak ty zapomniales o ewidewntnej nieuznanej bramce dla Anglii, dzieki czemu
          Niemcy awansowali?
          • Gość: Gbur Re: ta tylko zapomniał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 00:19
            Nie zapomniałem. Tak jak o spalonym z Portugalią i karnym z Paragwajem :D
          • Gość: greg Re: ta tylko zapomniał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 08:27
            przecież Niemcy wlepili Angolom więcej bramek...
            • Gość: andynos Re: ta tylko zapomniał IP: *.chello.pl 08.07.10, 10:40
              a Hiszpanie wklepali więcej bramek Niemcom
              Karnego nie było i słusznie bo cała akcja rozpoczęła się przed polem karnym.
              • bmc3i Re: ta tylko zapomniał 08.07.10, 13:35
                Gość portalu: andynos napisał(a):

> a Hiszpanie wklepali więcej bramek Niemcom
                > Karnego nie było i słusznie bo cała akcja rozpoczęła się przed polem karnym.

Tez mi sie wydawalo - na ile moglem ocenic - ze jesli byl faul, to przed linia
                pola karnego.
            • bmc3i Re: ta tylko zapomniał 08.07.10, 13:34
              Gość portalu: greg napisał(a):

> przecież Niemcy wlepili Angolom więcej bramek...

Gdybhy sedzia uznal ta bramke, i byloby 2:2, dalej mecz wygladalby inczaczej niz
              wygladal w rzeczywistosci. Anglicy nie graliby - co oczywiste - tak odkryci, a
              Niemcy nie mieliby szansy na takie kontry jak te z ktorych strzelili 3 i 4 bramke.
    • bmc3i Moglo byc z 5:0 dla Hiszpanow 07.07.10, 23:04
      Niemcy nie moga miec pretensji. Moga sie cieszyc, z enie przegrali 0:5, gdyby
      Hiszpanie wykorzystali choc polowe 100 i 90-procentowych sytuacji ktore sobie
      stworzyli.
      • Gość: Gbur ta może z 10-0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:29
        każdy może sobie wymyślić sytuacje, których nie było. Nie zamaże jednak karnego, którego sędzie nie odgwizdał dla Niemców.
        • bmc3i Re: ta może z 10-0 07.07.10, 23:33

> każdy może sobie wymyślić sytuacje, których nie było. Nie zamaże jednak karnego
          > , którego sędzie nie odgwizdał dla Niemców.

Rozumiem, ze bundes team moze byc czyims faworytem, nie ma to jednak nic
          wspolnego z obiektywizmem.
          • Gość: Gbur a na czym polega obiektywizm ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:47
            - nie było spalonego z Portugalią ?
            - Ozil nie był kopnięty w udo ?

• bmc3i Re: a na czym polega obiektywizm ? 07.07.10, 23:52

> - nie było spalonego z Portugalią ?
              > - Ozil nie był kopnięty w udo ?
              >

Na zauwazeniu kilku znakomitych sytuacji podbramkowych jakie zmarnowali
              Hiszpanie, w tym sam na sam z bramkarzem, i 2 na 2 lacznie z bramkarzem, na
              zauwazeniu ze to Hiszpanie grali w pilke, a Niemcy do 87 minuty nie potrafili
              wlasciwie nic konkretnego sklecic poza jedna stuprocentowa sytuacja.
              • Gość: Gbur a co mnie obchodzą zmarnowane sytuacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 00:04
                Piłka nożna polega na strzelaniu goli, a nie tworzeniu sytuacji.

Hiszpania strzeliła Portugalii gola z ewidentnego spalonego i uniknęła ewidentnego rzutu karnego z Niemcami. Tyle i aż tyle. Można jeszcze pogadać o rzucie karnym z Paragwajem, jak połowa Hiszpanów przekroczyła przepisy zbyt wcześnie wbiegając w pole karne. Cóż, niektórzy mają powodzenie u sędziów :D
                • bmc3i Re: a co mnie obchodzą zmarnowane sytuacje 08.07.10, 00:08

> Piłka nożna polega na strzelaniu goli, a nie tworzeniu sytuacji.
                  >
                  > Hiszpania strzeliła Portugalii gola z ewidentnego spalonego i uniknęła ewidentn
                  > ego rzutu karnego z Niemcami. Tyle i aż tyle. Można jeszcze pogadać o rzucie ka
                  > rnym z Paragwajem, jak połowa Hiszpanów przekroczyła przepisy zbyt wcześnie wbi
                  > egając w pole karne. Cóż, niektórzy mają powodzenie u sędziów :D

Nie, najlepiej o nieuznanej prawidlowej bramce Anglikow, co pchnelo Niemcow do
                  nastepnrej rundy.
                  • Gość: Gbur NO jeden raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 00:12
                    Hiszpanom sędziowie pomogli 3 razy, o wykartkowanych Chilijczikach nie wspomnę bo po co. Konkwistadorzy rozegrali dwa uczciwe mecze : przegrali ze Szwajcarią i wygrali z Hondurasem :D
                • bmc3i Niemcy byli dzisiaj jedynie slabym tłem Hiszpanów 08.07.10, 00:09
                  I nie zmienia tego nic.
                  • Gość: Gbur Re: Niemcy byli dzisiaj jedynie slabym tłem Hiszp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 00:17
                    sędzia popełnił kardynalny błąd i nic tego nie zmieni.
      • czwarty.wymiar Głupoty 08.07.10, 08:43
        Równie dobrze mogło być 7:0, gdyby... Ale nie było!
        Z tymi procentowymi sytuacjami to też głupie gadanie. Co to znaczy, że sytuacja była 100%? Że na 100% powinna paść po niej bramka? No ale skoro jednak nie padła, znaczy, że taka nie była. Tyle na temat logiki.
    • Gość: mija MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan... IP: *.pools.arcor-ip.net 07.07.10, 23:05
      Mecz zostal rozstrzygniety w pierwszych 10 min.gdy Niemcy oddali inicjatywe
      Hiszpanom a trenerzy nie zareagowali liczac na poprawe gry swoich graczy,
      • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:12
        i wlasnie z Toba sie zgadzam ze trenerzy czekali na to co przyniosa dalsze minuty ale mecz i tak nie stal na wysokim poziomie jak przystalo na polfinal mecz Holandia -Urugwaj byl o wiele lepszym widowiskiem
        • Gość: Bubba Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: 216.119.16.* 07.07.10, 23:48
          " i wlasnie z Toba sie zgadzam ze trenerzy czekali na to co przyniosa dalsze minu
          "> ty ale mecz i tak nie stal na wysokim poziomie jak przystalo na polfinal mecz H
          olandia -Urugwaj byl o wiele lepszym widowiskiem.." Tak, naturalnie, no niemcy
          przgrali. Jak by winik tego meczu byl inny to bys inna piosenke spiewal..
        • Gość: Kibic Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 12:56

> i wlasnie z Toba sie zgadzam ze trenerzy czekali na to co przyniosa dalsze minuty ale mecz i tak nie stal na wysokim poziomie jak przystalo na polfinal mecz Holandia -Urugwaj byl o wiele lepszym widowiskiem

Mów za siebie! Dla mnie niemcy - hiszpania był lepszym widowiskiem. Nie każdy musi się z tobą zgadzać.
        • Gość: andynos Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.chello.pl 08.07.10, 15:29
          Niemcy zamurowali bramkę więc się nie dziw, że mecz tak wyglądał. Liczyli na
          swoje kontry tylko coś nie potrafili zabrać piłki Hiszpanom i cały plan diabli
          wzięli.
    • Gość: zzz Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.as.kn.pl 07.07.10, 23:13
      Nie sądzę, że był karny. Za to Ramos był ewidentnie faulowany przez Podolskiego
      w polu karnym. Karny powinien być, ale dla Hiszpanii.
      • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:17
        a czy widziales jak Ramos 2 razy wszedl nakladka i to bez konsekwencji w pilce trzeba byc obiektywnym
      • Gość: Gbur taa nie wymyślaj na siłę karnych dla Spain IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:32
        Karny to był dla Niemców. A drużyna Hiszpanii ma wyjątkowe powodzenie u sędziów.
        Np spalony z Portugalią.
    • Gość: m&m MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:18
      błąd sędziego może i był ale nie na rzut karny. ewentualnie na
      wolny. Ozil faulowany był przed linią. Poza tym jeśli uważacie, że
      za taki faul powinna byc jedenastka to Hiszpanom też się należała za
      faul Podolskiego w polu karnym. pozdrawiam
    • Gość: CBFC Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: 194.117.241.* 07.07.10, 23:34
      cHUJ A NIE BŁAD

HAHAHAHAHAHAHAHA
      • Gość: rhein34 Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:42
        Bledem to Ty jestes ze tu bywasz
        • Gość: wawiak Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.146.212.240.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.07.10, 01:55
          To raczej Ty popełniasz błąd przebywając na polskim forum.
          Na niemieckim też Cie nie chcą? ;)
          NO PASARAN!

> Bledem to Ty jestes ze tu bywasz
    • Gość: ffgdf Heheh i co powiecie volksdojcze? :DDD IP: *.informel.pl 07.07.10, 23:39
      Viva Espana :)
      • Gość: rhein34 Re: Heheh i co powiecie volksdojcze? :DDD IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:41
        pisze sie volksdeutsche skad Ty sie wzioles?
        • papa_s Piszę się to w Języku Polskim 08.07.10, 00:26
          którego zaczynasz zapominać. Podobnie jak Szopen jest poprawne nawet zalecane w takim przypadku. Tak samo volksdojcz aby dokonać poprawnej transkrypcji fonetycznej.
        • Gość: andynos Re: Heheh i co powiecie volksdojcze? :DDD IP: *.chello.pl 08.07.10, 10:18
          pisze się "wziąłeś" a nie wziołeś
          Jeśli kogoś poprawiasz to sam pisz poprawnie
        • Gość: Lol Marsz do szkoły! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 13:03

> pisze sie volksdeutsche skad Ty sie wzioles?

A Ty skąd się WZIĄŁEŚ nieuku, że poprawiasz innych?
      • Gość: rhein34 Re: Heheh i co powiecie volksdojcze? :DDD IP: *.superkabel.de 07.07.10, 23:53
        ale blyszczysz pisze sie volksdeutsche
      • Gość: zzz Re: Heheh i co powiecie volksdojcze? :DDD IP: 69.86.212.* 08.07.10, 00:19
        powiem ci że macie świetną opiekę sędziowską nażelowani buce.
      • czterdziestyiczwarty Re: Heheh i co powiecie volksdojcze? :DDD 08.07.10, 00:23
        Gość portalu: ffgdf napisał(a):

> Viva Espana :)
        Nie uzywaj durniu wyrazow ktorych nie potrafisz poprawnie napisac i
        ktorych znaczenia nie rozumiesz. II wojna swiatowa skonczyla sie 65 lat
        temu oczym najwyrazniej nie douczyles sie w szkole gamoniu.
        Druzyna pilkarska Hiszpanii grala brzydko ale byla w tym meczu
        nieznacznie lepsza od reprezentacji pilkarskiej Niemiec ktora niestety
        znizyla sie do poziomu reprezentacji Paragwaju. W finale z reprezentacja
        Holandia tak grajaca druzyna Hiszpanii (brzydki pelen fauli futbol) nie
        ma szans.
      • st-pauli Re: Heheh i co powiecie volksdojcze? :DDD 08.07.10, 07:20
        uwazaj palancie zebysmy nie wrocili, tym razem nie bedzie taryfy
        ulgowej, od razu pojdziesz do gazu
        • Gość: St.Augustin Re: Heheh i co powiecie volksdojcze? :DDD IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.10, 10:47
          Pewien niemiecki oficer, lekarz, ktory "pracowal" na Pawiaku, na pytanie co to
          jest Volksdeutsch powiedzal: " w 5-ciu procentach Polak, w 5-ciu procentach
          Niemiec, a w 90-ciu swinia". I to tyle na to cale twoje gadanie.
        • Gość: St. Augustin Re: Heheh i co powiecie volksdojcze? :DDD IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.10, 10:50
          A to moze z kilkuset przyjedzie. Mozna Niemcom wiele zarzucic, ale nie glupote.
          Na takie scierwa( niestety nie mozna tutaj uzyc innego okreslenia) nikt nie zwaza.
      • Gość: wili Re: Heheh i co powiecie volksdojcze? :DDD IP: 92.117.13.* 09.07.10, 23:04
        Lepiej 3-cie abo 4-te miejsce jak w cale Polaczki!!!!!!!!!!!!!!
        hup holand hup!!!!!!!!
    • Gość: ino Ktoś się jeszcze tym fascynuje? IP: *.toya.net.pl 07.07.10, 23:40
      Marni kibice. Wszystkie karty ma w swoich łapskach FIFA. W fazie
      grupowej takich machlojek sędziowskich nie było.

Po fazie grupowej... FIFA rozdawała karty. Nieuznany ewidentny gol
      Anglików to tylko wierzchołek góry lodowej. Wczorajszy półfinał i gol
      dla Holendrów który nie powinien być uznany, bo Van Persie był na
      spalonej pozycji i brał czynny udział w akcji. Dzisiaj
      niepodyktowane ewidentne 2 karne dla Niemców. Ot piękno piłki i
      oszustw sędziowskich. Widać kogo chciała FIFA w finale.

Holendrzy którzy od 1974 roku nie grali w Finale MŚ oraz Hiszpanów
      którzy mogą zdobyć coś co udało się bodajże Niemcom kiedyś dawno
      temu. Zdobycie MŚ po wygraniu Euro ;).

Mam nadzieję, że w Finale ta nudziarsko grająca Hiszpania przegra.
      Pass,pass,pass,pass,pass,pass,pass,pass, kurcze zasnąłem. NUDA!
      • vega01 Re: Ktoś się jeszcze tym fascynuje? 08.07.10, 01:49
        Matko że są jeszcze kibice podwórkowi którzy wyznają zasadę kopnij i biegnij :D
        Najprostsza piłka bach i do przodu wrzuta i do przodu a może wpadnie!! Lol :D

Nie potrafi docenić przewagi technicznej Hiszpanów i utrzymywania się przy piłce
        na całym niemal boisku gdyby dziś mieli więcej szczęscia było by z 3:0 na pewno
        ten mecz wygrali bardziej zdecydowanie niż Niemcy z Anglikami!

Co do karnego był dosyć problematyczny Ozil zwolnił przed Ramosem bo zgubił
        piłke a cała sytuacja była przed polem karnym! Pozatym gdzie był drugi karny ??
        A Ramos sciety przez Podolskiego to widziałeś ??

Niemcy dziś stworzyli może pół sytuacji plus niepodyktowany :D wolny na Ozilu
        Hispzanie pewnie z 6 plus wiele strzałów z za pola karnego :D Plus kontrola
        meczu przez 90 minut i jedynie wąchanie jej przez Niemców!

Piszesz głupoty a pózniej celnie zauważasz że Holendrzy nie powinni mieć
        bramki!! Bo Van Persi był na pozycji spalonej Taka sama sytuaacja była w meczu
        Hiszpani z Paragwajem !! A spalony Villi istotnie aptekarski!
    • Gość: piotrek MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan... IP: *.enterpol.pl 07.07.10, 23:44
      jaka kontrowersja? raz ze to bylo poza polem karnym a dwa ozil zle
      przyjal pilke i to on bardziej wpadl na ramosa
      • Gość: zzz Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: 69.86.212.* 08.07.10, 00:27
        obejrzyj to sobie jeszcze raz - tam był faul - może monimalnie przed polem
        karnym, ale to że Ozil zasłonił sobą piłkę nie znaczy że Ramos może go kopnąć w
        łydkę. Potem sprawa koloru kartki.
    • Gość: rad Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:56
      Dajcie spokój. Ten mecz był nudny jak flaki z olejem. Niemcy w
      poprzednich meczach grali zupełnie nie po niemiecku. A w tym meczu
      znów powrót do gry zachowawczej. A Hiszpanie? Oni w ogóle nie
      powinni znaleźć się w tym półfinale! Poza tym co to będzie za mecz
      finałowy Hiszpania contra Holandia - wiadomo że Holandia! A Niemcy -
      Holandia to już zupełnie inna sprawa by była. Twardy, ostry mecz!

----
      Zapraszam na narowerze.blox.pl
      • Gość: wojus Re: MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszp IP: *.217-171-48.tkchopin.pl 08.07.10, 02:33
        Hiszpanie pokazali to co graja cale mistrzostwa - nudne 1001 podan i nic wiecej
        - 7 bramek w 6 meczach !!! smiech :D
        Co trzeba przyznac - zagrali jeden z najlepszych meczow na mistrzostwach, Niemcy
        jeden ze slabszych.
    • Gość: Bamshe A 2 bramka dla Angli a 2 bramka ze spalonego IP: *.toya.net.pl 07.07.10, 23:56
      z Argentyna to co. Juz lamusy placz zaczynaja. won
      Potrafia jak nie idze tylko wymuszac karne patalachy
    • czterdziestyiczwarty MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan... 08.07.10, 00:14
      Hiszpania byla w tym meczu lepsza od Niemiec ale troche dzieki
      wegierskiemu sedziemu. Nie gwizdal wiekszosci fauli popelnionych przez
      Hiszpanow w tym:1. faulu Ramosa na Podolskim (nakladka za ktora Ramos
      powinien dostac zolta kartke);2.fauli Obroncow na Klose i na Ozilu w polu
      karnym za ktory Niemcy powinni strzelac karne.
      Tym niemniej Hiszpanie grali w tym meczu z Niemcami lepiej niz z
      Paragwajem ale w dalszym ciagu pilke brzydka i mam nadzieje ze Holandia
      dokopie im bez wiekszego wysilku..
    • papa_s Żaden błąd bo był by to karny Webba 08.07.10, 00:16
      Szarpali się obaj zawodnicy. Oezil nie chciał się wywrócić by dopaść piłkę opierał się itd. Sędzia w tym meczu nie takie wojenki przepuszczał bo piłkarze nie kopali się po nogach tylko grali w Piłkę Nożną. Ani jednego sucharka! To świadczy o klasie drużyn.
      • Gość: GREG Re: Żaden błąd bo był by to karny Webba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 08:34
        szarpali się? ty wiesz w ogóle o ktorej sytuacji tu piszemy???
    • ozzyplus MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan... 08.07.10, 00:26
      Był bezdyskusyjny faul... trzeba być ślepym żeby tego nie widzieć, trzeba być
      też idiotą żeby nie widzieć analogicznej sytuacji w drugą stronę ale co tam -
      najważniejsze są kliki i nośne tytuły. nieważne czy to polityka czy piłka nożna...
    • Gość: Ben MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan... IP: *.lns20.adl2.internode.on.net 08.07.10, 03:14
      mecz byl prowadxzony poprawnie - czy byl karny? nie mysle Ozil mogl
      sie utrzymac przy pilce ale liczyl na sedziego i sie przeliczyl
      faulu nie bylo kontakt - troche kolano ale jak chce byc nietykalny
      niech gra w szachy -zwyciestwo Hiszpanii zasluzone w 100%
    • Gość: haha MŚ 2010. Błąd sędziego w meczu Niemcy - Hiszpan... IP: *.centertel.pl 08.07.10, 06:31
      To jest to Tekst linka
    • prozaic MESUT OZIL... 08.07.10, 07:55
      no kurna... Niemiec pełną gębą.
      60 lat temu ci sami Niemcy zrobiliby z niego mydło.
      Podobnie zresztą jak z Podolskiego i Klose.
      • Gość: alienski Re: MESUT OZIL... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.07.10, 08:04
        "Jeśli nie potrafisz olśnić innych swoją inteligencją, oszołom ich swoją głupotą"

Masz bardzo trafne motto...
        • prozaic Re: MESUT OZIL... 08.07.10, 08:14
          Gość portalu: alienski napisał(a):

> "Jeśli nie potrafisz olśnić innych swoją inteligencją, oszołom ich swoją głupot
          > ą"
          >
          > Masz bardzo trafne motto...

tak. Trafia prosto w Ciebie.
      • Gość: Ben Re: MESUT OZIL... IP: *.lns20.adl2.internode.on.net 09.07.10, 02:17
        oszolomiles mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka