a74-7 06.06.23, 16:09 Wakacje pod grusza czy wakacje pod palma ? A moze wakacje w siodle ? Jakie mamy preferencje , wspomnienia z tych najlepszych ,co zwiedzilismy ,przeczytalismy na wakacjach , zjedlismy i takie tam ciekawostki...;) O opaleniznie tez , koniecznie :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camella Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 17:36 Nad morzem polskim..spacery ,zachody słońca .Ostatni pobyt w Kołobrzegu jesienią w SPA ,było super. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 18:13 Wczasowałam nad polskim morzem...Gdańsk, Gdynia, Sopot...i ta obrzydliwie brudna plaża ;) potem Karwia...tam było już lepiej, super plaża - wytrzymaliśmy w tej dziurze 3 dni ;) to był czas, kiedy mogłam się zakopać w piachu i tylko głód mnie gonił z plaży do knajpeczki ;) Bieszczady - Polańczyk....o, tam było całkiem, całkiem.... Jezioro Rożnowskie - tam jeździłam z rodzicami, jako dziecię i nastolatka... domki campingowe, żywcem z epoki PRL, jakieś rejsiki stateczkiem, wieczory przy ognisku, na plaży, dyskoteki... rodzice "zakochani" byli w tym ośrodku wypoczynkowym, nazywał się Patelnia.... cdn ;) ;) Odpowiedz Link
camella Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 19:49 Byłam w Augustowie,tam jest ośrodek wypoczynkowy i plaża Patelnia nad jeziorem Białym Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 21:26 a74-7 napisał: > Ale tam komary maja orgie ! Nic bardziej nie wkurza, jak komary. Się człowiek omacha tymi rencami :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 20:12 Kolega byl w Polanczyku , mieszkali w jakims malym hotelu , teraz tam chyba wszystko nowe ,czy odnowione ... Czysciutko , milutko ,widoki piekne, duzo nieba ;)jak ja to nazywam . Bylam kilka razy nad polskim morzem w mlodosci :Leba,plaza ladna , duzo pozniej Krynica Morska kilka razy , plaza tez piekna , morze zimne .I ten spacer z majdanem ..... Oczywista wszedzie teraz jest lepiej i wiecej , tyle ,ze sezon krotki . Spa ? nigdy nie bylam :D Co SPA ma na ofercie ?, napiszcie prosze :-) Dodam jeszcze ,ze kojcow rodzinnych na plazy nie lubie :) Odpowiedz Link
camella Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 20:34 W SPA ja miałam zabiegi ,borowinę, ultradźwięki,,baseny,jacuzzi,kilka rodzajów saun. .Smaczne jedzenie.Jesienia byłam więc tylko spacery nad morzem. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 21:24 camella napisała: > Wieczorny spacer na molo w Kołobrzegu Proszę, jak ładnie, można spacerować i schładzać ciało po upalnym dniu :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 21:03 Chyba w 86 r mój osobisty uparł się na wczasy pod namiotami. Pojechaliśmy z przyjaciółmi w Bieszczady. Gdzieś koło Polańczyka. Jakieś pole namiotowe. Zapchane namiotami, przyczepami...kibel daleko, łazienka, że wejść się nie da...co mogło być w tamtych czasach...gleba, żeby namiot rozbić. Do śmierci mu te wczasy wypominałam. Nie nadaję się na taką poniewierkę. Lubię mieć ściany, a nie kawałek szmatki :) Ale miało się 20 latek z małym hakiem, to jakoś przetrzymałam. Żadna pańcia ze mnie, lubię choćby odrobinę " luksusu", łóżko, miejsce, gdzie można się umyć....;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 21:33 Jezioro Czchowskie... też w czasach młodości zaliczyłam. Jakiś domek, kawałeczek lasu i dużooo wody :D Bo zawsze oprócz tobołków musiały być wędki, kołowrotki podpurki i cały wędkarski majdan :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 22:07 a74-7 napisał: > Podziwiam cierpliwosc milosci > :);) Całymi godzinami mógł.... poszło w genach na dziecię :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 22:04 Nad jeziorkiem Rożnowskim po staremu ;) sprawdziłam w ub roku ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 21:57 Kurcze , nigdy nie mialam takich zabiegow . W mlodosci bylam w saunie ( no ba, prymitywna :)) A potem do basenu na Legii w Warszawie:):D Nie lubie :-/ Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 22:05 Ja też nie, ale może to przed nami? ;) w sumie mogłabym poleżeć w błotku :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 22:42 w sumie mogłabym poleżeć w błotku smile NIE ! :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 06.06.23, 22:50 Ku zdrowotności :D i odmładza ;) nie tak się panie katują, by czas cofnąć :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 10:11 no dobra , zmieniam zdanie ;) Poleze , ale tylko w Morzu Martwym ,tam mogla bym sie nawet blotem wysmarowac . Ale na to sie nie zanosi w najblizszej przyszlosci ; za to kilogram soli do wanny :);) Tez czyni cuda :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 10:21 ..że konserwuje?! :D może w mleku by się wymoczyć, jak Kleopatra? ;) miód podobno cuda czyni...wygładza skórę i coś tam jeszcze ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 10:25 Tylko balię muszę gdzieś kupić, z trawskiem nie będzie problemu :D tanio i skutecznie....ziołowe kąpiele....to jest to! ;) Odpowiedz Link
camella Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 11:02 Ja mam wannę w domu.Suszę zioła w poszewkach od poduszek i potem wkładam taki woreczek do wanny .😁 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 11:19 Też mam ;) ale nie chce mi się wydzierać z łazienki :D poszewka...to jest myśl!....jak takaaa wieeelka herbatka ekspressowa :D ;) Odpowiedz Link
camella Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 11:24 ruda.replay napisała: > poszewka...to jest myśl!....jak takaaa wieeelka herbatka ekspressowa :D ;) 😁😁😁 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 11:51 jak już zielsko odda wodzie aromat, kolor, to jak wytrzepać z wora :D:D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 17:01 Mniejsza o poszewke, Ale jak odbarwic wanne ?:D Odpowiedz Link
camella Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 17:23 Ja mam wannę akrylową i bardzo dobrze się myje płynem do naczyñ.Te woreczki wycisnąć wysypać i wyprać do następnego razu Odpowiedz Link
malo.co.nie Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 18:23 Cam, a jakie zioła suszysz do takich kąpieli? Odpowiedz Link
camella Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 18:56 Zbieram różne ziola.Dopiero jak się problem pojawi to robię mieszankę.Teraz rośnie skrzyp warto suszyć i dodawać do mieszanek dobrze działa na naczynia krwionośne.Robię najczęściej odprężajace z lipą i lawendą . Odpowiedz Link
malo.co.nie Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 19:03 Skrzyp? A pomoże na obrzęki od upału? Nienawidzę lata 😭😭 Odpowiedz Link
camella Re: Wakacyjnie ;) 08.06.23, 23:31 Że skrzypu możesz robić lemoniadę z pietruszką i pić. Możesz zaparzyć i wlewać do miski z wodą i moczyć w chłodnej wodzie,dodać trochę soli. Kup sobie taką sól do stóp i zobacz jakie są w niej ziołala. wyciągi z szałwii, rumianku, krwawnika oraz lawendy Masz lawendę w ogrodzie już niedługo zacznie kwitnąć ,a może masz suszona. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 17:12 Takie np Sanatoria . Ludziska czekaja w kolejce ...kapiele w borowinach , bicze wodne ,jakies natryski ,Atmosfera jak w filmie; ;) Albo teznie, bylam tylko raz w takiej tezni, ale nic dla mnie to wszystko nie robi . Za to- cieple morze , najlepiej wrzesien -pazdziernik , woda ciepla jak zupa ,plaza z cieplym bialym piaskiem ... Slonce kosci nagrzewa , pilujesz piety na piasku ;),opalasz sie w cieniu ,spokojnie ,lecisz do hotelu - wszystko przygotowane ,ugotowane ,posprzatane , to sie nazywaja wakacje . wieczorem do baru , wracasz do pokoju otwierasz szeroko okno , zaciagasz moskitiere z firanki i sluchasz plusku fal o brzeg ...to lubie ! Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 18:29 A w wolnych chwilach od lenistwa ;)- przemierzasz okolice , szukajac ciekawych atrakcji .... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 19:03 Nie korzystałam nigdy, nie musiałam, ale ludzie jeżdżą... ratują zdrowie, jak mogą...:) fajny taki wyjazd, w miejsce, w którym chce się wypoczywać. Totalny luz, żadne gary, słońce, wypoczynek i nic więcej. Pełne talerzyki pod nosek, potem usteczka przetrzeć i tyle roboty :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 20:01 Bylam np na Rhodes , ale po wschodniej stronie wyspy:D Jedyny zachod slonca ktory udalo mi sie uchwycic - to podczas oczekiwania na powrotny lot , slonce schowalo sie za ogonem samolotu :-D( zdjecie siedzi w starym kompie ,jak i cala masa innych ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 20:05 Czasem ruszam się, by sfocić zachód ;) lubię te chwilę, kolory się zmieniają, jak szkiełka w kalejdoskopie :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 20:22 Ale mam gdzies kilka zachodow , musze poszukac tylko gdzie :D. Tu Majorka ,Sa Coma ,swiatlo ksiezyca kladzie sie na morzu ;) . A tu zachodzi sloneczko ...;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 20:36 uwielbiam te chwile...ciało paruje po upalnym dniu ;) dobry drink chłodzi wnętrze.....chce się krzyknąć - chwilo trwaj ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 07.06.23, 21:03 Jak utrwalisz na foci - chwila bedzie trwala ... bo pamiec czesto bywa zawodna ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 08.06.23, 21:05 super idea , tylko co pozniej z ta woda ,zeby domciu nie zalalo :D;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 08.06.23, 21:07 Ach,zapomnialam, dom na palach ; znaczy schody ...;);) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Wakacyjnie ;) 08.06.23, 21:14 a74-7 napisał: > super idea , tylko co pozniej z ta woda ,zeby domciu nie zalalo :D;) Leci powolutku;) Na państwowe pole ;) pompa chodzi, to czysciutka. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 17.06.23, 17:00 A co! przy sobocie po robocie mozna i na Bali ...jak sie czlek dobrze nawali ... Ale do mnie apeluje ten maly bialy domek ....lubie takie w pieknych okolicznosciach przyrody :);) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 12.11.23, 18:45 No prosz, zdjecia sie utlenily ... To jeszcze kilka z Rodos ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 12.11.23, 19:01 I moj jedyny zachod slonca z tej wyspy ,odlatywalismy .... Odpowiedz Link
dziedziczka22 Re: Wakacyjnie ;) 12.11.23, 20:32 Jestem osobą oszczędną, więc wolę wyloty na wczasy zagraniczne niż wakacje w Polsce Piszę poważnie, np w tym roku polecieliśmy do Albanii od 29 maja do 5 czerwca, za dwie osoby zapłaciliśmy 5100 zł, czyli lot, który trwał 2 godziny, transfer do hotelu 40 minut, mieliśmy wyżywienie All inclusive. Pogoda przepiękna, plaża cudowna W sierpniu pojechaliśmy do Jantara z wnuczkami, lało prawie cały czas, było częściej zimno niż ciepło, na paliwo wydaliśmy 600 zł, jechaliśmy 5 godzin. Mieliśmy pobyt ze śniadaniem, częsciowo gotowałam, częściowo jedliśmy na mieście. Wydaliśmy 8500 na 10 dni. Staram się jednak wyjeżdżać zagranicę, bo mam pewną pogodę, wygodny dojazd, jedzenia i picia do oporu Odpowiedz Link
leziox Re: Wakacyjnie ;) 12.11.23, 20:35 Niestety, Polska nie jest krajem tanim turystycznie, zwłaszcza w sezonie. Jeśli ma się do wyboru coś po cenach porównywalnych, a o niebo lepszych warunkach, no to dlaczego nie wylecieć sobie gdzieś. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 06:40 Gdybym był wodolubem też bym w podobnych pieniądzach wolał tydzień np w Chorwacji niż 2 tyg. nad Bałtykiem. Myślę, że polskie morze wybierają 2 grupy ludzi: - co mają sentyment do miejsc z dzieciństwa - ani w ząb po zagranicznemu więc potrzebują all-inclusive z opieką polskiego rezydenta przez dobre biuro podróży - a to pewnie jest jeszcze drożej wtedy Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 10:50 A dokad jezdza 'zimnoluby '? sa jakies ulubione kierunki ? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 10:54 Arktyka? Nie wiem - my są zwiedzacze. Generalnie jak na przykład ostatnio: meta w Białymstoku i wojaże po okolicy. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 11:33 My tez zwiedzamy - np.plaze , bary ,restauracje ! :D Zawsze warto poznac inny kraj ,jak to sie mowi:od kuchni. ;) A na serio - rozpoznales cos ze zdjec z Rodos ? Odpowiedz Link
leziox Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 11:41 Motocyklowo te zwiedzanie wygläda nieco inaczej. Trzeba robić dłuższy postój i ubrany w cywilki udawać się na szwendanie się po dalszej i bliższej okolicy. Jak to się mówi - coś za coś. Tyle że u nas w sumie to droga jest celem. :) A na Rodos jeszcze nie byłem. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 11:49 leziox napisał: > Motocyklowo te zwiedzanie wygläda nieco inaczej. Trzeba robić dłuższy postój i > ubrany w cywilki udawać się na szwendanie się po dalszej i bliższej okolicy. Ja > k to się mówi - coś za coś. Tyle że u nas w sumie to droga jest celem. Dokładnie o tym kiedyś pisałem chyba na melinie. Widoki wokół drogi z puszki są w sumie podobne. Za to jak się jedzie boczną drogą (bo autostrady od dawna mnie usypiają) i widzisz drogowskaz "manufaktura czekolady 3 km w bok" to po prostu zjeżdżasz na odpoczynek, przebierać się nie musisz, w przyfabrycznej kawiarence zamawiasz kawkę, wybierasz coś czekoladowego na prezenciki a po godzince dalsze szwendanie... Czyli w sumie u nas sama droga nie jest celem, ale to co się po drodze przydarzy... Odpowiedz Link
leziox Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 11:55 Zapewniam Cię, że na motocyklu naprawdę nie jest nudno. :D Odpowiedz Link
leziox Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 11:57 Ps. W takich miejscach, jak przyfabryczna kawiarenka, wchodzi się do środka w rynsztunku, zamawiając tam kawkę i ciacho. Po takim relaksie śmiga się dalej w kierunku kolejnego zadupia. :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 12:00 leziox napisał: > Ps. W takich miejscach, jak przyfabryczna kawiarenka, wchodzi się do środka w r > ynsztunku, zamawiając tam kawkę i ciacho. Po takim relaksie śmiga się dalej w k > ierunku kolejnego zadupia. > :D Ale to ty marudziłeś o konieczności przebrania się :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 11:59 leziox napisał: > Zapewniam Cię, że na motocyklu naprawdę nie jest nudno. > :D Ależ zapewniam, że to rozumiem. Tylko akurat mnie to nie napędza. Odpowiedz Link
leziox Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 12:05 Marudziłem, bo są sytuacje, kiedy zwiedzanie może się ciągnąć godzinami, a dobytek noszony ze sobą po prostu przeszkadza. Lub kiedy na zewnątrz jest 30 stopni a w ciuchach moto 50. No to sie powinno wtedy raczej przebrać. :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 12:14 2 godzinki w fajnym muzeum? Podjechawszy puszką z paluszkiem w d... Odpowiedz Link
leziox Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 12:15 O ile będziesz miau miejsce do zaparkowania. :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wakacyjnie ;) 13.11.23, 12:17 A czy ja mówię, że pod bramą? Zawsze po drodze można coś wciągnąć na ruszt... Odpowiedz Link