Dodaj do ulubionych

Euro 2012: Sprzeciw Krakowa

24.04.06, 17:49
Jest to wspaniały test na naiwność Polaków. Idzie nam naprawdę wspaniale. Kłócimy się, podniecamy się, podejrzewamy wszystkich o stronniczość i Bóg wie co, a ja w czwartek w czasie pobytu w Monachium zwiedziłem Arena Stadion i zadałem sobie takie pytanie: GDZIE MY JESTEŚMY z tą naszą całą "sportową infrastrukturą". Na szczęście marzenia nic nie kosztują.
Obserwuj wątek
    • Gość: To skandal Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 17:49
      Jak mozna określać walory turystyczne Krakowa w porównaniu do innych
      kandydatów, jak w sumie nawet nie mają tyle co to miasto, komunikacja w
      Warszawie??? To jakieś jaja i ile puntów dostali. Nie mówię już o bazie
      noclegowej i stadionach które jak na razie Poznań i Kraków zaczęli cos robić
      to kompromitacja, niech nam odbiorą te mistrzostwa, a Kaczory na Syberię i do
      łagrów.
      • Gość: arra Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:36
        PiS robiący kampanię Majchrowskiemu ? Trzeba być naiwny , by nie rozumieć tej
        prostej zależności. Zdziwiłbym się gdyby była inna decyzja. Bajki o przewadze
        atrakcyjności turystycznej włózcie Krakusy do folderu reklamowego ! Gdańsk czy
        Wrocław są porównywalne pod każdym względem, reszta to kwestia wyboru (tak
        naprawdę politycznego). Głosujcie dalej na czerwonego a później lamentujcie nad
        spiskami PiS-u.
        • Gość: Krak Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:51
          Nie bardzo Cię rozumiem. Myślałem, że miałobyć Prawo i Sprawiedliwość, a nie
          "prawie sprawiedliwość" Czy w kwestiach sportowych i organizacyjnych sympatie
          polityczne to przypadkiem nie powinny mieć żadnego znaczenia, bo mają charakter
          pozamerytoryczny? No, ale ja naiwny jestem...
          • Gość: raar Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:58
            Pisałem już , że rzekoma przewaga Krakowa nad np. Wrocławiem to wytwór
            krakowskiej "wyobraźni" (żeby nie powiedzieć pychy). Skoro względy
            organizacyjne są porównywalne to o jakim innyn wyborze może być mowa ?
            Proponuję sobie odpowiedzieć na pytanie : na którym miejscu byłby Kraków gdy
            rządził Polską SLD . Moim zdaniem na drugim po W-wie ( z takimi
            samymi "silnymi" argumentami).
            • Gość: Krak Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:20
              Z całym szacunkiem, ale ta - jak to oceniasz - "pycha", ma pewne uzasadnienie,
              np. bodajże 10 mln turystów zagranicznych w ubiegłym roku, bo Kraków to atrakcja
              i ludzie chca tutaj bywać. Kraków to mimo Twojej (jak mniemam) niechęci dość
              jednoznacznie kojarząca się ikona Polski za granicą. Kwestie organizacyjne -
              choćby pilegrzymki papierza i milion ich uczestników (noclegi, transport,
              logistyka, bezpieczeństwo). Sport - no, jednak jakby na to nie patrzeć, od
              prawie dziesięciu lat hegemonia (lub prawie)w piłce nożnej. Baza hotelowa -
              druga po Warszawie, lotnisko - drugie po Warszawie, obwodnica autostradowa -
              chyba jedyna w Polsce przy tego rzędu wielkości mieście i jak mi się wydaje
              przy okazji jedyna sensowniejsza droga z Zachodu na Ukrainę wiodąca przez Polskę
              (co nie znaczy, że wystarczająca ale w planach budowa A4 pod Przemyśl). Stadion
              nie wirtualny ale w rzeczywistej rozbudowie (ok. już 1/4 zrobiona) przy czym
              kwestie własności gruntów na jakich stoi są jednoznacznie wyjaśnione. Poza tym
              suteletnia historia piłki w Polsce - starszy był tylko nota bene Lwów. To stąd
              mój drogi ta "pycha".
              • Gość: st Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 22:29
                Jeśli chodzi o spór ewentualny na lnii Majchrowski/PiS chciałem tylko zaznaczyć
                że to dzięki Małopolsce tak na prawde PiS wygrał te wybory bo to najliczniejsze
                województwo wśród tych w których wygrało PiS. Niestety chyba ktoś na górze nie
                do końca myśli i mam nadzieje że Krakowiacy podziękują Kaczkom za to jak tylko
                przyjdzie czas wyborów.
        • Gość: juzdosc mam nadzieje ze euro w polsce nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 22:35
          Mam już dość kłutni miast ! Mam już dość euro2012 chociarz nawed nam go nie
          dali i proszę nie dawajcie bo u nas wybuchnie wtedy wojana domowa!
        • Gość: radek_poznan nożownicy z Krakowa znowu kogos zabic chcecie??? IP: *.icpnet.pl 25.04.06, 13:37
          Poznan ma o wiele nowoczesniejsza infrastrukture, chyba w zabytakach i na
          starym rynku mecze nie ebda sie odbywały, pozatym u was kibice sa jacys
          nadpobudliwi i nosza noze przy sobie a to byłby skandal, od Poznania napewno
          nie ejsyescie lepsi co do przygotowania Euro , macie wiecej zabytków i tradycji
          hisorycznych to wszytsko,
    • dantrag Euro 2012: Sprzeciw Krakowa 24.04.06, 17:53
      Układy... W czym Kraków jest gorszy od reszty?
      • Gość: ghrabbeck w ciechanowie jest fajne boisko... IP: *.pliva.pl 24.04.06, 17:57
        ..., za spożywczakiem, na rogu. moze tam Euro, zamiast krakowa?
      • Gość: wikal Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.retsat1.com.pl 24.04.06, 19:35
        Ma lewicowego prezydenta i naśmiewał sie z wanny Wassermana. Dla tak mściwej i
        zakompleksionej partii jak PiS to aż nadto. Efektem tych idotyzmów będzie
        wygrana SLD w wyborach samorządowych, bo Polacy, w tym krakowianie, są
        przekorni. I po nam to?
    • Gość: kane niech jeszcze zrobią Leppera promotorem ME IP: *.compower.pl 24.04.06, 17:57
      pojedzie zrobi blokadę, nazwie kogo trzeba złodziejem i oszustem, narobi bydła i
      będzie ok. Ja byłbym za tym żeby to nie Polska się starała o ME a PiSslandia ze
      swoimi sztandarowymi miasteczkami wybranymi przez kolesiów dla kolesiów.
      • Gość: z Wielkopolski Re: niech jeszcze zrobią Leppera promotorem ME IP: *.icpnet.pl 25.04.06, 17:44
        żeby uważać Poznań za sztandarowe miasteczko PiS to trzeba mieć chyba g...
        zamiast mózgu. Popaprany kraj, zabierzcie nam te ME bo już mam dosyć
        wysłuchiwania tych żali i złorzeczeń na wszystko z wyjątkiem siebie.
    • Gość: Pogo Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.chello.pl 24.04.06, 18:00
      Jak zwykle dziadostwo,Polska i tak nie będzie organizować mistrzostw.Ale sam
      fakt że Kraków jest gdzieś tam na liście świadczy o kompletnym zdurnowaceniu
      ludzi podejmujących decyzje.Trzeba być kompletnym idiotą i wyjątkowym
      ignorantem żeby podjąć taką decyzje.
    • aaarrgh1 Przecież PiS idzie sprawdzoną drogą... 24.04.06, 18:04
      Tak już było w Warszawie w 2002r. Gdy Kaczyński chcial być prezydentem miasta naobiecywał kibicom legii, jaki to on stadion wybuduje... Wygrał i palcem nie ruszył... Ta lista i punktacja to przyneta na wyborców w 4 duzych miastach w których PiS słabo stał w ostatnich wyborach... Chcecie ME u siebie?? To zagłosujcie na jesieni na naszych ludzi... A ostateczny wybór i tak nastąpi w grudniu po tych całych wyborach.
      I śmieszno i straszno...
      • Gość: pacal to chyba źle wybrali :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 18:33
        w Gdańsku i Poznaniu i tak nic im to nie da - nie mają co liczyć na jakiekolwiek
        bonusy. Przegrywają z kretesem.
    • Gość: luteina Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.chello.pl 24.04.06, 18:15
      To jest k/u/r/w/a wielki skandal. Tylko Kraków i Poznań podjęły udane działania
      przebudowy stadionów. Taka Warszawa to nawet ternu pod stadion nie ma a dostała
      40 punktów. No ale prezydnetem Krakowa jest gość z SLD to pie.dolony PiS musiał
      nas wykiwać...
      • radiradi1 Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa 25.04.06, 11:50
        Wierz mi - ja mieszkam w Warszawie i cierpię bezpośrednio przez to, że
        przebrzydły Kaczor tutaj rządził - poroz....lane pozamykane drogi albo w takim
        stanie że nie da się po nich jeździć, remonty przeciągające się w
        nieskończoność, sparaliżowana komunikacja.

PiS niszczy to miasto od jakiegoś czasu - teraz zaczyna to robić z resztą Polski.

Ja nie chcę ME w Warszawie ani w Polsce - Polacy nie dorośli do organizacji
        takiej imprezy ( zresztą czego można oczekiwać od elektoratu PiS, Samoobrony i
        LPR ).

• flamengista Sprzeciw oczywiście słuszny 24.04.06, 18:29
      to był obowiązek Majchrowskiego. Jednak nic on nie da. Nawet przywrócenie
      Krakowa do czwórki miast typowanych do meczy nie zapewni nam Euro. Po prostu
      nasza kandydatura jest żenująco słaba i trzeba by cudu, by UEFA wybrała Polskę i
      Ukrainę.

Inna sprawa, że bez Krakowa nasza kandydatura z wcześniejszych 5% szans ma
      obecnie ok 1%;)
      • christof20 Re: Sprzeciw oczywiście słuszny 24.04.06, 20:11
        Święta racja. Jeśli z Krakowem mieliśmy jeszcze jakieś szanse na otrzymanie ME,
        to teraz nie mamy ich wogóle. Zastanawia mnie tylko jakim cudem na pierwszym
        miejscu znalazł sie Poznań, który jeszcze niedawno był na liście rezerwowej.
        PS. Widziałeś punktację poszczególnych miast ?? Np. w sekcji "Stadion i inne
        obiekty kluczowe w mieście" taki Gdańsk oceniono na 10, Wrocław na 6, a Kraków
        tylko na 4. Ocenę 4 dostaliśmy też za bazę noclegową. Jest to po prostu
        parodia, bo np.Wrocław dostał 6, a Gdańsk 8. Pozostałe (atrakcyjność
        turystyczna miasta i regionu, oferta kulturalna, oferta rekreacyjna,
        zaangażowanie władz miasta):Kraków - 4, Gdańsk - 5. To już chyba nie wymaga
        komentarza.

• Gość: letnik Re: Sprzeciw oczywiście słuszny IP: 87.207.121.* 24.04.06, 20:21
          > Pozostałe (atrakcyjność
          > turystyczna miasta i regionu, oferta kulturalna, oferta rekreacyjna,
          > zaangażowanie władz miasta):Kraków - 4, Gdańsk - 5. To już chyba nie wymaga
          > komentarza.

No jasne. Wiadomo przeciez ze letnia stolica polski jest Krakow. Pobliskie
          Wadowice to kurort wypoczynkowy znany w calej Europie. A najlepsze kapieliska
          to zakole Wisly pod Wawelem i solankowe jeziora podziemne w Wieliczce. No i
          jeszcze Bochnia & Hercegowina czy jakos tak...
          Gdzie tam do walorow turystyczno-rekreacyjnych Krakowa jakiemus Trojmiastu. :)
          • Gość: mmm z czego się śmiejesz ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:37
            przypomnij... gdzie było NAJWIĘCEJ TURYSTÓW w ubiegłym roku, i rok wcześniej i
            jeszcze rok wcześniej ?!
            podpowiem : w Krakowie !!!

w Krakowie około 9 mln turystów w samym tylko roku 2005 !!!
            w Wieliczce ponad 1,5 mln turystów rocznie od ładnych kilku lat (planują
            otwarcie drugiego szybu żeby więcej turystów mogło zwiedzać kopalnię !!!)
            ale dla ciebie to jest g/ó/w/n/o ???
            no jasne... bo dla takich jak ty to liczy się tylko duży akwen wodny... morze...
            szkoda tylko że w tym Trójmieście macie wodę w morzu nie nadającą się do
            kąpieli... a plaże jakie superowe !!!
            toż to lepsze (dłuższe, czystsze i lepiej zorganizowane pod względem
            infrastruktury gastronomicznej i dodatkowych atrakcji) są plaże nad zalewami w
            okolicach Krakowa !!! (np. Kryspinów, Przylasek Rusiecki)...

wykazałeś się ignorancją i prymitywizmem...
            • Gość: letnik Re: z czego się śmiejesz ??? IP: 87.207.121.* 24.04.06, 21:07
              > w Krakowie około 9 mln turystów w samym tylko roku 2005 !!!

Czy na pewno mowimy o tych samych turystach ktorzy przyjada obejrzec mecz,
              wypic piwo, zabawic sie wieczorem, a w dzien leczyc kaca pod chmurka?

> ale dla ciebie to jest g/ó/w/n/o ???

Napisalem tak?

> a plaże jakie superowe !!!

"Superowe"? Po slownictwie wnosze, misiu kolorowy, ze poki co wakacje kojarza
              ci sie tylko z wyjazdami z rodzicami. Ekspert... :)

>> wykazałeś się ignorancją i prymitywizmem...

Z twoich palcow potraktuje to jako komplement.
              • Gość: mirek Re: z czego się śmiejesz ??? IP: *.autocom.pl 24.04.06, 21:51
                > > w Krakowie około 9 mln turystów w samym tylko roku 2005 !!!
                >
                > Czy na pewno mowimy o tych samych turystach ktorzy przyjada obejrzec mecz,
                > wypic piwo, zabawic sie wieczorem, a w dzien leczyc kaca pod chmurka?

Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź, bo nie wiem o co chodzi.
                Knajp w Krakowie na pewno nie brakuje a i wypocząć pod chmurką jest gdzie.
                • Gość: letnik Re: z czego się śmiejesz ??? IP: *.chello.pl 25.04.06, 00:54
                  Sluze uprzejmie.
                  Stawiam sie w sytuacji kibica. Mam w reku 2 bilety na 2 mecze i kilkudniowy
                  pobyt na miejscu. Lubie pilke, piwo, dziewczyny i miec kumpli przy sobie.
                  Pytanie: gdzie bedzie mi lepiej - w miejscowosci wypoczynkowej czy w
                  kulturalnej stolicy?
                  Nie jestem dzianą parą w srednio-poznym wieku, ktora lubi sobie zamieszkac w
                  Mercure i robic wypady a to do Wadowic, a to do Oswiecimia, a to na Wawel, a to
                  Wieliczke zwiedzic. Nie interesuje mnie to. Jestem KIBICEM. Chce meczu, pogody,
                  piwa, plazy.
                  Nie mowie, ze na pewno tak jest. Staram sie tylko wyjasnic co poniektorym, ze 9
                  mln turystow przez caly rok nie znaczy automatycznie, ze w czerwcu takze ma sie
                  tytul "letniej stolicy Polski". Gdyby estymowac liczbe turystow w Trojmiescie
                  wg jakiegos miesiaca wakacyjnego na caly rok, to wasze 9 mln by bylo
                  bladziuchne. Ale to bez sensu, podobnie jak rzucanie globalnej, rocznej liczby,
                  w oderwaniu od specyfiki imprezy i terminu. To chyba oczywiste, ze od wrzesnia
                  do maja Krakow jest stolica turystyczna. Ale juz w wakacje nie.
                  Jasniej juz?
                  • Gość: boberek Re: z czego się śmiejesz ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 10:50
                    no dobra idac twoim tokiem myslenia - kibic lubi piwo i zabawić sie - w Krakowie
                    jest znacznie wiecej knajp i klubow niż w Trojmieście i tu nie zamykaja ich ok
                    22-23 wieczorem. jest nawet Knajpa-mini browar ze świerzym, lokalnym piwem w
                    kilku gatunkach - czy macie cos takiego u siebie?

kibic chce posiedziec nad wodą z kumplami i piwkiem - widziales kiedyś bulwary
                    wislane w Krakowie? - kiedy robi sie ciepło jest tam zatrzęsienie ludzi - każdy
                    własnie przychodzi posiedziec na trawce nad woda ze znajomymi. ok - nie ma tu
                    mola jak w sopocie - ale nie ma np takich miejsc jak zakrzówek i skałki
                    twardowsiego, park Bednarskiego, a z krakowskich kopcow rozciągaja sie
                    niesamowite widoki nie tylko na miasto ale i na gory - łacznie z Tatrami

> Nie jestem dzianą parą w srednio-poznym wieku, ktora lubi sobie zamieszkac w
                    > Mercure i robic wypady a to do Wadowic, a to do Oswiecimia, a to na Wawel,
                    no cóż - chyba dawno nie byłeś w Kraowie - zwłaszcza w weekend - jesli takie
                    masz mniemanie o profilu zagranicznych turystow w Krakowie. opisani przez ciebie
                    też tu przyjeżdrzają ale wiekszoćs stanowia grupy młodych ludzi, ktore
                    "wyskoczyły" tanimi liniami lotniczymi zabawic sie na weekend.
                    a twoja wypowiedz ma tyle z prawdy jakbym powiedział ze do Gdanska przyjeżdrzają
                    tylko niemieccy emeryci z nostalgia wspominając jak pięknym miastem buł Gdańsk
                    - kiedy był niemiecki...

mowisz ze w wakacje przyjeżdza do Gdanska wiecej turystow niz do Krakowa
                    -udowodnij - podaj choc jedna liczbę - w wakacje w centrum Krakowa łatwiej
                    uslyszec obcy jezyk niż polski. A własnie chodzi o ściągniecie kibicow-turystów
                    z zagranicy bo nasi beda na pewno kiedy ME bedzie w Polsce.

Nie ujmuje nic Trójmiastu - sam je bardzo lubie, i uważam za piekne, ale suche
                    liczby dowodzą że to Kraków jest wiekszym magnesem dla zagreanicznych turystow
                    niz jakiekolwiek inne miasto w Polsce...
    • Gość: pacal Kraków: Nasza kandydatura jest znacznie lepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 18:31
      To się Majchrowski wypowiedział. Cóż, trzeba udawać że się coś robi, kiedy
      wcześniej się zawaliło sprawę... Proponuję jednak odnosić się do faktów a nie
      do "wydaje mi się". Ciekawe z jakimi to oficjalnymi stronami to porównał?
      Na www.e2012.org na pewno tego co mówi nie znalazł.

- mamy znacznie lepszą bazę noclegową,
      ok ale znacznie? bez przesady Wawa ma więcej, Poznań właściwie tyle samo.
      Wrocław o 1/5 mniej.

- ofertę turystyczną,
      ok

- znacznie lepsze przygotowanie do imprez sportowych,
      w porównaniu z kim? z Wrocławiem i Gdańskiem? może.
      Z Poznaniem - wolne żarty. Zorganizowaliśmy więcej imprez mistrzowskich w
      ciągu ostatniego roku niż Kraków przez ostatnie 5 lat. Nie wspomnę o MME 2009.
      Z Warszawą Kraków porównywalnie.

- znacznie lepszą komunikację
      Hmmm. Miejską? Bez komentarza. Krakowiacy wiedzą swoje, prawda? Bo jeśli
      chodzi o dojazdy i lotniska to z tym nie ma problemu w żadnym z miast.

- znacznie lepsze tradycje sportowe.
      no to jest kluczowa sprawa, proponuję przyznać 100pkt dla Chorzowa, bo mają
      zabytek w postaci Stadionu Śląskiego :D

Tak że owszem, Kraków powinien być 3-4 a nie 5, ale robienie z niego lidera
      który "za karę" został zdyskwalifikowany to lekka przesada.
      • Gość: mirek Re: Kraków: Nasza kandydatura jest znacznie lepsz IP: *.autocom.pl 24.04.06, 18:58
        > - mamy znacznie lepszą bazę noclegową,
        > ok ale znacznie? bez przesady Wawa ma więcej, Poznań właściwie tyle samo.
        > Wrocław o 1/5 mniej.

A ocena?:

Baza noclegowa:
        Chorzów - 2
        Gdańsk - 8
        Kraków - 4
        Poznań - 10
        Warszawa - 12
        Wrocław - 6

> - znacznie lepsze przygotowanie do imprez sportowych,
        > w porównaniu z kim? z Wrocławiem i Gdańskiem? może.
        > Z Poznaniem - wolne żarty. Zorganizowaliśmy więcej imprez mistrzowskich w
        > ciągu ostatniego roku niż Kraków przez ostatnie 5 lat. Nie wspomnę o MME 2009.
        > Z Warszawą Kraków porównywalnie.

A ocena?:
        Doświadczenie w organizacji imprez masowych/sportowych
        Kraków - 2
        Warszawa - 6

> - znacznie lepszą komunikację
        > Hmmm. Miejską? Bez komentarza. Krakowiacy wiedzą swoje, prawda? Bo jeśli
        > chodzi o dojazdy i lotniska to z tym nie ma problemu w żadnym z miast.

Zauważ, że chodzi o transport a nie zgodzę się z Tobą, że nie ma problemu z
        dojazdem do Warszawy (do innych ok). Komunikacji miejskiej nie znam w innych
        miastach więc się nie wypowiadam.

Nie wiem czy Kraków jest liderem ale te oceny to skandal.
    • emenefix Kraków nie potrzebuje promocji i tak sobie poradzi 24.04.06, 18:33
      Kto ma znac KRakow to zna. Euro moze wypromowac mniej znane polskie miasta:
      Gdansk i Poznan oraz odkryc potencjał Ślaska jak odkrytu Zagłebia Ruhry
    • Gość: ssa Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.net.autocom.pl 24.04.06, 18:35
      Uff... Jak to dobrze, ze odpadlismy. Bedzie spokojniej.
    • Gość: Falkor Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.netcologne.de 24.04.06, 18:49
      Zgadzam sie w pelni z preziem Krakowa.
      Zastanawia mnie szczegolnie zwyciestwo Wroclawia nad Krakowem. W ktorym punkcie
      swojej oferty Wroclaw pobil Krakow? Gdansk tez jakby z sufitu, ale oni maja
      Walese. Krakow to byl obok Pznania moj faworyt. Merytorycznie te dwa miasta
      przedstawily najepsze oferty. Nalezy pamietac, ze stadion to nawet nie polowa
      sukcesu. Infrastruktura jest duzo wazniejsza.
      Poznan, Krakow i Warszawa jako stolica. A o ostatnie miejsce powinny walczyc
      pozostale miasta, ze wskazaniem na Gdansk.
      Ponawiam moje pytanie, moze ktos wie. Co takiego ma do zaoferowania Wroclaw?
      Pozdrawiam
      • Gość: Gbur Wystarczająco dużo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 00:18
        > Ponawiam moje pytanie, moze ktos wie. Co takiego ma do zaoferowania Wroclaw?

Baza hotelowa jesli chodzi o naistotniejsze hotele czyli 4 i 5 gwiazdkowe
        (oficjeli nie interesuje za bardzo gdzie będzie przeciętny kibic spać, liczy
        się żeby oni mieli gdzie swoje tyłki położyć) lepsza od Krakowa i dużo lepsza
        od Poznania. (Kraków - 1 240 miejsc, Wrocław - 1 335 , Poznań - 377)

Atrakcyjność turystyczna Wrocławia jest wysoka. Z pewnością większa niż
        Poznania.

Po drugie liczy się to co będzie w 2012, a nie to co mamy teraz.

Pod Wrocławiem jest autostrada, będzie obwodnica autostradowa i jest w budowie
        obwodnica śródmiejska (oddano do użytku ostatnio wielki most będący częścią tej
        obwodnicy). Przerzucenie przez Odrę jeszcze jednego mostu (będącego częscią
        obwodnicy śródmiejskiej) rozwiąże problemy komunikacyjne miasta w stopniu co
        najmniej zadowalającym. Wrocław jest prężnie rozwijającym sie ośrodkiem
        biznesowym i przemysłowym (np wielka inwestycja LG), więc pieniądze na to
        wszystko znajdą sie bez problemu. Lotnisko zostanie rozbudowane - są konkretne
        plany, które niezależnie od mistrzostw zostaną zrealizowane - jest nowoczesne
        ale małe.

Stadion Olimpijski jest świetnie połozony - wokoło jest pełno przestrzeni.
    • Gość: Robuś Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.echostar.pl 24.04.06, 18:59
      Niedawno Poznań był na liście rezerwowej teraz jest najlepszy chociaż prawie
      nic się nie zmieniło(wiem bo jestem z Poznania). Paranoja jakaś to jest.
    • Gość: kibic Dobrze że Poznań cenią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:10
      Powinny być: Poznań, Kraków, Gdańsk i ewentualnie Warszawa
    • Gość: Luk_Ww "Wrocław" IP: 213.199.196.* 24.04.06, 19:10
      Wrocław lepszy od Krakowa? POD KAŻDYM WZGLĘDEM!!! Wszyscy w Polsce dobrze o co
      chodzi z Krakowem...
    • Gość: Fradi Ave Maria! Chcialbym ale gdzie bedziemy? IP: *.nucleus.com 24.04.06, 19:16
    • Gość: Węgry górą!!! Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.cable.ubr07.newm.blueyonder.co.uk 24.04.06, 19:20
      Nie ma co płakać. Po tej decyzji możemy tylko pomarzyć... To tak jak euro w UK
      bez Manchesteru, albo w Hiszpani bez Madrytu. Jeśli ktoś w Europie kojarzy
      Polske to pierwsze miasto jakie wymienia to Kraków. A punktacja związana z
      organizacja imprez masowych to kompromitacja. Nie trzeba daleko szukać,
      wystarczy przypomnieć pielgrzymki JPII i milion ludzi na Błoniach...
      • Gość: mmm milion ludzi na Błoniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:42
        - to była najniższa frekwencja ze wszystkich pielgrzymek !!!
        podczas ostatniej było powyżej 3 milionów ludzi !!!
        i Kraków poradził sobie logistycznie i organizacyjnie !!!
        ale kto to z oceniających pamięta... albo chce brać pod uwagę taki "szczegół"...
        paranoja !!!
    • Gość: despero Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:24
      Krakó to najbardziej znane miasto w Polsce, z największym po Warszawie
      budżetem-możnaby długo wymieniać. Wyobrażacie sobie Mistrzostwa Europy w
      Hiszpanii bez meczu w Barcelonie albo we Włoszech bez Mediolanu??? Wiadomo że to
      układy polityczne zdecydowały o wyniku- a Ziobro palcem nie kiwnął żeby osłabić
      Majchrowskiego. Oliwa nie żywa... mieszkańcy Krakowa podziękują PIS-owi w
      następnych wyborach samorządowych.
    • yamat PiSiory same sobie kopią grób 24.04.06, 19:42
      Idę o zakład, że KAŻDY członek komisji UEFA na pytanie gdzie jego zdaniem
      powinny się ewentualnie odbywać mecze, z zamknietymi oczami odpowiedziałby:
      Warszawa i Kraków, a potem musiałby się zastanowić, ewentualnie rzucić okiem na
      mapę Polski. Pan Gawron plecie bzdury o merytorycznym, apolitycznym wyborze, po
      czym nie potrafi uzasadnić kolejności w kategorii transport i infrastruktura
      turystyczna... Nie trzeba składać żadnych wniosków czy prezentacji, wystarczy 5
      minut w internecie i wiadomo, że Kraków pod tym względem jest w pierwszej 3 w
      kraju. Ale nie, mr Gawron wie lepiej....
      • Gość: arra Re: PiSiory same sobie kopią grób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:52
        Nie, zarozumiały Krakusie, PiSiory wam wykopały grób. I chwała Im za to !
        • Gość: pingwin zazdrość starszna rzecz...; ) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:02
          pie(*)rdolisz głupoty jak potłuczony ci powiem... nic nie mam do innych miast
          ale wg mnie ten "konkurs" nie miał nic wspólnego z merytorycznym wyborem, więc
          gdyby twoje miasto tak odpadło też byś się wściekał... zastanów się co chcesz
          napisać a dopiero potem pisz... generalnie to widać, że nas nie lubisz...
          zazdrość...?; ) kompleksy...? straszna rzecz... buhahhaha
          • Gość: arra Re: zazdrość starszna rzecz...; ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:14
            Kompleksy i krakowska "kultura" wyzierają z twoich wypocin.
            Brednie o merytorycznym wyborze opowiedz pijaczkom z ławek na plantach !
            • Gość: jan niezbędny o co kłutnia?? i tak nie bedzie mistrzostw!! IP: *.magma-net.pl 24.04.06, 20:20
              jestem z Wrocławia a nic mnie to nie obchodzi że Wrocław dostał się do "finałowej 4" skoro i tak nie dostaniemy praw do organizacji mistrzostw.... to takie bezsensowne kłutnie...
            • Gość: pingwin zazdrość straszniejsza niż myślałem...; ) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:22
              hahahha na więcej cię nie stać...?: ) wiesz to nie ja pierwszy bez powodu
              wyżywam się na forum na mieszkańcach innego miasta...; ) ale lubie takich ludzi
              jak ty nawet nie wiesz, tyle śmiechu...: D buhahhaha... co powiesz mi jeszcze
              ciekawego...? prosze tylko z polotem i wyobraźnią...
    • altymis Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa 24.04.06, 20:20
      W wielu innych - być może także w tej - sprawach trzeba nam jeszcze stu
      porażek, byśmy pojęli wreszcie, że to MY zatrudniamy administratorów Państwa i
      winniśmy ignorować tych, których pycha i bezrozumność przypina nas wciąż do
      ogona biegu dziejów...
    • markus.kembi Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa 24.04.06, 20:26
      O co tyle krzyku? Przecież i tak to nie Polska będzie organizowała Mistrzostwa
      Europy - czy to nie wszystko jedno jakie miasta będą "hipotetycznymi
      gospodarzami"? Jestem przekonany, że Ukraina byłaby pewniakiem do roli
      organizatora, ale wystawienie kandydatury wspólnie z Polską przekreśla jej
      szanse. Sam pomysł organizacji Euro w Polsce to powtórka z pożałowania godnej
      próby wmówienia niektórym kibicom, że Zakopane jest w stanie gościć zimowe
      igrzyska olimpijskie.
    • Gość: gs Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.bj.uj.edu.pl 24.04.06, 20:32
      Jedynym poza politycznym uzasadnieniem tej durnoty jest chyba to, że kraków w
      sewj ofercie wpisał to co juz ma a pozostali wpisali to co byc moze beda mieli
      za parę lat jak im dadza pieniądze i te Mistrzostwa. Moim zdaniem Kraków na
      razie nie ma tylko stadionu. Bo mecze mistrzowskie mozna tu ogranizowac już do
      zaraz. Kraow wystąpił z ofertą realna pozostali jakieś fatamorgany powpisywali.
      Proponuje decydentom postawić de Wałęsę a Gdańsku na stadione Lechi i niech se
      go tam podziwiają ci którzy przyjadą decydować o przyznaniu nam mistrzostw. To
      może będa mieli szansę przegrać po ładnej walce z Zagrzebiem. Bo ci tez wpisałi
      to co mają czyli stadion na 40 tysięcy ludzi wymagający modernizacji świetną
      nbazę hoteli, bliski ciepły Adriatych z Dubrownikiem i wyspami. To jest śmiechu
      warte.
      • Gość: jasio Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:51
        marzenia trzeba miec, mistrzostw i tak nie dostaniemy a byłaby szansa cos
        wybudowac i stadiony by zostały, zobaczymy ile w 2012 roku z tych wirtualnych
        stadinów bedzie stać, (kto płaci abonament to frajer)
      • Gość: kacza_grypa Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:54
        Może by też ktoś wziął pod uwagę co się stanie ze stadionem po mistrzostwach... To naprawdę fantastycznie, że druga liga (no może outsider pierwszej -Wrocław)dostanie nowe stadiony, a regularnie grająca w pucharach Wisła nie... A cała kłótnia to chyba z czystego zamiłowania do kłótni bo chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie wierzy, że dostaniemy te mistrzostwa... No chyba, że w UEFA będą oceniać równie "merytorycznie" co u nas...
        • Gość: kr Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 21:22
          Wisła Kraków nie musi "dostać" stadionu, bo już go ma - co prawda wciąż trwa na
          nim przebudowa, ale będzie się odbywać niezależnie od tego czy ME będą w
          Krakowie czy nie.
    • unamatita Ale wy macie Jana Władysława Marię Rokitę i przez 24.04.06, 21:11
      to wasza oferta jest do .upy.
      u.
    • Gość: ermik Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.gw.ip.pl 24.04.06, 21:21
      Wszyscy ktorzy tak chetnie naskakujecie na Krakow zastanowcie sie i uczciwie
      wypowiedzcie czy naprawde uwazacie ze te wybory byly uczciwe a decyzja podjeta
      po rzetelnym przeanalizowaniu wnioskow?
      Jezeli tak to wam wspolczuje naiwnosci a jezeli nie to nie krzycie tak bo
      jestem ciekawy jak wy sie poczujecie kiedy organizacje Euro dostana Włosi po
      rownie niezrozumialych i nieczytelnych kryteriach.
    • Gość: fotograf Re: Euro 2012: Sprzeciw Krakowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.06, 21:24
      img280.imageshack.us/my.php?image=krakow6zs.jpg
      i wszystko jasne :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka